Dodaj do ulubionych

Planuję emigrację

02.04.18, 21:00
klimatyczną. Nie zmogły mnie kiepskie rządy ani niskie zarobki, ale już myślę z przerażeniem o kolejnej nieskończenie długiej zimie. Wiem, że z wiekiem będzie coraz gorzej, a życie jest zbyt krótkie, by wykreślać z każdego roku pięć miesięcy uncertain Chcę spędzić starość w miejscu, gdzie temperatura nie spada poniżej +10 stopni. Wstępnie obstawiam Hiszpanię, okolice Alicante. Sprawdziłam już, że klimat jest tam bajeczny - od 13 stopni w zimie do 28 latem.
Obserwuj wątek
    • niu13 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:06
      Gdybym tylko znała hiszpański i miała pomysł ns robotę tam, zrobiłabym to samo.
      Choć moim marzeniem emigracyjnym jest administrowanie apartamentami w Chorwacji.
      • echtom Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:16
        To plan na emeryturę, ale mam już pomysł na dorabianie - latem przyjeżdżałabym do Polski oprowadzać wycieczki, wynajmując w międzyczasie turystom mieszkanie w Hiszpanii smile Języka się nauczę, ningún problema smile
        • basiastel Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:26
          Jeśli nie będziesz pracować, to spokojnie dasz radę nawet bez języka. Mówią po angielsku, często po niemiecku.
    • basiastel Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:11
      Jestem teraz w okolicach Alicante ( San Miguel de Salinas ). Przyjechałam 25 marca. Codziennie ok. 25 stopni, słońce, spotkałam już kąpiących się w morzu. Pyszne owoce, moje ukochane avocado są jak główki kapusty. Fajne miejsce.
      • alaveda Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:19
        Brednie woda ma ok. 15 stopni. 25 stopni to też nieprawda.
      • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:38
        >Pyszne owoce,

mowisz o szklarnianych? Tam dopiero truskawki sie zaczely przeciez.
        • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 03.04.18, 17:56
          Sezon na cytrusy właśnie... dobiega końca.
    • 18lipcowa3 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:14
      tjaa okolice Alicante, ja akurat bylam w sierpniu i tam sie wyjsc z domu nie od 13 do 17
      nie wiem czy takie upały są dobre dla wieku....
      • basiastel Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:20
        Tu jest pełno emerytów z całej Europy, na lato jeżdżą do swoich rodzimych krajów, wracają we wrześniu.
    • lady-z-gaga Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:32
      >życie jest zbyt krótkie, by wykreślać z każdego roku pięć miesięcy

Jak to wykreślać? jest mnostwo rzeczy, ktore można robić zimą, bo nie mają związku z porą roku, trochę takich, ktore zimą są mniej przyjemne i trochę takich, których zimą robić się nie da.
      • echtom Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:29
        Coś zawsze da się robić, ale ja po prostu odchorowuję zimę psychicznie, a ostatnio także fizycznie.
        • simply_z Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:35
          doskonale cię rozumiem Echtom. Brak światła, szarość itd. dają mi się we znaki coraz bardziej.
          • allatatevi1 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:07
            Suplementowanie sie zimą kwasami omega trochę pomaga.
    • meursalut Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:35
      Prosto i pragmatycznie: moich rodziców bardzo stać na mieszkanie w ciepłym kraju, a zimy nie lubią. Zapytałam, czemu sie nie przeprowadzą. "Cóż to za życie między obcymi bez rodziny, bez dzieci i wnuków." Wolą starość z przedwiośniem z bliskimi, niż bajeczne +10.
      • taki-sobie-nick Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:44
        meursalut napisał(a):

> Prosto i pragmatycznie: moich rodziców bardzo stać na mieszkanie w ciepłym kraj
        > u, a zimy nie lubią. Zapytałam, czemu sie nie przeprowadzą. "Cóż to za życie mi
        > ędzy obcymi bez rodziny, bez dzieci i wnuków." Wolą starość z przedwiośniem z b
        > liskimi, niż bajeczne +10.

Bliscy to może, ale kto widział w ostatnich latach przedwiośnie?
        • aqua48 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 17:47
          taki-sobie-nick napisała:

> Bliscy to może, ale kto widział w ostatnich latach przedwiośnie?

No jak to, dopiero wczoraj było.
      • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:42
        ale tu nie chodzi tylko o pieniadze. Znaja biegle hiszpanski by sie nie czuc odizolowanym?
      • niu13 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 10:44
        Moi rodzice z takiego sentymentu nie wyemigrowali na intratną placówkę w l80. Csłe życie żałowali, że sentymenty ich pogrążyły.
        • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:27
          z sentymentu nieznajomosci jezyka? nie rozumiem o czym mowisz.

Spotykasz wielu emerytow ( bo o takich tu mowa) przysposabiajacych jezyk do bieglosci?
    • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:45
      Wejdz do grupy Polki w Hiszpanii na fb, dziewczyny dadza Ci pare dobrych rad.
      Na poludniu trzeba uwazac z ogrzewaniem, centralnego zwykle nie ma, indywidualne moze wyjsc drogo, wilgoc spora, w zimie w domach czasem zimniej niz na zewnatrz, jak sie budynek wychlodzi i dlugo trzyma temperature (w te zime nawet tam bywalo ponizej zera nad ranem).
      Powodzenia wink
      • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:48
        Ach, ok. Myslalam, ze to juz natychmiast ta emigracja wink doczytalam, ze na emeryturze.
        I zgadzam sie, ja nawet lubie zime, ale dwa miesiace to absolutnie wystarczajaco.
    • snakelilith Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:50
      Klimat w Hiszpanii bajeczny? Nie słyszałaś o zmianach klimtycznych? Hiszpania już dziś boryka się latem z falami ogromnych upałów, przedłużającą się suszą, brakiem wody i pożarami niszczącymi ostatnie lasy. Rząd ma już plany na reglamentację wody. I jeżeli pada, to gwałtownie, w wielu regionach dochodzi wtedy do podtopień i wypłukiwania urodzajnych gleb. Już od dawna wiadomo, że Hiszpania staje się jedną z pierwszych ofiar klimatycznych zmian i przykładem upustynniania, które może dotyczyć niedługo całego południa Europy. Inaczej jest, jak spędza się w takim klimacie urlop na plaży a inaczej, gdy trzeba tam dzień w dzień żyć, pracować i znosić upał, brud, smród i karaluchy wielkości talerza w miastach.
      • simply_z Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:38
        jakie znowu karaluchy? mieszkałam na południu przez 1,5 r. żadnych karaluchów nie spotkałam.
        Jest bardzo czysto, czyściej niż u nas, ulice są sprzątane codziennie. Upały faktycznie są ale inaczej znosi się je nad morzem, a inaczej w głębi lądu.
      • 18lipcowa3 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:43
        o toto zapomnialam o muchach i robactwie, masakra.,
        • simply_z Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:55
          jezu gdzie? to nie Australia.
          • allatatevi1 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:11
            Na wyspach kanaryjskich jest sporo mrówek
            • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:43
              a poza Kanarami to ja nie wiem czy taka cudowna ta pogoda. Zima zimno tez, nie cieplej niz tu na pd UK. A latem trza chodzic z butla tlenowa takie upaly. No ale jak to kto lubi...
        • kkalipso Re: Planuję emigrację 03.04.18, 00:10
          Nie mam jak to "polskie" pluskwy i karaluchy które bez względu na pogodę i porę roku mają się doskonalebig_grin Robactwo w ciepłych krajach tylko w upały się pokazuje i to w najbrudniejszych nie zdezynfekowanych miejscach.
          • snakelilith Re: Planuję emigrację 03.04.18, 01:05
            kkalipso napisała:

kkalipso napisała:

kkalipso napisała:

> Nie mam jak to "polskie" pluskwy i karaluchy które bez względu na pogodę i porę
            > roku mają się doskonalebig_grin Robactwo w ciepłych krajach tylko w upały się pokazu
            > je i to w najbrudniejszych nie zdezynfekowanych miejscach.
            >

Karaluchy i pluskwy nie mają narodowości, więc są wszędzie, ale tylko na Wyspach Kanaryjskich widziałam je w biały dzień biegające bez żadnej żenady po ulicach. Wszędzie. Więc nie bredź o nie zdezynfekowanych miejcach. Równie w kontynentalnej części Hiszpanii jest ich od groma, bo Hiszpanie nie słynną ze szczególnej dbałości o czystość, a klimat jest jaki jest, czyli sprzyjający rozwojowi robactwa. Do tego dochodzi masowa turystyka w wielu zapchanych w sezonie po ostatni gwidzek hiszpańskich miastach. Nawet luksusowe hotele maje śmietniki na zapleczach, a robactwo nie pyta, czy żarcie było 5-cio, czy tylko 3-gwiazdkowe. I "tylko w upały" oznacza praktycznie połowę roku.
            • kkalipso Re: Planuję emigrację 03.04.18, 13:04
              Nie od dziś wiadomo że Ty wiesz najlepiej. Niech Ci będzie, tak są wszędzie, WIELKOŚCI TALERZAtongue_out
              Zrób fotkę w wakacje z chęcią takiego monstrum zobaczę skoro tak plądrują między nogami. A tak na poważnie,
              największy jakiego widziałam to tak z 3 cm. wyłażą tylko w nocy czasem samice nawet latają. Ale takie widoki nie zdarzają się często - nie strasz nie ludzi.
              • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 03.04.18, 13:10
                Mieszkalam w 4 mieszkaniach, karalucha na oczy nie widzialam wink
              • snakelilith Re: Planuję emigrację 03.04.18, 14:43
                Ja nie muszą robić fotek, tylko ty otwórz oczy. Tylko w Hiszpanii widziałam olbrzymie brązowe karaluchy gatunku periplaneta americana. Ciała mają może w okolicach 4cm, ale przez bardzo długie czułki wyglądają na o wiele większe. W innych częściach Europy masz co najwyżej małe, czarne prusaki. Swoją drogą, karalucha w Polsce widziałam tylko raz, w szpitalu. W Niemczech dwa razy, raz w motelu w okolicach Brandenburga i raz na krytej pływalni w moim mieście. Nie wiedziałam ich nigdy na urlopach w Turcji, nigdy w Grecji i nigdy we Włoszech, za to w Hiszpanii widziałam je za każdym razem. Zresztą nie jest żadną tajemnicą, że zmiany klimatu sprzyjają rozmnażaniu się różnego rodzaju robactwa. Nie tylko karaluchy, ale także komary z gatunków przenoszących groźne choroby stają się w regionach środziemnomorskich problemem. A w hiszpańskich hotelach nie tak trudno też o legionellę. Przykro mi, że fakty nie pasują ci do prywatnej mitologii.
                • kkalipso Re: Planuję emigrację 03.04.18, 16:19
                  Fakty są takie że nie ma karaluchów wielkości talerza, a te o których piszesz występują też w Polsce w fabrykach na przykład lata temu kolega o takich mi opowiadał.
                  • snakelilith Re: Planuję emigrację 03.04.18, 16:31
                    No to widzisz, klimat się drastycznie zmienia, jeżeli twój kolega się nie pomylił, to nawet w Polsce występuje dziś odmiana karalucha, która nie toleruje (za) niskich temperatur. A to oznacza, że Hiszpania będzie miała problemy, z którymi borykają się państwa połnocnoafrykańskie, przy tym karaluchy wielkości talerza, to pikuś. I nie wielkość jednego karalucha jest problemem, a ich ilość. Karaluchy są bowiem bardzo płochliwymi zwierzątkami, jeżeli je widać masami, tak jak jest na Wyspach Kanaryjskich, to oznacza, że ich populacja jest już ogromna i się nie nie mieści w skrytkach.
              • qulqa Re: Planuję emigrację 03.04.18, 19:26
                Karaluch 9 cm (tułów).
                Borneo.
            • yoma Re: Planuję emigrację 03.04.18, 13:17
              Pluskwy na ulicach? To chyba Obcy smile
    • bigzaganiacz Re: Planuję emigrację 02.04.18, 21:59
      uncertain Chcę spędzić starość w miejscu, gdzie temperatura nie spada poniżej +10 stopni. Wstępnie obstawiam Hiszpanię, okolice Alicante

Jak bedziesz miec co najmniej 1000 e emerytury i ze 150k euro na start no to mozesz planowac ,w innym ,wypadku moze popoprostu ogarnij sie
      • bi_scotti Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:10
        To sie chyba jakos nazywa gdy dwie osoby na dwoch koncach swiata mysla o tym samym big_grin
        Ta pani planuje Arizona - artykul z najnowszego numeru mojej lokalnej G&M wink
        Jedzcie, jedzcie w te Wasze cieple kraje, wiecej czystego sniegu zostanie dla mnie big_grin Cheers.
        • nangaparbat3 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:19
          U nas nie ma czystego śniegu. We wrocławiu w ogole nie ma sniegu, od lat. Nie ma mrozu. W tym roku zimowe buty mialam na nogach RAZ. Zima nie jest zimą, tylko porą ciemnosci i zgnilizny. Minus 10 i czysty śnieg bylyby w porzadku.
          • echtom Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:24
            > Zima nie jest zimą, tylko porą ciemnosci i zgnilizny.

To właśnie mam na myśli, choć śnieg wolałabym przy -1, nie -10 wink
          • konsta-is-me Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:33
            E tam 2 lata temu byl chyba, z 2 h 😁
          • bi_scotti Re: Planuję emigrację 03.04.18, 01:38
            nangaparbat3 napisała:

> U nas nie ma czystego śniegu. We wrocławiu w ogole nie ma sniegu, od lat. Nie m
            > a mrozu

No Ci polece ksiazke, kto wie, moze i ktos ja laskawie przetlumaczyl na polski: The Right to Be Cold
            Ona jest miejscami troche nudnawa ale ogolnie jest OK a przede wszystkim tzw. message ma sens, w sumie warto przeczytac! Szczegolnie gdy zimy brak ... czyli w dlugie NIEzimowe wieczory wink Cheers.
          • qulqa Re: Planuję emigrację 03.04.18, 19:29
            @nangaparbat3
            No to zapraszamy na Podlasie.
            Śnieg zwykle jest i jest mróz. Czasem duży.
            W ilości światła nie widzę różnicy z resztą Polski.
      • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:46
        Ale tam spada do 7C...
    • nangaparbat3 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:16
      Dla mnie Hiszpania za droga. Ale marzę, żeby gdzies na południu znaleźć pokoik do wynajecia na zimę.
      • echtom Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:25
        Może razem wynajmiemy, będzie taniej smile
        • nangaparbat3 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:32
          Bardzo prosze. Rozważałam jakąs grecką dziurę.
          • alaveda Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:22
            Grecja droższa niż Hiszpania. Nie masz pojęcia o czym piszesz. Marzenia starszej pani.
            • nangaparbat3 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 15:16
              Grecja droższa?
              A gdzież Ty w tej Hiszpanii tak tanio bylaś - czy w Grecji tak drogo?
          • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:44
            w Grecji zima snieg czesto pada.
    • andaba Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:29
      Pięć miesięcy zimy to pikuś, przeżyć 3 miesiące lata, to jest problem w moim wypadku. Na szczęście możliwość wyjazdu w góry załatwia sprawę. Trochę chłodniejszego klimatu można szukać w granicach kraju, współczuję osobom nielubiącym zimna (ja też nie lubię, ale życia mi nie obrzydza, w przeciwieństwie do upałów)..
    • chatgris01 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:35
      A nie wolisz Portugalii? Tez ma regiony z bajecznym klimatem, a jest tansza od Hiszpanii.
      • nangaparbat3 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:45
        I Portugalczycy o niebo milsi od Hiszpanów.
        • simply_z Re: Planuję emigrację 02.04.18, 22:55
          spokojniejsi..no i nie ma muzułmańskich osiedli póki co. Socjal za niskismile
          • nangaparbat3 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:10
            Jasne. A ci w Hiszpanii to kokosy po prostu zbijaja, życ nie umierać.
          • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:20
            A w Hiszanii sa muzulmanskie osiedla? surprised 10 lat mieszkam i nie widzialam.
            Histeryzujecie.
            Hiszpania to duzy kraj. Z zimna zima (60 km ode mnie lezy 2 metry sniegu), z miejscami z karaluchami i bez, z duza emigracja i bez emigracji, z duzymi upalami i z mniejszymi, tania i droga.
            Pisanie "w Hiszpanii to, w Hiszpanii tamto" jest bez sensu, bo czlowiek sie rusza 100 km w dowolna strone i juz te opowiesci mozna miedzy bajki wlozyc.

Wczoraj w tv mowili, ze sezon narciarski w Andaluzji przedluzono wstepnie do 5 maja 😂
            • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:30
              To podpowiedz, jaki region Hiszpanii byłby idealny - z zimą powyżej 10 stopni (upały są mniejszym problemem, bo mogę na ten czas wyjechać do Polski), dobrą komunikacją z Europą i znośnymi kosztami życia?
              • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:46
                W styczniu i lutym przychodza zimne fronty i przez kilka dni/tygodni, w zaleznosci od roku, kolo zera bywa wszedzie, a ponizej 10 stopni to na bank. Ale to sa krotkie okresy.

Najcieplejsza zima jest na Kanarach.
                W kontynentalnej Hiszpanii - im bardziej na poludnie tym znosniejsza zima i nieznosniejsze lato. Wiec Andaluzja, Huelva. Trzeba jednak miec na wzgledzie, ze na wybrzezu dochodzi duza wilgotnosc, co w zestawieniu z wiatrem, chlodem i brakiem ogrzewania jest paskudne, wiec to ogrzewanie to mus absolutny.
                Malaga chyba z tego wszystkiego wypada najlepiej, a do tego ma dobre polaczenia z Polska.
                W dodatku pelno tam angielskich enklaw, sa ludzie, ktorzy po 20 lat tam mieszkaja i hiszpanski opanowali w stopniu podstawowym, bo wszystkie uslugi obsadzone anglojezycznymi.

*te narty w Andaluzji to w Sierra Nevada, wysoko, ze szczytami ponad 3000 m.n.p.m, ale to wlasnie doskonale odwzorowuje ile znacza opowiesci "w Hiszpanii sa karaluchy" wink
                • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 09:56
                  A ceny nieruchomości i koszty życia?
                  • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 03.04.18, 10:33
                    Tez zalezy. Ceny mozesz zobaczyc na idealista.com.
                    Mi na miesiac wystarcza 1000 euro (wynajem 490 za 90 metrow w bloku oplaty, plus podzielone na 12 kwoty takie jak ubezpieczenie auta, basen... te co sciagaja raz na rok; jak sie wyprowadzalam to robilam dokladne wyliczenia wink ) nie chodze za bardzo po barach czy teatrach, odzywiam sie normalnie, mam ekonomiczny samochod za to sporo wydaje na sprawy okolorowerowe. Region drogi ale to obrzeza malego "wojewodzkiego" miasta wiec wynajem w znosnej cenie. W mniejszych miejscowosciach jest jeszcze taniej.
                    • bywalec.hoteli Re: Planuję emigrację 03.04.18, 10:56
                      1000 euro starcza C na wynajem mieszkania, jedzenie i pozostałe koszty utrzymania? To taniocha wg mnie. U nas 2000 chyba nie starczy na mieszkanie 90 m.
                      • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:04
                        Starcza. Tak z pamieci: internet 14 euro na miesiac, ciepla woda ze 25, ogrzewania prawie nie uzywam bo okna na cala sciane wychodza na poludniowy zachod (co ciekawe w lecie tez nie trzeba klimy bo aluminiowe zaluzje daja rade, zreszta pogoda sie zmienia co 3 dni), prad ok 23 Euro... samochod pali okolo 5 litrow, rocznie robie ponizej 10 000 km...
                        Jedzenie + srodki czystosci + koty = 200.

Jakby nie rower, wpisowe na imprezy, noclegi, weterynarz i tym podobne nieprzewidziane wydatki, spokojnie mieszcze sie w tysiacu.
              • olena.s Re: Planuję emigrację 03.04.18, 09:13
                A coś sie zaparła na Hiszpanię akurat? Weź pod uwagę Azję: Tajlandię, Wietnam, Kambodżę, Indie... Albo jakieś Karaiby... Albo wręcz Ameryke południową: mocno ciągną w roznemiejsca emerytów z USA, bodaj Panama, Kolumbia...
                • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 09:53
                  Wolałabym jednak w zasięgu 3-4 godzin lotu do Polski smile
                  • olena.s Re: Planuję emigrację 03.04.18, 22:50
                    No, ale w Azji jest o wiele taniej. Coś za coś.
                    • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 22:58
                      Wiem, ale nie chciałabym wyjeżdżać tak daleko. Tak jak mówisz - coś za coś.
                      • chatgris01 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 23:01
                        Poza tym Azja to zupelnie inny swiat.
                        Ja np. nie moglabym zamieszkac na dluzej nigdzie poza Europa.
                • volta2 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:26
                  nie byłam w hiszpanii, ale powietrze w azji jest latem nieznośne. z ulgą wracałam do polski a uwielbiam upały i mam przecież zaprawę odpowiednią do życia w upale. a jednak do azji na przeprowadzkę bym się nie zdecydowała "na starość".
                  • olena.s Re: Planuję emigrację 03.04.18, 22:54
                    Co kto lubi. ALe mają tam także przyjemne tereny górskie, gdzie jest znacznie chlodniej.
            • simply_z Re: Planuję emigrację 03.04.18, 21:22
              no w Katalonii są.
        • aandzia43 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:48
          nangaparbat3 napisała:

> I Portugalczycy o niebo milsi od Hiszpanów.

Zgadzam si, dużo sympatyczniejsi - mniej wkurzeni i mniej hałaśliwi, częściej znają angielski, bardziej otwarci na pomoc, z lepszymi manierami. Saudade? wink Poza tym lato ciepłe i słoneczne ale nie tak strasznie upalne jak w basenie Morza Śródziemnego, wiatr od oceanu, przypływy odpływy i inne atrakcje ze strony wody. Południe Portugalii podobało mi się bardzije niż południe Hiszpanii.
      • echtom Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:23
        Już mi doradzano Portugalię, ale wydaje mi się bardziej odizolowana od świata, a przynajmniej od Europy.
        • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:47
          Madera. Tam jest cieplo zima....
          • bi_scotti Re: Planuję emigrację 03.04.18, 01:41
            princesswhitewolf napisała:

> Madera. Tam jest cieplo zima....

Co z tego,ze ciepla (weel, define "cieplo") gdy jednoczesnie paskudnie wilgotna. Znam kilku immigrants z Madera, wszyscy sciagaja swoich najblizszych (elderly) na zime do ... Toronto! Weird, wiem ale ewidentnie it works for them smile Life.
            • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:25
              kazdy klimat subtropikalny i tropikalny jest wilgotny.

nie wilgotne sa tylko pustynne i srodziemnomorskie
            • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:44
              www.holiday-weather.com/madeira/averages/

www.holiday-weather.com/toronto/averages/

W Toronto zima pada wiecej przeciez wg danych niz na Maderze. Tylko w grudniu 5 dni dluzej na Maderze, ale to znikoma roznica bo w calym roku mniej
        • aka10 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 21:48
          echtom napisała:

> Już mi doradzano Portugalię, ale wydaje mi się bardziej odizolowana od świata,
          > a przynajmniej od Europy.
          >
          Uwielbiam Porto np. ALE w morzu tam woda za zimna jednak i wieczory potrafia byc chlodne. Lubie jesc pozne obiady na zewnatrz, a tam nie zawsze sie da.
      • bywalec.hoteli Re: Planuję emigrację 03.04.18, 01:26
        Serio tańsza?
        • chatgris01 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 07:54
          Od Hiszpanii? Serio tak. W sensie ceny nieruchomosci, ceny wynajmu, ceny w sklepach i restauracjach.
          Z tym, ze nie mam na mysli modnych i obleganych przez turystow oraz rezydentow miejscowosci jak Albufeira, tam jest drozej niz srednie ceny, no ale w ekwiwalentnych modnych i obleganych w Hiszpanii tez jest drozej.
          W dodatku emeryci z UE przez pierwsze 10 lat zamieszkania w Portugalii sa zwolnieni od placenia podatku dochodowego tongue_out
          Francuscy emeryci ruszyli tam szturmem.
          • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:01
            Sprawdzałam w necie ceny nieruchomości w Portugalii - okazało się, że najtaniej jest na jakimś zatylu przy hiszpańskiej granicy, 200 km od dużych miast i lotniska i 150 km od oceanu wink
          • szarsz Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:10
            Moim zdaniem w porównywalnych lokalizachach Portugalia jest droższa od południa Hiszpanii. Być może dlatego, że algarve mimo wszystko pozostało bardziej kameralne i nie ma tam kilometrami ciagnacych się blokowisk. I to co uważane jest za standard jest gorsze.
    • allatatevi1 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:36
      Ogólnie bardzo dobry plan, tylko weź pod uwagę, że ze względu na zimny wiatr z morza, 15 stopni w Alicante bywa zimniejsze niż 0 stopni w Krakowie.

• rosapulchra-0 Re: Planuję emigrację 02.04.18, 23:48
      U mnie dziś rano śnieg spadł. Wszystko było białe. Do wieczora spora część stopniała, ale nadal zimno. A miało być inaczej!
      Chyba też pomyślę o emigracji w cieplejsze strony.
      • bi_scotti Re: Planuję emigrację 03.04.18, 01:48
        Echtom, a myslalas o Sicily? Malta? Sardinia? Corsica? To sa wysepki z tzw. sweater weather w miesiacach zimowych, upalow nie ma ale jest stosunkowo nie tak duzo deszczu i wilgoci wiec ... consider! wink Jesli chodzi o takie miejsca jak Algarve czy poludnie Hiszpanii to musisz sie zima liczyc z deszczem tudziez z naprawde krotkimi dniami. Jesli kwestia SAD (Seasonal Affective Disorder) zaczyna Ci dokuczac, to przemysl sens rozwazania tamtych terenow. Szczegolnie poludniowa Hiszpania jest bez sensu ze wzgledu na ich ustawienie czasu - Cauliflower pewnie moze Ci wiecej napisac na ten temat. Good luck w poszukiwaniu perfect spot smile Cheers.
        • miruka Re: Planuję emigrację 03.04.18, 06:59
          Też byłby to główny powód do emigracji dla mnie, nasz klimat jest dla bakterii, nie dla ludzi, z tymi amplitudami temperatur i częstym przejściem przez zero, w muzeum geo w Kielcach tłumaczyli że płyta tektoniczna, na której żyjemy przemieściła się z okolic wysp Bahama, to wiele tłumaczy, gdy idzie o moje tęsknoty
        • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 07:44
          Nie brałam pod uwagę Włoch i Francji ze względu na koszty życia. Nie wiem, jak to wygląda na wyspach. Co do długości dnia w Hiszpanii - w Barcelonie w grudniu był o dwie godziny dłuższy niż w Polsce mimo tej samej strefy czasowej, więc się zdziwiłam tym, co piszesz.
          • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:29
            Dzien w zimie jest dluzszy, bo slonce swieci wtedy na okolice zwrotnika koziorozca, a wiec im blizej tego zwrotnika, im bardziej na poludnie, tym dluzszy dzien. Do tego przesuniecie o kilka stopni szerokosci geograficznej przy pozostaniu w tej samej strefie czasowej sprawia, ze wczoraj u mnie bylo jasno o 20:40.

Natomiast w lecie dzien jest krotszy niz w Polsce, jasno robi sie okolo 7:30 a na wschodzie Hiszpanii zachodzi podobnie jak w Polsce. Przez wieksza czesc roku o siodmej rano jest ciemno.
            Ale musze przyznac, ze wole to, na rzecz zachodu slonca o 17 w zimie, niz slonce wschodzace o 5 rano gdy spie.
            Do porannych ciemnosci jednak moze sie byc tudno przyzwyczaic, ale na emeryturze nie ma obowiazku wstawac przez osma wink
            • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:33
              No właśnie wink
          • aka10 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 21:46
            Echtom, Barcelone tez bardzo polecam.
            • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 22:24
              Barcelona mnie zachwyciła, ale ponoć jest tam duża wilgotność no i dość drogo, choć znalazłam ofertę wynajmu pokoju blisko centrum za 360 euro miesięcznie. Poza tym moje córki mówią, że to dynamiczne miasto dla młodych, nie dla emerytów tongue_out
              • aka10 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 22:41
                echtom napisała:

> Barcelona mnie zachwyciła, ale ponoć jest tam duża wilgotność no i dość drogo,
                > choć znalazłam ofertę wynajmu pokoju blisko centrum za 360 euro miesięcznie. Po
                > za tym moje córki mówią, że to dynamiczne miasto dla młodych, nie dla emerytów
                > tongue_out
                >
                Echtom, miasto jest takie, jakie sama zechcesz. Zalezy, gdzie w tym miescie bedziesz. A spokoj swiety to rzeczywiscie w Alfaz del Pi bedziesz miala smile
        • szarsz Re: Planuję emigrację 03.04.18, 07:51
          > ze wzgledu na ich ustawienie czasu

Sowom może pasować smile ja byłam przeszczesliwa, wstając latem na wschód słońca na 7.20
        • chatgris01 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 07:58
          Korsyka jest droga, drozsza od Francji kontynentalnej (ktora tez nie jest tania, zwlaszcza Poludnie).
          No i wcale nie taka strasznie ciepla zima, toz to gory. A nawet w Ajaccio pare tygodni temu byl snieg (no fakt, tam to raczej wyjatkowe, ale juz na pn wyspy raczej nie, zdarza sie nie tak rzadko, no i chlodnawo jest).
    • joa66 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 07:30
      Z powodu ocieplenia klimatu ja myślę jak by tu się do jakiejś Norwegii czy Bretanii ewakuować na emeryturze, przynajmniej w sezonie letnim big_grin
      • chatgris01 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:00
        Ja sie zamierzam ewakuowac do Normandii na wybrzeze La Manche big_grin
        W lecie zwykle nie przekracza 25°C, a zima nie spada ponizej 5°C, nie leje tez przesadnie, idealnie jak dla mnie.
        • joa66 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:13
          No właśnie, taka pogoda to jest ideał!
    • kropkacom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 07:59
      Nie lubię braku słońca ale też nie cierpię upałów. Chociaż te ostatnie ogarniam z coraz lepsza wprawą big_grin Lubię wietrzną pogodę. Nie wiem gdzie będzie mi dane jeszcze mieszkać, ale nigdy nie brałam pod uwagę Hiszpanii. Na teraz tu mi dobrze. Może tylko słonecznych dni i wiatru mogłoby buc więcej.
    • joa66 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:35
      echtom, na marginesie, zanim emigrujesz - wiesz, że są specjalne lampy, które emituja takie światło jak słońce i są częscią terapii depresji "pogodozależnej" w szpitalach psychitarycznych (czyli nie czary-mary). W prywatnych przychodniach też bywają.
      • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:44
        Wiem, ale wolałabym metody naturalne wink
        • joa66 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 19:45
          ale zanim dojdziesz do naturalnych - tymczasowo (jeżeli faktycznie mocno to odczuwasz - znam taką osobę i wiem, że może byc ciężko)
      • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:10
        Zarowki typu Solux. Do nabycia za kilkanascie zlotych
    • dziennik-niecodziennik Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:38
      Alez wy kurde przesadzacie. Masakra.
      • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:41
        A konkretnie kto i z czym przesadza?
        • dziennik-niecodziennik Re: Planuję emigrację 03.04.18, 16:48
          Zima za długa. Doprawdy. Zawsze taka byla i ludzie jakos zyli, a tu cyrki i emigracje.
          Prawdę mówi stare porzekadło.
          • kropkacom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 17:31
            Jak autorka śmiała zburzyć porządek świata. big_grin
            • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 17:38
              Też mnie zdziwiła taka ostra reakcja na moje nieszkodliwe społecznie dywagacje, ale widać niektórzy muszą smile
              • cauliflowerpl Re: Planuję emigrację 03.04.18, 17:52
                Żebyś Ty jeszcze coś nowego wymyśliła... tysiące Angoli i Niemców już na ten pomysł wpadły, żyją, dobrze się mają, wariaci, Pani, niezrównoważeni...
                • chatgris01 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 19:41
                  No ba, a tysiace Francuzow juz od dobrych kilkudziesieciu lat w momencie przejscia na emeryture przeprowadzaja sie z polnocy i srodka swojego kraju na jego poludnie big_grin
                  A ostatnio tez do Portugalii (rowniez tysiacami).
                  W glowach sie poprzewracalo, toz i na polnocy i w srodku Francji nie ma prawdziwej zimy tongue_out
          • simply_z Re: Planuję emigrację 03.04.18, 21:25
            dziennik-niecodziennik napisała:

> Zima za długa. Doprawdy. Zawsze taka byla i ludzie jakos zyli, a tu cyrki i emi
            > gracje.
            > Prawdę mówi stare porzekadło.
            >
            mieszkam w rejonie największego smogu w Europie. Przebij tosmile
            Ludzie chodzący w maskach, smród, czapa wisząca miesiącami....no naprawdę, zawszeee tak było.
      • gulweig31 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 08:45
        Psują dziewczynie całą przyjemność marzenia i planowania smile
    • wapaha Re: Planuję emigrację 03.04.18, 09:16
      A wiesz...Ty mi jakoś do emigracji pasujesz..W sensie- taka Europejka jesteś- mentalnie, otwarta na NOWE, szanująca wszystko i wszystkich. To może być coś dla Ciebie bardziej niż myślisz.wink
      • echtom Re: Planuję emigrację 03.04.18, 10:02
        Najśmieszniejsze jest to, że na forum zawsze reprezentowałam twardą opcję patriotyczną i w ogóle nie rozważałam emigracji z powodów ekonomicznych smile Nie myślałam, że klimat doprowadzi mnie do takiej desperacji.
        • wapaha Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:05
          Klimat często doprowadza ludzi to ..depresji ! wink
          Poza tym-opcje i postawy się zmieniają. wink
        • kokosowy15 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 12:09
          Nie myslalas o mozliwosci zamieszkania w Bulgarii, Rumunii, w okolicach Odessy czy w Albanii? To ostatnie to tez klimat srodziemnomorski, a Rumunia i Bulgaria chyba sa dosc tanie w utrzymaniu, oczywiscie poza kurortami.
          • asmarabis Re: Planuję emigrację 03.04.18, 12:21
            Hmmm tak podpowiem - mnie sie wydaje ze jak sie stoi nad grobem i chce przeprowadzac zanim wyzionie ducha to raczej do kraju gdzie na ma wojny i system opieki zdrowotnej jest na sensownym poziomie... ematki nie daja rady z NFZ w polsce wiec jak maja odnalezc sie w Albanii- nawet winnego swojego nieszczescia ( odpowiednika Jaroslawa) nie beda znaly zeby chociaz ponarzekac.....
            • leyre2 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 12:26
              asmarabis napisała:

> Hmmm tak podpowiem - mnie sie wydaje ze jak sie stoi nad grobem i chce przeprowadzac zanim wyzionie ducha

tobie sie wydaje wiec ja ci zapewniam ze takie osoby nie planuja przeprowadzki.
    • inguszetia_2006 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 10:55
      Witam
      O tak. Polska zima potrafi wykończyć ciepłolubnych. Rozumiem cię doskonale. Zawsze się pocieszam, że dzięki długiej zimie mam mniej zmarszczek, bo zimno konserwujebig_grin
      Pzdr.
      Ing
      • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 03.04.18, 11:09
        to prawda. nigdy nie mialam tak przesuszonego pyska jak gdy mieszkalam w Kalifornii 5 lat
      • snakelilith Re: Planuję emigrację 03.04.18, 14:57
        Ale temperatury poniżej 10 stopni i mróz są równie paskudne dla skóry. Ja najlepszą cerę mam po powrocie z urlopy z części Skandynawii będącej pod mocnym wpływem Golfsztromu. Temperatury latem 15-23 stopni, czasem jest trochę cieplej, wysoka wilgotność powietrza i ciągłe zmiany słońce/chmury. Do tego codzinnie śledź i cera gładka jak u niemowlaka. Także zimą temperatury na wybrzeżach rzadko spadają poniżej 0. Nienawidzę mrozu.
        • princesswhitewolf Re: Planuję emigrację 03.04.18, 15:13
          nie no nie przesadzajmy z porownywaniem 8C do mrozusmile

• snakelilith Re: Planuję emigrację 03.04.18, 16:35
            Dla mnie temperatury poniżej 10 stopni to jak mróz. Ale dla mnie optymalna temperatura nie leży też powyżej 30 stopni w duchocie hiszpańskiego lata, a wilgotne 16-22 stopni. Tak mogłoby być przez cały rok.
    • leyre2 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 12:02
      Jest pare miejsc gdzie klimat jest przyjemny caly rok albo prawie caly rok. Ja bardzo chetnie przeniolslabym sie do Nicei lub w okolice, do Ameryki Pld np Brazylia, Ekwador, Kolumbia, w USA sa miejsca z calkiem przyjemnym klimatem, w Australii podobnie.
    • asmarabis Re: Planuję emigrację 03.04.18, 12:07
      Uwielbiam takie posty osob ktore nigdy nie mieszkaly za granica jak to juz szykuja sie do emigracji myslac ze to jak wyjscie do piekarni po bulki,

Koniecznie napisz za 10 lat jak ci poszla realizacja

Ja bym chciala sie na ksiezyc przeprowadzic, z biegiem zycia meczy mnie halas i marze o wszechogarniajacej ciszy, nie wiem jeszcze co mam wstepnie obstawic....
    • echtom Inna opcja: 03.04.18, 15:28
      mieszkając na stałe w Polsce, wynajmować co roku od stycznia do marca mieszkanie lub pokój na południu Europy. Czy taka forma wynajmu jest tam praktykowana?
      • szarsz Re: Inna opcja: 03.04.18, 16:26
        www.homeaway.com/vacation-rental/p1706149
        • echtom Re: Inna opcja: 03.04.18, 17:26
          Fajne, ale na 4 osoby. Czy są jakieś opcje dla singli? Nie musi być tak blisko plaży smile
          • szarsz Re: Inna opcja: 03.04.18, 18:02
            Jedna sypialnia to nie jest mieszkanie dla czterech osób smile
            Jeśli chcesz studio i to dalej od plaży, to swobodnie znajdziesz coś za 20 - 25 dolarów za noc.
          • olena.s Re: Inna opcja: 03.04.18, 22:58
            Opcja kontrastowa: kup coś w interesującym cię miejscu, spędzaj tam zimę, a na resztę roku wynajmuj turystom.
            • echtom Re: Inna opcja: 03.04.18, 23:05
              Od tego zaczęłam rozważania, ale najpierw musiałabym sporo zainwestować i to jest problem. Łatwiej byłoby uciułać co roku parę tysięcy na zimowy wyjazd dla poratowania zdrowia smile
              • olena.s Re: Inna opcja: 03.04.18, 23:25
                Nie będę ci wchodzic do kieszeni, ale jest cos takiego jak pozyczki hipoteczne i zdaje sie, że Hszpania daje je obcokrajowcom, bodaj do 70%. Portugalia zresztą też.
              • judyta-1977 Re: Inna opcja: 04.04.18, 12:14
                Też sprowadzę trochę na ziemię. Wybierz kraj przyjazny seniorom, i w którym jest bardzo dobra opieka medyczna. Na emeryturze należy liczyć się z nowotworami i całym mnóstwem innych chorób. W tym wieku liczne dolegliwości, szpitale, lekarze to bardziej prawdopodobna opcja niż sielankowe wylegiwanie się na plaży. Głupotą byłoby przeprowadzać się do kraju, w którym służba zdrowia ledwo zipie, szczególnie że jak mówisz gotówką specjalnie nie śmierdzisz.
    • aka10 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 21:40
      Echtom, ja Ci okolice Alicante bardzo polecam. Szczegolnie miejscowosc Alfaz del Pi. Tam, to nawet hiszpanskiego nie bedziesz musiala sie uczyc, tylko uzywac jezyk, ktory juz (w zasadzie) znaszsmile
    • 89mumin Re: Planuję emigrację 03.04.18, 21:41
      Mam takie same plany od jakiś 5 lat, zaczynam planować w listopadzie, a kończę w kwietniu wink Tyle tylko, że ja obstawiam południe Włoch. Sęk w tym, że już dwa razy taką emigrację zaliczyłam i długo ona nie trwała, ale do trzech razy sztuka big_grin A tak poważnie, to w moim przypadku chyba działa zasada - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
      • aka10 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 21:51
        89mumin napisała:

> Mam takie same plany od jakiś 5 lat, zaczynam planować w listopadzie, a kończę
        > w kwietniu wink Tyle tylko, że ja obstawiam południe Włoch.

Apulia (Salento) polecam i uwielbiam.
        >
        • 89mumin Re: Planuję emigrację 03.04.18, 21:55
          A dziękuję, byłam - też uwielbiam, ale to nie moje ulubione miejsce w IT wink Chociaż w Apulii (niestety nie w regionie Salento) widziałam najtańsze domy pod wynajem całoroczny. Ze wspomnianych tu już 1000 EUR, to pewnie dałabym radę jeszcze coś odłożyć.
          • aka10 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 22:01
            89mumin napisała:

> A dziękuję, byłam - też uwielbiam, ale to nie moje ulubione miejsce w IT wink Cho
            > ciaż w Apulii (niestety nie w regionie Salento) widziałam najtańsze domy pod wy
            > najem całoroczny. Ze wspomnianych tu już 1000 EUR, to pewnie dałabym radę jeszc
            > ze coś odłożyć.
            >
            Ja Salento bardzo lubie, bo mozna tam jeszcze znalezc mniej turystyczne miejsca. Mam tam swoje miejsce, masseria z XVI wieku w srodku gaju oliwnego.
            • 89mumin Re: Planuję emigrację 03.04.18, 22:17
              Jak widzę plaże Salento, to mi przestaje cokolwiek przeszkadzać, mogę mieć 3 włoskie rodziny na metr kwadratowy plaży, a i tak mi się gęba cieszy big_grin
              • aka10 Re: Planuję emigrację 03.04.18, 22:21
                89mumin napisała:

> Jak widzę plaże Salento, to mi przestaje cokolwiek przeszkadzać, mogę mieć 3 wł
                > oskie rodziny na metr kwadratowy plaży, a i tak mi się gęba cieszy big_grin
                >

smile Na plazy, na ktorej najczesciej bywam czesto jestesmy jedynymi obcokrajowcamiwink
                • dodekanezowiec Re: Planuję emigrację 27.09.18, 19:21
                  Napisaliście to na poczatku kwietnia. Od tego czasu to raczej upał był nierzadko nieznośnysmile Ciepła wiosna i długie lato.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka