Dodaj do ulubionych

Separatory przed aparatem

14.03.18, 10:24
Podobno najgorsze dni w leczeniu ortodontycznym. Córka ma założone od poniedziałku i chodzi po ścianach tak ja bolą zęby. Aparat zakładamy w czwartek wieczorem. Jak jej pomóc? Ibuprom trochę pomaga, ale na krótko i nie do końca. Lody przynoszą ulgę w momencie jedzenia.
Co jeszcze można wymyślić? Chłodzę banany, jogurty, nic innego nie zje. Może jakieś żele na dziąsła dla ząbkujących niemowlaków? Macie dziewczyny jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 10:37
      Smarujcie żelami, jak najbardziej.
      No niestety, te pierwsze chwile to sa przerabane.
      Dużo wytrwalosci zycze 😘
    • 1matka-polka Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 10:55
      Idź do lekarza, który to zakładał i poproś o leki przeciwbólowe. Mamy 21 wiek, serio.
      • jatojagodnik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:03
        Lekarz powiedział, że będzie bolało, i żeby łykać ibuprom/apap.
        • 1matka-polka Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:08
          Zmień lekarza. Jeśli ma takie przestarzałe poglądy w sprawie bólu, to bym mu nie ufała. Profilaktyka bólu to podstawa przy każdym leczeniu.
          Poza tym, ty chyba jej nawet tego apapu nie dałaś, bo piszesz, że ibuprom brała. Sama też byś się tak męczyła?
        • dziennik-niecodziennik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:18
          No to lykac jak trzeba.
        • 1matka-polka Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:22
          Ibuprom z apapem można łykać zamiennie, co 3-4 godziny, wtedy starcza na całą dobę.
          • jatojagodnik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:25
            Połknęła wczoraj 6 ibupromów i dwa apapy - twierdzi, że apap w ogóle nic nie pomaga.
            • 1matka-polka Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:26
              Szkoda, bo na mnie apap działa bardzo dobrze przy bólach zębów.
            • dziennik-niecodziennik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:29
              ???
              A to nie za duzo??
              • jatojagodnik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:34
                Prawie 14-latka. 45 kg. Dużo, ale chyba jeszcze bezpiecznie.
                • 1matka-polka Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:40
                  Skora ma tyle lat, to pewnie już ketonal może łykać.
                  • jatojagodnik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:46
                    Sprawdziłam ulotkę. Ketonal jest od 15 lat. Ona 14 skończy w lipcu, czyli prawie półtora roku za wcześnie...
                    • 1matka-polka Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:51
                      Ulotka jest dla pacjenta. Lekarz może zdecydować, żeby podać lek mimo przeciwwskazań.
          • 1matka-polka Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:25
            Ale powinien dać receptę na jakiś przeciwbólowy, jeśli tak boli. Co się daje dzieciom przeciwbólowo po operacji? Neosine, syropki, żelki, i inne świństwa, to nie ma oporów, żeby wlewać w dzieci. Ale jak boli, to niech się męczy???
            • jatojagodnik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:30
              Zobacze jak będzie dzis po szkole. Kupimy żele na dziąsła na ząbkowanie, a jeśli nie pomogą to pójdę po receptę na coś mocniejszego niż ibuprom.
              • 1matka-polka Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:52
                Skoro poszła do szkoły i jeszcze nie wróciła, to może jednak nie jest tak źle?
                • jatojagodnik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:58
                  Mam nadzieję. Rano kombinowała, żeby zostać w łóżku, ale w końcu dała się zwlec i zawieść z lodem w garści...
    • princy-mincy Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:13
      Zmienic ortodontę!

Moj ortodonta mowi, ze jesli boli, to znaczy, ze zle zalozone.
      Wg niego powinno sie odczuwac ciagniecie, dyskomfort ale nie bol.
      Mam aparat od wrzesnia i zawsze to samo powtarza.
      • dziennik-niecodziennik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:19
        To bardzo indywidualne jest. Zalezy od budowy szczeki, ulozenia i osadzenia zebow, rodzaju dzialania oraz oczywiście indywidualnego odczuwania bolu.
      • jatojagodnik Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:28
        Ale to jeszcze nie aparat. Na razie separatory na szóstki. Ortodonta twierdzi, że to najgorszy etap leczenia. Mam nadzieję, że aparat nie będzie bolał sad
        • agniesia1973 Re: Separatory przed aparatem 14.03.18, 11:45
          Zakładałam aparat po 40 i akurat separatory to był pikuś. Czułam lekki ból i dyskomfort ale żebym po ścianach chodziła to raczej nie. Najgorzej wspominam dwa tygodnie po założeniu aparatu: nie mogłam jeść, pić, rozmawiać ale to był kwestia podrażnień a nie bólu. Wydaje mi się, że to jest indywidualna sprawa. Kuzynka twierdziła, że musiała brać Tramal tak ją bolały zęby, ja może z raz wzięłam Apap.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka