22.03.20, 11:38
Czy ktoś wie czy zwrot podatku będzie płacony planowo? Czy ktoś miał ostatnio wypłacony? Czy 500 plus tez będzie płacone planowo?
Obserwuj wątek
    • ivanova Re: Zwroty 22.03.20, 11:40
      Rząd twierdził ze wg planu. Ale licho wie. Ja pita wysłałam 20.02, zwrotu jeszcze nie miałam.
    • nenia1 Re: Zwroty 22.03.20, 11:43
      Zwroty są płacone, nawet chyba szybciej niż normalnie, 500+ moim zdaniem powinno być w tej chwili zależne od dochodu, absolutnie nas nie stać na dalsze rozdawnictwo.
      • nuclearwinter Re: Zwroty 22.03.20, 11:46
        Popieram w 100%. To jest ten moment, gdy należy się wycofać z bezsensownego marnotrawstwa i rozdawnictwa.
        • pani-nick Re: Zwroty 22.03.20, 12:09
          Ja tez! Wstrzymajmy wszystkim!
        • sylwik7 Re: Zwroty 22.03.20, 13:05
          Najlepiej ograniczamy 500 plus tylko do tych, którzy przed epidemią nigdy nie pracowali - stałej klienteli OPS.
          Reszcie, którzy właśnie zostali na lodzie zabrać. Po co im jedyny dochód jaki im został.
          • nuclearwinter Re: Zwroty 22.03.20, 13:57
            A gdzieś to wyczytała w mojej wypowiedzi? Uzależnić przyznanie od dochodu = jeśli dla kogoś jest to tak istotna pozycja w budżecie, że bez niej sobie nie poradzi, to tak, taka osoba powinna to świadczenie nadal otrzymywać. Mowy nie było, aby dawać tylko klienteli MOPS.
            Jednak rozdawanie w obecnych okolicznościach tej kasy każdemu jak leci, to samobójstwo. Zwyczajnie naszego państwa nie stać już na taki gest i uwierz, że masa ludzi sobie bez niego da radę doskonale.
      • volta2 Re: Zwroty 22.03.20, 12:05
        teraz jak mało co, będzie potrzebny 500+

pamiętam, jak mój mąż, kodziarz i wyznawca peo, we wrześniu, po utracie pracy wtoczył się do domu z kartonem w rękach i pierwsze pytanie:
        ile się dostaje z 500+ -
        • angazetka Re: Zwroty 22.03.20, 12:58
          Na czas jakiej kampanii? Prezydenckiej, która nie istnieje?
          I z czego niby miałoby być to 500+ dla wszystkich w obliczu kryzysu?
          • volta2 Re: Zwroty 22.03.20, 13:02
            kampanii antypis, przecież innej nie ma?

no i w kampanii obiecujący chyba nie musza się martwić z czego? dziś się przecież nie martwią z czego i komu pomagać, ale pomocy dla wszystkich się domagają, nie słuchasz biedry i zanga? że resztę przemilczę, ale coś tam dociera

• pani-nick Re: Zwroty 22.03.20, 12:07
        Tak taaak... dupa się wam pali i zaczynacie propagandę?
        Zwrotu nie mam. W zeszłym roku dostałam tydzień po złożeniu PIT, 500 plus natomiast od kilku miesięcy wpływało coraz szybciej - 15, 10, 7 dnia miesiąca, co mnie nawet wkurzało, bo wolałam na koniec, kiedy mi się pensja kończyła.
        W tym miesiącu mamy dziś 22, a pincet ni widu, ni słychu. To znaczy owszem. Urząd tłumaczy się na fejsie, ze ma czas do końca miesiąca.
        Obstawiam, ze w kwietniu 500 będzie wstrzymane, a w maju po wyborach to już więcej niż pewne.
        • pulcino3 Re: Zwroty 22.03.20, 12:12
          Sponsorzy nic nie wpłacą do kasy i przelewy 5set+ się skończą. To dzieje się już, tu i teraz. Nie maj, po wyborach i takie tam.
          • alicia033 Re: Zwroty 22.03.20, 12:13
            pulcino3 napisała:

> Sponsorzy nic nie wpłacą do kasy i przelewy 5set+ się skończą. To dzieje się już, tu i teraz.

10/10
          • iwoniaw Re: Zwroty 22.03.20, 12:15
            pulcino3 napisała:

> Sponsorzy nic nie wpłacą do kasy i przelewy 5set+ się skończą. To dzieje się ju
            > ż, tu i teraz. Nie maj, po wyborach i takie tam.
            >

Żartujesz, do wyborów przelewy będą na sto procent, choćby mieli te pieniądze wydrukować w całości.
            • nuclearwinter Re: Zwroty 22.03.20, 12:36
              Też tak obstawiam.
        • nenia1 Re: Zwroty 22.03.20, 12:37
          pani-nick napisała:

> Tak taaak... dupa się wam pali i zaczynacie propagandę?
          >
          Co ty pierdo...sz, bo inaczej tego nazwać nie można, sama myślisz jak typowy pisior z paranoją,
          prowadzę firmę w tej branży i mam informacje od klientów, sami zaskoczeni, że już mają zwroty, a 500+ do wszystkich to od początku był poroniony pomysł, a utrzymywanie tego teraz to gol do własnej bramki.
        • aerra Re: Zwroty 22.03.20, 13:40
          U nas co miesiąc było tego samego dnia miesiąca (ewentualnie uwzględniając przesunięcie weekendowe) i w tym miesiacu równiez dostałam i dokładnie tego samego dnia (w tym tygodniu, więc jak już wszystko było pozamykane).
        • lily_evans11 Re: Zwroty 22.03.20, 13:58
          Aż sprawdziłam przez takie wątki.
          Wpłynęło w terminie, normalnie, jak zawsze.
      • agrypina6 Re: Zwroty 22.03.20, 13:03
        Czyli znowu 500 plus dla bezrobotnej patologii, no bo oni biedni i im sie nalezy?
        • lily_evans11 Re: Zwroty 22.03.20, 13:59
          To był sarkazm wink
      • julita165 Re: Zwroty 22.03.20, 13:03
        500+ uzaleznione od dochodu jako zasada to jedna sprawa. Natomiast w obecnej sytuacji niewykonalna - niezbedne byloby dostarczenie i weryfikacja milionow zaswiadczen o dochodach ! Ktos jest w stanie to sobie wyobrazic w obecnych warunkach ? Ludzie siedza w domach, wstep do urzedow zamkniety, 3/4 obsady na roznego rodzaju zwolnieniach
        W tej chwili mozliwe jest albo wstrzymanie wszystkich wyplat albo placenie jak do tej pory.
        • nenia1 Re: Zwroty 22.03.20, 13:11
          julita165 napisała:

> 500+ uzaleznione od dochodu jako zasada to jedna sprawa. Natomiast w obecnej sy
          > tuacji niewykonalna - niezbedne byloby dostarczenie i weryfikacja milionow zasw
          > iadczen o dochodach ! Ktos jest w stanie to sobie wyobrazic w obecnych warunkac
          > h ? Ludzie siedza w domach, wstep do urzedow zamkniety, 3/4 obsady na roznego r
          > odzaju zwolnieniach
          > W tej chwili mozliwe jest albo wstrzymanie wszystkich wyplat albo placenie jak
          > do tej pory.

Urzędnicy pracują, państwo ma dostęp do PIT-ów, płacenia jak do tej pory to samobójstwo, można się oczywiście upierać przy 500+ dla wszystkich i pewnie wiele osób będzie to robić, ale jak siądzie gospodarka to i tak na 500+ zabraknie i to dłużej niż czasowe wstrzymanie. Swoją drogą tak to większość na nie i "mam na waciki" ale jak tylko mowa o tym, żeby wstrzymać, nagle większość na tak za 500+.
          • aerra Re: Zwroty 22.03.20, 13:43
            A ja nadal jestem za tym, żeby 500+ było jako zwrot podatku tongue_out
            Ale jak wstrzymają, czy całkiem zlikwidują dla lepiej zarabiających to płakać nie będę.
        • alicia033 Re: Zwroty 22.03.20, 13:18
          julita165 napisała:

> Natomiast w obecnej sytuacji niewykonalna - niezbedne byloby dostarczenie i weryfikacja milionow zaswiadczen o dochodach !

hello, to nie lata 90te ubiegłego wieku, żeby trzeba było zaświadczenia dostarczać i je ręcznie weryfikować.
          Te dane leżą w skarbówkach, od ładnych paru lat w postaci cyfrowej, a nie papierowej i już teraz, jakby tylko piss-partia wyraziła wolę wprowadzenia takiego rozwiązania, to szybko i sprawnie wyłuskałaby takie dane.
          Jak mam ogólnie złą opinię o funkcjonowaniu polskiego państwa, w ciągu ostatnich pięciu lat zwłaszcza, to informatyzacji danych, zarządzanych przez ministerstwo finansów (przynajmniej w części podatkowej) akurat nie zaniedbano.

• julita165 Re: Zwroty 22.03.20, 13:29
            O swieta naiwnosci !
            Po pierwsze primo. Dane z PIT-ow nie sa w zaden sposob dostepne dla gmin wyplacajacych 500+. Niby kto i jak mialby to przekazac. Pi drugie - ogromna masa rolnikow w ogole nie sklada PIT, nie wiem jak im wyliczac dochod, kto mialby to robic i jak udostepniac.
    • julita165 Re: Zwroty 22.03.20, 12:10
      500+ dostalam dwa tygodnie wczesniej niz normalnie. Mysle ze chcieli wypuscic jak najwiecej przelewow bo personel sie sypie, w us-ach pewnie podobnie. Zwolnienia, opieki, urlopy. Nikt nie chce sie narazac.
    • iwoniaw Re: Zwroty 22.03.20, 12:10
      katiemorag napisał(a):

> Czy ktoś wie czy zwrot podatku będzie płacony planowo? Czy ktoś miał ostatnio w
      > ypłacony? Czy 500 plus tez będzie płacone planowo?

Mnie zwrot już przysłali, dokładnie tydzień po złożeniu PITa wpłynęły pieniądze na konto. 500 zawsze wpływało tak jakoś po 25, więc zobaczymy.
    • edelstein Re: Zwroty 22.03.20, 12:18
      Te 500plus was zaora do dna
      • auksencja15 Re: Zwroty 22.03.20, 13:23
        Zgadzam się smile i zazdroszczę Wam zwrotów podatku big_grin
    • stonkamarnotrawna Re: Zwroty 22.03.20, 12:26
      Zwrot podatku dostałam jakoś 12 marca br.
    • iberka Re: Zwroty 22.03.20, 13:21
      Ex dostał planowo (niespełna msc czekał)
    • bywszy Re: Zwroty 22.03.20, 13:27
      katiemorag napisał(a):

> Czy ktoś wie czy zwrot podatku będzie płacony planowo? Czy ktoś miał ostatnio w
      > ypłacony? ...

Miał. Tyle, ile wyliczył. Co do grosza. smile

Ale tydzień temu, przed wojną. tongue_out Teraz to niewię. suspicious
    • zwyczajnamatka Re: Zwroty 22.03.20, 13:53
      Dostałam zwrot podatku bardzo szybko, chyba po mniej niż dwóch tygodniach. 500+ także przyszło w terminie. Teraz każda złotówka jest na prawdę na wagę złota, jeśli mój zakład stanie to dostanę 60% wynagrodzenia. W rzeczywistości będzie to mniej, bo bez premii i innych dodatków. Mój niemąż już praktycznie zarabia jedną dziesiątą tego co wcześniej. W tej sytuacji mam nadzieję, że chociaż pieniądze z 500+ będą wpływały regularnie.
    • swiecaca Re: Zwroty 22.03.20, 15:19
      niedawno dostałam - 10dni po wysyłce PITa (elektronicznie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka