Dodaj do ulubionych

Emeryci na start

02.10.17, 14:50
Od dziś znów 60 i 65 lat. Jakie plany mają Wasi znajomi emeryci? Emeryturka i jednocześnie ciepły etacik czy raczej będą dorabiać na czarno? Akurat nie kojarzę nikogo, kto jest w takiej sytuacji, że objęła go ustawa, ale jestem ciekawa jakie są plany Waszych znajomych.
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:00
      Pisałam parę dni temu. Agencja zatrudnienia przeżywa istne oblężenie osób chcących jakiś papierek na emeryturę. Większość w planach ma: odpocząć, podreperować zdrowie, a potem się zobaczy. Obsługujemy głównie pracowników fizycznych, ale też i personel służby zdrowia czy też opiekunki dziecięce i medyczne.
      • issa-a Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:51
        >Agencja zatrudnienia przeżywa istne oblężenie osób chcących jakiś papierek na emeryturę.

nie zrozumiałam, mozesz przyblizyć?
        bo "agencja zatrudnienia" kojarzy mi sie raczej z checia zatrudnienia a nie checia emerytury.
        • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:00
          Bo pewnie oni są zatrudniani przez agencje - a agencja wystawia firmie fakturę? Żeby było łatwiej zwolnić pracownika.
        • stacie_o Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:10
          Pracowali kiedyś u nas, a teraz potrzebują dokumentów do złożenia wniosku o emeryturę.
    • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:13
      Mój tata, gdyby nie PO, byłby już od roku na emeryturze. Teraz przechodzi, ale dalej razem z mamą ( której też dołożono kilka miesięcy ) prowadzą firmę. Plusem emerytury jest to, że nie płaca haraczu do ZUS, co oznacza że ok 1000 od osoby mają więcej, plus emerytury.
      • verdana Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:22
        Ja tylko dziękuję losowi, że moja emerytura wypada w wieku 70 lat i nic teraz nie muszęsmile
        • riki_i Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:23
          Nie mów hop, bo Gowin może to zmienić .
      • dyzurny_troll_forum Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:23
        arwena_11 napisała:

> Pluse
        > m emerytury jest to, że nie płaca haraczu do ZUS, co oznacza że ok 1000 od osob
        > y mają więcej, plus emerytury.

Niby mają więcej, ale na krócej... Chyba, że im się uda zamrzeć zanim to wszystko pierdyknie....
        • tiszantul Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:29
          > Niby mają więcej, ale na krócej... Chyba, że im się uda zamrzeć zanim to wszyst
          > ko pierdyknie....

no tak, przecież ta kasa była obiecana mafiom paliwowym, a po zmianie rządu poszła do emerytów. Jak my sobie damy radę bez mafii paliwowych i karuzeli vatowskich?
          • dyzurny_troll_forum Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:37
            tiszantul napisała:

> no tak, przecież ta kasa była obiecana mafiom paliwowym, a po zmianie rządu pos
            > zła do emerytów. Jak my sobie damy radę bez mafii paliwowych i karuzeli vatowsk
            > ich?

Nie myślałeś, że mamy obecnie najniższy wiek emerytalny w Europie, co w połączeniu z doścć niską wydajnością pracy musi prowadzić do pewnych problemów?

Ale wiem, wiem wystaczy nie kraść i będzie można iść na emeryturkę zaraz po podstawówce (8 letniej), prawie jak Agent Tomek!

Zresztą zamierzam to oczywiście wykorzystać, wezmę sobie polską emeryturkę i będę dalej pracował w innym kraju Unii. Taki miły bonusik na chipsy i piffko....
        • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:40
          Mają więcej, bo nie muszą już płacić ZUS. Sama emerytura jest mniejsza od ubeckich po zmianach.
          • dyzurny_troll_forum Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:41
            arwena_11 napisała:

> Sama emerytura jest mniejsza od ubeck ich po zmianach.

Jak taka jawna niesprawiedliwość jest możliwa w naszej nowej, wstaniętej z kolan, sprawiedliwej i mającej boga w sercu ojczyźnie?!?!?!
          • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:42
            A wiesz, że taka im zostanie, nawet jeżeli nie będą w stanie pracować? Twój mąż zgodzi się utrzymywać teściów?
            • dyzurny_troll_forum Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:45
              mamma_2012 napisała:

> A wiesz, że taka im zostanie,

To jest bardzo optymistyczne i życzeniowe myślenie. Wartość nabywcza emeryturki będzie musiała maleć poprzez rozkręcenia inflacji - tylko w ten sposób da sie przedłużyć jeszcze na chwilę trwanie systemu.
              • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:26
                Spokojnie do "moi rodzice mają głodowe, od dawna niewaloryzowane emerytury" arena jeszcze nie dojrzała. Dajmy, jej dwa trzy latawink
          • sumire Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:47
            Mówisz o tych ubeckich typu orły Górskiego?...
          • araceli Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:45
            arwena_11 napisała:
            > od ubeckich po zmianach.

Twoi kochani piśdzielce nie zmienili emerytur ubkom. Wykaż się odrobiną przyzwoitości albo rozumu.
      • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:28
        A jak tam dzieci i mąż zapatrują się na utrzymywanie sprawnych dziadków tudzież swoje przyszłe emerytury (a raczej ich brak)? Czy cieszycie się szczęściem dziadków, a przyszłością nie zawracacie sobie głowy?
        Oczywiście jak, odpukać podpadnie na zdrowiu, utrzyma się z emerytury? Skoro jest 1000 do przodu, to pewnie płacił najniższa składkę.
        • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:54
          Jak nie będą mogli lub nie będą chcieli pracować, to przejmiemy firmę i będziemy im wypłacać "rentę". Wiele osób z mojego otoczenia tak robi z rodzicami.
          Co do ZUS-u - mój ojciec długo pracował na kierowniczych stanowiskach na etacie, a teraz ZUS wpadł na pomysł, że nie policzy mu składek z tych etatów. Już odwołanie poszło. Może skończy się w sądzie. Zobaczymy.
          • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:23
            Chyba mi się coś przewidziałobig_grin
            Chcesz powiedzieć, że zarządzany przez Pis i pełen pisowskich urzędników, stosujący ustalone przez PiS przepisy ZUS nie stoi po stronie obywatela?!
            Jak to dobrze, że można odwołać się do pisowskiego sądu, a tam sędzia, ryzykując swoją karierą zawodową złamie zakaz wydawania szkodliwych dla budżetu wyroków. Ale jest spore ryzyko, że jednak lubi swoją pracę, ma na głowie kredyt i nie będzie się wygłupiał i podskakiwał kierownikowi dla jakiegoś obcego staruszka. Chcieliście reformy sadów, to ja macie. Czekam na relację z rozprawybig_grin
            • volta2 Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:31
              naprawdę uważasz ,że w zusie siedzą urzędnicy pisowscy?
              • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:35
                A ty myślisz, że gdzie poupychano krewnych i przyjaciół królika, żony i kochanki posłów? W Pzu się wszyscy nie zmieścilismile
                • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:01
                  W ZUSIE zawsze siedzieli kretyni. Niezależnie od władzy. Dlaczego tak jest? NIe mam pojęcia. Przez ostatnie naście lat dopiero postawienie sprawy na ostrzu - albo przemyślicie decyzje, albo sąd - zmienia często im optykę. A tłumaczenie panienek typu "ja nie wiedziałam, koleżanka z pokoju obok nic mi nie powiedziała", jest na porządku dziennym.
                  • przystanek_tramwajowy Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:04
                    To teraz będą siedzieć jeszcze więksi. Ja nie pisałam o szczeblu "panienki z obsługi klienta" tylko o kierownictwie dużego oddziału ZUS-u.
                  • araceli Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:06
                    arwena_11 napisała:
                    > W ZUSIE zawsze siedzieli kretyni.

Ty cały świat uważasz za kretynów big_grin Poza rodzicami i mężusiem suspicious
                  • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:10
                    W zusie nie ma KN, a siedzą kretyni, zupełnie jak w szkołach? Niemozliweuncertain
                    Wcześniej rządzili i ZUS obsadzali ci źli. Teraz przepisy są wasze, ZUS jest wasz jakim cudem jest źle?!
                    Dobrze, że jest reforma sądów, już za 3 miesiące będziesz miała wyrok. Szkoda, że treść ci się nie spodobawink
                    • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:16
                      A skąd wiesz, że się nie spodoba ? Poza tym zanim sprawa trafi do sądu to trochę minie czasu.
                      • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:21
                        Bo wyroki mają nie obciążać budżetu dobrej zmiany. Nie po to sądy wziął Ziobro, żeby Morawieckiemu z kieszeni wyciągać. Rozumiesz teraz po co były reformy?
                        • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:24
                          Pożyjemy zobaczymy. A tak poza tym - ty naprawdę myślisz, że oni wymienią wszystkich sędziów? Bo to chyba nawet nie wykonalne. Ale dużą część by się przydało. 12 października mam kolejną rozprawę i zobaczę czy coś się zmieniło. Chociaż akurat ten sędzia jest w porządku - przynajmniej akta przeczytał, co niestety nie należy do standardów u innych.
                          • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:35
                            A niby po co wymieniać wszystkich? Kierowników odwołuje i powołuje minister, kierownik ma pilnować, żeby wyroki nie obciążały budżetu, bo jak nie to się go odwoła. Kierownik z kolei ma pilnować sędziów.
                            • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:48
                              Szkoda, że teraz nie pilnuje.
                              Dla przykładu powiem ci sprawę z ubezpieczycielem z ostatnich miesięcy. Ubezpieczyciel firma "A" stwierdził, że nie należy się odszkodowanie w wysokości X i wypłacił kwotę Y. My sie nie zgodziliśmy i poszliśmy do sądu.
                              W między czasie ubezpieczyciel "A" został przejęty przez firmę "B" i w sprzeciwie do nakazu napisali, że ubezpieczenie było w A nie w B, więc oni za nic nie odpowiadają. Sędzia to klepną. Poszła apelacja. Ale w między czasie ktoś w B się kapną, że jak napiszemy skargę do rzecznika ubezpieczonych - to będą mieli kłopoty, bo zgodę na przejęcie A dostali na zasadzie przejęcia praw i obowiązków. Przed rozprawą apelacyjną zadzwonili i dogadali się, że wypłacą wszystko co chcieliśmy, tylko żeby wycofać apelacje.

I teraz pytanie - sędzia, który wydał wyrok w pierwszej instancji coś w ogóle myślał? Bo uzasadnienie napisał takie, że w apelacyjnym musieli mieć niezły ubaw.
                              • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 18:10
                                Ty naprawdę nie rozumiesz, że w sprawie obywatel kontra państwo sędzia będzie mógł sobie napisać "lubię truskawki, urzędnik nie popełnił błędu nic od skarbu państwa się pani nie należy i jest pani głupia", a w drugiej instancji dodadzą i "ma pani wszy".
                                A jak któryś sędzia wyda niekorzystny wyrok, to kierownik wezwie i oznajmi, że tym razem tylko poleci po premii, a następnym razem, przeniesie do Ostrołęki. Myślisz, ze bedą ryzykować dla emeryta?
                                Teraz trwa walka, żeby ocalić SN, gdzie można szukać ratunku, jak go nie obronisz, to sąd SN jeszcze dopisze "poprzednie instancje miały rację, a ty śmierdzisz".
                                • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 18:28
                                  A ty naprawdę myślisz, że teraz jest inaczej? 10 lat procesowała się z ZUSEM znajoma. Ilu osobom ewidentnie chorym odmówiono rent, pewnie trudno zliczyć.
                                  Sędziowie, tak jak lekarze są bezkarni. Sądy dyscyplinarne to kpina.
                                  • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 18:35
                                    Teraz sprawy z ZUSem, US, instytucjami będą bardzo krótkie, a wyroki równie zaskakujące co obecnego TK.
                                    Teraz sędziowie będą bardzo karni, niech no tylko, który wyda niepoprawny wyrok. Kara będzie surowa. Czy mam ci wytłumaczyć co to jest poprawny wyrok czy sama się domyslisz, że nie mający nic wspólnego ze sprawiedliwym?
                              • araceli Re: Emeryci na start 02.10.17, 18:17
                                arwena_11 napisała:
                                > Szkoda, że teraz nie pilnuje.
                                > Dla przykładu powiem ci sprawę

Twoja rozmówczyni pisała o sprawach obciążających budżet. Da się ogarnąć?
                                • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 18:27
                                  Jeśli sprawa będzie dotyczyć PZU, na normalny wyrok też nie ma co liczyć.
                                  Żona Ziobry pracuje chyba u jakiegoś ubezpieczyciela, nie zatrudnili jej za wybitne kwalifikacje, więc też może być ciekawie na rozprawach. A przecież zero ma pewnie sporą rodzinę i wielu znajomychuncertain
                                  • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 18:29
                                    I ty naprawdę myślisz, że teraz było inaczej.
              • dyzurny_troll_forum Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:35
                volta2 napisała:

> naprawdę uważasz ,że w zusie siedzą urzędnicy pisowscy?

nieważne jacy siedzą, jeżeli chcą jeszcze posiedzieć chwilę to muszą realizować linię partii. a linia parti jest, żeby jednak za wiele nie wypłacać, bo runie....
              • przystanek_tramwajowy Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:37
                volta2 napisała:

> naprawdę uważasz ,że w zusie siedzą urzędnicy pisowscy?

A nie? Mam znajomą pracującą w ZUS-ie w mieście A. Kilka miesięcy temu przysłali im dyrektorkę z PIS-owskiego nadania. Baba zielonego pojęcia o robocie nie miała. Narobiła nielichego burdelu i złożyła rezygnację. Może przenieśli ją do Wodociągów Miejskich?Przekonają się o tym mieszkańcy miasta A, gdy im w kranach zabraknie.

---
                Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
          • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:18
            Super pomysł, całe życie harować, a na koniec zdać się na łaskę i niełaskę dzieci i losuuncertain Co z rentą jak firma upadnie lub nie bedziesz mogła z jakiś przyczyn pracować?
            • przystanek_tramwajowy Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:24
              mamma_2012 napisała:

> Super pomysł, całe życie harować, a na koniec zdać się na łaskę i niełaskę dzie
              > ci i losuuncertain Co z rentą jak firma upadnie lub nie bedziesz mogła z jakiś przyczy
              > n pracować?

To się nazywa "wycug" i jest wynalazkiem starym jak świat. W "Chłopach" na wycugu był niejaki Bylica i marnie mu się wiodło. Ojciec Arweny zanim przejdzie do niej na wycug powinien odświeżyć sobie lekturę "Chłopów". smile
              • arwena_11 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:27
                Bez przesady, emerytury mają. Odłożone też coś mają. Jakby człowiek liczył na Zus - to mógłby się do grobu kłaść.
                Ale fakt jest taki, że jakby nie płacić na ZUS, tylko odkładać to na lokaty ( w latach 90 zupełnie inaczej oprocentowane ), to wyszłoby się na tym dużo lepiej.
                • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 18:11
                  Na odłożone czai się Morawiecki. Nie slyszalas?
      • mamma_2012 Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:34
        Jak oni płacili to był haracz, jak dostaną przelew z ZUSu to skorzystają ze swoich uczciwie odłożonych pieniędzybig_grin
        A jak mąż zapatruje się na wizję zwiększenia haraczu?
        • araceli Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:50
          mamma_2012 napisała:
          > Jak oni płacili to był haracz, jak dostaną przelew z ZUSu to skorzystają ze swo
          > ich uczciwie odłożonych pieniędzybig_grin

Jak płaci się niską składkę od działalności to super, jak potem z tej niskiej składki jest niskie świadczenie to olaboga granda!
    • saszanasza Re: Emeryci na start 02.10.17, 15:57
      Ja zastanawiam się, co w przypadku kredytobiorców (zaznaczam wszystkich), którzy mają obliczoną składkę kredytu w oparciu o wydłużowny wiek emerytalny?
    • asia_i_p Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:04
      Mój ojciec kończy 65 lat w listopadzie. Raz słyszałam, jak mówił, że zastanawia się, czy nie przejść na emeryturę i o kwotę tej emerytury obniżyć sobie pensję, żeby być mniejszym obciążeniem dla swojej firmy.
    • araceli Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:49
      Teściowa i mama pracują, mimo, że według poprzednich przepisów mogłyby przejść na emerytury jeszcze przed zmianami (załapały się na częściowe wydłużenie). Powód? Oczywiście: wysokość świadczenia.
    • solejrolia Re: Emeryci na start 02.10.17, 16:52
      Moja mama ma skończone 70lat. I pracuje. Z pracy rezygnować nie zamierza. Żeby było dowcipniej pracuje w handlu, najlepszy dzień to zawsze niedziela.
        A tesciowa jest na emeryturze od 2 lat i pracuje nadal w 2 zakladach.
        A tesciowa jest na emeryturze od 2 lat i pracuje nadal w 2 zakladach.
    • lauren6 Re: Emeryci na start 02.10.17, 17:09
      Zamierzają dalej pracować, ale zdaję sobie sprawę, że to raczej nie jest grupa reprezentatywna na tle całego kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka