05.03.18, 08:17
Dziewczyny, jakiego termometru używacie? W sensie dla dzieci. Ja jakoś od lat rtęciowego. Miałam kiedyś elektroniczny, ale mu nie ufałam. Teraz maluchowi mierzę w pupie, ale kurczę, jednak stres jest.
Czy czas na XXI wiek i schowanie rtęci? Polecicie coś w zamian? Dziękuję🙂
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: termometr 05.03.18, 09:14
      do niedawna rtęciowy ale upuściłam na podłogę i już po nim.
      chwilę miałam elektroniczny, ale IMO pokazywał co chciał. Teraz używam tzw bezrtęciowy. Lepszy od elektronicznego ale "strzepnięcie" go to istna walka.
      Jest jakiś czarny rynek termometrów rtęciowych? Chętnie bym kupiła...
      • same-old_mona Re: termometr 05.03.18, 09:17
        E tam walka. Trzeba strzepywać jeszcze ciepły. A jak się zapomni to nagrzać od nowa I idzie. Zimny faktycznie ciężko.
      • alpepe Re: termometr 05.03.18, 10:07
        ukraść w szpitalu, aczkolwiek zwykle w szpitalach chcą, by przychodzić z własnym...
        Mam jeszcze jeden jedyny rtęciowy, sąsiadka jak miała elektroniczny, to co i rusz pożyczała ode mnie, bo jej nie pasowało to, co widziała.
      • tmk123 Re: termometr 05.03.18, 10:28
        Jest czarny rynek, wpisz na allegro "stary termometr" i wyskoczą ci rtęciowe.
      • 1012ja Re: termometr 05.03.18, 10:35
        Rtęciowe normalnie sprzedają w aptekach. W grudniu kupowałam za ok. 25 zł
        • rulsanka Re: termometr 05.03.18, 10:56
          To był raczej galowy, one wyglądają jak rtęciowy, ale inna ciecz jest w środku.
        • mid.week Re: termometr 05.03.18, 11:02
          Nie sprzedają rtęciowych.
      • leni6 Re: termometr 05.03.18, 11:02
        Jest czarny rynek, poszukaj jakiegoś Ukrainca i poproś żeby Ci kupił jak będzie na Ukrainie.
        • same-old_mona Re: termometr 05.03.18, 11:05
          Albo jak masz jakiś bazar gdzie stoją rosjanie i ukraińcy, to ich zapytaj, powinni mieć.
      • damajah Re: termometr 05.03.18, 11:04
        Czy ja wiem czy czarny. Na OLX jest pełno, pewnie na allegro też.
    • rulsanka Re: termometr 05.03.18, 09:53
      Do pomiarów orientacyjnych używam bezdotykowego lub sprawdzam temperaturę całusem w czoło. Dokładny pomiar wykonuję termometrem bezrtęciowym (galowy).
      • jeszcze_blizniaki Re: termometr 05.03.18, 10:04
        Faktycznie, słyszałam o galowym. On jest dokładny jak rtęciowy?
        • alpepe Re: termometr 05.03.18, 10:09
          termometry, które działają na zasadzie rozszerzalności cieplnej cieczy są dokładne, czy to alkoholowe czy rtęciowe, elektroniczne są śmieszne, pokazują, co chcą.
          • jeszcze_blizniaki Re: termometr 05.03.18, 10:14
            A w szpitalach mają elektroniczny do ucha czy na czoło. Pyk, pik i koniec. Czyli lipne mają odczyty...
            • rulsanka Re: termometr 05.03.18, 10:53
              Lipne. Będąc w końcówce pierwszej ciąży, zagorączkowałam, miałam 38,5, temperatura mierzona rtęciowym. W szpitalu przytknęły mi termometr do czoła, wyszło 36,6 (w pomieszczeniu było zimno). Potem sprawdzałam wynik rtęciowym, oczywiście cały czas miałam ponad 38. Nikogo to nie interesowało.
              W szpitalu po prostu wygrywa wygoda i higieniczność. Spełnione są procedury i to wystarczy.
      • jeszcze_blizniaki Re: termometr 05.03.18, 10:38
        Nacięłam się ostatnio na całus w czoło😉 ręce, stopy, główka chłodna. Rtęciowy wskazał równo 40...
    • ela.dzi Re: termometr 05.03.18, 10:22
      Przetestowałam multum termometrów i wierzę jedynie niektórym elektronicznym lub galowemu. Miałam 3 bezdotykowe i u nas zupełnie nie działają.
      • roztoczanka Re: termometr 05.03.18, 10:48
        Galowy miałam dwa elektroniczne pokazywały bzdury
    • aj.riszka Re: termometr 05.03.18, 10:49
      Cóż, mam rtęciowy - ale nie używam. Wolę szybsze i też dokładne. Ja jestem bardzo zadowolona z mojego: douszny, elektroniczny BRAUN IRT 6520 - szybki, dokładny, ustawiasz ''kolor alarmowy''(zielony, zółty, czerwony) w zależności od wieku dziecka (0-3mscy, 3-36mscy, 36mscy+ ). Miałam też te dotykowe, do czoła/skroni, ale fatalnie się sprawdzały...temperatura była inna w zależności od miejsca przyłożenia. To znaczy, że nawet 1 cm na skroni czy czole, robił ogromną różnicę a termometr pokazywał 37,0 st.C w domu, a w rzeczywistości dziecko miało 39,0.. nie polecam.
      • rulsanka Re: termometr 05.03.18, 10:55
        Douszny to też elektronika i tak samo zawodna. Miałam brauna dousznego, starszy model, bo to kilka lat temu. Początkowo działał w miarę ok, ale potem zaczął pokazywać różne cuda. Niestety żeby mieć pewność co do temperatury, trzeba mierzyć analogowo. Ale nie zawsze dokładność jest aż tak ważna.
    • leni6 Re: termometr 05.03.18, 11:00
      Najczęściej mierze bezdotykowym, przy czym zawsze mierze też sobie bo czasem potrafi coś się z nim dziać i zawyza/zaniza wyniki, po restarcie wraca do normy. Jak potrzebuje bardzo dokładnego pomiaru to wyciągam rteciowy.
    • damajah Re: termometr 05.03.18, 11:02
      Rtęciowy. Mam zapas takich na dłuugo smile Stres miałam tylko przy pierwszym dziecku potem już nie bo się nauczyłam jak to robić żeby dziecko nawet nie poczuło (dużo kremiku i pomalutku powolutku)
    • sineado Re: termometr 05.03.18, 11:02
      Niestety swój rtęciowy potrzaskalam. Ale gdybym miała to używałabym. Po nim miałam elektroniczny pod pachę, beznadziejny. Potem elektroniczny, bezdotykowy do czoła, 98 zł kosztował w aptece. Za każdym razem inny pomiar. Różnica 1 stopnia albo i więcej. Przy dziecku jednak chciałoby się mieć dokładny pomiar. W końcu trafiłam na szklany, wygląda jak rtęciowy ale ma inną substancje wewnątrz. Kosztował mniej niż 5zl i jest idealny. Wreszcie wiem ile rzeczywiście jest stopni. Nie rozumiem tylko, czemu w aptekach nie informują że jest coś takiego, zamiast wciskać elektroniczne. A w szpitalach już tylko takie...
      • damajah Re: termometr 05.03.18, 11:06
        www.olx.pl/oferty/q-termometr-rt%C4%99ciowy/
    • thea19 Re: termometr 05.03.18, 11:43
      mam elektroniczny braun z miekka koncowka i dotykowy. oba pokazuja w miare ok. kiedys maz kupil szklany w aptece i nie dzialal - ciecz nie reagowala na zadna temperature. masz poszedl do apteki wymienic i wszystkie okazaly sie lipne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka