Dodaj do ulubionych

dom lokalizacja

13.10.18, 18:29
Wiem że wyboru musimy dokonać sami ale może coś fajnego napiszecie.
Mamy działkę już z pozwoleniem na budowę. Jej minusem jest ruch uliczny, nie jakiś straszny ale jest.
Za to bliżej do sklepu i przystanku o około 500 m w porównaniu z drugą działką. Właśnie ta druga działka położona jest blisko lasu i ślepej uliczce. Co robić drogie brawo, kupić drugą i mieć ciszę spokój czy pozostawić tak jak jest.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: dom lokalizacja 13.10.18, 18:32
      Jak do tej drugiej jest dobry dojazd np. Pogotowia itd. Nie jest to jakies totalne zadupie a ten sklep to nie 3 km. I macie oboje auta to ta blizej lasu.
    • kosmos_pierzasty Re: dom lokalizacja 13.10.18, 18:36
      Jestem z opcji las jest niezbędny, przystanek nie jest.
    • chatgris01 Re: dom lokalizacja 13.10.18, 18:37
      Ja bym kupila druga. 500 m to niewielka roznica, za to ruch uliczny duza, tym bardziej, ze nie jakis straszny dzis, za kilka-kilkanascie lat moze sie przeksztalcic w duzy, i wtedy przekichane (mieszkalam w domu blisko ruchliwej ulicy, jak go budowano, ruchliwa nie byla...).
    • mikams75 Re: dom lokalizacja 13.10.18, 18:52
      500 m to niewiele a roznica w jakosci meszkania ogromna; wez koniecznie pod uwage, ze srednio ruchliwa ulica za 10 lat pewnie bedzie jeszcze bardziej ruchliwa. wybralabym te druga dzialke.
      • nena20 Re: dom lokalizacja 13.10.18, 19:03
        Jestem w trakcie namawiania mężasmile
    • leann32 Re: dom lokalizacja 13.10.18, 19:56
      Absolutnie nr. 2. Mieszkalam z rodzicami jako panna w takiej jak nr1. Po 5 latach ruch jak na autostradzie. Tiry, autobusy, nieopodal jeszcze odzial pogotowia otworzyli non stop wyja karetki, oszalec mozna. Siedzenie w ogrodku to jest meka.
      Dom to ma byc cisza, spokoj i relaks w ogrodzie a nie auta za płotem.
      Ja mam tez teraz 1 km do glownej drogi. Spacerem zaden problem - a autem i tak jestem zawsze bo trasa to dom - szkola - praca - szkola - zakupy i potem prosto do domu wiec i tak jade autem.
      • nena20 Re: dom lokalizacja 13.10.18, 20:27
        Po tej niby ruchliwej drodze nie jeżdżą samochody ciężarowe. Jest to droga osiedlowa ale w połowie zabudowana blokami dwupiętrowymi i dlatego ten ruch samochodowy. Mi też lepiej podoba się ta działka obok lasu, a dokładnie w drugiej linii zabudowy od lasu. No męża muszę namawiać bo już wszystko mamy załatwione na tej pierwszej działce. Teraz musimy kupić nowy projekt i te wszystkie formalności zajmą sporo czasu. Środki włożone w pierwszą działkę raczej odzyskamy bo ceny oszalały a my kupiliśmy ją taniej.
        • lucyjkama Re: dom lokalizacja 13.10.18, 20:49
          Po co drugi projekt? Tylko pozwolenie na budowę musicie załatwić.
          • nena20 Re: dom lokalizacja 13.10.18, 21:58
            Niestety musimy wygasić pozwolenie na budowę. Od początku tarchitekt musi zrobić plan zagospodarowania działki, mapka do celów projektowych. Ponadto musimy mieć cztery projekty a w domu mamy trzy, jeden musimy odzyskać z urzędu miasta. No papierologii jest sporo a na wszystko się czeka. Można to jednak załatwić do wiosny i ruszyć z budowąsmile
            • chatgris01 Re: dom lokalizacja 13.10.18, 22:04
              Papierologie, nawet najbardziej uciazliwa, zrobicie raz i koniec, a ruch uliczny to juz uciazliwosc stala (i moze sie zwiekszyc). W tym przypadku warto sie pomeczyc z papierkami smile
    • jak_matrioszka Re: dom lokalizacja 13.10.18, 19:57
      Upierdliwa droge i przystanek zawsze Wam moga bliżej dobudować, lasu Wam raczej nie zasadza. Bierz las smile
    • bo_gna Re: dom lokalizacja 16.10.18, 09:44
      Ja odwrotnie niż wszyscy, wybrałabym jednak pierwszą działkę. Las jest fajny, ale taka działka w ślepej uliczce to tylko pokusa dla złodzieja. Poza tym na codzień raczej ważniejsze są sklepy i przystanek niż las. Zresztą do lasu 500 m więc blisko. Te 500 metrów na codzień to duża różnica. Poza tym wyobraź sobie, że zostajesz sama w domu pod lasem? Nie boisz się? Takie moje zdanie.
      • rosa-fira Re: dom lokalizacja 16.10.18, 10:40
        Mam podobnie. Żadna siła nie zmusiłaby mnie do mieszkania pod lasem. Umierałabym ze strachu za każdym razem, gdybym zostawała w domu sama na noc. Do tego robactwo włażące do domu. Brr...
        • katja.katja Re: dom lokalizacja 16.10.18, 22:37
          Jedna z naszych forumowiczek została nie tylko okradziona, ale i zgwałcona zbiorowo.
    • diona78 Re: dom lokalizacja 16.10.18, 10:01
      Jeżeli to tylko droga osiedlowa to wybieram pierwszą. Brak sklepu może być upierdliwy ale do przeżycia. Pytanie jest takie, czy dojedziesz wszędzie gdy auto się zepsuje, czy zostaniesz tam sama w domu? Czy zostawisz tam dzieci same w domu? Czy nastolatek zostanie tam sam gdy będziesz chciała wyjść wieczorem z mężem? Czy dzieci dojdą same do szkoły? Czy starsze dojadą same do liceum?
    • hanusinamama Re: dom lokalizacja 16.10.18, 10:35
      Ja mam taką troche dalej. Tn u mnie ejst ślepa uliczka. Plus taki ze dziecikai uczyły sie jezdzic na rowerze, rolkach, hulajnwagach bez strachu (zawsze ktos pilnował ale spokojnie mozna było puścic). Do sklepu mam troche dalej ale i tak wieksze zakupy robie jadac gdzies zamochodem. My duzo jezdzimy roerami, chodzimy na spacery, dzieci zimą na sankcha ciągniemy po lesie. Za płotem mam łąkę i pasącą sie krowe. I cos co moze nie ejst utrudnieniem ale zauwazyłam ze okna sie duzo mniej brudzą (wczesniej mieszkałam na tej samej wysokosci przy ruchliwej ulicy) ale tez mam asfalt, nie wiem jakby było jakby była ubita droga. Coś o czym nie pomyslałam to ze dla rocznego dziecka widak z okna mamy nudny (las, łaki, troche domów). Wczesniej jezdziły smaochody, tramwaj, jakas karetka, przedszkole szło - strasza córka w tym wieku uwielbiała siedziec w oknie i patrzęc. Młodsza nie ma na co smile
    • an.16 Re: dom lokalizacja 16.10.18, 11:06
      Zdecydowanie ta pierwsza. Bliżej drogi, przystanku, sklepu i życia . Dorastające dzieci będą wdzięczne.
      • hanusinamama Re: dom lokalizacja 16.10.18, 12:02
        Jezeli to jest 500 m....to nie jest to droga nie do pokonania przez starsze dzieci...
    • jkl13 Re: dom lokalizacja 16.10.18, 11:10
      Oczywiście nr 2. Przecież 500 metrów to żadna odległość, a spokój przy ślepej uliczce - bezcenny!
    • dzikka Re: dom lokalizacja 16.10.18, 11:12
      500 m to żadna odległość. W takim wypadku opcja druga. No chyba ze pomyłka i chodzi o 5000msmile
      • unaluna Re: dom lokalizacja 20.10.18, 23:44
        Pytanie czy masz pewność, że za, powiedzmy, 10 lat przy tej ślepej spokojnej uliczce przy lesie nie będziesz miała ruchu ulicznego jak przy pierwszej działce (bądź większego) i bloków (skoro są 500 m dalej to mogą pojawić się i za płotem). Jest jakiś plan zagospodarowania, który ci to zagwarantuje? Przystanek i komunikacja blisko to bardzo pomocna rzecz (i uwierzcie 500 m w śnieżną zimę, przy małym dziecku lub po zmroku potrafi w tym wypadku robić różnicę). Mieszkam na środku pola, jest pięknie, zwierzaki, cisza, spokój itd. ,ale bardzo mi doskwiera brak miejskiej komunikacji pod nosem...mimo że mamy samochody to jest wiele sytuacji, ze autobus na wyciągniecie ręki bardzo by nam się przydał.
    • mrs.solis Re: dom lokalizacja 21.10.18, 01:37
      Wlasnie pomyslalam o ruchu ulicznym. Dla mnie szum samochodow jest nie do zniesienia. Bylam u znajomych i maja dom przy ulicy bez jakiegos wielkiego ruchu, ale jednak ciagle tam cos jezdzi. Ten szum przyprawia mnie o bol glowy, nie wyobrazam sobie siedzenia na ganku i czytania ksiazki , bo dla mnie to byl poprostu halas. Kupilabym dzialke blizej lasu w slepej uliczce. Jesli masz watpliwosci to wez sobie krzeselko postaw na dzialce (tej blizej ulicy) i sprobuj sie zrelaksowac i wyobrazic , ze siedzisz sobie przed domem. Jesli halas nie bedzie ci przeszkadzal to wybierz dzialke z przyzwoleniem na budowe.
    • anorektycznazdzira Re: dom lokalizacja 21.10.18, 03:55
      Ja bym brała tę drugą jednak, ale ja to ma alergię na ruch uliczny smile
    • nena20 Re: dom lokalizacja 21.10.18, 07:46
      Dziś idziemy na negocjacje ws ceny tej drugiej działki przy lesie. Aby była jasność las będzie nie za moim płotem. Dom będzie stał po lewej stronie ulicy a po prawej pas domów graniczący z lasem. Działka położona jest jako czwarta od większej ulicy z małym natężeniem ruchu.
      Druga działka położona bardziej w centrum osiedla ma drogę osiedlową ale szacuję że dziennie musi przejechać rano około 400-500 aut. Po południu podobnie.
      Raczej nie będę bała się mieszkać w ślepej ulicy, po mojej stronie tylko jedna ostatnia działka jest wolna, przy granicy z lasem nikt nie chce sprzedawać więc nie wiem kiedy się to zabuduje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka