Dodaj do ulubionych

Shanghaj, Tokio... - pytania

01.02.18, 19:17
Planuje komus podroz i potrzebuje pomocy.
Mam zorganizowac lot z Mlezji do Tokio z jednym "postojem", w sensie zwiedzanie miasta. Probowalam wybrac cos mniej wiecej posrodku i wypadlo na Szanghaj (myslalam tez o Hongkongu, ale to Shanghai czyba ciekawszy, chyba, ze sie myle?). No i teraz nie wiem ile zaplanowac na ten pobyt, 3-4 dni wystarcza?
A moze ktos tez powie ile wyznaczyc na Tokio? Tam jest chyba sporo do zwiedzania. Zastanawialam sie nawet nad opcja: calkiem odpusic "cos" pomiedzy i na Tokio przeznaczyc te kilka dni wiecej?
Obserwuj wątek
    • nathasha Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 19:23
      Tokyo, bardzo pobieznie, i to jeszcze z grypa, 4 dni wystarczyly. Zobaczylam to co najwazniejsze i "liznelam" miasta, aczkolwiek jesli masz wiecej to warto - tylko ja jestem zwolenniczka opcji ze jak mozesz przy okazji jeszcze zobaczyc inne miast to warto je zobaczyc. Hong Kong jest absolutnie fantastyczny - tez trzy - cztery dnia sa ok, na pobiezne zobaczenie. Shanghaju nie znam ale na Pekin dwa dni z przewodnikiem byly ok - nie chcialam wiecej, raczej wolalam wyjechac. Ani z Hong Kongu ani z Tokyo wyjezdzac nie chcialam.
    • sumire Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 19:46
      Hąkąg absolutnie, ale ja jestem jego fanką i zawsze będę. Fajne miasto, świetnie położone - możesz i uprawiać nightlife, i łazić po górach, i plażować, i robić zakupy, i uprawiać knajping (a bary i żarcie mają obłędne) - i to też obłędna baza wypadowa w pobliskie azjatyckie kierunki.
      Tokio to... Tokio. Jedno z tych miast, w którym albo zakochujesz się natychmiast, albo go od razu nienawidzisz. Mój znajomy cieszył się, że je opuszcza po 20 godzinach. Ja powiedziałabym, że 4-5 dni spokojnie. Biorąc pod uwagę pobliskie Kamakurę i/lub Kawagoe, to nawet tydzień. Ale trudno wyczuć. To naprawdę bardzo zależy od podróżującego. Zapytaj go/jej zatem, na czym mu najbardziej zależy, bo pytanie jest nie do odpowiedzenia smile
    • jematkajakichmalo Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 19:59
      O matko teraz tak ogarniam mape i widze jeszcze Tajwan i Seul w Korei... nosz... wink
      • kolpik124 Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 21:01
        Taiwan, Seoul....angielska traskrypcja na tym forum dowodzi światowości
      • dyzurny_troll_forum Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 02.02.18, 14:22
        jematkajakichmalo napisała:

> O matko teraz tak ogarniam mape i widze jeszcze Tajwan i Seul w Korei... nosz..
        > . wink

Jest jeszcze Władywostok w pobliżu (wersja dla klopika: Владивосток)
    • tanebo2.0 Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 20:01
      Szanghaj to wielkie przemysłowe miasto. Atrakcji tam w porównaniu choćby z Pekinem to mało. Ale może inaczej - góry Tianmen - może tam go wysłać. W góry gdzie biją źródła w których Panda mył pachy...
    • kochamruskieileniwe Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 20:16
      A ja mam słabość do Szanghaju.
      Nankin Road, bulwary z budynkami pamiętającymi wojny opiumowe, Perła Azji (restauracja w obrotowej kuli, wieczorem)
      Podechać do Zhujiajiao Ancient Town.
      Przejechać się maglevem...
      Załuję, że zlikwidowano sławetny bazar jedwabny - choć może gdzieś się odrodził.
      Mam większą słabość, niż do Pekinu smile choć wolę kuchnię Pekinu - szanghajska za bardzo "europejska)

• nottymoni Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 20:43
        W Tokio nie byłam ale spędziłam 3 dni w Szanghaju i z przyjemnością bym wróciła. I nieprawdą jest ze to przemysłowe miasto. Jeśli już to bardziej finansowe...
      • kochamruskieileniwe Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 02.02.18, 15:00
        O i jeszcze jedno. W moiim odczuciu Pekin (to do tanebo) jest taki przysadzisty. Tzn monumentalny, ciężki. A Sznghaj - lekki i strzelisty. I owszem, ma dzielnicę "przemysłową" Pudong, który raczej się zwiedza w okolicach nadbrzeża (np Perłę Orientu/Azji - ze wspomnianą rstauracją). Oraz ogolny pogląd dzielnicy można mieć po podróży z lotniska kolejką magnetyczną (bardzo szybki ogląd smile )
    • domowapani Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 22:07
      Na Tokio nie starczyło mi kilka dobrych tygodni. Szanghaj - w okolicy jest stare miasteczko - taka chińska Wenecja. Faktycznie fajna. I ogrody w centrum. No i centrum - widok z mostu imponujący. Więcej nie dałam rady zobaczyć.
      Tokio wg mnie ma większy klimat. Japończycy znacznie sympatyczniejsi.
      • kochamruskieileniwe Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 22:13
        Dżiudżadżiao wink Poprawna pisownia w moim poprzednim poście
        • domowapani Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 22:44
          😊 chyba tak . Napewno ancient ☺
      • frytulek Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 05.02.18, 18:02
        Japonczycy sa BEZ POROWNANIA bardziej kulturalni i grzeczni of Chinczykow crying
    • berdebul Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 01.02.18, 23:07
      Wszystko będzie super, można przez Tajwan (Taipei), Koreę (cudowny Seul), Szanghaj (piękna architektura, niesamowite bulwary, ogrody), Hongkong magiczny. 3-4 dni będą wystarczające. Tokio zalezy od upodobań, nie każdy lubi takie klimaty, ale możesz posłać w wycieczkę po okolicy. wink
    • mrs_jedi Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 02.02.18, 03:07
      Wybrałabym Szanghaj. Chociaż Hong-Kong też ma swój specyficzny urok.
      Minimum 2-3 dni potrzeba na szybkie zwiedzenie.
    • mrs_jedi Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 02.02.18, 10:43
      forum.gazeta.pl/forum/w,193,118776890,118776890,szanghaj_czy_hong_kong.html

wątek sprzed lat, ale może mimo wszystko będzie pomocny.
      • jematkajakichmalo Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 02.02.18, 12:53
        Dzieki, zaraz poczytam
        • shumari Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 02.02.18, 13:47
          MIeszkam w Hong Kongu i pomimo tłoku uwielbiam to miasto. Dużo atrakcji, dużo zwiedzania
          W Szanghaju byłam przejazdem. Ne zachwycił mnie
    • ichi51e Re: Shanghaj, Tokio... - pytania 02.02.18, 13:50
      Moim zdaniem Szanghai jest ciekawszy niz Tokio. W Tokio miedzy wszystkim sa bardzo duze odleglosci zwiedza sie glownie miasto. A w Szanghaju masz i kolonialne Chiny nowoczesne Chiny i chinskie Chiny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka