Dodaj do ulubionych

Chciałabym mieć..

20.12.18, 14:06
... kabinę teleportującą. Wielkości prysznica, mogłaby stać w składziku. Wbijasz adres i wziuu, wywala cię np. w salonie u teściowej. Nie trzeba rano wstawać, telepać się 150km na lotnisko z tobołami i niewyspanym niemowlakiem, nie ma stresu, że zacznie robić cyrk w samolocie i mnie potem jakaś ematka na forum opisze..
W sobotę rano wyjazd, a ja już mam dość I wcale mi się nie chce... jedynie wizja zjedzedzenia masy dobroci tutaj niedostępnych poprawia mi trochę humor :p
Jak tam ematki świętujące wyjazdowo, spakowane już? Nastawione pozytywnie, czy też wam się nie chce?
Obserwuj wątek
    • kukuk Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 14:09
      hahah
    • 35wcieniu Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 14:10
      A kto by nie chciał...
      • mia_mia Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 18:59
        Ja bym nie chciała. Lubię atmosferę lotnisk, podróżowanie. Od lat latam często, nawet kilka razy w miesiącu i nadal to lubię. Oczywiście miewam kryzysy, zdarzają się nieprzyjemne sytuacje, ale nadal z przyjemnością wyruszam w drogę. Z dzieckiem też lubię, zwłaszcza, że to wtedy najczęściej podróże wakacyjne, turystyczne.
        • 35wcieniu Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 19:21
          Polecał 3 godziny dziennie w komunikacji publicznej, od razu Ci się zachce teleportu big_grin
          Podróżowanie to i ja lubię big_grin
          • mia_mia Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 19:35
            Komunikacji używam tylko w podróżach i to raczej prywatnych i wtedy lubię, bo to taki naturalny kontakt z miejscowymi.
            • 35wcieniu Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 20:08
              Dlatego nie potrzebujesz teleportu. I dlatego ja potrzebuję big_grin
    • jak_matrioszka Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 14:24
      Myśmy właśnie z powodu tych dojazdów na lotnisko i z lotniska nie latali, bo jak lot trwa 2h a transport na lotnisko i z lotniska po obu strona (plus przekraczanie kolejnej granicy w drodze z lotniska) zajmuje cały pozostały dzień, to ja już wolałam autem jechać i spać na promie. Teraz sie polepszyło i przynajmniej w PL lotnisko jest i to blisko, wiec samolot jest dla mnie taka kabina teleportujaca smile Jak o 4 rano od siebie wyjade, to już w południe jestem u rodziców.
      Ostatnio jak wyjeżdżam, to pakuje sie tuż przed wyjściem z domu i jakoś dajemy rade. Wszystko przez Małżonka, bo on zawsze twierdził, że on sie zdaży spakować i mnie irytowało, jak dzień przed on nic nie miał przygotowanego. Postanowiłam mu udowodnić, że ja też tak potrafie i na ostatnie wakacje pakowałam sie od 10 rano, a autobus na lotnisko o 10:30 był big_grin Zdażyłam, niczego nie zapomniałam smile

Miłej podróży życze, waszym wspołpodróżnym też!
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 14:29
        U nas niestety samochodem odpada, bo to prawie 2000km... Z niemowlakiem, zimą przebijać się przez Alpy jakoś nam się nie wydaje dobrym pomysłem:p
        • jak_matrioszka Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 14:35
          Mojemu Małżonkowi też sie jazda autem niespecjalnie podoba, ale on latać sie boi, wiec auto to mniejsze zło. Alp po drodze nie mamy, ale np. trase Szczecin -Loiben (1100km) w jeden dzień pokonujemy bez wstawania skoroświt i z przerwa na obiad. Zgadnij kto prowadzi, a kto w tym czasie śpi wink
          • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 14:41
            Bez dziecka to byśmy sobie chętnie pojechali ( jeździliśmy z pl, fajnie było) albo chociaż latem, jak się można zatrzymać na parkingu i po prostu wysiąść, rozprostować kończyny bez żadnych manewrów typu kurteczka, czapeczka itp :p
          • bergamotka77 Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 19:33
            O matko facet bojący się latać? Jakie to niemeskie.
            • nickbezznaczenia Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 21:23
              A jest gdzieś lista tych niemęskich zachowań?
              • bergamotka77 Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 23:15
                Taką moja lista osobist to facet bez prawa jazdy, nie umiejacy pływać i bojący się latac jest niemeski. Mam prawo ty możesz miec inna.
                • nickbezznaczenia Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 05:40
                  A dziękuję bardzo. Jak to,że nie jest to lista obowiązującą wszystkich.
            • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 07:43
              Siedziałam kiedyś z parą, gdzie facet bardzo bał się latać. Przy starcie i lądowaniu z jednej strony ściskał rękę swojej dziewczyny a z drugiej moją. Bardzo potem dziękował za tą możliwość :p biedny biały był jak ściana:p
            • milka_milka Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 11:16
              A co ma wspólnego strach przed lataniem z byciem męskim?
              • rosapulchra-0 Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 12:31
                To bergamota. Nie znajdziesz sensu w jej wypowiedziach.
      • beaucouptrop Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 22:23
        Serio spakowalas sie w 30 min? Zazdroszcze.
        • jak_matrioszka Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 23:32
          Spakowałam siebie i Małżonka w 20 minut, bo jeszcze na autobus trzeba było zdażyć. Kluczowe jest, że ja wiedziałam co chce zabrać i wiem gdzie co mam, wiec otwieram walizke, wrzucam wszystko do środka i jestem spakowana. Gdyby mi ktoś dał teraz 15 minut do wyjazdu na Madere, to najdłużej trwałoby wyjmowanie walizki ze schowka wink Na Nordkapp też bym sie szybko spakowała, jedynie z dziećmi pakuje sie dłużej.
    • agata_abbott Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 15:04
      Ja bym chciała mieć gosposię. Tak na godzinę-dwie dziennie. Ogarnęłaby co trzeba i sobie poszła. Może też zrobiła zakupy albo przez chwilę popilnowała dziecka.
      Ech...
      No i Twoja kabina też by się przydałasmile
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 15:07
        Z gosposią to chyba łatwiej :p Ja akurat gosposi bym nie chciała, może tylko do mycia okien :p
    • mikams75 Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 15:12
      z tegi co kojarze, to masz malego jeszcze niemowlaka, z takim to luz wink
      najgorzej dla mnie bylo z rocznym dzieckiem, pozniej musialam az pol roku odpoczywac, a potem juz bylo ok.

Ale i tak chetne bym sie teleportowala smile
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 15:20
        No właśnie nie małego, 11 miesięcy skończy w Boże Narodzenie. .. jak miała pół roku to się leciało spoko, przespała wink a teraz się trochę obawiam :p
        • mikams75 Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 20:06
          upsss.... mocnych nerwow zycze wink a chodzi juz? jak chodzi to niech sie do upadlego wybiega po lotnisku, padnie na troche w samolocie i moze nawet przespi, jak sprytnie drzemkami posterujesz.
          • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 07:38
            Coś tam zaczyna dreptać, ale chodzeniem to bym tego nie nazwała. No nic, liczę że w razie kryzysu cycek pomoże :p
    • an.16 Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 15:30
      A jakież to dobroci tutaj niedostępne sprawiają, że decydujesz się na taką drogę przez mękę?
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 15:33
        Lampascioni i cime di rapa :p i jeszcze giuncata i stracciatella :p
        • jak_matrioszka Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 19:14
          Jade z wami, obiecuje że nie bede płakać po drodze!
          • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 07:36
            To bądź jutro rano na lotnisku w Eindhoven :p
    • evolventa Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 15:34
      naukowcy pracują nad teleportacją, więc ja myślę, że taka wizja jest coraz bardziej prawdopodobna.... wszystko przed nami smile
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 15:48
        Przed świętami się chyba nie wyrobią. .. wink
        • aqua48 Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 18:43
          Ja bym nie chciała ani kabiny przenoszącej mnie do salonu teściowej, ani niemowlaka, ani konieczności lotu samolotem zimą.
      • jak_matrioszka Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 19:16
        Nad kamieniem filozoficznym też pracowali i jak o tym opowiadali, to byli całkiem blisko wink
    • cosmetic.wipes Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 18:47
      Pozytywnie. Mam do teściowej tylko 200 km i dzieci w wieku zupełnie nieabsorbujacym.
    • majenkir Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 20:53
      Nie musisz miec kabiny, wystarczy peleryna. Nie ogladalas "Arabeli"? Wystarczy tylko zapiac guzik i sie jest na miejscu wink.
      • karme-lowa Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 21:18
        OT. Z ciekawości pytam - w jakim języku porozumiewasz się z teściową?
        • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 07:24
          Ja? Po włosku się porozumiewam.
          • karme-lowa Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 07:53
            same-old_mona napisał(a):

> Ja? Po włosku się porozumiewam.
            Ale super. Też się kiedyś nauczę j.włoskiego☺.
            • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 08:04
              Ja się w sumie ciągle uczę wink milion sposobów na powiedzenie jednej rzeczy. A dodatkowo sto miliardów dialektów w niczym nie przypominających włoskiego.. W apulii w zasadzie każde miasto i miasteczko ma własny dialekt. Może być 10 km odległości i totalnie inny język wink
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 07:37
        A walizki też przenosi? :p
    • beaucouptrop Re: Chciałabym mieć.. 20.12.18, 22:21
      Oj jak ja cie rozumiem. U mnie z uplywem czasu jest coraz gorzej. Na sama mysl o pakowaniu spedzam wiecej czasu na forum 😉
    • edelstein Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 07:41
      Wyjezdzamy dzis,stanowczo uwazam ze z niemowlakiem bylo bardziej lajtowo, meczace jest z takim od 4 lat do 8, siku, pic, jesc, nudzi mi sie, chce spac, nie chce spac😂 potem juz z gorki
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 08:09
        Mój starszak akurat tak od 3 roku życia był łatwym w obsłudze podróżnikiem. Wcześniej było gorzej, bo był wyjcem, ale tak jakoś w okolicy właśnie 3 lat mu przeszło. Z młodą w sumie nie wiem jak teraz będzie, bo ma okres buntu na bezruch :p
        • edelstein Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 08:31
          Moj akurat odwrotnie,do 3roku zycia to bylo marzenie,uwielbial latac i gdy inne dzieci sie darly on przesypial podróż,z reszta ma tak do dzis,szum silnika i go nie ma.
    • lady.grey Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 08:13
      No jeszcze trochę poczekasz. Moje dziecko zamierza taki portal "wynaleźć" dla mnie, ale ona ma dopiero 7 lat. Na razie na to konto uczy się matematyki i biologii/fizyki/chemii/geografii* jak wściekła.

* nie wiem jak przetłumaczyć przedmiot szkolny "science", a w zasadzie u nas "naturfag"
      • jak_matrioszka Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 08:18
        Nauki przyrodnicze, ale wymienienie przedmiotów daje lepszy obraz, bo polska "przyroda" w klasach niższych nie pokrywa całego spektrum.
        • lady.grey Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 08:23
          O widzisz, dzięki. Jakieś zaśmienie mnie dopadło i próbowałam to przerobić na "nauki o naturze (wszechświata)"
          • jak_matrioszka Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 08:39
            Prosze bardzo. Tak gwoli ścisłości, to wieksza cześć geografii jest podłaczona pod samfunnsfag (historia, geigrafia i wiedza o społeczeństwie), w naturfag znajdziesz geologie.
    • chatgris01 Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 08:31
      O, teleport to moje marzenie od zawsze!
      Drugi na liście jest maleńki anihilator suspicious
    • lalkaika Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 10:04
      co to sa <lampascioni< ? Tak brzmia minaccioso smile
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 10:14
        To cebulki kwiatków, szafirków miękkolistnych wink specjalność Apulii i Basilicaty. Teściu robi pyszne z kaparami i peperoncino wink
    • gaskama Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 10:22
      Kabinę też bym chciała. Mnie nurtuje, gdzie Ty mieszkasz?
      "edynie wizja zjedzedzenia masy dobroci tutaj niedostępnych poprawia mi trochę humor"

Co to za dobroci niedostępne nigdzie na świecie. Mulasty uduszony wcześniej karp? Tłusta sałatka zwana na świecie rosyjską? Pierogi?? Serio pytam. Nie złośliwie.
      • yuka12 Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 10:26
        Wystarczy, jak ktoś świetnie gotuje niecodzienne potrawy. Moja mama robi np. wspaniałe pierogi, bratowa niesamowite śledzie pod pierzynką, a jej mama wyborną kutię. No nigdzie nie kupię takiego jedzenia 😁.
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 10:28
        Mieszkam w Holandii a święta spędzę na południu Włoch. Karpia nie lubię, sałatki też nie ( tak z resztą jest w każdym markecie) a pierogi bardzo dobre mam w polskim sklepie :p ale nie ma tu specjałów kuchni apulijskiej wink
        • gaskama Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 11:04
          smile
          Wierzę. Ja nie przypadam za polskimi potrawami wigilijnymi, generalnie nie przypadam za tradycyjną polską kuchnią. Taka z twistem w świetnej restauracji potrafi być dobra, ale to nic, za czym bym tęskniła. Ala włoska kuchnia … cóż, jest bardzo zróżnicowana. Jakie są specjały kuchni apulijskiej?
          • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 11:11
            Oj sporo różnych dobroci wink ja najbardziej tęsknię za wyżej wymienionymi lampascioni i cime di rapa, za serami ( giuncata, stracciatella ricotta forte, caciocavallo, wszystkie z resztą lubię, jestem serowa :p) Jest masa pysznych owoców morza ... dla mnie kulinarny raj :p
          • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 11:42
            A co do polskich potraw, to najbardziej lubię pierogi ruskie i barszcz ukraiński, ale za tym nie tęsknię bo mogę sobie w każdej chwili ugotować :p
    • yuka12 Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 10:22
      Od lat mi się nie chce. Lubię podróżiwać,lotniska lubię, nawet czekanie na odprawy mi nie przeszkadza, jak lecę SAMA. Co zdarza mi się bardzo rzadko. Bo jak z rodziną to wiadomo- pakowanie, pilnowanie i wysłuchiwanie i na koniec śmiertelne zmęczenie tym wszystkim.
    • milka_milka Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 10:24
      Też chciałabym taką kabinę. smile
      • maj18-98 Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 10:53
        O tak, kabinę do teleportacji koniecznie. I jeszcze chciałabym taki guzik w ścianie: naciskam a z domu znika kurz! Zaraz będę myła żyrandol.......
    • agnieszka_kak Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 12:20
      Uwielbiam latać BEZ dziecka. Książka, słuchawki, ewentualnie film na laptopie, 2h I jestem na miejscu.
      Z dzieckiem tylko stres, moje raczej nie śpi w samolocie i nienawidzi siedzieć na kolanach. Jak mała leci to cały samolot o tym wie. Wychodzę po ladowaniu i mam migrene.
    • joanna_poz Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 12:32
      czeka mnie 350 km samochodem, po polskich drogach, jak o tym myślę co święta to mi słabo.
      wyjeżdzamy w wigilie rano, jak znam nas, zanim się spakujemy, wyjedziemy to będzie 11...i zdązymy się do tego czasu świątecznie pokłocic przed droga..
      na stanie 'tylko" nastolatek i wiercący się pies (ktory rok temu byl tak zestresowany świętami, wyjazdem, że wracalismy w I dzien Swiat wieczorem..).

nie, nie jestem nastawiona pozytywnie, nie lubię samej tej jazy..
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:09
        Biedny psiulo, może tym razem będzie lepiej smile
        • joanna_poz Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:25
          ano biedny, wtedy był z nami dopiero od 3 miesięcy, mamy go ze schroniska, to była jego pierwsza długa jazda i pierwszy taki wyjazd w ogóle, 12 osób na Wigilii, nie tknął jedzenia nic przez te świeta (nasz poprzedni pies labrador, na stałe robił sobie miejscowkę u mamy w kuchni i jadł, jadł, jadł..smile.

może bedzie lepiej, obysmile!

w kazdym razie szczesliwej jazdy i podroży dla wszystkich przemieszczających się w Swiętasmile
          i Wesołych Świat!
          • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:42
            Wesołych! 🎅🎅🎄
    • mama-ola Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:23
      > Wbijasz adres i wziuu, wywala cię np. w salonie u teściowej.

Nie: wziuu, tylko: fiuu, proszek fiuu Ci się marzy. Do kupienia na ul. Pokątnej w Londynie. Tyle że składzik nie wystarczy crying Kominek trzeba mieć, masz?
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:25
        Nie, mam tylko atrapę na prąd... chyba się nie nada..?
        • mama-ola Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:35
          No przykro mi...
          To rzeczywiście pozostaje samolot.
          Życzę Ci miłej podróży i żeby dziecko całą drogę przespało wink
          • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:41
            Dzięki! Wszystkiego dobrego dla ciebie smile
    • potworia Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:47
      Ja częściej myślę o niewidce, ale po zastanowieniu stwierdzam, że teleporter praktyczniejszy. I garnek z odrastającą zupą, codziennie inną, żeby już nigdy nie musieć. I klucze, przebiegające na zawołanie.
      I samosprzątajace się klocki dla Juniorki.
      • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 21.12.18, 13:49
        Ja bym klocki rozszerzyła ogólnie na zabawki :p
    • same-old_mona Re: Chciałabym mieć.. 23.12.18, 11:58
      Po wczorajszej podróży chyba sama wymyślę ten teleport... mieliśmy ponad 4h opóźnienia, z czego 2h siedzieliśmy zamknięci w samolocie jak zakładnicy. Na szczęście młoda trzymała fason i nie uprzykrzyła tej męki jeszcze bardziej wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka