Dodaj do ulubionych

Czy trójka dzieci to duzy wydatek???

31.10.10, 10:46
Witam,z góry przepraszam jezeli pisze na nieodpowiednim watku,ale mam pytanie,jestem mama dwojki chlopajkow jeden 2 latka a drugi pol roczku,bardzo bym chciala za klilka lat postarac sie o 3 dziecko,wiem ze mam duzo czas ale nurtuje mnie pytanie,czy w naszych czasach stac ludzi na posiadanie trojki dzieci??? mamy 48 m mieszkanko,dwa pokoje,moje dochody to 1600 zl ,meza roznie w graniach 3 tys ,splacamy kredyt na mieszkanie 1000zl,plus oplaty rozne wychodzi z 600 zl,majac na przezycie miesiecznie 2 tys zlotych da sie wyzywic i utrzymac na godbnym poziome siebie oraz trojke dzieci? bardzo dzikeuje za wszystkie odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 11:34
      Pewnie wszystko zależy od tego na jakim standardzie chcesz utrzymać siebie i swoją rodzinę, to wiesz tylko ty. Jak będziesz w domu z dziećmi to dochody spadną? Jesli tak to raczej za 3 tys. na 4 osobowa rodzinę to mało. Zalezy gdzie mieszkasz...wieś czy miasto ....jest wiele ale..
      • re_ni73 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 12:07
        Wez pod uwage że nie zawsze może być tak finansowo,może być lepiej ale i gorzej. Ze zdrowiem też różnie bywa.Dzieci puki małe zjedzą i ubiorą sie co ty kazesz lub dasz. Pózniej to różnie bywa,zaczynają kaprysić z jedzeniem,ubiorem(chociaż to też zależy).Przedszkole jeżeli pracujesz lub niania.Do tego pózniej dochodzi szkoła, młodsze klasy to pikuś pózniej w szkole średniej musisz dać za jedną książke prawie tyle co za cały komplet do młodszych klas.Taakk szkoła wcale tania nie jest. Większe oplaty za prąd ,gaz,dzieciaki będą chciały komórki itp Teraz polityka prorodzinna państwa naszego zasiłek rodzinny owszem jest dodatek do zasiłku rodzinnego na trzecie i kolejne dziecko lecz gdy dochód nie przekroczy 504 zł. Tak więc mało kto lapie się na zasiłek. jako matka 3 dzieci nie doradze Ci ale pisze jak jest. Nikt Ci nie zagwarantuje że będzie łatwo a napewno nie tanio.
    • amandaas Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 12:28
      Najpierw postarajcie się o większe mieszkanie. Nie możecie przecież gnieździć 3 dzieci w jednym pokoju.
    • marzeka1 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 12:34
      Zależy, co masz zamiar im zapewnić, pewnie coś na grzbiet i pełną michę- to wystarczy, ale gdy policzysz: wycieczki szkolne, dodatkowy angielski- to już niekoniecznie. Pomijam, że przy 3 dzieci tylko dwa pokoje to trochę mało.
    • mamaurwisa Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 13:00
      też mam dwoje, 2-4lata jest nam dosyc cięzko, również chcałabym za kilka lat trzecie ale rozsądek podpowiada mi NIE. Przy zarobkach o 1tys zł mniejszych niż wy ale bez krdytu więc na jedno wychodzi jest nam bardzo ciężkouncertain wiele rzeczy odmawiamy sobie na krzyśc dzieci, poza tym mamy kiepskie warunki mieszkaniowe (nie chcę by wszystkie moje dzieci gnieździły się w jednym pokoju). Może za kilkanaście lat coś się zmieni (mam nadzieje że nie na gorsze) to może się zdecyduje, mam na myśli chyba wygraną w lotka bo potrzebny nam dom, lepszy samochód i o wiele większe zarobki znaczy rdugie tyle co mamy, wtedy dałabym mojej rodzinie godziwe i podstawowe warunki bytu. Powiem ci że to smutne, że niektórzy opływają w luksusy nie chcą zakładac rodzin, a mają warunki., a my chociaż chcemy mamy same ograniczenia.
      • agattka_84 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 15:36
        mamaurwisa napisała:

> Powiem ci że to smutne, że niektórzy opły
        > wają w luksusy nie chcą zakładac rodzin, a mają warunki., a my chociaż chcemy
        > mamy same ograniczenia.

A są też tacy, którzy mają duże mieszkanie, dobre dochody, a ze względu na problemy hormonalne dzieci mieć na razie nie mogą, chociaż bardzo by chcieli. crying I powoli zaczynają myśleć o klinice leczenia niepłodności. sad
      • miska_malcova Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 18:50
        mamaurwisa napisała:
        > Powiem ci że to smutne, że niektórzy opływają w luksusy nie chcą zakładac rodzin, a mają warunki., a my chociaż chcemy mamy same ograniczenia.

kazdy ma w zyciu wybór...
    • agni71 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 13:01
      Mam trojke dzieci. Powiem szczerze, przy waszych warunkach (metraz i zarobki) nie zdecydowalabym sie świadomie na trzecie dziecko.
      • grzegorczykp Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 13:12
        to moi rodzice byli szaleni, bo na 48m2 wychowali mnie i brata i siostre wink
        i wbrew pozorom dopoki nie doroslam to nie uwazalam ze te 48m2 to malo...
        • agattka_84 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 15:37
          > to moi rodzice byli szaleni, bo na 48m2 wychowali mnie i brata i siostre wink

Mając takie doświadczenia chciałabyś swoje dzieci wychować w takich warunkach?
      • chwalipieta Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 13:17
        niestety, ale nie stać Was na 3 dziecko. małe dochody, małe mieszkanie.

mam jedną pociechę i obecnie wydaję ok. 350zł/m-c. (szkoła, książki, zajęcia dodatkowe, itp).
        za parę lat pewnie wszystkie studia będą płatne i co wtedy zrobisz?

pzdr
    • jagoda_pl Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 13:18
      Nie zdecydowałabym się ze względu na metraż mieszkania. Sama mam dwójkę rodzeństwa, znam rodziny z trójką dzieci i maluchy jeszcze w jednym pokoju ulokujesz, ale już starsze... będą walki...
      • hellusia Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 13:29
        zależy co oczekujesz i na jakim poziomie żyjesz / chcesz żyć
        sama mam dwójkę i chciałabym trzecie ale:
        na mieszkanie nie patrzę mamy 54m2, dwoje się mieści to i trzecie się zmieści zresztą trzecie chcę mieć za 5 lat więc zanim pójdzie spać do swojego pokoju to pierwsze będzie na studiach, martwią mnie jedynie finanse, dla mnie podstawa to raz w roku porządne wakacje (koszt około 5000zł), teraz nas stać na trzecie ale za 5 lat? nie wiem, poza tym chciałabym wykształcić dzieci i na to nie mam zamiaru oszczędzać, obecnie staram się zabezpieczać finansowo żeby móc spokojnie spać w razie utraty pracy/choroby
        przemyśl za/przeciw spisz na kartce i będziesz widziała
    • mamaurwisa Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 13:29
      Powiem tak na każda osoba w rodzinie powinna miec 1ts zł na msc (niezależnie od wieku) na utrzymanie (jedzenie,ubranie,zabawki,rozrywka) wszelkie opłaty,rachunki,leki,kredyty,szkoły,przedszkola,hobby to osobna broszka. Wtedy warunki bytowe są godne, bezpieczne,wystarczające. Każda para decydująca się na dziecko, pierwsze, kolejne powinna rozważyc powyższy schematuncertain
    • jeza_bell Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 14:53
      Jeżeli bardzo będziecie pragnąć trzeciego dziecka- nic Was nie zatrzyma przed powiększeniem rodziny.
      Widać jesteście kochającymi się ludźmi i ... tylko pozazdrościć (pozytywnie of course).
      Pozdrawiam- szczęśliwa mama dwójki, trzecie w drodze smile
    • pipitutki Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 15:43
      Co do finansów - zawsze można poszukać dodatkowych źródeł dochodu ale warunki mieszkaniowe macie zdecydowanie za małe. Pomyśl co będzie, gdy dzieci dorosną i każde będzie miało swoje rzeczy, będzie chciało mieć swoją, choćby minimalną przestrzeń. Przyprowadzić kolegów, koleżanki do domu. Pouczyć się w spokoju. Z trójką dzieci i przy trzech pokojach w bloku jest ciasno a co dopiero przy dwóch.
      • wiewiorka76 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 22:18
        Wszystko da się się zrobić, jeśli dzieci są zdrowe i nie potrzebujesz zatrudniać niani. Ale w życiu bywa różnie, nasz synek urodził się jako wcześniak i mimo, że rozwija się prawidłowo, ciągle jesteśmy pod opieką rehabilitanta, jeździmy regularnie na wizyty kontrolne do lekarzy specjalistów, głownie prywatnie, żeby nie stać pół roku w kolejce. W dodatku musiałam/chciałam wrócić do pracy, wiec doszedł koszt niani, nie mamy innej możliwości. Musisz być przygotowana na każdą ewentualność, na ewentualne komplikacje również.
        • babeth Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 31.10.10, 23:03
          My z Mężem podjęliśmy szaloną decyzję i mamy już 3 dziecko. Żyjemy skromnie, warunki mieszkaniowe też jak na dzisiejsze standardy mamy skromne. Z tymże gdybyśmy odwlekali decyzję o trzecim dziecku do lepszych czasów finansowych czy mieszkaniowych to na kolejne dziecko mogłoby być po prostu za późno. Pytasz czy to duży wydatek. Zależy od Twojej sytuacji. U nas oboje pracujemy, nie da się inaczej i największym wydatkiem jest opieka do dzieci. Ale stale kontrolując wydatki, wydajemy na życie mniej przy 3 dzieci, niż kiedy byliśmy rodziną z 1 dzieckiem.
          • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 08:49
            Dziekuje wszystkim za odpowiedzi,wlasnie roznie to jest,kazdy ma inny standard zycia,dla mnie osobicie 1000Zl na kazda osobe miesiecznie to juz lekka przesada,przeciez do dobrego zycia nie sa potrzebne markowe ciuchy,super ekstra wpady,ja jakos nie potrzebuje az takich ugodnien,wystarczy mi aby moje dzieci byly zdroe,mialy w so se ubrac(ladnie) mialy co jesc i byly szczesliwe,moze brzmi to banalanie ale tyle mi wystarczy,jestem jeszcze mloda wiec moze za pare lat dorobie sie wiekszego mieszkania,narazie mysle czy w ogole moj dotychczasowy pomysl o posiadaniu trojki dzieci nie jest zwariowany
            • hellusia Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 09:25
              dla mnie 3 dzieci to nie jest dużo, aczkolwiek w Polsce postrzegana jest jako rodzina wielodzietna, 1000zł na osobę to dobra opcja i wcale nie chodzi o jakieś markowe ciuchy czy zabawki, lekarstwa i lekarze to spore wydatki np u nas laryngolog to tylko prywatnie a dziecko często choruje na uszy i nie wyobrażam sobie wybierania między lekarzem dla dziecka a kupnem jedzenia,
              poza tym jak idziesz do pracy to ktoś musi zostać z dzieciakami , najlepsza opcja to babcia/dziadek ale z tym to rożnie bywa, niania/przedszkole też do tanich nie należy może się okazać że na to będzie szła cała twoja pensja a kto zostanie z chorym dzieckiem? u mnie w pracy opieka nad dzieckiem jest niemile postrzegana
              z tonu twojej wypowiedzi wynika że i tak się zdecydujesz więc wszystkie komentarze są zbędne
              powodzenia życzę i przede wszystkim zdrowia i miłości
            • marajka Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 15:05
              No i fajnie, że taka z Ciebie minimalistka. Ale dzieci pójdą do szkoły, przedszkola i zaczną się: wycieczki, urodziny koleżanek i kolegów, moda na jakiś ciuch czy gadżet. Dodatkowy angielski czy matematyka. Porządne buty, a te raczej tanie nie są. Ciuchy nie muszą być markowe, ale porządne, a kosztują. Można oczywiście grzebać w lumpeksach, ale czasem kurtka czy spodnie potrzebne są ja już i nie ma na to czasu. A wakacje? Nikt nie mówi o miesiącu na Karaibach, ale kolonie od czasu do czasu? Nawet na te dofinansowanie trzeba dziecko wyposażyć. No i ciasnota. Póki dzieci małe to dadzą radę, ale później? Nie zaproszą kolegów i koleżanek, o dorastaniu, zwłaszcza 2 synów+córka nie wspomnę.

narazie mysle czy w ogole moj dotychczasowy pomysl o
              > posiadaniu trojki dzieci nie jest zwariowany

JEST.
            • kiki.zmora Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 21:04
              Cytat,przeciez do dobrego zycia nie sa potrzebne markowe ciuchy,

Tobie być może nie,ale Twoje dziecko - kiedy dorośnie - może będzie chciało dostać od czasu do czasu coś modnego i firmowego. Chciałabyś, żeby jednym ze wspomnień Twojego dziecka było to,że tak strasznie marzyło o firmowej bluzie,ale mama stwierdziła,że ma dobre życie i nie potrzebuje?

Cytat(...)super ekstra wpady

Hmm...a co rozumiesz przez pojęcie "super-ekstra wypady"? Czy kolonia letnia w PL pod to podchodzi? Bo przy trójce i obecnych dochodach może się okazać "super-ekstra luksusem" na który Cię nie będzie stać.

Cytatwystarczy mi aby moje dzieci byly zdr
              > oe

A co jak nie będą? Nikomu tego nie życzę, ale bywa i tak. Z czego zrezygnujesz? Komu i co odbierzesz?

Cytatmialy w so se ubrac(ladnie) mialy co jesc i byly szczesliwe

Jasne,że najważniejsze jest zapewnić podstawowe potrzeby, kochać i rozmawiać,ale nikt mi nie wmówi, że dzieciak będzie szczęśliwy jeśli wciąż będzie słyszał "Masz nowe buciki i kurtkę z Tesco, na obiad miałeś ulubione naleśniki, mama i tata Cię kocha,więc zapomnij o tych klockach bo mamie tyle wystarczy". Oczywiście koloryzuję,ale sama zasugerowałaś...

Poza tym - może i na dzień dzisiejszy zapewniasz dzieciom wszystko i żyjesz na finansowym luzie,ale szczytem głupoty jest dla mnie dorabiać sobie jeszcze jedno, żeby docisnąć do granicy możliwości finansowej. Wydatki rosną wraz z dzieckiem. To trochę jak myślenie "Mam jeszcze 50 zł,to wezmę kredyt na nowy tv - rata akurat tyle wynosi" tongue_out
              I mieszkanie - żeby nie wiem jak duży był pokój dzieci, to wciąż jest to jeden pokój. Jak dla mnie - paranoja!
              Chociaż w sumie to decyzję już chyba podjęłaś i szukasz poklasku. Ja bym się nawet na trojaczki zdecydowała (masz szansę?) - może za parę lat dorobisz się willi z basenem...
            • magdalaena1977 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 04.11.10, 10:25
              komi1911 napisała:
              > Dziekuje wszystkim za odpowiedzi,wlasnie roznie to jest,kazdy ma inny standard
              > zycia,dla mnie osobicie 1000Zl na kazda osobe miesiecznie to juz lekka przesada
              > ,przeciez do dobrego zycia nie sa potrzebne markowe ciuchy,super ekstra wpady,j
              A ubrania przyzwoitej jakości i zwykłe wakacje ?
              Nie mam dzieci i nie wiem, jak liczyć taki budżet, ale tak jak wielu przedpiśców mam wrażenie, że poziom przyzwoitego życia jest różnych dla różnych osób.

> wystarczy mi aby moje dzieci byly zdrowe,
              Ale to nie zależy od pieniędzy, a względnie dobry stan zdrowia wymaga czasami sporych wydatków typu rehabilitacja.
          • przeciwcialo Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 10:56
            Jestem tego samego zdania. Czekając na lepsze czasy moznaby trzeciego dzieckoa nie doczekac, predzej menopauzy. A warunki finansowe i lokalowe moga się zmienic czasem w bardzo krótkim czasie zarówno in plus jak i in minus.
    • mia_siochi Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 10:23
      Na 2 sztuki Was nie stać, a co dopiero 3...
      • ewma Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 11:29
        Szczerze? To dziwie się ,że wogóle sie zastanawiasz nad 3 dzieckiem skoro już teraz ta dwójka musi siedzieć w 1 pokoju.
        Zostaje drugi pokój który służy jako pokój dzienny dla rodziny i wasza sypialnia a jak tam jeszcze wstawisz łózeczko,przewijak i itd.???
        Trzeba też pamiętać ,że wydatki rosną wraz z dziećmi więc czy stać was będzie na 3 wyprawki do szkoły,3 razy zielone szkoły,czy 3 wycieczki szkolne?
        Wątpie,bo to jednak kupa kasy.
        A dzieci jak to dzieci będą się chciały ubrać modnie jak kolezanki/dzy,nie mówie tutaj o samych markowych ciuchach,zwykłe też niestety kosztują.
        3 razy kurtka zimowa,3 razy buty,to już jedna wypłata.
        Jak ty widzisz to za kilka lat gdy ,cała 3 pójdzie do szkoły?
        • myszmusia Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 14:34
          podpisuje sie pod tym. NIe sztuka spłodzic sztuka utrzymac i zapewnic to co potrzebne. Wprawdze mozna "bog dał dzieci da i na dzieci" ale jak dla mnie to kiepska filozofia, która konczy sie "na czym oszczedzic, co mozna taniej, czego nie potrzeba, a po co na wycieczke czy wakacje itp..." Niestety przy dzieciach tez potrzeba realizmu a nie tylko checi - przynajmniej tak byc powinno. A nie "jakos" sie wychowa i bedzie szczesliwe bez..
          • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 15:15
            uwazam dokladnie tak samo,dlatego narazie konczy sie na moich marzeniach,nie chcem odbierac dzieciom wycieczek,ubran nawet tych firmowych bo wiem ze i na takie beda mialy ochote,jestem pewna ze jezeli moja sytuacja finansowa sie nie poprawi to raczej nie zdecydujemy sie na 3 ,zwyciezy zdrowy rozsadek,ale narazie pobujam pomarze sobiesmile
      • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 15:12
        mia_siochi napisała:

> Na 2 sztuki Was nie stać, a co dopiero 3...
        ty bym mogla mocno polemizowac,zapewniam swoim dzieciom teraz wszystko co moge,to czego potrzebuja,finansowo juz staram sie im zapewnic jakis start w dorosle zycie,dzieci maja juz zalozone konta oszcz na ktorych odkladamy juz pieniazki,maja zabwaki,ubranka,wszystko to czego na chwile obecna potrzebuja,a przede wszystkim milosc,mysle ze jezeli ktos zyje za 5 tys nigdy nie zrozumie jak mozna zyc za 2,i to godnie zyc,wiadomo czasy teraz sa okrutne,wszytrsko drozeje a zarobki stoja w miejscu,ale narazie mam 2 synkow i na tym sie skupiam a pomarzyc o corce przeciez nie ejst czyms zlymsmile
        • mia_siochi Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 15:28
          Mieszkasz w 4 osoby w mieszkaniu, które nadaje się dla singla, ewentualnie dla 2 osób. 5 osób na kupie to już jakiś hardkor...
          • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 15:37
            mia_siochi napisała:

> Mieszkasz w 4 osoby w mieszkaniu, które nadaje się dla singla, ewentualnie dla
            > 2 osób. 5 osób na kupie to już jakiś hardkor...

Nie zgadzam sie z toba,48 m to malo??? synowie a jeszcze mali,jest pokoj w ktorym spokojnie pomieszcze dwa lozka,dwa biurka i bedzie jeszcze przestrzen,drugi pokoj jest spory,nie wydaje mi sie aby bylo az tak male,samam wychowalalm sie w 45 m mieszkaniu z rodzenstwem i jakos nie nazekalam na brak przstrzeni lub prywatnosci
            • amandaas Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 15:55
              Tak, to mało. Nie zrozum źle mojego porównania ale nawet pies ma własną budę więc i dziecko powinno mieć swój pokój. Podobnie salon i sypialnia w jednym to też zły pomysł. Sypialnia dwójki dorosłych ludzi powinna być SYPIALNIĄ a nie pełnić jeszcze miliard innych ról. Także z rodzeniem córki chyba musisz poczekać na większy lokal smile
            • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 16:18
              komi1911 napisała:
              > samam wychowalalm sie w
              > 45 m mieszkaniu z rodzenstwem i jakos nie nazekalam na brak przstrzeni lub pry
              > watnosci

Staram się wychodzić z założenia, że różni ludzie żyją w odmienny sposób i mają różne potrzeby ale zapytam szczerze - czym objawia się prywatność 5 osób na 45m2???
              • marianna1970 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 04.11.10, 13:19
                Jakie hrabiny w tej Polsce realiów życia nie znaja, według mnie zupełnie wystarczy salon słuzący jako sypialnia, a może osobny gabinet siłownia basen itd nie słuchaj tych pań bo sie kompleksów nabawisz
            • izzunia Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 16:20
              oj niestety mało. i dobrze powiedziałaś synowie są jeszcze mali, nie wiesz jak to będzie jak będą starsi.
              Ja mam 2 dzieci (3 i 5) i jakiś tydzień temu miałam pierwszy zator rano w łazience, jeszcze przez pół (oby się udało) roku będziemy mieszkać w 54m2 (2 pokoje kuchnia i łazienka), ale potem przeprowadzka do większego lokalu. tutaj dzieci mają swój pokój, ale w nim mieszczą się 2 łóżka, szafa, regał na książki i nie wyobrażam sobie jak zagospodarować tam miałabym jeszcze 2 biurka, nie mówiąc już o tym, że brakuje mi kolejnego regału na książki (ciągle się uczę), brakuje mi miejsca, gdzie mogłabym w spokoju popracować, itd.
              też myślałam o 3 dziecku, ale sorki, w 2 pokojach, to byłaby po prostu jakaś masakra.
            • mia_siochi Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 17:55
              komi1911 napisała:

>
              > Nie zgadzam sie z toba,48 m to malo??? synowie a jeszcze mali,jest pokoj w ktor
              > ym spokojnie pomieszcze dwa lozka,dwa biurka i bedzie jeszcze przestrzen,drugi
              > pokoj jest spory,nie wydaje mi sie aby bylo az tak male,samam wychowalalm sie w
              > 45 m mieszkaniu z rodzenstwem i jakos nie nazekalam na brak przstrzeni lub pry
              > watnosci

Tak, to mało. Mieszkałam w takim jako singielka, z aktualnym męzczyzną potykaliśmy sie o siebie i zdecydowaliśmy sie na większe właśnie z uwagi na zaplanowane dziecko. W takim mieszkaniu jeden pokój to sypialnia, drugi to pokój dzienny-wspólny. Nie ma tu miejsca na intymność.
              • hellusia Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 20:02
                komi 1911

a ja jednak będę ci dopingować mimo samych opinii na nie, też uważam że 5 tys to wcale nie mało na Was 4, też mam dwóch synów i również marzy mi się córeczka.
                Dochody mam porównywalne do twoich i metraż troszkę większy o 1 pokój.
                Oczywiście też mam mnóstwo ale i obaw. Dzisiejszy świat jest troszkę inny niż ten nasz sprzed 20/30 lat gdzie kilka osób mieszkało/wychowywało się w jednej izbie. Większa komercja, rywalizacja. Dlatego narazie mówię basta na 4 lata a potem kto to wie?
            • jop Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 20:13
              Do wieku nastoletniego mieszkałam na tzw. kupie i nie zafundowałabym takiego koszmaru żadnemu dziecku.

No ale ja do myślenia i podejmowania decyzji to mózgu używam.
    • miska_malcova Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 01.11.10, 23:51
      komi1911 napisała:

> Witam,z góry przepraszam jezeli pisze na nieodpowiednim watku,ale mam pytanie,j
      > estem mama dwojki chlopajkow jeden 2 latka a drugi pol roczku,bardzo bym chcial
      > a za klilka lat postarac sie o 3 dziecko,wiem ze mam duzo czas ale nurtuje mnie
      > pytanie,czy w naszych czasach stac ludzi na posiadanie trojki dzieci??? mamy 4
      > 8 m mieszkanko,dwa pokoje,moje dochody to 1600 zl ,meza roznie w graniach 3 tys
      > ,splacamy kredyt na mieszkanie 1000zl,plus oplaty rozne wychodzi z 600 zl,maja
      > c na przezycie miesiecznie 2 tys zlotych da sie wyzywic i utrzymac na godbnym p
      > oziome siebie oraz trojke dzieci? bardzo dzikeuje za wszystkie odpowiedzismile

5 osób na 48 metrach za 2 tysiaki miesięcznie? Dla mnie to wegetacja. Nie zafundowałabym sobie, mężowi i dzieciom takich warunków. Ale to twoja decyzja...
      • predygrata Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 00:53
        Zależy jakie masz standardy. Moje sie znacząco zmieniły odkąd.. sama mam kupować mieszkanie.
        Powiem tak: potrzebne jest mi mieszkanie 60metrowe. 3 pokoje. Dla nas sypialnia, pokój dzienny i dla 6 letniej córki pokój-ale nie miniaturowy, tylko taki kilkunastometrowy..

Fajnie.

No to mi się zmieniło, gdy poszłam do dewelopera, gdy przejrzałam oferty i trzeba by tak.. wyłożyć.. hmm no z 500.000zł, w tym liczę wyposażenie.. No i.. tak.. tak... czynsz wzrosnie, oplaty pojda w gore... co miesiac przyjdzie wiecej wydawac za to powierzchnie... i.. w pracy dluzej siedziec, zeby kilka metrow oplacic.. komfort niby jest, ale...

Przerachowałam. Malego nie kupie, bo to sie po prostu u dewelopera nie oplaca.. male sa najdrozsze.. wielkiego tez nie.. bo...szkoda mi zycia na oplacanie tego i wylozenienie 550.000 tysiakow.. Biore meikszanie 40 metrowe. 40 paro metrowe. Dla 3 osob.

Tak: sypialnie bedzie pokojem dziennym
        tak: nie ma wtedy mowy o 2 dziecku
        tak bedziemy zbierac na wieksze, ew. czekac az corka nam podrosnie-wczesnie ja mielismy i sie wyprowadzi..
        tak-boleje nad tym, ze beda 2 pokoje a potrzebne sa 3

ale wiesz.. w dzisjeszych czasach zycie narzuca nam model. Model kredytu, model trzech pokoi, model tvn style i nietrzymania ogolra z jablkiem w lodowce..
        Wszyscy sie modelowi podporządkowali. Nakręca to macihne. I mierzi mnie to swiadome i podsiwadome wymuszanie na mnie stylu zycia. NIE STAC MNIE, NIE STAC CIEBIE NA MEISKZANIE WIEKSZE. Chyba ze sie zaobisz i wezmiesz kredyd xxxXXXXLLL. Tylko po co? Zeby spelnic standardy? Czyje? Bo chyba nie twoje. Mysle, ze za 4.000 jestescie w stanie wychować 3 dziecko.. moze za 5, 8 lat? Ale to jest realne.
        • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:25
          predygrata napisała:

>
          > ale wiesz.. w dzisjeszych czasach zycie narzuca nam model. Model kredytu, model
          > trzech pokoi, model tvn style i nietrzymania ogolra z jablkiem w lodowce..
          > Wszyscy sie modelowi podporządkowali. Nakręca to macihne. I mierzi mnie to swia
          > dome i podsiwadome wymuszanie na mnie stylu zycia. NIE STAC MNIE, NIE STAC CIEB
          > IE NA MEISKZANIE WIEKSZE. Chyba ze sie zaobisz i wezmiesz kredyd xxxXXXXLLL. Ty
          > lko po co? Zeby spelnic standardy? Czyje? Bo chyba nie twoje. Mysle, ze za 4.00
          > 0 jestescie w stanie wychować 3 dziecko.. moze za 5, 8 lat? Ale to jest realne

bardzo dziekuje za te słowa masz swięta racje!!!!!!!madre i prawdziwe
        • agattka_84 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 10:41
          > Tak: sypialnie bedzie pokojem dziennym
          > tak: nie ma wtedy mowy o 2 dziecku
          > tak bedziemy zbierac na wieksze, ew. czekac az corka nam podrosnie-wczesnie ja
          > mielismy i sie wyprowadzi..
          > tak-boleje nad tym, ze beda 2 pokoje a potrzebne sa 3

Nie widzisz różnicy: 3 osoby w 2 pokojach, a 5 osób w 2 pokojach?
          • przeciwcialo Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 16:58
            Dla mnie korzystniejsze jest 5 osób na 50 metrach niz 2 osoby w apartamencie. Mieszkanie zawsze mozna zmienic,urodzic dzieci niekoniecznie.
            • jagoda_pl Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 18:55
              Tylko nie zawsze ma się pieniądze, aby to kiedykolwiek nastało.
        • marianna1970 100% racji 04.11.10, 13:23
          100% racji
      • asieksza Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 05:06
        Mam trójkę i dochody razem z mężem około 3 -4 tysiące, do tego kilka drobnych kredytów. Nie uważam abyśmy biedowali. Co roku jeździmy na wakacje - tydzień nad morzem zazwyczaj - kwatera lub namiot. Syn właściwie korzysta ze wszystkich wycieczek szkolnych, był na zimowsku, obozie ale woli z nami. Faktem jest, że dziewczynki noszą ciuszki po sobie i małej już kupuję naprawde niedużo, takie raczej wyjściówki bieliznę. Dzieciaki do niedawna miały swój pokój wspólny. Dało się go podzielić i wyszły dwa małe syn ma swój, dziewczynki swój. Dziewczyny jakoś na brak przestrzeni nie narzekają. Syn jest 8 lat starszy od dziewczyn więc pewnie wyfrunie z domu kiedy one będą miały potrzebę odrębnego teretorium. Dziewczynki jedzą w przedszkolu więc dla nich tylko kolacja i jedzonko w weekendy. Jeśc lubią i wszystko im smakuje. Nam staram się gotować smacznie i tanio, bywają i naleśniki ale sporadycznie. W przedszkolu panny korzystają ze wszystkich dodatkowych zajęć. Ja jestem na studiach podyplomowych które też trochę kosztują. Chorowanie dzieci to też nie aż taki problem bo zazwyczaj chorują razem, więc i tak koś musiałby z nimi być, syropki - jeśli to nie antybiotyk zazwyczaj butla wystarcza na trójkę. Sama jestem jedynaczką i szczerze mówiąc niikomu nie życzę.Wolę żeby moje dzieci zamiast markowych ciuchów miały siebie i teraz i kiedyś kiedy nas zabraknie
        o
        • ewma Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 07:10
          asieksza ,wytłumacz mi prosze ja to robicie .
          Dostajecie np.te 3 tyś,gdy opłacicie czynsz,rachunki,kredyty to le wam zostaje na życie ?
          Bo coś tu presłodzone jest.
          • hellusia Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 07:29
            asieksza też ni tu coś nie pasuje
            chyba że rachunki macie 0 i mieszkacie kątem u rodziców
            też studiuję mam 2 dzieci, dochód większy, małych parę kredytów i wiem ile życie naprawdę kosztuje
        • myszmusia Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 07:20
          > Mam trójkę i dochody razem z mężem około 3 -4 tysiące, do tego kilka drobnych k
          > redytów. Nie uważam abyśmy biedowali.

oj chyba lekko koloryzujeszwink to ile macie na zycie na osobe po odjeciu wszystkich kosztów stałych?

Co roku jeździmy na wakacje - tydzień nad
          > morzem zazwyczaj - kwatera lub namiot.

hm... zalezy co dla kogo sa wakacjewink tydzien to baaardzo krótko na cokolwiek a przy dzieciach to nawet zaaklimatyzowac sie nie zdazy małe.Jak młoda była malutka to minimum 3 tygodnie nad morzem - taki pobyt ma sens jesli chodiz o zmiane klimatu i jesli ma z tego cokolwiek dobrego dla zdrowia na dłuzej wyniknac.
          Zreszta teraz tez raczej jade gdzies na 3 tygodnie najczesciej - i odpoczac i pozwiedzac spokojnie w takim czasie mozna (tylko ,że nie nad bałtykwink- no ale to kwestia preferencjki i checi pewnej pogody na wyjezdzie) jadac na tydzien nad bałtyk to mozna miec tydzien deszczuwink

Syn jest 8 lat starszy od dziewczyn więc
          > pewnie wyfrunie z domu kiedy one będą miały potrzebę odrębnego teretorium
          jak dla mnei super podejscie - synku jedz gdzeis na studia daleko od domu bo siostry potrzbuja pokojuwink (znam podobny przypadek - córcia jedz gdzies na studia bo siostra za maz wyszła i sie nie pomiescimywink a jakos dac rade musimywink)

Sama jestem jedynaczką i szczerze mówiąc niikomu nie ż
          > yczę.Wolę żeby moje dzieci zamiast markowych ciuchów miały siebie i teraz i kie
          > dyś kiedy nas zabraknie
          jest jeszcze taka opcja (wcale nie tak zadka jak sie wydaje) ze te dzieci to potem niespecjalnie znac sie chca i kłóca sie o miniaturowa "schede" po rodzicach na przkład do tegowink
          • czarne-jagody Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:26
            Tak, obecne standardy to 20 metrów na osobę co najmniej. Dochód 2 tyś na osobę też najmniej. Jak ktoś ma w sobie dużo miłości i chce wychować kilkoro dzieci skromniej to spotyka się z totalną krytyką. A potem narzekania, że nie ma kto pracować na nasze emerytury. Pomyślcie trochę zanim wydacie jakąś opinię.
            • mia_siochi Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:36
              czarne-jagody napisała:

> Tak, obecne standardy to 20 metrów na osobę co najmniej. Dochód 2 tyś na osobę
              > też najmniej.

Autorka wątku uważa, że 48 m to w sam raz na 5 osób, a 1000 zł na osobę to zbytek. Daleko jej jeszcze do tych 20m/2tys wink
              • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:42

> Autorka wątku uważa, że 48 m to w sam raz na 5 osób, a 1000 zł na osobę to zbyt
                > ek. Daleko jej jeszcze do tych 20m/2tys wink

nie rozumiem takich ludzi jak ty,masz mieszkanie jakie masz,zarobki jakie masz,czyli co ja jestem gorsza bo mniej zarabiam,bo nie stac mnie na wieksze mieszkanie? Nie jestem dobra matka bo amm za male mieszkanie jak na 4 os rodzine? nie kazdego stac na 100 m mieszkanie,nie kazdy zarbia po 8 tys,ale to nie znaczy ze ci ktoryz nie osiagaja tego sa gorsi,ale widac w naszym kraju daleko jest do jakiejs tolerancji ludzkiej,

bogaty=dobry czlowiek'
                biedny-beeeeeee

napisalam post aby posluchac opini ale nie sadzilam ze ktos bedzie krytykowal mnie za moje "marzenia" ,plany,najlepbiej zbesztac kogos na podstawie pary slów,

przyjmuje kazda wypowiedz,kazdy ma prawo do swego zdania,swych mysli,ale przeciez nie chodzi mi o to aby mowic kto jakim jest czlowiekiem bo tego nie da sie stwierdzic poprzez forum.Naprawde uwazam ze obecnie zyje godnie,jak rowniez moje dzieci,maja swoj pokoik,wszytsko czego potrzebuja,uwazam ze stac mnie rowniez i na 3 dziecko,
                • re_ni73 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:56
                  komi1911 napisała

> Autorka wątku uważa, że 48 m to w sam raz na 5 osób, a 1000 zł na osobę to zbyt
                  > ek. Daleko jej jeszcze do tych 20m/2tys

nie rozumiem takich ludzi jak ty,masz mieszkanie jakie masz,zarobki jakie masz,czyli co ja jestem gorsza bo mniej zarabiam,bo nie stac mnie na wieksze mieszkanie? Nie jestem dobra matka bo amm za male mieszkanie jak na 4 os rodzine? nie kazdego stac na 100 m mieszkanie,nie kazdy zarbia po 8 tys,ale to nie znaczy ze ci ktoryz nie osiagaja tego sa gorsi,ale widac w naszym kraju daleko jest do jakiejs tolerancji ludzkiej,

Czytam te wszystkie komentarze i uwierzyć nie moge,czy stać drugiego człowieka na polejne dziecko po metrażu? Albo ja jestem staroświecka albo świat zwariował. To fakt w prawach dziecka tak pisze ale polskie realia robią swoje.Kiedyś było oburzenie jak w jednym mieszkaniu mieszkała wielopokoleniowa rodzina.Teraz metraż świadczy o ilości osób w rodzinie.To jest straszne.
                  Tak samo mam 47 metrów,jest nas piątka.To fakt oddalam widną kuchnie na rzecz pokoju dla córki,mam teraz wydzielony w pokoju dużym aneks kuchenny.Nie stać mnie na większe mieszkanie,zyjemy skromnie ale nigdy nie myślalam i nie mysle kategoriami dziecko-metraż.
                  Bo jest coś ważniejszego od mieszkania i kasy .Wzajemny szacunek,zdrowie,miłość,jest przy trójce dzieci ciężko ale warto.
                • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:58
                  komi1911 napisała:
                  > napisalam post aby posluchac opini ale nie sadzilam ze ktos bedzie krytykowal m
                  > nie za moje "marzenia" ,plany,najlepbiej zbesztac kogos na podstawie pary slów,

Napisałaś, żeby posłuchać opinii ale tylko tych pochlebnych? Wiesz - krytyka to też opinia smile
                • fruzia01 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:02
                  > nie rozumiem takich ludzi jak ty,masz mieszkanie jakie masz,zarobki jakie masz,
                  > czyli co ja jestem gorsza bo mniej zarabiam,bo nie stac mnie na wieksze mieszka
                  > nie? Nie jestem dobra matka bo amm za male mieszkanie jak na 4 os rodzine? nie
                  > kazdego stac na 100 m mieszkanie,nie kazdy zarbia po 8 tys,ale to nie znaczy ze
                  > ci ktoryz nie osiagaja tego sa gorsi,ale widac w naszym kraju daleko jest do j
                  > akiejs tolerancji ludzkiej,
                  >
                  > bogaty=dobry czlowiek'
                  > biedny-beeeeeee

niektórzy tyrają po 13h/dobe żeby owe 8tys zarobić, a za zarobione pieniądze opłacają panią do odrabiania lekcji z dziećmi; no ale przynajmniej mogą sobie dumnie na forum powiedzieć, że zapewniają właściwy standard życia swoim pociechom
                  • kiki.zmora Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:09
                    Można też odpuścić sobie robienie kolejnego dziecka dla kaprysu, żeby móc potem pracować tylko 8h (albo i mniej) i nie mieć ciśnienia na kredyt i mieszkanie, kiedy się okaże że 5 osób w dwóch pokojach to nie jest dobry pomysł.
                • miska_malcova Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:39
                  komi1911 napisała:

> nie rozumiem takich ludzi jak ty,masz mieszkanie jakie masz,zarobki jakie masz,
                  > czyli co ja jestem gorsza bo mniej zarabiam,bo nie stac mnie na wieksze mieszka
                  > nie? Nie jestem dobra matka bo amm za male mieszkanie jak na 4 os rodzine? nie
                  > kazdego stac na 100 m mieszkanie,nie kazdy zarbia po 8 tys,ale to nie znaczy ze
                  > ci ktoryz nie osiagaja tego sa gorsi,ale widac w naszym kraju daleko jest do j

nie bardzo rozumiem co chciałaś nam w tych kilku zdaniach przekazać.

> bogaty=dobry czlowiek'
                  > biedny-beeeeeee

????
                  >
                  > napisalam post aby posluchac opini ale nie sadzilam ze ktos bedzie krytykowal m
                  > nie za moje "marzenia" ,plany,najlepbiej zbesztac kogos na podstawie pary slów,

twoje marzenia są brzemienne w skutki. Spełnienie twojego marzenia, czyli posiadanie trzeciego dziecka oznacza gorsze warunki życia dla ciebie, męża i pozostałych dzieci
                  Nikt Cię nie beszta. Raczej krytykuje, a widać źle znosisz krytykę.

> uwazam ze stac mnie rowniez i na 3 dziecko,

skoro tak uważasz, to voila! Do dzieła. Widać już podjęłaś decyzję, więc niepotrzebnie pytasz na forum, a dostając słowa krytyki obrażasz się. Zrozum, że dla kogos innego zycie w 5 osób na 48 metrach nie jest szczytem szczęścia, zwłaszcza za 1000zł.
                  • triss_merigold6 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:51
                    No i autorka sobie zracjonalizowała decyzję przy okazji próbując pokazać oponentom, że są materialistami.
                    4 osoby na 48m2 to już spore zagęszczenie. Nie widzę tu miejsca na prywatność.
                • ira_07 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 22:30
                  > nie?

Nikt nie mówi, że gorsza!!!

Nie jestem dobra matka bo amm za male mieszkanie jak na 4 os rodzine? nie

Wiesz co to tolerancja? Nikt nie mówi, że jesteś złą matką, tylko ,że nie stać Cię na 3. dziecko. Nie dlatego, że jesteś gorsza. Mnie na dzień dzisiejszy stać może na pół dzieckawinkNie czuję się gorsza. Ale wiem, że mnei nie stać.

Ty sama chyba czujesz się gorsza, że tak naskoczyłaś na kobietę.

Naprawde uwazam ze obecnie zyje godnie,jak rowniez moje
                  > dzieci,maja swoj pokoik,wszytsko czego potrzebuja,uwazam ze stac mnie rowniez
                  > i na 3 dziecko,

Jaaasne. 3 dzieci w jednym pokoiku. Jaś odrabia lekcje, Krzyś chce przyprowadzić kolegę, a Zosia jest chora i ciągle marudzi. Jaś chce jechać na wycieczkę, ale Zosia potrzebuje nowych bucików. 10 lat później: Zosia dojrzewa i chce mieć nieco prywatności...Miałam pokój z siostrą i wiem, ze jak nie będzie mnie stać na choćby kliteczkę dla każdego dziecka to poprzestanę na jednym.

Ale zapomniałam, dla niektórych dziecko ma mieć pełną michę i kawałek podłogi do spania, i wdzianko na grzbiet. I niech nie narzeka, przecież jest kochane. To, że świata nie widziało, na wakacje jeździ do babci, nosi spodnie po bracie a koledzy mają nowe...To co, mamuni się zamarzyła córeczka...
            • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:38
              czarne-jagody napisała:
              > A potem narzekania, że nie ma kto pr
              > acować na nasze emerytury. Pomyślcie trochę zanim wydacie jakąś opinię.

To może sama zastosujesz się do swojej rady zanim wygłosisz oklepaną bzdurę pt. 'kto będzie pracować na nasze emerytury'?
              • czarne-jagody Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:50
                To nie jest oklepana bzdura tylko tak działa nasz system emerytalny, bez dopływu nowych członków nie bedzie środków na wypłaty emerytur. Pieniadze na naszych kontach z Zusie maja charakter wirtualny.
                • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:55
                  czarne-jagody napisała:
                  > To nie jest oklepana bzdura tylko tak działa nasz system emerytalny, bez dopływ
                  > u nowych członków nie bedzie środków na wypłaty emerytur. Pieniadze na naszych
                  > kontach z Zusie maja charakter wirtualny.

Tyle, że 'nasz system emerytalny' odchodzi od emerytur z ZUS-u jeżeli nie zauważyłaś. Ja na swoją emeryturę pracuję i odkładam sama - na państwo nie liczę.
                  • czarne-jagody Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:02
                    No to dobrze, że jestes taka zaradna. Ja zauważyłam odwrotną tendencje, są zakusy aby środki z OFE włączyć do ZUSu. Na dłuższą metę ujemny przyrost naturalny nie jest korzystny dla żadnego państwa.
                    • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:07
                      czarne-jagody napisała:
                      > No to dobrze, że jestes taka zaradna. Ja zauważyłam odwrotną tendencje, są zaku
                      > sy aby środki z OFE włączyć do ZUSu. Na dłuższą metę ujemny przyrost naturalny
                      > nie jest korzystny dla żadnego państwa.

Wiesz - poleganie na dzieciach - szczególnie cudzych - to dopiero jest niekorzystne. Szczególnie na tych, które wychowują się i kształcą za pieniądze wszystkich a potem myk do Anglii czy Irlandii i figa z makiem z ich 'pracy na nasze emerytury'. Taka rzeczywistość.
                      • czarne-jagody Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 13:05
                        Być może masz takie pokaźne oszczędności ulokowane w bezpiecznych instrumentach, że nie musisz polegać na powszechnym systemie emerytalnym, wszystko to być może. Znakomita jednak większość społeczeństwa bedzie zależec na emeryturze jak to określiłaś od obcych dzieci. Szkoda, że takie pseudo nowoczesne osoby tego nie wiedzą.
                • ewma Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:08
                  Ło matko ,jak ja słysze te bzdurne "róbcie dzieci bo kto będzie zarabiał na nasze emerytury " to mnie szlag trafia.
                  Jak się nie ma kasy i warunków to nie rozmnażam się poza moje możliwości finansowo-bytowe.
                  A tu kupa dzieci która jest chowana na 40 metrach i przy kasie 100 zł na osobe ,częsciej zaczyna i kończy na socjalu a nie zarabiając na twoją emeryture.
              • naturella Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:53
                My mamy więcej niż Wy, ale nie zdecydowałabym się na trzecie dziecko. Dwoje dzieci kosztuje mnie naprawdę sporo, sam koszt przedszkola i niani na 4 godziny dziennie dla dwójki to 1700 zł. Do tego wizyty u lekarzy, leki, ciuchy, jedzenie - bo staram się, żeby dzieci jadły zdrowo, dobrej jakości wędliny, dobre mięso, dużo owoców itp, od czasu do czasu jakaś książeczka, gra itp - to pewnie 500-700 zł miesięcznie. W tym roku zrobiliśmy gigantyczny wysiłek, sprzedaliśmy mieszkanie 46 m i kupiliśmy o 40 m większe - dopiero teraz czuję, że jakoś ta ilość ludzi na metry jest odpowiednia. W starym mieszkaniu cisnęliśmy się na kupie, nie było ani kącika, w którym można było się choć na chwilę zaszyć. Kuchnia, salon, sypialnia i garderoba w jednym.
                • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:59
                  duzo tez zalezy od miejsca zamieszkania,rozne miasta rozne ztandardy zycia,nie wiem ale mi jakos naprawde nie jest ciasno na 48 m,nie potykamy sie o siebie,moze dlatego tak dobrze sie czuje bo nie mialam wikszego lokum i brak mi porownania,kto wie moze za te pare lat dopisza nam finanse i zmienimy mieszkanie na wieksze,bardzo bym chciala miec te 60 m nawet
                  • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:03
                    komi1911 napisała:
                    > duzo tez zalezy od miejsca zamieszkania,rozne miasta rozne ztandardy zycia,nie
                    > wiem ale mi jakos naprawde nie jest ciasno na 48 m,nie potykamy sie o siebie,

To metry kwadratowe mają inną wielkość w Warszawie i Lublinie????? O_O!!!

To Ci dopiero zagwozdka dla fizyków big_grin big_grin big_grin
                    • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:06
                      nie chodzi o metry tylko o wydatki,za lokum,za przyjemnosci,w moi miescie ceny mieszkan sa nizzsze niz np w warszawie,o to mi chodzi!
                      • triss_merigold6 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:28
                        Teraz masz bardzo małe dzieci i ograniczone wydatki. Wydatki wzrosną radykalnie kiedy dzieci pójdą do przedszkola i szkoły - na książki, pomoce naukowe, rozmaite składki, wyjścia klasowe, zajęcia dodatkowe, gadżety etc. Większe dzieci będą potrzebowały także większej przestrzeni i prywatności. Nie będziesz ich chyba trzymała non stop w jednym miejscu? Bez względu na to gdzie mieszkasz, to za wstęp do muzeów, teatrów, na wystawy, do parków tematycznych etc. w INNYCH MIASTACH będziesz płacić tyle ile kosztuje bilet - w Warszawie na wzjad na ostatnie piętro Pałacu Kultury czy zwiedzanie pałacu w Wilanowie nie ma ulg dla przyjezdnych.
                    • przeciwcialo Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 17:08
                      Mozna miec kijowy układ pomieszczeń i jedne 48 metrów beda fajne i ustawne a inne będa ciasne nawet dla jednej osoby. Pokoje moga byc osobne, lub przechodnie, kuchnia jasna lub ciemna. Troche możliwości jest.
                      • naturella Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 10:10
                        Nie zgadzam się. 48 m dla czterech osób to po prostu mało i tyle, bez względu na wielkość pomieszczeń. Moje 46 było optymalne - przedpokój 4 m (dało się postawić wózek i ubrać dzieci), łazienka 4 m, sypialnia 10 m i salon z kuchnią wielkości 28 m. Do tego mieliśmy ogromny, bo 130 m taras. I to było zbawienie latem, bo cały czas otwarte drzwi i jakby przedłużenie mieszkania. jedliśmy tam śniadania, piliśmy kawę, dzieci się bawiły na trawie itp. Ale nie zmieniało to faktu, że nie było gdzie trzymać wszystkich rzeczy, że z mężem spaliśmy w salonie, który był jednocześnie sypialnią, kuchnią, suszarnią i jadalnią. Że w sypialni/pokoju dzieciaków nie było jak postawić dwóch normalnej wielkości łóżek, żeby otwierały się szafy z ciuchami. Że kartony z letnimi/zimowymi ciuchami trzymaliśmy na szafach, żeby jakoś wszystko pomieścić. Że przez 5 lat nie zrobiłam dziecku urodzin w domu, bo nie było takiej możliwości - w grę wchodził wyłącznie taras, a syn ma urodziny w listopadzie. I tak dalej, i tak dalej. Po 5 latach mieszkania na tym metrażu byliśmy wszyscy podminowani, podenerwowani, po poworcie z pracy dostawałam palmy od wszechobecnego hałasu - pokrzykiwań dzieci, piorącej pralki, postukiwania naczyniami przez męża, gadającego TV itp. Bo wszystko to sie kumulowało na niewielkiej powierzchni. Nie wyobrażam sobie trzeciego dziecka w tym mieszkaniu, za żadne skarby.
        • kiki.zmora Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 08:58
          Sorry,ale tydzień pod namiotem nad morzem to dla mnie wypad, który nie podchodzi pod wakacje.
          Każdy pokój da się podzielić,ale to wciąż będzie jeden pokój! Nie wiem w jakim wieku masz dzieci,ale ja też do pewnego wieku nie narzekałam,że mieszkałam z bratem smile Potem to była mordęga mimo, że niewiele znam rodzeństw tak zżytych jak my.
          A jeśli chodzi o choroby - istnieją jeszcze takie, które nie polegają na katarku i podawaniu syropku, niestety.

Nikt nie wspomina o 40 metrach i 2tys./osobę,ale w imię czego mam naprodukować dzieci i fundować im tydzień "wakacji" nad morzem? Fundować gorszy start, bo mnie nie będzie stać na takie podstawy w dzisiejszym świecie jak kurs angielskiego? Kupować cztery łóżka piętrowe, żeby dało się wszystkich poupychać w jednym pokoju modląc się,żeby najstarsze jak najszybciej wybyło z domu, bo drugiemu w kolejce rośnie brzuch,a rodzice zięcia myśleli podobnie i u niego w pokoju stoi 5 łóżek piętrowych?
          • amandaas Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 09:22
            Bardzo słuszne słowa!
            Autorko wątku, przestań na chwilę myśleć o sobie i swoich marzeniach a pomyśl o dzieciach które już masz. Dlaczego masz im odbierać tą już niewielką przestrzeń którą mają i ograniczać te niewielkie nakłady finansowe które jeszcze mają w tej chwili? W imię czego twoja starsza dwójka dzieci ma mieć gorsze życie? W imę tego, że TY chcesz mieć 3 dziecko a NIE stać Cię na to? Skup się na zapewnianiu szczęścia i dobrobytu rownież finansowego tej dwójce, którą już spłodziłaś, zamiast myśleć o wiązaniu końca z końcem przy 3 dziecku. I nie myśl, że miłość wśród rodzeństwa załatwi wszystko bo może kiedyś sobie wytkną "gdybyś się nie urodził, mama miałaby pieniądze na to i na to".
      • beatrycja.30 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 11:14
        miska_malcova napisała:

> 5 osób na 48 metrach za 2 tysiaki miesięcznie? Dla mnie to wegetacja. Nie zafun
        > dowałabym sobie, mężowi i dzieciom takich warunków.

Ja też nie, nawet gdybym miała do wydania 3000 zł na miesiąc, nigdy w zyciu. Małe mieszkanko, brak przestrzeni, brak perspektyw na większe lokum i na wyższa pensję.
    • araceli Standardy 02.11.10, 09:19
      Zawsze przy takich dyskusjach przypomina mi się pewna opowieść mojej ciotki - nauczycielki. Otóż była ona kiedyś opiekunką w internacie w małej miejscowości. Do jej obowiązków należało m. in. oprowadzanie rodziców po internacie, zapoznawanie ich z warunkami, zasadami itp. I pewnego razu była zszokowana, kiedy jedna z matek nowych uczniów po takim obchodzie stwierdziła, że jej dzieci to 'luksusy' będą miały, bo każde własne łóżko dostanie!

Tak - standardy się różnią i to bardzo smile
      • amandaas Re: Standardy 02.11.10, 09:26
        Widzisz, a ja znam taką rodzine. Trójka rodzenstwa z niewielką różnicą wieku, całkiem fajni ludzie. Tylko nigdy nikogo do siebie nie zapraszali. Kiedy zrobiliśmy jednemu z nich urodzinową niespodziankę dowiedzieliśmy się dlaczego. 2 pokojowe mieszkanie, w jednym pokoju trójka dzieci (wtedy już nastolatków) szafa, biurko i miejsca starczyło już tylko na 2 łóżka.
        • ewma Re: Standardy 02.11.10, 09:33
          amandaas napisała:

> Widzisz, a ja znam taką rodzine. Trójka rodzenstwa z niewielką różnicą wieku, c
          > ałkiem fajni ludzie. Tylko nigdy nikogo do siebie nie zapraszali. Kiedy zrobili
          > śmy jednemu z nich urodzinową niespodziankę dowiedzieliśmy się dlaczego. 2 poko
          > jowe mieszkanie, w jednym pokoju trójka dzieci (wtedy już nastolatków) szafa, b
          > iurko i miejsca starczyło już tylko na 2 łóżka.

No i teraz usłyszysz ,że mieli ciasno ale bardzo się kochali i teraz już zarabają na twoją emeryture.
          • komi1911 Re: Standardy 02.11.10, 10:40
            nigdy nie skrzywdze swoich dzieci,nie bedzie mnie stac na lepsze warunki,nie podejme decyzji o 3 dziecku,mysle racjonalnie i pomimo moich marzen,teraz licza sie dzieci ktore juz mam,wiem ze zbudzilam swoicm postem rozne mysli itp,ale wiem ze czasami poprostu zdrowy rozsadek jest wazniejszy niz chec posiadania corki,takze przyjmuje wszystkie wypowiedzi rowniez te krytyczne,dzieku wszystkim za wypowiedzenie sie,fak nie trudno narobic,trudniej zapewnic w miare godziwe warunki,dlatego narazie pozostaje na marzeniach a do realizacji ich moze nigdy nie dojsc
            • agattka_84 Re: Standardy 02.11.10, 10:46
              > nigdy nie skrzywdze swoich dzieci,nie bedzie mnie stac na lepsze warunki,nie po
              > dejme decyzji o 3 dziecku,mysle racjonalnie i pomimo moich marzen,teraz licza s
              > ie dzieci ktore juz mam,wiem ze zbudzilam swoicm postem rozne mysli itp,ale wie
              > m ze czasami poprostu zdrowy rozsadek jest wazniejszy niz chec posiadania corki

Dzięki chęci posiadania córki moja teściowa ma 5 synów. wink
              • komi1911 Re: Standardy 02.11.10, 10:52
                he he tak tez bywasmile
              • nela12 Re: Standardy 02.11.10, 10:55
                -mojego teścia matka-4 synówsmilew rodzinie ogólnie sami chłopcy-my też dwóch-wiec na marzeniach poprzestanę(o córce) chociaż moje 2 koleżanki,mające po 2 chłopców,trzecie to córeczkismile ale to nie o to chodzi chyba...
              • kiki.zmora Re: Standardy 02.11.10, 10:57
                Dzięki chęci posiadania syna, moja ciotka ma 6 córek (i w bonusie wkrótce będzie miała drugą wnuczkę), ale ich było stać i na kolejne, tylko zdrowie już nie pozwoliło...
          • agni71 Re: komi 02.11.10, 11:21
            Widzę,że bardzo pragniesz tego trzeciego dziecka. Moge to zrozumieć. Jednak czasami trzeba podjąc decyzje glowa a nie macicą. Na forum wielodzietnych spotkałam sie kiedys z takim okresleniem "wściek macicy" wink
            Jednak, naprawdę, zastanów się,co będziesz w stanie zaoferować swoim dzieciom. Jak urodzisz trzecie,to i dochody wam pewnie spadną,przynajmniej na jakiś czas. Koszt utrzymania dziecka to nie tylko niemowlęce czy wczesnodziecięce ubranka i zabawki - te faktycznie mozna przekazywac z jednego dziecka na drugie. Dla mojej najmlodszej corki prawie nic z ubrań nie kupuję... Ale właśnie koszty rozrywek,przyjemności, ktore jednak saniezbędne od czasu do czasu, to niesamowity koszt. Kino dla 2 + 3 to co najmniej 100 zł, za film 3D duuużo więcej. Wyjazdy wakacyjne to koszt ogromny. Chyba, że sie wyjeżdża na tydzien pod namiot i zywi konserwami. Można i tak....
            Co do kosztów dzieci szkolnych versus przedszkolnych - będę polemizować smile My dopiero zaczynamy przygode ze szkoła, ale na wstepie wydatki nam.... zmalały. Koszt podręczników na cały rok, nawet w starszych klasach (ja mam na razie w I i II kl. SP), to i tak nie wychodzi 300 -350 zł x 10, bo tyle wynosi u mnie koszt przedszkola państwowego. Fakt, ubrania sa droższe, zabawki i gadżety dla starszych są droższe, dochodza wycieczki szkolne, jakies zielone szkoły itp.
            Podsumowując, odradzałabym decydowanie sie na trzecie dziecko w waszych warunkach. My mamy te warunki znacznie lepsze, a i tak wielu rzeczy dzieciom odmawiam, bo uważam,że nas nie stać/że to zbytek. Na postrzeganie własnej sytuacji na pewno ma też znaczenie fakt, jak żyją ludzie wokół, jesli wszyscy dookoła żyja na podobnym do nas poziomie,to mniejsze jest poczucie jakichś braków (metrażu czy pieniędzy)...
            • michellemybelle Re: Czy trójka dzieci to duży wydatek ? 02.11.10, 13:43
              Widzę, że chyba jestem pierwszą matką nastolatków piszącą w tym wątku.
              Mam dwoje dzieci i ok.3-3,5-krotnie większe dochody od autorki wątku. Mieszkam w domu, więc dzieci maja swoje pokoje, nawet maja swoją łazienkę - inaczej sobie nie wyobrażam. Nie dopasowuję się do innych, nie uważam, że potrzeba nam domu 600-metrowego, ale też nie patrzę, że większość ludzi żyje w 48- metrowych mieszkaniach. Lokalowo poradziłabym sobie z 3 dzieci, ale finansowo NIE.
              Dzieci kilkunastoletnie gnieżdżące się na 48 m2 nie zapraszają do siebie kolegów - odwiedzają sie tyko te, które przynajmniej posiadają swój pokój.
              Jeśli chodzi o finanse, to oczywiście nic dzieciom nie brakuje, ale też bez większych szaleństw. Kolonie, obozy dla 2 dzieci to wydatek ok.3-4 tys.( na to musisz oszczędzić w trakcie roku).
              Dotychczas pisały osoby, które mają małe dzieci. Ja gdy miałam dzieci kilkuletnie to wcale nie odczuwałam ,że mam jakieś większe wydatki z nimi związane. Oczywiście, wakacje, zakup samochodu, generalny remont - to były większe wydatki.
              Teraz wydatki zmieniły się DIAMETRALNIE :

1. Ciuchy, buty możesz nie kupować dziecku 16-18 letniemu fajnych ubrań - jedni zaczną kraść, puszczać się, lub w najlepszej opcji zostaną wyrzutkami. Nie licz, że 14-letni syn będzie nosił ubrania czy buty po 16-latku.
              2. Jedzenie - chłopaki jedzą niesamowite ilości. Jeśli Twoje dziecko będzie alergikiem - nastaw się na duże wydatki (mojemu dziecku alergia ujawniła się w wieku 17 lat)
              3. Zdrowie - tu jak sie trafi. Moje dzieci nie chorują jakoś nagminnie, ale dziecka aparat na zęby kosztował mnie (z wizytami) około 5 tys.zł. W ostatnim miesiącu wydałam na leczenie cery mego dziecka ok 2 000 zł, a to dopiero początek. Po prostu po 10 wizytach u państwowych lekarzy przyszedł czas na lekarza prywatnego, u którego nastapiła znaczna poprawa.
              4. Książki do szkoły, języki, rozrywka - zapewniam cię, że 2 komplety podręczników do gimnazjum to wydatek min. 1000 zł ( nie wszystkie nowe), kurs językowy ok. 1000-1500 zł , o rozrywce nie wspomnę.
              5. Korepetycje - to jest temat dość kontrowersyjny, możesz się zarzekać, że nie będziesz z tego korzystać, ale jeśli dziecko bedzie chciało sie dostać na kierunek oblegany, a nie będzie Einsteinem - musisz bulić. Ja wydałam dużo pieniędzy, ale dzięki temu moje dziecko dostało się na wymarzony kierunek, a ja nie mam wyrzutów sumienia, że nie pomogłam dziecku zrealizować marzeń.
              6. Studia - jeśli dziecko bedzie chciało studiować w innym mieście, to powiesz , że cie na to nie stać. Moje dziecko na szczęście nie wyjechało na studia, ale pamiętaj, że studiowanie nie jest darmowe. Na dobrych kierunkach nie ma czasu na pracę , bo jest tyle nauki. Myślę, że jak Twoje dzieci dorosną, to nie będzie za dużo miejsc na państwowych studiach, więc na to musisz zarobić już teraz.

Nie napisałam o wielu rzeczach takich, jak komórki (w twoim przypadku x3), komputery, MP3, prezenty, bilety miesięczne, kieszonkowe, remonty pokoi ( spidermena czas zamienić na coś poważniejszego) itp. , itd.

Może to brutalne, ale jeśli po mojej wypowiedzi nadal będziesz uparcie trwać w swoim przekonaniu, że stać Cię na 3 dzieci, to albo jesteś kompletnie bez wyobraźni, albo jeszcze co gorszego ...

• beatrycja.30 Re: Czy trójka dzieci to duży wydatek ? 02.11.10, 14:06
                Ja mam jedno dziecko już większe, w gimnazjum i drugie małe, początek podstawówki. Mamy też niewielki dom, gdzie każdy ma swoje miejsce, ogród do odpoczynku, ale i kredyt. Wydatki są duże. Marzyłam o trzecim dziecku, ale nie zdecyduję się na nie raczej, choć teraz mamy dochód 9 tysięcy. Przy dziecku i mojej pracy tylko dorywczej albo w ogóle bez pracy mielibyśmy 5-6 tysięcy i ja nie wyobrażam sobie z tego płacić:
                kredyt 1400 zł
                rachunki 1000 zł
                paliwo 800 zł
                szkoła i inne zajęcia 500 zł
              • michellemybelle Re: Czy trójka dzieci to duży wydatek ? 02.11.10, 14:14
                >> ok.3-3,5-krotnie większe dochody od autorki wątku <<
                Przepraszam, źle przeczytałam, mam 1,5-2- krotnie większe dochody, dobrze by było ... tongue_out
              • johana75 Re: Czy trójka dzieci to duży wydatek ? 02.11.10, 14:37
                My mamy aktualnie 48m2, jedno dziecko, ale dochody znacznie wyzsze od waszych.Nie zdecyduje się na 2 dziecko, bo będzie nam za ciasno, nawet w tej chwili uwazam ze moje dziecko ma za mały pokój. Mam nadzieje że warunki mieszkaniowe zmienią sie nam na lepsze, ale nigdy nie wiadomo. W tej chwili mamy pokój z aneksem, sypianię,pokój dzecięcy i lazinekę, mi brakuje przestrzeni...może dlatego ze wychowalam sie na tzw. kupie...brrr to byl horror i nie chciałabym mojemu dziecku ego fundować.
                W tej chwili syn poszedl do szkoły, wydatki nie sa jakies straszne, ale wyprawka kosztowala mie ok 1200zl. Koszt obozu czy wakacji dla dziecka to 1000-1300zl,
                Musisz patrzeć też ze moga przyjśc chudsze czasy (* ja tek robię) i co wtedy?
                Nie wyobrażam sobie tego że nie mialabym miejsca gdzie moglabym w spokoju sie uczyc czy odpocząć po ciężkiej pacy ( teraz sluży mi do tego sypialnia).
                • johana75 ps: a co będzie jesli 02.11.10, 15:00
                  urodzi się chlopiec a nie dziewczynka? 4 dziecko?

Moja znajoma dorobiła sie w ten sposób 5 córek i planuje jeszcze jedno dziecko, ale oni maja duzy dom i dobrze prosperująca firmę i własnie ze wzgl. na firmę ( samochodową) chcą chłopca ;P
    • belle_amie Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 14:58
      kwestię kolejnego dziecka trzeba sobie samemu rozważyć ale powiem tyle, że mówienie o tym, że każde dziecko ma mieć osobny pokój, jeździć na jakieś obozy to do mnie nie przemawia..dziecko przede wszystkim ma mieć kochającą rodzinę. nas w domu była czwórka (rodzice, ja i siostra) ok.44m2, dwa pokoje, kuchnia, łazienka - siłą rzeczy musiałam być z siostrą w pokoju, różnie to bywało ale ogólnie dobrze nam było razem i teraz widzimy, że na dzieci to dobrze wpływa. a praktycznie wszyscy których znam wychowani właśnie w takim standardzie, że każdy ma swoją przestrzeń, zamyka się w niej na cały dzień i życie rodzinne upada. my przesiadywałyśmy z rodzicami w jednym pokoju, dużo rozmawialiśmy, razem oglądaliśmy tv, jedliśmy razem kiedy się dało i te więzi się bardzo zacieśniały. i jakoś mimo tego, że nie miałyśmy markowych ciuchów, nie dostawałyśmy super drogich prezentów to byłyśmy (i nadal jesteśmy) szczęśliwymi ludźmi. wcale nas brak kasy nie pchał do kradzieży czy innych rzeczy.
      • michellemybelle Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 15:27
        belle_amie napisała:
        mówi
        > enie o tym, że każde dziecko ma mieć osobny pokój, jeździć na jakieś obozy to d
        > o mnie nie przemawia..dziecko przede wszystkim ma mieć kochającą rodzinę.

Nie sądzisz chyba, że dzieci jeżdżące na obozy i mające swoje pokoje mają niekochające rodziny ? Raczej mają ODPOWIEDZIALNYCH rodziców.
        A gadanie o tym , co to było kiedyś ... Nie wiem, czy pamiętasz, bo ja tak, że kiedyś sklepy były puste i nie było wielkim wyczynem nie kupić dziecku markowego ubrania, bo go po prostu NIE MOŻNA BYŁO KUPIĆ.
        Ręczę również za to, że i w większym mieszkaniu, czy w domu więzi rodzinne można rozwinąć, to nie jest wyłączna domena rodzin mieszkających w 44 m2.
        Widzę, że masz jeszcze malutkie dzieci, więc o wydatkach na dzieci nie masz jeszcze pojęcia są żadne
        • belle_amie Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 18:18
          ja nie mówię, że nie można stworzyć więzi rodzinnych ale widzę różnice i jest to trudniejsze, może i dzieci mam małe ale sama jeszcze nie dawno chodziłam do szkoły i wiem jakie były wydatki, mam 22 lata więc nie pamiętam pustych sklepów ale za to pamiętam, że jak koleżanki miały markowe ciuchy to wcale mi nie przychodziły głupoty do głowy bo mnie rodzice nauczyli, że nie ciuchy czy pieniądze są najważniejsze. zawsze chodziłam schludnie ubrana a metka mi nie była potrzebna do niczego.
          znam przykład kilku rodzin, których dzieci były chowane w super warunkach, cała rodzina żyła bardziej dostatnie a jak potem te dzieci miały sobie radzić same to się załamywały bo nagle poziom życia spadał..bo niestety jest tak, że w większości przypadków nie od razu ma się świetną pracę i super zarobki..a teraz spłacają kolejne pożyczki i się wyzbierać z tego nie mogą..
          my z mężem nie mamy dużych dochodów ale nam starcza na wszystko, tak się staramy tym zarządzać, żeby było i jakby się pojawiło trzecie dzieciątko to też byśmy dali radę a tak to już jest, że im się więcej ma tym się więcej wydaje, już byli na tym forum tacy co to 10tys zarabiają i nie są wstanie nic odłożyć..
    • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 16:02
      obecnie na dwójke moich synów wydaje miesiecznie 700-1000 zl miesiecznie,licze pieluechy,mleka,deserki,ubrania,kosmetyki,zabawki,wizyty u lekarza gdyz straszy synek jest własnie ALERGIKIEM i myslicie ze zawsze bede tyle wydawac?? ze co miesiac bede kupowac im buty,ubrania,ksiazki? majac znjaomych ze starszymi dziecmi to wlasnie ja wydaje wiecej od nich,ale kazdy zyje inaczej,mimo iz dzieci sa male maja duze potrzeby,chodzimy do teatru,do centrum zabaw,wiem ze z wiekiem jednak te potrzeby zmienia sie na zupelnie inne i wydatki napewno nie znikna w ogole,ale sama wiem iz mieszkajac z rodzicami mieli oni mniejsze wydatki na mnie i rodzenswto niz ja mam teraz na swoje dzieci,mysle o zamianie z czasem lokum na wieksze,to ze planuje nie oznacza przeciez ze juz bede sie starac,dlatego chcialam posluchac opini ludzi zyjacych na roznych standardach,ja osoboscie jestem w stanie wyzywic nasza rodzine za 1000 zl miesiecznie,i nie jest to kosztem tego iz jemu konserwy,wrecz przeciwnie,codziennie jest obiad z dwoch dan,sa owoce,roznosci,to na co akurat mamy ochote,a np moja siostra zyje za 4 tys i dla niej malo,
      • beatrycja.30 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 16:11
        komi1911 napisała:

mysle o zamianie z czasem lokum
        > na wieksze

dobra myśl, ale trzeba chyba będzie wziąć kredyt

ja osoboscie jest
        > em w stanie wyzywic nasza rodzine za 1000 zl miesiecznie
        ]

wyżywić może i tak, a gdzie kino, teatr, książka, basen, zajęcia dodatkowe (mówię o większych dzieciach np. gimnazjalistach)
        • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 16:13
          chodzilo mi tylko o wyzywnienie,rozrywka to juz inna czesc i na nia mamy odrebne fundusze
          • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 16:16
            moje dochody moze i sa niske ale maz dobrze zarabia,wiec mysllimy juz o studiach dla dzieci,odkladamy pieniadze,np na prawo jazdy dla chlopakow,to nie jest tak ze chce narobic dzieci a potem powyganiac ich z domu bo mlodsze nie ma wlasnego kata,mysle o przyszlosci dzieci mimo iz bardzo do niej daleko to jednak staram sie byc rosadna matka,co moze nie dokonca wynika z moich postow
      • agni71 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 16:15
        komi1911 napisała:

> obecnie na dwójke moich synów wydaje miesiecznie 700-1000 zl miesiecznie,licze
        > pieluechy,mleka,deserki,ubrania,kosmetyki,zabawki,wizyty u lekarza gdyz straszy
        > synek jest własnie ALERGIKIEM

czy planując dziecko liczysz sie ze spadkiem swoich zarobków? A jesli zaraz po porodzie chcesz wrócic do pracy - to liczysz koszt opiekunki? Na razie zostaje wam 2 tys. na życie. A jak zabraknie twoich 1600, to zostanie wam 400 zł przecież!

>i myslicie ze zawsze bede tyle wydawac??

Duzo osób napisalo ci wyżej, że będziesz wydawac więcej. Chocby na jedzenie - dorastający chłopcy duzo jedzą. Ubrania i buty dla starszych dzieci sa duzo droższe niż dla maluchów. Podreczniki do gimnazjum podobno sa bardzo drogie.
        Rozwijanie zainteresowań - tez kosztuje.

ja osoboscie jest
        > em w stanie wyzywic nasza rodzine za 1000 zl miesiecznie,i nie jest to kosztem
        > tego iz jemu konserwy,wrecz przeciwnie,codziennie jest obiad z dwoch dan,sa owo
        > ce,roznosci,to na co akurat mamy ochote,

Na 5-os. rodzine mysle,że wydajemy ze 2000 zł na jedzenie miesięcznie. Jak ty to robisz, że niczego nie musicie sobie odmawiać, bo ja muszę....
        • myszmusia Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 17:00
          autorce watku w kolejnych postach cos sie dochód powiekszawink jakby zsumowac to co piszewink
          • miska_malcova Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 18:44
            myszmusia napisała:

> autorce watku w kolejnych postach cos sie dochód powiekszawink jakby zsumowac to
            > co piszewink

tez odniosłam takie wrażenie smile
          • predygrata Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 18:54
            W dzisiejszych czasach jest promowane życie na wyrost + wg. schematu. Ludziom narzuca sie absurdalne rzeczy, wzorce, modele, każe sie do nich stosować, wyznacza nowe trendy.
            Nową normalność się tworzy. Nowy wymiar świata.
            Co znajdzie sie pod linią to patologia!!!

I tak prozaiczne czynności, jak odwiedzenie grobu, wymaga obecności specjalnej firmy, a kupno fasoli stałego dostępu do internetu. I ze to niby takie przydatne, bo przeciez w nawale spraw i obowiazkow zapomniana sie zorbic zakupy, by przygotowac żarcie.. A najgrosze jest chyba to, ze na poczcie mowie, ze chce list zwykly, bo szkoda mi dokladac 2zl na polecony do kawalka papieru, ktorego przeznaczenie jest mi obojętne, co spotyka sie delikatnie mówiąc z dezaprobatą..

Mamy swiat pozorów. Gdzie chyba najgorzej jest powiedzieć nie stać mnie, niż ze jestem glupi.
            • predygrata Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 18:59
              I skad w was ta nagonka na autorke watku. Moze po prsotu jej nie stać, by dac dzieciom 4 pokoje - kazdy dla jednego dziecka, i zeby wyjechac gdzies chociaz raz w roku na wakacje..Nawet nad morze. nie pasuje do utartego modelu. A model wymaga coraz więcej, jak nieosiągalny ideal. Natepuje w pewnym momencie wyrownianie, no bo wszyscy maja juz te telewizory, to trzeba miec teraz plazmy, a jak wszyscy beda mieli plazmy, to co innego wejdzie na ich miejsce.. Nakręca się.
              • predygrata Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:01
                a przepraszam.. teraz mamy mode na wnetrza. Jestesmy bombardowani programami: jak dobrze meiskzac, ladnie wygladac, mniej (tzn. wiecej) kupowac...
                I nie ważne, ze do tej pory Kowalskiego jego miekszanie nie obchodziło, zarastalo brudem, syfialo, a ten sam dywan lezal od 30 lat, jeszcze za jego rodzicow..
                • agni71 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 22:36
                  predygrata napisała:

> a przepraszam.. teraz mamy mode na wnetrza. Jestesmy bombardowani programami: j
                  > ak dobrze meiskzac, ladnie wygladac, mniej (tzn. wiecej) kupowac...
                  > I nie ważne, ze do tej pory Kowalskiego jego miekszanie nie obchodziło, zarasta
                  > lo brudem, syfialo, a ten sam dywan lezal od 30 lat, jeszcze za jego rodzicow..

Ale o co ci chodzi? Uważasz,że fajnie bylo jak Kowalskiego mieszkanie nie obchodziło, zarastalo brudem, a dywan był ten sam od 30 lat? (Akurat dywan moze sobie byc 30-letni, byleby był czyszczony)
              • mia_siochi Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:04
                predygrata napisała:

> I skad w was ta nagonka na autorke watku. Moze po prsotu jej nie stać, by dac d
                > zieciom 4 pokoje - kazdy dla jednego dziecka, i zeby wyjechac gdzies chociaz ra
                > z w roku na wakacje..Nawet nad morze. nie pasuje do utartego modelu. A model wy
                > maga coraz więcej, jak nieosiągalny ideal. Natepuje w pewnym momencie wyrownian
                > ie, no bo wszyscy maja juz te telewizory, to trzeba miec teraz plazmy, a jak ws
                > zyscy beda mieli plazmy, to co innego wejdzie na ich miejsce.. Nakręca się.

To nie kwestia przywoływanego w tym wątku nieustannie "modelu", ale minimum komfortu życia. 5 osób w kawalerce (bo takie mieszkanie to kawalerka) to wegetacja, do tego brak perspektyw dla dzieci. Na 4 osoby jeszcze wystarcza, ale 5? Wszyscy na kupie, zaglądajacy sobie do talerzy. A gdzie intymność dorosłych?
                • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:07
                  mia_siochi napisała:

>
                  > To nie kwestia przywoływanego w tym wątku nieustannie "modelu", ale minimum kom
                  > fortu życia. 5 osób w kawalerce (bo takie mieszkanie to kawalerka) to wegetacja
                  > , do tego brak perspektyw dla dzieci. Na 4 osoby jeszcze wystarcza, ale 5? Wszy
                  > scy na kupie, zaglądajacy sobie do talerzy. A gdzie intymność dorosłych?
                  co zes sie uparla na te male mieszkanie??????? ludzie nawet w 6 osob zyja w 40 m i co sa gorsi,maja oddac dzieci do domow dziecka? matko boska,nie kazdego stac na takie luksusy jak 80 m mieszkanie,
                  • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:28
                    komi1911 napisała:
                    > co zes sie uparla na te male mieszkanie??????? ludzie nawet w 6 osob zyja w 40
                    > m i co sa gorsi,maja oddac dzieci do domow dziecka?

Rozumiem, że to da Ciebie wzór do naśladowania?
                  • mia_siochi Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:48
                    komi1911 napisała:

> co zes sie uparla na te male mieszkanie??????? ludzie nawet w 6 osob zyja w 40
                    > m i co sa gorsi,maja oddac dzieci do domow dziecka? matko boska,nie kazdego sta
                    > c na takie luksusy jak 80 m mieszkanie,

No i co że żyją? Można i na 20 metrach w 10 osób, najwyżej się kolanem dopchnie.
                    Jak kogoś nie stać to nie mnoży się jak królik, proste.
                  • jop Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 21:41
                    >ludzie nawet w 6 osob zyja w 40

Monty Python wiecznie żywy.

> maja oddac dzieci do domow dziecka?

Sprzedać na narządy do przeszczepów.
                • predygrata Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:10
                  A skad sie wziela ta intymnosc, skad wziely sie te wydumane metry i dla kazdego osobny kącik. Przydalby sie jweszcze taras na rodzinne letnie grillowanie. Wiele rzeczy by sie przydalo, ale autorki nie stac na kolejny kredyt, bo niestety nie pslenia norm. Nie iwdze tu patologii. Nie takiej jak malujecie. Przedstawiacie sytuacje, w ktorej te osoby upchane sa jak sledzie, a przeciez maja 50 metrowe mieszkanie
                  • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:32
                    predygrata napisała:
                    > A skad sie wziela ta intymnosc, skad wziely sie te wydumane metry i dla kazdego
                    > osobny kącik.

No jasne - precz z intymnością! Proponuję przebierać się na balkonie w końcu to zawsze dodatkowe parę metrów a intymność jest bez sensu smile

Ten wątek zaczyna być absurdalny smile
                    • miska_malcova Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:42
                      smile dlatego ja już nie komentuję , bo tylko śmiech mnie ogarnia
                  • agni71 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 22:38
                    Przedstawia
                    > cie sytuacje, w ktorej te osoby upchane sa jak sledzie, a przeciez maja 50 metr
                    > owe mieszkanie

Ale dwupokojowe! o to sie rozbija....
                  • ira_07 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 22:46
                    Widze, że czytanie ze zrozumieniem u pani szwankuje... Nikt nie mówi o patologii i o tym, że autorce trzeba domu z ogrodem...

Przedstawia
                    > cie sytuacje, w ktorej te osoby upchane sa jak sledzie, a przeciez maja 50 metr
                    > owe mieszkanie

4 osoby. A autorka chce piątej. A to już trochę za dużo nie sądzisz? Czy dla ciebie wszystko zawsze czarno-białe? Albo willa albo klitka?

> A skad sie wziela ta intymnosc, skad wziely sie te wydumane metry i dla kazdego
                    > osobny kącik.

Kwaśne winogrona...? Nie potrzebujesz intymności we własnym domu, czy też sama jej nie masz i chcesz wmówić, że niepotrzebna?
                  • hamerykanka Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 07.11.10, 21:57
                    Jasne , najlepiej jak Murzyni w Afryce, gniezdzic sie w dwanascioro w jednej chatynce i kopulowac przy dzieciach. To przeciez normalne...
                • hermilion Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 21:47
                  > To nie kwestia przywoływanego w tym wątku nieustannie "modelu",
                  > ale minimum komfortu życia.

Bo też podstawą modelu jest zapewnienie sobie pewnego (najlepiej
                  ustawionego trochę powyżej możliwości) minimum egzystencji ..
                  a potem podążanie za tym świetlnym punktem..

> 5 osób w kawalerce (bo takie mieszkanie to kawalerka) to wegetacja
                  > , do tego brak perspektyw dla dzieci.

Kawalerka to jest 25m2. A to jest dokładnie 2 kawalerki.
                  M2 w starej nomenklaturze - i to z górnej granicy.

> Na 4 osoby jeszcze wystarcza, ale 5? Wszyscy na kupie,
                  > zaglądajacy sobie do talerzy.

A kto powiedział że mają tak mieszkać przez następnych 20 lat?
                  Dodatkowy pokój za 5 lat to 5 tys rocznie odłożyć.
              • komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:05
                predygrata napisała:

> I skad w was ta nagonka na autorke watku. Moze po prsotu jej nie stać, by dac d
                > zieciom 4 pokoje - kazdy dla jednego dziecka, i zeby wyjechac gdzies chociaz ra
                > z w roku na wakacje..Nawet nad morze. nie pasuje do utartego modelu. A model wy
                > maga coraz więcej, jak nieosiągalny ideal. Natepuje w pewnym momencie wyrownian
                > ie, no bo wszyscy maja juz te telewizory, to trzeba miec teraz plazmy, a jak ws

bardzo ci dziekuje,

a co do dochodow to gdzie tu niby powiekszenie???

ja 1600(zalezy od miesiaca) maz 3000,zalezy od godzin czasami nawet wiecej,1000 rata czysz i oplaty 500 dzieci gora 1000,i zostaje 2000,co ja tu powiekszylam??????????
                • belle_amie Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 19:56
                  widać koleżanki się w rachunkach pogubiły, ja nie rozumiem większość ludzi żyje na małych przestrzeniach (a małych to też pojęcie względne bo my na własność mamy 1 pokój 16m2 a kuchnię i łazienkę dzielimy z dziadkami) i jest im dobrze. na nas też ludzie dziwnie patrzą, że się na dziecko zdecydowaliśmy, bo właśnie mamy tylko ten pokój, ja nie mogłam znaleźć pracy ale my stwierdziliśmy, że i tak lepiej w najbliższym czasie nie będzie więc na co czekać? aż się zestarzeję? co z tego, że będę mieć mieszkanie czy świetne warunki jak może się okazać, że na dziecko jest za późno..i się nam bliźniaki trafiłysmile i jesteśmy prze szczęśliwismile
                  jeżeli to dziecko da Ci radość a ty masz siły i ochotę by się nim zająć to nic nie stoi na przeszkodziesmile
                  a na jedzenie w ostatnim miesiącu ja z mężem wydaliśmy 450zł więc o to się nie martw, nie trzeba przecież jeść homarówsmile
                  • popea1 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 20:16
                    > jeżeli to dziecko da Ci radość a ty masz siły i ochotę by się nim zająć to nic
                    > nie stoi na przeszkodziesmile

Ciastnota i mało pieniędzy, to dla Ciebie "nic"?
                    Ja mieszkałam na 48 m z rodzicami i 2 rodzeństwa. Nienawidziałam ciasnoty, nienawidziłam tego, że nie mam dla siebie kawałka miejsca, po prostu się wstydziłam, że nikogo nie mogę do domu zaprosić. Pieniędzy też na nic nie było.I wcale nie było między nami wielkiej bliskosci, ani miłości -niestety, mało która rodzina przypomina rodzinę Borejków.
                    Nigdy bym nie zafundowała tego swojemu dziecku, bo mam egosityczną potrzebę się rozmnożyć, bo mi się chce córki.

• komi1911 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 07:42
                      pisac ten watek nie sadzilam ze rozpeta sie tu wrecz jakiej pieklo!!!

nierozumiem po co na sile jest tu przekonywanie sie nawzajem do swych racji,??czy kazdy musi myslec jednotorowo? jednemu 50 m to zenada innemu nie,kazdy ma inne poczucie bytu,nierozumiem o co sie juz tu rozchodzi,czuje iz jestem juz traktowanana jagbym spoldzila juz ta corke aprzeciez ja tylko sie zapytalam!! czy nie wolno marzyc? czy to grzech,przepraszam ale juz zrobilo sie tu nie smacznie,przyjmujac kazde slowo nie sadzilam ze zaraz zrobi sie tutaj taki misz masz,wszystkim dziekuje za wypowiedzi,kazda przyjelam,ale cos atmosfera sie spsula,wiec chyba lepiej zakonzcyc dyskusje
                      • araceli Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 07:47
                        komi1911 napisała:
                        > nierozumiem po co na sile jest tu przekonywanie sie nawzajem do swych racji,??c
                        > zy kazdy musi myslec jednotorowo?

To chyba Ty chcesz myśleć jednotorowo wink Zapytałaś o opinie i je dostałaś - a że Ci się nie podobają to już zupełnie inna kwestia...

> jednemu 50 m to zenada innemu nie,kazdy ma in
                        > ne poczucie bytu,nierozumiem o co sie juz tu rozchodzi,

Jeden wozi dzieci w atestowanym foteliku a inni jadą w 18 transportowym busem na skrzynkach od jabłek. Czy obie opcje są ok, bo tak ludzie robią?
                  • triss_merigold6 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 20:20
                    Pytanie jak długo dzieci będę szczęśliwe na tych 16m2 z rodzicami i dziadkami obok. Słabo mi sie robi od takiego rozrodczego egoizmu.
                    • hermilion Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 21:29
                      Triss merigold w powieści była bezpłodna .. tyle na ten temat.
                      • jop Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 21:42
                        Możesz już skreślić ten problem z listy rzeczy do zamartwiania się, ta nie jest.
                        • hermilion Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 21:49
                          Taaa .. ale miałem na myśli że nick wybiera się pod pewne
                          poglądy idee z którymi się zgadzamy ...

Zresztą nie chciałem kontynuować, tak mi się wympskło z
                          czystej złośliwości - przepraszam.
                          • triss_merigold6 Omatko 03.11.10, 09:06
                            Nicka wybiera się z różnych pobudek. Niekoniecznie ideologiczno-osobowościowych. Akurat byłam na etapie dzikiej fascynacji sagą o Wiedźmie i miałam rude włosy więc Yennefer nie pasowała.wink
                          • jop Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 10:42
                            Bezpłodność to pogląd czy idea?
                  • ira_07 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 22:52
                    n
                    > a nas też ludzie dziwnie patrzą, że się na dziecko zdecydowaliśmy, bo właśnie m
                    > amy tylko ten pokój, ja nie mogłam znaleźć pracy ale my stwierdziliśmy, że i ta
                    > k lepiej w najbliższym czasie nie będzie więc na co czekać? aż się zestarzeję?

Pisałaś, że masz 22 lata, do starości jeszcze daleko, nie przesadzasz? Ja mam tyle samo i na co czekam z dzieckiem...Na pracę i mieszkanie, w którym mogłabym to dziecko pomieścić? Nie jest prawdą, że czekać można w nieskończoność, to dorabianie sobie ideologii. Jasne, że zawsze można chcieć więcej, ale ludzie zazwyczaj nie czekają aż dorobią się domu z basenem i mercedesa klasy S. Czekają, aż dorobią się swojego, w miarę wygodnego kąta. i nieraz wyrabiają się przed starością...

> a na jedzenie w ostatnim miesiącu ja z mężem wydaliśmy 450zł więc o to się nie
                    > martw, nie trzeba przecież jeść homarówsmile

225 zł na osobę...Hm...Homarów to nie, ale nie wmówisz mi, że dobrze się odżywiacie. A jak dzieci podrosną, to od ust sobie odejmiecie?

A jak synowie podrosną, to jak sobie życie wyobrażasz? Oni do łóżka o 20, a wy seks w łazience? A znajomi? A jak będą mieć 10-11 lat a Wy wciąż nie zmienicie mieszkania?
                  • ewma Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 06:47
                    Dziewczyno ,jesteś jeszcze młoda,dzieci malutkie,razem w tych mikro warunkach mieszkacie może kilka miesięcy...pogadamy czy tak wesoło będzie za 5-6 lat.
                    Czy wtedy też będzie tak super w tym jednym pokoiku...
                    Gdzie zrobisz dzieciom pokój aby miały swój kąt gdzie mogą się pobawić ,poczytać ,odrobić lekcje.
                    Jak sobie wyobrażasz sex przy dzieciach kilkuletnich,przy dziadkach.
                    Wpadną do was znajomi to posadzisz ich na korytarzu ,bo dzieci własnie zasnęły w waszym jedynym pokoju???
                    Dla ciebie to take piękne ,że mieszkasz na 16 m z mężem i dziećmi?
                    A wiesz dlaczego ?Bo nie masz innego wyboru i musisz robić dobrą mine........
                    • ewma post kieruję do belle_amie 03.11.10, 07:07
                      • belle_amie Re: post kieruję do belle_amie 03.11.10, 09:52
                        ja wcale nie powiedziałam, że nie myślimy o zmianie lokum, mamy w planach wyremontowanie garażu i tam będziemy mieć dwa pokoje i kuchnie i sądzę i dla nas to będzie wystarczające ale to jest plan 4letni, jak dzieci pójdą do przedszkola..
                        z gośćmi też jakoś problemów nie mamy, fakt nie zapraszamy nikogo na imprezy ale nie ze względu na miejsce tylko, że nie lubimy imprezować, a jak zapraszamy to w godzinach kiedy dzieci nie śpią a jak zasną to sobie w kuchni siedzimy i jest dobrze
                        a co do jedzenie to nie sądzę żebyśmy się źle odżywiali, dzieciom robię zupki z warzyw my jadamy różnie ale generalnie nie jadamy tłustych mięs, robimy sobie sałatki ale akurat my lubimy te najprostsze 1-3 składnikowe, często jemy kasze, ryż, czasami ziemniaczki, mąż w pracy zjada dwie bułeczki z dobrą szyneczką lub kupuje coś innego a ja różnie czasem jogurt, czasem kanapka z jakimś serkiem..jak to jest jakieś złe odżywianie to mnie uświadomcie, nasze oszczędności polegają na kupowaniu tego co jesteśmy w stanie zjeść, zaopatrujemy się w lidlu więc jest trochę taniej a dużą uwagę zwracamy by kupować rzeczy bez konserwantów..
                        pewnie, że nam się marzy własny domek ale nie stać nas na kredyt a z resztą nie chcemy żeby nasze życie kręciło się wokół kredytu, wolimy mieć mniej ale żyć spokojnie..
              • agni71 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 02.11.10, 22:34
                Natepuje w pewnym momencie wyrownian

Trzeba umiec byc asertywnym i bronic swoich wyborów smile Ja, na ten przykład, mam TV kineskopowy. Jak sie popsuje, a naprawa będzie bardzo droga,to moze kupię jakis nowocześniejszy. Tu akurat nie mam parcia, żeby "dorównać". Ale sa tez rzeczy,które tym dzieciakom chce sie zapewnic, jak choćby urozmaicone wakacje.
                • triss_merigold6 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 09:32
                  Się podpiszę. Akurat tv mam niezły, ale w zasadzie mi to lata, został kupiony jak kineskopowy się nieodwracalnie rozpadł. Chrzanię tv i gadżety elektroniczne, ale zależy mi np. na wyjeździe na narty zimą i co najmniej 3 tygodniach wakacji z dzieckiem POZA MIASTEM. Zależy mi na możliwości kupowania książek i korzystaniu z możliwości kulturalno-rozrywkowych jakie są w moim zasięgu. Na tym, żeby dziecko coś zobaczylo, poznało, nauczyło się, mogło w przyszłości wybrać.
                  • agni71 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 12:13
                    triss,mam podobne podejście. I to nawet mimo,ze nie mieszkamy w mieście - kilka wyjazdów w ciagu roku,zeby cos zobaczyć, przezyć, zmienic otoczenie,nauczyc dzieci obycia w różnych sytuacjach, to jest fajne i dla dzieci i dla dorosłych smile
              • zonaniezona1 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 18:23
                Jak widze na forum Oszczędzanie trzeba mieć dochodó 10.000 , żeby miec 3 dzieci... Oszczędni ludzie w dzieci też smile.

A ja zazdroszczę autorce wątku takich dylematów. Bo to oznacza, że tworzą silną rodzinę. I że jest szczęśliwa,
                A wszystkim, którzy uważają, że trzeba na dziecko mieć 3000 zł szczerze współczuje...
                • ewma zonaniezona1 03.11.10, 18:40
                  > A ja zazdroszczę autorce wątku takich dylematów. Bo to oznacza, że tworzą silną
                  > rodzinę. I że jest szczęśliwa,

Jasne ,a po czym poznałaś ,że tworzą silną rodzine ??
                  Znam rodzine z 5 dzieci ,żyjącą z pomocy społecznej ,oni też tworzą silną rodzinę bo co roku przybywa im dziecko...

> A wszystkim, którzy uważają, że trzeba na dziecko mieć 3000 zł szczerze współcz
                  > uje...

Pokaż mi kto napisał ,że na dziecko trzeba mieć 3000?
                  Wspólczuć trzeba tym ,którzy twierdzą ,że 5 osobową rodzinę utrzymują za 1000 zł i niczego sobie nie odmawiają...toż to cuda jakieś
                • mia_siochi Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 18:42
                  zonaniezona1 napisała:

> A wszystkim, którzy uważają, że trzeba na dziecko mieć 3000 zł szczerze współcz
                  > uje...

A ja współczuję dzieciom, których rodzice uważali, że wystarczy po 300 na osobę.
                • agni71 Re: Czy trójka dzieci to duzy wydatek??? 03.11.10, 19:39