Dodaj do ulubionych

Terminacja ciąży na nfz

03.02.20, 15:22
Dzisiaj miałam robione usg genetyczne ciąży, i niestety wyszły złe wyniki. Będę robiła amniopunkcję, biorę pod uwagę zakończenie ciąży jeśli wyniki wyjdą nieprawidłowe. Czy ktoś wie jak wygląda procedura przerywania ciąży na nfz? Na wyniki amnio będę musiała czekać, odbiorę je pewnie w rejestracji i co dalej? Czy same wyniki badań wystarczą czy muszę mieć jakieś skierowanie? Zapisałam się na amniopunkcję w szpitalu, w którym nie wykonuje się aborcji, zastanawiam, się czy później nie będę miała z tego powodu jakichś problemów i czy lepiej nie przepisać się na badanie do placówki, która takie zabiegi wykonuje? Czy ktoś może wie jak wygląda cała procedura?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:26
      Nie martw się na zapas. Znam sporo przypadków gdzie usg było złe a po amnio okazywało się, że wszystko ok.
      • bib24 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:28
        chyba nie takie jest pytanie.
        • milva24 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:42
          A od kiedy to na tym forum piszemy tylko na temat?
    • aqua48 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:31
      W tej sytuacji na Twoim miejscu zapisałabym się na amniopunkcję w szpitalu w którym takie zabiegi robią gdy wyjdzie coś nie w porządku. Lekarz powinien Ci podczas badania powiedzieć co i jak.
    • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:33
      Ja robiłam w 11 tygodniu badania genetyczne. Szybko i pewnie miałam wynik. Ja usg miałam ok
      U kolezanki usg było niejednoznaczne...tez robiła genetyczne. Okazało sie ze jest ok. Amnio nie robiła bo to jednak grozi utratą ciązy
      Genetyczne kosztuja ale moim zdaniem warto
      • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:38
        Genetyczne badanie nie może być podstawą ewentualnej terminacji. Jeśli USG wyszło źle ( rozumiem że były przynajmniej dwie przesłanki w kierunku wady genetycznej) to szkoda wydawać kasy na NIFTY.
        • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:49
          Ale ja nie mowie ze to jest przesłanka do terminacji. Kolezanka zrobiła zanim zdecydowała sie na amnio. Amnio niesie ryzyko utraty ciązy. Jej akurat okazała sie zdrowa...
          • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:46
            Jesli USG zle, to znaczy ze sprawa jest powazna, a to oznacza przeslanki do amnio. Szkoda kasy na genetyczne.
            • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:02
              Jej nie było. Genetyka ok. Dziecko zdrowe sie urodziło.
              Ja nie miałam przesłanek a zrobiłam genetyke bo USG ma wykrywalnosc chyba 70%....dla mnie za mało.
              • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:20
                Ale ty NIE miałaś przesłanek. Autorka ma ZLE USG.
                • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:20
                  Napisałam li i jedynie ze jak ma długo czekać na amnio (czesto to jest nawet 4 tygodnie) i ja stać niech zrobi genetykę. Tak wiem i tak bedzie musiałą zrobić amnio do potwierdzenia w ramach aborcji zgodnej z prawem.
                  • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:28
                    "długo czekać na amnio (czesto to jest nawet 4 tygodnie) i ja stać niech zrobi genetykę."

PO CO???
                    • aerra Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 15:57
                      Dla własnego spokoju, a po co się niby robi?
      • swinka-morska Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:44
        Powtarzanie, że amnio grozi utratą ciąży jest szerzeniem nieprawdy.
        • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:04
          A to ciekawe, bo oficjalne stanowisko ginekologów i położników mówi inaczej. Oczywiście nie myśli się o tym, gdy planuje się terminację, a prawdopodobieństwo wady genetycznej jest wysokie.
          • joszka30 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:16
            A możesz podać źródło tego oficjalnego stanowiska? Amniopunkcja minimalnie podwyższa prawdopodobieństwo utraty ciąży. A powikłania obejmują np krwawienia, saczenie wód plodowych. A to niekoniecznie prowadzi do poronienia. Zła sława tego badania jest nieuzasadnione. I piszę to m. in z wlasnego doświadczenia, bo miałam 2 x amnio
            • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:33
              To znaczy, ze nie byłaś statystyczna jedna na 100 kobiet i bardzo dobrze.
              • joszka30 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:46
                Dwa razy
              • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:24
                1 na 1000
          • swinka-morska Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:20
            Wynik amniopunkcji nie mówi o prawdopodobieństwie tylko o faktycznym występowaniu (albo nie) danej wady.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25042845
            Ryzyko straty zdrowej ciąży po amniopunkcji to 0,11%.
        • majenkir Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 16:10
          swinka-morska napisała:
          > Powtarzanie, że amnio grozi utratą ciąży jest szerzeniem nieprawdy.

Moja kolezanka stracila ciażę po amnio, czyli zdarza sie. Co oczywiscie nie znaczy, zeby nie robic jesli jest taka potrzeba.
      • berdebul Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:48
        Tyle ze nie są podstawa do terminacji ciąży. Bez amnio nie przerwiesz na NFZ.
        • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:50
          Tak ale ona zrobiła przed amnio. Z załozeniem ze jak genetyczne bedzie ok amnio nie robi. I nie gadajcie ze amnio nie ma ryzyka utaty ciazy ma.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:13
            No dobra, będzie tracić znowu czas na robienie NIFTY, które wyjdzie złe i co w tedy? Wtedy będzie musiała i tak się poddać amniopunkcji i znowu czekać. A przecież terminować legalnie można tylko do któregoś tygodnia. Nie mówiąc o tym, że NIFTY to jest kupa kasy, a dziewczyna pyta o całą procedurę na NFZ. Myślę, że gdyby finanse nie były problemem, w ogóle by nie było tego pytania. Bo wszystkie badania i ewentualną aborcję przeprowadziłaby w prywatnej klinice.
            • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:22
              Ja pisałam tylko ze znajoma robiła zanim zrobiła amnio aby w razie gdy wynik bedzie ok nie ryzykować amnio. I tak sie stało
              Ja nie miałam złych wyników w USG (było ok) ale dla własnego świętego spokoju zrobiłam genetyczne.
              • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:47
                W genetyczne to sie mozna bawic, jak USG wyjdzie dobrze. Jak sie planuje ewentualna terminacje, to liczy sie czas, niestety.
                • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:51
                  Ale amnio też trzeba czekać, mnie umówili na za miesiąc niestety
                  • jolie Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:23
                    W Krakowie w Szpitalu Uniwersyteckim amnio robią po ukończonym 15 tc. Dlatego ja z marszu zrobiłam biopsję kosmówki (prywatnie niestety), żeby nie torturować się tyle tygodni.
                  • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:25
                    Dasz radę zrobić prywatnie?
                    Co wyszło w USG, jeśli mogę spytać? Bo jeśli tylko przezierność to postaraj się nie martwić na zapas - ona często źle wychodzi. Wtedy zrobiłabym NIFTY jesli NIE chcesz ryzykować amnio. Jeśli inne rzeczy wyszły na USG to niestety tylko amnio do ewentualnej terminacji.
                    • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:34
                      Ale co prywatnie? Termnację czy badania? Bo amnio i tak po 14 tygodniu, prawda? Wyszła przezierność 6mm, ogólny obrzęk płodu, niewidoczna kość nosowa i przepuklina pępowinowa uncertain
                      • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:24
                        Amnio prywatnie. Te wyniki niestety nie wyglądają dobrze.
                • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:03
                  Jej to amnio wyznaczyli na 5 tygodni do przdu, genetyka byla po 10 dniach. Juz nawet dla spokoju matki warto...
                  • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:26
                    Dla jakiego spokoju?? Ona ma ZLE wyniki. Wyda kasę na NIFTY a potem i tak będzie musiała zrobić amnio. Zamiast płacić kasę na zbędny test, może przeznaczyć tą kasę na test który coś jej da w praktyce.
          • beataj1 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:54
            To straszne że kobiety zamiast realnie zbadać stan swojej ciąży bawią się w statystyczne wróżenie z fusów i tracą swój cenny czas. Owszem, jest jakieś tam ryzyko przy smnio ale mam wrażenie że niepotrzebnie demonizowane.
            • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:22
              "bawią się w statystyczne wróżenie z fusów "

Jeśli chodzi ci o NIFTY to jest to badanie DNA płodu. PAPPA to rzeczywiście statystyka.
              • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:06
                Ja miałam PANORAME podobnie. To nie jest wrózenie z fusów a czesto wynik duzo szybciej.
            • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:45
              Statystyczne wróżenie daje 99.99% pewność w przypadku negatywnego wyniku. W przypadku pozytywnego czułość testu jest niższa i trzeba czekać na wynik amnio.

Po co robić test? Bo wynik masz już po tygodniu, góra dwóch. Masz czas na przykład sobie planu B w Holandii lub Niemczech, gdyby oficjalna ścieżka w Polsce szła jak krew z nosa. Przy miesiącu oczekiwania na samo amnio i kolejnych tygodniach czekania na wynik na samo załatwienie legalnej terminacji zostaje bardzo mało czasu. A wiadomo, że w Polsce całe szpitale, a wręcz szpitale w całych województwach mają katolicki światopogląd.
              • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:07
                O nerwach nie mówiąc. MOja znajoma wynika genetyki miała ok. Były po 10 dniach. Ona powiedziała ze kolejnych 10 by chyba nie dała rady bez leków...a na amnio czekac miałą 5 tygodni.
                • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:26
                  amnio z fish czeka sie 3 dni
              • cruella_demon Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:14
                Jestem serio zdziwiona, że gdzieś się czeka miesiąc czy dłużej na amnio.
                Ja miałam badania prenatalne ze względu na wiek, część nieinwazyjną gdzieś tak chyba w 12-13 tygodniu już dokładnej daty nie pamiętam, ale po badaniach lekarz od razu omówił wyniki i spytał czy chcę amnio. Ponieważ usg i krew wyszły bardzo dobrze, to nie chciałam, ale powiedziano mi, że gdybym zmieniła zdanie, to w 15 tygodniu mam się stawić na badanie. Nie było mowy o żadnej kolejce, przecież żeby te badania w ogóle miały sens muszą być zrobione w odpowiednim czasie.
                Chodzi mi o to, że tu oczywiście też się trzeba było zapisać na dzień i godzinę, tyle, że nie zapisywali według kolejki oczekujących, a wymaganego do badania wieku ciąży.
                Wszystko na nfz, nawet złotówki nie zapłaciłam.
                • jolie Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 09:55
                  >Jestem serio zdziwiona, że gdzieś się czeka miesiąc czy dłużej na amnio. 

A co w tym dziwnego?

Ja badania prenatalne miałam w momencie wieku ciąży 12+1. Wyszły źle. Do amnio czeka się do 15+1 (minimum). Na wynik z hodowli (nie przyspieszonego Fisha) czeka się od 2, 5 tygodnia nawet do 3 tygodni. To policz sobie tygodnie. To biopsję kosmówki można zrobić wcześniej tzn. już w 12 tygodniu (ja tak zrobiłam, ale to nie jest badanie w ramach NFZ).
                  • cruella_demon Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 16:06
                    W tym że czeka się na wymagany wiek ciąży, nic. W tym, że każą czekać dłużej tłumacząc to zapisami, wszystko.
              • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:16
                Ale to kosztuje. Lepiej zapłacić prywatnie za amnio niż bawić się w test który nie daje podstawy do terminacji.
            • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:05
              I dlatego kolezanka zrobiła badania gentyczne...to nie jest wrózenie z fusów. Jej amnio wyznaczyli na za 5 tygodni. Wyniki z genetyki miała po 10 dniach...było ok. OK w amnio wyszłoby to samo tyle ze miesiac stresu wiecej...i jednak jakby nie patrzec pobranie krwi to nie amnio i zdecydowanie mniej inwazyjna metoda!
              • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:19
                Ale autorka miała ZLE USG. To oznacza że prawdopodobnie coś jest ZLE, bo zgaduje że nie chodzi tylko o przezierność. W tej sytuacji robienie NIFTY nic nie da.
                • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:45
                  Złe USG niczego jeszcze nie przesądza. Po to są dalsze badania.
                  • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:50
                    Zle USG, gdy jest KILKA markerów, niestety ale dużo przesądza.
                • annajustyna Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:52
                  Powyżej napisała, co wyszło źle...
                  • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:56
                    Faktycznie. To zmienia postać rzeczy...
    • ichi51e Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:50
      Trzeba miec skierowanie na rermina je. Ze skierowaniem idziesz do szpitala
      • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:54
        Ta i w kazdym ci robią bez zająknięcia...a historie jak to kobiety odsyłane od Sasa do lasa bo kazdy sie podpiera sumieniem to wymyslone bajki. I ze z całej PL jechały na terminacje kobiety do Dębskiego to tez bajki.
        A te ktore jadą załatwić sprawe do klinik u naszych sąsiadów robią to dla rozrywki...
        • ichi51e Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:20
          Nie mam pojecia jak jest w praktyce. W teorii zeby byla terminacja potrzeba skierowania na terminacje a nie samego zlego wyniku badania
          • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:48
            Mysle, ze autorka nie o teorie pyta...
            • ichi51e Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:02
              No to niech idzie z wynikiem badania 🙄🙄🙄 naprawde trudno zrozumiec ze przepisy sa jakie sa?
              • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:09
                Ale my nie o przepisach. Ichti z ksiezyca spadłaś. Nie słyszałas jak kobiety sa odsyłane od szpitala do szpitala??? Jak pisałam dla rozrywki jadą do Czech i jeszcze za to płacą...Tak znam dziewczyne, ktora z zesp. Edwardsa pojechała do Czech (lub na Słowacje...) i tam terminowała. A miała wynik genetyki i amnio ale w szpitalu gdzie robili amnio zaden lekarz nie miał odwagi jej pomoc.
                • urtikus Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 07:38
                  Wynik genetyki to nifty ?
                  To nie wystarczy.
                  • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:25
                    Miała wynik amnio. Normalne amnio robione. I tak pojechała do zagranicznej kliniki. Wystarczającym stresem jest sama sytuacja zeby jeszcze sobie dokładać barowanie się z lekarzami i ich sumieniami...
              • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:14
                Nie o to autorka pyta!
                • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:25
                  Czep sie Ichti odpowiadam. I tez o to pyta. Co ma zrobic zeby jej nie odesłali w szpitalu podpierajac sie swoim lekarskim sumieniem....
                  • ritual2019 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:30
                    Ale taki szpital z sumieniem powinien skierowac do szpitala bez sumienia. Zgodnie z prawem ma prawo do terminacji wiec to nie jej zadanie szukac szpitala. Pacjentki poprostu sobie na to pozwalaja zamiast skladac skargi do organow nadzorujacych.
                    • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:41
                      Tak tak, wina pacjentek, że system w Polsce nimi poniewiera 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                    • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:13
                      Bo jak wiadomo, pacjentka z diagnoza strasznej choroby swojego dziecka, nie ma co robić tylko składać skargi do organów nadzorujących. I jak wiadomo organy reagują natychmiastowo zmuszając niepokornych lekarzy do przestrzegania prawa...
                      • ritual2019 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 14:17
                        Jak wiadomo mozna nic nie robic, wydawac kupe kasy na badania i terminacje za granica jesli sie nie znajdzie w odpowiednim terminie odpowiedniego szpita w pl.
    • saszanasza Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 15:59
      Przepisałabym się do placówki, gdzie wykonują aborcje. Jak trafisz na lekarza z „sumieniem” albo innych pro-liferów, to celowo mogą odwlekać zabieg, byś w efekcie nie mogła go wykonać. Niestety takie są teraz polskie realia.
      • folivora Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 19:41
        Albo odwlekać wydanie dokumentacji potrzebnej do terminacji. Ja bym też się przepisała, antychoicowcy (bo oni nie są za żadnym życiem, są przeciwko kobietom) mogą w tej sytuacji skutecznie przeszkadzać.
    • jolie Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:07
      Przepisałabym sie do szpitala, gdzie zabiegi się wykonuje o tam zrobiła amniopunkcję. Ze złymi wynikami usg genetetycznego chyba z automatu zostaje się pacjentką Poradni Patologii Ciąży (przynajmniej że mną tak było).
    • kyrelime Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 16:19
      Też myślę, że warto na amniopunkcje wybrać szpital, który w razie złych wyników wykonuje terminacje. Moze popytaj na forach o konkretne miasta i doświadczenia dziewczyn?

Trzymaj się a ja trzymam kciuki, żeby wyniki okazały się dobre.
    • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 19:55
      Dziękuję za słowa wsparcia, ale nasza jedyna nadzieja w tym, że dziecko bardzo źle się ułożyło, ale jakiś błąd pomiaru. Za tydzień mam umówiony test pappa, amnio przepiszę zgodnie z Waszymi radami.
      • tymianek21 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:13
        Opowiem o przypadku mojej b.bliskiej koleżanki. W skrócie: Zgodnie z wytycznymi robiła USG około12 tygodnia (badanie karku dziecka). Dowiedziała się, że wskaźniki wskazują na zespół downa. Zapłakana siedziała u mnie i umawiała się do kolejnego lekarza. Trafiła do innego, polecanego z kilkoma tytułami po około 2-3 tygodniach. Poszła do niego nie mówiąc o wcześniejszym badaniu. Ten lekarz na USG nie wykrył nic (przypominam że było ok 2-3 tyg. po pierwszym badaniu). Byliśmy wszyscy przeszczęśliwi bo bardzo mi było jej szkoda. Też mówiliśmy o złym ułożeniu, pomyłce. Niestety dziecko urodziło się z zespołem tak jak powiedział 1 lekarz po zwykłym badaniu USG.
        • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:24
          drugie badanie było widocznie za późno
          • kyrelime Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:26
            Dokładnie 2-3 tygodnie to już 15 tydzień
            • tymianek21 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:50
              Tak doķładnie! Ja jeszcze wtedy nie miałam dziecka więc nie byłam obeznana w terminach badań, ale pamiętam przerażenie koleżanki, moje niedowierzanie bo nie miała nawet 25 lat ( a ja myślałam że ZD zdarza się po 40) i ta radość że pierwszy lekarz się pomylił!. Nawet sobie gadałyśmy przez kolejne miesiące "co za beznadziejny lekarz, jak mógł tak się pomylić". A potem doczytałam bo szukałam odpowiedzi że to drugie badanie było zbyt późno.
        • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:10
          Za pożno do drugie badanie. 15 tydzien ..
        • annajustyna Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:55
          Optymalnie badać przeziernosc w 11. tygodniu...
      • joszka30 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:49
        Za duża przeziernosc też jeszcze nie przesądza o niczym. U mnie podobnie NT było b poszerzone. Amnio, nerwy, dobry wynik=zdrowe dziecko. Nie trać nadziei!
      • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:50
        Ty sobie pappa nawet glowy nie zawracaj. To czysta statystyka a nie rzeczywiste badanie. Jak w USG wyszlo cos zle to i pappa wyjdzie zle, prawdopodobnie. A jak wyjdzie dobrze to i tak nic to Ci nie powie, czy dziecko zdrowe. Jesli zdecydowana jestes na terminacje to tylko amniopunkcja. Jesli boisz sie ryzyka to zrob badanie genetyczne.
        • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 20:55
          I tak mam umówione, zawsze to będzie dodatkowe badanie,inne spojrzenie, złe wyniki się potwierdza, prawda? Amnio mam umówione na za miesiąc dopiero, więc co mi szkodzi uncertain
          • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:13
            może się potwierdzą a może nie. Ja miałam usg bardzo dobre u super specjalisty na super sprzęcie a biochemię kiepską. Robiłam amnio, wyszła dobrze. Gdyby było źle, to bym do bielańskiego szpitala poszła, wtedy jeszcze żył dr Dębski, teraz nie wiem jak tam się to odbywa.
            • vessss Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:31
              Mój gin wspominał, że normalnie w Bielańskiem robią i teraz. O inn miejscach bezproblemowych w W-wie też wspominał, ale nie zapamiętałam.
          • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:31
            Już o tym kiedyś pisalam. Od testu PAPPA się odchodzi. U młodych pacjentek nie doszacowuje ryzyka (dużo wyników fałszywie negatywnych), u starszych je przeszacowuje, tj. daje mnóstwo wyników fałszywie pozytywnych. Jeśli jesteś starsza i wyszło ci coś źle na USG to test PAPPA wyjdzie ci źle, nawet jeśli to wynik fałszywie pozytywny. A jak wyjdzie dobrze to i tak nic ten wynik nie mowi. Szkoda zachodu. To jest dokładanie sobie niepotrzebnego stresu. Jeśli nie chcesz czekać bezczynnie zrób NIFTY.
            • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:39
              Zrobię testy nace (odpowiednik nifty), ale jeśli dobrze rozumiem, to w pappę wchodzi usg, więc o to mi tylko chodzi, żeby powtórzyć usg
              • agnieszka_kak Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 07:25
                Daj sobie spokoj z pappa czy powtarzaniem USG a amnio rob wczesniej niz za miesiac.
                • alicia033 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 07:40
                  agnieszka_kak napisała:

> a amnio rob wczesniej niz za miesiac.

litości!
                  Skoro teraz miała usg genetyczne, to jest w 11 tygodniu. Amniopunkcji i tak wcześniej, niż za miesiąc nie zrobi, bo nie robi się jej przed 15 tygodniem ciąży.
            • astomi25 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:44
              Nie bawilabym sie w nifty. Moja kuzynka zainwestowala w nifty, bo chciala byc pewna, ze ciaza zdrowa ( chciala, ze wzgledu na wiek, bo usg wyszlo idealnie)
              W 2014 roku wydala prywatnie na nifty ponad 2 tys. Badanie wyszlo super znaczy ze niby nie bylo zadnego ryzyka.
              Urodzila chorego synka, zespol Hirsprunga ( stomia od 3 doby) plus niestety ZD sad
              Chyba tylko amnio da pewnosc.
              • turzyca Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:49
                No Hirschsprunga nifty nie łapie. Ale tym ZD to mnie zaskoczyłaś, bo byłam pewna że właśnie jest czulsze niż tradycyjne badanie i wykrywa też mozaiki.
                • astomi25 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:55
                  Hirsprunga to wiem.
                  Ale ani usg ani nifty nie wykrylo ZD.
                  Pappe tez robila, ale wiedziala ze to w sumie statystyka wiec jeszcze dodatkowo Nifty. Gdyby nifty wyszlo zle to kolejnym krokiem.bylaby amniopunkcja.
                  Ale po dobrych wynikach z badan usg- pappa- nifty, odpuscila sobie amnio.
                  Szok po porodzie byl straszny sad
                  • jolie Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:59
                    I dlatego ja przy wysokim prawdopodobieństwie ZD nie robiłam Nifty, tylko od razu inwazyjne. Na forach jest podobna historia innych rodziców.
                    • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:17
                      Troche to dziwne bo pozytywny test Nifty ma mniejsza skuteczność ale negatywne maja jak amnio....dla mnie to są miejskie legendy.
                      • astomi25 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 23:08
                        Alez nie musisz wierzyc.
                        Ja ten wynik nifty widzialam.
                        uncertain
                        Na BN 2014 moja kuzynka fruwala w skowronkach. Robila plany na ron 2015
                        A nastepne swieta BN spedzila z dzieckiem w szpitalu...
                        Zreszta od jego urodzenia co rusz siedza w szpitalu...Maly ma za soba pare operacji.
                        • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 09:24
                          Tak, jak dziewczyny pisały, od 2014 w testach genetycznych zmieniło się wiele. Tu, nieszczęśliwy wypadek, najprawdopodobniej wręcz błąd laboratorium. Tak tłumaczyła mi moja lekarka genetyk. Że gdyby obecnie test się pomylił, to byłby to materiał na artykuł w czasopiśmie naukowym, bo podobno dzisiejsze testy się niemyla w tą stronę. Mogą dawać wyniki fałszywie pozytywne ale fałszywie negatywnych nie dają. Ale wiadomo, to wszystko teoria. Ja nawet po wynikach NIFTY nie spałam spokojnie. Przecież ten test bada tylko trzy najpopularniejsze trisomie, niektóre badają Turnera i Klinefeltera, a chorób genetycznych są tysiące.
                          • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:48
                            Ostatnio przeczytałam od deski do deski całe forum na temat NIPT i podobno było 6 przypadków fałszywie negatywnych. Nie wiem tylko, gdzie te przypadki wystąpiły, czy globalnie, czy w samej Polsce, niezbyt jasno te dziewczyny się wyrażały. Firma oferuje wysokie odszkodowanie w takim przypadku.
                            • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:04
                              O tym się nie mówi, ale to byly pomylone próbki. Błąd laboranta
                    • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:46
                      amnio mozaiek nie wykrywa, więc żadne badanie nie daje gwarancji braku ZD
              • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:52
                Od 2014 minęło 6 lat. W przypadku badań genetycznych to lata świetlne.
                • astomi25 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:58
                  Badanie bylo w grudniu 2018, wiec ciut ponad 4 wink
                  Ale pewnie masz racje, medycyna idzie ciagle do przodu. Moze dzisiejsze nifty wykrywaja ZD.
                  • kyrelime Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:02
                    Gwoli ścisłości: od grudnia 2018 jest ciut ponad 1, od grudnia 2014 ciut ponad 5. 5 lat to już sporo.
                    • kyrelime Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:04
                      Nie, że się na siłę czepiam, ale samo usg genetyczne w 2014 a 2018 w tym samym ośrodku w moim przypadku po 4 latach bylo o wiele dokladniejsze, wiec inne, nowsze badania też pewnie wypadają lepiej.
                    • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:06
                      Gwoli ścisłości: chyba dopiero w 2018/2019 roku opracowali technologię, która pozwala rozróżniać wolne dna matki i płodu.
                  • astomi25 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:11
                    Jezu sorry, jestem na urlopie i od 20 zlopie w mezem wino big_grin chyba czas przestac
                    Badanie bylo w grudniu 2014! Wiec tak, ponad 5 lat minelo.
              • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:15
                Akurat tego NIfty nie łapie...tu mowimy o zepsole Downa lub Edwardsa. A to wykrywa tak jak Amnio.
                • kyrelime Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:29
                  hanusinamama napisała:

> Akurat tego NIfty nie łapie...tu mowimy o zepsole Downa lub Edwardsa. A to wykr
                  > ywa tak jak Amnio.

Astomi pisze o niewykrytym zd
                  • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:31
                    Ale teraz to juz chyba nie jest mozliwe. Z tego co czytałam to jezeli wynik jest ujemny ( dziecko nie ma wady) - ten test ma taka samą wykrywalnosc jak Amnio.
                    Moze dawac minimalnie zakłamane testy dodatnie...ale nie ujemne.
                    • kyrelime Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:24
                      Tak, amnio również mogła nie wykryć.
            • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:14
              Bo PAPPa to badanie statystyczne. Bierze pod uwage biochemie oraz przesłanki do wiekszego ryzyka. Kazda ciąza >37 roku i PAPPA z automatu wyższe...
              • astomi25 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:16
                Ale my tu mowimy o Nifty...
              • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:52
                Pappa to białko, którego poziom ten test bada. A ostateczny wynik to kombinacja wyników z krwi i usg, plus oczywiście wiek, waga, palenie i takie tam. Mi w wieku 36 (dokładnie kilka dni przed 36 urodzinami wiec nie wiem czy liczyli 35 czy 36, chyba 35) wyszło ryzyko 1:4700 jeśli chodzi o ZD, Patau i Edwards standardowo dużo niższe. Niby wynik dobry, ale nie idealny, spokoju już do końca nie zaznam, myśle o późnej amniopunkcji, tak żeby po prostu się upewnić. Mam taka możliwość w Anglii.
                • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:16
                  I właśnie dlatego odmówiłam PAPPA. Niby masz wynik ale spokoju nie masz. Polecam NIFTY, zawsze to bezpieczniej niż amnio. Lekarzom w UK nie ufam co do amnio, jest tu zbyt wysoki współczynnik poronień.
                  • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:24
                    U mnie nie było potrzeby dalszych badań, ale jeden parametr w usg połówkowym wyszedł nie tyle powiększony, co na granicy normysad No i się zaczęło. Są tez plusy: jestem pod opieka konsultanta, który robi level 2 ultrasound, sprawdza szczegółowo, co się da, i będzie tak sprawdzał regularnie, mówi, ze nie ma powodu do niepokoju, ale zaproponował amnio, której odmówiłam... Jego to nie dziwi, podobno większość pacjentek odmawia, on prognozy daje mi dobre, cytuje „ nie spodziewam się złego wyniku amnio”.
                    A ja myśle o tym NIPT i chyba się zdecyduje i to szybko. Fcuckk..uncertain
                    • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:34
                      PS. Przepraszam autorkę za zaśmiecanie swoimi problemami jej wątku. Peace i trzymaj się, życzę dużo siły i mimo wszystko, dobrego wyniku badań inwazyjnych!
                    • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 12:18
                      Gdzie mieszkasz w UK? Jeśli w Londynie, to testy NIPT robią w Queen Charlotte. Mają cały program genetyczny i przemiła lekarkę genetyczke.
                      • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 17:59
                        Nie w Londynie, ale u mnie w mieście tez jest porządny szpital położniczy, robią tez tam te testy, oczywiście trzeba zapłacić, ale nie trzeba się bujać po jakichs podejrzanych prywatnych klinikach.
                        • ritual2019 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 21:12
                          Za co trzeba zaplacic?
                          • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 21:20
                            Za test NIPT
                            • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 21:27
                              Płacisz za święty spokój do końca ciąży.
                              • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 21:38
                                A to ja wiem, ale ritual chyba nie wie, ze w Anglii te testy tez nie są refundowane.
                                • ritual2019 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 21:43
                                  Nie wiem, czytalam ze NHS mial oferowac NIPT od 2018. Zdaje sie ze w Walii oferuje. Pytam z ciekawosci.
                                  • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 21:59
                                    Tez o tym czytałam i szczerze mówiąc nie wiem, dlaczego z tego zrezygnowali czy tez opóźnili proces. A w Walii refundują, eh. No ale £350 w szpitalu to jeszcze nie tragedia, nawet taniej niż w Polsce.
                                    • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 08:57
                                      Pewnie o kasę chodziło, jak zawsze, też pamiętam że czytałam że od 2019 testy miały być refundowane. Ale £350 to niewygórowana cena. Ja płaciłam chyba ciut więcej, ale miałam dodatkowe USG w centrum patologii płodu, wiec z dobrym specjalista.
                                      • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 12:47
                                        Tak, można od razu z usg, ale u mnie nie ma takiej potrzeby, bo mam już dobrego lekarza fetal medicine od usg. U mnie sam test wchodzi w rachubę.
                  • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 12:23
                    Ja miała Pappa ze wzgledu na wczesniejsze poronienia na NFZ. Zrobiłam bo zrobiłąm ale moja gin mi mówiła ze to jest nadal mało pewne. I ze własnie >37 roku wychdozi wynik zawsze wyzszy bo wiek wpływa bardzo na wynik. Wynik wyszedł ok (miałam 34 lata) ale dla mnie wynik 1: ilustam to nadal nie wynik.
                    • kamire12 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 13:21
                      PAPPA to wydawanie pieniędzy w błoto i strata czasu. Robiłam w dwóch ośrodkach w tym samym czasie. w jednym o rok mnie odmłodzili. tu wyszedł ok, a w drugim zły.to statystyka i nawet gin mi mówił, że to bez sensu. obiłam amnio. w Łodzi. lekarz przed zabiegiem poinformował mnie co mogę zrobić i gdzie w razie złych wyników. tylko to było dobre kilka lat temu.
                      • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 22:16
                        NO wiec pisze ze Pappa zrobiłam bo miałam na NFZ ( nie pąłciłam), tyle ze zanim odebrałam wynik Pappa miałam juz wyniki Panoramy (w tym płec dziecka).
          • fredzia098 Re: Terminacja ciąży na nfz 08.02.20, 01:31
            A ja na twoim miejscu zrobiłabym właśnie Nifty. Wynik masz błyskawicznie i daje pewność. I wtedy wycieczka za granicę , bo na NFZ wynik z Nifty nie wystarcza. Ale jesteś wtedy wiele tygodni do przodu i terminacja może odbyć się dużo wcześniej . U nas dostaniesz wynik amnio i dopiero zaczniesz szukać szpitala i rozpoczniesz batalię i walkę z czasem żeby ktoś zdecydował się usunąć zgodnie z prawem i żeby nie okazało się, że jest za późno.
            • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 08.02.20, 09:59
              Po pierwsze w jej przypadku testy DNA nie mają już sensu. Za dużo wad wyszło na USG.

Po drugie usuwanie ciąży na podstawie NIFTY to głupota. Testy dna są czułe jeśli chodzi o wyniki negatywne (tzn płód nie ma wad). W przypadku wyniku pozytywnego test daje jakieś 80-90% pewności. Wynik pozytywny moze być zafałszowany jeżeli np na początku była ciaza bliźniacza, chory płód obumarł, ale jego wolne dna nadal krąży w krwii matki. Pomijając robienie amnio możesz usunąć całkowicie zdrową ciążę. Gdyby w Polsce był całkowity zakaz aborcji to taki krok byłby zrozumiały. Na szczęście póki co amniopunkcja nie jest zakazana, a chore płody można usuwać legalnie.
            • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 08.02.20, 11:45
              Najgłupsze co można napisać. Lauren już wyjaśniła wszystko. Ja tylko dodam że NIFTY wykrywają tylko trzy trisomie. Nie wiadomo co dolega temu dziecku. Wydawać kasę żeby nic się nie dowiedzieć?
        • zielonecurry Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 23:29
          Polecam do poczytania historię na Instagramie niezwykły_chłopiec o tym jak test Harmony (podobny do Nifty) wprowadził rodziców w błąd. Wynik rzędu 99.9% wskazywał na zdrowe dziecko. Urodził się chłopczyk z ZD
          • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 09:26
            Harmony nie daje wyniku 99.9%. Podaje ryzyko trisomii, czyli 1:X.
      • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:10
        rb skad jestes?? Byłas na innym usg genetycznym??
        • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:18
          Z Warszawy. Nie byłam jeszcze na żadnym innym badaniu, dziś dopiero spadła na nas ta zła wiadomość i mam mętlik w głowie. Na razie ogarniam co i jak uncertain
          • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:48
            to jak jesteś z Wawy, to masz farta. Tu jest jednak wybór i trochę cywilizacji.
          • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:56
            Ja robiłam amnio u Roszkowskiego w Czerniakowskim i z tego, co wiem ( w 2017) to był szpital który robił terminację. Może tam idź? Przez poradnię przyszpitalną pokierują Cię do pracowni usg i tam zapisy robią. To nie jest miły lekarz, ale oko do usg ma takie, że widzi wszystko i się niestety rzadko myli co do wady płodu. Robiłam na nfz.
            • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 23:20
              Właśnie tam jestem zapisana, ale oni już nie przerywają ciąży
              • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 23:33
                To fatalnie, nie miałam pojęcia. Ale podpytaj Roszkowskiego, on siedzi w temacie. Istnieje ryzyko, że będzie Cię zbywał i obiecywał informacje na prywatnej wizycie. W ogóle przygotuj się na przykre wrażenia- to nie jest miłe miejsce, ale też fachowość R. to wynagradza.
                Jest jeszcze Bielański- nie wiem jak to wygląda po śmierci prof. Dębskiego, ale jest tam polecany dr Berbeka ( syn himalaisty).
                Bardzo współczuję, życzę dużo siły.
          • joszka30 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 06:42
            Idź do IMiDz, tam jest najszybszy wynik amnio. Na pewno nie Sobieskiego.
            • joszka30 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 06:46
              Mnie lekarz z Wawy na biposje kosmówki chciał wysłać do swego kolegi na Śląsk.
            • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 07:34
              Ale skoro idzie pobrać do czerniakowskiego, to oni stamtąd przesyłają do IPiN. IMiDz ma swoją pracownię genetyczną i dlatego jest najszybciej
            • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:29
              w imid wynik amnio miałam po 5 tyg. Nie wiem czy to dlatego, że zrobiłam fish i im się potem nie spieszyło czy jak. W pracowni genetycznej trafiłam na lekarkę z ordo iuris.
              • joszka30 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:36
                O szit.. To się pozmieniało.. Ja wynik miałam coś w okolicach 2 tygodni..
                • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 13:32
                  robiłam 3 lata temu w marcu jakoś
              • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:05
                Pewnie widząc, że jest ok nie spieszyli się z poinformowaniem😉
    • agnieszka_kak Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:40
      W zyciu nie odbieralam wynikow badan na recepcji, zawsze od lekarza ktory je interpretowal.
      • jolie Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 21:57
        Jak najbardziej odbierałam na recepcji/w okienku. I to zły wynik.
    • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:17
      Znajdź koniecznie ginekologa ze szpitala w którym robi się terminacje i od razu umawiaj się na konsultację, ponieważ na wynik amnio czeka się bardzo długo. Nie wiem z jakiego jesteś miasta. Ja robiłam w genetyce na Sobieskiego w Warszawie, amnio miałam w 16 tyg, a winik pod koniec 19, tak więc czas ma tu wielkie znaczenie.
    • ela.dzi Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:19
      Trzymaj się. Wirtualnie Cię ściskam.
      • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:35
        Dzięki, zawsze wydawało mi się, że mam w życiu szczęście, ale tym razem jednak nie wyszło uncertain
        • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:38
          Dużo siły Ci życzę. Trzymaj się.
        • alfa36 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:43
          To trudny czas dla Ciebie. Ale działaj. Trzymam kciuki.
        • thea19 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:52
          nie martw się na zapas, mój kiepski wynik pappa ma teraz 2,5r i trajkocze jak katarynka a parę minut temu odpalił mi : matkaaaaaa, normalnie to mówi mamusiu. Do wyniku amnio (zapłaciłam za fish i wynik był po 3 dniach a amnio po 5tyg) obgryzałam paznokcie, nie jadłam i nie spałam oraz miałam same czarne myśli od początku ciąży. Gdyby było źle to bym usunęła, miałam podejrzenie zespołu Edwardsa.
        • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 22:59
          Tyle dobrego, że mieszkasz w Warszawie, a nie na Podlasiu. Tu jeszcze kobieta ma wybór. Trzymaj się.
          • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:59
            Dokładnie! Podkarpackie się chwali, ze nie wykonali w ostatnich latach ani jednej terminacji. Chyba super wpływ super powietrza, ze nie zdarzają się tam ciąże z wadami genetycznymiuncertain
            • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:05
              Znaczy tylko tyle, że mają blisko do granicy z Ukrainą i Białorusią.
              • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:14
                Tez prawda.
            • aerra Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 16:03
              Całe podkarpackie (tzn te ciąże, które można legalnie terminować) jeździ do Krakowa i Warszawy.
              • lauren6 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 21:20
                Podobno warszawskie szpitale odsyłają pacjentki spoza Mazowsza.
    • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 03.02.20, 23:42
      Słyszał ktoś/miał robione biopsję kosmówki? To też inwazyjne badanie, ale można je wykonać do 14 tygodnia.
      • annajustyna Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 06:32
        Koleżanka z pracy miała, bo wg usg było źle. Synek zdrowy.
      • jolie Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 09:58
        Ja miałam robioną, ale za badanie musiałam zapłacić. Mozna robić od razu po złych prenatalnych.
        • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:03
          Czy to jest badanie wiążące, tzn dające 100% pewność co do wiarygodności wyniku? Robiłaś je może w Warszawie?
          • jolie Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:27
            Robiłam je w Krakowie, bo tu mieszkam. Wiarygodność ma porównywalną z amnio, to inwazyjne badanie genetyczne. Trzeba jednak robić je u lekarza, który ma duże doświadczenie, żeby dobrze pobrał materiał z kosmówki. W Krakowie to dr M Wiecheć.
          • joszka30 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:35
            A Twój lekarz prowadzący? Mogłabyś u niego mieć wsparcie, pokierowanie, gdzie, co? Mój prowadzący deklarował, że w razie złego wyniku, terminowac mogę u niego w szpitalu. Ale to było w 2012 r i dużo się mogło zmienić.
            • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:18
              Raczej nie, to przypadkowy lekarz z luxmed, nawet nie wiem, czy by mnie przyjął poza kolejką. Jutro idę na konsultacje przed biopsją, i tam będę pytać co i jak mi przysługuje.
              • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 11:24
                Powodzenia!
              • joszka30 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 15:47
                Jak coś, służę namiarami na mojego
    • bei Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 07:05
      Dziewczyny już na pewno rozsądnie napisały co powinnaś zrobić. Ja napiszę o nadziei, być nie wygaszała jej.
      W dobie usg mozna przyjrzeć się coraz dokładniej jak rozwija się płód. Często natura naprawia drobne błędy i w kolejnych badaniach nie ma po nich śladu. Pamietam,mamę z forum trudna ciąża, w badaniu usg wykryto torbiele w mózgu dziecka. Jej syn urodził się zdrowy, po torbielach nie było żadnego śladu. Uczy się świetnie, uzdolniony muzycznie i bardzo urodziwy. Koniecznie rob amniopunkcję w szpitalu, który będzie Ci mógł pomoc gdyby było źle. Trzymam kciuki, by ułożyło się po Twojej myśli.
      • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:34
        Ale torbiele w mózgu często tak sie własnie konczą. Tutaj sytuacja jest inna...trzymanie sie nadziei nie wiem czy pomoze autorce akurat...
      • bazia8 Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 09:42
        Myślę, że opisywanie w tym wątku historii zdrowiutkich i uzdolnionych dzieci jest mocno niewłaściwe. Delikatnie mówiąc.
    • ritual2019 Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 09:20
      A tak nie na temat to ten watek jest sytaszny tzn sytuacja kobiet w pl jest staszna.
      • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:36
        Jest straszna. Znajoma terminowała ciąze z zespołęm edwardsa w zagranicznej klinice. Tylko tego samego dnia były dwie dziewczyny z ZD...tez nie chciały ryzykować prób w PL. A wszystkie miały potwierdzone amnio...I tej dziewczynie terminował...polski ginekolog.
    • kropka_kom Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 10:54
      nie rób tego
      • elenelda Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 14:09
        ?
      • lianis Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 19:10
        Nie pytala czy terminowac czy nie, wiec lepiej zamilknij
        • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 22:17
          Niech poda gdzie mieszka, podam najblizszy osrodek dla upośledzonych - moze tam isc, pomóc. Takie pisanie w necie ma małą wartość..
      • stephanie.plum Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 00:45
        pomyślałam to samo, ale nie miałam odwagi napisać.

w każdym razie, życzę zdrowia!!!
    • livia.kalina Re: Terminacja ciąży na nfz 04.02.20, 23:21
      Chcesz namiary na głęboko upoślodzone dzieci, gnijące dosłownie w ośrodkach od urodzenia, czekających aż ty je adoptujesz?
      • daniela34 Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 11:21
        Otóż to. Jak to cudownie łatwo napisać "nie rób tego". To zupełnie nic nie kosztuje, a człowiek od razu czuje się lepiej
    • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 00:57
      I na tyle jezeli chodzi o pomoc czy zaangazowanie....
    • attiya Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 05:52
      mądry milczy bo mądry, głupi gada/pisze bo głupi
    • annajustyna Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 07:37
      Módl się, by wyniki się nie potwierdziły. A nuż cud sie zdarzy.
      • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 15:53
        No niestety, cud się nie zdarzył uncertain Powtórzone usg potwierdziło nieprawidłowości, tylko nie wiadomo jeszcze co jest przyczyną.
        • annajustyna Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 15:56
          Bardzo mi przykro ....Duzo sil zycze!
        • lucky80 Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 15:58
          Rób biopsję kosmówki. Jeśli nie możesz się doczekać wyniku, to nifty czy coś w ten deseń. Życzę Ci z całego serca żeby było dobrze.
          Jeśli obawy się potwierdzą, to...sama będziesz wiedziała co zrobić. Ja bym niestety udała się za południową granicę.
          • hanusinamama Re: Terminacja ciąży na nfz 07.02.20, 10:53
            Ja tez.
        • ela.dzi Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 08:56
          Zobacz tutaj : federa.org.pl/wp-content/uploads/2019/06/tabelka_Warszawa_updejt.png

federa.org.pl/dostepnosc-aborcji-warszawa/
        • brenya78 Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 09:15
          Bardzo bardzo mi przykro. W tej sytuacji tylko biopsja kosmowki albo amnio prywatnie metoda FISH, żeby jak najszybciej był wynik. Test typu NIFTY wykrywa tylko trzy trisomie.
          Dużo siły ci życzę i sprzyjających mocy w poszukiwaniu rozwiązania.
    • 7katipo Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 09:21
      Słuchaj, dziewczyna ma poważny problem.
      To NAPRAWDĘ nie jest czas i miejsce na Twoje ideologiczne, łzawe kocopały.
      Więc zatem WYPIEPRZAJ stąd. Proszę.
      • kropka_kom Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 09:28
        jest...
        • 7katipo Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 10:01
          Nie jest.
          Podstawy empatii, taktu, wyczucia, kultury itp.:
          Trzymaj na wodzy swoje moralne rozkminy, dopóki ktoś cię o nie nie poprosi.
          Cyniczna p.indo. sad
    • kot9 Re: Terminacja ciąży na nfz 05.02.20, 15:48
      Kropka, dziewczyna ma poważny problem więc daj jej spokój. Chyba że podejmujesz się adopcji tego przyszłego dziecka lub w inny sposób jej pomożesz na przykład będziesz wpłacać na jej konto co miesiąc 20 tysięcy złotych na leczenie, rehabilitację. Jak nie, to więcej się nie odzywaj. Łatwo mówić nierób tego, jak nie ponoś się żadnych konsekwencji.
      • ponis1990 Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 11:29
        Ano. A potem jak jedzie jakaś matka z dzieckiem niepełnosprawnym, to dużo ludzi odwraca wzrok.
        • manon.lescaut4 Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 12:51
          Zwłaszcza, ze w przypadku uogólnionego obrzęku płodu, ciężko mówić o dziecku niepełnosprawnym i jego rehabilitacji... To bardzo poważna wada na tym etapie ciąży, to wcale nie musi być ZD, tu może w ogóle nie być żadnego wyboru ani dziecka.
          • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 19:45
            Ale czy autorka napisała gdzieś u uogólnionym obrzęku płodu? Nie mogę się doczytać, co zostało stwierdzone.
            • ela.dzi Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 20:04
              03.02.20 21:34

rb_111222333 napisał(a):

> Ale co prywatnie? Termnację czy badania? Bo amnio i tak po 14 tygodniu, prawda?
              > Wyszła przezierność 6mm, ogólny obrzęk płodu, niewidoczna kość nosowa i przepu
              > klina pępowinowa uncertain
              • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 20:50
                Dzięki za cytat.
                Cóż tu doradzić, straszne to, bardzo współczuję.
                Wydaje mi się, że przy takim wyniku nie czekałabym na procedurę nfz.
                • rb_111222333 Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 21:23
                  Na razie nie jest źle - patrząc pod kątem procedur. Usg, które wykazało nieprawidłowości było w poniedziałek. Byłam po tym zdezorientowana i zostawiona sama sobie, nie miałam możliwości skontaktowania się z moim lekarzem, ale we środę byłam już po biopsji na nfz, za tydzień będą wyniki. Chciałbym załatwić zabieg w szpitalu, nie chciałbym trafić do pokątnego miejsca, gdzie mnie okaleczą.
                  • ela.dzi Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 22:49
                    Trzymaj się dzielnie ! A ja trzymam kciuki za pomyślne dla Ciebie potoczenie się tej trudnej sytuacji.
                  • ajr27 Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 22:51
                    Nie musisz myśleć, że inne miejsca to pokątne nory, gdzie okalecza się kobiety, choć z drugiej strony, rzeczywistość w której żyjemy upadla kobiety. To już nie chodzi o prawo do wyboru, ale fakt, że państwo nie zapewnia nam godnej opieki, że lekarze z krajów osciennych wykonują dla nas różne zabiegi i wypisują recepty. To jest po prostu wstyd i ciemnogród.
    • coronawirus Re: Terminacja ciąży na nfz 06.02.20, 20:18
      Bardzo mi przykro, jeśli się potwierdzi to na federa.org.pl/ jest dużo informacji, oferują też porady prawne i inne.. Oby się nie przydało
      • karme-lowa Re: Terminacja ciąży na nfz 08.02.20, 16:46
        Bardzo mi przykro. Trzymaj się rb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka