Dodaj do ulubionych

Symboliczny prezent dla chorej osoby

27.06.18, 13:27
Proszę o radę. Szukam prezentu dla znajomej, ciężko chorej. Coś co mogłoby poprawić jej samopoczucie. Dziewczyna koło 40, matka 2 dzieci, domatorka. Nie jest moją przyjaciółką tylko znajomą. Myslałam o jakichś pachnidłach kąpielowych ale to takie oklepane. Macie jakieś pomysły? Gdybyście były bardzo chore, co by Wam poprawiło humor?
Obserwuj wątek
    • domatorka.amatorka Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 13:29
      książki/bon do księgarni, świece/woski zapachowe, jakieś fajne włóczki, bo dziergać uwielbiam smile
    • mama-ola Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 13:34
      Książka, płyta, zestaw do sushi, puzzle - trochę jednak trzeba wiedzieć o danej osobie. Znam sporo dorosłych, którzy lubią puzzle 1000-1500 i cieszą się na każde nowe i jest to wdzięczny, a niedrogi prezent. No ale nie dotyczy to wielu osób jednak.
      (świec osobiście nienawidzę, pod każdą postacią)
      • milamala Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 14:17
        Bardzo trzeba uwazac, i przenty dostosowac do czlowieka, ksiazka by mnie rozradowala, ale puzli nieznosze, koszmarna strata czasu, a zestaw do suszi ostatnio oddalam.
    • hopsi-daisy Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 13:55
      To zależy co to znaczy bardzo chora. Jakbym była chora śmiertelnie i miała jeszcze 2 tygodnie życia i dwoje dzieci, to by mnie cholera strzelała na każde próby poprawienia samopoczucia przez "tylko znajome".
      Ale jakbym np. złamała nogę w 10 miejscach i musiała leżeć w łóżku przez kolejny rok - ale bez zagrożenia życia - to bym chciała włóczki do szydełkowania, puzle - super pomysł, bon na ksiązki - owszem, coś do kolorowania, kapsułki do kawiarki, herbatę dobrą, wino i sery albo wygodne gacie z jedną nogawką ;P
    • muchy_w_nosie Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 13:55
      Może nie pachnidla, bo jak się jest mocno chorym to zapachy drażnią. Bon do empiku?
    • ania-z-lasu Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 14:56
      Ja bym kupiła jakiś wypasiony kamień półszlachetny, wiesz, taka kulę, jak przycisk do papieru. Poszukaj jaki jest "jej" kamień i sprezentuj. Są takie kamienie, które maja właściwości prozdrowotne. Wiem, że to pic na wodę, ale magia ludzkiego umysłu jest wielka. Wiara czyni cuda. Mnie by coś takiego sprawiło przyjemność... Potrzymać taki piekny kamień to przyjemność. Przynajmniej dla mnie. Ale ja może nie do końca typowa jestem.
      • ania-z-lasu Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 14:58
        proszę, karneol byłby idealny :
        www.jubilersezam.pl/warto-wiedziec/kamienie-jubilerskie/kamienie-polszlachetne,190.html
    • mama-ola Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 15:47
      A taki kapturek na kubek albo dzbanek, żeby kawa/herbata nie ostygła? To fajne jest! - widziałam u koleżanki z pracy. Zrobiła sobie herbatę, upiła łyczek, przykryła kapturkiem. Będzie miała dłużej gorącą.
      Pasuje do chorej osoby, bo w chorobie pija się gorącą herbatę. No i zestaw herbat smakowych można do tego.
      • karme-lowa Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 16:33
        Piękną, porcelanową filiżankę☺
        • ajaksiowa Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 16:40
          Mnie si€ podoba kamień 😄
    • fil.lo Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 27.06.18, 20:03
      Rzucam różne pomysły z różnych półek cenowych (i oczywiście zakładam, że to raczej złamana noga, niż nieoperacyjny rak mózgu, bo wtedy nic by mnie chyba nie pocieszyło):
      Super kubek, dobrany do moich zainteresowań (np. dunoon, cała masa różnych motywów, do tego są piękne, ręcznie malowana porcelana).
      Książka albo bon do empiku.
      Gdybym nie miała nikogo, kto chciałby się tego podjąć a byłabym uziemiona, to obietnica regularnego chodzenia za mnie do biblioteki i przynoszenia mi różnych nowości.
      Ciacho z kremem z owocami sezonowymi (zjedzone w Twoim towarzystwie).
      W ogóle to ucieszyłoby mnie chyba po prostu to, że ktoś o mnie pomyślał, nawet gdyby prezent nie był super trafiony.
      • mama-ola Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 28.06.18, 08:24
        > Ciacho z kremem z owocami sezonowymi (zjedzone w Twoim towarzystwie).

i własnoręcznie upieczone. No to byłoby coś!
        Gdyby w moich progach zjawiła się znajoma i powiedziała: upiekłam ciasto specjalnie dla ciebie, bo jesteś chora, i pomyślałam, że cię odwiedzę - z miejsca zakwalifikowałabym ją do przyjaciół smile
        • marina2 Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 28.06.18, 11:04
          zestaw herbat np ze Świata herbaty
          • 3-mamuska Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 28.06.18, 11:12
            Książki bon do Empiku .
            Skarpety ,ciepły szał ,świeże kwiaty ,filiżankę z podgrzewaczem. Domowe ciasto. Jakis zabieg pielęgnacyjny z przyjazdem do domu twarz ,dłonie ,stopy. Pomalowane paznokcie poprawiaja mi humor.
            Zależy od rodzaju choroby potrzeb i zainteresowań.

Ja uwielbiam kwiaty piwonie teraz stoją u mnie.
            Piękne kubki i zadbane paznokcie.
            • konsta-is-me Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 28.06.18, 17:12
              Tylko nie skarpety albo cieply szal...
              Kwiaty albo filzanka, niee....
              Ja bym chciala dobre ciacho o ile mozna.
              Albo jakis fajny krem do ciala.
    • julita165 Re: Symboliczny prezent dla chorej osoby 28.06.18, 17:20
      W przypadku choroby trzeba uważać ze wszelkimi kosmetykami. Znałam babkę z rakiem wątroby, od tych chemii coś jej się że skóra porobiło i jedyne co mogła używać to detmokosmetykow dla alergicznych niemowlat, a i to nie wszystkie. Nie mogła też pić czarnej herbaty ani kawy. To jest rzeczywiście trudny temat i wiele zależy od choroby. Wydaje mi się że najlepsza jest książka ale to trzeba znać upodobania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka