Dodaj do ulubionych

Dur brzuszny - pytanie do lekarzy

27.02.20, 12:39
Szukałam i nie znalazłam - pomożecie? Kilka lat temu szczepiłam się na dur brzuszny i powinnam teraz szczepienie powtórzyć. Ale wiem, ze może być jeszcze skuteczne, by to potwierdzić muszę zbadać przeciwciała. Tylko jakie? Co muszę oznaczyć w badaniu?
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 14:38
      Zapisz się do internisty i jego zapytaj.
      • eowen Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 14:55
        To świetny pomysł. Iść w okresie infekcyjnym do przychodni i jako zdrowa osoba zająć miejsce przeznaczone dla chorej. I jeszcze powiedzieć lekarzowi, że ja w sumie to tylko mam takie jedno pytanie wink
        • qwirkle Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 15:08
          eowen napisała:

> To świetny pomysł. Iść w okresie infekcyjnym do przychodni i jako zdrowa osoba
          > zająć miejsce przeznaczone dla chorej. I jeszcze powiedzieć lekarzowi, że ja w
          > sumie to tylko mam takie jedno pytanie wink
          Czy to moja wina, że teraz wlasnie ci się przypomniało o szczepieniach?

NB zapytaj przy okazji o żółtaczki
    • aguar Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 15:01
      Zaleca się powtarzanie co 3 lata.
    • mikams75 Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 15:28
      jak sie szczepilam, to mowili mi, ze max 3 lata, a nawet i po dwoch latach jak sie planuje jakis wyjazd to nie zaszkodzi powtorzyc.
      • eowen Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 15:36
        U nas są 3 osoby do szczepienia, a ta szczepionka trochę kosztuje. A pamiętam, że akurat o durze brzusznym rozmawiałam w większej grupie kilka lat temu, w której byli właśnie lekarze i oni mi mówili o przeciwciałach, że nie zawsze trzeba się szczepić. Tylko nie umiem teraz potwierdzić tej informacji.
        • memphis90 Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 17:02
          Wydaje mi się, że rutynowo wykonywane badania serologiczne (przeciwciała) służą diagnostyce zakażeń, a nie ocenie skuteczności szczepienia.
          • eowen Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 21:44
            Ale np. swego czasu radzono mi w przychodni sprawdzić przeciwciała, bo nie wiedzialam, czy szczepiłam się na WZW a. W końcu i tak szczepienie zrobiłam, bo wzięłam promocyjny pakiet na żółtaczkę.
    • aurinko Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 22:28
      W lutym szczepiłam córkę na dur, wzwA, tężec i pielęgniarka powiedziała, że dur i tężec za 3 lata, a wzwA druga dawka za 6-8mcy. Z kosztami nie pomogę bo płaciłam wszystkie na raz i nie wiem ile sam dur kosztuje.
    • maadzik3 Re: Dur brzuszny - pytanie do lekarzy 27.02.20, 22:31
      szczepienia na dur starczają na 3 lata. właściwie zalecane tylko na egzotyczne wyjazdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka