Dodaj do ulubionych

Polak potrafi

20.07.18, 22:08
jeździć uważnie, przestrzegać przepisow, przepuszczać pieszych, nawet takich, którzy dopiero zbliżają się do przejścia.
Spędziłam wlasnie kilka tygodni w sopocie i nie mogę wyjść z podziwu - przechodząc przez jezdnię czulam sie bezpiecznie, zadnego tam zagożenia czy jak pisala kiedys Bi "hazardu".
I zeby nie było, ze ludzie na urlopie lagodnieją - zwracalam uwagę na rejestracje, rzecz dotyczy mieszkańcow Trójmiasta.
W dyskusji o wprowadzeniu ustawowego obowiązku przepuszczania pieszych slysze, że "u nas się nie da", "Polacy tego nie bedą przestrzegać". Nigdy nie moglam tego pojac i okazuje sie, że mialam rację.
ciekawa jestem bardzo, jak do tego doszlo (moja hipoteza: wpływ turystow ze Skandynawii, ale sadzę, że nie tylko), moze ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • bistian Re: Polak potrafi 20.07.18, 22:42
      Bardzo się poprawiło w Polsce, zauważam to. Oprócz dróg przelotowych o bardzo dużym ruchu, spełniających role dróg szybkiego ruchu, ale tam chyba oprócz tego, że się spieszą, kierowcy się boją, że ktoś w nich wjedzie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Polak potrafi 20.07.18, 22:48
      Nanga dziwi sie światu.
      Serio uwazasz ze Polacy to WYLACZNIE chamy? SERIO??...
      • kotomama Re: Polak potrafi 20.07.18, 23:01
        Polacy okazali się narodem, który godność i honor sprzedał za 500 złotych.
        Naród który nie zasługuje na nic skoro wystarczy mu tania kiełbasa i piwo w promocji.
      • nangaparbat3 Re: Polak potrafi 21.07.18, 00:02
        Policz do dwudziestu tam i nazad, przeczytaj jeszcze raz , co napisalam, przemysl swoj post, a potem mnie przeproś.
    • bergamotka77 Re: Polak potrafi 20.07.18, 22:53
      Potwierdzam -tu ludzie bardziej na poziomie są niż w odwiedzanych przeze mnie wcześniej nadbałtyckich kurortach. Nie mają tyle agresji w sobie co warszawiacy i inni mieszkańcy stolicy smile Morze chyba łagodzi obyczaje. Jestem z rodzinka tu drugi tydzień i czujemy się cudownie. Sopot jest wspaniały i ludzie tutaj też mi odpowiadają. Wśród turystów dużo Skandynawow i Niemców i oni tez są spokojni, lagodni i rodzinni. A faceci Norwegowie i Szwedzi warci grzechu wink Wysocy, szczupli, o szlachetnych rysach twarzy, niebieskich oczach i jasnych czuprynach. Mój typ zdecydowanie 😜
    • lady-z-gaga Re: Polak potrafi 21.07.18, 07:08
      Mam dokładnie takie same obserwacje bez wyjeżdżania na wybrzeże. W Warszawie również większość samochodów zatrzymuje się, aby przepuścić pieszego. Robią to nawet autobusy, co wydawało się nie do pomyślenia. Nie sądzę, aby turyści że Skandynawii maczał w tym palce.
      • lady-z-gaga Re: Polak potrafi 21.07.18, 07:09
        *maczali
      • pade Re: Polak potrafi 21.07.18, 14:14
        Ja teżsmile
        Właściwie to nie zdarza mi się stać przy krawężniku i czekać na przepuszczenie dłużej niż pół minuty.
        Ja chyba wiem o co chodzi Nandze, bo byłam w Sopocie niedawno i też zwróciłam uwagę na ruch pieszych. Chodzi o to, że tam prawie wcale nie ma świateł i piesi przechodzą przez ulicę non stop.
    • cauliflowerpl Re: Polak potrafi 21.07.18, 07:17
      Emigracja i powrot. Zobaczyli, ze SIE DA, i ze w dodatku to fajne jest.
    • szarsz Re: Polak potrafi 21.07.18, 07:19
      Ależ od paru lat jest ogólnie lepiej. I choć wciąż zdarzają się na lewym pasie mordercy in spe, którym ciężko skumac, że ten na prawym zatrzymał się po coś, to ja subiektywnie zauważam ogromny postęp.
    • paniusiapobuleczki Re: Polak potrafi 21.07.18, 08:30
      Kilka lat temu, jeszcze przed Pisem, kiedy to w Sopocie było dużo więcej turystów z Kaliningradu, widziałam jak jeden samochód nie zwolnił przed przejściem, nie mówiąc o zatrzymaniu się. Rosjanin z pewna zadumą powiedział do kolegi „Patrz, nie wszyscy Polacy zatrzymują sie przed przejściem”. Co do twojej obserwacji, to fakt. Myśle, ze wynika ze wzrostu kultury jazdy oraz zatłoczenia ulic w dolnym Sopocie. Ja tam wśród tych samochodów to sie nawet nie boje jeździć rowerem smile
    • nangaparbat3 Re: Polak potrafi 21.07.18, 12:54
      Dla usciślenia - też zauwazam ogolnopolski postep, ale roznica miedzy trojmiastem a wroclawiem po prostu rzuca się w oczy.
      • pade Re: Polak potrafi 21.07.18, 14:17
        Żartujesz chyba? Ja jestem zazwyczaj pieszym, albo rowerzystką i spotykam się z ogromną uprzejmością, a żadna z mnie laska w mini. A jak jestem pasażerem w samochodzie to denerwują mnie piesi, zwłaszcza staruszki, którzy wtargnięcie na jezdnię uprawiają chyba jako sport.
        • nangaparbat3 Re: Polak potrafi 21.07.18, 18:49
          A co to jest "wtargniecie na jezdnię"?
          Ja najczęściej jestem kierowcą, i nie odnotowałam.
          • nangaparbat3 Re: Polak potrafi 21.07.18, 18:51
            No chyba że pó mszy (akcent na "o", koniecznie). Z calym szacunkiem dla wierzących, po wyjsciu z mszy niedzielnej nie patrza na nic, prą.
            • pade Re: Polak potrafi 21.07.18, 19:30
              Niestety, to nie jest niedziela.
              Postój sobie chwilę na rondzie na Powstańców. Zobaczysz ilu staruszków przechodzi na czerwonym, jak dzwonią na nich tramwajarze, albo krzyczą przechodnie, żeby nie pakowali się wprost pod koła. Następne miejsce - krzyżówka na ND.
    • thank_you Re: Polak potrafi 21.07.18, 13:50
      A mnie wczoraj, w Sopocie, o mało co nie przejechał samochod - prowadzony przez kolegę, z W-wy 😂😂😂
    • thank_you Re: Polak potrafi 21.07.18, 13:52
      W całej Polsce jest lepiej, zatrzymują sie sami z siebie, zreszta ja sama tez tak robie. A Sopot latem jest tak zatłoczony, ze tam nic nikogo nie kosztuje zatrzymanie sie - wszak i tak prawie sie stoi. 😂
    • fadilla Re: Polak potrafi 21.07.18, 14:29
      Wpływ Skandynawii, bo padnę. big_grin
      W mojej Gdyni zatrzymują się Gdynianie, nie potrzeba im było Skandynawów do wyrobienia sobie tego gestu. Wprowadzony przepis to wymusił. Reszta Polski przepisu nie zna? Czy jak zwykle sobie snujesz nieprawdziwą wizje naszego kraju mieszkając za granicą?
      • bi_scotti Re: Polak potrafi 21.07.18, 18:59
        Za jaka granica jest teraz Wroclaw, w ktorym, o ile dobrze pamietam, mieszka Nanga? What have I missed?
        Bardzo podnoszacy na duchu watek smile Bede w PL jeszcze w tym roku, moze nawet 2 razy, bede i na Wybrzezu - perspektywa bycia totally safe na drodze/drogach jest wybitnie kuszaca. Skoro to sie juz spelnia to moze uda sie i osiagnac taki stan, ze nikt nigdzie nie bedzie parkowal na zadnym chodniku, chocby i jednym kolem ... hmmm ... pomarzyc, eh ... wink Cheers.
      • nangaparbat3 Re: Polak potrafi 21.07.18, 19:08
        Wprowadzony przepis to wymusił. Reszta Polski przepis
        > u nie zna? Czy jak zwykle sobie snujesz nieprawdziwą wizje naszego kraju mieszk
        > ając za granicą?

Nie ma przepisu, ktory by to wymuszał. W dyskusji na ten temat w kołko powtarza się, że w Polsce tego rodzaju przepis (pierwszeństwo ma pieszy jeszcze przed wejsciem na przejście) stanie sie przyczyną tragedii.
        Wlaśnie dlatego załozylam wątek - że Polacy najwyraźniej nie roznią się specjalnie od mieszkańcow krajów, gdzie taki przepis i sami piesi mają sie dobrze.

To ad meritum.

Co do twego ataku ad personam - urodzilam sie i mieszkam we wrocławiu.

Jesteś już druga w tym wątku osoba, która przypisuje mi mieszkanie zagranicą i atakowanie Polaków. I jedno, i drugie jest nieprawdą.
        co sie dzieje? "antypolonizm" zaczął padać na mózgi?
      • kotomama Re: Polak potrafi 21.07.18, 19:10
        Jaki przepis? Możesz zacytować? Kiedy został wprowadzony?
    • klamkas Re: Polak potrafi 21.07.18, 19:34
      A miałam nadzieję, że będzie o crowdfunding...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka