panna_lila 25.04.20, 19:34 Mam przepis na baskijski "spalony". W ciągu godziny w 200 stopniach miał zbrązowieć na wierzchu a on ciągle biały Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 19:42 panna_lila napisała: > Mam przepis na baskijski "spalony". W ciągu godziny w 200 stopniach miał zbrąz > owieć na wierzchu a on ciągle biały Jesteś pewna, że górna grzałka ci działa? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 21:51 mam piekarnik który grzeje góra dół, dodatkowo górna grzałka w funkcji grill rozgrzewa się do czerwoności przy wyższej temperaturze (250 C). Piekarnik ma swoje lata i jest intensywnie eksploatowany, ale nie podejrzewałam go że coś z nim nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:23 Hmm, w nowszych piekarnikach elektrycznych każą piec sernik w programie 'pizza', a nie grill. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:49 pisałam, że mam piekarnik z funkcją grill, co nie oznacza że korzystałam z tej funkcji do pieczenia sernika, chociaż może powinnam, żeby nabrał szybciej rumieńców Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 19:45 Chyba masz coś nie tak z piekarnikiem. Po godzinie w 200 stopniach wszystko będzie w sumie juz spalone, nie tylko brazowe... Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 21:53 mówisz, że przy 200 powinno być zwęglone? to ewidentnie piekarnik też do wymiany O Matko sprzęty mi się sypią Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 22:00 Sernik normalnie 160-170. Nawet jeśli Twój miał być spalony ,to tak jak wyżej piszą , po godzinie węgiel. A możne jest jeszcze nadzieja dla tego urządzenia i okaże się, że po prostu coś źle nastawiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 23:51 za dużo lat z niego korzystam, żeby źle nastawić, jeśli już to urządzenie straciło moc grzewczą czy to by oznaczało że 200 to nie jest 200? to się da jakoś sprawdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:39 Termometrem do piekarnika może? Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 22:48 40 minut piekę dużą lasagne, w temperaturze 180 stopni. Jest dość konkretnie przypieczona na górze. Po dodatkowych 20 minutach i 20 stopniach byłby węgiel, myślę. Może źle włączyłaś grzałki jakoś? Ja kiedyś piekłam z samym światełkiem 😂 Upiekł się ten sernik? Bo już chyba wyjęłaś go? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:47 jeszcze nie próbowałam, stygnie lasagne też piekę 40 min. w 180, tylko przykrywam folią a na wierzchu jest sos, więc nie ma efektu przypieczenia. termometr do piekarnika - wpisuję na listę zakupów Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 14:37 U mnie na wierzchu jest ser, i bez przykrycia. Sprobuj kiedyś! Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 09:07 Ej, jeżeli poszła grzałka to takie rzeczy się wymienia, tylko grzałki nie cały sprzęt...No chyba że już faktycznie ma że 40 lat to pewnie lepiej nowy kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 19:49 A na jaki tryb ustawiłaś piekarnik? Termoobieg czy góra dół?? U mnie właśnie studzi się sernik kremowy z przepisu sadzy, nie wiem jak wytrzymam do rana 🙃 Noc powinien spędzić w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 22:00 po 40-50 minutach w 180 stopniach nawet najbardziej plynny mi dochodzi cos chyba z piekarnikiem masz Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak długo piec sernik? 25.04.20, 23:54 ten też doszedł, wyrósł, popękał na środku koncertowo (co akurat nie wiem czy jest zaletą) tylko, że ciągle był blady. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 00:53 Najważniejsze , że się upiekł! Pękniecie mu nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 01:20 A, i jeszcze jedno. Jeśli Ci piekarnik nie przypieka z góry na brązowy kolor , a na takim Ci zależy, wystarczy zaparzyć mocną herbatę i tą herbatą "posmarować" sernik przed włożeniem do piekarnika. Wyjdzie Ci stuprocentowy brąz. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 06:02 panna_lila napisała: > ten też doszedł, wyrósł, popękał na środku koncertowo (co akurat nie wiem czy j > est zaletą) tylko, że ciągle był blady. ----- Nie jest Żeby sernik nie pekal nie rób go na przyszłość z zimnych skladnikow Wyjmij wcześniej z lodówki i daj dojść do. Pokojowej temperatury Druga rzecz - skoro pekl, z góry jednak było mu za ciepło (200 stopni to za dużo dla sernika) Szybko się spisek na gorze, a środek dochodził, rósł i rozbił ś pieczony sufit Może na przyszłość spróbuj wstawić do 180 bez górnej, a na koniec dopiecz grillem z wierzchu? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 07:50 Ja ostatnio odkryłam, przy pieczeniu babki tradycyjnej...2 godziny 😱że program który włączyłam to Eko i na nim pieczenie odbywa się dłużej...Niestety kosztowało mnie to godzinę czasu studiowania instrukcji... Może i u Ciebie tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
uuunia Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 08:05 Ja serniki piekę w temperaturze 150-160 stopni bardzo długo, nawet 2 godziny. Po upieczeniu nie wyjmuję z piekarnika. Sernik pięknie rośnie i nie opada. Ponieważ popsuła mi się dolna grzałka, ostatnio piekłam w termoobiegu i 140 stopniach. Wyszedł idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 08:23 Rozgrzałas piekarnik? Piszesz że sernik urósł a przy takiej temperaturze to raczej nie możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jak długo piec sernik? 26.04.20, 15:52 Czy ja już prosiłam o przepis na sernik saszy? Jak nie to poproszę 😊 Odpowiedz Link Zgłoś