Dodaj do ulubionych

Odwołane studniówki

17.01.19, 12:56
z powodu załoby. Lub przeniesione na inny termin. Co o tym sądzi e-mama.
U mnie np jutro nie bedzie dnia babci i dziadka w przedszkolu bo dzieci miały tanczyc i spiewać piosenki. Nie ejst to dla mnie jakiś problem ale przyznam ze mnie to troche zdziwiło...
Obserwuj wątek
    • nutella_fan Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:00
      Bo to jest bardzo dziwne. Studniówki trudno będzie przełożyć na inny termin, pewnie się nie odbędą po prostu. Szkoda młodzieży.
    • kosmos_pierzasty Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:00
      Studniówki to jeszcze (ale czy to naprawdę konieczne?), bo młodzież powinna się wykazać zrozumieniem, ale jak panie tłumaczą przedszkolakom, dlaczego występ odwołany?
      • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:03
        Mysle ze powiedziały ze bedzie za tydzien. Mówie nie robie afery takie przyszły wytyczne (mozna zrobic ale bez piosenek i tanczenia...). Ale mimo wszystko dziwne to dla mnie troche.
        • asia_i_p Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:06
          W stosunku do młodzieży rozumiem, ale w stosunku do przedszkolaków to przegięcie, bo i tak przecież będą śpiewać i tańczyć, tyle że w ramach zajęć a nie przedstawienia.
        • bergamotka77 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:08
          A co wam się stanie jeżeli będzie w innym terminie?
          • grazbed Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 19:05
            W naszym warszawskim liceum nie można przełożyć na inny termin. Albo teraz albo wcale. Żałoba trwa do 19.00, studniówka zaczyna się o 20.00 Rodzice i młodzież zdecydowali, ze minuta ciszy zacznie całą uroczystość.
          • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:46
            Dla mnie nic, moi rodzice moga przeniesc wolne. Ale kolezanki tata (mamy nie ma) nie moze przełożyc wolnego i szkodu mu ze ostatniego przedstawienia nie zobaczy. Tak świat sie nie zawali....ale i tak uwazam ze tance czy spiewanie dzieci przedszkolnych nie zaburzają żałoby.
          • nutella_fan Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 07:32
            A jak ty zmienisz termin jak w innym terminie inne studniówki?
            • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 11:14
              Ja mowie o przedstawieniu przedszkolnym dla dziadków.
      • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:23
        A mnie siew udaje, że to przesada. Można uczcić w inny sposób, to jest wydarzenie, które przygotowuje się długo i młodzież też przygotowuje się długo, jednorazowe w życiu.
        A już odwołania imprezy w przedszkolu zupełnie nie rozumiem.
      • arwena_11 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:53
        I myślisz, że oddadzą pieniądze?
      • fifiriffi Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:26
        kosmos_pierzasty napisała:

ale jak panie tłumaczą przedszkolakom, dlaczego występ o
        > dwołany?

serio pytasz????
    • asia_i_p Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:00
      Odwołane - przegięcie. Przeniesione - jak dla mnie zrozumiałe, jeżeli byłyby w piątek, to zachodzą na sobotę, czyli na dzień żałoby narodowej. Odwołanie imprezy w przedszkolu - lekka przesada.
      • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:04
        Wisz znam 2 przypadki gdzie impreza jest odwołana bo nie da rady przeniesc...
        • asia_i_p Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:07
          Odwołanie to dla mnie przegięcie, bo dochodzi kwestia finansów + ta studniówka jednak jest dla nich ważna.
      • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:24
        Ale żałoba jest w sobotę do 19.00. A jeśli studniówka zaczyna się o 20.00?
        Przenieść - jeśli się da, jeśli nie, nie odwoływać.
        • asia_i_p Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:25
          Studniówki są zazwyczaj z piątku na sobotę.
          • paniusiapobuleczki Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:40
            Naprawdę? Słyszałam o tym ale nigdy nie widziałam. U nas z soboty na niedzielę.
          • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:43
            Wszystkie znajome dzieci mają w soboty.
          • arwena_11 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:55
            Wcale nie - w Warszawie w piątki i soboty. Syn miał w poprzednią sobotę, w tę ma mieć LO córki.
            • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:42
              Czesto sa w piąteki w ten sposób sala moze w sobote zrobic sobie wesele (czyli przeniesienie na nastepny dzien nie jest mozliwe)
    • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:02
      Ja zawsze uważam to za przesade. Tzn. odgórne odwoływanie, a nie decyzję tych, których to dotyczy. A już odwołanie dnia babci i dziadka w przedszkolu to szczyt.
      • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:04
        Dodam ze to nie wymysł nauczycielek. Przyszło pismo ze mozna zrobic ale bez spiewania i atnczenia...co w przedstawieniu przedszkolnym raczej nie wypali.
        • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:09
          Chory wymysł.
        • mala_czajka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:21
          Ale ty mieszkasz w Gdańsku, czy w innym miejscu Polski?
          • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:28
            w innym. Daleko od Gdanska
            • araceli Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:30
              hanusinamama napisała:
              > w innym. Daleko od Gdanska

Żałoba obowiązuje cały czas w woj. pomorskim. Jeżeli mieszkasz dalej to ktoś się wykazał nadgorliwością.
              • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:33
                Tzn mnie to nie przeszkadza. Natomiast dziadkowie date mieli podaną juz we wrzesniu, duza czesc nadal pracuje wiec musi brac wolne na ten dzien. Moi dziadkowie moga w poniedziałek przyjsc, znajomej tata juz nie moze przeniesc urlopu (moze uda mu sie wysoczyc na godzine) i mu naprawde szkoda bo to ostatni rok w przedszkolu i dla dziadka wazna sprawa takie przedstawienie.
              • bergamotka77 Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 17:50
                W Warszawie obowiązuje. Widziałam dziś autobusy z flagami stolecznymi przyozdobionymi kirem.
                • milka_milka Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 18:06
                  I dobrze. Ale odwoływanie studniówek to przesada.
    • profes79 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:13
      Sądzę, że żałobę należy uszanować. Nie pierwszy to przypadek i nie ostatni; żałoby po Smoleńsku i po śmierci JPII trwały po tydzień; po trzy dni trwały żałoby po katastrofie w Mirosławcu czy pożarze w Kamieniu Pomorskim i też ludzie jakoś sobie z tym radzili. Chociaż akurat żałobę w przedszkolu uważam za lekkie przegięcie...

A bardziej żal nie licealistów, którzy na studniówkę szykują się jak na wesele tylko co najwyżej par, które na najbliższą sobotę miały zaplanowane własnie śluby i wesela. Bo tego się nie przełoży ani tym bardziej nie anuluje...
      • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:15
        NO wesela bym nie przenosiła. Nie da rady tego przenieść. Z całym szacunkiem dla osoby ktorej ta żałoba dotyczy.
      • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:17
        A wiesz co sie dzieje z takimi weselami?
      • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:25
        No ale nie ma obowiązku odwoływania ani przenoszenia wesela.
        • kropka_kom Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:31
          żałoba chyba dotyczy imprez o charakterze bardziej państwowym lub ogólnodostępnym a nie prywarnym.
          • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:38
            Dziewczyny na forum napisały coś odwrotnego. Impreza ogólnodostepna, skoki narciarskie, odbedzie sie i radość zwyciezców jest nieunikniona. Zakazano imprez o charakterze prywatnym, czyli zamknietych, jak studniówki i przedstawienie w przedszkolu.
            • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:41
              Nie zakazano. Dziś w radio usłyszałam jedynie apel o godne uczczenie p. Adamowicza, ale z pełnym zrozumieniem dla zaplanowanych studniówek i bez nakazu odwoływania.
            • angazetka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:43
              Nikt tego nie zakazał. To inicjatywy poszczególnych szkół czy przedszkoli.
              • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:53
                "Dodam ze to nie wymysł nauczycielek. Przyszło pismo ze mozna zrobic ale bez spiewania i atnczenia..."

Nie mój wymysł, że zakaz odgórny. Odnosze sie do tego co na forum, bo osobiście nie mam żadnej imprezy i nie ma mi co zakazać. Nigdy też nie trafiłam z impreza w żadna z poprzednich żałób narodowych i chetnie bym sie dowiedziała z pierwszej reki jak to wyglada np. w stosunku do wesel.
                • martialis Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:36
                  Zakaz odgórny o tyle, że np. no nie wiem, Urząd Gminy może zakazać "swoim" placówkom. Ale gminie nikt nic nie nakazuje, to jej decyzja.
      • thea19 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 19:58
        a kto przelozy slub i wesele? kto za to zaplaci? w czasie zaloby smolenskiej normalnie sie odbywaly. wesele mozna odwolac jak ktos z najblizszej rodziny pary mlodej zejdzie z tego swiata. dlaczego zwykli ludzie maja przezywac zalobe z powodu smierci obcej osoby?
    • daniela34 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:14
      Uważam to za przesadę, w przypadku przedszkolaków to już w ogóle, a w przypadku studniówek to w Gdańsku jeszcze bym zrozumiała ale w innych miastach nie bardzo. Zwlaszcza, ze odbędą się skoki narciarskie (transmitowane w TV), co prawda będzie inna oprawa, ale kto kibicom zabroni później np.swiętować na ulicach Zakopanego, zwłaszcza jeśli nasi dobrze wypadną. W tej sytuacji studniówki jako zamknięte imprezy w lokalach powinny się odbywać, zwłaszcza że przesunąć je czasem będzie trudno. I nie chce mi się wierzyć, że śp. Pan Paweł Adamowicz by sobie tego życzył
    • angazetka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:15
      No jest żałoba jutro od 19 do soboty do 19. Taki lajf. Też miałam mieć w sobotę bal, ale go nie mam.
      • mama.nygusa Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:22
        Okropne, zal mlodziezy, i niewazne za kogo ta zaloba.
        • mama.nygusa Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:24
          Studniowki, do tego oprawy, czli dzidzeje, orkiestry, makijazystki, fryzjerki, wszyscy straca.Glupota z tymi zalobami.
      • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:22
        NO dobra ale bal mozna sobie odpuscic a studniówka jest raz. Jakbys wesele miała miec?
        • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:27
          Poza tym zaczynają się wieczorem, więc tak naprawdę jedynie może godzinę, dwie zahaczą o żałobę.
          • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:34
            Przez godzine czy dwie można nie grać głośno muzyki a nawet uczcić zmarłego minuta ciszy na poczatku. Odgórne wymuszanie żałoby na osobach prywatnych (studniówka), podczas gdy duże imprezy sportowe odbywaja sie terminowo (podano tu info o skokach) jest przegieciem.
            • daniela34 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:37
              I wywołuje skutek odwrotny od zamierzonego
              • panna_lila Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:48
                Może o to właśnie chodzi
            • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:43
              To samo twierdzę.
              Ale nie ma żadnego odgórnego nakazu odwoływania studniówek, a tym bardziej imprez w przedszkolach.
              • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:24
                Ale tu nie był wymysł przedszkola. Przysżło pismo ze albo przedstawienie bez tanców i śpiewu albo trzeba przenieść.
                • milka_milka Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 18:31
                  No to ktoś przedobrzył.
          • mama.nygusa Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:37
            Coraz czesniej studniowki odbywaja sie tez w piatki.
        • bo1 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:57
          Nawet własne wesele można mieć i kilka razy w życiu. Studniówkę można mieć tylko raz. Raz i koniec. Powtórki nie będzie. Poza tym to impreza, którą pamięta się całe życie. Jak można pozbawiać młodych ludzi takiego wydarzenia? To niedorzeczne i zdecydowanie przesadne.
          • bergamotka77 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:23
            Przesada. Studniówka w moich czasach nie byla az takim mega wydarzeniem. Żadne hotele suknie balowe czy wykwintne menu. Impreza szkolna w grzecznych sukienkach bez alkoholu
            • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:34
              Pfff, co tam studniówka. Pożyja troche, doświadczenia nabeda, i zrozumieja że impreza życia to bal emeryta, najlepiej solo kiedy maszyny podtrzymujace oddech wyznaczaja bit wink
            • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:44
              Może za Twoich czasów. Teraz studniówki wyglądają inaczej.
            • bo1 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:46
              bergamotka77 napisała:

> Przesada. Studniówka w moich czasach nie byla az takim mega wydarzeniem. Żadne
              > hotele suknie balowe czy wykwintne menu. Impreza szkolna w grzecznych sukienka
              > ch bez alkoholu

Żadna przesada. Wydarzenie nie musi polegać na morzu wódy i szałowych kiecach, żeby było ważne i do zapamiętania. Widocznie masz specyficzne standardy.
              • bergamotka77 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:57
                Chodziło mi o to, ze nie bo takim wydarzeniem z pompą trudnym do zorganizowania w innym terminie. Teraz te imprezy sa jak wesela wiec nic dziwnego, ze jest problem ze zmianami. Gdzie ja napisałam, że lubię takie wystawne Studniówki? Przeżycie jest ale do zrealizowania innym terminie jeśli to dzieje się w szkole.
                • bergamotka77 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:57
                  *nie było
                • bergamotka77 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:01
                  A już jojczenie nad tym, że nie będzie dnia babci i dziadka teraz to już w ogóle brak szacunku dla zmarłego. Bo przedszkolaki nie poskacza sobie po scenie teraz tylko za kilka dni. Ojejku jaki dramat. Przecież te dni są dopiero w przyszłym tygodniu.
                  • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:43
                    Nie dramat nie. Pary dziadkom moze byc przykro ze wolnego nie mogą przełożyć. natomiast tez nie widzę jakoś niczego złego w piosenkach czy tancach przedszkolaków przed dziadkami. Na serio uwazasz ze piosenka dla dziecków tak bardzo zaburza żałobę?
                • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:25
                  U nas było na sali gimnastycznej ale...zespoł w nastepny weekend grał w innym Lo i w kolejny w nastepnym. Nie wszystko przesuniesz.
            • majenkir Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:18
              bergamotka77 napisała:
              > Przesada. Studniówka w moich czasach nie byla az takim mega wydarzeniem. Żadne
              > hotele suknie balowe czy wykwintne menu. Impreza szkolna w grzecznych sukienka
              > ch bez alkoholu

Ale i tak bylo to wyczekiwane wydarzenie.
              • rosapulchra-0 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:29
                W czasach bergamoty nie było, rozumiesz?
                • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:41
                  NOsz nie możliwe. Zapewne czasy te same co moje. Tez miałam na sali. Kurna 2 tygodnie szykowalismy sale (wystrój a'la kabaret). 3 miesiace trwały przygotowania przedstawienia, 2 miesiace próby....matko jedyna pamietam jak u kolezanki na wsi w parowniku do kartofli farbowałysmy przescieradła (sztuk 72) na kolor szkarłatny, Do tej pory mam zdjecie jak to sie na sznurach w sadzie suszy. Potem prasowalismy to chyba ze 3 dni.
    • triss_merigold6 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:34
      Chyba kogoś Bóg opuścił. Żałoba żałobą, ale bez przesady, zaplanowane imprezy powinny móc się odbyć, ludzie za to zapłacili.
      • nutella_fan Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:43
        Też tak uważam.
      • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:44
        Ale to jest inicjatywa własna, nikt nie nakazał odwoływania.
        • triss_merigold6 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:46
          To rodzice maturzystów powinni wyjaśnić dyrekcjom szkół, że nadgorliwość to słaby pomysł.
          • paniusiapobuleczki Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:54
            Na warszawskiej wyborczej można znaleźć artykuł , w którym cytowany rodzic wyjaśnia jak skandalicznie zachowuje się szkoła nie odwołując studniówki.
            • triss_merigold6 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:57
              Pewnie fake.
              • paniusiapobuleczki Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:02
                Może, ale podane jest, że to wypowiedź rodzica uczennicy konkretnej szkoły a jednej z warszawskich.
                • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:03
                  Ciekawe, której?
              • profes79 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:08
                Dlaczego? Nie dopuszczasz do siebie myśli, że ktoś może uważać huczną zabawę w dniu żałoby narodowej za coś niewłaściwego?
                W moim gronie pojawił się podobny głos - w niedzielę organizowany jest LARP, którego elementem (istotnym) jest zabawa, bo osadzony jest w realiach polskich lat 30-tych. Jeden z uczestników zapytał orga, czy nie widzi nic niewłaściwego w urządzaniu takiej imprezy w niedzielę (dzień po pogrzebie i po zakończeniu żałoby). Org mu grzecznie wyjaśnił, że gdyby impreza była zaplanowana na sobotę, to zostałaby przesunięta natomiast w niedzielę, już po zakończeniu żałoby, będziemy się bawić na złość takim, jak Stefan W. Wyjaśnienie przyjęto bez szemrania.
                • triss_merigold6 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:12
                  Dopuszczam. Wtedy nie idzie i nie bierze udziału w zabawie albo np. jakoś się samoogranicza, nie pije, nie tańczy czy coś. Co innego żałoba osobista, prywatna, dotycząca bliskiej osoby.
                • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:13
                  W sobotę żałoba kończy się o 19.00.
                  A nawet w piątek można uczcić pamięć i dać młodzieży bawić się na studniówkach, jedno drugiemu w tym przypadku nie przeszkadza.
                  • nutella_fan Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 07:37
                    Dla mnie to kosmos z tym odwolywaniem studniówek.
              • cauliflowerpl Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:28
                Niekoniecznie fake.
                Jesli dzis, jak "za moich czasow", organizacja studniowki zajmuja sie rodzice a nie firmy, to wyjasnienie jest proste: ten rodzic akurat sie tym nie zajmuje.
                Jakby sie zajmowal, to by wiedzial jaki to sie robi logistyczny balagan, jak sie studniowke przesuwa. Odwolanie to pikus, zorganizowanie pozniej jest trudne, bo trzeba to robic praktycznie od nowa.
                Nie wspomne o studniowkach pozaszkolnych, gdzie jeszcze trzeba lokal organizowac.
        • daniela34 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:47
          Nadgorliwość jak wiadomo jest gorsza od faszyzmu
      • frey.a86 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 13:57
        Ludzie zapłacili i, jak ktoś wyżej napisał, są poumawiani fryzjerzy, kosmetyczki, są powynajmowane sale i podwykonawcy. Ci ludzie nie zarobią pieniędzy w szczycie sezonu na swoje usługi.

Przypomniało mi się, jak w 2005 roku z powodu żałoby po śmierci papieża odwołano koncert jakiegoś dużego zespołu metalowego, nie pamiętam teraz którego. Ludzie na przyjazd tego zespołu czekali latami, pokupowali bilety, porobili rezerwacje. Zespół, z tego co pamiętam, więcej do PL nie przyjechał, a jeśli przyjechał to po latach. Nie powinno to tak wyglądać, bo żałoba odnosi skutek odwrotny do zamierzonego.
        • triss_merigold6 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:02
          Poza tym, bądźmy szczerzy, nawet najbardziej tragiczne wydarzenie polityczno-ludzkie, nie przeszkadza młodzieży w zabawie szkolnej. Dorośli niech się przejmują, oczywiście, ale nie małolaci.
    • lucadimontezemolo Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:06
      Znajome dziecko miało mieć wczoraj bal karnawałowy w ośrodku kultury. Pod drzwiami ośrodka okazało się , że bal odwołano. Mowa tu o dzieciach 3-6 lat. Totalna przesada.
    • chocolatemonster Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:40
      Mna smierc prezydenta Gdanska bardzo wstrzasnela ale uwazam, ze odwolanie studniowek jest niepotrzebne. Dobrym pomyslem, wedlug mnie, byloby uczczenie pamieci prezydenta minuta ciszy przed odtanczeniem poloneza.
    • boo-boo Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:41
      Sądzę, że to debilny pomysł. Jak tak to trąbią na lewo i prawo co robić bo Adamowicz by tego chciał albo nie chciał. Niech się zastanowią czy Adamowicz by chciał, żeby dzieciakom tak ważne wydarzenie odwołano z powodu jego śmierci.
      Ja sama miałam odwołaną imprezę szkolną licealną ( komers ?) i to dosłownie na 10 minut przez rozpoczęciem. Impreza w zarezerwowanym lokalu- zmarł nasz kolega szkolny i w takim momencie nam wiadomość przekazano. No ale w tym przypadku znaliśmy go wszyscy i nikt nie miał ochoty nawet na myśli o zabawie.
    • muchy_w_nosie Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:46
      Przesada!
      Idę na czterdzieste urodziny, będę pić, tańczyć i się dobrze bawić.
      Jest mi niezmiernie przykro z powodu śmierci prezydenta Gdańska i trwam w szoku jak konflikt między partiami i społeczeństwem się pogłębia. Co nie oznacza że mam olać imprezę organizowaną z rozmachem przez jedną z najbliższych osób.
    • kintsugi Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:48
      W przedszkolu mojego dziecka dzień dziadka i babci przeniesiono na inny termin. Ale ja mieszkam w Gdańsku, dlatego wydało mi się to naturalne. W przedszkolu jest zdjęcie prezydenta, dzieci miały rozmowę nt. tego co się stało. Ja, z wielu powodów, nie ukrywałam przed dzieckiem, że stało się coś złego. Zreszta byłoby to na tyle trudne, że i tak wyczulby, że coś jest nie tak jak trzeba.
      • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:28
        Ja tez nie widzę problemu i moje 6 letnie dziecko wie czemu. Problem jest inny. termin był ustalony duzo wczesniej bo znaczna czesc dziadków pracuje i musi brać wolne. Nie kazdy moze tak sobie przełożyć dzien wolny. Wiec jak jakis dziadek albo babcia nie beda mogli przyjsc to juz moze im przeszkadzać.
    • rosapulchra-0 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 14:54
      Bez sensu. Szkoda i młodzieży i dzieci.
    • amast Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:21
      Ja kiedyś byłam świadkiem imprezy zorganizowanej SPECJALNIE w dniu śmierci pewnej osoby. Ale organizator ucieszył się z tej śmierci i właśnie dlatego tę zabawę urządził. Część ludzi poszło na tę imprezę też właśnie z powodu, z którego została zorganizowana. A część nie poszła, bo jednak umarł człowiek. W tamtym czasie i w tamtym miejscu ważny człowiek.
      Nie wiem, czy ja mając 19 lat poszłabym na studniówkę w dniu żałoby narodowej. Ale patrząc na siebie taką, jaką jestem teraz, gdybym poszła - to po latach bardzo bym się tego wstydziła. A patrząc na ludzi, którzy mnie wtedy otaczali - raczej zostałoby mi wytłumaczone, że nie jest to najlepszy pomysł.
      • nolus Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:39
        amast napisała:

> Ja kiedyś byłam świadkiem imprezy zorganizowanej SPECJALNIE w dniu śmierci pewn
        > ej osoby. Ale organizator ucieszył się z tej śmierci i właśnie dlatego tę zabaw
        > ę urządził. Część ludzi poszło na tę imprezę też właśnie z powodu, z którego zo
        > stała zorganizowana. A część nie poszła, bo jednak umarł człowiek. W tamtym cza
        > sie i w tamtym miejscu ważny człowiek.

O jaaa, nigdy o czymś takim nie słyszałam. Owszem zdarzało mi się słyszeć o takich przypadkach, ze po czyjejś śmierci co niektorzy mieli ochotę " przyjść na pogrzeb żeby na nim zatańczyć z radości", ale w realu to po prostu ludzie nie idą na pogrzeb takiej gnidy i tyle.Nie przychodzi mi do głowy kim ta opisywana przez Ciebie persona musiała być, ale chyba musiała zatruć życie sporej ilości ludzi, skoro tak się skończyło.
        • amast Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:48
          To był ważny oficjel znajdującego się wówczas w zaawansowanej fazie schyłkowej Związku Sowieckiego (w chwili śmierci już chyba były oficjel). Uczestniczyłam wtedy w rejsie statkiem po Morzu Czarnym i rzekach Ukrainy. Imprezę zorganizował kapitan statku wink Turyści zagraniczni podeszli z rezerwą do wydarzenia, ale lokalni turyści i cała załoga bawili się do rana. Następnego dnia mieliśmy niejakie obawy przed kontynuowaniem rejsu, bo zabawowicze byli w stanie adekwatnym do tamtejszego sposobu imprezowania wink
        • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:50
          Mnie na myśl przychodza tłumy, które z pewnościa nie opłakiwały Stalina.
          • amast Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:05
            Bez jaj, aż tak stara nie jestem wink
            • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:13
              2011 i Osama bin Laden.
              • amast Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:19
                wink nie
            • lilia.z.doliny Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 18:51
              big_grin
              przegielas big_grin
        • paniusiapobuleczki Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:51
          A ja pamiętam jak umarł Andropow. Moi sąsiedzi wzięli radio, nastawili głośno muzykę i poszli na spacer roześmiani. Na pytanie mojej mamy co im tak wesoło (bez podtekstów) odpowiedzieli radośnie, że świętują śmierć Andropowa. No cóż, mnie zajadłą młodą antykomunistkę wryło w ziemię.
    • niennte Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:31
      Co do przedszkola z Dniem Babci i Dziadka, uważam że to przesada. Natomiast zabawę karnawałową w przedszkolu lub szkole IMO należałoby przesunąć na inny termin.
      Studniówki to rzeczywiście problem. Moja córka jest wychowawcą klasy maturalnej i właśnie ich ten problem dotyczy, na szczęście miała to być sobota, więc można było początek imprezy przesunąć na godzinę 21;00. Liceum, w którym studniówka miała być w piątek, podobno nie zrezygnowało z zaplanowanego terminu.
      Lokale zamawia się wiele miesięcy wprzód, więc NIE MA innego terminu. Są specjalnie zamawiani kelnerzy, fryzjerki, kosmetyczki, osoby towarzyszące są często dorosłe i pracujące, czasem dojeżdżające z daleka. Nie ma co się oburzać, że "za moich czasów". Ja miałam studniówkę w szkole, ale już moje córki, osoby po czterdziestce, już miały w wynajętej sali, zamówione fryzjerki, orkiestrę itd. Tak jest i nie ma o czym dyskutować - komunia, studniówka, wesele to teraz impreza, której nie organizuje się w domu i nie odbywa w kapciach przy magnetofonie, tylko zleca się sztabowi ludzi. Oczywiste, że nie da się tego przełożyć ot tak.
    • sasha_m Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:37
      Ja uważam, że żałobę narodową należy uszanować. Że powoduje problemy natury logistycznej, bo urlop na dzień babci wzięty, fryzjer zamówiony i udział w imprezie opłacony? To kiedy dzieci uczyć zasad? W przedszkolu nie, bo za małe, w wieku 19 lat też nie, bo studniówka jest raz w życiu. Łączymy się w bólu i współczujemy, ale nasza empatia kończy się dokładnie w momencie osobistych poświęceń, tak?
      Jeśli chodzi o sprawy logistyczne, to jestem za tym, żeby imprez nie odwoływać, tylko przekładać. To nie jest niewykonalne. Studniówka jak najbardziej może odbyć się w tygodniu, a dyrekcja powinna zarządzić następny dzień wolny. Restauracje na pewno poszłyby na rękę. Trochę wysiłku i da się, naprawdę.
      • asia_i_p Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:43
        Są nowe przepisy nie pozwalające dyrekcji zarządzić dnia wolnego - żeby odwołać lekcje, trzeba mieć pozwolenie kuratora.
        • sasha_m Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:47
          Jestem pewna, że w tak nadzwyczajnej sytuacji kurator poszedłby szkołom na rękę.
          • niennte Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:49
            Taa... Naiwna jesteś.
      • arwena_11 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:43
        Studniówka nie może się odbyć w tygodniu bo to cały sztab ludzi, sala itd. Jak sobie wyobrażasz - restauracja kupiła i przygotowała jedzenie - to teraz ma je wyrzucić? A kto zapłaci za kolejne?

Restauracje / hotele z salami balowymi mają zapełnione grafiki na rok do przodu. Proponujesz przesunięcie wszystkich imprez?
      • niennte Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:47
        Piszesz czysto teoretycznie. Ciekawa jestem, czy byś tak uważała, gdyby to Tobie lub Twojemu dziecku miała przepaść ta studniówka.
        Mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że gdyby moje dziecko lub wnuczka miało mieć wesele, a ja zmarłabym dzień przedtem, to nie powinny odwołać imprezy. Życie toczy się nadal, nie nastąpił koniec świata.
        • arwena_11 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:52
          Mojej koleżanki ojciec zmarł na tydzień przed jej ślubem. Chorował na raka, ale stan się pogorszył nagle. Przed śmiercią kategorycznie zabronił odwoływania imprezy - jeszcze napisał list, który matka odczytała po mszy ślubnej. List w którym zamykał buzię wszystkim krytykantom.
        • sasha_m Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:23
          No właśnie nie piszę czysto teoretycznie. Zamach w Londynie miał miejsce w niedzielę, we wtorek moje dziecko wyjeżdżało tam na wycieczkę. W poniedziałek zwołane zostało zebranie kryzysowe z przedstawicielami biura podróży i większością głosów ustalono, że ze względów bezpieczeństwa nie jadą. W ciągu 2 dni biuro zorganizowało dzieciom wyjazd w Polskę, przesunięty o 3 dni, bardzo skromny, bo opłacony z pieniędzy, które dało się wycofać, polegający na łażeniu po górach i zajęciach własnych w pensjonacie. Straciliśmy kupę pieniędzy. Organizatorzy też. I dyrekcja i kuratorium i rodzice i nawet biuro podróży zrobili wszystko, żeby dzieciaki miały coś w zamian. Dało się. Zarówno zamach terrorystyczny, jak i żałoba narodowa to wypadki losowe.
          • arwena_11 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:33
            Ale to chyba jednak zupełnie inna sprawa. Nie pojechały dla własnego bezpieczeństwa - a nie dlatego że zginelii tam obcy dla nich ludzie.
            Gdyby ktoś odwołał mojemu dziecku studniówkę - to zdecydowanie bym się wkurzyła.
          • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:35
            To akurat było głupie, bo po zamachu statystycznie jest najbezpieczniej, wszystkie służby są w gotowości, najczujniejsze i szybko reagujące.
            A co do żałoby - co ma żałoba do wycieczki?
            Jeszcze rozumiem żałobę prywatną, ale państwowa?
            • sasha_m Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:18
              milka_milka napisała:

> To akurat było głupie, bo po zamachu statystycznie jest najbezpieczniej,

Też tak uważam. Niestety byłam w mniejszości.

> A co do żałoby - co ma żałoba do wycieczki?
              > Jeszcze rozumiem żałobę prywatną, ale państwowa?

Napisałam, że zarówno żałoba narodowa, jak i zamach, to wypadki losowe. Plany ulegają wtedy zmianie, tak bywa, trzeba się dostosować do sytuacji.
              • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:22
                Ale żałoba narodowa powinna dotyczyć imprez oficjalnych. A o prywatnych niech decydują sami zainteresowani.
                • droch Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 20:47
                  Czy studniówka organizowana przez szkołę publiczną można uznać za "imprezę prywatną"? Nie sądzę.
                  • arwena_11 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 20:59
                    Oczywiście, że tak. Studniówki nie organizuje szkoła tylko rodzice z RR. Obecnie często poza szkołą.
                  • milka_milka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:04
                    Studniówki nie organizuje szkoła tylko rodzice.
          • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:41
            Żałoba to nie sa wzgledy bezpieczeństwa, wiec nie pisz głupot.
          • rosapulchra-0 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:37
            Czym innym jest zamach i kwestie bezpieczeństwa, a czym innym ogłoszenie żałoby po zmarłym polityku.
          • heca7 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:55
            Ty weź mnie nie denerwuj wink Moja córka ma wycieczkę do Londynu za 5 dni.
      • frey.a86 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 15:59
        sasha_m napisała:

> Ja uważam, że żałobę narodową należy uszanować. Że powoduje problemy natury log
        > istycznej, bo urlop na dzień babci wzięty, fryzjer zamówiony i udział w imprezi
        > e opłacony?

Ciekawe czy jakby tobie miał z powodu żałoby przepaść dzienny utarg to też byś była taka hej do przodu.
        • sasha_m Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:28
          Są dla mnie rzeczy i sytuacje, których moje zasady moralne nie pozwalają przeliczać na pieniądze. To jedna z nich.
          • niennte Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:34
            To dla Ciebie. Przyjmij, że inni mogą mieć odmienne zdanie.
            • sasha_m Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:40
              Przecież napisałam, że dla mnie i to już na wstępie 😃
        • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:33
          To nawet nie ejst dniówka. Taka sala weslena zarabia powiedzmy 3-4 weekendy. Ma zakupione towary. Co z kelnerami ktorymi trzeba zapłącic. teraz taka mądra a jakby z tego zyła to inaczej by mówiła. Tak samo jakby nie mogła isc na przedstainie wnuczka bo zmieniono termin i wilnego nie dostanie.
    • filga Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 16:25
      Dzisiaj opublikowano zarządzenie prezydenta Warszawy ws studniówek. Z pisma wynika jednoznacznie, że studniówki mogą się odbywać. Przypomnę też, że wcześniej prezydent Trzaskowski ogłosił w Warszawie trzydniową żałobę, która kończy się jutro. Bezpośrednio po niej zaczyna się żałoba narodowa.
      • lot_w_kosmos Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 18:57
        A żałoba narodowa zaczyna się w piątek o 17.00 i kończy w sobotę o 19.00

Studniówki mogą się odbyć.
        • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:33
          No tylko ze niektore sa w piątek...
          • lot_w_kosmos Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 06:18
            A to chyba że tak.
            A z jakiej racji w piątek?
            Az tak brakuje miejsc w lokalach? Zdziwiona jestem, bo chyba niż już studniówkuje.
            Z drugiej strony nikt teraz nie robi studniówek w szkołach i pewnie dlatego....
            • little_fish Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 09:54
              Studniówki są w karnawale, często sale są w soboty wynajmowane na zabawy czy wesela. Więc studniówki robi się w piątek.
              • arwena_11 Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 09:59
                Nie, studniówki robi się w piątki i soboty - bo inaczej zabrakłoby sal w których można byłoby zrobić studniówkę.

Rezerwacje robi się rok wcześniej i wpłaca zaliczki.
              • milka_milka Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 10:07
                Nie, wszystkie znajome licea robią w soboty.
                • hanusinamama Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 11:15
                  U ciebie. U mnie w miesice są 3 i 2 z nich maja w piątek.
              • bergamotka77 Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 17:54
                Kto normalny bierze ślub w styczniu?
                • milka_milka Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 18:30
                  A to jest jakiś zakaz?
                  A wiesz, że ludzie lubią zimę? I są tacy, wyobraź sobie, którzy CHCĄ wziąć ślub w styczniu. Grudzień Ci nie przeszkadza?
    • maslova Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:42
      O ile rozumiem odwolywanie/przenoszenie terminów imprez publicznych, to jeśli chodzi o imprezy prywatne, jest to indywidualna sprawa jej uczestników. Po pierwsze nie można zmusić do przeżywania żałoby kogoś, kto nie ma na to ochoty, po drugie studniówka jest imprezą prywatna, organizowaną przez rodziców. Jeśli nie zdecydują się na przeniesienie terminu studniówki, to nikt nie może ich do tego zmusić. Przecież nie ma chyba przepisów, które pozwalałyby na wyciągnięcie konsekwencji od osób nieprzestrzegających żałoby.
    • maadzik3 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 17:52
      nie, nie rozumiem, chyba że w danej uroczystości mieli brać udział bliscy ofiary, wtedy bym zrozumiała. Nie rozumiałam też odwoływania wesel czy (jeszcze chyba gorzej) szczucia na tych którzy nie odwołali po śmierci Wojtyły. Z całą sympatią, szacunkiem, i poważaniem dla Adamowicza. Myślę, że on sam uważałby że raczej należy zastanowić się nad przekazem osób publicznych i zawalczyć o przestrzeń publiczną bez nienawiści (o co walczył całe życie) niż odwoływać dzień babci w przedszkolu (WTF?)
    • cruella_demon Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 18:39
      Gruba przesada.
    • lilia.z.doliny Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 18:54
      indifferent
    • zofijkamyjka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 19:05
      ludzie chyba nie rozumieją, co to jest żałoba narodowa. To nie dotyczy prywatnych imprez. Przecież mozna na studniówce uczcic w jakis sposób to wydarzenie ale zycie toczy sie dalej, tak by pewnie chciał Adamowicz.
    • inguszetia_2006 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 20:07
      Witam
      Sądzę, że to bzdura (koszty!) i nadgorliwość. Poza tym jak to się niby odbywa, kto to robi, i czy pytał wszystkich rodziców, czy tego sobie życzą, zrobił ankietę? W szkole córki wygląda to tak, że studniówkę organizuje RR tzn. szuka lokalu, didżeja, fotografa, zbiera pieniądze. Kto miałby odwołać studniówkę? Dyrektor na pewno nie, przewodniczący RR też nie, bo nie ma prawa tego zrobić.
      Pzdr.
      Ing
      • droch Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 20:49
        Dlaczego "Dyrektor na pewno nie [...]"? Oczywiście, że może.
        • arwena_11 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 20:58
          Dyrektor nie jest organizatorem. Organizatorem są rodzice i RR.
          • asia_i_p Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:17
            To akurat nie jest takie proste.

U nas teoretycznie organizatorami byli rodzice trzecioklasistów (nie Rada), praktycznie zebranie listy uczniów i osób towarzyszących zlecili mnie, sami też nie umówili się, kto pilnuje młodzieży, tylko poprosili, żebym to załatwiła na zebraniu. Uczniowie tak spektakularnie położyli kwestię zapraszania nauczycieli, że do paru osób musiałam cała w rumieńcach dzwonić i odbierać deklarację, czy będą na studniówce zanim dostali na nią zaproszenie. Na koniec dyrekcja kazała mi to wpisać jako wyjście szkolne, więc za bezpieczeństwo swojej klasy normalnie odpowiadałam, nie mogłam wyjść z imprezy przed jej zakończeniem.

Jeżeli to nie czyni mnie organizatorem w żadnym stopniu, to chyba wychodzę na dziewczynkę na posyłki organizatora, bo na pewno nie na zaproszonego gościa, który się beztrosko bawi.
            • inguszetia_2006 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:32
              Witam
              U nas będą zaproszenia i inne cuda na kiju. Nie czuj się jak dziewczynka na posyłki, ja też nie pomyślałam o zaproszeniach, ale w RR są ludzie, którzy mają dzieci na studiach, organizowali studniówki, więc uczę (uczymy) się od nich. Może u ciebie zabrakło tych mądrzejszych i wyrobionych studniówkosmile Dla mnie to też nowy temat, jak masz jakieś pomysły, czy wiesz, co jest skuchą to piszsmile Mamy rok jeszcze, ale na dniach musimy podejmować decyzje, dotyczące studniówki 2020, robić rezerwacje, wpłacać zaliczki etc.
              Pzdr.
              Ing
              • inguszetia_2006 "Wyrobionych studniówkowo" oczywiście;-) 17.01.19, 21:35
                smile
              • asia_i_p Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:47
                Przede wszystkim jasna komunikacja. U nas rodzice zdecydowali, żeby zerwać z tradycją zapraszania nauczycieli wraz z osobami towarzyszącymi (zrozumiałe przy rosnących cenach), ale nie powiedzieli tego dzieciom odpowiadającym za zaproszenia, więc te zamówiły formularze z frazą "bardzo liczymy na Państwa przybycie", po czym wypisały pojedyncze osoby. Wyszło niezręcznie. + Jeśli zanosicie zaproszenia poza szkołę (u nas do starostwa) to dopiszcie, z której to szkoły, bo potem dzwonią i dopytują wink
                Jasna komunikacja także z cateringiem-restauratorem. Bardzo jasna. Nasz nie ogarnął, że wegetarianin po północy nadal jest wegetarianinem, i opcję bezmięsną miały tylko pierwsze dwa dania gorące. Sama zamawiałam też kiedyś obiad oficjalny u speca, który dla wegetarian zaproponował rybkę, poinformowany, że takowej nie jadają, natomiast ser, mleko, jajka owszem, powiedział z głębokim zrozumieniem w głosie "Aaa, weganie". Poddałam się w tym momencie i po prostu ustaliłam konkretne danie.
                Zrezygnować z wykwintności potraw na rzecz ilości. To są młodzi ludzie, oni się ruszają, apetyt mają wilczy, nawet te wiotkie dziewczynki. Mnie się wydawało, że wszystkiego w bród, a oni, jak się okazało potem, głód cierpieli.
                • inguszetia_2006 Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 22:11
                  Witam
                  Dziękuję, Asiu. Dobrze, że napisałaś, bo zapomnieliśmy o wege jedzeniu. Nie ma wege wśród nas, wiec wypadło z głowysmile Muszę ten temat poruszyć. Co do wykwintności/ilości od razu się zgodziliśmy, że lepiej proste jedzenie i dużo, bo to są koszty razy dwa - mniej lub więcej. Za obłoczki buraczków dziękujemy, wolimy burakiwink Dobrze, że napisałaś o osobach towarzyszących, to też będzie temat. A co z alkoholem? Jak u was rozwiązano problem? Była lampka szampana?
                  Pzdr.
                  Ing
                  • paniusiapobuleczki Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 22:30
                    W moim liceum zawsze jest lampka szampana.
                  • asia_i_p Re: Odwołane studniówki 18.01.19, 18:27
                    Nie było w tym roku, ale to chyba nie jest stała kwestia. Wydaje mi się, że decydują rodzice w danym roczniku.
          • droch Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:28
            Nie ma takiej sztywnej zasady. Pierwszy znaleziony w sieci regulamin studniówki stanowi "W skład Komitetu Organizacyjnego wchodzą: Dyrektor Szkoły, wychowawcy klas trzecich, po jednym przedstawicielu uczniów klas trzecich i ich rodziców."
            Natomiast przeważa pogląd, że każdym przypadku studniówka jest imprezą szkolną.
            • filga Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 22:11
              Regulamin studniówki?! To już takie cuda istnieją?
              • droch Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 22:16
                Najwyraźniej. Ale to jest całkiem w porządku, dalej np. czytamy: "Uczestników obowiązują stroje wizytowe.".
        • jak_matrioszka Re: Odwołane studniówki 17.01.19, 21:16
          Dyrektor hotelu w którym wynajmowana jest sala i zamawiany katering jak najbardziej może odwołać studniówke u niego organizowana. Dyrektor szkoły może odwołać lekcje. Obaj beda mieli z tego powodu dym smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka