kosmos_pierzasty 04.05.20, 14:44 Ależ się pięknie zrobiło. Chciałabym umieć lepsze zdjęcia robić, ale co tam Pokażecie, jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Maj! 04.05.20, 14:56 Pięknie. Zdjęć nie potrafię wklejać, ale stan na wczoraj: -kwitną: niezapominajki, truskawki, bez, niezidentyfikowane żółte kwiatki (podobne do kaczeńców), jabłoń, śliwa -czekają na kwitniecie konwalie ale zielone już pięknie rośnie -przekwitła mirabelka -winogrona budzą się powoli z zimy -leszczyna zielona, a orzech włoski cały czas w zimowym śnie Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj! 04.05.20, 15:43 Śliczne! Moja maleńka i jeszcze długo, zanim zakwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Maj! 04.05.20, 15:48 bardzo dobre, majowe zdjecie! Ja wczoraj biegalam między rzepakami Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj! 04.05.20, 15:53 Ale fajnie, kolorowo! Rzepaku jeszcze w tym roku nie widziałam kwitnącego. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Maj! 04.05.20, 15:56 wczoraj pięknie słońce przyświeciło i się zrobiło tak soczyście. A rzepak kwitnie u nas już co najmniej od tygodnia. I takk paaaaachnie... co prawda jest to aromat dla koneserów Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Maj! 04.05.20, 16:34 U mnie są oceany rzepaku, wszystko w pyłku i śmierdzi okropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Maj! 04.05.20, 16:17 Zależy gdzie i jaką odmiana. U mnie nawet nie zaczęły. Podobnie jak magnolia. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Maj! 04.05.20, 16:28 U mnie przekwitły, wszystkie. A magnolie to tu przekwitły jeszcze przed bzami (bo zaczęły kwitnąć końcem lutego). Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj! 04.05.20, 16:18 Ja mam kiepskie zdjecia, ale u nas: Różowe kasztanowce Fioletowe akacje Jaśmin wielokwiatowy, ktory oblednie pachnie, jak jakis likier. Ponoc jego zapach moze wywolywac zawroty glowy, wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Maj! 04.05.20, 16:27 Jaśmin przepiękny! Widziałam taki doniczkowy, ciekawe czy na zewnątrz by sie u nas uchował? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj! 04.05.20, 16:38 No właśnie ponoć nie, wczoraj z mamą dywagowałyśmy. Ale można by go na lato wystawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj! 04.05.20, 16:48 Zapach jaśminu pamiętam z Włoch, jak byliśmy w maju. Cudowny. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Maj! 04.05.20, 16:23 ja mam za oknami mnostwo drzew ale 7 z nich to różowo kwitnące. Mieszkam na 1 piętrze więc mam je praktycznie na moim balkonie. Wygląda to przepięknie. Ja z kolei mam na balkonie 2 wielkie drewniane skrzynie z tujami a oprocz tego posadziłam w jednej donicy surfinię czerwoną, żołtą i fioletową a w drugiej begonię w łososiowym kolorze i z nią fioletowy heliotrop. Ślicznie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj! 04.05.20, 16:49 Piękne, ale musisz pilnować przymrozków, bo begonia nie przetrzyma, jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Maj! 04.05.20, 16:56 ...a własnie kątem ucha usłyszałam w radiu o możliwych przygruntowych przymrozkach, ale nie wiem gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Maj! 04.05.20, 16:59 aa to nie wiedziałam, dzięki. W razie czego schowam ją do domu na noc Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Maj! 04.05.20, 21:22 Bardzo mi się podobają twoje kompozycje doniczkowe. Kolorowe i radisne Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj! 04.05.20, 16:59 Też mam, też mam Ale nie tak bujne, mam nadzieję, że jeszcze się rozhulają. W zeszłym roku miałam piękne, kwai przy kwiecie, w ogóle zielonego nie było widać w którymś momencie. A teraz mam takie: Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Maj! 04.05.20, 17:01 piękne i fioletowe i różowe. W ogóle kocham kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Maj! 04.05.20, 17:02 Rozhulają się. Moje już ze 3 tygodnie mają i prawie od początku podlewam nawozem Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Maj! 04.05.20, 17:07 Moja mama dwa lata temu przywiozla mi z PL dwie doniczki z jaskolczym zielem, wykopanym z jej ogrodka (jak starszy mial brodawke na stopce). W zeszlym roku okazalo sie, ze do jaskolczego ziela musiala zaplatac sie poziomka bo wypuscila pare listkow Wywalilam ziele z jej doniczki gdzie indziej (przydalo sie w tym roku dla mlodszej a poziomke zostawilam. I dzis patrze, co tam na tarasie... a ona kwitnie skubana Bede miala poziomke Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj! 04.05.20, 17:10 Fajnie mieć poziomkĘ Poziomki mi się kojarzą z ogródkiem babci. U siebie też mam, posadzone zwyczajnie, ale jakoś entuzjazmu mojego dziecka nie budzą. Tylko ja je obskubuję... W sumie wszystko ma swoje plusy Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Maj! 04.05.20, 17:16 Chciałabym mieć poziomki w ogródku. Marzy mi się ciasto z kremem poziomkowym. Mam dwie doniczki poziomek (i jedną truskawkę zwisającą), ale to na ciasto za mało Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Maj! 04.05.20, 21:55 a probowałyście hodować truskawki w donicach lub skrzynkach na balkonie? Miałam 2 lata pod rząd poziomki i bardzo ładnie owocowały ale teraz widziałam mnostwo odmian truskawek w ogrodniczym i mam ochotę kupić kilka krzaczków Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Maj! 04.05.20, 22:00 Tak, miałam już kilka razy. Bardzo fajnie się udają. Zeszłoroczna mi bez problemu przezimowała. Poza tym jest kilka odmian bardzo efektownych (np.te o czerwonych kwiatach). Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Maj! 05.05.20, 00:39 Przez kilka lat miałam truskawki w skrzynkach na balkonie. Całkiem ładnie się udawały. Mam bardzo słoneczny balkon, a dom stoi na zboczu i w jednym roku truskawki owocowały mi do grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Maj! 05.05.20, 07:10 to kupię w takim razie i posadzę w skrzynki Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Maj! 04.05.20, 17:34 U mnie chwilowo króluje jabłonka. Pozostałe owocowe już przekwitły, bez jak widać - ciemny już całkiem całkiem, a biały się dopiero zastanawia. Jaśminom się jeszcze nie śni. Pigwowiec mnie zmartwił, bo prawie wcale nie miał kwiatów w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Maj! 04.05.20, 21:39 Ogrodu za bardzo nie mam, a balkon jeszcze nie urządzony. Ale widok z balkonu mam fajny. Na pierwszym zdjęciu lawenda na moim balkonie. Jedna kwitnie, a druga rośnie w siłę, ale obie mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Maj! 04.05.20, 21:56 to drugie zdjęcie to Twój widok z balkonu? O ja cie, piękny 😍😍 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Maj! 04.05.20, 22:00 Tak, na drugim zdjęciu jest widok z naszego balkonu. Też go uwielbiam 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Maj! 04.05.20, 21:58 To u mnie tak : Rukola wieloletnia mi wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Maj! 04.05.20, 22:02 I jeszcze dopowiem kolejny raz- super jest ta zmiana w forum, która pozwala wstawiać zdjęcia bezpośrednio do postu, bez tego całego galimatiasu z umieszczaniem na fotoforum czy innym fotosiku. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj! 04.05.20, 22:08 Zgadzam sie. Dolożę różę z dzisiejszego spacerniaka. Wielka była jak piłka do ręcznej. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Maj! 04.05.20, 22:29 O, zastanawiałam się co posiać w mojej piętrowej skrzyni i jeden pomysł już mam! Rukola będzie 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Maj! 04.05.20, 22:20 Zdjęcia by młoda (moja); ostatnie to drzewo zaatakowane przez koronę (by the way ktoś wie co to za drzewo?) Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj! 04.05.20, 22:25 To chyba platanowiec z owocami z zeszlego roku. Mial pień w ciapki moro? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Maj! 04.05.20, 22:30 Faktycznie jak coronawirusy wiszące na drzewie 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Maj! 04.05.20, 22:22 Jeszcze wnioskuję o wprowadzenie lajkowania postów! A że na razie nie można, to wszystkim zdjęciom daję wielkie zbiorowe LUBIĘ TO! 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Maj! 04.05.20, 22:44 Cudnie u Was. U mnie bzy dopiero będą kwitły. Tulipanów nie wykopałam i marnie z nimi, ponad połowa wypuściła same liście, a w zeszłym roku kwitły długo i obficie. Czy jest szansa, że po dokarmieniu i wykopaniu, za rok znowu mnie zachwycą? Zdjęcie z mają 2019 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Maj! 04.05.20, 22:49 Jest szansa. Ja wprawdzie tulipany tylko w donicach uprawiam, ale dokładnie tak raz miałam. Po wykopaniu i wsadzeniu jesienią w kolejnym sezonie zakwitły Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Maj! 05.05.20, 10:59 Cebule kupiłam w biedronce. Te fioletowe pełne kwitły bardzo długo, teraz tylko kilka wypuściło pąki😥 Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Maj! 04.05.20, 22:50 Maj to cudowny miesiąc. Piękne zdjęcia Zdjęć nie będę wstawiać, ale u nas kwitną jabłonie i wiśnie, śliwa już przekwitła. Tulipany i mnóstwo innego kwiecia w pełnym rozkwicie (szafirki trzymają się dzielnie już od kilku tygodni!). Za to zaskoczyło mnie, że u niektórych z was bez już przekwitł, u nas jeszcze się nie rozwinął. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Maj! 04.05.20, 22:52 U nas też się dopiero rozwija. No i kasztany kwitną...a matur ni ma ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Maj! 05.05.20, 08:28 U mnie też. Uwielbiam maj, to dla mnie takie pogranicze wiosny i lata, szkoda że wszystko nie może kwitnąć kilku miesięcy! Odpowiedz Link Zgłoś