Dodaj do ulubionych

Jak długo piec sernik?

25.04.20, 19:34
Mam przepis na baskijski "spalony". W ciągu godziny w 200 stopniach miał zbrązowieć na wierzchu a on ciągle białysad
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 19:42
      panna_lila napisała:

> Mam przepis na baskijski "spalony". W ciągu godziny w 200 stopniach miał zbrąz
      > owieć na wierzchu a on ciągle białysad

Jesteś pewna, że górna grzałka ci działa?
      • damartyn Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 19:44
        Coś nie tak z piecem?
      • panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 21:51
        mam piekarnik który grzeje góra dół, dodatkowo górna grzałka w funkcji grill rozgrzewa się do czerwoności przy wyższej temperaturze (250 C).
        Piekarnik ma swoje lata i jest intensywnie eksploatowany, ale nie podejrzewałam go że coś z nim nie taksad
        • riki_i Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:23
          Hmm, w nowszych piekarnikach elektrycznych każą piec sernik w programie 'pizza', a nie grill.
          • panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:49
            pisałam, że mam piekarnik z funkcją grill, co nie oznacza że korzystałam z tej funkcji do pieczenia sernika, chociaż może powinnam, żeby nabrał szybciej rumieńcówsmile
    • prezent_urodzinowy Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 19:45
      Chyba masz coś nie tak z piekarnikiem. Po godzinie w 200 stopniach wszystko będzie w sumie juz spalone, nie tylko brazowe...
      • panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 21:53
        mówisz, że przy 200 powinno być zwęglone? to ewidentnie piekarnik też do wymianysad O Matko sprzęty mi się sypiąsad
        • damartyn Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 22:00
          Sernik normalnie 160-170. Nawet jeśli Twój miał być spalony ,to tak jak wyżej piszą , po godzinie węgiel.
          A możne jest jeszcze nadzieja dla tego urządzenia i okaże się, że po prostu coś źle nastawiłaś?wink
          • panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 23:51
            za dużo lat z niego korzystam, żeby źle nastawić, jeśli już to urządzenie straciło moc grzewcząsad
            czy to by oznaczało że 200 to nie jest 200? to się da jakoś sprawdzić?
            • prezent_urodzinowy Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:39
              Termometrem do piekarnika może? wink
        • prezent_urodzinowy Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 22:48
          40 minut piekę dużą lasagne, w temperaturze 180 stopni. Jest dość konkretnie przypieczona na górze. Po dodatkowych 20 minutach i 20 stopniach byłby węgiel, myślę.
          Może źle włączyłaś grzałki jakoś? Ja kiedyś piekłam z samym światełkiem 😂
          Upiekł się ten sernik? Bo już chyba wyjęłaś go?
          • panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:47
            jeszcze nie próbowałam, stygnie

lasagne też piekę 40 min. w 180, tylko przykrywam folią a na wierzchu jest sos, więc nie ma efektu przypieczenia.

termometr do piekarnika - wpisuję na listę zakupówsmile
            • prezent_urodzinowy Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 14:37
              U mnie na wierzchu jest ser, i bez przykrycia. Sprobuj kiedyś!
        • beata985 Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 09:07
          Ej, jeżeli poszła grzałka to takie rzeczy się wymienia, tylko grzałki nie cały sprzęt...No chyba że już faktycznie ma że 40 lat to pewnie lepiej nowy kupić.
    • ginger.ale Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 19:49
      A na jaki tryb ustawiłaś piekarnik? Termoobieg czy góra dół??

U mnie właśnie studzi się sernik kremowy z przepisu sadzy, nie wiem jak wytrzymam do rana 🙃 Noc powinien spędzić w lodówce.
      • ginger.ale Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 19:50
        Saszy, nie sadzy 🤔😹
    • kotejka Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 22:00
      po 40-50 minutach w 180 stopniach nawet najbardziej plynny mi dochodzi
      cos chyba z piekarnikiem masz
      • panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 23:54
        ten też doszedł, wyrósł, popękał na środku koncertowo (co akurat nie wiem czy jest zaletą) tylko, że ciągle był blady.
        • damartyn Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:53
          Najważniejsze , że się upiekł! Pękniecie mu nie zaszkodzi.
          • damartyn Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 01:20
            A, i jeszcze jedno. Jeśli Ci piekarnik nie przypieka z góry na brązowy kolor , a na takim Ci zależy, wystarczy zaparzyć mocną herbatę i tą herbatą "posmarować" sernik przed włożeniem do piekarnika. Wyjdzie Ci stuprocentowy brąz.
        • kotejka Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 06:02
          panna_lila napisała:

> ten też doszedł, wyrósł, popękał na środku koncertowo (co akurat nie wiem czy j
          > est zaletą) tylko, że ciągle był blady.
          -----
          Nie jest smile
          Żeby sernik nie pekal nie rób go na przyszłość z zimnych skladnikow
          Wyjmij wcześniej z lodówki i daj dojść do. Pokojowej temperatury
          Druga rzecz - skoro pekl, z góry jednak było mu za ciepło (200 stopni to za dużo dla sernika)
          Szybko się spisek na gorze, a środek dochodził, rósł i rozbił ś pieczony sufit
          Może na przyszłość spróbuj wstawić do 180 bez górnej, a na koniec dopiecz grillem z wierzchu?
    • beata985 Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 07:50
      Ja ostatnio odkryłam, przy pieczeniu babki tradycyjnej...2 godziny 😱że program który włączyłam to Eko i na nim pieczenie odbywa się dłużej...Niestety kosztowało mnie to godzinę czasu studiowania instrukcji...
      Może i u Ciebie tak jest?
      • uuunia Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 08:05
        Ja serniki piekę w temperaturze 150-160 stopni bardzo długo, nawet 2 godziny. Po upieczeniu nie wyjmuję z piekarnika. Sernik pięknie rośnie i nie opada. Ponieważ popsuła mi się dolna grzałka, ostatnio piekłam w termoobiegu i 140 stopniach. Wyszedł idealnie.
    • ana119 Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 08:23
      Rozgrzałas piekarnik? Piszesz że sernik urósł a przy takiej temperaturze to raczej nie możliwe
    • beata985 Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 15:52
      Czy ja już prosiłam o przepis na sernik saszy?
      Jak nie to poproszę 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka