Dodaj do ulubionych

Cv pytanie

27.11.18, 22:43
Taką mam zagwostkę. W jaki sposób udowadnia sie zatrudnienie w przypadku świadczenia pracy bez umowy o pracę, a co zatem idzie bez świadectwa pracy. Jak ktos miał działalność i wystawiał co miesiąc faktury, albo robił na umowę o dzieło. Jak może udowodnić przebieg kariery w sytuacji, gdy nie ma żadnych pisemnych potwierdzeń w stylu referencji czy innego listu polecającego? Przecież, tak naprawdę można w cv napisać wszystko i trudno to zweryfikować?
Jaka jest praktyka w takich wypadkach?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykoty Re: Cv pytanie 27.11.18, 22:48
      Przecież masz jakieś papiery, że działalność prowadziłaś, albo umowy o dzieło czy zlecenie, przynajmniej powinnaś mieć, a praca na czarno to nie ma żadnego znaczenia, więc nic nie musisz udowadniać, bo to żadnego pracowadcę nie interesuje.
      • beataj1 Re: Cv pytanie 27.11.18, 22:53
        Ja wiem ze są papiery. Ale czy praktyka jest taka ze się nowemu pracodawcy pokazuje faktury, które sie wystawiało poprzedniemu? Bo np nie było umowy a jedynie faktury? Albo pokazanie umowy z warunkami finansowymi. To nie jest ujawnienie tajemnicy handlowej?
        Przecież na umowie sa nieco inne informacje niż na świadectwie pracy.
        • ruckola Re: Cv pytanie 27.11.18, 23:04
          Ja pokazywałam zaświadczenie o wyrejestrowaniu z ceidg. W resztę musieli uwierzyć. Na świadectwach pracy tez masz tylko stanowisko. W zakres obowiązków który wymienisz w cv czy na rozmowie, musza ci wierzyć na słowo - ewentualnie poproszą o dane kontaktowe do byłego pracodawcy celem zrewidowania. Chociaż nigdy mi się to nie zdarzyło. Koleżance już tak. Myśle, ze analogicznie mogą cię ewentualnie poprosić o kontakt do kontrahentów.
          Tak. Teoretycznie można ściemniać i ludzie to robią - w cv, ale praktycznie - prawda i tak szybko wychodzi na jaw.
        • mamtrzykoty Re: Cv pytanie 27.11.18, 23:07
          Jakie faktury?
          Jak miałaś działaność, to musiałaś ją założyć, a potem zamknąć.
          Pracodawcy wystarczy pokazać dokument potwierdzający czas prowadzenia firmy, a nie żadne faktury.
          • thea19 Re: Cv pytanie 28.11.18, 01:15
            a po co dokumenty skoro wszystko jest w ceidg dostepne od reki, dla kazdego i za darmo?
    • mamtrzykoty Re: Cv pytanie 27.11.18, 22:50
      W CV pisze się rzeczy, któr możesz udowodnić, bo pracodawca zapewne poprosi cię o papiery potwierdzające, to co napisałaś. Jak nie będziesz miała, to wyjdziesz na kłamczucha, który bajki popisał i cię nie zatrudnią.
      • beataj1 Re: Cv pytanie 27.11.18, 22:56
        Ja akurat na wszystko mam świadectwa pracy. Ale zastanowiła mnie sytuacja znajomej, która od dłuższego czasu robi jako freelancer i nie wszystko ma poparte papierami. I tak sobie myślałam jak może wyglądać jej cv.
        • ruckola Re: Cv pytanie 27.11.18, 23:06
          Od do - prowadzenie DG
          I wymienia czym sie zajmowala jej firma, ewentualnie dla kogo pracowała / z kim wspolpracowala.
        • profes79 Re: Cv pytanie 28.11.18, 07:29
          Jeżeli pracuje jako freelancer to ma umowy - może przedłożyć wybrane umowy z zaczernionymi danymi wrażliwymi zleceniodawców. Plus freelancer też nie oznacza, że pracuje się bez żadnej podstawy prawnej; w większości przypadków także mają tą działalność w jakiś sposób sformalizowaną zwłaszcza, jeżeli jest to jedyne źródło dochodów.
        • mgla_jedwabna Re: Cv pytanie 28.11.18, 07:55
          Można też prosić o referencje od klientów.
    • triss_merigold6 Re: Cv pytanie 28.11.18, 07:33
      Masz rachunki za umowy o dzieło.
    • slonko1335 Re: Cv pytanie 28.11.18, 07:52
      Nie interesują mnie ani umowy o dzieło/zlecenie ani działalność bo to na nic nie ma wpływu u nas konkretnie(w sensie, ze nie liczy sie do żadnych uprawnień pracowniczych). W cv można zapisać, umowę zlecenie przecież się ma, podobnie papiery o działalności jakby ktoś bardzo chciał to sprawdzi.
    • maslova Re: Cv pytanie 28.11.18, 07:54
      ZagwoZDkę wink

A co do meritum - potwierdzeniem może być zaświadczenie z KRSu o prowadzeniu DG. Do pobrania on-line.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka