Dodaj do ulubionych

ZUS a ciąża

19.02.20, 07:10
Mam taką sytuację, że pracowałam przez ostatnich kilka miesięcy w ramach umowy zlecenia (mniej więcej 30h w miesiącu ze stawką godzinową w okolicach 40h/h brutto). W połowie stycznia przeszłam na umowę o pracę, bo firma zaczęła przynosić dobre dochody. Otrzymałam cały etat z kwotą 3600 zł brutto.
Dowiedziałam się też mniej więcej w tym okresie, że jestem w ciąży.

Jest to sam początek, nie wiem jak będę się czuła w ciąży. Co w sytuacji gdy będzie potrzeba przejścia na zwolnienie chorobowe, bo będę się źle czuła?

Nie zakładam tego bo dobrze się na razie czuję i chciałabym jak najdłużej pracować, ale chciałabym wiedzieć jaka jest procedura gdyby jednak kiepsko przechodziła np drugi trymestr? Bo z tego co czytam, to różnie może być. Dodam, że moje stanowisko jest specjalistyczne już kiedyś na własnej DG zarabiałam kwoty powyżej 8tys zł, więc nie jest to oderwane od realiów w tej branży.

Minusem może być to, że jestem zatrudniona u członka mojej dalszej rodziny - ale to chyba nie jest zabronione?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 07:37
      O co konkretnie pytasz, o jaką procedurę Ci chodzi? Procedura jest taka że idziesz do lekarza i dostajesz zwolnienie.
    • ricemice Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:17
      Nie ma żadnej skomplikowanej procedury jest zwyczajne zwolnienie lekarskie a po porodzie idziesz na urlop macierzyński. Ale i tak spodziewaj się kontroli Zus. Patrząc po przypadkach u znajomych gdzie z automatu polokowali na kilka miesięcy kobietom wypłatę zasiłku L4 , są wstanie doczepić się do wszystkiego, do wysokości pensji, do stanowiska, a to że zatrudniona jesteś u członka rodziny powoduje bardzo duże prawdopodobieństwo kontroli. Radze uzbroić się w cierpliwość.
    • nenia1 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:21
      Są inne etaty w tej firmie z podobnym wynagrodzeniem?
      • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:27
        Firma powstał w wakacje. Byłam zatrudniona na umowę zlecenie. Składa się z szefa (właściciela), który ma własną DG (który jest jednocześnie członikiem mojej dalszej rodziny) oraz ja. Z tego co wiem, to szef zarabia około 3 razy tyle co ja mam na etacie (zależy od miesiąca). Na pewno nie spadają poniżej 2x tego co ja mam na etacie. Branża związana z projektowaniem, konstrukcjami budowlanymi (praca przed komputerem)
        • ricemice Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:42
          Ok właśnie taki przypadek znam. Biuro projektowe konstrukcyjne: jest szef i pracownica, która tam pracuje już 4 lata (samo biuro istnieje ok 15 lat). Po tych 4 latach dostała podwyżkę. Wypadałoby prawda? Po 6 miesiącach okazało się ze jest w ciąży i na ostatnie dwa miesiące ciąży poszła z przyczyn zdrowotnych na chorobowe. I zaczęło się, Zus z kontrola i podejrzeniami bo jak tak? Kazał Pracodawcy pisemnie tłumaczyć się, że po co ją zatrudnił (4 lata wczesnej), dlaczego dał podwyżkę (pół roku wcześniej) i czy widział że jest w ciąży? (wtf) i w ogóle czy ma świadków, że ona u niego pracowała. Cyrk jakiś... Ten szef biura to mój znajomy i wiem jak to wyglądało z jego strony. Pisemnie odpowiedział na wszystkie zarzuty min, że Zus chyba wie, że to niezgodne z prawem pytać pracownika o ciąże. Skutek taki, że dziecko ma już jakieś 4 miesiące i dopiero teraz Zus uznał jej zasiłek chorobowy.
          • ivanova Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:16
            Mialam podobnie- zostalam zatrudniona w 3 mcu (szefostwo wiedziało), pracowalam do 37 tyg, potem zwolnienie lekarskie. Pieniadze za macierzynski zobaczylam po 3 mcach od narodzin dziecka bo oczywiscie kontrola.
      • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:32
        To jest stosunkowo nowa firma, działająca około 8 miesięcy na rynku. Na początku byłam na umowę zlecenie, no i teraz gdy zdobyliśmy klientów, ugruntowaliśmy naszą pozycję, to dostałam etat.

Firma składa się z szefa (właściciela ma DG) oraz ja zostałam zatrudniona na etacie.

Branża związana z konstrukcjami, projektowaniem, dużo pracuje się w AutoCAD itd.

Boję się tego, że jak przejdę na zwolnienie (nie zakłądam tego, ale może tak być, że nie dam rady pracować w pozycji siedzącej tyle godzin), to ZUS będzie odwalał cyrki, blokował wypłatę zasiłku itd. A z tego co wiem, to nawet takie sprawy się o sąd cierają i trwałą wiele miesięcy. A mi nie chce się denerowować w tym okresie.
        • morgen_stern Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:38
          Byłam na zwolnieniu przez niemal całą ciążę i nikt się mnie nie czepiał, kontroli też nie miałam. Jedyny problem to użeranie się z zusem jeśli chodzi o wypłatę pieniędzy, a widzę, że pracujesz w małej firmie, jak ja, więc zasiłek chorobowy będziesz miała płacony bezpośrednio z zusu. W moim przypadku oznaczało to przelewy z możliwym jak najpóźniejszym terminem, więc byłam wciąż do tyłu z wypłatą... klęłam na czym świat stoi. Teraz użeram się z nimi o macierzyński, dopiero w piątek dostanę pieniądze za grudzień i styczeń! Jakiś referent "zawalił"... przepraszają...
          • princy-mincy Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:40
            O wlasnie, to tu jest tez problem. Pracuje w duzej firmie i kase dostawalam bezposrednio z firmy, nie z zus, nigdy spoznienia nie bylo.
          • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:41
            A kiedy byłaś zatrudniona? Bo kontrolę dotyczą tych, którzy mają krótki czas od zatrudnienia do nabycia świadczeń z ZUS.
            • morgen_stern Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:06
              No tak, to pewnie dlatego dali mi spokój, pracuję tam od 15 lat.
          • gaskama Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 18:04
            Kur.a zawalił, akurat. Zawsze ta sama śpiewka. Ja pracowałam prawie do końca. Syn urodził się na początku maja, pierwszy macierzyński dostałam w sierpniu, bo sie referent pomylił. To było 17 lat temu. 5 lat temu urodzila w grudniu, pierwsze pieniądze dostała w marcu. Bo się kur.a ktoś pomylił. Kazalam jej zanieść wniosek o wypłatę zaległych odsetek, ale jakaś pracowniczka blagala, by nie wnioskowana, bo podobno będzie osobiście musiała zapłacić. Koleżanka uległa. A mówimy o poważnych wypłatach, nie dwa, czy trzy tysiące zlotych.
        • princy-mincy Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:39
          Kiedys (mam dzieci 10 i 6 lat) bardzo rzadko sprawdzali kogos na etacie (dwie kolezanki po prostu przyszly, zobaczyli ze sa w ciazy, maja karte ciazy, badania itp i to bylo wszystko), jesli juz to kogos, kto byl nagle zatrudniony na etat z bardzo wysokim wynagrodzeniem ktore nijak sie nie przekladalo na obowiazki/ zakres pracy lub place na podobnych stanowiskach w innych firmach. Mnie nie skontrolowano nigdy, choc w pierwszej bylam na zwolnieniu w sumie ok 3 mcy, w drugiej niestety cala.
          Nie wiem jak jest teraz, ale pewnie obecny rzad szuka wszedzie gdzie sie da, wiec faktycznie moga byc kontrole.
        • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:39
          Masz duże szanse na zakwestionowanie zatrudnienia. Staraj się gromadzić dowody potwierdzające że rzeczywiście pracę wykonywałas- listy obecności, dokumenty podpisywane, maile, świadków, którzy cię widywali w biurze i potwierdzą, że podlegałas szefowi i wydawał ci polecenia.
          • aankaa Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 20:00
            marta.graca napisała:

> ...świadków, którzy cię widywali w biurze ...

jedna firma łyknęła drugą wraz z personelem, jedna z pań była w ciąży
            ZUS chciał na świadków pracowników ochrony/recepcji, którzy potwierdziliby, że pani przychodziła do pracy (na zwolnienie poszła pod koniec 8 miesiąca)
        • nenia1 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:58
          Ok, czyli nie ma nikogo innego prócz ciebie. Jak pójdziesz na L-4 szef zatrudni na twoje miejsce inną osobę z podobnym wynagrodzeniem?
          • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:06
            Nie wiem co szef zrobi, podejrzewam, że będzie szukał kogoś na moje miejsce, na jakąś umowę o zastępstwo.

Rozumiem, że dla ZUSu fakt zatrudnienia kogoś na moje miejsce ma też znaczenie?
            • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:10
              Zgodnie z orzecznictwem nie ma obowiązku zatrudniać nikogo na miejsce osoby na zwolnienie, ale jeśli nikogo nie przyjmą, będzie to woda na młyn dla ZUSu, że zatrudnienie było fikcyjne.
              • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:12
                A czy zatrudnienie musi być na etat (tej osoby na zastępstwo)? Bo w tej branży wiele zadań można zlecić zdalnie i rozliczyć się na zasadzie B2B.

Opcjonalnie kogoś na umowę zlecenie.
                • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:14
                  Myślę, że nie będzie to problem.
            • nenia1 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:18
              Może mieć o ile będzie w ogóle kontrola. Jesteś jedyną osobą na etacie, zatrudnia cię osoba z rodziny, jeśli po twoim "zniknięciu" nikt nie wchodzi na twoje miejsce, to znaczy, że ten etat nie był jakoś szczególnie firmie potrzebny, czyli mogą zaistnieć obawy, że miejsce pracy było utworzone fikcyjnie.
              • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:23
                Jak dla mnie podstawy do kontroli są więcej niż pewne.
              • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:24
                Zatrudniony ktoś na pewno zostanie, tylko pytanie jaka ma to być forma zatrudnienia. Bo mamy pewne zobowiązania, a nie wierzę, że szef zrezygnuje z możliwości zarobkowania.

Nie wiem czy będzie to etat, umowa zlecenie lub B2B - ale na pewno coś będzie.
                • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:26
                  A jak taka kontrola wygląda? Że przychodzą do biura i sprawdzają dokumentację? Przychodzą do księgowego (u nich jest wszystko - faktury, obroty itd).

Czy ja jako osoba będąca na zwoleniu będę musiała się z nimi jakoś kontaktować?
                  • 35wcieniu Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:41
                    Niekoniecznie przychodzą, po prostu chcą obejrzeć dokumenty, czasami się im wysyła.
                    Ty się nie będziesz kontaktowała, chyba że Cię wezwą do złożenia wyjaśnień ( wątpliwe).
                  • nenia1 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:43
                    Kontrole były pisemne, ZUS przysyłał pismo do zakładu pracy i pracownika, trzeba było odpowiedzieć pisemnie na pytania, z mojego doświadczenia wynika, że te najczęściej odbywają się gdy ktoś ma krótki staż pracy. Występują też u ciebie inne czynniki ryzyka, czyli jedyny etat w firmie, zatrudnienie przez rodzinę, i dla ZUS, jeśli ty pójdziesz na L-4 a na twoje miejsce nie pojawi się nikt inny, bądź pojawi się na zleceniu za 500 zł. może to być wskazówka, że etat powstał w celu pobierania zasiłku najpierw chorobowego potem macierzyńskiego. Nie ma co się dziwić kontrolom, bo po 3 miesiącach zatrudnienia na ubezpieczenie chorobowe wpłacisz niecałe 270,00 zł,. a przez kolejne 6 miesięcy będziesz otrzymywała 100% wynagrodzenia, a potem przez kolejny rok 80%, więc jest to ogromna dysproporcja.
    • princy-mincy Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 08:27
      Akurat w II trymestrze zazwyczaj kobiety czuja sie lepiej niz w I czy III.
      Procedura jest taka, ze jesli zle sie czujesz to idziesz do lekarza a on ocenia czy jestes zdolna do pracy czy nie.
    • ivanova Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:14
      Zus nie lubi zayrudniania w czasie ciazy. Podejrzane to jest wiec beda kontrolowac co sie da i na maxa opóźniać wyplaty chorobowego czy macierzynskiego.
      Mogą tez podwazac czy rzeczywiscie zostalas zatrudniona (czyli kontrola u pracodawcy).
      • agrypina6 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:29
        Bardzo dobrze ze kontrolują. I jakoś dopóki kobieta nie ma umowy na stałe to w ciążę nie zachodzi. Tylko podpisze, bach i już ciąża. Praca przy komputerze, początek ciąży, a tu już przewidywania, że trzeba będzie iść na L4.
        • leni6 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:32
          Akurat pojscie lub nie na L4 nic w tym przypadku nie zmienia, nawet jak ani dnia na L4 nie spędzi to ma duże szanse na kontrolę.
          • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:35
            Jak to? Jak nie pójdę na l4, to jakie mają podstawy do kontrolowania?
            • 35wcieniu Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:39
              Zrozum - nikt cię nie będzie kontrolował z powodu zwolnienia, a nawet gdyby to nie jest nic szczególnego. To co może wzbudzić wątpliwość to fakt że zostałaś zatrudniona w ciąży.
            • ivanova Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:43
              Bo wyplacaja ci macierzyński a moga przypuszczac ze zatrudnienie bylo fikcyjne.
              Ja pracowalam całą ciążę (prawie) a i tak kontrola w firmie byla czy aby rzeczywiscie pracowalam (listy obecnosci, podpisy na dokumentach, maile, świadkowie itp).
            • leni6 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 10:05
              Nawet jak nie pójdziesz na L4 to pójdziesz na macierzyński.
            • hanusinamama Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:49
              Tak bo zatrudnia cie rodzina jestes w ciązy. Czesty przekręt. Zatrudnienie fikscyjne, byleby zapłacic kilka składek
    • leni6 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 09:30
      Procedura jest taka ze idziesz do lekarza po zwolnienie, a potem prawdopodobnie czeka cię kontrola ZUS i długie czekanie na pieniądze.
    • lauren6 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 10:42
      W razie L4 nastaw się na gości z ZUSu.
      • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 10:58
        Po tej dyskusji nastawiam się sad
        Pytanie tylko czy przyjdą do mnie czy do pracodawcy?
        • ivanova Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 11:30
          Na zwolnieniu to do Ciebie i pewnie tez do pracodawcy (u nas w pracy ostatnio tak przylezli). Na macierzynskim to do pracodawcy.
          • ivanova Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 11:32
            A jesli uznaja ze zatrudnienie bylo fikcyjne to czeka Cię sąd.
            • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 11:37
              Ale jak to sąd? I na jakiej podstawie mogą stwierdzić, że zatrudnienie jest fikcyjne?
              Przecież wszelkie formalności są dopełnione, podatki i inne daniny odprowadzone. Zadania są wykonywane. Widnieje na stronie jako osoba kontaktowa, mam kontakty z klientami, zarządzam w zasadzie połową zleceń w firmie.

I co oni mogą mnie za to do sądu podać?
              • ivanova Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 11:42
                Nie oni. Ty ich zeby zaplacili ci zasilek macierzynski. Takich przypadkow jest multum. Podważają co się da. Sprawy w sądzie sa jak najbardziej do wygrania w takiej sytuacji tylko trwają...
                • maja0026 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:34
                  Ale głupoty piszesz, te sprawy w sądach to matki na działalności a nie kobiety na umowach o prace
                  • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:36
                    Jak najbardziej na umowach o pracę też. I to nie tylko matki, może być też osoba, która zachorowała i poszła na zwolnienie krótko po podpisaniu umowy albo zwiększeniu podstawy wymiaru składek.
                    • maja0026 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 17:55
                      Oczywiście ale w sądach kończą w 80% tylko matki na DG, pozorności zatrudnienie na umowach o pracę to niewielki odsetek spraw i w zdecydowanej większości kończą się umorzeniem postępowania. Osobiście nie słyszalam o taki m przypadku żeby podważyc umowę o pracę, wiem że obniżają podstawy, wymiar etatu ale sam fakt świadczenia pracy to nie słyszałam bo to nie jest latwe
                  • ivanova Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:41
                    Guzik wiesz. Etatow tez to dotyczy jesli zatrudnienie mialo miejsce w trakcie ciąży lub tuż przed.
                    • maja0026 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 17:59
                      Oczywiście że też ale te sprawy nie kończą się w sądach o tym pisałam, ty guzik wiesz z tego wynika. Dotyczy zresztą nie tylko ciąż na etacie ale każdego zachorowania krótko po zatrudnieniu, ale jak pisałam to są sprawy konczone przez ZUS decyzja umorzeniowa, wszczynane rutynowo i nie kojarzę przypadku w sądzie z umowy o pracę. Tutaj musiałby by być rzeczywiście przekręt i próba wyłudzenia żeby taka sprawa w sądzie się skonczyla
                      • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 18:00
                        A ja mam kilka takich spraw, bez żadnych przekrętów.
                        • maja0026 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 19:38
                          Jak masz kilka? Jako kto? Pracodawca czy pracownik? I co ZUS zarzuca? Ja znam te sprawy i orzecznictwo głowie w związku z DG tj. matki na dużym Zusie ale to raczej związane z mechanizmem jednej składki. Ale mamy też w naszym biurze rachunkowym pracodawcow że wszczetymi postępowaniami właśnie ze względu na krótki okres zatrudnienia i ciążę ale wszystkie a było ich kilkanaście zostały umorzone, najdłużej trwało ok 3 miesięcy. Napis coś o swoich sprawach bo ja nie spotkałam się nigdy z żadnymi większymi problemu, standardowe postępowania, zazwyczaj chcieli podobnych dokumentów, im szybciej wysłałam tym szybciej się konczylo
                          • ib_k Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 19:49
                            Znam te sprawy od strony kancelarii prawnej. W mieście 700tys samych spraw sądowych ogólnie kwestionujących prawo ciężarnych do zasiłków (zarzuty różne ale najczęściej fikcyjność zatrudnienia) jest ok setki. Drugie tyle nie trafia na wokandę bo nie ma szans na wygraną
                          • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 21:11
                            Jako pełnomocnik pracowników i pracodawców.
                      • ib_k Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 19:03
                        A ja znam. Tak zasadniczo to z takich spraw sądowych żyję.
                        Tak więc maju bredzisz
                        • maja0026 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 19:43
                          To podaj jakieś przykłady bo póki co to ty bredzisz. U nas w sądzie kończyły się tylko sprawy tzw. dużego Zusu, a i tak nikt z ZUS nie przegral
              • motyllica Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 11:50
                tak, bo stwierdzą, że zatrudnienie sztuczne.
                zbieraj dowody, że pracujesz.
                masz telefon firmowy?
                albo pieczątkę?
                podpisuj się na jakiś dokumentach, a nie tylko listy obecności,
                • klerunder Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 12:35
                  Mam telefon służbowy, pieczątki nie mam, bo pod wszystkim się szef podpisuje.
                  Mam maila służbowego w którym jest korespondencja z z klientami.
                  Wysyłam też rozliczenia, faktury (mailem)
                • maja0026 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:29
                  Wierz mi że ta są naprawdę sporadyczne przypadki gdzie stwierdzają że zatrudnienie było pozorne- tylko jak mają mocne dowody
                  • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:37
                    Tych przypadków jest sporo.
        • maja0026 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:32
          Nikt nie przyjdzie, z urzędu zostanie wszczęte postępowanie wyjaśniające czy zatrudnienie nie było pozorne-.Bedziecie musieli ty i pracodawca pisemnie złożyć wyjaśnienia, przesłać ewentualnie jakieś dowody że pracowałaś, zeznania pisemnie świadków że cię widzieli w pracy. kontrola z ZUS ma miejsce gdy nie reagujesz na ich. Pisma bo nie mogą zakończyc sprawy więc wysyłają kontrolę
    • maja0026 Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:27
      Na pewno będzie postępowanie wszczęte jak pójdziesz na zwolnienie ale jeżeli rzeczywiście pracowałaś, pracujesz to się nie martw, jedyny minus to fakt że będzie Lesz miała wstrzymany zasiłek na czas postępowania które teoretycznie trwa max 60 dni(oczywiście mozna przedłużyć ale to jak nie poskłada się wyjaśnien)
      • marta.graca Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:39
        Wyjaśnienia,a jeśli niekorzystna decyzja, to odwołanie, sąd w 2 instancjach, a konia z rzędem temu, kto się w tych "teoretycznych" terminach zmieścił.
      • ivanova Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 15:42
        Jasne. Te 60 dni to na papierze tylko.
    • laaisa Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 17:09
      Zus może zapytać też o powody przejścia z samozatrudnienia na etat. Spadły ci dochody z 8 na niecałe 4 tys i w kilka miesięcy ciąża. Do tego jedyny pracownik na danym stanowisku i to u kuzyna. Masz jak w banku kontrolę
      • hanusinamama Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 18:01
        Dla wielu osób jest jasne ze własnie o to chodzi. Ja mam swoja firmę i czy sie czułam dobrze czy źle...pracowałam. Poza tym macierzynski teraz na samozatrudnieniu jest niski. Na etacie łatwiej wyrobic sobie w 3 miesiace ładną kwote macierzyńskiego....
      • little_fish Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 19:21
        Kiedyś na własnej DG zarabiała 8 tysięcy. A nie na tej umowie, z której przeszła na etat
        • laaisa Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 19:36
          Ile czasu zarabiała te 8 i jak dawno przed etatem..toz to klasyka.
        • aankaa Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 20:18
          a składki odprowadzała wg dopuszczalnego minimum
          • hanusinamama Re: ZUS a ciąża 19.02.20, 22:24
            NO trudno zeby robiła inaczej...Na DG ani na zwolnienie nie pojdziesz bo chora jestes ani w ciązy bo trzeba pracować zeby zarabiac. Tez płace najniższe, na zwoleniu nie byłam od 10 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka