Dodaj do ulubionych

Mam pytanie do biegających

10.12.18, 20:09
Ja co prawda nie biegam tylko intensywnie chodzę- i mam problem. W czasie marszu bolą mnie piszczele. Nie po tylko w trakcie. Poza tym chodzi mi się super, z kondycją nie jest źle i gdyby nie ten ból mogłabym robić 2 razy dłuższy dystans.
Jak sobie z tym poradzić?
Obserwuj wątek
    • ira_08 Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:17
      Masz słabe mięśnie piszczelowe. Wygooglaj sobie: profilaktyka shin splint. Jeśli boli, przerwij ćwiczenia, wzmocnij mięśnie, porozciągaj mięśnie trójgłowe łydki. Na ból okłady z lodu. Jak nie przejdzie, sprawdź, czy nie jest to kwestia butów. Poszłaś na te marsze "z marszu", co wink ?

Tu masz sporo na ten temat:
      fizjoplaner.pl/shin-splints.html
      • tojamarusia Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:34
        No trochę z marszu. Buty mam porządne, dla biegaczy, bardzo wygodne.
        Z tego co pamiętam to te piszczele od lat mnie bolą przy szybkim chodzeniu- no, ale że teraz idę dość szybko i intensywnie to i boli bardziej.
        • ira_08 Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:52
          Mogą być porządne, ale nie dla Ciebie.
          • tojamarusia Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 21:26
            Mam takie
            goo.gl/images/NNxtKn
        • klamkas Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:58
          Buty do biegania niekoniecznie nadają się do chodzenia. Np. buty nordicowe z zasady mają inną konstrukcję, co wynika z tego że kontakt stopy z podłożem powinien odbywać się w inny sposób.
        • wapaha Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:58
          Ira Ci dobrze napisała- i w zasadzie wszystko w temacie. Przez lata zapewne byłaś bez takiej aktywności i teraz to za dużo. Daj sobie na razie spokój, do pełnego wypoczynku . Potem PRZED chodzeniem dobrze się rozgrzej ( mojemu męzowi pomogły ćwiczenia nam.brzuchaty łydki - głównie wspięcia na palce ( 2 -3 serie po 20-30 razy i wspięcia na pięty -tak samo, potem na zmianę ), no i pomalutku, nie od razu rzym zbudowano
    • princess_yo_yo Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:29
      zbyt intensywne zwiekszenie dystansu/ predkosci. wiecej cwiczen silowych i bardziej stopniowe wydluzanie czasu/ intensywnosci.
    • anika772 Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:34
      Zacisnąć zęby i przeczekać. Ciało musi się przyzwyczaić.
      • ira_08 Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:54
        Nie. Wzmocnić mięśnie. To nie zakwasy, a przeciążenie, nie przyzwyczai się, tylko może pogłębić ból.
        • anika772 Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 21:03
          To miałam na myśli, wybacz skrót myślowy.
    • mid.week Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 20:54
      Przeczekać, minie jak się wzmocnią mięśnie. Też to mam po każdej dłuższej przerwie.
    • tojamarusia Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 21:06
      Bardzo wam dziękuję za rady 😊
      • snakelilith Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 21:40
        Dodam jeszcze, że „shin splints“ są wynikiem przede wszyszkim słabej stopy (jak np. przy płaskostopiu) , więc zacznij od ćwiczeń wzmacaniających mięśnie nóg ORAZ stóp, które można robić na dywanie w domu, bo inaczej te bóle przejdą w chroniczny stan zapalny i będzie tylko gorzej. Bez przygotowania do biegania robisz sobie tylko krzywdę.
        • tojamarusia Re: Mam pytanie do biegających 10.12.18, 22:14
          Na razie nie biegam, wyłącznie maszeruję.
          Płaskostopia nie mam. Czy słabe stopy? Nie wiem. Kiedyś tam ortopeda mnie badał to stwierdził, że mam mocne stopy ale zaczynają się zwyrodnienia, bo od lat wszędzie chodzę pieszo. Może to to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka