08.02.19, 12:12
Jakie cudeńka wyłowiłyście tu i tam?

Moim jednym z największych jest miseczka Sinclair, ręcznie malowana, sygnowana - nie do zdarcia (mam już ją kilka lat), kupiona w sh.
I torebka Coccinelle wylicytowana na all.
I sygnowana figurka Guanyin z chińskiej porcelany, tylko troszeczkę obtłuczona w mało widocznym miejscu, też z all za grosze.

Jak coś mi się jeszcze przypomni, to dopiszę później.

Lubicie w ogóle takie polowania?
Obserwuj wątek
    • jolie Re: Skarby 08.02.19, 12:15
      Nie, nie lubię.
    • daniela34 Re: Skarby 08.02.19, 12:31
      Uwielbiam, w sh rzadko grzebię w ubraniach, najczęściej idę tam, gdzie jest porcelana, srebro itp. Ze skarbów mam np. dzbanek Spode kupiony znacznie poniżej ceny rynkowej (choć to akurat w TK Maxx a nie w sh). Lubię też targi staroci
      • kosmos_pierzasty Re: Skarby 08.02.19, 12:37
        daniela34 napisał(a):

>np. dzbanek Spode
        Popatrzyłam na stronę i faktycznie śliczne rzeczy mają.
    • jak_matrioszka Re: Skarby 08.02.19, 12:49
      Bardzo lubie i jak jestem w pobliżu jakiegoś handlu starociami to musze wejść smile
      Moim ulubionym nabytkiem jest skrzynia na skarby wink
      Podobna do tej, mojej teraz nie mam jak sfotografować: images.finncdn.no/dynamic/960w/2019/1/vertical-5/27/9/139/020/119_11168424.jpg
      • simply_z Re: Skarby 08.02.19, 12:55
        o wow, supersmile
        • kosmos_pierzasty Re: Skarby 08.02.19, 13:28
          Noooo... smile
          • jak_matrioszka Re: Skarby 08.02.19, 14:53
            Ty nie noooo-kaj, tylko cyknij swoje skarby wink
    • mrs.solis Re: Skarby 08.02.19, 13:57
      Chyba najwiekszym wyczynem bylo skompletowanie garnkow z nierdzewnej stali tej samej firmy na przestrzeni czasu. Musialam jezdzic po sklepach i czekac , w ktorym sie co pokaze. Nie bylo mnie wtedy stac, zeby takie garnki kupic w komplecie w zwyklym sklepie. Mam je co najmniej 16 lat i wygladaja tak dobrze, ze moze do smierci mi juz wystarcza smile Sklepy to tj maxx i ross.
      Tak lubie polowac. Ciesze sie jak moge kupic cos o polowe taniej jak nie wiecej. Z ubraniowych rzeczy ,ktore do tej pory mi sluza to spodnie narciarskie spyder.
      • jak_matrioszka Re: Skarby 08.02.19, 14:52
        Mnie zawsze dziwi określenie "komplet" w stosunku do garnków. O ile tradycyjne 4/6/12 w ilości talerzy czy sztućców rozumiem, o tyle garnki jako komplety do mnie nie przemawiaja. Co decyduje o kompletności zestawu? Dlaczego komplet to garnki mniejsze lub wieksze od siebie o litr czy dwa (poza ułatwieniem spakowania ich)? Czy jest jakiś model tłumaczacy na co te garnki przeznaczyć i dlaczego jest ich akurat tyle w komplecie?
        Co zobacze w sklepie komplet garnków, to nijak nie widze ich praktycznego zastosowania w mojej kuchni a że można kupować dla estetyki to sie niedawno dowiedziałam i wciaż nie moge sie nadziwić że ktoś estetyke nad praktyczność w kuchni przekłada surprised
        Fru Solis, nie bierz tego personalnie do siebie, mnie to od dawna dziwi, tylko nie umiem o to zapytać smile
        • mrs.solis Re: Skarby 08.02.19, 18:34
          Nie biore do siebie. Teraz mam komplet garnkow takich jakie byly mi potrzebne, uzywam ich caly czas i w pozniejszym czasie dokupilam tylko jeszcze jeden z tych bardzo duzych. Jakie garnki dostalabym w komplecie nawet nie wiem i nigdy sie nad tym nie zastanawialam. Nie kupuje niczego co mialoby sluzyc do ozdoby w kuchni , bo nie mam na to miejsca.
          • jak_matrioszka Re: Skarby 08.02.19, 20:43
            Myślałam, że dozbierałaś po jednym z każdego rozmiaru, bo komplet smile
    • katja.katja Re: Skarby 08.02.19, 14:57
      Nie, nie lubię.
      Wbrew opowieściom forumowym w ciucholandach niezwykle trudno faktycznie złowić perełkę.
      Ciuchy tam są zwykle okropne, stare łachy, z widocznymi śladami użytkowania, nie chodzi o plamy czy dziury, ale taki złachany wygląd.
      Dodam, że nie wiem jak z ciuchami dziecięcymi, być może tam są perełki, ale dla dorosłych kobiet nic nie ma.
      Byłam w różnych ciucholandach, w tym w jednym z super polecanych na forum, nie znalazłam tam nic.
      Gdy kiedyś widziałam złachane bluzki śmierdzące tym charakterystycznym ciucholonadowym smrodkiem w tej samej cenie w jakiej kupiłam w normalnym sklepie w galerii normalną, fajną, czystą bluzkę moja noga tam już nie postanęła.
      • mgla_jedwabna Re: Skarby 08.02.19, 17:38
        Bo ciuchlandy to kopalnie złota w starym stylu - musisz przewalić tonę szlamu, żeby znaleźć coś wartościowego. I nie zawsze się udaje.
    • czekoladazkremem Re: Skarby 08.02.19, 17:06
      Nie lubię rzeczy, jestem minimalistką. Im mniej tym lepiej.
    • mgla_jedwabna Re: Skarby 08.02.19, 17:35
      Ręcznie malowana jedwabna apaszka, metr na metr chyba ma, może służyć i jako urozmaicenie do bluzki, i jako szal do płaszcza zimą. Piękne kolory, w dodatku można różnie układać osiągając rozmaite efekty. Kupiona w ciuchlandzie za 10 zł.
    • szarsz Re: Skarby 08.02.19, 17:56
      Lubię polowania i mam swoje ulubione rzeczy, choć to nie starocie. Czasem kupowane nieco wbrew sobie - mam na przykład komplet miseczek sygnowanych przez Jamiego Oliviera. I jak z zasady omijam wszystko co w cenie ma nazwisko jednego czy drogiego celebryty, tak te miseczki są najlepsze na świecie.
      • apallosa Re: Skarby 08.02.19, 19:36
        Bo do szperanua w ciucholandach trzeba miec bystre oczeta, kupę czasu, wiedzę o tym, który to second-hand jest wart uwagi ew. znajomości.
        Mam na Warmii ogromną ilość rodziny i jedna z kuzynem gdzie by nie poszła, to cudeńka znajdzie takie, że oczy bieleja. Teraz już nie to, ale jeszcze tak z 5-10 lat temu można było w,, ciuszkach "skarbenki znaleźć.
        Co innego UK, zwłaszcza second-handy w bogatszych dzielnicach... no ale to trzeba by biegać jak chomik w kołowrotki po całych dzielnicach.
    • maaria33 Re: Skarby 08.02.19, 20:18
      Chyba nie mam ducha łowczego. Moje "skarby" są albo dostane albo są to normalnie kupione rzeczy w normalnych sklepach. Jeżeli po dłuższym czasie użytkowania doskonale się sprawdzają (czasami - coraz lepiej) a już nie ma ich w sprzedaży, uznaję je za cenny skarb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka