Dodaj do ulubionych

w expose o ruchu drogowym

20.11.19, 00:00
next.gazeta.pl/next/7,151003,25424227,expose-mateusza-morawieckiego-buspas-dla-samochodow-w-ktorych-znajduja.html#a=88&c=145&s=BoxBizImg4
a co 1-2 km patrol drogówki żeby cwaniaczków wyłapać
jak kierowca wiezie żonę w bliźniaczej ciąży to może buspasem ? big_grin
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 07:23
      Czyli single do odstrzału jako nienormatywni?😖😖👏
      • triss_merigold6 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 07:38
        Zanim zaczniesz histeryzowac, dowiedz się, że w niektórych miastach rozwiązania tego typu wprowadzano jeszcze w latach 80-tych.
        Napisałam "tego typu", a nie że konieczne na buspasach.
        • jak_matrioszka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 07:51
          Czwórka do brydża pod transport zbiorowy już podpada smile
      • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 08:14
        Singiel moze zabrac kolezanke.
        Serio, to nie chodzi o tradycyjna rodzine a glownie o korki.
      • lauren6 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:03
        Single są asocjalni i nie mają koleżanek/kolegów, których mogą podwieźć? To niech jadą zwykłym pasem, a nie buspasem.
    • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 07:42
      W Stanach też tak jest, nikogo to nie oburza.
      • triss_merigold6 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 07:52
        W Stanach tak było już w latach 80-tych.
        • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 08:12
          Otóż to. Więc tym bardziej nie rozumiem emocji.
      • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 08:11
        W Madrycie podobnie od 91'. Liczba samochodow z tylko jedną osobą w srodku zmalala przez 10 lat o prawie polowe.
        • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:38
          Czyli buspas stal sie kolejnym zwyklym, czesto tez zakorkowanym, pasem?
          • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:54
            Nie, dlaczego?
            • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:53
              aaaaa taki wniosek mi przyszedł do głowy, skoro ilość samochodów z 1 pasażerem zmalała o 50%, to gdzieś te 50% musiało się przenieść, pewnie na buspasy smile
              • iwoniaw Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:32
                iwles napisała:

> aaaaa taki wniosek mi przyszedł do głowy, skoro ilość samochodów z 1 pasażerem
                > zmalała o 50%, to gdzieś te 50% musiało się przenieść, pewnie na buspasy smile
                >

No nie, gdyby wszyscy pojedynczy kierowcy z tych 50% aut się poprzesiadali tak, że wszyscy jeżdżą po 4 w aucie, to te 50% "znikniętych" pojedynczych zostałoby zastąpione 1/4 ich liczby, czyli w ogóle na wszystkich pasach byłoby o ponad 37% pojazdów mniej. To bardzo dużo i ma niewątpliwy wpływ na korki.
              • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:23
                To nie sa buspasy jako takie. To sa "szybkie pasy" na autostradach dojazdowych do miasta.
                Ograniczenia ruchu pojazdow, jakie sa w samym centrum Madrytu, w Polsce wywolalyby zamieszki i stan wyjatkowy 😂
                • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:34
                  Z ciekawszych: w epokach duzego zanieczyszenia powietrza, w nieparzyste dni miesiaca moga wjezdzac do centrum (teren obwiedziony ekspresowka M30) tylko samochody z rejestracja zakonczona liczba nieparzysta, w pozostale dni - tylko z parzysta i 0.
                  • jak_matrioszka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 15:18
                    Wystarczy mieć dwa auta i zadbać o rejestracje zakończone na parzysta i nieparzysta cyfre smile
                    W Norwegii rzad zachecał jak mógł do kupowania diesli, dużym upustem w cenie. Jak już sie naród obkupił, to zakazano jeżdżenia tymi dieslami big_grin Obecnie wciska sie elektryki, ciekawe kiedy i w jaki sposób ich właściciele zostana ukarani. Obstawiam na 10-15 lat, może 20.
                    • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:01
                      Hiszpania nie jest obecnie krajem, w którym się kupuje dwa samochody dla kaprysu wink
                      • jak_matrioszka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:18
                        Tym lepiej dla tych, których na taki kaprys stać. Bycie eco- friendly jest domena biedaków, podczas gdy posiadacze zasobów finansowych w wiekszości przypadków zamieniaja pieniadze w ślad weglowy.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 15:12
        W Stanach po carpool lane można jeździć z jednym pasażerem (przynajmniej w Kalifornii ani Oregonie nie widziałam innych rozwiązań). Pomysł z czterema osobami jest typu "walcie się".
        • katriel Re: w expose o ruchu drogowym 21.11.19, 01:55
          > W Stanach po carpool lane można jeździć z jednym pasażerem

Są miejsca, gdzie trzeba dwóch. Nie pamiętam dokładnie, ale zdarzyło mi się raz w życiu jechać all the way z Kalifornii do Ohio i po drodze widziałam oba typy, takie które wymagały trzech osób w aucie i takie którym wystarczyły dwie.
    • frey.a86 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 08:32
      Akurat to jest bardzo dobry pomysł, w innych krajach już funkcjonuje. Pusty buspas, po którym raz na 10 minut jedzie autobus, a na sąsiednim pasie jest długaśny korek to marnowanie przestrzeni. Dzięki temu rozwiązaniu część samochodów z zakorkowanego pasa przeniesie się na wolny buspas i korek się nieco rozładuje. Z drugiej strony samochodów z czterema pasażerami nie ma aż tak dużo, by zakorkować buspas, więc nie powinno to opóźnić przejazdu autobusów.
      • profes79 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 08:47
        Akurat w Polsce nic się nie przeniesie. Stań sobie na jakimkolwiek większym skrzyżowaniu w centrum miasta i licz samochody w których siedzi więcej niż 1 osoba (o takim cudzie jak samochód z 4 osobami nie wspominam)...W badaniu z 2015 w Warszawie wyszło średnio 1,3 osoby na samochód...Kiedyś widziałem wyniki takich badań robionych w Łodzi ale nie jestem w stanie w tej chwili się do nich dokopać...
        • przystanek_tramwajowy Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 08:50
          Stawiam, że Polacy zaczną masowo wykupywać lalki z sex shopów, które będą udawać dodatkowych pasażerów. A tak poważnie, to zaraz zacznie się dyskusja, dlaczego 4 osoby a nie 3 albo 2. I ble, ble, ble o wolności, ingerencji państwa, prawie do prywatności.
          • ajaksiowa Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:02
            Najpierw niech zwiększą ilość bus pasów ....
            • triss_merigold6 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:09
              Na czym? Na jednopasmowkach?
      • hanusinamama Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:03
        Ale z polską mentalnością kierowców 90% na buspasie bedą samochody z kierowcą no moze z 1 pasażerem.
        • lauren6 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:04
          Dwa, trzy razy zapłacą mandat to się nauczą jeździć.
          • hanusinamama Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:09
            Ale to musi policja stać i łapać....
            • lauren6 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:39
              I tak stoi i łapie. Po prostu przeniosą się.
          • profes79 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:15
            Tak; tak samo jak się nauczyli nie jeździć zamkniętym dla ruchu osobowego Mostem Śląsko-Dąbrowskim w Warszawie. Most dla ruchu osobowego był zamknięty kilkanaście miesięcy o ile pamiętam a i tak co tam byłem w okolicy to patrol stale stojący na wlocie na most wystawiał komuś mandat...
            • lauren6 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:41
              Ciągle tych samych łapali?
              • profes79 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:30
                W paru przypadkach pewnie tak - mandaty wysokie nie są a oszczędność czasu nawet z wliczeniem postoju i pogawędki z Policją byłą spora.
            • turzyca Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 13:02
              >Tak; tak samo jak się nauczyli nie jeździć zamkniętym dla ruchu osobowego Mostem Śląsko-Dąbrowskim w Warszawie. Most dla ruchu osobowego był zamknięty kilkanaście miesięcy o ile pamiętam a i tak co tam byłem w okolicy to patrol stale stojący na wlocie na most wystawiał komuś mandat...

Nie przypominaj mi tej porażki w zakresie umożliwiania ludziom przestrzegania przepisów!

To jest mój ulubiony przykład na nieudolność polskiego podejścia do zarządzania ruchem drogowym. Bo tam na wjeździe była tablica informująca o ogarniczeniach i wyjątkach. Można było jechać w wyznaczonych godzinach, chyba że się było czymś tam typu posiadacz karty parkingowej klasy X i insze. Ustalić, czy można jechać, nie dało się w trakcie jazdy, bo zasady były skomplikowane i nie dało się tej tablicy przeczytać i zrozumieć nawet jadąc 20 km/h. Ludzie orientowali się więc po zachowaniu innych, tylko że lista wyjątków była tak długa, że mnóstwo normalnie wyglądających samochodów przejeżdzało obok zakazu, więc inni jechali za nimi i łapali się w policyjne sidła. Głównie ci co nie znali okolicy, bo cwaniaków, którzy sprawdzali, czy policja stoi, na radyjku słyszałam, czemu nie.
              A do tego stania zaangażowane były i dwa patrole drogówki. Jakby nie było lepszych rzeczy w tym mieście do roboty!

A można było zrobić to skuteczniej: powiesić znak w postaci wyświetlacza (plus lista wyjątków, oczywiście) i zainstalować kamerkę koło zamku. Przyjazne dla kierowców, bo jednym rzutem oka łatwo ocenić, czy mogę jechać czy nie, tańsze i bez dziur, bo kamerka działa bez przerwy.
              • sol_13 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 22:16
                Ja jestem z Wawy i w ogóle nie jezdze tym mostem bo nie mogę zapamiętac kiedy można a kiedy nie😂
      • madami Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 13:09
        Ale w Polsce to nie zadziała, bo Polacy zwyczajnie oszukują.
        Będą jeździć buspasem bez pasażerów wiedząc, że i tak nik nie wyciągnie żadnej konsekwencji bo i niby jak?
        Codziennie tysiące kierowców bez pardony łamie przepisy i nikt nic z tym nie robi.
    • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:15
      Pomysł jest nienowy i jest okej, natomiast nie sądzę, żeby w PL cieszył się powodzeniem. Carpooling słabo się przyjmuje.
      • kokosowy15 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:31
        Polacy są indywidualistami i bardzo dbają o swój osobisty komfort. Wspólne podróżowanie ten komfort zmniejsza. Były już wątki o podwozeniu.
        • kokosowy15 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:35
          Bardziej istotną sprawą była zapowiedź wprowadzenia cywilizowane go prawa pierwszeństwa dla pieszych dochodzacych do przejścia. Byle nie skończyło się tym, że pieszy uzyska pierwszeństwo gdy przykleknie, pomacha lewa ręką nad głową i pocaluje krawężnik.
          • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:05
            I żeby się nie skończyło, że pieszy stoi przy przejściu i gada przez telefon albo myśli, co zrobić, a kolejka samochodów stoi i czeka na decyzję.
            • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:09
              Tak, zdarza mi sie to nagminnie. Raz sie tak dlugo zastanawial, ze wyszlam z samochodu i poszlam po bulki 🤦‍♀️
            • kropkacom Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:10
              Chyba od jutra zacznę tak się zachowywać. Stać przed przejściem z telefonem. Ludzie...
              • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:59
                A mnie się kilka razy zdarzyło. Rozumiem, że jeśli nie widziałyście, to nie istnieje. Też tak można.
                • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:03
                  a no to, jak taki przepis wejdzie w życie, to pieszy też będzie musiał zweryfikować swoje zachowanie, nie tylko kierowca.
                  • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:09
                    iwles napisała:
                    > będzie musiał zweryfik
                    > ować swoje zachowanie, nie tylko kierowca.

W sensie - będą jednocześnie mandaty za takie zachowanie dla pieszych? big_grin
                    • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:25
                      a teraz mandatów dla pieszych nie ma?
                      OJP.
                      • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:44
                        iwles napisała:
                        > a teraz mandatów dla pieszych nie ma?

Za stanie przy przejściu kiedy nie ma się zamiaru przechodzić? Nie ma.
                        • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:48
                          A czy jest już ten przepis ?
                          • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:52
                            iwles napisała:
                            > A czy jest już ten przepis ?

No więc dlatego pytałam - czy wraz z pierwszeństwem dla pieszych zbliżających się do przejścia będą kary dla pieszych stojących przy przejściu niezamierzających z niego skorzystać? KARY - czy tylko jak piszesz "pieszy też będzie musiał zweryfikować swoje zachowanie"?
                • kropkacom Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:41
                  Zdarzyło ci się co? Stać wpatrzona w telefon przed oznakowanym przejściem? Biedni kierowcy tak bardzo boją się aby piesi mieli pierwszeństwo w miejscu gdzie powinni mieć już dawno.
            • tairo Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:14
              Jak pieszy będzie mógł od razu przejść, bez czekania aż jakiś łaskawy pan się zatrzyma albo przez 100m nic nie będzie jechało, to nie będzie potrzebował stać przy przejściu.
              • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 21.11.19, 06:48
                Dokladnie, tairo.
          • 1matka-polka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:23
            ;D
        • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:41
          Nie wiem, jak komfort podróży ma zmniejszyć zabranie pasażerów, zwłaszcza jeśli ma się samochód o rozmiarach małego mieszkania, a takich nie brakuje. Nie mówimy tu przecież o dalekich podróżach, w założeniu chodzi przecież o raczej krótkie jazdy po mieście.
          • aerra Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:46
            Komfort podróży to się zmniejsza zdecydowanie (przede wszystkim musisz się dostosować do innych, nie wspominając o tym, że potem siedzą ci w aucie i np. gadają tongue_out), ale coś za coś tongue_out
            Mój mąż przez kilka lat tak jeździł do pracy, bardzo sobie chwali całą trójką (bo akurat w trójkę jeździli).
          • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:49
            sumire napisała:
            > Nie wiem, jak komfort podróży ma zmniejszyć zabranie pasażerów, zwłaszcza jeśli
            > ma się samochód o rozmiarach małego mieszkania, a takich nie brakuje. Nie mówi
            > my tu przecież o dalekich podróżach, w założeniu chodzi przecież o raczej krótk
            > ie jazdy po mieście.

Np. konieczność dostosowania się czasowego do innych. Jeżeli jeździsz z kimś do pracy to startujesz dokładnie o tej samej godzinie i wracasz o tej samej. Zero elastyczności. Zero możliwości "to po drodze zajadę do sklepu" albo "dziś po pracy mam dentystę więc sory
            • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:56
              Ale przecież to się odbywa na zasadzie kompletnej dobrowolności - carpooling nie oznacza, że musisz codziennie zawiezć kogoś pod sam dom o ściśle określonej godzinie. Możesz to zabierasz, nie możesz to nie. Ludzie jakoś to robią...
              • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:59
                sumire napisała:
                > Ale przecież to się odbywa na zasadzie kompletnej dobrowolności - carpooling ni
                > e oznacza, że musisz codziennie zawiezć kogoś pod sam dom o ściśle określonej g
                > odzinie. Możesz to zabierasz, nie możesz to nie. Ludzie jakoś to robią...

To co opisujesz to nie carpooling - to okazjonalne podwózki. Sensem carpoolingu jest zmniejszenie aut na ulicach więc tak - chodzi o REGULARNE dojazdy.
                • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:09
                  Regularne, owszem, ale nie przymusowe. I carpooling nie oznacza, że robisz za taksówkarza.
                  Niemniej jak mówię, cały ten pomysł zda się psu na budę, bo przeciętny polski kierowca będzie wolał sam stać w korku niż jechać pustym pasem pod warunkiem, że zabierze ze sobą ludzi jadących w tym samym kierunku. Zamysł okej, ale nie na tę mentalność.
                  • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:11
                    sumire napisała:
                    > Regularne, owszem, ale nie przymusowe.

Jeżeli nie masz pewności, że ktoś cię podwiezie to walisz taki układ i jedziesz własnym autem.
                    • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:33
                      Jeszcze raz.
                      Carpooling jest dobrowolny i opiera się na wzajemnych deklaracjach - to zwyczajna umowa między kierowcą a resztą. Zawsze zdarzy się, że kierowca będzie miał urlop, dentystę, zachoruje czy coś; i w drugą stronę, zawsze zdarzy się, że akurat tego dnia pasażer nie będzie chciał zwyczajowej podwózki do Nowej Huty, bo ma do załatwienia coś na Starym Mieście i pojedzie sobie autobusem. Ale to nie znaczy, że ten system w całości nie działa. Natomiast fakt, w realiach RP nadal traktowany jest jak coś bardzo, bardzo dziwnego.
                      • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:02
                        sumire napisała:
                        > Carpooling jest dobrowolny i opiera się na wzajemnych deklaracjach - to zwyczaj
                        > na umowa między kierowcą a resztą.

No więc nie ma deklaracji = nie ma carpoolingu. Czego nie rozumiesz?

Pytałaś o komfort podróży i dostałaś odpowiedź - brak komfortu polega na konieczności dostosowania się - owej DEKLARACJI i jej wzajemnego DOTRZYMYWANIA. Inaczej carpooling nie działa a raczej są to po prostu okazjonalne podwózki.

> i pojedzie sobie autobusem.

No więc właśnie carpooling dotyczy głównie tras słabo skomunikowanych zbiorkomem (bo inaczej ludzie jeżdżą zbiorkomem przecież) więc sobie nie "pojedzie" lub będzie to upierdliwe.
                        • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:30
                          Niekoniecznie. W mojej byłej firmie, stojącej jak najbardziej w mieście z całkiem dobrą komunikacją miejską. ludzie jezdzili wspólnie do pracy i z pracy; jeden miał stałą ekipę ludzi mieszkających na tym samym osiedlu, których prawie codziennie zabierał do domu. Zresztą nawet okazjonalna podwózka jest czymś raczej pozytywnym. No, ale jak mówię, przeciętny Polak będzie jezdził sam, choćby miał stać w korku z innymi jadącymi samotnie. Bo inaczej jest tak strasznie niedogodnie.
                          • joanna_poz Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:35
                            jak pracujesz w jakiejś wielkiej firmie to i owszem - może i znajdziesz kogoś, kto jedzie w tym samym kierunku.
                            w malych firmach raczej rzadko spotykane, ze pracujesz ze swoim sąsiadem. u mnie w firmie (niedużej) kazdy jest z innych przedmieść Poznania i każdy z tychże przedmieść telepie się sam w samochodzie.
                          • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:40
                            sumire napisała:
                            > Bo inaczej jest tak strasznie niedogodnie.

Piszesz jak zwykle z pogardą z perspektywy osoby mieszkającej w dobrze skomunikowanym miejscu i nieposiadającej samochodu. Jak to mówią - syty głodnego nie zrozumie. Gdybyś miała carpolingować z perspektywą, że w razie czego alternatywą jest 1-1,5h w zbiorkomie z dwoma przesiadkami co oznacza, że lecisz z wywieszonym jęzorem do przedszkola, żeby odebrać na czas dziecko to może pojęłabyś perspektywę "niedogodności" innych ludzi.
                            • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:51
                              No dobrze, dobrze. Niedasie. CBDU.
                              • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:55
                                sumire napisała:
                                > No dobrze, dobrze. Niedasie. CBDU.

Jak zwykle - proste prawdy zero myślenia. Typowe.
                              • aerra Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:57
                                Ale kto twierdzi, że "niedasie"?
                                Jest to niedogodność i tyle. Dać się da, w odpowiednich okolicznościach ma sporo plusów, ale jednocześnie nie jest pozbawione minusów (tychże niedogodności) i tyle.
              • profes79 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 09:59
                Ale robią to wtedy na zasadzie "ok, jadę w Twoja stronę, to podwiozę". Jak jest sens korzystania z tego rozwiązania jak nigdy nie wiesz czy do pracy dojedziesz czy nie. Mało było wątków "bo koleżanka się przyzwyczaiła i ma pretensje, że jej nie zawiozłam/odwiozłam"? Kumple tak w UK dojeżdżali do pracy - jeździli we czwórkę na jedną zmianę; zmieniali sie kierowcy i samochody.
                • hanusinamama Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:08
                  U nas tak sie dzieci ze szkoły zabiera. Ja zabieram swoje i 2 innych, inny tata tak samo. Znajoma tez zabiera 2 cudzych. Jade do siebie, po drodze wysadzam dzieci...tak w samochodzie głosno. Dla wielu forumek rzecz niepojęta.
                  • 1matka-polka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:26
                    U nas też, mamy ustalone dyżury i wszystko działa jak w zegarku. Do takich układów najlepsze są osoby, które mało pierdolą za to dotrzymują słowa i nie chorują wink
                • premeda Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 13:27
                  Nawet u nas się da, dziewczyny z wiosek tak dojeżdżają ale wiadomo na ematce się nie da.
          • hanusinamama Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:05
            Ale były wątki gdzie zabieranie dziecka ze szkoły (kiedy zabiera sie tez swoje i jedzie sie w to smao miejsce) to taki stres ze nie da się jezdzić...
            • 1matka-polka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:32
              Ale były wątki gdzie zabieranie dziecka ze szkoły ...to taki stres ze nie da się jezdzić...
              Jeśli ktoś żyje w świecie, gdzie na obce dziecko nie wolno nawet spojrzeć, to tak jest...
            • alicia033 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:44
              no to taka ułomna będzie się kulała razem ze swoim dzieckiem ogólnodostępnym pasem i tyle.
              • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:58
                No to obie, albo i trzy będą się kulały.
                Hanusiowej chodzi o wątki, że niby zabieranie ze szkoły, przy okazji odbierania swoich, dzieci sąsiadów, to nie dość, że wykorzystywanie, to jeszcze ogromny stresssssss…
                • hanusinamama Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:37
                  NO przecież był taki watek. Nie pamietam ktora nie była w stanie auta prowadzić bo miała w srodku oprócz swojego jeszcze dziecko sąsiadki... Ja to pomyślałam ze strach koło takiej jechać.
                  • alicia033 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 14:09
                    wiem, że był taki wątek.
                    Nie wiem tylko po co pochylać się nad takimi przypadkami, jak autorka owego wątku, skoro oczywiste jest, że takie, jak ona, będą miały obowiązek dalej jeździć pasem nieuprzywilejowanym.
                    • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 14:13
                      Bo popierających ją dziewczyn było całkiem sporo. I zamiast nie tworzyć korków i pozwolić jednej mamie zabrać ze szkoły dziecko sąsiada, i skorzystać przy okazji z buspasa - to będą się wszystkie tłuc pasem normalnym i w korkach.
                      • alicia033 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:52
                        ich czas, ich wybór, nieprawdaż?
                      • sol_13 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 22:30
                        Ale podwozi sie dzieci podstawowkowe, podstawowka jest-zwykle-blisko domu. Raczej chodzi tu więc o osoby jadące do pracy.
                        Jadę codziennie do pracy 10 km-w ramach Warszawy. Faktycznie w każdym samochodzie siedzi jedna osoba max dwie czasami. Chętnie nawet kogos bym wzięła ale kogo? Nikt z sasiadow nie pracuje koło mnie, z kolei nikt z pracy nie mieszka w mojej okolicy.
            • kandyzowana3x Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 14:30
              Pamiętam ten wątek, tą Pani była chyba dopiero zdała prawo jazdy i bała się odpowiedzialności za cudze dziecko w razie stłuczki.
    • woman_in_love Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 10:21
      Pomysł słuszny, ale czy Morawiecki już przemyślał co będzie w sytuacji:
      1) wypadku: kto będzie płacił renty pasażerom? kierowca czy ZUS czy ubezpieczyciel?
      2) kontroli urzędu skarbowego - czy pasażerowie będą mieć opodatkowanie z tytułu korzyści za darmowe przejazdy?
      3) kontroli urzędu skarbowego2 - czy kierowca będzie mieć opodatkowanie jeżeli będzie chciał ryczałtem brać jakiś pieniądze na benzynę od współpasażerów?
      4) itd.

Carpooling to fajna sprawa, ale nie wystarczy nagle tak sobie tego wpisać do tylko kodeksu drogowego i zostawić w zawieszeniu. Czy znowu będzie bubel prawny do wywalenia wPiSdu?
    • alicia033 Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:47
      a propos innej drogowej zapowiedzi krzywogębego:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25428064,porozumienie-znowu-postawi-sie-pis-chodzi-o-pomysl-z-pierwszenstwem.html#s=BoxOpMT
      Zapamiętajmy, kto życzy sobie, żeby na polskich drogach dalej obowiązywało prawo dżungli.
      • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:49
        alicia033 napisała:
        > Zapamiętajmy, kto życzy sobie, żeby na polskich drogach dalej obowiązywało praw
        > o dżungli.

Bo oczywiście uchwalenie prawa cokolwiek zmieni. Proponuję uchwalenie prawa zabraniającego wypadków. I będziemy w raju big_grin
        • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:55
          Masz rację, nie zmieni nic. Tak długo, jak długo żyją krule szos, dla których samochód jest przedłużeniem lub protezą penisa, nie zmieni się nic. Sad but true. Jak przecież wiadomo, pieszy największym wrogiem człowieka.
          • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 11:57
            sumire napisała:
            > Masz rację, nie zmieni nic. Tak długo, jak długo żyją krule szos, dla których s
            > amochód jest przedłużeniem lub protezą penisa, nie zmieni się nic. Sad but true
            > . Jak przecież wiadomo, pieszy największym wrogiem człowieka.

Owszem - skoro krul szos aktualnie ma w nosie pieszych to wprowadzenie pierwszeństwa dla nich w żaden sposób tego nie zmieni. Ciężko ogarnąć? Widać ciężko.
            • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:01
              Gdyby za wpowadzeniem przepisu poszły duże podwyżki mandatów, to i królowie szos (chociaż niektórzy) może by się ogarnęli.
              Nikt nie mówi, że tych krulów da się wyeliminować, ale może zmniejszyć ich ilość, trzepiąc porządnie po kieszeni ?
              • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:07
                iwles napisała:
                > Gdyby za wpowadzeniem przepisu poszły duże podwyżki mandatów, to i królowie
                > szos (chociaż niektórzy) może by się ogarnęli.

Wysokość kary nie jest straszakiem a jej nieuchronność. Obecne przepisy nie są egzekwowane więc co zmieni jak jeden na 100 000 kruli zostanie ukarany jeden nawet 100-krotnością tego co teraz?

Szczerze powiedziawszy nie ogarniam, dlaczego w najbardziej niebezpiecznych miejscach w mieście po prostu nie są instalowane kamery. Koszt zwróciłby się w tydzień.
                • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:27
                  Bo kuźwa, nie chodzi o to, żeby zwrócił się koszt, tylko żeby zapobiec.
                  • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 12:45
                    iwles napisała:
                    > Bo kuźwa, nie chodzi o to, żeby zwrócił się koszt, tylko żeby zapobiec.

To 'kuźwa' milion złotych mandatu niczemu nie zapobieże.
    • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 13:11
      Nie wiem, jak stanowią przepisy w innych krajach, ale w niemieckich wyraźnie jest napisane, że pieszy ma pierwszeństwo przed wejściem na pasy wtedy, gdy wyraźnie widać jego jednoznaczny zamiar przejścia przez jezdnię, czyli np. stoi na brzegu chodnika przy przejściu. Nikt nie może wpadać na przejście bez należytej uważności i ostrożności. I poza tym pieszemu nie wolno wymusić swojego pierwszeństwa, gdy pojazd znajduje się tak blisko przejścia, że byłby narażony na gwałtowne hamowanie. Pieszy nie powinien też sprawiać wrażenia, że chce przejść, gdy tak naprawdę takiego zamiaru nie ma.
      To na tyle o mitycznym pierwszeństwie pieszych w innych krajach.
      • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 13:18
        Tyle tylko, że to mityczne pierwszeństwo powoduje, że kierowca przed przejściem odruchowo zwalnia.
        • cauliflowerpl Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 13:26
          W Polsce nie wolno wprowadzic takich przepisow, bo są niezmierzalne. Krul odruchowo nie zwoli, chce wiedziec na pewno, czy zwolnic MUSI czy WOLNO MU n8e zwalniac oraz CZYJA BEDZIE WINA w razie czego.
          Nie da sie zas funkcjonowac w oparciu o dobra wole, nalezy funkcjonowac w oparciu o "moja racja jest najmojsza". Nie da sie w przypadku niescislosci nawiazac kontaktu wzrokowego i pokazac "jedz pan, ja se tu tylko stoje i piluje paznokcie".

Podejrzewam, ze jest to skutek tego, ze wezwana do wypadku policja w pierwszej kolejnosci wystawia mandat. Czesto obu stronom.
        • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 13:59
          sumire napisała:
          > Tyle tylko, że to mityczne pierwszeństwo powoduje, że kierowca przed przejściem
          > odruchowo zwalnia.

Oczywiście - odkładnie tak samo jak pierwszeństwo pieszego na pasach powoduje, że kierowca na drugim pasie staje....

Oh wait!
          • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 14:16
            No staje. Już przestań bredzić, że niezatrzymywanie się przed pasami ratuje życie pieszego, fanko motoryzacji i wolnych niedziel.
            • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:25
              sumire napisała:
              > No staje.

Acha - a piesi ginący zabijają się sami.
              • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:45
                A gdzie ci piesi tak na potęgę giną? Bo że u nas, to wiem, ale ostatnio byłam w Lizbonie i tam spojrzenie w kierunku jadącego samochodu powodowało, że zwalniał. Ale to Półwysep Iberyjski, dzicy ludzie, wiadomo.
      • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 14:27
        Francja, Norwegia:
        "Na przejściach dla pieszych, gdzie ruchem nie kieruje policja ani sygnalizacja świetlna, kierowcy zobowiązani są do ustąpienia pierwszeństwa pieszym znajdującym się na przejściach dla pieszych lub zbliżającym się do takich przejść. Termin „zbliżający się do jezdni” nie jest precyzyjnie zdefiniowany, Kierowcy zobowiązani są do zatrzymania się nawet jeśli pieszy nie jest jeszcze na przejściu dla pieszych. Jednakże, zgodnie z rozsądną interpretacją, pieszy musi być blisko przejścia, aby obowiązek ten znalazł zastosowanie"
        • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 15:05
          No, i tyle. Aż tyle. I jakoś działa. Ale u nas krul szosy ma zbyt cenną stopę, by jej wysiłek marnować na hamowanie przed pasami.
          • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:07
            Wcale nie. Ale hamowanie ma sens, gdy ktoś chce przejść, a nie pojawi się w pobliżu przejścia.
            • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:08
              A pieszy ma rozum i nie ładuje się pod samochód bez rozejrzenia się i gdy ten samochód jest już praktycznie na przejściu.
            • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:10
              Jak powszechnie wiadomo, większość pojawiających się w pobliżu przejścia w ogóle nie chce przechodzić, tylko przychodzi sobie popatrzeć.
              • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:27
                sumire napisała:
                > Jak powszechnie wiadomo, większość pojawiających się w pobliżu przejścia w ogól
                > e nie chce przechodzić, tylko przychodzi sobie popatrzeć.

No pacz pani - wiedzą sekretną jest, że chodniki biegną wzdłuż ulic i (o matko jedyna) - wzdłuż przejść dla pieszych. Nieeesaaaamooowiiite. Nie do ogarnięcia! big_grin
                • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:41
                  Serio, nie jesteś w stanie zauważyć zamiaru przejścia, gdy pieszy idąc chodnikiem, zmienia kierunek o 90 stopni i jest całym sobą skierowany na ulicę ?
                  Jakby nie patrzeć, taki manewr zajmuje pieszemu minimum 2 kroki.
                  Ale oczywiście "nieDaSię", gdzie indziej się da, tylko w Polsce, już na etapie zanim powstanie projekt zmian, niektórzy wiedzą, że się nie da.

Malkontenci, słowo daję.
                  • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:46
                    iwles napisała:
                    > Serio, nie jesteś w stanie zauważyć zamiaru przejścia, gdy pieszy idąc chodniki
                    > em, zmienia kierunek o 90 stopni i jest całym sobą skierowany na ulicę ?
                    > Jakby nie patrzeć, taki manewr zajmuje pieszemu minimum 2 kroki.

2 kroki (1 metr) i sekundę. Wiesz ile czasu zajmuje zatrzymanie samochodu i jaką odległość przebywa hamując z 30km/h przy dobrych warunkach i przeciętnym czasie reakcji? Ok. 10 metrów.

Jeżeli pieszy idzie sobie idzie, nagle mu się przypomni, że jednak skorzysta z przejścia, skręci, zrobi 2 kroku i wlezie na jezdnię bez parzenia (bo przecież ma pierwszeństwo!) to ja się zatrzymam już ZA przejściem.
                    • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:50
                      araceli napisała:
                      > Ok. 10 metrów.

Poprawka - 17m. 10m jest przy ok 20km/h.
                      • kandyzowana3x Re: w expose o ruchu drogowym 21.11.19, 07:07
                        Chyba pora zainwestować w lepsze auto, model który hamuje 17 m z 30 km/h badań technicznych nie powinien przejść.
                        www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-b67421ed-9bc7-4fcf-a4f4-d1cc417a34bf/c/004_CHAWINSKI_CZECH_GUSTOF_TURON_KOLDYS_ZIOLA_2.pdf&ved=2ahUKEwj27f_S0PrlAhXkw8QBHQyrC24QFjAJegQIBhAB&usg=AOvVaw3wSR6jRumTkgKOac_az9SV&cshid=1574316189319
                        • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 21.11.19, 07:13
                          kandyzowana3x napisała:
                          > Chyba pora zainwestować w lepsze auto, model który hamuje 17 m z 30 km/h badań
                          > technicznych nie powinien przejść.

Coś takiego jak CZAR REAKCJI jest ci oczywiście obce?
                    • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:57
                      Mózg, mózg ! mózg zawsze musi pracować.
                      czy dziś, nawet jak masz zielone światło dla pieszych nigdy nie rozglądasz się (lewo - prawo) czy bezpiecznie jest wejść na pasy ? MIMO że prawo wyraźnie mówi, że pieszy na pasach ma pierwszeństwo?

No więc dokładnie tak samo byłoby w tym, opisywanym przeze mnie, przykładzie.
                      Żaden przepis nie zwalnia z myślenia.
                      • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:25
                        iwles napisała:
                        > czy dziś, nawet jak masz zielone światło dla pieszych nigdy nie rozglądasz się
                        > (lewo - prawo) czy bezpiecznie jest wejść na pasy ?

JA (podkreślam JA) się rozglądam. Ale wiele sytuacji widziałam, że się ludzie nie rozglądali. Już nie mówiąc o takich w słuchawkach na uszach, wpatrzeni w smartfona.

> Żaden przepis nie zwalnia z myślenia.

Oł rili? A czyja wina będzie jak dojdzie do potrącenia? Tego co "nie myślał"? No nie bardzo.
                    • baltycki Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:58
                      araceli napisała:

> Jeżeli pieszy idzie sobie idzie, nagle mu się przypomni, że jednak skorzysta z
                      > przejścia, skręci, zrobi 2 kroku i wlezie na jezdnię bez parzenia (bo przecież
                      > ma pierwszeństwo!) to ja się zatrzymam już ZA przejściem.

Pieszy, ktory "idzie sobie idzie, nagle mu się przypomni, że jednak skorzysta z przejścia,
                      > skręci, zrobi 2 kroku i wlezie na jezdnię bez parzenia" nie ma pierwszenstwa, nie zmyslaj.
                      • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:22
                        baltycki napisał:
                        > Pieszy, ktory "idzie sobie idzie, nagle mu się przypomni, że jednak skorzysta z
                        > przejścia,
                        > > skręci, zrobi 2 kroku i wlezie na jezdnię bez parzenia" nie ma
                        >
                        pierwszenstwa, nie zmyslaj.

W OBECNYCH przepisach nie ma. Piszemy o ich potencjalnych zmianach o ile jeszcze nie ogarnąłeś.
                        • baltycki Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:31
                          araceli napisała:

> W OBECNYCH przepisach nie ma. Piszemy o ich potencjalnych zmianach o ile jeszcz
                          > e nie ogarnąłeś.

Ewentualne zmiany nie beda odbiegaly od uregulowania w innych krajach UE, a tam taki pieszy nie ma pierwszenstwa.

----
                          W szkole mej siostrzenicy 6/5 uczniów miało czerwony pasek.

flegma_tyczka
                          • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:34
                            baltycki napisał:
                            > Ewentualne zmiany nie beda odbiegaly od uregulowania w innych krajach UE,

Nie będą bo... bałtycki tak pisze? big_grin
                            • baltycki Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 18:06
                              araceli napisała:

> baltycki napisał:
                              > > Ewentualne zmiany nie beda odbiegaly od uregulowania w innych krajach UE,
                              >
                              > Nie będą bo... bałtycki tak pisze? big_grin

Bo tak mowia ostatnie zmiany (jazda na suwak, korytarz zycia), bo dazy sie do ujednolicenie "Prawa drogowego" w UE.
                    • aankaa Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:44
                      araceli napisała:

> Jeżeli pieszy idzie sobie idzie, nagle mu się przypomni, że jednak skorzysta z przejścia, skręci, zrobi 2 kroku i wlezie na jezdnię bez parzenia (bo przecież ma pierwszeństwo!) to ja się zatrzymam już ZA przejściem.

najprawdopodobniej z owym pieszym na masce albo już poza nią
                  • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:56
                    Czasem jestem, czasem nie. Jeśli to skrzyżowanie, to czasem trudno przewidzieć. I naprawdę nie chodzi mi o błogosławieństwo masowego rozjeżdżania pieszych tylko o zdrowy rozsądek i nietworzenie grupy świętych krów.
                    • milka_milka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:58
                      A pieszemu nic się nie stanie, jeśli przed wkroczeniem na przejście przystanie i się rozejrzy. Korona od tego z głowy nie spada.
                      • tairo Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:41
                        A kierowcy nic się nie stanie, jeśli przed dojechaniem do przejścia zwolni i się rozejrzy. Korona od tego z głowy nie spada.
                        • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 19:53
                          No, jak widać, spada.
                          Okazuje się, że gdyby coś PiS zaszkodziło, to wprowadzenie przepisów dających pierwszeństwo pieszym i zachęcających do rezygnacji z wjeżdżania samochodem do miast big_grin Krul szosy z ciężko stopo nie wybaczyłby.
                          • tairo Re: w expose o ruchu drogowym 21.11.19, 02:38
                            Ale tylko w Polsce, a na granicy chyba gwoździem do pustego łba przybijają, bo nagle przestaje spadać.
                    • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:04
                      tylko że na skrzyżowaniach, najczęściej jest sygalizacja.
                      Brak sygnalizacji, czyli właśnie te sytuacje najbardziej niebezpieczne, to zazwyczaj pojedyncze przejścia przez jezdnię.
                • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:42
                  Ależ ty się czepiasz na siłę, dziecko. Jak tam praca w niedziele, złożyłaś już wniosek w sprawie prezenterów telewizyjnych, żeby ich uwolniono od tego znoju?...
                  • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:49
                    sumire napisała:
                    > Ależ ty się czepiasz na siłę, dziecko. Jak tam praca w niedziele, złożyłaś już
                    > wniosek w sprawie prezenterów telewizyjnych, żeby ich uwolniono od tego znoju?.
                    > ..

Hehe - i już walimy personalnie big_grin ZIEEEEEEEW! Nie ma argumentów, no nie ma big_grin
                    • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:06
                      Ależ ty jesteś kompletnie głucha na argumenty, więc nie ma sensu gadać z tobą rzeczowo, bo zaraz popadasz w histerię i DUŻE LITERY. Z twojej strony ani jeden merytoryczny argument nie padł, poza tym, że niedasie i niedasie.
                      • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:12
                        sumire napisała:
                        > Ależ ty jesteś kompletnie głucha na argumenty,

Jakie argumenty? Tak bo tak? Jak pisałam wyżej - uchwalmy zakaz wypadków i będziemy w raju.
                        • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:17
                          "Jakie argumenty? Tak bo tak?"

Nie !
                          argumentem jest zmniejszona ilość (i to znacznie) wypadków z pieszymi w krajach, gdzie taki przepis funkcjonuje.
                          • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:21
                            iwles napisała:
                            > "Jakie argumenty? Tak bo tak?"
                            > Nie !
                            > argumentem jest zmniejszona ilość (i to znacznie) wypadków z pieszymi w krajach
                            > , gdzie taki przepis funkcjonuje.

No pacz pani - w innych krajach ludzie nie muszą płacić od metra za śmieci bo ich sąsiedzi nie oszukują. Bierzmy z nich przykład big_grin

Nie wszystko co "w innych krajach" sprawdza się u nas. Ustawą nie zmieni się nastawienia krulów szos. Skoro TERAZ przepisów nie respektują to w jaki sposób miałaby to ustawa zmienić?
                            • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:27
                              "Nie wszystko co "w innych krajach" sprawdza się u nas. "

bo ?
                              Jesteśmy głupsi od innych ?

"Ustawą nie zmieni się nastawienia krulów szos."

to za ustawą niech idą dalsze kroki: monitoringi, zwiększone kary, edukacja (i kierowców i pieszych). Chyba DaSię?
                              • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:33
                                iwles napisała:
                                > bo ?
                                > Jesteśmy głupsi od innych ?

Bo cwaniaczymy a ci przestrzegający przepisów uznawani są za frajerów. Bo przeciągamy linę - każdy w swoją stronę. Bo uważamy, że przepisy są zawsze złe. Bo wszędzie się spieszymy (i kierowcy i piesi). Bo nie mamy żadnego szacunku dla innych.

Odpowiedz sobie sama za pytanie - dlaczego nie możemy normalnie płacić za śmieci. Dlaczego jesteśmy krajem oszustów?
                            • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:28
                              No to niech nie respektują dalej i luz. Jedziemy dalej. Nicsieniestauo.
                              • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:30
                                sumire napisała:
                                > No to niech nie respektują dalej i luz. Jedziemy dalej. Nicsieniestauo.

Nie no - dorzućmy prawo pieszego do bezmyślnego wejścia kierowcy prosto pod koła i zaraz bezpieczeństwo się poprawi o 10000% tongue_out
                                • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:35
                                  Nie, lepiej tego nie róbmy.
                                  Już widzimy, kto nie zwalnia przed pasami.
                                  • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:44
                                    sumire napisała:
                                    > Nie, lepiej tego nie róbmy.

Owszem - po pierwsze nie szkodzić.
                                    • sumire Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 19:50
                                      Nie szkodzić komu?...
                                      • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 20:19
                                        sumire napisała:
                                        > Nie szkodzić komu?...

Pomyśl.
                                • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:36
                                  Nie no, w ogóle zlikwidujmy wszystkie prawa, kodeksy, przepisy, paragrafy. Przecież są one nieskuteczne, skoro zdarzają się przestępstwa.
                                  A jak zlikwidujemy prawo, to i przestępstwa się zlikwidują. Po prostu takiego SŁOWA nie będzie w słowniku.
                                  • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:43
                                    iwles napisała:
                                    > Nie no, w ogóle zlikwidujmy wszystkie prawa, kodeksy, przepisy, paragrafy. Prze
                                    > cież są one nieskuteczne, skoro zdarzają się przestępstwa.

Kodeksy generalnie mają za zadanie ukaranie czyli działają po fakcie. Prawo niemożliwe do wyegzekwowania jest martwe. Jak ściągalność alimentów.
              • jak_matrioszka Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:32
                Wiekszość naprawde nie chce przejść, bo nie ma nic do załatwienia po drugiej stronie drogi, po prostu idzie dalej. Jadacy 30-50km/h nie musza wcale drastycznie hamować przy każdych pasach, ani też nie doznaja uszczerbku na komforcie życia, jak lekko zwolnia i przyjrza sie pieszym. Gdyby piesi mieli być obciażeni jakimś obowiazkiem w celu poprawienia własnego bezpieczeństwa na drodze, to mogłyby to być obowiazkowe elementy odblaskowe dla każdego, kto wychodzi na ogólnodostepne drogi. Po własnej działce czy po lesie chodź sobie ubrany w strój kamuflujacy, a na i przy drodze masz być widoczny. Już sobie wyobrażam ten wrzask, że jak to pieszy ma sie ozdabiać refleksem, przecież to kierujacy autem powinni mieć dobry wzrok i zawsze ich wypatrzeć, a jak nie widza czarno ubranej osoby na czarnym tle w środku ciemnej nocy, to im prawo jazdy zabrać, ślepakom...
            • iwles Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 16:53
              milka_milka napisała:

> Wcale nie. Ale hamowanie ma sens, gdy ktoś chce przejść, a nie pojawi się w pobliżu przejścia.

zazwyczaj jest tak, że jeśli ktoś pojawia się na przejściu (stoi na chodniku, może nawet z metr-dwa przed wejściem na pasy i jest zwrócony PRZODEM do przejścia, albo idzie w kierunku przejścia i jest w miarę blisko (czyli np. te ok 2 m. ) to można domniemywać, że ten ktoś CHCE przejść na drugą stronę ulicy. I tak, to jest właśnie sygnalizowanie zamiaru przejścia.

• baltycki Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:01
              milka_milka napisała:

> Wcale nie. Ale hamowanie ma sens, gdy ktoś chce przejść, a nie pojawi się w pob
              > liżu przejścia.
              Zadne przepisy w zadnym kraju nie mowia o "pojawienie sie w pobliżu przejścia", "pojawienie sie" wymyslilas Ty.
              • araceli Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:17
                baltycki napisał:
                > Zadne przepisy w zadnym kraju nie mowia o "pojawienie sie w pobliżu przejścia",
                > "pojawienie sie" wymyslilas Ty.

W PL od paru lat próbuje się forsować zmiany przepisów na "pierwszeństwo ma pieszy zbliżający się do przejścia". Morawiecki zdaje się mówił o pierwszeństwie pieszych "przed przejściem" - cokolwiek to znaczy.
                • baltycki Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 17:40
                  araceli napisała:

> W PL od paru lat próbuje się forsować zmiany przepisów na "pierwszeństwo ma pie
                  > szy zbliżający się do przejścia". Morawiecki zdaje się mówił o pierwsze
                  > ństwie pieszych "przed przejściem" - cokolwiek to znaczy.

Samo "zbliżanie sie" nie wystarczy aby miec pierwszenstwo, moze byc tez stanie, ale musi byc "obiektywnie rozpoznawalny" zamiar przejscia i forsowanie takich zmian znam.

---
                  W szkole mej siostrzenicy 6/5 uczniów miało czerwony pasek.

flegma_tyczka
    • aamarzena Re: w expose o ruchu drogowym 20.11.19, 19:43
      Podobne rozwiązania juz istnieją "Wydzielone odrębne pasy ruchu dla komunikacji publicznej na ulicach Rzeszowa będą obowiązywały tylko w dni powszednie w godzinach od 6:30 do 9:30 oraz w godzinach od 14:30 do 17:30. W pozostałym okresie z buspasów będą mogli korzystać wszyscy użytkownicy dróg.

W godzinach obowiązywania buspasów mogą korzystać z nich pojazdy komunikacji miejskiej, służby ratunkowe, straż miejska, taksówki, motocykliści oraz kierowcy samochodów, którzy wiozą minimum dwoje pasażerów."
      www.rzeszow.pl/mieszkancy/transport-i-komunikacja/buspasy-na-ulicach-miasta-rzeszowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka