slonko1335 07.09.18, 10:57 Czy Wasze dzieci dostają wszystkie ćwiczenia? kto decyduje o tym jakie są potrzebne a jakie nie jak to wygląda w szkole? ktoś wie? nauczyciel, dyrekcja, dostają tyle na ile wystarczy kasy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-ola Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:02 Jest pula na ćwiczenia, jakaś strasznie niska, bodajże 25 zł na klasę. Wydawnictwa pakietują ćwiczenia w tej cenie - tzn. robią kilka różnych pakietów do wyboru. Żaden pakiet nie zawiera wszystkiego dla danego rocznika, bo w tej cenie się nie da. Nauczyciele się porozumiewają i wybierają to, co jest najlepsze dla danej klasy. Czasem proszą rodziców, by się złożyli i dokupili coś, co w pakiet nie weszło. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:06 znaczy jedna wielka ściema z bezpłatnymi ćwiczeniami...znaczy są ale nie do końca... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:09 > znaczy jedna wielka ściema z bezpłatnymi ćwiczeniami Nic takiego nie napisałam. Napisałam, że jest 25 zł dotacji na ucznia i w tej cenie można zakupić pakiet ćwiczeń. Dokupywanie to już indywidualna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:28 No albo są wszystkie bezpłatne albo ich nie ma. Jeżeli to kwota 25 złotych i nie wystarcza na wszystkie to ich nie ma. zatem czemu niektóre szkoły mają wszystkie?a może tylko rodzicom się wydaje że mają albo mają te ubogie wersje? W którym momencie coś nie zagrało. U córki były ćwiczenia z jednego przedmiotu z tym samym nauczyciel i są i z nich korzystają a u syna nagle nie ma i sa zbedne? a na zebraniu pewnie się okaże że przydałyby się ale trzeba je sobie kupić, dlatego pytam jak to wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:41 > zatem czemu niektóre szkoły mają wszystkie? > No albo są wszystkie bezpłatne albo ich nie ma. Nie ma czegoś takiego jak "bezpłatne". One są płatne, tyle że płaci nie rodzic. > Jeżeli to kwota 25 złotych i nie wystarcza na wszystkie to ich nie ma. Nie, to znaczy "nie wystarcza na wszystkie", co nie jest tożsame z "ich nie ma" wcale. Czasem można dokonać wyboru. Całkiem rozsądne to ma skutki, moim zdaniem. Na przykład do łask wróciły czyste zeszyty do geometrii. Już nie trzeba kupować ćwiczeń, gdzie jest napisane: "Narysuj dwa odcinki prostopadłe i dwa równoległe" plus pół strony wolnego. Okazuje się, że jak się ćwiczenia do geometrii nie mieszczą w puli 25 zł, to można sobie bez nich poradzić. Albo bez ćwiczeń do plastyki, muzyki czy czegoś równie kuriozalnego. > zatem czemu niektóre szkoły mają wszystkie? Nie wiem, ale mogę pospekulować. Może na przykład są to wszystkie ćwiczenia z Nowej Ery? I Nowa Era powiedziała, że jeśli wezmą podręczniki do wszystkich przedmiotów od nich, to zjadą z ceny ćwiczeń tak, aby się zmieścić w cenie 25 zł. To możliwe także w przypadku innych dużych wydawnictw, wydających podręczniki do wszystkich przedmiotów za danego rocznika. (Nie każde wydawnictwo ma wszystko, niektóre mają tylko kilka przedmiotów). > a na zebraniu pewnie się okaże że przydałyby się ale trzeba je sobie kupić Jak bardzo by się przydały, to bym - jako rodzic - się zgodziła. Coś tam dokupywaliśmy w zeszłym roku, to nie są duże koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:43 >Nie ma czegoś takiego jak "bezpłatne". One są płatne, tyle że płaci nie rodzic. no i potem się okazuje, ze jednak płaci >Może na przykład są to wszystkie ćwiczenia z Nowej Ery? I Nowa Era powiedziała, że jeśli wezmą podręczniki do wszystkich przedmiotów od nich, to zjadą z ceny ćwiczeń tak, aby się zmieścić w cenie 25 zł. a tak może być Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:50 >>Nie ma czegoś takiego jak "bezpłatne". One są płatne, tyle że płaci nie rodzic. >no i potem się okazuje, ze jednak płaci Tak, ale za jakąś pojedynczą sztukę i wyłącznie po uzyskaniu zgody wszystkich rodziców na zebraniu. Czyli jest to jego własna decyzja. Może nie wyrazić zgody i nie płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:54 Znalazłam dotacja 140 na podręczniki i 25 za ćwiczenia. Czyli szkoły w tym zakresie muszą jakoś kombinować i rzeczywiście tak może być, że jakieś wydawnictwo zaproponuje komplet ewentualnie jakieś odchudzone ćwiczenia w tym zakresie a inne nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ćwiczenia 07.09.18, 12:00 > Czyli szkoły w tym zakresie muszą jakoś kombinować Tak fizycznie nie muszą... To już jest popakietowane przez przedstawicieli handlowych. Są pakiety mono (wszystko z jednego wydawnictwa), są i takie, gdzie jest miszmasz książek np. trzech wydawców. Można też się umówić z przedstawicielem na indywidualne pakietowanie. I wszystkie te pakiety podręczników mieszczą się w cenie 140 zł, no bo muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:05 Bywa też, że są inne ćwiczenia do kupienia za dotację (zazwyczaj skromniejsze, jednozeszytowe, tanie) i inne do kupienia za dodatkowe pieniądze (grubsze, dwa zeszyty na rok, droższe). Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:06 W poprzedniej szkole u syna zawsze mieli wszystkie cwiczenia, w nowej nauczyciel do matematyki nie zamawial cwiczen bo uwaza, ze w podreczniku jest wystarczajaca ilosc zadan i woli kiedy uczniowie pracują w zeszytach. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:08 w klasach młodszych syn dostawał wszystkie podręczniki i ćwiczenia ale w starszych już to tak nie wygląda, ciekawe czy samorządy o tym decydują w jakiś sposób.. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:11 > ciekawe czy samorządy o tym decydują w jakiś sposób.. Samorządom nic do tego. Dotacje na podręczniki i ćwiczenia zostały uchwalone jeszcze za Kluzik-Rostkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:10 Moje dzieci (klasa 4 i 6 ) dostały wszystkie ćwiczenia. Nie dostają tylko podręczników i ćwiczeń do religi i podręcznika do angielskiego (który jest drugim, dodatkowym językiem. ) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:30 jakie maja ksiazki(chodzi mi o nazwę) i jakie ćwiczenia w senie do czego? możesz napisać bo tez akurat mam dzieci w tych klasach i chętnie bym porównała. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:54 Angielski jest dodatkowym językiem? A on nie jest obowiązkowy, w podstawie orogramowej? Mój syn dostaje wszystkie ćwiczenia w szkole, również do niemieckiego, który jest drugim językiem od 4 klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 12:01 jeden język jest obowiązkowy i nie musi być to angielski Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Ćwiczenia 07.09.18, 11:28 Do 6tej klasy włącznie syn miał chyba do wszystkiego ćwiczenia. Do matematyki, polskiego, angielskiego, muzyki, historii, przyrody, francuskiego (ale tu kupowaliśmy sami). Takie dość sporawe, ponad 100 stron (nie liczyłam, ale tak mi się kojarzy, nie były to cieniutkie książeczki). Do matematyki były jedne, za to grubsze, za to rok wcześniej (w piątej) były chyba ze 3 cy 4 książeczki cieńsze (każda zawierała odrębny dział - algebra, geometria itd). Teraz w siódmej się zdziwiłam, bo ćwiczeń niewiele, chyba tylko do polskiego, matematyki, historii. Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Ćwiczenia 07.09.18, 14:54 W szkole mojej córki (8 klasa) ćwiczenia trzeba kupić samemu - zabrakło pieniędzy z dotacji na ćwiczenia Odpowiedz Link Zgłoś
katasia1 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 16:22 5 klasa. U nas w tym roku gorzej. Do matematyki wersja 1-zeszytowa - w zeszłym arytmetyka i geometria były osobno. Są do angielskiego, polskiego i biologii. Jak dla mnie brakuje do historii i geografii. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Ćwiczenia 07.09.18, 16:34 My ksiżki i ćwiczenia mamy systemowe, całą pule dodatkowych ćwiczeń nauczycielka drukuje ze strony do ktrej ma dostęp. Na putanie rodzicow o dodatkowe kupno ćwiczeń padło: jest to zbedne, mamy dostęp do duzej liczby materialow ktore na bierząco wykonujemy i faktycznie syn w swojej teczce ma duzo kartek na ktorych rozwiazują różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ćwiczenia 07.09.18, 17:02 kto decyduje o tym jakie są potrzebne a jakie nie jak to wygląda w szkole? Dotacja na ucznia jest ustalona odgórnie i taka sama we wszystkich szkołach. Za wymienioną sumę szkoła musi kupić te ćwiczenia, które uzna za potrzebne. Kto uzna? W teorii nauczyciel przedmiotu w konkretnej klasie. W praktyce - zespoły przedmiotowców ustalają, na których (tzn. jakiego wydawnictwa) podręcznikach będą pracować (wybrany podręcznik nie może/nie mógł się zmienić w danej szkole przez minimum 3 lata) i takie są kupowane. Czasem jest na taki zespół nacisk, żeby zmieścili się w kwocie X, albo rozważyli, czy podręcznik, a tym bardziej ćwiczenia, są w ogóle niezbędne (bo na inny przedmiot potrzeba droższych książek/szerszego pakietu ćwiczeń). Czasem ma to zresztą moim zdaniem głębokie uzasadnienie - już ktoś wspomniał słusznie, że naprawdę wiele rzeczy można zapisać w zwykłym zeszycie, a nie na połowie wolnej strony w kosztownych (i ważących swoje) ćwiczeniach. Do niektórych podręczników wydawnictwa nie wypuszczają ćwiczeń. Do innych wypuszczają w kilku wersjach (tańszej - uboższej i droższej - rozszerzonej). Czasem nauczyciel uważa, że ta droższa wersja jest lepsza, ale jej zakup przekraczałby już budżet na ucznia, więc prosi rodziców o zakup tych dodatkowych ćwiczeń - rodzic ma prawo odmówić i nic mu nie mogą zrobić. Czasem rodzice odmawiają zresztą (z różnych pobudek). Czasem uznają gremialnie, że dodatkowe zakupy z ich kieszeni są konieczne i dokupują. Jeśli pytasz o to, czy dziecko dostanie wszystkie ćwiczenia? Te, których nauczyciel ma prawo wymagać i rozliczać je później z np. zadań - tak. Czy nauczyciel może zaproponować zakup jakichś, na które dotacji nie starczyło? Tak, ale rodzice mogą odmówić. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 17:30 Mi wygląda na to ze nauczycieli niekoniecznie pytają o zdanie bo juz mam sygnał od dzieci ze nauczyciele poprosza o zakupienie ćwiczeń. Nie wiem jak zadecyduja rodzice. Ja swoim kupię tak czy inaczej ajwyzej brda korzystac w domu ale nie zdziwię się jak rodzice jacyś się wkurza bo nie dostaną obiecanych książek. Może jakby normalnie wyjaśnili wszystkim jak to wygląda to i rodzice mieliby inne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ćwiczenia 07.09.18, 17:43 Mi wygląda na to ze nauczycieli niekoniecznie pytają o zdanie Nie powinni tak robić i właściwie mogą mieć nieprzyjemności, gdyby to ktoś zgłosił do kuratorium. Może jakby normalnie wyjaśnili wszystkim jak to wygląda W znanych mi przypadkach właśnie tak jest - nauczyciele normalnie wyjaśniają, jak to wygląda, najczęściej w formie "dotacja na ćwiczenia jest zbyt niska, by zakupić za nią wersję X do mojego przedmiotu - moim zdaniem przydałaby się ona wszystkim dzieciom, zwłaszcza że gremialnie są problemy i planuję większą ilość utrwalania/egzamin się zbliża i przyda się poćwiczyć/klasa jest mocna i wersja mini to dla nich za mało/mogę robić ksero, ale kartki luzem są mniej wygodne/dzieci je gubią" itd. Zawsze pada pytanie, czy wszyscy się zgadzają. U jednego z moich dzieci raz idea upadła, raz (w tej samej klasie, do innego przedmiotu) rodzice dokupowali ćwiczenia, w tym roku szkoła zrobiła sama z siebie lekką korektę - zrezygnowali z niektórych ćwiczeń całkiem, za to zakupiono do innego przedmiotu, do którego wcześniej "nie starczało". Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 17:52 Nie, nie, ze nauczyciele nie pytaj o zdanie chociaż z mocną sugestią nie przyjmująca odmowy ze potrzebne się spotkałam. Tylko, że niekoniecznie nauczycieli pytają czy im potrzebne czy nie a raczej stawiają przed faktem dokonanym. Wczoraj zdziwialam się własnie jak syn się pakował, ze nie ma ćwiczeń, które miała moja córka w 4 i 5 klasie ale jak już wróciłam do domu to mi doniósł, że Pani na lekcji im powiedziała, że na zebraniu zapyta czy kupimy bo by się jednak przydały. Z kolei od innej Pani przyszedł mail, ze w zeszłym roku zrezygnowała z ćwiczeń w swoich klasach i byli niezadowoleni rodzice z tego powodu i dlatego prosi o zastanowienie się do zebrania czy rzeczywiście te ćwiczenia są potrzebne czy nie.. tu fajnie bo przysłała nam listę zalet i wad zakupu ćwiczeń oraz obiecała, że jest w stanie przygotować sama dużo ciekawych materiałów ale wtedy poprosi nas o pomoc w ich skserowaniu...jeżeli natomiast zdecydujemy się na ćwiczenia to będziemy musieli je sami zakupić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ćwiczenia 07.09.18, 18:27 Szczerze mówiąc, o ile rozumiem zarówno to, że nauczyciel widzi potrzebę ćwiczeń, na które nie starczyło dotacji i prosi o zakup, jak to, że rodzice się na to zgadzają i kupują albo nie zgadzają i nie kupują, tak pretensje rodziców, że "nie ma ćwiczeń, no jak to" gdy nikt nie chce, by je kupowali, uważam za przegięcie. Lekcje prowadzi bądź co bądź nauczyciel, który ma zapewne (a w każdym razie mieć powinien) plan pracy z klasą i jeśli mu do tego ćwiczenia niepotrzebne, to jest to jego wybór. Przecież tak naprawdę nie ma obowiązku, by uczniowie mieli także i podręcznik. Jest to tylko (najczęściej wygodna także dla nauczyciela) opcja. A jak rodzice tacy mądrzy, że wiedzą lepiej, że ich dziecko powinno używać ćwiczeń, których nauczyciel nie wymaga, to niech mu kupią i sprawdzają w domu, przecież zakazu nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ćwiczenia 07.09.18, 19:37 Córka miała innego nauczyciela w zeszłym roku i mieli ćwiczenia . Może według rodzicow dzieci robiły za mało. Podejrzewam że u nas rodzice wybiorą materiały zamiast ćwiczeń na lekcje to zobaczymy. Ćwiczenia kupie do domu. W sumie i tak fajnie Pani wzięła pod uwagę zdanie rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Ćwiczenia 07.09.18, 18:03 Córka ćwiczeń nie miała , syn ma. Decyzja nauczycieli dostają klasy z niższa średnia i tak u nas było Odpowiedz Link Zgłoś