27.11.18, 08:52
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24213306,4-latek-bedzie-mial-na-drugie-imie-yoda-w-polsce-rodzice-wygrali.html#s=BoxLoWaMT
W Polsce pojawi się mały Yoda. Co prawda nie będzie zielony a i 130 cm wzrostu pewnie szybko przekroczy...

Jak to napisał jeden z moich znajomych - życzy szurniętym rodzicom aby usłyszeli kiedyś od dziecka "jak ja nienawidzę Gwiezdnych Wojen"...
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Yoda :) 27.11.18, 08:56
      Przypomniała mi się historia Solidariusza. Rodzice walczyli z urzędem, żeby dać mu tak na imię, a syn, gdy osiągnął pełnoletniość, zmienił sobie imię.
      • 45rtg Re: Yoda :) 27.11.18, 09:35
        mama-ola napisała:

> Przypomniała mi się historia Solidariusza. Rodzice walczyli z urzędem, żeby dać
        > mu tak na imię, a syn, gdy osiągnął pełnoletniość, zmienił sobie imię.

No, ale to Solidariusz. A Yoda to przyzwoite imię, dobrze się kojarzące.
      • turzyca Re: Yoda :) 27.11.18, 09:59
        A wystarczą 3 sekundy z google, żeby odkryć, że facet nadal nosi to imię.
    • kropkacom Re: Yoda :) 27.11.18, 09:02
      Nie jestem zasadnicza jeśli chodzi o imiona cudzych dzieci tongue_out
    • kitek_maly Re: Yoda :) 27.11.18, 09:04
      Nie przesadzaj - na drugie będzie tak miał.

• panna.ze.dworku Re: Yoda :) 27.11.18, 09:11
      Pomysł, najdelikatniej mówiąc, niefortunny... Osobiście znałam Izę. No, ok, przedstawiła się "Iza" to tyle w temacie. Dopiero po jakimś czasie wyszło, że ona jest Iza nie od "Izabela", a od "Izaura"! I to pisanego z błędem, przez "z" a nie "s". Jak tylko doszła do pełnoletności - pierwszym co zrobiła była urzędowa zmiana imienia na "Izabela" - jeszcze przed wyrobieniem dowodu osobistego! Z tym, że ona miała tak na pierwsze i jedyne imię, tu chłopiec ma to nieszczęsne Yoda na drugie - drugiego imienia w Polsce nie używa się prawie wcale (w każdym razie nie ma obowiązku, poza sytuacjami urzędowymi stricte - a i to nie wszystkimi)...
      • profes79 Re: Yoda :) 27.11.18, 09:25
        Nie jest to błąd tylko de facto spolszczona pisownia. Dokopałem się na szybko informacji, że według stanu na kwiecień 2013 w Polsce żyło 27 Isaur i 41 Izaur - co ciekawe, okres popularności serialu prawdopodobnie odpowiada za 24 Isaury ale już tylko 25 Izaur.
        • panna.ze.dworku Re: Yoda :) 27.11.18, 09:32
          No to tej "mojej" już w statystyce nie ma - funkcjonuje już jako Izabela... smile Ona 1985 rocznik i imię zmieniła gdzieś na początku lat 2000.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Yoda :) 27.11.18, 09:14
      Ale larum, przecież na drugie imię ma mieć tak na imię.

• zbyfauch Dlatego 27.11.18, 09:17
      najlepszym rozwiązaniem byłoby nadawanie nowemu obywatelowi numeru ewidencyjnego, służącego do jednoznacznego określenia tożsamości w kontaktach urzędowych, czy biznesowych. Wtedy szurnięci rodzice mogliby tytułować swoje dzieci nawet "Jej Ekscelencja Azor Leoncio Izaura Uszatek". Ale nieszczęsna pociecha z chwilą uniezależnienia się od nich miałaby prawo kazać do siebie wołać nawet Wojtek, czy Czesia.

PESEL od kołyski!
      • panna.anna4 Re: Dlatego 27.11.18, 09:23
        Każdy może sobie zmienić imię, nie potrzeba do tego numerów. Po prostu idziesz do urzędu, wypełniasz dokument, czekasz na potwierdzenie i nazywasz się inaczej.
        • profes79 Re: Dlatego 27.11.18, 09:26
          Ale robisz to dopiero po osiągnięciu pełnoletności. Do tego 18 roku życia musisz się z - czasami naprawdę durnymi - pomysłami rodziców zmagać.
          • panna.anna4 Re: Dlatego 27.11.18, 09:28
            A widzisz post na który odpisuję?
        • zbyfauch Re: Dlatego 27.11.18, 09:42
          panna.anna4 napisała:

> Każdy może sobie zmienić imię, nie potrzeba do tego numerów. Po prostu idziesz
          > do urzędu, wypełniasz dokument, czekasz na potwierdzenie i nazywasz się inaczej

Gdyby obowiązującym był jedynie numer ewidencyjny, nie trzeba byłoby niczego wypełniać ani na nic czekać.
          Z urzędu, czy banku dostałabyś pismo adresowane do PL12345DD67890 i git. A nowym koleżankom w pracy przedstawiałabyś się nawet jako Airbus A320.
          • 45rtg Re: Dlatego 27.11.18, 09:53
            zbyfauch napisał:

> Gdyby obowiązującym był jedynie numer ewidencyjny, nie trzeba byłoby niczego wy
            > pełniać ani na nic czekać.
            > Z urzędu, czy banku dostałabyś pismo adresowane do PL12345DD67890 i git. A nowy
            > m koleżankom w pracy przedstawiałabyś się nawet jako Airbus A320.

Zieeeeeewwww...
            Dzieciak naczytał się Zajdla z okolicami i teraz szpanuje...
    • 45rtg Re: Yoda :) 27.11.18, 09:38
      profes79 napisał:

> W Polsce pojawi się mały Yoda. Co prawda nie będzie zielony a i 130 cm wzrostu
      > pewnie szybko przekroczy...
      >
      > Jak to napisał jeden z moich znajomych - życzy szurniętym rodzicom aby usłyszel
      > i kiedyś od dziecka "jak ja nienawidzę Gwiezdnych Wojen"...

A co za problem? A jakby się nazywał Jerzy Michał, bo szurnięci rodzice ekscytowaliby się "Trylogią", to byłoby dobrze?
      Dobrze, że RJP dało się zwalczyć, bo to jest jakieś kółko wzajemnej adoracji z uzewnętrznioną arogancją, niestety.
      • profes79 Re: Yoda :) 27.11.18, 09:51
        Gwarantuję Ci, że imiona Jerzy Michał budzą w społeczeństwie polskim nieco mniejszy rozgłos niż Yoda czy Jeronimo-Martin. No ale niestety jak widać są ludzie którzy będą bronili prawa rodziców do krzywdzenia własnego dziecka.
        • kropkacom Re: Yoda :) 27.11.18, 09:55
          To niech nie budzą.
          • aerra Re: Yoda :) 27.11.18, 10:37
            O to to.
            To MY - dorośli - wmawiamy dzieciom, że ich kolega z rzadko spotykanym imieniem jest "dziwny". A jego rodzice jeszcze dziwniejsi, bo kto to widział, żeby jakieś dziwaczne imiona nadawać dzieciom.
            Bo większość już wie, że nie należy się nabijać z rudego i okularnika, ale imię? Dawaj!
            Moje dziecko chodziło do przedszkola, w którym było sporo dzieci obcokrajowców (głównie pół, z mieszanych związków) - i nietypowe imiona były w zasadzie normą, nie rzadkością. Nikt nie miał problemu z tym, że z imienia nie wynika nawet to jakiej płci jest dziecko.
        • 45rtg Re: Yoda :) 27.11.18, 09:58
          profes79 napisał:

> Gwarantuję Ci, że imiona Jerzy Michał budzą w społeczeństwie polskim nieco mnie
          > jszy rozgłos niż Yoda czy Jeronimo-Martin. No ale niestety jak widać są ludzie
          > którzy będą bronili prawa rodziców do krzywdzenia własnego dziecka.

A jakim prawem taki na przykład Ty decyduje, czy rodzice krzywdzą dziecko imieniem, czy nie? Moim zdaniem mnóstwo rodziców krzywdzi synów imieniem brzmiącym po angielsku jak "kocia sperma", a jakoś się nie oflagowuję przez to.
        • kitek_maly Re: Yoda :) 27.11.18, 10:59
          > No ale niestety jak widać są ludzie którzy będą bronili prawa rodziców do krzywdzenia własnego dziecka.

Ale że sądzisz, że to dziecko będzie wytykane palcami, bo ma na DRUGIE imię Yoda? big_grin
          I pewnie jeszcze Ty pierwszy palec podniesiesz?
      • heca7 Re: Yoda :) 27.11.18, 09:54
        Mój też ma imię z serialu. Polskiego, z lat 80. Co prawda główny bohater był człowiekiem...
    • stwory_z_mchu Re: Yoda :) 27.11.18, 09:48
      A moja córka ma na drugie imię Pi (tak, jak 3,141592) - z jej tatą poznaliśmy się na studiach matematycznych, córa urodzona z wagą 3,14 kg.
      USC sam nam powiedział, jakich papierów potrzebuje, żeby takie imię zarejestrować, nie robili olbrzymich problemów.
      My zadowoleni, córka zadowolona, jak jej będzie przeszkadzało to sobie zmieni po 18 urodzinach, jak jej będzie bardzo przeszkadzało to zmienimy jej wcześniej.
      A pierwsze imię ma niepopularne (ale podoba się zarówno nam, jak i jej).
      • aerra Re: Yoda :) 27.11.18, 10:38
        O ja, super smile I jeszcze jak pięknie z wagą trafiła smile
      • kitek_maly Re: Yoda :) 27.11.18, 10:55
        big_grin Fajne.
      • alpepe Re: Yoda :) 27.11.18, 10:56
        OJP, a tu mnie wyśmiano, że moja córka ma na drugie Andrea. Pierwsze ma na cześć aktora.
    • mari.sol Re: Yoda :) 27.11.18, 11:20
      W moim mieście jest chłopiec o imieniu (pierwszym) Anakin. Wnioskuję, że przynajmniej jedno z rodziców jest fanem Gwiezdnych Wojen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka