21mada 23.05.20, 16:19 Wiem, że jesteście odważne i wklejacie zdjęcia stóp, a nawet twarzy w maseczkach. Która będzie tak odważna i wklei zdjęcie swoich półek z książkami? Mogą być też dziecięce. Co teraz czytacie swoim dzieciom? Ja "Małego duszka". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jak_matrioszka Re: Półki z książkami 23.05.20, 16:30 Teraz mam na półce jedna książke, od marca chyba ze 20 stron przeczytałam. Normalnie to mam tłok i na półce i w poczekalni. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Półki z książkami 23.05.20, 16:44 To półka "podręczna", mam regały w różnych pokojach. A dziecku czytam "Dolinę Muminków w listopadzie" i "Opowieści Papy Smerfa". Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Półki z książkami 23.05.20, 16:51 Tak, bo właśnie spojrzałam na tę półkę inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Półki z książkami 24.05.20, 02:38 dlaczego bałagan? tak właśnie powinna wyglądać prawdziwa polka z książkami. inaczej to od razu widać ze to tylko taka intelektualna ozdoba, równie dobrze można takie "książki" kupić sobie na metry... pożytek z nich taki sam.... 🙄 Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Półki z książkami 23.05.20, 20:09 Można by zrobić taką zabawę: www.nytimes.com/2020/04/30/books/celebrity-bookshelves-tv-coronavirus.html?smid=fb-share&fbclid=IwAR3IUJcM2XKdbtIwwru9ZPR_eIx9D_xZuZLUq6jsbfCi7IgqftKqWr1M7fE A Ty wkleisz swoją? Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:05 "To półka "podręczna", mam regały w różnych pokojach." Czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:07 No aż tak ubarwiać życia na forum to mi się nie chce. Lepiej Ty wrzuć choć jedną fotę. Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:19 "Lepiej Ty wrzuć choć jedną fotę." To byłaby dla mnie forma striptizu Wstydzę się Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:20 Chyba jedyna, wiarygodna półka! Nie na pokaz jak reszty! FIL.LO. I najbardziej sensowne pozycje!! A nie dwa rzedy pozlacanych encyklopedii i tak nie czytanych. Czy klasykow filozofiii ktorych zadna z was n8e kuma! Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:24 Nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie, ale jak się dobrze przypatrzysz, to znajdziesz tam Krytykę czystego rozumu (inne filozoficzne zresztą też). Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:28 I na pewno nie jestem jedyna na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:34 fil.lo napisała: > I na pewno nie jestem jedyna na tym forum. Raczej watpie w to aby ktora kolwiek przeczytała,, krtyke czustego rozumu"... nie piasłby takich nonsensow na co dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:31 Kumasz nie kumasz, jedyna sensowna wg. mnie biblioteczka! Warta uwagi! Ja zawsze posłoguje sie imperatywem kategorycznym😘😀... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:28 Pozłacane na moim regał to akurat seria Wydawnictwa Dolnośląskiego- klasyka literatury, m.in.Emancypantki,Lalka, Klub Pickwicka- jedne z moich ulubionych książek. Z filozofii mam Tatarkiewicza (niepozłacanego)- owszem, przeczytałam, obowiązkowo na studiach Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Półki z książkami 23.05.20, 22:20 Wychodzę z założenia, że warto trzymać głównie książki do których się wraca i te informacyjne. Półka chłopa z kolei jest wyprodukowana pod kątem tego co ludzie powiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 23.05.20, 22:30 Chyba jednak nie takie odważne jakie udaja... jedna z półek pośrod 5 pokoji... ostatnio układałam😀 Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Półki z książkami 23.05.20, 22:41 Półka pięciolatki, mojej nie ma, mam abonament Legimi Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Półki z książkami 25.05.20, 01:25 Moje dzieci mają kilka takich samych książek Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 23.05.20, 23:23 Zdecydowanie bardziej optymistyczne od psychodelicznych muminków😀 Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Półki z książkami 23.05.20, 23:44 O tak. Miś Uszatek to takie spokojne bajki przed zaśnięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:06 Dzięki Nie dam na Muminki powiedzieć złego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:36 fil.lo napisała: > Dzięki Nie dam na Muminki powiedzieć złego słowa. Dekadentyzm mnie dołuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Półki z książkami 24.05.20, 10:49 Ojej, masz dużo pokoji w domu. A masz chociaż jeden słownik w którymś z tych "pokoji"? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Półki z książkami 24.05.20, 12:57 Fajna klamerka do bielizny. Musisz nosić duży rozmiar? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Półki z książkami 23.05.20, 23:04 Oczywista oczywistość Prattchet i Gaiman to są książki, które chcę mieć na półkach. W obu językach najlepiej, bo oba zarówno tracą jak i zyskują na tłumaczeniach. Trzecim moim ukochanym autorem jest Heller. Picarda dostałam od męża, który docenia "kod kulturowy" ale nigdy nie oglądał żadnego treka. Rękę dostałam od rodzicielki, bo wie, że lubię je rysować (to jest model do rysowania właśnie i jest genialny). Z dzbanka wygląda Mała Mi Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:07 To z kolei prezent od brata Mam bardzo fajnego brata Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 23.05.20, 22:50 Trudno o tej porze zrobić dobre zdjęcie. I nie wiem czemu te 16 lat temu myślałam, że takie drzwi ograniczą ilość zbierającego się kurzu Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Półki z książkami 23.05.20, 22:58 To prawdziwa biblioteka! Czy można prosić o zbliżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 23.05.20, 23:52 Raczej się rozczarujesz mam mnóstwo książek wspomnieniowych, autobiografii ludzi mało znanych, wspomnienia z życia polskiej szlachty z XIX wieku, sensację , kryminały, książki męża i dzieci, z których już wyrosły i nie chcą ich mieć u siebie. Klasyka przydaje się teraz dzieciakom jako lektura szkolna. Szczególnie, że nasza biblioteka przenosi się do nowego budynku i od lutego jest zamknięta. Panuje chaos bo okazało się że półek średnio wysokich jest za mało a za dużo niskich. Więc ułożone są wielkością Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Półki z książkami 24.05.20, 01:16 >mnóstwo książek wspomnieniowych, autobiografii ludzi mało znanych, wspomnienia z życia polskiej szlachty z XIX wieku Siostro! To moja ulubiona tematyka. 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 24.05.20, 14:04 Ja bakcyla czytania autobiografii i wspomnień połknęłam wcześnie. Miałam 12 lat i na urodziny od chrzestnego dostałam książkę (na pytanie co chciałabym dostać niezmiennie odpowiadałam- książkę ). Było to Życie jak życie Kazimierza Dębnickiego. Mam tą książkę nadal, stoi na niesfotografowanej półce A od tego czasu przeczytałam tak wiele tego typu pozycji, że zaczęłam je sobie zapisywać. Do każdego tytułu dodaję krótką notatkę, która ułatwia mi przypomnienie sobie treści. Te, które najbardziej zapadły mi w serce staram się mieć w swojej bibliotece- w okolicznych publicznych bibliotekach wypożyczyłam i przeczytałam już wszystko w tym temacie Teraz szukam na Allegro najczęściej. Na każdy wyjazd zabieram nowe. Kiedyś nawet wstawiłam tu zdjęcie książek zabieranych na urlop- moich i dzieci. To dostałam ochrzan, że zamiast aktywnie zwiedzać to siedzę i czytam Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Półki z książkami 24.05.20, 12:01 Super wyglądają te książki, tylko szyja boli Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:04 A nie ograniczaja? Ja porównania nie mam, bo wszystkie książki w zamykanej biblioteczce trzymam, ale w ilości kurzu na szafce (mam wolnostojace) i na półkach za drzwiczkami jest duża różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:17 Pewnie gdyby drzwi były zamykane to kurzu byłoby mniej. Ale są przesuwane i co i raz ktoś zostawia którąś część uchyloną. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 24.05.20, 09:23 Kurzy się. Teraz nie zrobiłabym przesuwanych drzwi tylko zamykane. Ale 16 lat temu nie miałam do tego głowy. Byłam w 6 miesiącu ciąży jak szafa przyjechała. Pamiętam , że nie mogłam się jej doczekać i jak tylko złożyli to pognałam do piwnicy po kartony z książkami. Nieźle mi potem dał brzuch popalić. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Półki z książkami 24.05.20, 09:28 Trochę żałowałam, że sobie nie zrobiłam przesuwanych drzwi. Teraz już mi się odechciało walczyć i szukać pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Półki z książkami 23.05.20, 23:03 Zdjęć nie wkleję ale jednemu dziecku czytam Detektywa Pozytywkę a drugiemu Tajemniczy Ogród. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:00 A teraz pytanie😀 ile z was choć część ksiązek na tych polkach przeczytała ... jestem prawie pewna, ze wiekszośc nawet nie tknieta😘... i atakujcie, atakujcie za prawde ... Wyzywam pania, ktora ma cześc ksiązek z serii wielcy mysliciele... Tak na poczatek... ładnie prezentuja sie w bibliotece.... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:04 Nie muszę atakować. Poza encyklopediami i jakimiś tam albumami których akurat na zdjęciu nie widać, bo stoją na dolnych półkach, przeczytałam wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:10 Za 4 od dołu uważasz albumy i ,, encyklopedie".. ja dokladnie te same pozycje trzymam w ,, graciarni" nie eksponuje i nie czyrałam... przwgladałam Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:20 Nie. Albumy stoją tylko na najniższej kondygnacji i to też nie na całej szerokości regałów, bo za kanapą na dole mam upchnięte książki Musierowicz i L.M.Montgomery, które trzymam z sentymentu i nawet czasem wracam do nich. Graciarni nie posiadam. Trzymam praktycznie tylko książki "do czytania" Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Półki z książkami 08.10.20, 19:30 Encyklopedie i albumy uważasz za graty? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Półki z książkami 24.05.20, 01:22 Albumy możesz sobie zaliczyć jeśli pooglądasz obrazki Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:10 ??? To chyba najgłupsze pytanie jakie zadano mi ze sto razy po zobaczeniu półek z książkami. Zawsze się zastanawiam na co liczy pytający... że mu ktoś odpowie- nieee, wiesz kupiłem takie grzbiety na Allegro żeby dobrze się prezentowały Na to liczycie? Przecież widać jak niektóre wyglądają, były czytane wielokrotnie, nie postarzałam ich w pralce Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:16 Amen.... nic madrzejszego nie moglas odpisać... Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Półki z książkami 24.05.20, 02:47 mama.pracujaca napisał(a): > A teraz pytanie😀 ile z was choć część ksiązek na tych polkach przeczytała ... > jestem prawie pewna, ze wiekszośc nawet nie tknieta. więcej 2/3 bo część jeszcze nie przeczytana, część porzucona bo okazała się dla mnie nudna i nieciekawa. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Półki z książkami 24.05.20, 09:11 U mnie wszystkie przeczytane nie mam zwyczaju zbierac ksiazek Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 23.05.20, 23:57 Zdjęcie z laptopa, bo jestem poza domem, stąd te bożonarodzeniowe dekoracje. Od grudnia przybyło jakieś 15 książek i już się nie mieszczą, trzeba będzie kolejny regał Billy gdzieś upchnąć Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:05 Super. I wszystkie pozycje oczywiście przeczytałaś? Nie wspominając o tym, że również wszuatkie zrozumiałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:07 mama.pracujaca napisał(a): > Super. I wszystkie pozycje oczywiście przeczytałaś? Nie wspominając o tym, że r > ównież wszuatkie zrozumiałaś? Jak wyżej- poza albumami i encyklopediami, owszem, wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:25 daniela34 napisała: > A to już Twój problem. Nie postrzegam tego w kategoriach ,, problemu" a wrecz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Półki z książkami 24.05.20, 03:03 Słuchajcie, czy mama.pracujaca to nowy troll pretendujący do miana najgłupszego chama i oblesia czy to gazeciarz wrócił, bo jestem nie na bieżąco? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Półki z książkami 24.05.20, 01:21 Ja przyznaje, ze nie wszystkie książki u mnie na półkach przeczytałam - dużo dopiero czeka na przeczytanie. Ale na tym chyba polega idea domowej biblioteczki? Ja wręcz się dziwię po co ludzie trzymają na półkach przeczytane książki. Ja raczej nie czytam dwa razy tej samej ksiazki, chyba że po 20 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 01:28 21mada napisała: > Ja r > aczej nie czytam dwa razy tej samej ksiazki, chyba że po 20 latach. O nie, ja wracam do niektórych książek po kilka, kilkanaście razy. Podobnie jak do filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: Półki z książkami 24.05.20, 01:34 Tak samo. Dużo czytam z biblioteki, e-booków, a kupuje najczęściej albo ulubionych/sprawdzonych autorów, albo coś do czego wiem że wrócę. W ten sposób prawie nie miewam książek których nie warto było kupić Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 01:40 Ja mam tylko wtedy, jak się zawiodę na czymś, co kupiłam przez internet. Ale takich książek się pozbywam co jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: Półki z książkami 24.05.20, 13:42 Ja nie wrócę raczej do przeczytanych, ale mam dzieci i one właśnie wchodzą w etap interesowania się domową biblioteczką. Moi dziadkowie mieli w domu trzy meblościanki wypchane książkami. Uwielbiałam wszystkie wakacje i ferie u nich. Wiśnie, porzeczki, hamak i stos książek do przeczytania. Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: Półki z książkami 24.05.20, 13:46 A, i np. komiksy... Zbierane od początku lat 90-tych do mniej więcej 2005 r. egmont.pl/Hugo,606850,p.html Spójrz, ile to teraz kosztuje... A takich perełek mam naprawdę sporo. Świetne rzeczy się wtedy w Polsce pojawiały. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Półki z książkami 24.05.20, 13:56 > A, i np. komiksy... Zbierane od początku lat 90-tych do mniej więcej 2005 r. moj maz ma prawie wszystkie asterixy z lat swojej mlodosci (lata 70-te/80-te) Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:47 ty masz jakis problem z glowa? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:06 Najfajniej wyglądają te na płasko pod sufitem Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:08 Bo się nie mieściły już to upchnęłam gdzie się dało 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:10 Kocham dziergane gwiazdki. Moja mams takie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:11 Te też są mojej mamy. Ja nie tykam szydełka Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:19 Szydełko jest fajne i relatywnie proste. Moja robiła je ze srebrnych nici. Magia Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:20 Ej! To nieuczciwe! Kot daje +100 do zajebistości! Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:48 poka kota z przodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Półki z książkami 25.05.20, 08:02 czarniejszaalineczka napisała: > poka kota z przodu!!! > Prosz Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Półki z książkami 25.05.20, 08:42 Mogę i trzeciego Choć teraz zostały tylko dwa, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Półki z książkami 08.10.20, 19:34 Śliczne. Najbardziej popieram burego. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Półki z książkami 08.10.20, 21:09 Nie mam burego, one są obydwa łaciate, biało-bure. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Półki z książkami 25.05.20, 09:37 Boże, jaki kolor oczu kota! To tak naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Półki z książkami 25.05.20, 09:46 Tak, miał fiołkowe Chocolate i lilac pointy tak mają (i odcień sierści też im wpada w lila, zwłaszcza u lilac). Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Półki z książkami 08.10.20, 19:33 To na górze to jest kot, a nie książka. Zdjęcie słodkie, ale regału nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: Półki z książkami 24.05.20, 00:16 Książki z salonu, jeszcze jeden taki regał planujemy. Tu 3/4 to fantastyka i horrory plus trochę komiksow I mang. Pozostałe w sypialni (podobna ilość) i jeszcze trochę które czekają na przywiezienie aż będzie nowy regał. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Półki z książkami 24.05.20, 02:49 jeanny1986 napisała: > Książki z salonu, jeszcze jeden taki regał planujemy. to Billy z Ikei? bardzo fajne. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: Półki z książkami 24.05.20, 14:39 Regał robiony na zamówienie, głębszy niż z Ikei, na 3 rzędy książek. Nie mogliśmy znaleźć takiego gotowego żeby był dość głęboki. I tak nie starczyło miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Półki z książkami 24.05.20, 14:49 A jak się sprawdza układ 3 rzędów na głębokość? Da się znaleźć książkę? Chyba, że macie katalog Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:57 My więcej pamiętamy gdzie co jest, przynajmniej na razie bo układaliśmy w zeszłym roku wszystko po remoncie. W dużej mierze poukładane są autorami i seriami i a z tyłu są książki zarówno najrzadziej czytane jak i takie i w kiepskim stanie, żeby się mniej kurzyły i niszczyły. Planujemy w końcu skatalogować po zamówieniu nowego regału. Czasem dokopać się do czegoś jest problem, ale nie mamy dość miejsca na tyle regałów żeby mieć normalne, a ponad 100 jak nie więcej książek jeszcze czeka na przywiezienie Dla kogoś kto lubi mieć książki pod ręką, lub czyta "a teraz może to" nie poleciłabym 3 rzędów. Jeszcze kwestia wykonania, musi być naprawdę dobrze zrobione, albo z podpórką w połowie bo trochę się ugina od ciężaru. Takim z Ikei bym nie powierzyła tak dużej ilości, szczególnie skręcanym samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:59 No i u nas nie ma i nie będzie dzieci, więc nie ma obaw że ktoś nam pomiesza kolejność czy spadnie z krzesła szukając czegoś na górnej półce z tyłu, a kot na szczęście pełnych regałów unika Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Półki z książkami 24.05.20, 17:01 szczególnie skręcanym samodzielnie Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
jeanny1986 Re: Półki z książkami 25.05.20, 00:11 Skręcałam wszystkie swoje meble, jak również robiłam samodzielnie półki itd, ale mimo wszystko nie ufam ich stabilności aż tak jak robi to specjalista który zajmuje się meblami od 30 lat. Nic osobistego, po prostu widzę jak czasem są niedopasowane śrubki czy mimośrody w gotowcach z Ikei, Jyska czy Agaty meble i to jest zawsze gorsza jakość niż dobrane do konkretnego mebla zamiast wrzucone z wielkiego wora takich samych śrubek gdzie jedna jest lekko krzywa, a druga ma trochę wytarty gwint Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Półki z książkami 25.05.20, 09:35 Wiadomo, że na zamówienie, pod konkretne potrzeby są lepsze. Ja swoje skręcałam "prawie" sama (prawie robi różnicę ) i są ok pod względem wytrzymałości (powiedzmy, że 1,5 rzędu bo też poziomo - jednak muszę widzieć grzbiety) Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Półki z książkami 26.05.20, 00:10 eee, moje Billy wytrzymały 2 przeprowadzki, nie jest tak źle.. Odpowiedz Link Zgłoś
mekyabetsu Re: Półki z książkami 24.05.20, 03:23 Tutaj trzy regały. Przeczytałam większość, reszta po prostu czeka na swoją kolej. Ułożone według UKD, ale kryminały, horrory i fantastyka są na osobnych półkach a literatura dla dzieci i młodzieży ma swój własny regał Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Półki z książkami 24.05.20, 08:56 Kurczę, ja bym musiała całe mieszkanie obfotografować, bo wszystkie książki mam w małych kupkach, nie mam regału, jako takiego. Pokażę w przedpokoju😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Półki z książkami 24.05.20, 09:30 To ja się przyznaję bez bicia, że u mnie jest chaos. Też mam książki w stosikach i nawet w pudełeczkach, co cenniejsze w wielu miejscach w domu, w sypialni 5 regałów, u męża jeden na całą ścianę (z moimi książkami ) i trochę w salonie, w kuchni - kucharskie i filozoficzne Te przynajmniej są tematycznie, bo reszta to żyje własnym życiem i tylko ja wiem, gdzie czego szukać. Mieliśmy kupować regały i porządkować, ale temat został zawieszony przez pandemię i nie wiem, kiedy do niego wrócimy, bo mężowi się uruchomił tryb oszczędzania na czarną godzinę Cóż, radzę sobie, jak mogę Tu próbka: Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 12:10 O, poznaję książki z Penguin Classics. Też mam. Fajne były, bo tanie dla studenckiej kieszeni, tylko czcionka mała. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Półki z książkami 24.05.20, 12:25 Tak, rzeczywiście na studiach je kupowałam Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 12:37 Były jeszcze Wordsworth Classics w granatowych okładkach: żółty papier, mała czcionka, ale 10-12 zł za książkę 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Półki z książkami 24.05.20, 12:45 Taka była idea sir Allena Lane - dostępność (cena!) klasycznej i dobrej literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: Półki z książkami 24.05.20, 13:48 Ten Holmes to porażka, hehe. Jak to czytać? Dostałam w prezencie kiedyś i przyznam, że nie przeczytałam, bo już wszystko znałam. Ale próbowałam trochę i tak i było to wyjątkowo zniechęcające w tym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Półki z książkami 24.05.20, 14:21 Mnie się podoba. Też znałam całego wcześniej, ale kupiłam właśnie dla wydania - rozsiąść się na kanapie i przynajmniej czuje się, że się czyta Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 14:30 Hmm, zaczynam się przekonywać do zakupu. Czytałam niby wszystkie, ale część właśnie z tych tanich wydawnictw, część nawet online, może warto mieć to zebrane w jednym miejscu... A jak z jakością tłumaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Półki z książkami 24.05.20, 14:49 Wiesz co, nie podjęłabym się recenzować tłumaczenia, bo nie czytałam pod tym kątem, a tak w zwykłym odbiorze nie zwraca na siebie szczególnej uwagi, czyli imo jest w porządku. Przynajmniej żadnych spektakularnych wtop nie zapamiętałam. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 14:59 kosmos_pierzasty napisała: Przynajmniej żadnych spektakularnych wtop nie zapamiętałam. To już plus. Coraz częściej ostatnio trafiają mi się książki, w których widzę właśnie spektakularne wtopy, które irytują i odbierają przyjemność z czytania. Jeśli ich nie zauważyłaś to już o czymś świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Półki z książkami 24.05.20, 16:46 Z tym Holmesem uważaj, bo pierwsze wydanie miało masę błędów, później to poprawili. Szukaj wydania drugiego, z adnotacją "poprawione". Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Półki z książkami 24.05.20, 23:51 To już bez znaczenia, nie wprowadzili tam ponownie błędów z pierwszego przecież. Grunt żeby nie kupować pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Półki z książkami 25.05.20, 07:31 Właśnie miałam ostrzec przed błędami... Mam to pierwsze wydanie i ilość literówek oraz błędów w tłumaczeniu była ogromna, napisałam nawet o tym do wydawnictwa, ale nie odpisali 😉 skoro ja, znająca angielski tak sobie, wyłapałam błąd w tłumaczeniu w polskim tekście bez zaglądania nawet do oryginału, to już musiało być nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Półki z książkami 25.05.20, 09:23 Tam były nawet błędy w rodzaju dwóch różnych imion tego samego bohatera w odstępie jednego akapitu Plusem było to że szybko zaczęli to wyprzedawać, a z rozpędu wyprzedaże objęły też kolejne wydania i można było kupić już poprawione za np. 19 zł, co zresztą wtedy uczyniłam. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 25.05.20, 10:06 To są właśnie tego typu błędy (tlumaczenie, ale i redakcja), które mnie doprowadzają do białej gorączki. Bardzo dziękuję, dziewczyny, będę zwracać uwagę na wydanie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:50 ja mam wiekszosc ksiazek przeczytanych spakowane w pudła Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Półki z książkami 24.05.20, 17:38 Ja takich, których nie chcę zatrzymać, nawet dobrych, ale jak wiem, że do nich nie wrócę, się pozbywam. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:58 Nie To było akurat zdjęcie krzesła na tle książek robione do innych celów ale pomyślałam, że wykorzystam skoro już jest i książki widać. Swoją drogą krzesło super wygodne mimo, że na takie nie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Półki z książkami 24.05.20, 16:00 A zdjęcia tragicznej jakości, nie wiem dlaczego. Przy wstawianiu były ok a teraz zamazane. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Półki z książkami 24.05.20, 23:48 Taje, czy ja dobrze widzę - ty masz podwójne rzędy książek? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Półki z książkami 25.05.20, 00:34 Tak, inaczej by się nie zmieściły. Ale beletrystyka jest uporządkowana alfabetycznie więc łatwo znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Półki z książkami 25.05.20, 01:21 szacunek, wiec - to ogromna biblioteka! pozazdrościć! 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Półki z książkami 25.05.20, 01:35 Dość spora faktycznie, tu lepiej widać. Od kilku lat kupuję dla siebie już tylko książki na kindla bo miejsca brakuje ale jakoś nie mogę się przemóc, żeby pozbyć się przeczytanych papierowych. Uwielbiam bałagan okołoksiążkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Półki z książkami 25.05.20, 07:26 Piękna biblioteka I cudowny parkiet. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Półki z książkami 24.05.20, 13:39 fajny watek, lubie zagladac ludziom do domow u mnie etazerka jest w pokoju goscinnym, a ksiazki po calym domu - niestety troche zabalaganione ... Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Półki z książkami 24.05.20, 13:41 straszna zla jakosc zdjecia?? na ekranie u mnie przed wstawieniem wygladlo ok ... tutaj "nerdowskie" polki moje i meza ... Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Półki z książkami 24.05.20, 13:43 aha, dzieci czytaja juz sobie same mlodszy jest fanatykiem harrego pottera (przeczytal wszystkie ksiazki po niemiecku i po angielsku), teraz mu podsunelam hobbita i juz go wciagnelo ... starszy czyta jakies glupotki historyczne, sensacyjne, kryminalne ... glownie na kindlu ... dobrze, ze czyta ... Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Półki z książkami 25.05.20, 01:19 o to jest przytulne miejsce do czytania! i do babskich plotek tez. bardzo mi Kuro twój kącik podoba Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Półki z książkami 25.05.20, 10:21 > o to jest przytulne miejsce do czytania! i do babskich plotek tez. dokladnie to sie tam odbywa - obok fotela jest sofa dla goscia - chyba, ze woli fotel (to byl moj fotel do karmienia piersia, jak dzieciaki byly male) ... ale fotel to mi sie juz nowy marzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:26 kura, mogłabym twój kącik przytulić, kawy tylko brakuje😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:33 > kura, mogłabym twój kącik przytulić, kawy tylko brakuje😉 haha, nie brakuje - po drugiej stronie kacika jest "krolestwo meza" (ja kawy nie pije) - jakis ponoc swietny ekspres, filizaneczki, mlynki itp ... ... a ja zapraszam na herbate Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Półki z książkami 25.05.20, 08:29 kura17 napisała: > > kura, mogłabym twój kącik przytulić, kawy tylko brakuje😉 > > haha, nie brakuje - po drugiej stronie kacika jest "krolestwo meza" (ja kawy ni > e pije) - jakis ponoc swietny ekspres, filizaneczki, mlynki itp ... > ... a ja zapraszam na herbate > > dobra, rób tą herbatę! jadeeeeeeeee! > > > Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Półki z książkami 25.05.20, 10:20 > Super lampa. Gru lampa z pchlego targu za 50 centow - tez bardzo ja lubie i na tym palaku mozna ja obracac dowolnie - blisko fotela jest sofa goscinna i wtedy lampa sluzy za lampke nocna. Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:35 Ja mam totalny mish-mash ksiazek i bibelotow, pomocy naukowych, itd po calym domu, kiedys zrobie z tym porzadek. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:39 O, masz książki z tej samej serii Wydawnictwa Dolnośląskiego. Biblioteka Klasyki 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Półki z książkami 24.05.20, 15:39 Jeden z regałów, obecnie sprzatany Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 16:08 Pytanie niedyskretne, co to za książki na drugim zdjęciu- te grube leżące na najniższej widocznej półce po prawej? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Półki z książkami 24.05.20, 16:15 od dołu : wladczyni rzek , wieczna ksiezniczka, kochaniece krola ( jaki debil to tlumaczyl ?, órka tworcy krolow, biala królowa , złodziejka Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Półki z książkami 24.05.20, 16:18 Philppa Gregory. Tak właśnie myślałam. Kochanie Króla mam w starszym wydaniu (twarda okładka)- jakość tłumaczenia skłoniła mnie do przerzucania się na wersję oryginalną. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Półki z książkami 24.05.20, 16:40 W tle widać 😊 Jakas połowa regału. Odpowiedz Link Zgłoś
grrruuu Re: Półki z książkami 25.05.20, 08:06 Moje półki z książkami identyfikują mnie bardziej niż stopy Młodszej czytam serię Jano i Wito, a starszej Wielką Księgę Basi. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Półki z książkami 25.05.20, 09:04 moja półka jest elektroniczna, mam kilkaset przeczytanych i koło 80 nieprzeczytanych książek a całość waży 200g papierowych pozbyłam się na rzecz bibliotek, zatrzymałam może kilkanaście sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Półki z książkami 08.10.20, 07:43 U mnie nastąpiła w końcu poprawa sytuacji książkowej (już wstawiam zdjęcie, tylko podbijam wątek, by na telefonie nie grzebać w archiwum) Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Półki z książkami 08.10.20, 15:02 najlepszy watek od dawna moje ksiazki I moja biblioteczka zostala w PL, tutaj mam nie wiem moze 30 pozycji papierowych I nijak nie da sie z tego zrobic pokaznej biblioteczki, od dawna czytam ebooki, ale planuje troche sie wzbogacic bo kocham papierowe ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś