Dodaj do ulubionych

Jan Olszewski

08.02.19, 22:10
Bardzo mi przykro, że odszedł.
Tak brakuje takich ludzi.
Jedyny Premier z którego możemy być dumni.
Cześć Jego pamięci!
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Jan Olszewski 08.02.19, 22:35
      Mnie tez. ☹️
    • nickbezznaczenia Re: Jan Olszewski 08.02.19, 22:41
      Dlaczego tak uważasz?

ziazia17 : 'Jedyny Premier z którego możemy być dumni.'
    • mdro Re: Jan Olszewski 08.02.19, 22:42
      Cóż, nie podzielam zdania "Jedyny premier z którego możemy być dumni" (i zawsze mnie zastanawia w takich wypadkach, kim są ci "my"). Niemniej Olszewski ma wspaniałą kartę jako obrońca i pozycjonista z lat 70. i 80. i temu nikt zaprzeczyć nie może.
      • mdro Re: Jan Olszewski 08.02.19, 22:43
        "opozycjonista", rzecz jasna.
    • tylko.przelotem Re: Jan Olszewski 08.02.19, 22:46
      Jego przemówienie z 4 czerwca 1992 - obowiązkowo.
    • wheels.of.fire Re: Jan Olszewski 08.02.19, 23:28
      Pierwszy prawdziwy, niekomunistyczny premier. RIP.
    • gogologog Re: Jan Olszewski 09.02.19, 00:46
      [*]
    • 1elka26 Re: Jan Olszewski 09.02.19, 09:13
      Odszedł Jan Olszewski. Adwokat - obrońca Opozycji w czasach PRL. Premier pierwszego prawdziwie niekomunistycznego polskiego rządu.
      Warto pamiętać o Jego słowach wygłoszonych w przejmującym przemówieniu w dniu 4 czerwca 1992 roku.

"Jest Polska, była Polska przez czterdzieści parę lat – bo to jednak była Polska – własnością pewnej grupy. Własnością z dzierżawy, może nawet raczej przez kogoś nadanej. Po tym myśmy w imię racji, własnych racji politycznych, zgodzili się na pewien stan przejściowy. Na kompromis, na to, że ta Polska jeszcze przez jakiś czas będzie i nasza, i nie całkiem nasza.

I zdawało się, że ten czas się skończył. Skończył się wtedy, powinien się skończyć, kiedy uzyskaliśmy władzę pochodzącą z demokratycznego, prawdziwie demokratycznego wyboru. A dzisiaj widzę, że nie wszystko się skończyło, że jednak wiele jeszcze trwa i że to, czyja będzie Polska, to się dopiero musi rozstrzygnąć".

Słowa boleśnie nadal aktualnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka