Dodaj do ulubionych

Inhalacje na katar

19.01.18, 16:49
Inhaluję solą. Młody ma zatkany nos (i na pewno obrzęknięte śluzówki nosa). Niestety skóra pod nosem się podrażniła, myślę, ze od soli. Co robić? Ewentualnie, czym wspomóc młodego? Nic poza tym mu nie dolega, jest taki lekko podziębiony.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Inhalacje na katar 19.01.18, 16:51
      Ja głównie kropiłam poduszkę olejkiem rozmarynowym, tymiankowym, lawendowym czy miętowym. Inhalacji jako takich nie robiłam, jeśli już, to kominek aromatyczny.
      • olejkowyszal Re: Inhalacje na katar 24.06.23, 19:08
        albo taka mieszankę:
        aromalab.pl/produkt/na-katar/
        inhalacje z goracej wody są ok ponieważ rozgrzewa zatoki i nawilża śluzówkę
    • klamkas Re: Inhalacje na katar 19.01.18, 16:52
      nebudose hialuronic. Niby też sól, ale u nas się bardzo dobrze sprawdza właśnie na etapie już podrażnionej skóry.
      • klamkas Re: Inhalacje na katar 19.01.18, 16:53
        A no właśnie i olejek tymiankowy, jak napisała alpepe.
    • a1ma Re: Inhalacje na katar 19.01.18, 17:23
      I maść majernakowa na to podrażnienie.
    • berdebul Re: Inhalacje na katar 19.01.18, 17:33
      Olej kokosowy pod nos. Zmień maseczkę do inhalacji na takie cos wkładane do nosa.
      Inhaluje mieszanką olejków typu olbas oil.
    • asia-loi Re: Inhalacje na katar 19.01.18, 18:49
      alfa36 napisała:

Niestety skóra pod nosem się podrażniła, myślę, ze od soli. Co robić?

Posmaruj skórę tormentiolem lub jakimś tłustym kremem. Smaruj kilka razy dziennie i na noc.
      Ja robię inhalacje z solą bocheńską (jest w aptece). Na litr wody 3 łyżki soli, woda o temp. 40 stopni. Wodę i sól do miski, nachylić się nad miską i wdychać, a i nakryć się ręcznikiem.
    • madameblanka Re: Inhalacje na katar 19.01.18, 19:06
      Nos samruje maścią majerankową albo czymś tłustym, moze być wazelina (ja jak nic nie miałam to samrowałam pomadką ochronną Alterrysmile
      Inhalacje, jak najbardziej z eukaliptusowego, herbacianego (oczywiście bardzo dobre są anyżkowy, rozmarynowy, pichtowy) . Ja ostatnio zmoczyłam ręcznik wrzątkiem, skropliłam olejkami i położyłam na kaloryfer. Sporo czasu samo parowało od gorącego ręczniaka, po czym sobie schło całą noc nadal uwalniając olejki. Przeszło po jednym dniu.
    • alfa36 Re: Inhalacje na katar 19.01.18, 22:59
      Dziękuję Wam bardzo. Jak zwykle emama nieocenionasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka