katiemorag 22.03.20, 11:38 Czy ktoś wie czy zwrot podatku będzie płacony planowo? Czy ktoś miał ostatnio wypłacony? Czy 500 plus tez będzie płacone planowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivanova Re: Zwroty 22.03.20, 11:40 Rząd twierdził ze wg planu. Ale licho wie. Ja pita wysłałam 20.02, zwrotu jeszcze nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zwroty 22.03.20, 11:43 Zwroty są płacone, nawet chyba szybciej niż normalnie, 500+ moim zdaniem powinno być w tej chwili zależne od dochodu, absolutnie nas nie stać na dalsze rozdawnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Zwroty 22.03.20, 11:46 Popieram w 100%. To jest ten moment, gdy należy się wycofać z bezsensownego marnotrawstwa i rozdawnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: Zwroty 22.03.20, 13:05 Najlepiej ograniczamy 500 plus tylko do tych, którzy przed epidemią nigdy nie pracowali - stałej klienteli OPS. Reszcie, którzy właśnie zostali na lodzie zabrać. Po co im jedyny dochód jaki im został. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Zwroty 22.03.20, 13:57 A gdzieś to wyczytała w mojej wypowiedzi? Uzależnić przyznanie od dochodu = jeśli dla kogoś jest to tak istotna pozycja w budżecie, że bez niej sobie nie poradzi, to tak, taka osoba powinna to świadczenie nadal otrzymywać. Mowy nie było, aby dawać tylko klienteli MOPS. Jednak rozdawanie w obecnych okolicznościach tej kasy każdemu jak leci, to samobójstwo. Zwyczajnie naszego państwa nie stać już na taki gest i uwierz, że masa ludzi sobie bez niego da radę doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zwroty 22.03.20, 12:05 teraz jak mało co, będzie potrzebny 500+ pamiętam, jak mój mąż, kodziarz i wyznawca peo, we wrześniu, po utracie pracy wtoczył się do domu z kartonem w rękach i pierwsze pytanie: ile się dostaje z 500+ - Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zwroty 22.03.20, 12:58 Na czas jakiej kampanii? Prezydenckiej, która nie istnieje? I z czego niby miałoby być to 500+ dla wszystkich w obliczu kryzysu? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zwroty 22.03.20, 13:02 kampanii antypis, przecież innej nie ma? no i w kampanii obiecujący chyba nie musza się martwić z czego? dziś się przecież nie martwią z czego i komu pomagać, ale pomocy dla wszystkich się domagają, nie słuchasz biedry i zanga? że resztę przemilczę, ale coś tam dociera Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Zwroty 22.03.20, 12:07 Tak taaak... dupa się wam pali i zaczynacie propagandę? Zwrotu nie mam. W zeszłym roku dostałam tydzień po złożeniu PIT, 500 plus natomiast od kilku miesięcy wpływało coraz szybciej - 15, 10, 7 dnia miesiąca, co mnie nawet wkurzało, bo wolałam na koniec, kiedy mi się pensja kończyła. W tym miesiącu mamy dziś 22, a pincet ni widu, ni słychu. To znaczy owszem. Urząd tłumaczy się na fejsie, ze ma czas do końca miesiąca. Obstawiam, ze w kwietniu 500 będzie wstrzymane, a w maju po wyborach to już więcej niż pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Zwroty 22.03.20, 12:12 Sponsorzy nic nie wpłacą do kasy i przelewy 5set+ się skończą. To dzieje się już, tu i teraz. Nie maj, po wyborach i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zwroty 22.03.20, 12:13 pulcino3 napisała: > Sponsorzy nic nie wpłacą do kasy i przelewy 5set+ się skończą. To dzieje się już, tu i teraz. 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zwroty 22.03.20, 12:15 pulcino3 napisała: > Sponsorzy nic nie wpłacą do kasy i przelewy 5set+ się skończą. To dzieje się ju > ż, tu i teraz. Nie maj, po wyborach i takie tam. > Żartujesz, do wyborów przelewy będą na sto procent, choćby mieli te pieniądze wydrukować w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zwroty 22.03.20, 12:37 pani-nick napisała: > Tak taaak... dupa się wam pali i zaczynacie propagandę? > Co ty pierdo...sz, bo inaczej tego nazwać nie można, sama myślisz jak typowy pisior z paranoją, prowadzę firmę w tej branży i mam informacje od klientów, sami zaskoczeni, że już mają zwroty, a 500+ do wszystkich to od początku był poroniony pomysł, a utrzymywanie tego teraz to gol do własnej bramki. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zwroty 22.03.20, 13:40 U nas co miesiąc było tego samego dnia miesiąca (ewentualnie uwzględniając przesunięcie weekendowe) i w tym miesiacu równiez dostałam i dokładnie tego samego dnia (w tym tygodniu, więc jak już wszystko było pozamykane). Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Zwroty 22.03.20, 13:58 Aż sprawdziłam przez takie wątki. Wpłynęło w terminie, normalnie, jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Zwroty 22.03.20, 13:03 Czyli znowu 500 plus dla bezrobotnej patologii, no bo oni biedni i im sie nalezy? Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Zwroty 22.03.20, 13:03 500+ uzaleznione od dochodu jako zasada to jedna sprawa. Natomiast w obecnej sytuacji niewykonalna - niezbedne byloby dostarczenie i weryfikacja milionow zaswiadczen o dochodach ! Ktos jest w stanie to sobie wyobrazic w obecnych warunkach ? Ludzie siedza w domach, wstep do urzedow zamkniety, 3/4 obsady na roznego rodzaju zwolnieniach W tej chwili mozliwe jest albo wstrzymanie wszystkich wyplat albo placenie jak do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zwroty 22.03.20, 13:11 julita165 napisała: > 500+ uzaleznione od dochodu jako zasada to jedna sprawa. Natomiast w obecnej sy > tuacji niewykonalna - niezbedne byloby dostarczenie i weryfikacja milionow zasw > iadczen o dochodach ! Ktos jest w stanie to sobie wyobrazic w obecnych warunkac > h ? Ludzie siedza w domach, wstep do urzedow zamkniety, 3/4 obsady na roznego r > odzaju zwolnieniach > W tej chwili mozliwe jest albo wstrzymanie wszystkich wyplat albo placenie jak > do tej pory. Urzędnicy pracują, państwo ma dostęp do PIT-ów, płacenia jak do tej pory to samobójstwo, można się oczywiście upierać przy 500+ dla wszystkich i pewnie wiele osób będzie to robić, ale jak siądzie gospodarka to i tak na 500+ zabraknie i to dłużej niż czasowe wstrzymanie. Swoją drogą tak to większość na nie i "mam na waciki" ale jak tylko mowa o tym, żeby wstrzymać, nagle większość na tak za 500+. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zwroty 22.03.20, 13:43 A ja nadal jestem za tym, żeby 500+ było jako zwrot podatku Ale jak wstrzymają, czy całkiem zlikwidują dla lepiej zarabiających to płakać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zwroty 22.03.20, 13:18 julita165 napisała: > Natomiast w obecnej sytuacji niewykonalna - niezbedne byloby dostarczenie i weryfikacja milionow zaswiadczen o dochodach ! hello, to nie lata 90te ubiegłego wieku, żeby trzeba było zaświadczenia dostarczać i je ręcznie weryfikować. Te dane leżą w skarbówkach, od ładnych paru lat w postaci cyfrowej, a nie papierowej i już teraz, jakby tylko piss-partia wyraziła wolę wprowadzenia takiego rozwiązania, to szybko i sprawnie wyłuskałaby takie dane. Jak mam ogólnie złą opinię o funkcjonowaniu polskiego państwa, w ciągu ostatnich pięciu lat zwłaszcza, to informatyzacji danych, zarządzanych przez ministerstwo finansów (przynajmniej w części podatkowej) akurat nie zaniedbano. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Zwroty 22.03.20, 13:29 O swieta naiwnosci ! Po pierwsze primo. Dane z PIT-ow nie sa w zaden sposob dostepne dla gmin wyplacajacych 500+. Niby kto i jak mialby to przekazac. Pi drugie - ogromna masa rolnikow w ogole nie sklada PIT, nie wiem jak im wyliczac dochod, kto mialby to robic i jak udostepniac. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Zwroty 22.03.20, 12:10 500+ dostalam dwa tygodnie wczesniej niz normalnie. Mysle ze chcieli wypuscic jak najwiecej przelewow bo personel sie sypie, w us-ach pewnie podobnie. Zwolnienia, opieki, urlopy. Nikt nie chce sie narazac. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zwroty 22.03.20, 12:10 katiemorag napisał(a): > Czy ktoś wie czy zwrot podatku będzie płacony planowo? Czy ktoś miał ostatnio w > ypłacony? Czy 500 plus tez będzie płacone planowo? Mnie zwrot już przysłali, dokładnie tydzień po złożeniu PITa wpłynęły pieniądze na konto. 500 zawsze wpływało tak jakoś po 25, więc zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Zwroty 22.03.20, 13:23 Zgadzam się i zazdroszczę Wam zwrotów podatku Odpowiedz Link Zgłoś
stonkamarnotrawna Re: Zwroty 22.03.20, 12:26 Zwrot podatku dostałam jakoś 12 marca br. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Zwroty 22.03.20, 13:27 katiemorag napisał(a): > Czy ktoś wie czy zwrot podatku będzie płacony planowo? Czy ktoś miał ostatnio w > ypłacony? ... Miał. Tyle, ile wyliczył. Co do grosza. Ale tydzień temu, przed wojną. Teraz to niewię. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Zwroty 22.03.20, 13:53 Dostałam zwrot podatku bardzo szybko, chyba po mniej niż dwóch tygodniach. 500+ także przyszło w terminie. Teraz każda złotówka jest na prawdę na wagę złota, jeśli mój zakład stanie to dostanę 60% wynagrodzenia. W rzeczywistości będzie to mniej, bo bez premii i innych dodatków. Mój niemąż już praktycznie zarabia jedną dziesiątą tego co wcześniej. W tej sytuacji mam nadzieję, że chociaż pieniądze z 500+ będą wpływały regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Zwroty 22.03.20, 15:19 niedawno dostałam - 10dni po wysyłce PITa (elektronicznie) Odpowiedz Link Zgłoś