Dodaj do ulubionych

zimowy kącik relaksacyjny

10.12.19, 20:21
planuję sobie urządzić i w tym celu na razie nabyłam miękki koc w kolorze czekolady i mirrę wraz kadzielniczką. Dużo tu czytam o wypoczynku z książką przy kakao z rumem, herbatce z cynamonem, ozdobach świątecznych i proszę o podrzucenie pomysłów tego typu, coby móc uwić sobie ciepłe, kojące gniazdko na długie zimowe wieczory. Do tej pory nie byłam amatorką herbaty, ale planuję to zmienić, więc jeżeli ktoś zna jakieś godne polecenia w jesienno-zimowych smakach to będę wdzięczna za podzielenie się wiedzą.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 20:35
      Służę uprzejmie-moja ukochana zimowa herbata- do dużego czajnika wrzucam pół laski cynamonu (dla mnie to idealna ilość, można oczywiście dać mniej lub więcej), zapraszam mocną herbatę earl grey jak lekko przestygnie wciskam sok z 1/2 pomarańczy i 1/2 cytryny. I gotowe.
      • daniela34 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 20:36
        *zaparzam
      • berdebul Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 20:52
        Dorzucam do podobnego zestawu goździki. Parzę małymi porcjami, w mini zaparzaczce z ikei (mini dzbanuszek z taką praską-sitkiem). Zalewam w szklance plaster cytryny (kroje wyszorowany cytryny na plastry, zalewam miodem z rumem 1:1, trzymam w sloiczku) i pomarańczy. Można dorzucić plaster imbiru.
        Dzięki temu zawsze gorąca.
        • mokka39 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 21:04
          dziękuję ♥ wspaniale brzmi ten przepis!
    • mikams75 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 20:42
      uwielbiam kawe latte z posypka "dyniowa" czyli mieszanka przypraw do ciasta dyniowego. Taka prosta wersja pumpkin spice latte, bezcukrowa.
      • summerland Re: zimowy kącik relaksacyjny 13.12.19, 19:59
        To tez moja ulubiona, jeszcze lubie gingerbread spice.
    • kosmos_pierzasty Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 20:47
      Lidl właśnie ma fajne herbatki Basiliur, zimowe smaki, wybór, niektóre w efektownych puszeczkach. Polecam 😊
      • kosmos_pierzasty Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 20:48
        Basiliur, bez i.
    • aankaa Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 20:48
      jeśli masz dziecko - niania co drugi wieczór, najlepiej jak zabierze do siebie big_grin
    • kosmos_pierzasty Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 20:59
      I nie zapomnij o odpowiednim kubeczku, pojemnym i tematycznym 😉 Albo i imbriczku nawet z filiżanką.
      • mokka39 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 21:09
        ooo, świetny pomysł. Jakby jakiś ładny imbryczek z filiżanką lub kubkiem wpadł ci gdzieś przypadkiem w oko, to daj znać. Nie pijałam dotąd herbat, więc nie posiadam takich akcesoriów.
        • kosmos_pierzasty Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 21:59
          W Homli są IMO ładne, w home&you trzeba grzebać, bo sporo tandety po zawyżonych cenach przed świętami, ale zdarza się czasem coś całkiem ok.
    • nangaparbat3 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 21:01
      Kot. Koniecznie.
      • mokka39 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 21:05
        już mam, nawet dwie sztuki.
    • daniela34 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 21:07
      Polecam do tego jeszcze odpowiednią muzykę (wg wlasnego gustu) ja właśnie słucham chóru King's College z Cambridge i mojej ukochanej "Kuropatwy na gruszy" i już prawie się czuję jakby były Święta smile
      • daniela34 Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 21:08
        Tudzież "Przepiórki na gruszy"bo wolę te wersje tytułu smile
    • fantomowy_bol_mozgu Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 21:42
      Dla mnie to koniecznie zaparzana, owocowa herbata (mi akurat czarna szkodzi) z cytryną, miodem i sporo imbiru.
      Do tego przemyślałabym oświetlenie - sama czytam przy górnym świetle, ale u teściów jest taki super kącik czytelniczy z wolnostojącą lampą i ona robi sporo klimatu (acz wiadomo, musi być na tyle jasna, by sobie wzroku nie psuć).
      A, i dla mnie w tym zimowym zestawie niezbędne są odpowiednie skarpetki big_grin ciepłe i we wzorki, bo stopy mi najbardziej marzną przy dłuższym bezruchu smile
    • tairo Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 22:06
      Rooibos marcepanowy, wiśniowo-migdałowy, czekoladowy albo "spiced orange" (pomarańczowo-korzenny).
      Nie jestem amatorką herbaty, ale rooibosa lubię.
      • kosmos_pierzasty Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 22:09
        Potwierdzam, marcepanowy rooibos jest świetny. Rooibos parzę we french press.
        • tairo Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 22:26
          Ja sobie właśnie wyklikałam pierniczkowo-pomarańczowy i mam nadzieję, że będzie tak smaczny, jak sugeruje nazwa.
      • mokka39 Re: zimowy kącik relaksacyjny 11.12.19, 19:43
        Marcepanowa herbata brzmi genialnie!
        • sea.sea Re: zimowy kącik relaksacyjny 11.12.19, 20:50
          W Five O'Clock mają czarną herbatę o nazwie "Warta Poznania".
          I ona smakuje i pachnie jak rogale marcińskie, jeśli lubisz takie klimaty, to polecam bardzo smile)
        • tairo Re: zimowy kącik relaksacyjny 12.12.19, 14:37
          Smakuje też świetnie smile
    • mika_p Re: zimowy kącik relaksacyjny 10.12.19, 22:09
      https://herbaciarnia.net/environment/cache/images/500_500_productGfx_3885/Teekanne-Magic-Winter-zestaw.jpg

Jak nie pijałaś herbat, to Teekanne ma zestaw zimowy, który mnie kusi - akurat na spróbowaie smaków:
      herbaciarnia.net/teekanne_magic_winter_zestaw_herbat_na_swieta_i_na_cala_zime

Jesli kącik jest na kanapie, to dokup poduszki
    • mrs.solis Re: zimowy kącik relaksacyjny 11.12.19, 03:03
      Swego czasu mialam faze na goraca wode ze swiezym imbirem, cytryna i miodem. Z napojow alkoholowych lubie czasem cydr jablkowy na cieplo z rumem i odrobina cynamonu.
      • summerland Re: zimowy kącik relaksacyjny 13.12.19, 19:55
        To ja wlasnie tak pije wode z imbirem, cytryna i miodem! Bardziej mi smakuje niz herbata. I wino grzane tez lubie :p
    • mysiulek08 Re: zimowy kącik relaksacyjny 11.12.19, 03:33
      Z herbata nie pomoga, pijam wylacznie czarne, ale jak masz koc, to i poduszki potrzebujesz, wygodny duzy fotel lub kanapa (preferuje narozne zeby sie w miekki rog wcisnac), kubek a wlasciwie kubas, nastrojowe oswietlenie, gorne odpada, swieczki zapachowe,no i kominek! zamiast herbaty grzane wino albo grog smile a jak juz musi byc smakowa herbata (fuj tongue_out ) to moze masala?
    • cauliflowerpl Re: zimowy kącik relaksacyjny 11.12.19, 08:17
      Podgrzewacz do herbaty tez robi nastroj.
      No i kot, wiadomo.
      • kosmos_pierzasty Re: zimowy kącik relaksacyjny 11.12.19, 08:21
        Z akcesoriami do herbaty to można płynąć smile Tacka do podawania, podkładki pod kubki, zaparzacze, czapeczka-ocieplacz na imbryk (dla mnie podstawa smile imo lepsze rozwiązanie niż podgrzewacz ), spodeczek na torebkę/zaparzacz. Jest z czego wybierać. Nie mówiąc już o akcesoriach do zaparzania po chińsku i innych bajerach.
    • mdro Re: zimowy kącik relaksacyjny 11.12.19, 19:52
      Ematki jesieniary big_grin
      • lauren6 Re: zimowy kącik relaksacyjny 13.12.19, 23:10
        Zimiary
    • beataj1 Re: zimowy kącik relaksacyjny 12.12.19, 15:53
      To ja nie o herbacie. Kocham gorące spienione mleko z likierem amaretto. Im bardziej gorące i spienione tym lepiej.
    • kosmos_pierzasty Re: zimowy kącik relaksacyjny 13.12.19, 15:27
      I jak się sprawy mają? Zaopatrzyłaś się we wszystkie niezbędniki? smile

U mnie mniej więcej tak
      (już wcześniej chciałam wstawić, ale jednak nadal z trudem ogarniam kwestię kopiowania zdjęć itp. i dopiero dziś miałam chwilę, żeby pokombinować)
      • mokka39 Re: zimowy kącik relaksacyjny 13.12.19, 19:18
        jaki uroczy♥ Jeszcze nie - jak już będzie gotowy to wstawię zdjęcie wink
      • mokka39 Re: zimowy kącik relaksacyjny 23.12.19, 17:43
        Kosmos_pierzasty, tak, już gotowe. Dotarła welurowa poduszka, jest kocyk, świecznik, kubek w koty i zestaw herbatek : cynamonowa gwiazda, jesienne owoce, rooibos marcepanowy i śmietankowo-karmelowy. Kupiłam też naturalne kakao i pod wpływem inspiracji rzuconej na forum zamierzam je pić z rumem.
        • mokka39 Re: zimowy kącik relaksacyjny 23.12.19, 17:44
          ciemne, ale coś tam widać
          • kosmos_pierzasty Re: zimowy kącik relaksacyjny 23.12.19, 17:52
            Świetny smile I jakie zasoby! Mniam smile
    • summerland Re: zimowy kącik relaksacyjny 13.12.19, 20:02
      Zapytam apropos ksiazek, czy mozecie polecic cos ciekawego-wciagajacego? Marzy mi sie zeby sie zaszyc w taki przytulnym kaciku z ciekawa ksiazka wlasnie.
      • mika_p Re: zimowy kącik relaksacyjny 13.12.19, 22:16
        www.biblionetka.pl/book.aspx?id=35753
      • mokka39 Re: zimowy kącik relaksacyjny 14.12.19, 11:10
        To zależy co lubisz, ale mnie bardzo wciągnęły Wojny Wikingów Bernarda Cornwella, a już zwłaszcza Trylogia arturiańska tego samego autora. Nie wiem wprawdzie jak to wygląda w polskim tłumaczeniu, bo czytałam w oryginale, ale książka świetna, no i nie jakaś bardzo ponura czy ciężka, a do czytania takich mam skłonności. Poleciłabym Archipelag Gułag, Rosja w łagrze Sołoniewa albo Opowiadania Kołymskie Szałamowa, Wciągające, ale to już posępna tematyka, literatura łagrowa. Z fajnych i zabawnych to zdecydowanie Dzienniki gwiazdowe Lema. Świetne, chociaż dość specyficzne i nie każdemu przypadnie do gustu jest Przepowiadanie sobie Mirona Białoszewskiego. No i z fantastyki Pan Lodowego Ogrodu tudzież cykl Przedksiężycowi Anny Kańtoch. Wszystkie książki Sary Waters, trochę stylistyka prozy wiktoriańskiej, a zwłaszcza Niebanalna Więź i Za ścianą. Niebanalna Więź to moim zdaniem jedno z najlepszych przedstawień pragnienia wiary w istnienie nadprzyrdzonego, obok E. E. Olgi Tokarczuk (czytałam to na długo zanim dostała Nobla wink )
    • aurinko Re: zimowy kącik relaksacyjny 13.12.19, 22:47
      Herbata Zimowa z Herbapolu. Wysypuję z tych jednorazowych torebek i zaparzam w czajniczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka