Dodaj do ulubionych

Podjadanie. Co robić?

20.05.18, 18:30
Mam zapisywać WSZYSTKO, co zjadam w ciągu dnia. No i okazało się, że główne posiłki mam bardzo ok, ale gubi mnie podjadanie.
Pół kanapki po dziecku. Resztka zupy z obiadu (no bo inaczej się zmarnuje). W przelocie przy okazji sięgania po cytrynę do lodówki łyżeczka sernika z galaretką, który tam bezczelnie stoi. Łyk piwa od męża.
No i tak.
Jak źyć drogie bravo? Napiszcie, że macie tak samo, plissss!
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 18:34
      Po pierwsze dobrze się najadać podczas posiłków. Po drugie jeść tłuszcz.
    • aaa-aaa-pl Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 18:45
      Pocieszę...też tak mam.Niestety.
    • frey.a86 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 18:47
      Wywalić niedojedzone pół kanapki albo resztkę zupy, a nie wciskać w siebie jak w śmietnik, bo "się zmarnuje".
    • sasanka4321 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:03
      Moja rada: PRZESTAC PODJADAC.

PS. Nie musisz dziekowac wink
      • miruka Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:11
        Po co dawać organizmowi fałszywy sygnał o posiłku, ja nawet nie próbuję jak gotuję, kwestia wprawy
    • mamtrzykoty Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:13
      Staję nad smietnikiem i mówię sobie głośno: wyrzuć, więcej na tym zyskasz, jak to wyrzucisz, niż jak to zjesz.
      Też niestety miałam taką paranoję, żeby dojadać resztki, bo szkoda wyrzucać.

Można też zastosować inną taktykę: TYLKO dojadać resztki, żeby sie nie zmarnowało, ale wtedy trzeba pilnować, aby raptem nie zwiększyć ilości przyrządzanego jedzenia, bo tych resztek będzie za dużo i na jedno wyjdzie.
    • ira_08 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:25
      Nie mamy. Co robić? Nie podjadać.
    • chatgris01 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:25
      Nie podjadam. Nic. Calkiem sie odzwyczailam po przeprowadzce do Francji (tu z zelazna konsekwencja nie podjadaja nic, nawet dzieciom buly, soczku czy slodyczy poza posilkami nie daja, a posilki sa o stalych godzinach).
      Z tym marnowaniem, to dlugo i wytwale musialam sie odzwyczajac od wbitego w dziecinstwie przymusu skonczenia wszystkiego, co mam na talerzu, nawet po najedzeniu sie (bo przeciez sie zmarnuje). Grrr.
      Dobrze, ze to wylapalas, to juz pierwszy krok. Drugi, to konsekwentnie sie powstrzymywac przed zjedzeniem. Najwyzej sie zmarnuje, trudno. Z czasem prawdopodobnie wejdzie Ci w nawyk gotowanie mniejszej ilosci zupy, i robienie dziecku od razu kanapki z polowy kromki (zawsze mozna dorobic pozniej).
      Co do pokus z sernikiem lub lykiem piwa, to powiedz sobie, ze dobrze, lykniesz/ skosztujesz. Za godzine. Albo jutro (wtedy juz najprawdopodobniej zapomnisz, albo juz nie bedzie). Powodzenia!
      Na pocieszenie dodam, ze jak sie w koncu odzwyczaisz, to juz nawet nie bedziesz miec ochoty, i bedzie latwiej.
      • leni6 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 20:49
        A możesz napisać ile tych posiłków jest we Francji i o której godzinie? I czy jest różnica pomiędzy dziećmi a dorosłymi?
        • chatgris01 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:09
          Trzy posilki dla doroslych, cztery dla dzieci.
          Pierwsze sniadanie pomiedzy 7 a 8, raczej lekkie i czesto na slodko -kawa (rzadziej herbata, dzieci kakao) i brioszka/rogaliki/platki/bagietka z maslem i ew. dzemem, albo platki z mlekiem;
          Obiad zwany sniadaniem, serwowany pomiedzy 12 a 14 (wszyscy maja przerwe obiadowa, szkoly i przedszkola tez), albo na cieplo, albo, jesli szybki, duza kanapka z polowy bagietki i salata z dodatkami;
          Podwieczorek (wylacznie dla dzieci), po przyjsciu ze szkoly, okolo 17-tej-kakao lub czekolada na mleku, do tego muffinek, lub owoc, lub kromka z maslem lub dzemem, lub kanapka z cwierci bagietki z maslem i paroma kostkami gorzkiej czekolady w srodku;
          Kolacja, zwykle na cieplo, o 19-tej-jesli posilek poludniowy byl lekki, to obfitsza-np. tarta lub kisza, lub pizza, albo zapiekanka warzywna lub z makaronem i salata, jesli w poludnie bylo obficiej, np. stek z frytkami i salata, to wieczorem tylko zupa, albo salata i kawalek sera.
          Dzieci czesciej jadaja makarony, paluszki rybne, steki mielone i pure, ale ogolnie podobnie jak dorosli, sa przyuczane do nowych smakow, w tym warzyw, od malenkiego (w restauracjach tez siedza grzecznie przy stole i jedza z doroslymi).
          Polecam ksiazke "Francuskie dzieci jedzą wszystko" Karen Le Billon, swietnie to opisala smile
          lubimyczytac.pl/ksiazka/225639/francuskie-dzieci-jedza-wszystko-jak-wyrobic-dobre-nawyki-zywieniowe-u-dzieci
          • berdebul Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:20
            Czekolada z masłem?
            • chatgris01 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:24
              Mozna tez posypac to maslo czystym kakao w proszku tongue_out
              No ja tego nie jadam, nie przejdzie, ale widocznie kwestia przyzwyczajenia. Moj ekwiwalentny przysmak z dziecinstwa to byla pajda chleba posmarowana gesta smietana (taka, ze lyzka stala) i posypana cukrem (ale teraz tez bym nie zjadla) big_grin
    • aj.riszka Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:33
      Tez podjaddm...i tyje, oczywiscie a co?! Nie ma nic ot tak...
      W moim przypadku pomaga: 3 wieksze posilki w ciagu dnia (sniadanie, obiad, kolacja), zamiast 4 - 5 mniejszych. I musza to byc zdrowe posilki i nie zwiekszajace apetytu.
      • magata.d Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:33
        aj.riszka napisała:
        > W moim przypadku pomaga: 3 wieksze posilki w ciagu dnia (sniadanie, obiad, kola
        > cja), zamiast 4 - 5 mniejszych. I musza to byc zdrowe posilki i nie zwiekszajac
        > e apetytu.

To jest bardzo dobra rada.
    • triss_merigold6 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:33
      Nie podjadac.
      Nie dziękuj.
      • miruka Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:46
        Mi pomaga 5 mniejszych, czas między nimi 3-4 godz sprzyja niepodjadaniu
        • triss_merigold6 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:59
          Regularnie jeść. Jeść śniadanie. Pić między posiłkami. Jeść na siedząco, a nie w biegu.
    • jem.gluten Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 19:51
      Jem jak jestem głodna i tyle. Czasami głód mnie łapie ciągle to podjadam.
    • wydramarlenka Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 20:03
      Uświadomić sobie, że śmietnik jest pod szafką. Nie w Twoim żołądku.
    • bei Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:04
      Podjadaj- na zdrowie- rzodkiewki, marcheweczki, ogórki, surowy kalafior, surowa cukinia, brokuł.
      Zrób chipsy z jarmużu, z innych warzyw. Rozłóż główkę kapusty na liście- będziesz miała wielką górę do podjadania. Seler naciowy albo fenkuł- potnij w kawałki, włóż do szklanki i postaw pod ręką.
      • bei Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:08
        Jabłko w ósemki, szklanka soku z warzyw. Uszykuj sobie garstkę pestek dyni i ze słonecznika, kilka (nie więcej) orzechów, 5 śliwek suszonych...ustawiaj tylko tyle, ile można bezkarnie i zdrowo schrupać. Jeśli kończysz obiad po dziecku- to zrób to przed swoim obiadem. Wówczas nałożysz sobie mniej.
      • tanebo2.0 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:08
        Ona nie podjada bo ma ochotę podjadać. Ona podjada bo ma okazję. To śmieciożerca.
        • bei Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:11
          Zjada, by nie zmarnować....niech nie marnuje, niech je- ale w ramach porcji , a nie jako dodatek do porcji
    • bei Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:10
      Resztka zupy z obiadu- wlej do kubka po jogurcie, załóż folie spożywcza, gumka receptura i do zamrażalnika. Na drugi dzień zjesz zamiast podwieczorku😊
    • mamolka1 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:20
      A ja tak zupełnie ot.. o sobie..
      Muszę śniadanie na ciepło - wsio rawno - kasza manna, owsianka, jajko, jajecznica, parówki, tosty.. cokolwiek, byle ciepłe.. jak nie zjem na ciepło cały dzień chodzę nie tyle że głodna co z takim dziwnym ssaniem w żołądku... Nie pomaga obiad itp.
      Zauważyłam, że jak nie zjem ciepłego śniadania to przez resztę dnia chodzę i podjadam cokolwiek ..
      Kto mnie zdiagnozuje??
      • miruka Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:25
        To nic złego, fajnie brzmi, jak tylko masz czas na przygotowanie takich dla mnie bomba, u mnie rewolucyjne było, że porzuciłam słodkie śniadania
      • triss_merigold6 Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:30
        Ja muszę gorącą herbatę (i śniadanie). Bez herbaty się nie liczy.
    • muchy_w_nosie Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 21:33
      Kupić psa. Moje dwa zabijają się za kanapkami syna, za zupką. Serniczka w lodówce nie mam.
    • rainbow.rainbow Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 22:25
      Jedz 5 zdrowych posiłków dziennie, nigdy nie chodź głodna, to nie będzie Ci się chciało podjadać. Wyeliminuj cukier i proste węglowodany ze swojego menu i zacznij regularnie ćwiczyć. To działa.
    • taki-sobie-nick Czy biedne dziecko nie może 20.05.18, 23:21
      zjeść całej kanapki?

Czy tej resztki zupy nie może ktoś zjeść następnego dnia na obiad?
    • lodomeria Re: Podjadanie. Co robić? 20.05.18, 23:23
      Kup sobie kompostownik.

Jedzenia owszem nie powinno się marnować, ale jeśli u Ciebie to w dużej części podjadanie to z szacunku do pokarmu, czyjejś pracy włożonej w wyprodukowanie go, to świadomość, że jedzenie nie ląduje bezsensownie czy wręcz szkodliwie w śmieciach, powinna pomóc.
    • dziennik-niecodziennik Re: Podjadanie. Co robić? 21.05.18, 01:11
      Mamy tak samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka