mama-ola Re: Jasełka 14.12.18, 12:33 > Zresztą same jasełka mnie jakoś specjalnie nie ruszają, bo przedstawienie jak przedstawienie, > za liski czy krasnoludki też się przebierają i występują. Mój syn też wziął udział, był pastuszkiem, miałam takie samo podejście - przedstawienie jak przedstawienie. > jako jedyny rodzic nie wyraziłam zgody. Mój syn też był jedyny. Pani go wyprowadzała z sali, np. pomagał jej wieszać prace na korytarzu. Albo szedł do innej sali. Było mu przykro, że wszystkie dzieci coś mogą, a on nie. Skutek był taki, że jak poszedł do 1 klasy, to powiedział, że chce iść na religię, nie będzie wychodził z klasy jak intruz. I chodził przez 2 lata. Na początku 3 klasy powiedział, że więcej nie chce i na czas religii chodził do świetlicy. Wtedy już mu to nie przeszkadzało. Do komunii nie poszedł. > Jak przygotować dziecko? Rozmawiać i wyjaśniać. Ale na to, co dziecko POCZUJE, jak będzie jako jedyne wyprowadzane, wpływu nie masz. Chyba że zaszczepisz mu dumę z tego, że wychodzi, i politowanie do tych, co zostają - ale u tak małego dziecka to szkodliwe i niebezpieczne, popsuje mu relacje z innymi dziećmi. Ja nie zaszczepiałam, synowi było nieprzyjemnie wychodzić i to było takie oczywiste, że tak to się potoczy... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jasełka 14.12.18, 18:21 >moje niechrzczone dziecko będzie jednym z 3 króli.< Cóż, żadna postać nie była - ani Józef, ani Maria, ani mędrcy/królowie, ani nawet Jezus. >Jestem wku....rzona na maksa już tym, że religia jest w szkołach i liczy się do średniej, ale stawianie w takiej sytuacji malutkich przecież jeszcze dzieci jest szczytem draństwa. < Nie, jest po prostu wczesną indoktrynacją, której KK pożąda, a na która państwo się godzi. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jasełka 14.12.18, 20:10 Nie bądź śmieszna, jasełka w przedszkolach i wczesnych klasach podstawówki były i w głębokim PRL, to folklor jak śmigus dyngus, a nie indoktrynacja KK. Odpowiedz Link Zgłoś
super_hetero_dyna Re: Jasełka 23.12.18, 13:56 To w ogóle skandal te religijne obchody w świeckich placówkach oświatowych. Powinnaś udać się do dyrekcji i stanowczo zażądać usunięcia religijnej symboliki. A jak odmówią, powołaj się na odpowiednie dokumenty: Odpowiedz Link Zgłoś