Dodaj do ulubionych

Prolaktyna w ciazy, II trymestr

12.11.18, 14:51
Ciekawa jestem waszej opinii, bo się prawie posprzeczałam z koleżanką. Koleżanka mieszka w Polsce, ja we Włoszech (piszę to, bo być może jest jakaś różnica w traktowaniu spraw tarczycowych w ciąży w obu krakach).
Otóż we Włoszech robienie badań tarczycowych w ciąży nie jest standardem o ile kobieta nie zgłosi wcześniej, że ma problemy z tarczycą lub jest po poronieniu i trzeba znaleźć przyczynę. jednak jako standard nie. Kiedy ja byłam w ciąży z synkiem dowiedziałam się, że zarówno moja mama jak i tato mają kłopoty z tarczycą i w sumie na prośbę mamy zrobiłam na własny rachunek wyniki tarczycowe. Byłam już w 2 trymestrze, kiedy prolaktyna wyszła mi bardzo wysoka, ponad normę i to parokrotnie. Pokazałam to ginekologowi, ale on mi powiedział, że na tym etapie to on nic nie może zrobić i skonsultował mnie z endykronologiem. Endykronolog powiedział, że w 2 trymestrze to normalne, że prolaktyna jest taka wysoka, bo moje ciało przygotowuje się do laktacji. Tak więc sprawa została zamknięta. Ciąża na szczęście przebiegła dobrze i synek urodził się i rośnie zdrowo.
Jednak pare dni temu rozmawiałam z koleżanką z Polski, ona stara się o dziecko, ma też problemy z tarczycą i jakoś tak w rozmowie zeszło na temat prolaktyny. Powiedziałam jej o moim doświadczeniu, a ona na mnie naskoczyła, że mój lekarz postąpił bardzo nierozważnie, gdyż wysoka prolaktyna nawet w 2 trymestrze jest bardzo niebezpieczna, tak więc ponoć naraziłam moje dziecko. Stąd pytam się szczególnie te z was, które też miały problem z tarczycą. Jak u was lekarze traktują (traktowali) wysoką prolaktynę w ciąży? Rzeczywiście nawet w 2 trymetrze jest niebezpiecznie mieć wysoką prolaktynę i mój lekarz naraził dziecko na komplikacje, czy to raczej koleżanka przesadza?
Obserwuj wątek
    • kiddy Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:02
      A co ma prolaktyna do tarczycy?
      Na tym etapie prolaktyna ma być wysoka. Badanie można zrobić z rok po porodzie, o ile się nie karmi. Ja właśnie zbijam cholerstwo, dwa lata po porodzie i prawie dwa po odstawieniu od piersi mam prolaktynę podwyższoną prawie dwukrotnie. Samopoczucie tragiczne, waga rośnie od oddychania. Leki zaczęły działać i czuję się o niebo lepiej.
      Może koleżanka pomyliła prolaktynę z TSH?
      • arista80 Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:05
        Nie, na pewno chodzi o prolaktynę. TSH miałam lekko ponad 2 i mieściła się w normie.
    • thea19 Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:03
      ale w ciazy prolaktyny nie bada sie wlasnie dlatego, ze w ciazy jest wysoka, tak samo w czasie karmienia.
      • thea19 Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:04
        tak w ogole to za prolaktyne odpowiada przysadka
        • alpepe Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:08
          a za wysokie tsh nie? Przysadka pomaga tarczycy, mówiąc w mocnym uproszczeniu.
          • thea19 Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:20
            co nieco wiem bo leczylam sie z hiperprolaktynemii i teraz bede znowu.
    • lauren6 Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:06
      Pomerdała ci się prolaktyna z hormonami tarczycy.
    • alinalen Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:16
      Tarczyca-wysokie tsh u ciężarnej może być np powodem tzw kretynizmu (upośledzenia) u dzieci. A prolaktyna produkowana jest przez przysadke. Wysoka jest w trakcie ciąży i laktacji. Wysoka prolaktyna przed ciążą może powodować niepłodność. Prolaktyna i tsh to 2 różne hormony produkowane w 2 różnych gruczołach
      • alinalen Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:20
        Choć wysokie tsh może podwyższać prolaktyna ale to raczej wtedy w ciążę ciężko zajsc ew. Można szybko poronić
        • kiddy Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:23
          No więc właśnie, prolaktyna ponad normę może się wiązać z niedoczynnością tarczycy, ale to jest inny przypadek, tu jest ciąża, prolaktyna powinna być wysoka. Koleżance wątkodajki coś się pomerdało.
    • panna.anna4 Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:42
      Byłaś u dwóch lekarzy więc nie naraziłaś dziecka (normy w ciąży też są przecież inne). Z drugiej strony nie wiem dlaczego badałaś prolaktynę szukając ewentualnych problemów z tarczycą.
    • liberica1 Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:43
      Koleżanka niech się puknie. Prolaktyna jest zaqsze podwyższona w ciąży i po ciąży w trakcie karmienia. Jeżeli się nie jest w ciąży i ma się podwyższona prolaktynę to bardzo prawdopodobne, że może wynikać to chociażby z niedoczynność tarczycy. Tarczyca ma wpływ na prolaktynę,a konkretnie na przysadkę, która jest odpowiedzialna za jej poziom. Badanie prolaktyny w ciąży to głupota bo zaqsze jest podwyższona. Także twoja koleżanka coś wie, ale pojecia za bardzo nie ma.
      • liberica1 Re: Prolaktyna w ciazy, II trymestr 12.11.18, 15:44
        Słownik. Niedoczynności a nie niedoczynność oczywiście. Piszę z tel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka