Dodaj do ulubionych

Najpopularniejsze rasy psow

18.10.18, 16:45
Jako ze planuje zaadoptowac psa duzo czytam o rasach. Okazuje sie tu w UK Labrador jest najpopularniejszy. We Francji widuje glownie male pieski.

A jak jest w Polsce? www.telegraph.co.uk/pets/essentials/dog-breeds-in-the-uk-mapped/
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:04
      Pewnie zalezy gdzie sie ucho przylozy. Kolo mojej mamy pelno pseudo yorkow.
      • roks30 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:08
        Ostanio jack russel terriery, labradory i beagle i owczarki niemieckie.
    • ira_08 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:11
      Nie wiem, ale ostatnio widuję sporo takich: www.justweimaraner.com/

• heca7 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:13
        Piękne , bardzo mi się podoba ta rasa ale za duża dla nas i do naszego domu. Nikt w okolicy ich nie ma.
        • ira_08 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:07
          Piękne, ale jakieś kurczę niespokojne albo trudne w ułożeniu. Raz taki naskoczył na mnie na ścieżce rowerowej, raz widziałam jak zaczął skakać po obcym facecie. Zazwyczaj ciągną smycz, rzadko widują je idące przy nodze.
          • alpepe Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:40
            bo to psy myśliwskie i powinny hasać, po prostu im odwala z braku ruchu.
          • pierogizespinaczem Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 15:57
            Prawda. Te psy potrzebuja duzo dyscypliny. Mialam takiego wariata przez 12 lat. NIkt z mojej rodziny ani przyjaciol go nie lubil bo byl takim idota. Ja kochalam go miloscia wielka smile

ira_08 napisała:

> Piękne, ale jakieś kurczę niespokojne albo trudne w ułożeniu. Raz taki naskoczy
            > ł na mnie na ścieżce rowerowej, raz widziałam jak zaczął skakać po obcym faceci
            > e. Zazwyczaj ciągną smycz, rzadko widują je idące przy nodze.
        • mamusia1999 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 16:24
          To rasa myśliwska. Układanie w stronę odwrotną niż cel hodowli to bezsens
      • ga-ti Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 10:58
        O, mój ma identyczną mordkę, takie smutnawe oczy i cudne obwisłe uszy. Tylko czarny jest i mniejszy, bo to kundelek. Ale mordka taka sama. No i szaleniec jest, energii ma duuużo, uaktywnia się zwykle po południu i charakteryzuje go duża chęć wolności, wychodzi najmniejszą szparką albo przeskakuje płot i biegnie ku wolności.

Co do ras, najwięcej widzę jorków i maltańczyków oraz jack russell terrierów.
    • heca7 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:12
      To co widzę na moim osiedlu domków jednorodzinnych to p/w pseudoyorki, kundelki, sznaucerki, jamniki, pinczery, teriery czeskie, jeden basset, trochę pekińczyków, mopsy i shih tzu. Praktycznie nie ma tu labradorów (widuję jednego) i innych dużych psów poza jednym wilczurem. Raczej małe pieski. Bo i ogrody tu niewielkie. Większość osób wychodzi na spacery z torebkami na kupy a wiadomo, że łatwiej zebrać kupę pinczera niż wilczura wink Zanikły też szalenie popularne jeszcze ze 20 lat temu rottweilery. Rasa ta zupełnie się zmieniła- pamiętam, że początkowo nie były takie wielkie i ociężałe. Potem wyglądały jak spasione olbrzymy i wreszcie wymarły śmiercią naturalną. W ogóle ich na osiedlu nie ma.
      Ja mam buldoga francuskiego i chyba jeszcze ze dwa są na osiedlu. Dość dużo za to jest kotów- mają tutaj świetne warunki, mały, wolny ruch samochodów, dużo krzaków i wolnej przestrzeni więc łażą i często w ogóle się nie boją psów (bo jak się tu bać takiej zgarbionej pseudoyorki?)
    • diona78 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:39
      O co wam chodzi z tymi pseudoyorkami? Taka sama rasa jak inne. I właściciele też różni. Jedni kupują z rodowodem FCI inni z rodowodem nie-FCI inni z pseudohodowli jeszcze inni ze schroniska. Tak jak i inne rasy. BTW, lepszy york niż buldog francuski, który jest totalnie wynaturzoną rasą.
      • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:54
        Pseudoyork nie jest rasą, chyba, że za rasę uznajemy mieszańca. Tak jak podróbka torebki Prady nie jest torebką Prady.
        • diona78 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:56
          No to dlaczego w poście jednym i drugim nie leci: pseudoyork, pseudolabrador, pseudobuldog. Tylko yorki są podrabiane?
          • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:03
            Nie tylko Yorki, ale one w dużym stopniu, ponieważ ostatnimi laty była wielka moda na yorku, stąd wysyp pesudohodowli produkujących pieski w typie yorka. Obecnie bardzo podobna sytuacja jest np. z maltańczykami, mamy wysyp "maltańczyków", niektóre z nich nie mają z rasą już nic wspólnego, oprócz tego, żer są białe.
          • heca7 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:43
            Bo to co zwykle chodzi po ulicy ma niewiele wspólnego z rasowym yorkiem. Byłam wiele lat hodowcą yorek, zdobywałam nagrody i umiem ocenić co lezie po chodniku. Zwykle to jest albo zgarbiony szczur albo przerośnięty nietoperz. A potem powstają tu wątki o trzęsących się i szczekliwych w torebkach yorkach. Yorka to terrier potrzebuje ruchu, ma charakter, jest psem odważnym i dlatego to co łazi bez rodowodu bo się jedna pani z drugą dogadały to są właśnie pseudoyorki.
            • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:35
              w ogole Terriery to sa psy dosc wojownicze. Ludzie mysla ze jak maly to zaraz jakis piecuch, a to wcale niekoniecznie tak jest. Taki jamnik to kolejny przyklad. Mialam kiedys jamnika morderce
              • heca7 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:41
                Jamnik to pies na lisy wink Kiedyś właził do nor i wykurzał myśliwym zwierzynę.
                • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:44
                  no wlasnie i dlatego i odnalazl swoje szczesliwe miejsce ten moj maly morderca przy pewnym mysliwym
        • diona78 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:58
          No to dlaczego nie jest wyżej napisane: pseudoyork, pseudolabrador, pseudobuldog? Tylko yorki są podrabiane? Na olx kupisz podróby większości popularnych ras. Ktoś je kupuje i latają obok domów jak pseudoyorki.
          • diona78 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:58
            Nie zauważyłam że pierwsza wersja się wysłała.
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:04
        co to jest za rasa pt pseudoyork. Nie ma czegos takiego w googlu.
        • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:09
          chodzi o Yorkshire Terrier? ale czemu pseudo?
          • aerra Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:35
            Bo z pseudohodowli.
            Nie york, a kundelek w typie yorka.
          • heca7 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:46
            Bo nierasowego yorka kupisz za 1/4 ceny (albo i mniej) tego z papierami. W tej chwili u mnie co kwaterunek to pseudoyorka kupiona na komunię dla córki.
            • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:33
              czyli wyglada jak rasowy ale bez papierow?
              • tairo Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:41
                Z tym wyglądaniem jak rasowy też nie przesadzają.
              • heca7 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:56
                Nie do końca. Suka aby zostać dopuszczona do rozmnażania musi przejść parę wystaw. A pies jeszcze więcej aby być reproduktorem- zostają nimi tylko najlepsze egzemplarze. Tu masz wszystko jasno opisane- www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf
                Bez nadzoru związku można sobie rozmnażać sukę , która jest np agresywna, ma złe ubarwienie, zbyt długie nogi, problemy alergiczne, przepuklinę, nieprawidłowy kolor oczu, jest za młoda lub za stara itd itp. To samo dotyczy reproduktora. Potem taki klient zabiera szczeniaczka do domu a ten zaczyna mu chorować a za weterynarza płaci się słono albo piesek pada i jest rozpacz. Poza tym zamiast małego pieska wyrasta jakieś bydlę, miał mieć pogodne usposobienie a chce zagryźć każdego obcego, przenosi cechy niepożądane w rasie. U moich rodziców jest ostatnia yorka z mojej hodowli (już 13 letnia) i widać po niej nadal klasę, piękne ubarwienie, proste plecy, piękny ogon, stojące uszka. Oraz miłe acz stanowcze usposobienie- z moim młodym kotem poradziła sobie elegancko pokazując mu garnitur zębów raz. To ona zwróciła nam uwagę na kunę pod maską naszego samochodu. Nie jest ani piskliwa ani szczekliwa.
                • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:14
                  >Potem taki klient zabiera szczeniaczka do domu a ten zaczyna mu chorować a za weterynarza płaci się słono albo piesek pada i jest rozpacz.

w Uk to my psy i koty ubezpieczamy...ubezpieczenie medyczne, od wypadkow itd
              • aerra Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:30
                Wygląda trochę jak rasowy, ale oprócz wyglądu w charakterystyce rasy masz jeszcze parę innych rzeczy, prawda?
                W przypadku pseudohodowli wzorzec sobie, psy sobie.
                • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 20.10.18, 19:58
                  Hamey byl adoptowany juz jako dorosly . Jego wlasciciel udal sie na tamten swiat w wypadku
    • agnes_topesto Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 17:54
      a to bierzesz sobie psa towarzysza, czy psa na pokaz?
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:02
        bo jedno wyklucza drugie?
        ponadto pies nie moze byc towarzyszem ktory mi sie podoba?
        • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:04
          Ja też tego nie rozumiem, jeśli chodzi o wybór psa rasowego, kupuje się go pod jakimś kątem, często po to, żeby najbardziej pasował do predyspozycji czy stylu życia kupującego.
          • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:19
            dokladnie
      • edelstein Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:25
        Psy maja rozne charaktery, wlascicirl kanapowiec nie powinien brac Husky np.
      • solejrolia Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 19:10
        agnes_topesto napisała:

> a to bierzesz sobie psa towarzysza, czy psa na pokaz?

Dobór psa pod kątem rasy, to przede wszystkim dobór wielkości, charakteru, czy predyspozycji. Wygląd jest ważny, ale nie zawsze najważniejszy.
        Ja przy małej "szczekaczce" dostałabym świrawink, kiedyś popularne były tzw sarenki, czyli ratlerki/pinczerki. No jak rany, nie dalabym rady z takim maluchem, ponieważ gustuję w mocnych psach pracujących (Następny jaki sobie sprawię to będzie rottweiler, o.)
        • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:34
          ja lubie psy pasterskie.
          • undoo Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:39
            to moze aussie?
            • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 22:10
              tak podobne do swietej pamieci Hamiltonka
              • undoo Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 23:21
                Mnie sie wilczarze podobaja.
                Natomiast nie jestem fanka mieszanek pudli z labradorami, golden retrieverami i spanielami, ktore sa teraz tak modne.
                • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 23:45
                  nie znam sie na modzie w Polsce tu widuje glownie rasowe
                  • undoo Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 02:31
                    Ja tez sie na modzie w Pl nie znam smile U mnie jest epidemia <wstawdowolne>doodle.
                • dzikka Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 07:43
                  Modne to były kilka lat temu. Teraz królują buldogi i coraz więcej akit. Spanieli w zasadzie nie widuję.
                  • undoo Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 23:45
                    Dzieki za info smile Czy to znaczy, ze cockapoo (en.wikipedia.org/wiki/Cockapoo) w Polsce nie sa popularne i ich duzo nie ma?
    • bergamotka77 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:05
      W Polsce mocne są np. francuskie buldozki. Zwłaszcza w Sopocie i Gdyni sporo ich widuje.
      • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:10
        Buldożki, cavaliery, maltańczyki oraz nieśmiertelnie - owczarki niemieckie.
        • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:18
          Większość to oczywiście psy nierasowe, z pseudohodowli.
      • rosapulchra-0 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 16:11
        Mocne w czym?
    • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:17
      Przeważnie psy do adopcji są nierasowe, więc czytanie dużo o rasach przed adopcją nie ma wielkiego sensu.
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:36
        dlaczego slowo adopcja w odniesieniu do psow znaczy tylko psy nierasowe? Tu za nierasowe tez sie placi.
        • solejrolia Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:47
          Polsce bez problemu można poszukać do adopcji psa rasowego/rodowodowego.
          Choćby poprzez grupy adopcyjne, np Adopcje rodezjanów.
          Oczywiście przy adopcji bywa trudniej o szczeniaka, ale rasowego psa do adopcji? można dość łatwo znaleźć
          • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:41
            Raczej trudno. Rasowy ma rodowód. Bardzo rzadko bezdomne psy i koty mają rodowody.
            • joasiazdaleka Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 06:30
              Pamiętaj, że ona w Anglii jest, a Anglia to inna rzeczywistość, również psia. Ja mam adopcyjnego collie długowłosego. Z rodowodem, że wszystkimi papierami, jego cała rodzina co i rusz święci triumfy na Cruftsie.
              Adoptowalismy go jak miał 4 miesiące, bo się znudził, a kolejek chętnych po niego nie było (Nie dziwię się, bo głupie toto, jak but wink
              • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 20.10.18, 00:04
                Mimo wszystko pies do adopcji z papierami to rzadkość choć nie taka jak w PL.
        • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:43
          princesswhitewolf napisała:

> dlaczego slowo adopcja w odniesieniu do psow znaczy tylko psy nierasowe? Tu za
          > nierasowe tez sie placi.

Nie chodzi o opłatę tylko o bezdomność. "Adoptuje" się psie sierotki. Hodowle nie produkują psich sierotek tylko rasowe full wypas psy z długim rodowodem. Ty chyba chcesz psa kupić i nazywaj rzecz po imieniu. Adoptować też możesz ale z tego co zrozumiałam nie zamierzasz tego zrobić.
          • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 22:18

Tu psy nierasowe tez sa za oplata. W schronisku tez placisz za psa, oczywiscie mniej ale placisz bo tak sie schroniska utrzymuja. Nie ma zbyt wiele darmowych psow bo i bezdomny pies to rzadkosc.

ja nie operuje w j polskim na codzien wiec nie znam sematyki wyrazen tego typu.
            • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 00:18
              Ale już ci pisałyśmy. Chcesz zwyczajnie nabyć psa. Pójść i zapłacić. To nie jest żadna adopcja. Opłata nie ma znaczenia. Adopcja nie polega na dostaniu za friko tylko na przygarnięciu niechcianej, bezdomnej bidy. Twoim zdaniem hodowle produkują bezdomność? To ich nie popieraj, zbojkotuj je. Nie od tego są. Chcesz żeby to co zrobisz nazywało się adopcją? Idź do schroniska albo fundacji.
              • rosapulchra-0 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 00:41
                A ty nie pojmujesz, że w UK a inne zasady adopcji zwierzęcych, np. ze schroniska. Zanim adoptujesz zwierzaka ze schroniska najpierw jest przeprowadzany z tobą wywiad, sprawdzenie okolicy (czy pies nie pochodzi z twojej dzielnicy), w której mieszkasz, sprawdzenie warunków w twoim domu i na koniec musisz za psa zapłacić. Ceny są od 20 do nawet 500 funtów.
                • majenkir Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 04:15
                  Ale to jest adoption fee. Psy ze schroniska sie adoptuje, psy od hodowcy sie kupuje.
                  • rosapulchra-0 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 16:13
                    No i co z tego? Ardzuna dowodzi, że tak nie ma, bo jak się płaci, to znaczy, że to nie adopcja. A jednak adopcja.
                    • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 20.10.18, 00:01
                      Nie, dowodze że adopcja jest wtedy kiedy jest adopcja (nawet jeśli są opłaty), a zakup jest wtedy kiedy jest zakup. Z wpisów princess wynikało ze zamierza kupić psa.
                • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 16:04
                  Dokladnje Rosa. Za 20 funtow to sa podeszle wiekiem albo schorowane psy w schronisku
              • joasiazdaleka Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 06:35
                Pisałam wyżej. Tu do adopcji są też psy z rodowodem. Jeden z moich pewnie wygrałby wszystko na Cruftsie z palcem w nosie, ale nie wygra, bo mu jajka uciełam. Rodowód ma taki, że głowa boli, a jednak z adopcji, był bezdomny bo się znudził, jak miał 4 miesiące.
                • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 09:35
                  Nie wystarczy rodowód i cennik przodkowie żeby wygrać Crufts' a. Mało wiesz o wystawowej rzeczywistości. Często podium. Jest obsadzone zanim wystawa się znacznie. Nie wystarczy mieć świetnego psa żeby się przebić. Przede wszystkim na wystawach o randze europejskiej czy światowkach.
                  • joasiazdaleka Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 09:52
                    A może właśnie wiem dużo i wiem co mówię? smile
                    • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 14:34
                      Może to by było gdyby Twój pies miał na koncie tytuł o którym piszesz. W każdym innym przypadku to tylko gdybanie.
                • aerra Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 10:03
                  U psów nie ma kategorii kastraty? Bo u kotów jest. (Na psich wystawach nie znam się wcale, na kocich jako tako.)
              • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 16:03
                >Twoim zdaniem hodowle produkują bezdomność? To ich nie popieraj, zbojkotuj je

Tu w UK bezdomne psy to jakies ewenementy. Nie widuje sie walesajacych sie psow. Jesli idzie droga w parku samotny pies to maly i zaraz wylania sie wlasciciel za nim. Wiec problem jakby z innego kraju z tym bojkotowaniem
                W schronisku psy tez nie sa za darmo i nic nie dostajesz. Placisz ok 30 proc ceny rasowego. Tak ske utrzymuja schroniska
                • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 20.10.18, 17:45
                  Zmieniasz temat. Jeśli psy z hodowli są bezdomne zaraz po narodzinach, to hodowle należy zlikwidować.
                  • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 20.10.18, 19:56
                    >Jeśli psy z hodowli są bezdomne zaraz po narodzinach, to hodowle należy zlikwidować.

to ja gdzies cos w ten desen napisalam? przypomnij mi gdzie. Sadzac po tym zdaniu jest od czapy.

Tlumacze ci ze troche statystyka wyglada inaczej niz w PL tu nie ma samotnie walesajacych sie psow. A adopcja= placenie za psa tez wiec jaka adopcja?
                    • ardzuna Re: Najpopularniejsze rasy psow 21.10.18, 12:54
                      W Polsce też się czasem uiszcza opłaty. Tłumaczyłam ci, ze adopcja to nie darmowy piesek tylko przygarnięcie psa bezdomnego. Nawet jeśli konieczna jest opłata (która pozwala ratować kolejne psy).

Ty z uporem zakup z hodowli nazywasz adopcją. To dwie różne rzeczy.
        • an.16 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 15:08
          A tu, czyli w Polsce nie wolno sprzedawać psów jeżeli nie ma się zarejestrowanej hodowli. Czyli psów rodowodowych.
          • rosapulchra-0 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 16:28
            A jednak sprzedają.
    • slonko1335 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:24
      yorki, shi-tzu, maltańczyki, buldożki , owczarki niemieckie długowłose te chyba widuję najczęściej u nas na wybiegach-zazwyczaj pseudohodowlane niestety...
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:54
        Mowisz o Sheltland Collie? to nie owczarek tylko COllie
        • aerra Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:31
          Nie - pl.wikipedia.org/wiki/Owczarek_niemiecki_d%C5%82ugow%C5%82osy
          • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:35
            co nie?

To co wkleilas nazywa sie po angielsku German Shepperd ( owczarek niemiecki) to zupelnie inna rasa niz Shetland Collie/ Shetland Sheepdog. To pies pasterski ale po angielsku nie nalezy do galezi owczarkow ( Shepperd)

Shepperd to nie to samo co Sheepdog. Z tej grupy ale inna podgrupa
            • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:36
              en.wikipedia.org/wiki/Shetland_Sheepdog
            • aerra Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:43
              Zapytałaś czy słonko mowi o Sheltland Collie, więc nie - nie mówiła, mówiła o owczarkach niemieckich długowłosych wink
              • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:48
                boze gdzie ja to wkleilam? zupelnie od czapy. To gdzies indziej mialam wkleic w tym watku... sorry
    • scarlett74 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:25
      W okolicy:najwięcej yorków ( u niektórych 2-3), maltańczyków, shi-tzu, owczarek niemiecki, kilka kundelków (raczej małych) i dumny czarny pudelsmile
    • mid.week Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:27
      Najwięcej jest kundelków wink
    • solejrolia Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:27
      Serio?!
      Jak byliśmy w UK, to niespodziewałam się, ale spotykaliśmy na ścieżkach i na wybiegach, niezliczone ilości spanieli (i cocer, i cavelier i in z tej grupy)

U nas to kundelki/mieszańce
      a z rasowców owczarki niemieckie.
      Zdecydowana większość psiarzy jakich znam, ma owczarki niemieckie (czasem i dwa, albo trzy), bardzo rośnie też popularność belgijskich.
      Ale też bardzo wiele znam goldenów, labradorów, pitbule oraz amstafy.
      W mieście natomiast popularne są yorki i inne mniejsze rasy to maltańczyk, to mops, to shitzu i in.
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:37
        no spaniele sa w pierwszej piatce. Klinkij link w moim pierwszym wpisie to zobaczysz sama liste
    • marusia.00 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:28
      Moim zdaniem obecnie jest szał na buldożki. Ludzie chyba nie zdają sobie sprawy, jakie kłopoty zdrowotne mają te psy. Nie jestem żadną specjalistką ale wystarczy choć trochę poczytać. Balabym się.
      • heca7 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:52
        Nie zawsze. Moja ma ponad trzy lata. RAZ była przeziębiona- koniec. Jest przebadana wzdłuż i wszerz (bratanica ją zabiera na studia jako materiał badawczy wink ) i zdrowa jak rydz. Jej rodzony brat podobnie. Żadnych alergii czy problemów skórnych i żołądkowych. Przy tym oboje są bardzo ruchliwi i ciągle za czymś biegają. Ale wybór tej a nie innej hodowli był poprzedzony długim szukaniem i długim czekaniem na szczeniaka (zadatkowany w trakcie ciąży) bo hodowla cieszy się zasłużoną świetną opinią. Tu nie ma chorych psów. Z tym, że i koszt takiego zdrowego psa niebagatelny. Dla równowagi mamy kota dachowego przemyconego z Czarnogórskiego śmietnika.
        • marusia.00 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 19:35
          No to super i życzę suni zdrówka. Te ewentualne problemy zdrowotne, to bardziej z genetyki w tej rasie mają wynikać, problemy ruchowe , ze stawami w starszym wieku. No i słynne problemy skórne. Ale mojej maltance też przewidywali różne kłopoty a nie było nic więcej niż u przeciętnego psa.
          Wiem jakie są ceny buldożków z najlepszych hodowli, koleżanka w tym roku kupowała. W dodatku zdecydowała się na psiaka o rzadkim umaszczeniu. Kupa siana 😀
          • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 19:46
            Bo pies rasowy z dobrej hodowli, rasy rzadkiej czy popularnej, po wybitnych rodzicach, z badaniami lekarskimi itp. to z definicji towar luksusowy. Ale nie wiedzieć czemu, ludzie na telewizor określonej marki wydają krocie, a na psie oszczędzają, kupując w podejrzanych pseudohodowlach.
            • marusia.00 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 19:55
              Bo nie wszystlim zalezy na "towarze" luksusowym. Niektórym wystarczy pies w typie rasy, innym mieszaniec.
              • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:02
                Towar użyty był ironicznie. Tym, którym zależy na psie w typie rasy, nie zależy na dobru psów, ponieważ takie psy nie tylko niszczą, "psują" samą rasę, ale i często są potomkami psów, które w normalnych warunkach nie byłyby dopuszczone do hodowli. Moje zdanie jest jednoznaczne: albo kundelek, najlepiej ze schroniska albo znajda, albo pies rasowy z dobrej hodowli.
                Oczywiście nie mówię o przypadku brania ze schroniska psa w typie rasy. Ale skąd ten pies się tam wziął?
              • nenia1 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:21
                marusia.00 napisała:

> Bo nie wszystlim zalezy na "towarze" luksusowym.

Ja bym powiedziała, że wielu zależy, tylko kasy szkody. Po co płacić, jak można mieć tanio.
                Stąd powodzenie pseudohodowli i te rzewne powtarzalne historie, że to od koleżanki, że suczka przynajmniej raz powinna być w ciąży, że pieski taka zadbane, ale suczka uciekła, no i pech - w ciąży, co robić, znam właścicieli, oni by nigdy, hodowla niczego nie gwarantuje itd. itd.

A potem mamy to:
                www.google.pl/search?q=pseudohodowla&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwivjPO9zZDeAhXHkiwKHeYyDpA4ChD8BQgOKAE&biw=1600&bih=1040
        • elf1977 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 19:39
          Nawet w najlepszej hodowli są choroby. Każdy porządny hodowca dobiera tak materiał genetyczny, żeby psy były najzdrowsze, ale raz na czas zdarza się chory pies. Oczywiście nikt tym się nie chwali...
          Jasne, że buldożek może być zdrowy i ruchliwy, co nie zmienia faktu że rasa jest obciążona genetycznie bardziej niż inne.
    • edelstein Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 18:28
      Tu widuje b.duzo czilal, sporo owczarkow niemieckich i szetlandzkich oraz labkow.Osobiscie gdybym miala znow wybierac to bylby to ponownie pitbull albo jakis mieszaniec ras duzych.
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 21:50
        tu to mialam wpisac ze shelty to dziwne ze sie nazywa owczarek bo po angielsku nazywaja go sheepdog a nie shepperd tak jak z german shepperd. Wsio pasterskie ale inna podgrupa
        • majenkir Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 04:23
          Jak rany..
          German Shepherd
          Sheltie (Shetland Sheepdog)
          • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 15:10
            no wiec mowie ze jesli Sheperd to owczarek
            a Sheepdog to chyba juz na polski nie powinni tlumaczyc owczarek tylko Szetlandzki Pies Pasterski

co by byc scislym....

no dobra. czepiam sieuncertain
            • majenkir Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 15:34
              chodziło mi o pisownie, nie znaczenie
              • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 22:23
                e tam wiesz jak z moja dbaoscia o jezyk jest...
    • mea8 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 19:19
      Na mojej ulicy są 3 sznaucery miniatury. Wszyscy wiedzą, że są bo są mega szczekliwe nad wyraz. Jeden foxterier, w zasadzie kundel jakich mało, ale strzyżony na foksika i jest cudny smile I moje 2 buldogi angielskie. U znajomych głownie yorki i maltańczyki.
    • kozica111 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 19:45
      U nas amstafy, yorki, mopsy i buldożki, w schroniskach najwięcej husky, wyparowały gdzieś dobermany, jamniki.
    • kozica111 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 19:50
      Poszukaj sobie goberiana, ja mam oprócz rasowca, zupełnie przypadkiem sie trafił w schronisku smile że to goberian okazało sie po czasie.
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:52
        ale to jest pol Husky
    • janja11 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:15
      Byliśmy klika tygodni temu na wystawie psów. Dużo małych piesków. Buldożki francuskie i angielskie bardzo licznie reprezentowane były. Milutkie, ale sapią jak parowozy i podobno chorowite. Sporo Jack Russelli (słodziaki niesamowite, ale podobno mało zdyscyplinowane). Yorki, szpice były rozmaite, i chihuahuy w dużych ilościach oczywiście.
      Corgi też były (całkiem fajne psiaki).
      Jamniki chyba z mody wychodzą, bo mało ich było.
      Pudel był dokładnie jeden ( a to są podobno bardzo inteligentne psy).
      Ze spanieli to raczej cavalliery .

Z dużych ras owczarki niemieckie są ponadczasowe. Sporo labradorów i goldenów. Rotweilerów i bullterierów też dużo.
      Bardzo fajne były pieski rasy walsh terrier (wesołe, ale posłuszne).
      • janja11 Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:20
        A i o Border collie jeszcze sobie przypomniałam. Też było ich sporo i cudne są, że można się w nich zakochać od pierwszego wejrzenia.
        • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 18.10.18, 20:38
          no moj RIP Border Collie byl tak ladny ze sie za nim ludzie ogladali. Niestety juz go nie mauncertain ale mial dluuugie zycie

Uwielbiam wszelakie Collie. Pasuja do mnie.
          • joasiazdaleka Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 06:20
            Ty miałaś w końcu border collie czy rough? Bo pisałaś, że jak Lessie, a to przecież rough. I jeśli przeżyłaś z borderem, to żaden nie będzie dla was nadaktywny. Rough się zmęczy od samego patrzenia na bordera.
            • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 11:08
              border. No... ale border sa male i duze. Ja mialam wielkie stworzenie wielkosci Australian Sheepdog albo wieksze i z pyskiem w kierunku Rough. Nie mial papierow
              • afro.ninja Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 18:27
                Przeciez owczarki australijskie sa normalnej wielkosci, moze umiesc fote to ci pomozemy okreslic jakigo mialas mixa.
                • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 22:29
                  https://imgur.com/a/VNDlZ8n Hami byl duzy
                  • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 22:31
                    No i czego sie nie wkleja no...
                    https://i.imgur.com/X8Ak2Rw.jpg
                    • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 22:35
                      Hamiltonka obcy sie bali. moglam z nim spokojnie o polnocy nawet lazic. I wystarczylo ze ktos blizej podejdzie a juz sam bas wrrr powodowal ze dziady obchodzily nas wielkim kolem. W domu byl to misiu ktorym swoim wielkim cielskiem chcial na mnie wlezc.
            • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 11:09
              Tak, to prawda. Hamilton musial sie wybiegac codziennie.
    • joasiazdaleka Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 06:54
      To chyba tez zależy, gdzie mieszkasz i jaka akurat moda panuje. U nas chyba popularniejsze Golden retrivery niż labki.
      Ostatnio w ogóle nie widac grzywaczy chińskich, a parę lat temu były bardzo popularne.
      Wszelkiego typu -doodle jest sporo. Zaskakująco dużo leonbergerów, dużo wyżłów wszelkiego typu - niemiecki szorstkowłosy, vizsla (cudne i sporo ostatnio w wersji krotkowłosej, choć widziałam też szorstkowłose), weimarskie. Sporo rhodesianow. Zatrzęsienie staffików.
      Tradycyjne angielskie rasy za to malo są popularne. Seterów kompletnie nie widać, w Polsce jak jesteśmy to co i rusz jakiegoś spotykam, u nas chyba mój jest jedyny w mieście. Kiedyś ponoć było ich zatrzęsienie, bo z każdym, z kim się rozmawia znaczy od 'mój/moja .... (mama, babcia, wujek, sąsiad wstaw dowolne) mieli setera, wychowałem się z seterami'.
      Coś wybrałaś w kwestii rasy?
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 10:49
        Jutro ide na Discover Dogs z dzieciorem i babcia. Takie show jak Scruffs w Birmingham. Drugie co do wielkosci w UK. Tam zadecyduje. Jednoczesne prowadze dyskusje o pewnym Sheltie
      • majenkir Re: 19.10.18, 15:41
        joasiazdaleka napisała:
        > To chyba tez zależy, gdzie mieszkasz i jaka akurat moda panuje. U nas chyba pop
        > ularniejsze Golden retrivery niż labki.

Na naszej suburbii zaczely sie pokazywac pitbulle, kiedys w ogole nie widywane (moze to efekt showu Pit Bulls & Parolees?) Mowi sie nawet, ze pitbull to jest nowy greyhound smile.
    • joanna_poz Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 10:13
      patrząc po moim osiedlu, gdzie psów jest dużo to:
      niezmiennie wszystkie małe czyli westy, yorki, maltanczyki, buldożki, mopsy
      nadal goldeny, labradory raczej wyszły z "mody" (było ich bardzo duzo za czasów mojego labradora, ktory juz odszedł..)
      bardzo duzo wszelakich chartów
      w ciągu ostatniego roku pojawiły się 3 owczarki autralijskie, 2 wyżły weimerskie
    • danaide Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 13:34
      W Warszawie była fala yorków, fala mopsów, teraz szturmują beagle (beagle'e?).
    • wuj_truj Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 14:14
      Raport z Trójmiasta: najwięcej buldożków, mopsów, yorków. Sporo labradorów (choć chyba mniej niż parę lat temu), jack russel terierów. Jeszcze maltańczyki i shiz tu. U dresów na szczęście "yoreczki" wypierają rasy typu amstaff czy bullterier. O dziwo prawie nie ma jamników, a jakieś 15 lat temu było ich najwięcej. Sama miałam 2wink
    • mamusia1999 Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 16:33
      Ja się przymierzam do euraziera. Chcę mieć towarzysza i pomocnika na trasach pieszych. To zdrowa, zrównoważona rasa. Wzięłabym już dorosłego, bo zdarzają się takie ogłoszenia ale mam już kotkę i wolę żeby sobie szczeniaka wychowała.
      • princesswhitewolf Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 17:00
        oo ladne to i puchate
      • afro.ninja Re: Najpopularniejsze rasy psow 19.10.18, 20:36
        Ogolnie szpice to zdrowa i bardzo zrownowazona rasa. Tylko szczekliwe.
      • joasiazdaleka Re: Najpopularniejsze rasy psow 20.10.18, 07:31
        O, od miesiąca staram się sobie nazwę tego cuda przypomnieć, widziałam kiedyś na Discover Dogs. Też mi po głowie chodził, podobnie jak 'dulux' owczarek staroangielski, ale opamiętałam się na czas, bo za leniwa jestem na ciągle czesaniesmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka