ryszardos12 11.10.17, 22:36 Mediana zarobków w małych firmach wynosi ok. 2600 zl brutto i jest to prawie połowa wszystkich pracujących w Polsce. Znacie ludzi z takimi placami czy to nie jest Wasze środowisko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isa_bella1 Re: Zarobki 11.10.17, 22:39 Ja zarabiam trochę więcej brutto ale mniej niz 3000zł. Budżetówka. Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Zarobki 11.10.17, 22:45 Tak, a reszta kasiorki pod stołem (bywa, że kilkakrotnie więcej), żeby firma płaciła niższe podatki i ZUS, a pracownik dostał 500+ na pierwsze dziecko. Skandal, że władze udają, że tej patologii nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Zarobki 11.10.17, 22:55 > Tak, a reszta kasiorki pod stołem (bywa, że kilkakrotnie więcej), żeby firma pł > aciła niższe podatki i ZUS, a pracownik dostał 500+ na pierwsze dziecko. Skanda > l, że władze udają, że tej patologii nie ma... ROTFL. Gdyby pis spróbował docisnąć takich podatników, lamentowałabyś o antyludzkim reżimie. Na szczęście z ukrócenia karuzeli vatowskich oraz mafii paliwowych pis ma tyle kasy, że nie musi drastycznie dociskać suwerena. Dlatego tyle ludzi uważa, że jest pięknie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zarobki 11.10.17, 22:58 Dlatego tyle ludzi uważa, że jest pięknie w Polsce. Obecnie, zdaje się, głównymi orędownikami piękna w Polsce są zwolennicy PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Zarobki 11.10.17, 23:05 ma tyle kasy, prawisz... to skąd ten pomysł ? finanse.wp.pl/500-dla-samotnych-rodzicow-bez-zasadzonych-alimentow-pieniedzy-nie-bedzie-6163577129039489a Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Zarobki 11.10.17, 23:21 Ale ten pomysł nie ma nic wspólnego z "...taką kasą"! Nie rozumiesz, że to było nieuczciwe, że "samotna mamuśka" dostawała niesłusznie na pierwsze dziecko, bo nie były doliczone zarobki partnera, ojca dziecka??? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Zarobki 12.10.17, 06:33 Zwłaszcza lekarze Uważaj z tymi deklaracjami o "tyyyle" kasy, bo za chwilę kolejne suwereny przybiegną po podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Zarobki 12.10.17, 15:23 > Dlatego tyle ludzi uważa, że jest pięknie w Polsce. Nawet dokładnie tymi słowami płatny niepolskojęzyczny troll. Skoro jest tak pięknie to po co władza, za nasze podatki, wynajmuje jeszcze klakierów? Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: Zarobki 11.10.17, 23:00 Brutto nie. znam takich, ktorzy zarabiają tyle netto. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Zarobki 11.10.17, 23:01 Nie, to nie jest moje środowisko. Tu gdzie pracuję mediana jest dwa razy wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Zarobki 11.10.17, 23:15 Wiecie, ile zarabiają przedszkolanki Waszych dzieci? Fizjoterapeutki? Recepcjonistki w przychodni? Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: Zarobki 11.10.17, 23:18 Przedszkolanka jak jest nauczycielem dyplomowanym to z dodatkami, nadgodzinami itp. ma nieco ponad 3 tysiące netto. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Zarobki 11.10.17, 23:25 Może w Warszawie w państwowym przedszkolu. Mnie się w głowie nie mieści, jak się jeździ młodymi dziewczynami po chyba najbardziej obśmiewanym kierunku studiów, do 10 lat po studiach, na prowincji (ale nadal w wojewódzkim mieście). Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Zarobki 12.10.17, 02:17 Dziewczyny ze żłobków i przedszkoli zarabiają niestety niewiele pow. Najniższej krajowej tak samo jak masa innych - fizjoterapia, recepcję, sekretarki, asystentki, kelnerki, bibliotekarki... Ktoś ta statystykę wrabia... I nie, wcale nie jest tak, że dostają kopertę co miesiąc pod stolem Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: Zarobki 12.10.17, 08:50 Tak, w Warszawie i w panstwowym. No i nauczyciel dyplomowany to nie jest zaraz po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: Zarobki 11.10.17, 23:28 U nas w prywatnej szkole nauczycielka 2700 uwaga - brutto! Małe miasto, po prostu napisalabym hahahha, ale to nawet już nie jest śmieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zarobki 12.10.17, 08:11 Pensję się powinno liczyć jako podstawę. Bez nadgodzin i dodatków. To tak jakby lekarzom powiedzieć, ze nie zarabia mało, bo może wziąć dodatkowy dyżur. A sprzątaczka drugi etat ... Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: Zarobki 12.10.17, 08:52 Ale to są dodatki ktore się dostaje co miesiąc, a "nadgodziny" po prostu wynikają z planu pracy na dany rok. Więc to jest pensja otrzymywana co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Zarobki 12.10.17, 09:41 No dobrze ale za rok/pół/ miesiąc może tych nadgodzin już nie być. Zgadzam się, że powinny być brane pod uwagę dodatki które są regularnym comiesięcznym wynagrodzeniem bez ale nadgodzin to rzeczywiście tu bym jednak nie liczyła Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: Zarobki 12.10.17, 10:39 Nadgodziny wynikają z planu rocznego, wiec sa gwarantowane przez rok. Dla mnie zarobki w perspektywie rocznej to jest "stała pensja" Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Zarobki 12.10.17, 10:44 Okej ale trudno się decydować na studia nauczycielskie zakładając, ze możekiedyś tam przez rok będziemy mieć nadgodziny w związku z czym będziemy więcej zarabiać. Pod uwagę jednak bierze się zarobki wynikające z przepisów i po prostu takie które się należą . jeden nauczyciel ma nadgodziny, inny nie ma i nie ma na to żeby je mieć żadnego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Zarobki 12.10.17, 00:01 Oczywiście, że tak. Emamy nie zdają sobie sprawy, że znają takich ludzi. Myślicie, że ile zarabia taka sprzątaczka zatrudniona przez firmę sprzątającą? Albo rejestratorka, i owszem, rehabilitantka, czy ochroniarz. Że nie wspomnę już np o takich bileterkach w multipleksie, czy pracownicach sieciówek albo stoisk w ch pracujących na czarno, czy jakiejś g*nianej śmieciówce. Jak i stanowiska biurowe w małych firmach, osoby w biurach obsługi klienta. I pewnie dużo, dużo wiecej. E matkom chyba ten bidet się rzuca na oczy. Zarabiam ładnych kilka razy tyle, ale mam koleżanki z takimi zarobkami, po studiach, nie robolki, w pracy, panie sprzątaczki i ochroniarzy i panów wywożących śmieci. Najniższą krajową dostają fryzjerki i kosmetyczki zatrudnione u kogoś, tak, wiem to od właścicielki salonu jakie są płace. Także to kolejny wątek, w którym ematkom peron odjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Zarobki 12.10.17, 00:38 Dokladnie. Kasjerka w Biedronce wedlug ematki zarabia min. 4000 netto. Pomijajac fakt, ze ematka nie kupuje w Biedronce ani Rossmanie, ale jakims dziwnym trafem zna wszystkie promocje. Schizofrenia i obluda level hard. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zarobki 12.10.17, 00:44 konsta-is-me napisała: > Dokladnie. > Kasjerka w Biedronce wedlug ematki zarabia min. 4000 netto. Raczej stawiam na to, że kasjerka w Biedronce nie jest przez ematkę traktowana jako "moje środowisko". > Pomijajac fakt, ze ematka nie kupuje w Biedronce ani Rossmanie, ale jakims dziw > nym trafem zna wszystkie promocje. > Schizofrenia i obluda level hard. Schizofrenia nie naaaa tyyyyym polega! Z drugą częścią zdania się zgadzam. Pewnie od gosposi. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Zarobki 12.10.17, 01:17 Kiedys ktoras na forum twierdzila ze to niemożliwe, zeby kasjerka zarabiala najniższa pensje, bo "nikt tyle nie zarabia" 😁 I te 4 tys to mialo byc minimum. Osobiscie nie wierze w ematkowa kreacje, bo takie rzeczy wychodza miedzy wierszami, w innych postach. Zdawaloby sie zaglebie waskich specjalistek, zarabiajacych lekka raczka kilkanaście (co najmniej) tysi. Ta sama kategoria absurdu, co idealny maz, zmienianie scierek kuchennych kilka razy dziennie (oczywiscie wyprasowanych i wykrochmalonych) albo... przyjecie na 40 osob zlozone z 2 ogorkow i 3 pomidorow 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zarobki 12.10.17, 01:19 konsta-is-me napisała: > Kiedys ktoras na forum twierdzila ze to niemożliwe, zeby kasjerka zarabiala na > jniższa pensje, bo "nikt tyle nie zarabia" 😁 > I te 4 tys to mialo byc minimum. A to może była kubek w kropki? Wszystko miała zacne (samochód, kurtkę) i przejawiała dziwne poglądy na temat zarobków, stylu życia, wydatków osób innych niż ona oraz osób ubogich jako takich. Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: Zarobki 12.10.17, 06:40 Haha. Gdyny ktos znalazl ten watek to poprosze link. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Zarobki 12.10.17, 11:09 konsta-is-me napisała: > Dokladnie. > Kasjerka w Biedronce wedlug ematki zarabia min. 4000 netto. Wiele się nie pomyliłeś: "I tak od 1 marca wynagrodzenie świeżo zatrudnionego pracownika sklepu wyniesie od 2550 złotych do 3300 złotych brutto. Po roku pracy pracodawca gwarantuje wzrost płacy do poziomu 2750 – 3500 zł brutto, a po dwóch latach stażu pracy do 3000 – 3800 zł brutto." "Natomiast wynagrodzenie menadżera sklepu dla osób rozpoczynających pracę na tym stanowisku wynosi aż 4400 – 5000 zł brutto. Po roku analogicznie jak w przypadku pracownika sklepu wzrost wynagrodzenia jest gwarantowany i kształtuje się na poziomie 5000 – 5500 zł brutto, a po 2 latach 6300 – 6800 zł brutto." Artykuł dotyczy LIDLa Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Zarobki 11.10.17, 23:41 Tyle zarabiają w budżetówce, wiem bo sama pracowałam i miałam wgląd w pensje. Moja kumpela po 20 latach pracy "tam" zarabia ok 1700 zł netto, cały czas jest referentem, mimo ukończonych studiów. Nie daje się namówic na zmianę pracy.... Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Zarobki 12.10.17, 00:27 W Lidlu i Biedronie na kasie płaca więcej - nie kapuje takich osób jak twoja przyjaciółka. Na tak niska pensje można sie godzić, jeżeli w danej pracy jest szansa na znaczące podniesienie kwalifikacji lub awans/ wzrost pensji w niedługiej perspektywie, ale zapitalac 20 lat za taka jałmużnę to chyba coś z nią nie teges pod kopuła. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Zarobki 12.10.17, 06:42 bo w Lidlu czy W Biedrze, wszyscy bez wyjątku, podnoszą swoje kwalifikacje ile osób w takim miejscu, ma szanse na awans? radzę zejść na ziemię, bo w Polsce sa też małe wsie i miasteczka, gdzie ktoś mieszka i musi pracować, choćby za jałmużnę. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Zarobki 12.10.17, 08:05 właśnie wczoraj na regionalnym forum widziałam wątek na temat tej kasy w Lidlu i niestety to więcej to najczęściej tylko w teorii i z wszystkimi premiami o ile uda się je dostać oczywiście bo to raczej rzadkie.. www.facebook.com/photo.php?fbid=758044724383332&set=gm.1295004043971583&type=3 Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Zarobki 12.10.17, 10:24 Tez nie mogę pojąć, zwłaszcza ze dziewczyna zna komunikatywnie język obcy,a wiem bo poleciłam ją w znajomej firmie i rozmowa była prowadzona właśnie w tym jezyku.... Ona na swoim stanowisku nie podnosi kwalifikacji, ani nie awansuje, no chyba że ktoś umrze, w tej pracy nagrody na dział 6 osobowy, w przypadku który widziałam na własne oczy, to było 500 zł brutto - brałą jedna osoba i dzieliła po wypłacie.... Wg mnie syndrom sztokholmski, ludzie kolportują tam sobie informację, ze tylko w ich urzedzie jest dobrze, wszędzie indziej walka o byt i podgryzanie. A że faktycznie jest mobbing, donosicielstwo i żenujące zarobki są - lepiej ze znanym wrogiem walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Zarobki 11.10.17, 23:46 Znacie, co prawda dane sprzed kilku lat, ale zaczynając pracę w małej firmie (w sumie ok 10 osób) właśnie tyle zarabiałam. I była to przeciętna płaca w tej firmie, a przypuszczam że nadal jest. Firma usługowa, usługi raczej z tych bardziej specjalistycznych, no i zdecydowanie nie najtańszych. Miasto liczące ok 0,5 miliona ludności. Na zauważalne podwyżki nie można było liczyć, bo szef już raczej z tych wiekowych, co klientów szukał, tylko jak inny odszedł, a do własnej pensji był zbyt przyzwyczajony, żeby z niej oddawać pracownikom. Jednak, co istotne, myślę że wówczas moja stawka za godzinę faktycznej pracy (nie pitolenia z koleżankami z pokoju) była całkiem wysoka - po prostu natłoku pracy nie było. Dobra opcja dla minimalistów lub rozpoczynających "karierę". A tak bardziej poważnie - to była pensja początkującego specjalisty w jednym z największych miast w Polsce. Większość Polaków mieszka jednak w małych miasteczkach lub wsiach i takie wynagrodzenie w takich realiach pewnie nie jest rzadkością również w przypadku ludzi z dużym doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Zarobki 12.10.17, 00:40 Znam zarabiajacych minimalna, jak i 20 000 mies. Posrodku tez Caly przekroj. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Zarobki 12.10.17, 07:26 Moi znajomi zarabiają od 6 do 15 tys. Na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: Zarobki 12.10.17, 07:29 Oczywiście, że znam. Pracuję w budżetówce i połowa mojej firmy ma takie zarobki. Ematce peron całkiem odjechał.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Zarobki 12.10.17, 07:31 Coz. U mnie na zadupiu taka pensja to juz 'solidny pieniądz'. Z pewnoscia wiekszosc moich znajomych tyle mniej wiecej zarabia... Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Zarobki 12.10.17, 09:02 Na moim zadupiu kiedyś usłyszałam tekst, że jedyna kawiarnia na powiat to miejsce, na które stać tylko nauczycielki. A już nauczycielka, która ma męża policjanta to w ogóle szycha, bo pewnie codziennie po szkole tam chodzi. Aha, najtańsza kawa w tej kawiarni 9zł kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Zarobki 12.10.17, 10:07 o! to strasznie droga ta kawa. u nas w kawiarni przyjemną kawe wypijesz za 4zł. za 8 zł jest równie przyjemne duże latte, z pianką i posypką z czekolady, karmelu lub cynamonu, według woli, czasem z miniciasteczkiem lub miniczekoladką... Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Zarobki 12.10.17, 13:31 W ikei z kartą jest gratis w tygodniu... Chętnie korzystam Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Zarobki 12.10.17, 14:18 Nie wiem, do najbliższej Ikei mam jakies 3,5h samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Zarobki 12.10.17, 15:25 butch_cassidy napisała: > W ikei z kartą jest gratis w tygodniu... Chętnie korzystam Ale to syf nie kawa....znaczy wartość jest dokładnym odzwierciedleniem ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Zarobki 12.10.17, 15:40 Ja jestem miłośniczką herbaty, a jak potrzebuję kawy na rozruch, to taka wystarczy Dobra, byłaby zbyt mocna Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Zarobki 12.10.17, 15:44 butch_cassidy napisała: > Ja jestem miłośniczką herbaty, a jak potrzebuję kawy na rozruch, to taka wystar > czy Dobra, byłaby zbyt mocna Chodzisz na śniadania do IKEA? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zarobki 12.10.17, 08:06 Znam takie osoby zarabiające i utrzymujące się za te pieniądze w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Zarobki 12.10.17, 10:36 Ale chyba z wlasnym mieszkaniem? We Wrocku pokoj to min. 900zl,(minimum!) nie mowie nawet o kawalerce. Odpowiedz Link Zgłoś
azomim Re: Zarobki 12.10.17, 08:26 Ja tyle zarabiam. Pracuję w orkiestrze symfonicznej. Ok.2000 netto. Z wszystkimi dodatkami max 2300 na miesiac.... Dlatego mam.drugi etat (szkola- zarobki jeszcze niższe 😉). I choć kocham swoją prace, myślę od dłuższego czasu o zmianie... Niestety nie da się spokojnie żyć zarabaiajac na styk. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Zarobki 12.10.17, 09:03 W Lidlu mają ponad 2 tyś do tego kredkowe, abonament medyczny , karta Multisport i paczki na święta. W Castoramie też dobrze płacą Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Zarobki 12.10.17, 09:32 Taa... Paczki tylko dla dzieci do 14 lat, a Multisport jest płatna. Wyprawka szkolna jedynie dla pierwszaka, tak że kokosy, panie... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Zarobki 12.10.17, 09:46 Tyle się zarabia np. w firmach handlujących materiałami biurowymi. Tymi, od których kupują wasze firmy. Handlowiec dostaje 2 000 - 2 500 na rękę (i to w stolicy), a reszta to prowizja od sprzedaży, która bywa bardzo dziwnie liczona. Tak, żeby czasem za dużo nie zapłacić. W jednej z firm handlowiec nie dostawał np. prowizji, jeśli klient nie zapłacił na czas faktury. Potem nawet jeśli zapłacił, to trzeba było łazić i się prosić, bo wszyscy "zapominali". I tak jest w całej branży, chyba trochę lepiej jest w dużych firmach typu Lyreco, ale tam mają wyśrubowane normy sprzedażowe i bandyckie czasem metody wygryzania konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Zarobki 12.10.17, 09:49 Specjalnie podkreśliłam, że to stolica. Spróbujcie się utrzymać w Warszawie za te pieniądze (nawet licząc, że z prowizją dostałby 3 000), wynajmując jednocześnie mieszkanie. To jest jakiś żart. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_nr_34 Re: Zarobki 12.10.17, 10:08 Tak, tylko 1 tys więcej płaci znana firma telekomunikacyjna i zatrudnia na śmieciowe umowy, żadnych dodatków, żadnego urlopu. Korporacja światowa z centralą w Warszawie, tu juz nawet nie ma sie z czego śmiać Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Zarobki 12.10.17, 11:03 Określ, proszę, co ma oznaczać „wasze środowisko”. Według mnie, pytasz o ludzi, z którymi utrzymujemy kontakty: rodzina, znajomi, przyjaciele. Jeśli tak, to jedynymi ludźmi, z „mojego środowiska”, którzy tyle zarabiają są dorabiający studenci. Jeśli „wasze środowisko” definiujesz jako wszystkich ludzi stających na naszej drodze, to oczywiście, że znam mnóstwo: panie pracujące w szkole (woźne, sekretarki, kucharki), sprzedawców w sklepach, w których kupuję, mamę koleżanki z klasy córki pracującą w urzędzie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Zarobki 12.10.17, 14:18 Tak, osoby z mojego otoczenia właśnie tyle zarabiają (lub jeszcze mniej). Zarabiających więcej obecnie... hm... chyba nie znam wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: Zarobki 12.10.17, 15:20 Z mojego tez. Znam zarabiajacych wiecej ale to wyjatki. Odpowiedz Link Zgłoś