Dodaj do ulubionych

Strajk kurierów w DHL

23.12.17, 10:58
Oby rok 2018 był rokiem kiedy Polacy którzy pracują dla kogoś zrozumieją że nie są niewolnikami i mogą walczyć o lepsze warunki pracy i płacy. Bronią jest solidarność pracowników oraz uderzeniea w momencie kiedy jest najbardziej bolesne dla wyzyskujących ludzi firm.
Brawo kurierzy DHL
Obserwuj wątek
    • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:06
      A Twoja Platforma zawsze stała murem za zagranicznymi wyzyskiwaczami i utrwalała republikę bananową.
      • mamma_2012 Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:16
        Słyszałeś o strajku listonoszy? Poczta Polska jest lepszym, bo polskim, wyzyskiwaczem?
        Może jednak powinna dać dobry przykład firmom z branży.
        • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:57
          Panstwowka akurat jest mocno uzwiazkowiona i czesto strajkuje dla zasady, liczac ze cos ugra.
          • mamma_2012 Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:29
            Co za hipokryzja. Akceptujesz wyzysk pracowników przez polskiego pracodawcę.
            • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:54
              Nie akceptuje, ale czy na poczcie taki wyzysk?
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:58
                biceps_of_steel napisał:

> Nie akceptuje, ale czy na poczcie taki wyzysk?

Gorszy dużo, gorszy!
                I nie wyzysk, ale warunki pracy.

Xsioonc
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:29
      krejzimama napisał:

>że nie są niewolnikami i mogą walczyć o lepsze warunki pracy i płacy.

Najlepszą formą walki o lepsze warunki pracy i płacy jest znalezienie lepiej płatnej pracy.

> oraz uderzeniea w momencie kiedy jest najbardziej bolesne
      > dla wyzyskujących ludzi firm.

Przypominam, że w gospodarce kapitalistycznej uderzenie w wyzyskujące ludzi firmy może się zakończyć upadkiem tych firm. I już nie będzie miał kto wyzyskiwać. I trzeba będzie siedzieć na bezrobociu.

> Brawo kurierzy DHL

Bezmózgie debile.

Na koniec przypomnijmy słowa wieszcza:

Starszy człowiek w barze mlecznym je kartofle z ogórkami
      Całe życie tyrał w hucie, a do huty dokładali
      Cała jego ciężka praca, wszystko było ch...a warte
      Gdyby leżał całe życie, mniejszą czyniłby on stratę

Xsioonc
      • krejzimama Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:38
        Są dwie opcje. Jesteś wąsatym oblechem proawadzącym PPHU Januszex.
        Jeśli jesteś pracowniekiem to jesteś też zwykłym matołem.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:41
          krejzimama napisał:

> Są dwie opcje. Jesteś wąsatym oblechem proawadzącym PPHU Januszex.
          > Jeśli jesteś pracowniekiem to jesteś też zwykłym matołem.

A może jest opcja trzecia? Zdaje sobie sprawę, że za pracę można zapłacić tylko tyle ile ona jest warta i na ile pozwala rachunek ekonomiczny. To nie huta w czasach słusznie minionych, kiedy produkcja czołgów była wartością jedyną i nadrzędną.

Xsioonc
        • semihora Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:49
          Zgadzam się z krejzi. Fajnie się krytykuje, pierdząc w stołek na ciepłej posadce albo we własnej firmie, w której też się żyje z pracy cudzych rąk (bo człowiek z własną działalnością i pracujący na siebie sam wie, czym to pachnie). Gorzej, gdy trzeba się za takie gooofniane prace łapać, by mieć co do gara włożyć.

A już tekst o znalezieniu lepszej pracy... Niech jedzą ciastka!
          • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:54
            Nie mam ciepłej posadki, pracuję u kogoś, ale nie mam pretensji do szefa o wysokość mojej pensji. Właśnie dlatego, że nie jestem niewolnikiem i mogę odejść z pracy i założyć własną firmę, jak mi się nie podoba. To są właśnie Polacy, chcą żeby innym płacić więcej, ale Boże broń nie z ich kieszeni, bo musiałoby się to przełożyć na wyższą cene usługi.
            • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:11
              Nizej napisałem, ze czasem korporacje chca osiagac zawyzone marze.
              Jak ja bede emerytom z demencja sprzedawal ubiezpieczenia warte 100 zl rocznie po 700 zl rocznie, to dla Ciebie bede OK?
              • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:13
                Nie ma obowiązku kupować, jak emeryta nie stać, to nie kupuje. Ja też nie mam pretensji do salonu Porsche, że oferuje auto z ratą leasingu 4 tys. a ja tyle nie mam.
                • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:15
                  Ja pisałem o zwykłym oszukiwaniu naiwnych ludzi.
                  • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:35
                    Pod pistoletem te ubezpieczenia sprzedają?
                    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 14:01
                      romans_petitem napisała:

> Pod pistoletem te ubezpieczenia sprzedają?

Józek wierzy w interwencjonizm państwowy. Państwo musi decydować kiedy, co, ile i za ile możesz sobie kupić. Ty nie wiesz co potrzebujesz, państwo wie!

Xsioonc
                      • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 21:27
                        Tak, uważam że interwencjonizm państwowy jak Korei Południowej jest OK, tak samo jak zrównoważony rozwój oraz wielkie czebole.
                        A Twoja wizja gospodarki to firmy typu PHU Januszex, zatrudniające na czarno po 1500 zł Wieśków do kopania rowów oraz Janusze zadowolone, że nie muszą płacić ZUSu, podatków, dni urlopowe oraz chorobowe, a także kar za opóźnienia w regulowaniu wynagrodzeń.
                        • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 09:04
                          Ja też bym była szczęśliwa, gdybym nie musiała płacić skladek ZUS, z których nie korzystam, bo do lekarza chodzę prywatnie, a składki emerytalne są wydawane na bieżąco i własnej emerytury się prawdopodobnie nie doczekam. Większy pożytek miałabym odkładając te 1200 zł miesięcznie na lokatę.
                          • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 10:40
                            Przypominasz mi kuca z filmiku, któremu się śniło że zapanował dziki kapitalizm i Korwin dał mu do prowadzenia stoisko z parowkami, a kuc był taki dumny że zarobił swoje pierwsze w życiu nieopodatkowane pieniądze.
                            Dla mnie ważne, żeby w końcu zarabiać duże i godne pieniądze, liczy się to co mam na rękę, a kuców od Korwina jak Syn Biskupa interesuje tylko to, żeby pieniądze były jak najmniej opodatkowane, nieważne że finalnie i tak będzie to jakaś jałmużna za kopanie rowów u Januszexa, ważne że będzie uczciwie i sprawiedliwie, bo nie przyłóżą ręki do redystrybucji i solidaryzmu narodowego. To niemal cygańska mentalność, bo cygan woli mieć 500 zł z żebrania, ale nie dzielić się z nikim zyskiem, niż 2000 zł z uczciwej pracy.
                            Kuce są tak zatroskane interesami firm, że za największą niegodziwość i niemoralność uważają np. podniesienie płacy minimalnej. Dla nich sprawiedliwe jest to, że z uczciwej pracy ciężko się utrzymać i najeść, bo nie każdy ma mieć "dobrze".
                            Chory jest ten dogmatyzm, że nie liczy sie końcowy efekt i ogólny komfort obywateli, tylko brak podatków jako wartość najwyższa.
                            Takie myślenie doprowadza do rewolucji i rozlewu krwi, bo z czasem uciskanym pracownikom puszczają nerwy i wtedy wolność kończy się dla kapitalisty na szubienicy lub pod gilotyną. Historia zna takie przypadki.
                            • mamma_2012 Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 13:34
                              Więc skąd to biadolenie, że żywność i wszystko drożeje? Ktoś z ubojni/dojni zaczął zarabiać, ochroniarz, kasjerka itd, w efekcie mityczne masło w Biedronce drożeje.
                            • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 14:39
                              Toż im wyższy podatek i składka, tym masz mniej na rękę. Sam sobie przeczysz. Chcesz mieć dużo, ale się nie narobić- cudzym kosztem.
                          • owmordke Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 13:39
                            romans_petitem - prywatnie to mozesz leczyc katar, tradzik czy zęby. Choroby nowotworowej czy innych powaznych/naglych problemow zdrowotnych (np. przeszczep, zawał, wypadek) prywatnie nie wyleczysz. Na to idzie Twoja skladka. A rak jest realnym ryzykiem. Co druga osoba urodzona po 1960 w ktoryms momencie zycia bedzie miala raka (przynajmniej w UK).
                            • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 14:41
                              Chorobowa składka to pikuś, jakieś 350 zł. Bardziej bolesna jest emerytalna.
                          • bistian Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 13:59
                            romans_petitem napisała:

> Ja też bym była szczęśliwa, gdybym nie musiała płacić skladek ZUS, z których ni
                            > e korzystam, bo do lekarza chodzę prywatnie, a składki emerytalne są wydawane n
                            > a bieżąco i własnej emerytury się prawdopodobnie nie doczekam. Większy pożytek
                            > miałabym odkładając te 1200 zł miesięcznie na lokatę.

Złe założenie. Do lekarza się nie chodzi, ale można iść i w razie poważnej choroby, byłaby to kwota nie udźwignięcia. Gwarantem jakiejś pewności jest wyłącznie państwo. Można by było odkładać nawet po 2000 co miesiąc i nie ma pewności, że nie będzie wielkiego krachu, plajty banków, wojny, rewolucji, dżumy czy innej katastrofy. Odłożonych pieniędzy może nie być, a państwo gwarantuje minimum, egzekwowanie praw własności, część odłożonej kwoty itd. Iquitos jest jedno, nie bez powodu. Gdyby tam się załamało, mieszkańcy pewno zaraz by poszli do władz Peru po pieniądze, choćby w postaci zapomóg.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:55
            semihora napisała:

> A już tekst o znalezieniu lepszej pracy... Niech jedzą ciastka!

W gospodarce kapitalistycznej niestety nie wszyscy mogą być piękni i bogaci, i zarabiać przynajmniej średnią krajową. I jeżeli komuś umiejętności wystarcza tylko na mycie kibli czy wożenie paczek to musi myć kible lub wozić paczki.

Xsioonc
            • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:11
              I ma prawo strajkiem walczyć o jak najwyższe zarobki!
              • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:15
                Praca jest warta tyle, ile ktoś chce za nią zapłacić. Od strajkowania jej wartość nie wzrośnie.
                • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:20
                  Jak zacznie brakować chętnych, to pracodawcq będzie musiał podnieść stawki.
                  • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:20
                    biceps_of_steel napisał:

> Jak zacznie brakować chętnych, to pracodawcq będzie musiał podnieść stawki.

Albo zamknąć biznes.

Xsioonc
                  • mamma_2012 Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:23
                    Będzie musiał, tylko czy wtedy znajdzie się odpowiednio dużo chętnych do korzystania z usług, żeby się opłacało prowadzić ten biznes.
                  • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:33
                    Jeśli nie ma chętnych, to znaczy że mają inne źródło dochodu.
                    • araceli Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 17:29
                      romans_petitem napisała:
                      > Jeśli nie ma chętnych, to znaczy że mają inne źródło dochodu.

Ona pisała o usługoBIORCACH a nie usługodawcach.
                  • cosmetic.wipes Re: Strajk kurierów w DHL 25.12.17, 13:32
                    Jeśli ten pracodawca będzie musiał podnieśc pensje, to ty za paczkę zapłacisz nie 20, a 40 zeta. I zaraz przyjdziesz się wyżalać, że cię kurierzy chcą wyd...ć na kasę.
                    • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 11:22
                      A jeśli ten pracodawca dajmy na to sobie tak założył, że jego zysk na czysto to musi być X ml USD i jesli będzie wynosił per saldo choćby 0,9 X, to nie spełnia to jego ambicji i dlatego nie chce podnosić wynagrodzeń? Czasem koncerny maja wygórowane, nierealne oczekiwania i tna koszty jak się da, by na jakiejś usłudze/produkcie zarobić więcej, niż normalnie da sie. Wielkie koncerny piwowarskie walczą o to, by na jednej puszczę/butelce zarobic więcej choćby na 1/10 grosza więcej.
                      • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 11:30
                        Więc, jeśli firma na jednej usłudze detalicznej zarabia X i jest to realny, uczciwy zarobek, a nagle oderwany od rzeczywistości właściciel pakietu kontrolnego sobie ubzdura, że on ma wydumany cel zeby robic 1,2 bez specjalnego podnoszenia cen uslug, bo taki ma kaprys, to na pewno nie skończy się to podwyzkami dla pracowników.
                        • araceli Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 11:49
                          biceps_of_steel napisał:
                          > Więc, jeśli firma na jednej usłudze detalicznej zarabia X i jest to realny, ucz
                          > ciwy zarobek, a nagle oderwany od rzeczywistości właściciel pakietu kontrolnego
                          > sobie ubzdura, że on ma wydumany cel zeby robic 1,2 bez specjalnego podnoszeni
                          > a cen uslug, bo taki ma kaprys, to na pewno nie skończy się to podwyzkami dla p
                          > racowników.

A pracownik to może mieć 'kaprys' dostania podwyżki bez specjalnej poprawy efektywności swojej pracy? big_grin
                          • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 12:24
                            Dlatego jest coś takiego, jak zrównoważony rozwój i uważam, że jeśli marża na jakiejś usłudze rośnie, a wykonujący ją pracownik ni dostaje żadnych podwyżek to jest to zwykły wyzysk i bogacenie się ludzkim kosztem.
                      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 11:39
                        biceps_of_steel napisał:

> Czasem koncerny maja
                        > wygórowane, nierealne oczekiwania i tna koszty jak się da, by na jakiejś usłud
                        > ze/produkcie zarobić więcej, niż normalnie da sie.

Ten proces nazywa się maksymalizacją zysku i jest podstawą działania kapitalizmu.

Xsiooonc
                        • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 12:20
                          Dlatego mam w pupie Twój kapitalizm i wolę zrównoważony rozwój, jak w Korei Południowej.
                          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 12:31
                            biceps_of_steel napisał:

> Dlatego mam w pupie Twój kapitalizm i wolę zrównoważony rozwój, jak w Korei Poł
                            > udniowej.

Napisał Józek na amerykańskim komputerze, wyposażony w amerykański system operacyjny, przy użyciu amerykańskiej przeglądarki. A cały zestaw kupiony w amerykańskim sklepie.

Ale kapitalizm ma w pupie.

Xsioonc
                            • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 12:38
                              W USA kapitalizm się przyjął i ludzie jako tako potrafią z niego korzystać, mimo i tak występujących patologii.
                              Jednak w wielu regionach świata kapitalizm okazuje się dzikim wyzyskiem.
                              W Polsce też nie wiem, jak i z czym się je kapitalizm.
                              Wolę pomysły rodem z Korei Południowej, niż próby zaszczepiania w Polsce dzikiego kapitalizmu.
                              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 15:05
                                biceps_of_steel napisał:

> W USA kapitalizm się przyjął i ludzie jako tako potrafią z niego korzystać, mim
                                > o i tak występujących patologii.
                                > Jednak w wielu regionach świata kapitalizm okazuje się dzikim wyzyskiem.
                                > W Polsce też nie wiem, jak i z czym się je kapitalizm.

Ty Józek zamiast filozować skup się na tym skąd wziąć pieniądze, żeby płacić dzikim kapitalistom za ich produkty.

Xsioonc
                                • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 15:16
                                  P.S. I Ty się dziwisz, że ludzie nawet łapówki dają żeby się dostać do państwowych firm typu Orłem, KGHM, Lotos? Bo tam średnie zarobki należą do największych w kraju
                                  • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 15:23
                                    P.S. I Ty się dziwisz, że ludzie nawet łapówki dają żeby się dostać do państwowych firm typu Orłem, KGHM, Lotos? Bo tam średnie zarobki należą do największych w kraju, socjal godziwy, a związki zawodowe chronią pracownika.
                                    Firmy te dają godne warunki, nikt nie narzeka, w przeciwieństwie do prywatnych przedsiębiorstw, zainteresowanych "maksymalizacją zysków".
                                    Sam, jakbym miał plecy, poszedłbym gdzieś do budżetówki.

A o tych łapówkach to słyszałem w kontekście Bogdanki - tam podobno tylu chętnych na jedno miejsce, że ludzie nawet łapówki dają by robotę dostać.
          • butch_cassidy Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 15:03
            Też się zgadzam. Z tego co się słyszy warunki pracy wielu kurierów wołają o pomstę do nieba.

A prezentów nie trzeba zamawiać na ostatnią chwilę. No i są jeszcze sklepy stacjonarne... Poza tym nawet Św. Mikołaj nie wszystko może... Nie dajmy się zwariować. Ten młyn to nie tylko wina firm, także nieprzewidujących klientów.
        • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:50
          Ile firm zatrudniających pracowników prowadzisz i czy płacisz im przynajmniej średnią krajową?
      • woman_in_love Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:50
        Rozwój firm kurierskich wiąże się ze sprzedażą w internecie.
        Skoro kurierzy zarabiają za mało, to ceny przesyłek będą musiały wzrosnąć.

Ludzie powrócą (i słusznie) wtedy do handlu tradycyjnego, bo mimo, że zakupy tam są droższe, to po dodaniu kosztów wysyłki mogą się stać jednak tańsze.
        Kurierzy wprawdzie wylecą na bruk w DHL, ale znajdą pracę w handlu tradycyjnym jak drzewiej bywało.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 11:57
          woman_in_love napisała:

> Rozwój firm kurierskich wiąże się ze sprzedażą w internecie.

Przede wszystkim jest obecnie olbrzymi bój konkurencyjny w Polsce pomiędzy dostawcami. Urywa się już pojedyncze grosiki by być tańszym. I by wygrać kontrakt z większym sklepem. Chociaż te naprawdę bardzo duże sklepy to teraz dyktują ile one będą płacić za przesyłkę - nie przewoźnik.
          Z tego rynku wcześniej czy później, ktoś będzie musiał wypaść. Może wypadnie DHL dzięki strajkowi swoich słodkich debili.

> Ludzie powrócą (i słusznie) wtedy do handlu tradycyjnego,

Ch...a tam a nie powrócą. Tak jak do lampek oliwnych powrócili jak prąd zdrożał. W internetach kupuje się bo jest wygodniej, bo można oddać bez problemu, cena jest jednym z ostatnich czynników.

Xsioonc
          • woman_in_love Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:09
            "cena jest jednym z ostatnich czynników."

Oczywiście big_grin.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:49
              woman_in_love napisała:

> "cena jest jednym z ostatnich czynników."
              >
              > Oczywiście big_grin.

Ja wiem, że ciężko w to uwierzyć w Polskich warunkach. Ale ja ( i myślę nie tylko ja) zapłacę nawet więcej, za możliwość zwrotu w ciągu tych 10 czy 14 dni.

Kupuję żyrandol, wieszam, paczę jak się komponuje we wnętrzu, zdejmuję odsyłam. Proste!

Xsioonc
              • woman_in_love Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 14:55
                To spoko, to zapłacisz 15 PLN więcej i będzie OK.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 15:14
                  woman_in_love napisała:

> To spoko, to zapłacisz 15 PLN więcej i będzie OK.

Oczywiście, w przypadku żyrandola nawet 30 PLN. Natomiast oczekuję, że paczka będzie doręczona zgodnie z ustaleniami podczas pobierania tej opłaty. A firma wszystkich pracowników, którzy zamiast doręczać zajmują się strajkowaniem zastąpi takimi, którym zależy na pracy.

Xsioonc
                  • babcia.stefa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 16:57
                    Mam nadzieję, że tym chętnym zrobią to, co się dawniej robiło z łamistrajkami.
      • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:07
        Ogromne korporacje czesto osiagaja niewspolmiernie i niesprawiedliwie wysokie zyski, nie chcac się nimi dzielic z pracownikami.
        Jesli ktos strajkiem cos sobie wywalczyl, to znaczy ze zrobil to skutecznie.
        Oczywiscie, mozna szukac lepiej platnej pracy, ale w pewnych branzach na pewnych stanowiskach place sa podobne, a koncerny wychodza z zalozenia ze nie beda frajerami i nie beda dawac wiecej niz konkurencja. A to sa czasem bardzo bogate firmy, co nie maja co robic z pieniedzmi. Stad czasem nie zostaje nic innego, jak zalozyc zwiazek i strajkowac. Sila da sie ugrac bardzo dużo.
        Niektore koncerny mają wydumane oczekiwania od rynku, chca osiągac nierealnie wysokie marze i zakładaja sobie kosmicznie wysokie cele, co sie potem kończy wyzyskiem pracowników oraz oszukiwaniem klientow.
        • mamma_2012 Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:27
          Korporacje lecą najczęściej na małych marżach, dzięki temu sprzedają dużo i mają odpowiedni zysk.
          Jeśli kurierzy dhl wywalczą sobie lepsze warunki, wymusi to zmiany w całej branży i wszystkie firmy podniosą ceny swoich usług, a ty będziesz marudził, że musisz płacić więcej.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:53
            mamma_2012 napisała:

> Jeśli kurierzy dhl wywalczą sobie lepsze warunki, wymusi to zmiany w całej bran
            > ży i wszystkie firmy podniosą ceny swoich usług, a ty będziesz marudził, że mus
            > isz płacić więcej.

Bardzo możliwe, nie można wykluczyć takiej opcji, że strajk w DHL w tym gorącym okresie został zainicjowany przez konkurencję w celu wygrania lepszej pozycji przetargowej. Zobaczcie u nas cisza spokój, wszystko doręczone na czas, a tamci to sobie nawet z własnym personelem nie dają rady....

Xsioonc
          • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:53
            Firmy jak DHL to jedne z bogatszych firm na swiecie, nawet jak lecą na niedużych marzach (bo taka specyfika branży), to chcą by były one jak najwyższe, dzięki czemu chcą generować niesprawiedliwie wysokie zyski w stosunku do świadczonych usług.
            Podobnie jak organizatorzy pokazów garnków.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:04
              biceps_of_steel napisał:

> Firmy jak DHL to jedne z bogatszych firm na swiecie, nawet jak lecą na niedużyc
              > h marzach (bo taka specyfika branży), to chcą by były one jak najwyższe, dzięki
              > czemu chcą generować niesprawiedliwie wysokie zyski w stosunku do świadczonych
              > usług.

Jozek, a może być tak z Amazonem powalczył, co? To jest dopiero gigant, kasy ma jak lodu. A jeszcze załosne rządu krajów 3 świata napychają im kieszenie, żeby tylko hale lub dwie postawili na ich terytorium.
              I jeszcze pracują nad alternatywnym doręczaniem, żeby wszystkich kurierów wywalić na zbity pysk. Diabły wcielone!

Z tym, że rynek chyba akceptuje:

stooq.pl/q/?s=amzn.us&c=5y&t=l&a=ln&b=0
              • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:14
                Z tego co wiem, to w Amazonie ludzie gdzieniegdzie strajkowali i Amazon musiał się tam dogadywać z załogą związkową.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:20
                  biceps_of_steel napisał:

> Z tego co wiem, to w Amazonie ludzie gdzieniegdzie strajkowali i Amazon musiał
                  > się tam dogadywać z załogą związkową.

Tak, dogadywał się. Przenosząc hale z Niemiec do Polski i Czech.

Xsioonc
            • mamma_2012 Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:20
              A co ty na to, żeby sobie kupić kawałek takiego dhl i korzystać z tych niesprawiedliwie dużych zysków?
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:21
                mamma_2012 napisała:

> A co ty na to, żeby sobie kupić kawałek takiego dhl i korzystać z tych niespraw
                > iedliwie dużych zysków?

Zaproponowałem kawałek wyżej żeby sobie kupił kawałek Amazona. I zwalczał od środka wink

Xsioonc
                • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 13:34
                  Nie starczy mu limitu na karcie kredytowej wink
                  • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 22:29
                    A jesli ten DHL płaci mnie mniej, niż konkurencja? Może realna marża w branży to X, a główny akcjonariusz sobie wymyślił, że to ma być 1,3 X, bo on chce szybciej być multimiliarderem?
                    • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 23:15
                      To się zwolnij i przejdź do konkurencji. Jeśli finalny nabywca usługi się zgadza na wyższą marżę, to czemu nie? Jeśli się nie zgadza, może zamówić na aliexpress. Ty byś chciał maksymalnie dużo mieć na rękę, a jak kto inny chce, to mu bronisz. Gdzie tu logika?
                      • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 23:55
                        Mówię o wyższej marzy, przy takiej samej cenie detalicznej dla odbiorcy bezpośredniego, uzyskanej dzięki omijaniu prawa, niskim wynagrodzeniem oraz np.rajom podatkowym.
                        • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 25.12.17, 08:40
                          Dobra dobra.
                          • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 12:44
                            Myślałem, że masz więcej empatii.
                            • romans_petitem Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 12:54
                              Empatię odczuwam raczej w stosunku do właścicieli firm, bo prowadzenie biznesu w tym kraju to nie jest bułka z masłem.
                              • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 13:05
                                My tu piszemy o globalbych gigantach typu DHL, a nie firmach typu: Janusz kopie rowy razem z Wieśkiem i Cześkiem.
                                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 15:03
                                  biceps_of_steel napisał:

> My tu piszemy o globalbych gigantach typu DHL, a nie firmach typu: Janusz kopie
                                  > rowy razem z Wieśkiem i Cześkiem.

Józek, globalne giganty zaczynały się od Januszy kopiących rowy. Amazon powstał w 1994 roku - jest prawie tak młody jak Ty.

Xsioonc
                                  • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 15:13
                                    Ale teraz globalne giganty są tak wielkie i bogate, że naprawdę nie ma co się nad nimi litować. Jak chcą u nas działać, to na naszych warunkach.
                                    • araceli Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 15:16
                                      biceps_of_steel napisał:
                                      > Ale teraz globalne giganty są tak wielkie i bogate, że naprawdę nie ma co się
                                      > nad nimi litować. Jak chcą u nas działać, to na naszych warunkach.

No przecież działają - ma być TANIO TANIO TANIO! big_grin
                                      • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 15:31
                                        Nawet jakby podniosły ceny, to niekoniecznie by podniosły wynagrodzenia, bo uwaga: maksymalizacja zysków.
                                        Część firm zaczęła zatrudniać tańszych Ukraińców, z tego powodu nie obniża cen produktów, tylko robi większą marżę. Podobnie z firmami, które kiedyś zatrudniały na umowę o pracę i dawały pracownikom podwyżki, starzy pracownicy którzy mają swoje warunki póki są to są, ale nowi to już na umowach śmieciowych z najniższą legalną wypłatą - kupił firmę jakiś fundusz i interesuje go tylko maksymalizacja zysków i redukcja kosztów.
                                        • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 15:33
                                          A Ty Araceli tak bardzo chcesz relokacji nielegalsów, to powinno Ci zależeć by firmy płaciły jak największe składki i podatki, a te będą wyższe przy wyższych wynagrodzeniach.
                                          Za co Ty tych swoich nielegalsów z Maroka i Kongo (nie z Syrii) chcesz utrzymywać?
                                        • araceli Re: Strajk kurierów w DHL 27.12.17, 11:54
                                          biceps_of_steel napisał:
                                          > Nawet jakby podniosły ceny,

Przecież nie podniosą bo dla Polaków liczy się tylko cena. Nadal nie ogarniasz?
                                          • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 27.12.17, 17:02
                                            Albo sprzedawcy wysylkowi nie doliczaliby tak dużej marzy do kosztów kuriera.
                                            Ja tylko pisałem, że niekoniecznie za wzrostem ceny poszedłby wzrost wynagrodzeń dla kierowców.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 12:57
          biceps_of_steel napisał:

> Ogromne korporacje czesto osiagaja niewspolmiernie i niesprawiedliwie wysokie z
          > yski, nie chcac się nimi dzielic z pracownikami.

https://memytutaj.pl/uploads/2014/07/08/proletariusze-wszystkich-kraja-w-przepraszam-was_1.jpg
      • babcia.stefa Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 16:54
        >Przypominam, że w gospodarce kapitalistycznej uderzenie w wyzyskujące ludzi firmy może się zakończyć upadkiem tych >firm. I już nie będzie miał kto wyzyskiwać. I trzeba będzie siedzieć na bezrobociu.

Pracę w ostatecznym rozrachunku daje klient końcowy/konsument. Jeśli jest popyt na produkt/usługę, to inna firma je przejmie. Może lepiej zorganizowana. Może z mniej chciwym i pazernym właścicielem? A jeśli sprzedaje coś, czego nikt nie chce, to soraski, such cannons slow market.
        • araceli Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 17:33
          babcia.stefa napisała:
          > Pracę w ostatecznym rozrachunku daje klient końcowy/konsument. Jeśli jest popyt
          > na produkt/usługę, to inna firma je przejmie.

Owszem - pracę daje klient i jak klient nie chce zapłacić więcej to usługobiorca więcej nie zarobi. Tak - przesyłki DHL-a może przejąć inna firma ale w innej kierowcy zarobią tyle samo bo tam klienci też nie płacą więcej.

> Może lepiej zorganizowana. Może
          > z mniej chciwym i pazernym właścicielem?

Oczywiście komuszki zawsze uważają, że to zły pracodawca 'zatrzymuje' sobie kasę bo jakoś nie ogarniają ogromu kosztów pośrednich przedsiębiorstwa.
          • babcia.stefa Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 11:32
            >Oczywiście komuszki zawsze uważają, że to zły pracodawca 'zatrzymuje' sobie kasę bo jakoś nie ogarniają ogromu >kosztów pośrednich przedsiębiorstwa.

O, koleżanka też milionerka w chwilowych opałach?

Co mnie to może obchodzić jako pracownika? Nic. Jak będę chciała się takimi rzeczami przejmować, to se firmę założę.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 12:08
              babcia.stefa napisała:

> Co mnie to może obchodzić jako pracownika? Nic.

Oczywiście, że nic. Jako pracownik podpisałaś umowę, że będziesz zapi***alała za X, a pracodawca będzie X wypłacał w terminie. I tyle. Jeżeli X się przestaje podobać to składasz wymówienie, a nie próbujesz terroru na pracodawcy.

Xsioonc
              • biceps_of_steel Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 13:22
                Zrzeszanie się w zwiazkach zawodowych i strajkowanie nie jest przestępstwem.
              • babcia.stefa Re: Strajk kurierów w DHL 25.12.17, 09:39
                Dokładnie tak, podpisuję umowę na satysfakcjonujące mnie pieniądze, zapitalam uczciwie przez 8 h dziennie, 5 dni w tygodniu, najlepiej jak umiem, z wykorzystaniem moich umiejętności i doświadczenia.

Reszta (wizje, strategie, koszty) mnie, pardon my Klatchian, wali.

Natomiast jeśli pracodawca mi zmieni warunki w trakcie - a tak było w przypadku kurierów DHL, którym przykręcono śrubę w najbardziej rentownym okresie roku, żeby przypadkiem za dużo nie zarobili - uuuu, włącza mi się tryb walczenia o swoje.
                • araceli Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 11:51
                  babcia.stefa napisała:
                  > Natomiast jeśli pracodawca mi zmieni warunki w trakcie - a tak było w przypadku
                  > kurierów DHL,

W jaki sposób zmieniono im warunki?
            • mamma_2012 Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 13:29
              Obchodzi cię to nic póki nie stajesz się tylko zbędnym kosztem.
            • araceli Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 18:13
              babcia.stefa napisała:
              > Co mnie to może obchodzić jako pracownika? Nic. Jak będę chciała się takimi rze
              > czami przejmować, to se firmę założę.

Typowy komuszek - mnie się NALEŻ|Y a skąd to już w d..e mam big_grin
              • babcia.stefa Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 10:04
                Jesteś właścicielką środków produkcji (jeśli tak, to podaj, ilu pracowników zatrudniasz i za ile) czy jesteś zwyczajnie głupia?

(Socjaldemokrata, jak już, naucz się rozróżniać różne rodzaje lewicy).
                • araceli Re: Strajk kurierów w DHL 26.12.17, 11:51
                  babcia.stefa napisała:
                  > (Socjaldemokrata, jak już, naucz się rozróżniać różne rodzaje lewicy).

Rozróżniam. Ty obok socjaldemokracji nawet nie stałaś.
    • morekac Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 16:26
      To tak, jakby święty Mikołaj zastrajkował.
      BTW: szpital w Bielsku-Białej przestał przyjmować pacjentów, gdyż nie mają obsady lekarzy na dyżury po wypowiedzeniu przez nich klauzul opt-out...
    • saszanasza Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 18:06
      Ja całkowicie rozumiem, że kurierzy zarabiają za mało, ale ci z dhl, w odróżnieniu do dpd chociażby, znaleźli sobie doskonały sposób "dorobienia": zazwyczaj nie mają pieniędzy by wydać reszty. Taka sytuacja zdażyła mi się już parokrotnie i tylko z dhl-em. Nie cierpię być stawiana w sytuacji w której chcąc odebrać przesylkę za którą zapłaciłam, zmuszona jestem (sic!) dać napiwek kurierowi.
      • asia_i_p Re: Strajk kurierów w DHL 23.12.17, 23:33
        To już nie jest tylko kwestia "nie mają reszty", ale nawet jeśli masz drobne, to zaokrąglają w górę. Ostatnio córka odbierała, nie chciałam jej stresować sytuacjami spornymi, wartość przesyłki była 210,20, zostawiłam jej 211,20, żeby miała na obie ewentualności, jak się okazało słusznie, bo kurier zażądał 211. Gdybym jej zostawiła dokładnie tyle, ile była warta przesyłka, to by miała za mało. smile
        • szpil1 Re: Strajk kurierów w DHL 25.12.17, 10:52
          Asia, ale jakim prawem kurier żąda więcej niż wartość przesyłki? Co, jeśli nie zgodzisz się zapłacić, bo jednak wartość wynosi mniej? Czy ma prawo nie wydać paczki? Tak się zastanawiam.
          • saszanasza Re: Strajk kurierów w DHL 25.12.17, 11:16
            szpil1 napisała:

> Asia, ale jakim prawem kurier żąda więcej niż wartość przesyłki? Co, jeśli nie
            > zgodzisz się zapłacić, bo jednak wartość wynosi mniej? Czy ma prawo nie wydać p
            > aczki? Tak się zastanawiam.

Wiesz, co zrobił w moim przypadku: napisał, że odmówiono przyjęcia paczki, chociaż prosiłam, żeby napisał, że nikogo nie było w domu. W końcu to on nie miał wydać mi 5 złotych, ja chciałam zapłacić. Było to chamskie z jego strony, koleś ewidentnie chciał zarobić, nie udało się, więc chciał żebym również "ucierpiała". Na szczęście ja jestem bardzo wyczulona na takie akcje i dzień później zadzwoniłam na ich infolinię,żeby się upewnić, czy oby na pewno paczka do mnie wróci. Nie wróciłaby gdyby nie moja interwencja. Na kuriera złożyłam skargę. Przyjechał kolejnego dnia udając, że to nie on był poprzednio!
    • piepe Re: Strajk kurierów w DHL 24.12.17, 02:17
      Serio walczą o lepsze warunki pracy? To, że pracują 8-16 w pie....nej firmie kurierskiej im nie wystarcza?
      Zamknąć to w cholerę - przecież ten biznes tylko wtedy ma sens, kiedy przesyłki są dostarczane po godzinie 16. Zapłaciłabym 50% więcej, aby mieć taką opcję, ale nawet tego nie ma. Więc spie....ć.
    • mozambique Re: Strajk kurierów w DHL 27.12.17, 11:22
      pracownicy ? przeciez wiekszosc jest na DG wiec nie są pracownikami

inan rzecz ze tak ogólnie popieram - DHL siega dna jesli chodiz o traktowanie pracowników i moze strajk im troche otworzy oczy
      bo utrata klientów jakos im nie otworzyła
      • dyzurny_troll_forum Re: Strajk kurierów w DHL 27.12.17, 11:29
        mozambique napisała:

> pracownicy ? przeciez wiekszosc jest na DG wiec nie są pracownikami

strajk prywatnych przedsiębiorców wink
        Monty Python?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka