Dodaj do ulubionych

A taki trzylatek- help

11.07.18, 01:00
Przeczytałam poprzedni wątek o diecie trzylatka. Chciałabym żeby mój synek tak jadł. Mój za dwa miesiące kończy 3 latka waży 18.7 kg I ma 104 cm. Jest super aktywnym dzieckiem . Ale mamy problem z jedzeniem. Chce pić prawie wylacznie mleko modyfikowane. Wypije w ciągu doby ok 800 ml. Chrzcze mu te miarki i nie daje tyle co trzeba np zamiast 6 miarek daje 4 lub 5. Normalne posiłki nie chce jeść albo zjada z oporem. Przy ostatniej wizycie u lekarza mówię że mam problem, to lekarz problemu nie widzi .powiedział że dostarcza co trzeba z mleka i wystarczy że do tego zje banana. Codziennie robię mu sniadanko- kromkę z masłem do tego plasterki ogórka lub pomidorka. Mam teraz czas bo mam urlop i jest tragedia. Mięsa wogole nie chce. Zupy zje kilka łyżeczek. Obiad ewentalnie frytki- robie wlasne, paluszek rybny, nalesnik suchy lub z miodem ewentualnie suchy makaron. Nie lubi próbować nic nowego. Jak miał rok jadł wszystko. Potem poszłam do pracy i apetyt się pogorszyl. Został z niania. Niania kupi mu bułkę z budyniem to zje całą. Ale mi chodzi jak go przekonać do normalnego jedzenia. Próbowałem ograniczyć mleko to płacze gdzie moje mleczko i nadal nie jadl obiadu. Zmienialam na krowie to po pierwsze mu nie smakuje po drugie dostaje po nim biegunki. Moze napiszę co lubi : surowa marchewke, brokuła, groszek zielony, arbuz, jabłko, porzeczki i danonka. Szynki nie chce, serów też nie - jeszcze zje spod od pizzy własnej roboty. A z napojów lubi herbatę z cytryną, kompoty i wode niegazowana. Gazowanych napojów nie lubi. Mialyscie taki przypadek ? Wyniki na pasożyty robiliśmy i nic nie wyszło. Słodycze by jadł w każdej ilości . Co możecie doradzić.
Obserwuj wątek
    • summerland Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 01:16
      Powinnas ograniczyc mu mleko, trudno niech troche poplacze, ale musi sie odzwyczaic. Dobrze, ze pije wode i kompoty. Oraz, ze lubi jakies warzywa i owoce. Stopniowo wprowadzaj jakies nowe pokarmy, niech sie zapoznaje z innym jedzeniem, moze za jakis czas sprobuje i bedzial chcial jesc. Wiec nie rezygnuj. Najwazniejsze, nie naciskaj z tym jedzeniem bo bedzie odwrotny skutek. Ogranicz tez slodycze. Badz stanowcza. Proponuj owoce zamiast slodyczy.
      • summerland Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 01:27
        Acha i jak nie chce jesc to niech sie troche przeglodzi, wtedy chetniej bedzie jadl. Rob tez odpowiednie przerwy miedzy posilkami, ale to pewnie wiesz
        • kota_marcowa Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:07
          O tu się nie zgodzę, jak moje dziecko miało okres niejadkowy, to jak bym go chciała przegłodzić, to by i 3 dni nie jadł. Niejadka głodem nie weźmiesz wink
          • truscaveczka Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:40
            Po trzech dniach dziecko już tylko śpi, mój mi parę razy zafundował taką jazdę BO TAK.
          • black-cat Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 13:56
            Opisany chłopiec nie jest niejadkiem.
    • taki-sobie-nick Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 01:20
      Gazowanych napojów nie lubi.

Ma słuszność.
    • anagat1 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 01:30
      Spore dziecko. Moj 3,5 roku. Waga 16 kg wzrost 98. Je absolutnie wszystko. Po trzy obiady wtrzacha czasem. A czasem ma dni, ze zyje o kromce chleba. Ale ja nie dawalam mleka modyfikowanego nigdy.. Wiec nie wiem. Odcielabym i tyle.
    • muchy_w_nosie Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 01:30
      Zrub/kup mu mleka roślinne, smaczne jest owsiane, ryżowe i migdałowe. Mój syn mleka nie lubił (było z piersi i tyle) Jak miał rok to stwierdzilam, ze mleko jest przereklamowane a są jogurty, które jadał a później robiłam sama mleka roślinne a teraz mamy kupne a i mój 7 latek pije nawet krowie - takie prawdziwe.
    • 3-mamuska Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 01:37
      Ja konczysz puszkę mleka to pokaz ze juz koniec i nie kujesz wiecej.
      Daj kromek chleba obok rożne rzeczy i niech wybiera.
      Ja czasem corce cos na sile dawałam po pierwszym kęsie zjadała resztę ze smakiem.
      Gotuj z nim, niech wie co robisz i to moze zachęci go do jedzenia.
    • jola-kotka Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 01:52
      Nie mam dzieci ale mam wiedze co do zywienia, jesli twoje dziecko ma dobre wyniki badan ogolnych, jest zdrowe i aktywne, daj mu spokoj dla jego dobra, lubi mleko niech pije mleko. Nie kazdy czlowiek je w takich samych ilosciach co inni nie kazdy czlowiek musi lubic to samo co inni. Na kazdych warsztatach ci powiedza , ze zmuszanie do jedzenia czegokolwiek to zlo a organizm tez sam reguluje pewne kwestie w tej materii. Wiec zyj i daj zyc swojemu dziecku.
      • summerland Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 02:20
        Ale on pije za duzo mleka a to jest niezdrowe.
        • jola-kotka Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 02:55
          Nieprawda ze jest niezdrowe. Jest cos takiego w organizmie ludzkim , ze np. Nie jesz czegos dlugi czas np. Pomidorow a potem jesz je bez przerwy, czemu? Bo organizm sam upomina sie o skladniki w nich zawarte. Jesli dziecko nie je normalnych posilkow to uzupelnia niedobory tym co jest w tym mleku. Zmuszanie do jedzenia to trauma i zaburzenia odzywiania. Jesli dziecko zamiast tego mleka jadloby nagminnie cukierki to wtedy nalezaloby cos z tym robic natomiast mleko - nie ma w nim zlego. Mase dzieci sie na nim wychowalo. To nie sa moje slowa. Ja uwazam ze kazdy rodzic powinien trafic na takie warsztaty o zywieniu dzieci. Tzn. Te warsztaty sa dla kazdego ale w programie sa i takie zajecia. Dostepne w kazdym duzym miescie polecam.
          • leni6 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 05:53
            Czyms innym jest niezmuszanie do jedzenia a czymś innym podawanie ciągle jednego, nie zdrowego produktu. Dziecko je inne rzeczy, ograniczenie mleka nie wiąże się ze zmuszaniem do jedzenia.
          • vinca Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 07:23
            Jola, zmuszanie do jedzenia to jedno. A źle rozszerzanie diety to drugie. Podejrzewam, że na etapie kiedy dziecko jest jeszcze chętne do probowania i poznawania smaków coś zostało zaniedbane.
            • milva24 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:33
              Nie musiało być nic zaniedbane. Dzieci są różne, moja starsza w wieku dwóch lat piła tylko mohr mleko i jadła suchy chleb, suchy makaron, suchy ryż, parówki, jabłka i banany. Młodsza w tym samym wieku jadła wszystko, jaglanki, owsianki, kaszotta, zupy wszelakie, zielone oliwki itp. Dopiero później trochę się jej pozmieniało ale i teraz je dużo bardziej różnorodnie niż starsza siostra.
              • milva24 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:33
                *moje
              • vinca Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:12
                To po co dawalas jej suchy makaron?smile A juz parówki dla dwulatka? No sorry...
                Żeby nie bylo - mialam ogromny problem z roszerzaniem diety mojemu dziecku: do 1rż jadla glownie moje mleko, innego jedzenia sladowe ilosci. Jej drugi rok życia to byla jakas masakra - jadla bardzo malo - łyżeczka, dwie i koniec. Ja gotowalam a ona tym pluła. Zresztą pewnie gdzies tu są wątki ktore wtedy w akcie desperacji zakładałam. W końcu zawzięłam się: absolutnie nie zmuszałam - nie chciała to nie jadła choć ogromnie duzo mnie to kosztowało. Stałe pory posiłków co 3h. Zero podjadania w międzyczasie. Zero słodyczy. Trwało to z pół roku albo lepiej ale nagle magicznie zaczęła jeść. Je wszystko choć nadal niezbyt dużo na raz. Poniewaz je normalnie dostaje takze slodycze i nie widze w tym nic zlego. Nie ma oporów przed próbowaniem nowych rzeczy choc oczywiscie czasami cos wypluje bo jej nie posmakuje. I git, najważniejsze, że nie ma oporów przed próbowaniem.
                Ja wiem, ze dzieci są różne, ale co by nie mówić to TY decydujesz co podajesz dwulatkowi do jedzenia. Jak będziesz mu w kółko podawac suchy ryż a on to lubi to niby czemu nagle ma zacząć jeść co innego?
                • milva24 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:30
                  No widzisz, tyyyyle błędów robiłam więc jak to się stało, że drugie dziecko jadło wszystko?
                  • vinca Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 13:19
                    Ha, bo jest innesmile Jedne dzieci są bardziej inne mniej wymagające. Nie napisałam, ze narobiłaś mnóstwo błędów, tylko nie uwazam, zeby dwulatek musiał wciągać akurat parówki.
                    • milva24 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 13:33
                      Są parówki i parówki. Byle jakich moje dziecko nie jadło, nawet mi kiedyś wstydu narobiła w gościach z tego powodu.
                • milva24 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:34
                  Jedno pytanko jeszcze, pracowałaś zawodowo w trakcie tych akcji z jedzeniem?
                  • vinca Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 13:21
                    Niestety tak. Mam własną działalność i pracuję w domu. Mało tego, nadal gotuję córce mimo, ze chodzi do przedszkola bo jest na diecie bezglutenowej (mam nadzieje, że wyrośnie z tegouncertain
                    • milva24 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 13:41
                      A ja wróciłam do pracy gdy córka miała 7 m-cy i byłam po 9 godzin poza domem. Mąż też. Opiekunka chciała mieć do podania coś.co dziecko zje a nie cały dzień szarpać się z głodnym i złym. A moja córka była uparta i gdy dawałam jej coś czego nie chciała to nie spróbowała. Potrafiła prawie cały dzień nie jeść, na koniec przysysała się do piersi i nadrabiała nocą.
            • thea19 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:22
              moj artysta ma 11mcy i dopiero od miesiaca zaczal jesc inne rzeczy niz mleko z piersi i zaczal akceptowac lyzeczke. wczesniej cos tam dziubnal (sam reka) i zaraz wszystko zwracal z nawiazka. teraz jak widzi kogos jedzacego to zaczyna ssac policzki. w ramach obiadu skubnie 3 lyzeczki zupki/papki i tyle. ostatnio poszedl na rekord i zjadl cala brzoskwinie ufo. mm nie ruszy - 5h moze nic nie jesc a nie wypije. lubi chrupki kukurydziane i suche wafle. wez zmus gagatka by jadl mieso, jajko, wszystko inne normalnie. do tego jest drobny - wazy 9kg. jego starszy brat majac rok wazyl 11,2kg i jadl wszystko ksiazkowo.
              • rulsanka Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 18:52
                Ja takiemu gagatkowi dawałam tylko kawałki, sprawdziło się. Zaczynaliśmy od mięsa w cienkich paskach. Do 8m był tylko na moim mleku, bo konsekwentnie odmawiał każdego posiłku. Pomiędzy 8 a 10 miesięcy zjadał 1 posiłek na 3 dni, i były to kawałki: warzywa na parze, owoce, mięso, ryba. Jajkami wymiotował. Papkami pluł. Po 10 mcu jadł już 1 posiłek dziennie plus owoce. Po roku jadł wszystko i bardzo różnorodnie aż do tej pory, a ma 5,5 roku. Pić zaczął coś poza piersią gdy miał 13 miesięcy, tak samo zresztą jak i starszy syn.
          • sacea Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:24
            Jola, wyjatkowo się z tobą zgodzę, alergolog (u dwóch różnych byłam) to samo mi mówi przy mojej dwójce dzieci, nie zabraniać mleka.
      • aguar Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:11
        Jola, masz rację. Jak wszyscy wiedzą jestem terrorystką laktacyjną i chętniej widziałabym zamiast mleka modyfikowanego mleko ludzkie. (Mm jest dużo gorsze od ludzkiego, ale nawet ja uważam, że to nie samo zło i wiem, że wiele pijących je dzieci jest zdrowych i dobrze się rozwija.) Ale jak już się dziecku dało to modyfikowane i polubiło, to teraz mu zabierać???
        • jola-kotka Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 16:17
          Nie zabrac przyjdzie czas samo zrezygnuje. A co do diety podobno wiekszosc dzieci je wybiorczo ma swoje produkty ktore moze jesc non stop ale to mija z wiekiem. Im wiecej napiecia wokol jedzenia tym gorzej dla dziecka i zreszta matki tez.
    • kouda Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 04:58
      No masz odpowiedz. Mleko modyfikowanego silnie przetworzona i przesłodzona żywność z kiepskiej jakości tłuszczem. Nikt rozsądny nie podaje tego dłużej niż do roku, później zaleca się normalne pełnotłuste mleko i zwykły nabiał - twarogi, jogurty. 100ml mieszanki to około 80 kcal /ty podajesz 800, czyli 64o z samej mieszanki - bardzo dużo
      Dziecko przyzwyczajone do takiej ilości cukru codziennie nie będzie chciało jeść normalnego jedzenia, bo nie będzie mu smakowało - marchewka, arbuz i danonek akceptuje, bo tez sa słodkie 🙂
      • edelstein Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:14
        Slowa nie ma ktore to mleko, nie wszystkie maja cukier i kiepskiej jakosci tluszcz
    • agata_abbott Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 06:24
      Mam w domu taki przypadek. Ma 5 lat. Podstawa diety jest nie mleko, ale rogale z maslem. Autystkasmile
      • ichi51e Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 07:12
        No moje tez tak je. Tyle ze nie mm a zwykle mleko
    • vinca Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 07:16
      To mleko jest tak kaloryczne, że nic dziwnego że nic innego nie chce jesc... trzeba było dawno temu wywalić je z jadlospisu.
      Macie w swoim zasięgu jakiś ogród z warzywami i owocami gdzie sam moglby poskubac? A może wspólne gotowanie? No i moim zdaniem najskuteczniejszy sposob-poslac do przedszkolasmile
    • nena20 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 07:30
      Przedszkole powinno pomóc. Dziecko nie będzie miało wyboru a i inne dzieci zachęcą malucha do jedzenia.
      • truscaveczka Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:41
        Mwahahahaha. Nie.
        • black-cat Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 14:27
          Zwykle pomaga, o ile rodzice w tym nie przeszkadzają. Jeden z moich pacjentów ze sporą nadwagą nazywany przez rodziców niejadkiem przed pójściem do przedszkola dostawał słodkie śniadanie (biała buła z masłem i miodem, naleśniki z nutellą, drożdżówka, pączek a jak zrobił lepszą awanturę to, w obawie przed spóźnieniem się do pracy rodzice dawali mu na śniadanie dużą paczkę żelków). Oczywiście w przedszkolu nie jadł śniadania, na obiad, jeżeli nie był na słodko nie jadł nic, wypijał tylko kompot. Po wyjściu z przedszkola na delikwenta czekała torba ciastek z cukierni i cola.
          Wiem, że są dzieci z zaburzeniami odżywiania, z wybiórczością pokarmową (autyści, ale tu zwykle udaje się rozszerzyć dietę, wszystko zależy od chęci i determinacji rodziców, chociaż skrajne przypadki istnieją) i te dzieci wymagają pomocy specjalistów. Niezaburzone dziecko karmione cukrem, mąką i mlekiem na okrągło nie ma motywacji, żeby próbować cokolwiek nowego. Poza tym zwyczajnie nie jest głodne.
    • agnieszka_kak Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 07:42
      Dawała bym codziennie mniejsza porcje mleka. Działało w przypadku mojego niemowlaka, gdy przedstawiała na normalne jedzenie. Mniej mleka modyfikowanego, więcej warzyw i mięsa.
      • e-ness Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:34
        O właśnie, metoda małych kroczków to u dzieci działa najlepiej .

Moja obecnie natolatka jak była mała to tylko mleko w jadłospisie by miła. Nie chciała nic próbować nawet.
        Lekarz powiedział ze tak być nie może i kazał ograniczać stopniowo zamieniając na produkt warzywne i mięsne aby pobudzić apetyt.
        Owoce tez mieliśmy odstawić
        Początki były trudne ale już po kilku tygodniach pięknie jadła obiady , sama dopominała siebie jedzenie a dziś jest najbardziej otwartym na smaki dzieckiem .
    • mamtrzykoty Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 08:48
      Zrób mu badania alergiczne.
    • koralik37 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:05
      No to Ci wyrósł na tym mleku uncertain (córka rok starsza 109, 18 kg i uważam, że jest solidnawink) Przede wszystkim dziecko jest "zamulone" tym mlekiem. Od dawna nie powinno go być w diecie - teksty o mleku modyfikowanym do 3 roku życia to marketingowy shit. W to miejsce od dawna powinien być jogurt (NATURALNY), kefir, maślanka. Lubi Danonki? Sam z natury czy może jednak niezbyt roztropny dorosły mu je podał po raz pierwszy? Nie lubi gazowanych? A to już próbował? Bułka z budyniem? sad
      Przykro mi, ale masz do odrobienia lekcję o podstawach zdrowego żywienia uncertain Dziecko jest zamulone cukrem i mlekiem i nic dziwnego że nic innego nie chce. I przykro mi, ale jeśli chcesz zmiany powinnaś się wykazać konsekwencją i po prostu złe nawyki zakończyć.
      I nie chodzi o zmuszanie do jedzenia, bo akurat w tym jola ma rację (ale niestety tylko w tym), tylko o nie dawanie mu tego co jest niezdrowe. Będzie i bunt i płacz i różne cuda. Ale jak w żołądku wreszcie zrobi się miejsce i nie będzie zapełniane mączno-mleczno-cukrem, to jest szansa, że sięgnie po warzywa, zdrowe kasze etc. A jeśli chodzi o mięso - to może jest to kwestia konsystencji? Może na początek klopsiki?
      Powodzenia!
      • edelstein Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:16
        Co zlego jest w bulce z budyniem? zaczyna sie swiecic na zielono czy co? niektorym jednak odbija
        • vinca Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:30
          Jesli dziecko je normalnie, to w bułce z budyniem od czasu do czasu nei ma nic złego. Ale to dziecko nie je normalnie.
        • koralik37 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:02
          Gdyby jadł normalne rzeczy to niech sobie na deser walnie i danonka i bułkę z budyniem, ale to dziecko żywi się niezbyt zdrowo, więc to raczej nie mi odbiło wink
        • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:48
          to jest zlego, ze zapycha i zazwyczaj przez te bule odpada inny wartosciowy posilek. Jesli jada tak regularnie to tym gorzej.
    • aguar Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:06
      E tam! Wcale nie je tak źle. Limitowałabym słodycze, poza tym niech je, co lubi. Mleko bym też dała, ile chce. I w ogóle im mniej się będziesz czepiała jego jedzenia, tym lepiej.
    • barbibarbi Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:07
      Ja nie wiem co ty chcesz, całkiem sporo rzeczy je. Szynki nie lubi, gazowanych nie lubi - mądre dziecko.
      • barbibarbi Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:18
        a mleko rób coraz gorsze, rozwadniaj aż przestanie mu smakować, możesz dodawać ciut np soli żeby mu nie smakowało, udawaj że nie wiesz o co chodzi i zawsze takie było jakby dopytywał. Zamulony jest mlekiem jak ktoś napisał wcześniej, zamiast mleka znajdzie sobie na pewno inne ulubione potrawy, nie dawaj mu tych gazowanych jak nie lubi to bardzo dobrze i nie dosładzaj za dużo tych kompotów.

Moja córka zawsze najbardziej lubiła czystą wodę i tak ma do tej pory a ma 13 lat i to miałby być powód do zmartwienia? Ja to kultywowałam i w domu prawie nigdy nie było żadnych gazowanych słodzonych shitów, a jak była cola to stała pół roku bo nikt tego nie ruszył. Koleżanka natomiast nauczyła dzieci (no bo same przecież na to nie wpadły) wszystkie troje, że jak piją wodę to MUSI być słodka. No bo jak to tak, dziecku dać niesłodzone? Zasypiały z butlą słodzonej wody, a zęby wszystkie troje miały CZARNE, a jak chciała ograniczyć tą wodę jak już im zęby sczerniały na amen, to ryczały, bo były przyzwyczajone do słodkiej. Jej wina i głupota ewidentna.
        • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:45
          niestety ale duzo ludzi uwaza wode za marny napoj dla dzieci, nie raz slyszalam tekst do dziecka - sama wode tak pijesz? Poczekaj, dam ci cos lepszego (czyt. slodkiego) uncertain Nie wiem co jest lepszego w roznych ulepkach. Tyle tylko, ze moje dziecko zawsze wolalo wode, ale jakby jednak wolalo cos innego to by mnie wkurzalo takie podtykanie "lepszego" picia.
    • zabka141 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:26
      1. Nie winic sie - poszlam do pracy, apetyt sie zepsul. Wlasnie 1, 2, 3 rok zycia to wybiorcze jedzenie.

2. Skupic sie na jakosci, zamiast ilosci. Tzn.normalna ryba zamiast paluszkow raz na jakis czas. Sprobujcie dorsza lub lososia, to dzieci zwykle lubia.

3. Makaronow nie lubi? Wiele mpzna przemycic w sosach.

4. Z tym mlekiem modyfikowanym to jest tak ze on sie nim najada. Wytlumaczylabym ze to jest do 3 latek a potem juz nie. Probowalabym innych mlek, ale co wazniejsze - dobrych jakosciowo jogurtow, serow, serkow.
      • barbibarbi Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:37
        Ja mojej córce pewnego dnia schowałam wszystkie smoczki, wytłumaczyłam, że przyszła pani dyrektor przedszkola na kontrolę do domu i zabrała wszystkie smoczki, ponieważ są one dozwolone tylko do 3 latek, takie przepisy są. Zadziałało, takie wrażenie zrobiła ta dyrektor, że dziecko nawet nie zapłakało, od tej chwili nigdy więcej nie spała ze smoczkiem.
    • 45rtg Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:37
      agaaa80 napisała:

> aron. Nie lubi próbować nic nowego. Jak miał rok jadł wszystko. Potem poszłam d

Przecież to normalne w tym wieku. Nowości to koło siódmego roku z powrotem zaczynają być interesujące.
      • bombalska Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:35
        Potwierdzam.
    • kota_marcowa Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:43
      Pokazałabym mu pustą puszkę po mleku i powiedziała, że się skończyło i nie ma więcej.
      Trochę pomarudzi i mu przejdzie.
      Z badaniami daj sobie spokój, dziecko jest zdrowe tylko ma złe nawyki.
      Danonków nie demonizujmy, to nie trucizna. Ja np kupuję piątusie, wydaje mi się, że nie są tak napakowane chemią, a są smaczne albo zwykły serek waniliowy z lokalnej mleczarni, bo taki lubi najbardziej (moje dziecko nie zje jogurtu z kawałkami owoców, nie zje i już).
      No i ja czasami dziecko oszukiwałam, czyli np jak twój lubi paluszki to usmażyłabym mu zwykłą rybę w panierce i powiedziała, że to paluszki, potem próbowałabym podmieć rybę na kurczaka, jak mój nieufnie podchodził do nowych owoców, to pytałam, czy pokroić mu jabłuszko, tak, to kroiłam mu w ósemki brzoskwinię albo nektarynkę. Musisz być kreatywna smile
      Starałabym mu się robić kolorowe urozmaicone posiłki z tych produktów , które lubi i podrzucałabym na talerz jakąś nową rzecz w minimalnej ilości, może z rozpędu by zjadł.

Dziewczyny mają rację, mleko M jest bardzo kaloryczne, jak wydudli litr, to trudno żeby odczuwał głód i jadł coś normalnego.

I nie popadajmy w ortoreksję, jogurt naturalny, czy pyszny jagielnik to syf, sama bym nie zjadła, więc nie będę dziecka katować.
      • milva24 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:48
        Nie wiem jak z pysznym jagielnikiem bo nigdy nie robiłam ale jogurt naturalny moje dzieci lubią, ja też.
        • kota_marcowa Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 09:59
          Twoje lubi ok, ale śmiem twierdzić, że to dziecko raczej kefiru, czy jogurtu naturalnego nie polubi wink A taka propozycja tu padła, zamiast drożdżówki z budyniem, czy danonka, jest to po pierwsze nierealne, po drugie nie popadajmy w przesadę.
          • milva24 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:05
            Co do tego się zgadzam. Na początek wymieniłabym danonka na np. Świeżucha czy inny serek homogenizowany ale mniej słodki i o prostszym składzie.
          • koralik37 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:11
            nie zamiast drożdżówki czy danonka -bo to nie przejdzie, tylko w ramach strachu matki, że bez mleka to jakoś niezdrowo będzie była opcja innych przetworów mlecznych. Szczerze mówiąc odkręcanie kiepskich nawyków wymaga mnóstwa czasu, kreatywności i konsekwencji, więc lepiej się na tym skupić od początku.
        • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:35
          moje dziecko w wieku 1-4 lat chetnie jadalo naturalny jogurt z mleka owczego - bardzo lagodny jest w smaku w porownaniu z tym z mleka krowiego.
      • koralik37 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:06
        Naturalny np z żurawina lub odrobiną rodzynek jest pyszny, pod warunkiem, że w diecie jest mało cukru i punkt odniesienia i postrzegania słodkości nam się zmieniawink Moje dziecko je i lubi - ja tylko jak jestem "na diecie" wink A jaglanka z owocami i odrobiną tłuszczu jest naprawdę ok - oczywiście też raczej dietowo wink
        I od razu mówię - staram się, żeby moje dziecko jadło mądrzej i zdrowiej niż ja, żeby miało lepsze nawyki, część może to nazwać hipokryzją, ale dla mnie jest to po prostu próba dania dziecku lepszych podstaw, skoro już świadomość jakąś o żywieniu mam.
      • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:38
        ja wiem, ze ten pyszny jagielnik to takie haslo, ale mojemu dziecku smakowal bardzo, ale kasze jaglana tez lubi smile Dziecko mam wprawdzie wybredne ale zazwyczaj wszystko co slodkie i glownie z weglowodanow jest pyszne wink
    • sacea Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:21
      Ograniczyć słodycze. Mi rodzinny kazał ograniczać mleko i wprowadzać na siłę inne posiłki, a alergolog stanowczo zaprzeczył, jak chce to mleko może pić.
      Mój prawie 3-latek ma 107 cm i 20 kg, pod stała opieką alergologa, też głównie pije mleko, słodyczy nie daję,lekarze każą dać spokój, przyjdzie etap z mleka wyrośnie, skoro po krowim ma biegunkę, to pewnie jakas nietolerancja jest. Córka mleko modyfikowane piła do 4 lat, teraz je wszystko, na mleko nie spojrzy.
    • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:29
      znam taki przypadk, ale ja juz wczesniej ograniczylam mleko i zmienilam na krowie (u nas nie bylo problemow). Z czego on pije to mleko? Bo to tez ma znaczenie, ze zwyklego kubka smakuje zazwyczaj dzieciom mniej niz z roznych niekapkow.
      Genaralnie to jakas wielka walka niewiele da, warto wprowadzic zmiany ograniczajace cukier i mleko i ustalenie zasad np. mleko jest do popicia do sniadania i kolacji. Metoda prob znajdziesz to co, dziecko lubi i jest wartosciowe.
      Moj mlekopijca np. jadal pulpety z miesa ugotowane na mleku big_grin A jajka? Jest tysiac sposobow na dania z jajkiem, kiedy tego jajka nawet nie widac wink
      • kota_marcowa Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:46
        Apropos jajek. Moje dziecko uwielbia chlebek w jajku, potrafi zjeść na raz 2 duże kromki, to zje zawsze, nawet jak jest chory i ma 39 stopni gorączki. Wiem, ze to nie jest za zdrowe, ale od czegoś trzeba zacząć. Ja do rozbełtanego jajka dodaję odrobinę mleka, chleb lepiej nasiąka i potem smażę. Mój w ten sposób przekonał się do jajek, teraz lubi w każdej postaci.
        No i na początku dodawałam roztrzepane do zup, nawet nie wiedział, ze tam jest jajko smile
        • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:16
          ja tez przemycalam jajko, gdzie sie dalo i uwazam, ze jajko jest bardzo wartosciowym dodatkiem dla dzieci marnie jedzacych.
    • pani-noc Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:32
      Dlaczego dajesz 3 letniemu dziecku do picia MM zamiast zwyklego mleka? Jest alergikiem?
    • asmarabis Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 10:46
      > zowana. Gazowanych napojów nie lubi

omg
      wlewalas w takiego maluszka gazowane NAPOJE?
      nic dziwnego ze deicko ma traume bo pewnie zoladek byl mega podrazniony od koli i fanty i piwa bezalkoholowego itp
      poczytaj moze najpierw jakis podrecznik o zywieniu dzieci, co?
      • memphis90 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 15:49
        A dlaczego zakładasz, że piwo bezalkoholowe? Przecież to syf. Piwo powinno się spożywać niepasteryzowane, z małych lokalnych browarów.
    • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:23
      rada, zeby ograniczyc danonki - w opakowaniu po danonku mieszasz danonek z jogurtem naturalnym, najlepiej z takim neutralnym, lagodnym w smaku. Proporcje powoli zmieniasz. Moze nie ida ci sie zupelnie zlikwidowac danonkow, ale jak dojdziesz do tego, ze jednego danonka bedzie mial na trzy dni a przy tym zje trzy naturalne jogurty to juz bedzie swietnie.
      Jako dodatkowy trik - przed mocno oszukanym danonkiem dajesz dziecku do sprobowania cos bardzo kwasnego, moze sie da namowic na polizanie cytryna. Wowczas oszukany danonek bedzie mu sie wydawal pyszny i bardzo slodki.

• asmarabis Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:33
        A moje dziecko nie zna danonkow, wiec jak widac da sie wychowac dziecko bez oszukiwania i kombinowania
        • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:40
          no i dobrze, moje poznalo duzo duzo pozniej slodki jogurt i nie w domu.
          A sposob na mieszanie da sie zastosowac w wielu roznych przypadkach.
          • asmarabis Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:41
            Na szczescie bozek Danonek i jego kult wystepuje tylko w Polsce z tego co wiem
            • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:53
              bez obaw, chba na calym swiecie dostepne sa produkty typu danonek, moze z nieco innym skladem i pod inna nazwa, ale roznica w zasadzie niewielka.
              • asmarabis Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:59
                Oczywiscie ze wystepuja jako zwykly product ale ja pisalam o sekcie w szpony ktorej wpadlas ty i dziecko i inne polskie rodziny
                • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:06
                  da sie jasniej o tej sekcie?
      • zabka141 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:42
        Czy dzieci trzeba naprawde tak oszukiwac?

Rodzice bardzo boja sie slowa NIE. Nie powinni. A z drugiej strony danonek to nie samo ZLO. Jesli nie stanowi podstawy diety to jest ok.

• kota_marcowa Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:54
          No czasami trzeba, 3 latkowi nie wytłumaczysz, ze musi jeść kefir zamiast danonka, bo jest zdrowy. Tzn możesz tłumaczyć i on ci nawet przytaknie i możesz twardo powiedzieć nie i danonka nie dać, tylko, że dzieciak wtedy nie zje nic wink
          Tak jak dałam przykład z jabłkiem i brzoskwinią, dziecka które nie chce czegoś spróbować, nie zmusisz choćbyś chciała, może oczywiście jeść tylko jabłka, nie umrze od tego, ale dzięki drobnemu oszustwu zacznie jeść kilka rodzajów owoców. Traumy raczej się po tym nie nabawi tongue_out
          • asmarabis Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:01
            Ale skad dziecko wie ze istnieje cos takiego jak danonek????
            • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:06
              moje dziecko dowiedzialo sie od synka opiekunki, ze istnieja slodkie jogurty ale tu jeszcze mialam wplyw na zywienie, a pozniej w zlobku moglo poszerzyc wiedze.
          • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:02
            dokladnie; np. upartemu trzylatkowi nie przetlumaczysz, ze nie da sie zrobic omleta bez jajka. Trzylatek uprze sie, ze jajka nie lubi i nie zje omleta z jajkiem, ale zje omlet bez jajka i taki mam wlasnie zrobic big_grin
          • ichi51e Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:07
            Ja ostatnio zrobilam tluczone ziemniaczki w nadziei ze moze jednak przejda. Dziecko powiedzialo ze woli okragle na co ja ale sprobuj moze ci zasmakuje. Zerzygal sie prosto na talerz po pierwszej lyzce.
            Jak ma to tak wygladac to juz niech je to co lubi
        • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 11:54
          czasami jest to jedyny sposob, zeby dziecko zjadlo cos sensownego i zeby wprowadzic lepsze nawyki.
          • asmarabis Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:02
            Ale nie mozna dobrych nawykow wprowadzic na poczatku
            • mikams75 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:04
              Mozna ale to dziala tylko do momentu, kiedy dziecko jest wylacznie pod opieka rodzicow.
    • 18lipcowa3 Re: A taki trzylatek- help 11.07.18, 12:23
      za duzo mleka i słodyczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka