Dodaj do ulubionych

Luźny temat – sznycle

02.06.20, 17:51
Udało mi się opracować zdrowszą wersję, w efekcie czego sznycel zawiera tylko ok. 1/3 mięsa. Reszta to - cebula (ok. 1/3) oraz bogaty w żelazo groch (też ok. 1/3).
Konsystencja jest więc trochę inna, ale w sumie smaży się całkiem nieźle. Gotowe sznycle posypuję cury.
Pyszne i zdrowsze! Polecamsmile
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:18
      Proponuję jeszcze zdrowszą wersję - wyeliminuj smażone mięso i cebulę. Groch ugotuj. Może być z curry. Polecam!
      • etata Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:38
        "Proponuję jeszcze zdrowszą wersję - wyeliminuj smażone mięso i cebulę"

Tak, to zdrowsza wersja, ale na tym etapie jeszcze zbyt dla mnie radykalna. Stosuję łagodną transformację.
        • milka_milka Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:43
          Ale sznycel to lity kawałek mięsa w odpowiedniej panierce. Jak może zawierać cebulę i groch?
          • etata Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:50
            "Jak może zawierać cebulę i groch?

Wrzucam do miski mięso, cebulę, groch, namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. Mieszam, formuję sznycle, panieruję i smażę.
            • gaskama Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:53
              Ble.
            • milka_milka Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:51
              Ale to nie są żadne sznycle, tylko wariacja na temat mielonych.
              • ginger.ale Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:55
                To regionalizm, jak wyjście "na pole".
                • milka_milka Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:56
                  Ok, już się douczyłam. Nie wiedziałam tego.
              • simply_z Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 00:04
                Małopolska znajdowała się pod zaborem galicyjskim, więc nasza kuchnia ma sporo naleciałości z kuchni austriacko-węgierskiej. Schnitzel-chociaż w Austrii nie jest to mięso mielone.
          • alaveda Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:52
            W niektórych regionach "sznycel" to określenie mielonego.

milka_milka napisała:

> Ale sznycel to lity kawałek mięsa w odpowiedniej panierce. Jak może zawierać ce
            > bulę i groch?
            >
          • ginger.ale Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:11
            milka_milka napisała:

> Ale sznycel to lity kawałek mięsa w odpowiedniej panierce. Jak może zawierać ce
            > bulę i groch?
            >

Dla mnie sznycel to również roboty kawałek mięsa w panierce smażony na maśle, ale w niektórych regionach Polski sznycel to kotlet mielony.
            • ginger.ale Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:11
              Rozbity, a nie roboty....
            • ichi51e Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 14:07
              Jakie rejony mowia na mieliny sznycel?
              • bobbiedraper Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 14:49
                Galicja
    • leni6 Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:52
      Co to jest sznycel według Ciebie? Według mi znanej definicji to jest panierowany kotlet z szynki, jak można do niego dodać groch i cebulę?
      • gaskama Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:55
        Najlepszy z cielęciny. Mniam. Smażony na maśle klarowanym. Może być też na smalcu. Ale na smalcu to bardziej schabowy z kością .... najlepiej z Mangalicy .... Ale mi ślinka pociekla.
      • aqua48 Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 18:56
        leni6 napisała:

> Co to jest sznycel według Ciebie? Według mi znanej definicji to jest panierowan
        > y kotlet z szynki,

Nie z szynki tylko z cielęciny. Tzw. sznycel wiedeński.

Natomiast jest nim w południowej Polsce również kotlet z mięsa mielonego.
        • alpepe Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:49
          Której? Małopolska też?
          • cosmetic.wipes Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 20:11
            Głównie Małopolska.
            Co to jest prawdziwy sznycel dowiedziałam się dopiero w późnej podstawówce.

A do sznycla weka i można iść na pole 😄
            • schiraz Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 20:18
              Również część wielkopolski uważa, że kotlet mielony to sznycel, pozostała cześć uważa, że kotlety mielone to zrazy smile
              • kk345 Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 22:27
                W której części Wielkopolski mielone to zrazy?
                • schiraz Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:02
                  Wschodniej, okolice Konina
                  • joanna_poz Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:04
                    a jak nazywaja zatem te prawdziwe zrazy?
                    • schiraz Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 14:04
                      joanna_poz napisała:

> a jak nazywaja zatem te prawdziwe zrazy?

Rolada
                      • bialeem Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 23:23
                        Teraz mi ćwieka zadałaś. Były chyba i rolady i zrazy i zdaje się, że różniły się nadzieniem. W jednym musiał być kiszony ogórek, a w drugim była chyba musztarda, ale mogło mi się mieszać (okolice Nowego Tomyśla). Wiem, że na południu faszerują boczkiem.
                • hanusinamama Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:14
                  MOja tesciowa (centralna) tez na to zraz mówi. W sumie fajny przepis, zdrowsza wersja..ale e-matka sie o nazwy wykłóca.
              • kokosowy15 Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 20:13
                Kotlety mielone to karminadle, a sznycel to sznycel z cielęciny. Sznycel po wiedeńsku (a nie sznycel wiedeński) może być z szynki wieprzowej. Ale jak dowiedziałem się kiedyś że kurza pierś można zastąpić jakimś tofu i mówić o tym de volaille, to widzę że wszystko można (w kuchni).
                • bialeem Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 23:26
                  Babcia w czasach niedostatków kurzego cycka rozbitego smażonego w jajku nazywała schabowym z kurczaka. Prawdziwego schaboszczaka spróbowałam duuuużo później i (niepopularna opinia) dobrze zrobiony smakuje podobnie do sznycla wiedeńskiego, którego to z kolei po raz pierwszy jadłam w Szwajcarii O_o Mięso jest skomplikowane.
          • aerra Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 20:19
            Tak, Małopolska też.
            Przeżyłam szok, jak dostałam mielone, a zamówiłam sznycle wink
            Ale kilka lat małżeństwa i mąż się nauczył, że jak chce mielone, to należy poprosić o zrobienie mielonych wink
            • simply_z Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 00:06
              aa i jeszcze kiszka czyli kaszankawink.
              • harry_callahan Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 08:11
                Kiszka to zsiadłe mleko.
                • simply_z Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 10:22
                  nie, to kaszanka.
                  • milka_milka Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:15
                    Kaszanka, oczywiście!
                    • kokosowy15 Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 20:15
                      W Czechach kiszka to zsiadłe mleko.
                • bialeem Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 23:28
                  Kiszka to kiszka. Jakikolwiek nadziany flak. To czym nadziany jest wtórne. Z tym, że mi się głównie kojarzy z kiszką ziemniaczaną, ale to chyba z kaszub?
      • etata Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:01
        "Co to jest sznycel według Ciebie?'

Mój obecny sznycel wywodzi się ze sznycla cielęcego ministerskiego.

"Wrzucam do miski mięso, cebulę, groch, namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. Mieszam, formuję sznycle, panieruję i smażę."
        • gaskama Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:08
          Nie lubię mielonych. Mięso to mięso, dodawanie jajek i bułek a tym bardziej grochu ... Nie dla mnie.
        • basiabasiawp Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:26
          Ale zmielone jest to mięso?
          • etata Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:36
            "Ale zmielone jest to mięso?"

Tak.
      • janeczka33 Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:06
        W Małopolsce sznycel to kotlet mielony.
        • alpepe Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 19:51
          Której? Zagłębie historycznie należy do Małopolski, okolice Częstochowy zresztą też, a w życiu nie słyszałam, by ktoś na mielone mówił sznycle.
          • alaveda Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 20:08
            Częstochowa i Zagłebie to Kongresówka. Na pewno nie ma tradycji galicyjskich. Sznycle to określenie galicyjskie.
          • hanusinamama Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:15
            Ale chcesz zeby ci dokładnie na mapie podać??
          • aqua48 Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:30
            alpepe napisała:

> w życiu nie słyszałam, by ktoś na mielone mówił sznycle.

Mamy też tu w Galicji prócz sznycli (mielonych), cynaderki (nereczki), leberkę (pasztetową) oraz bil (słoninę) smile
            • kokosowy15 Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 20:17
              W Łodzi też tak jest. Wpływ Niemieckiej kuchni.
    • mia_mia Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 20:06
      Jeśli dla ciebie sznycel to rodzaj mielonego, to nie dokonałeś wiekopomnego odkrycia, przepisów na mielone z warzywami jest mnóstwo, ja wolę takie niż z samego mięsa.
      Jeśli chodzi o prawdziwy sznycel to wolę zjeść od czasu do czasu prawdziwego niż kombinować przy przeróbkach (przy sznyclu byłoby to trudne).
      Zresztą od jakiegoś czasu, jeśli już jem coś niezdrowego, to wolę wersję oryginalną rzadziej albo mniej niż przeróbki.
      • alaveda Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 20:09
        Skoro mielony nie jest prawdziwym sznyclem, to nie określajmy mielonych warzyw w bułce mianem burgerów big_grin
        • aerra Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 20:26
          Czemu burgerów nie? Hamburgerów, czy beefburgerów to i owszem, nie. Ale samo burger? Chickenburger to też burger mimo tego, że z kurczaka, a nie jak należy - z krowy.
          • alaveda Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 22:07
            Burger to kotlet mielony.

Kotlet to potrawa mięsna.

Jacyś wegusie promowali wegekebaba. Po co tak nawiązywać do nazw potraw mięsnych?
            • kintsugi Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 23:49
              O rany. Zawsze w rozmowach o kotletach się taki znajdzie, co "wegusiom" nazewnictwo wypomni.
              A kotlet jajeczny, klasyka barów mlecznych to z jakiej części zwierza?
              A chickenburger to z mielonego kurczaka? A fishburger?
              Co Cię tak boli w tej nazwie...
      • hanusinamama Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:13
        A ja wole dać dzieciom mielonego (ktorego bardzo lubia) w wersji z płatkami owsianymi i nie uwazam ze to podróbka, nam takie bardziej smakują i są zdrowsze.
    • etata Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 23:33
      I jeszcze jedno – do miski wsypuję też sporo zdrowych dodatków: suszony koperek, suszoną pietruszkę, pieprz, cayenne, wrzucam też trochę czosnku.
      Do sznycelków podaję ziemniaki, mizerię z ogórków, buraczki, marchewkę z groszkiem, rzadziej gotowaną kapustę.
    • bywalec.hoteli Re: Luźny temat – sznycle 02.06.20, 23:59
      smacznego Etatko! smile
      • etata Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 00:11
        "smacznego Etatko! smile"

Dziękujęsmile
        Wzajemniesmile
        • piataziuta Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 19:50
          o dżizys
          nie ma to jak odpowiadać samemu sobie
    • konsta-is-me Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 00:14
      Tylko ze mielony to nie sznycel!!!
      Ipo co w ogole dodawac mieso,skoro niezdrowe?
      • etata Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 00:30
        "Ipo co w ogole dodawac mieso,skoro niezdrowe?"

Staram sobie stawiać realistyczne cele. W tym przypadku to - lepiej mniej niż więcej mięsa.
      • milka_milka Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 08:23
        Dlaczego uważasz mięso za niezdrowe?
      • hanusinamama Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:12
        Bo to jest zdrowsza wersja zwykłego mielonego. E-matka wszystko potrafi zjechać..
        • ichi51e Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 14:10
          Dalej nie rozumiem na czym zdrowszosc polega. Taki kotlet bedzie bardziej tlusty li i jedynie. Chyba ze ktos samego kotleta za caly posilek ma?
          • joanna_poz Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 14:13
            zapewne ta "zdrowszosc" to polega na tym ze zamiast 100% miesa, masz go 30%, a pozostale 70% to warzywa.
            a warzywa to przeciez samo zdrowie.

wszystko ok. tylko po co udawac, że to dalej sznycel tudziez kotlet mielonysmile?
            • etata Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 15:28
              w"szystko ok. tylko po co udawac, że to dalej sznycel tudziez kotlet mielonysmile?"

Byłabyś zaskoczona, jak bardzo ta wersja w smaku przypomina klasycznego sznyclasmile
              • joanna_poz Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 15:33
                ja tam jestem z frakcji, ze mielony to mielony, a sznycel to sznycel i nie robi sie go z mielonego mięsasmile wiec mi akurat ta wersja klasycznego sznycla nie przypominałabywink
            • hanusinamama Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 23:31
              My jemy mielone z płatkami owsianymi, tych płatków nie tak mało. Moja mam się smiała ze oszukane kotlety robie...jak spróbowała to teraz tez takie robi. Smaczniejsze niz z samego miesa. Czy kotlet mielony gdzie połowa to płatki owsiane to juz nie kotlet mielony?
    • joanna_poz Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 10:09
      az do momentu, gdzie doczytałam że u kogoś sznycel = mielony, nie mogłam zrozumiec o co chodzi...
      czego to się człowiek nie dowie na ematce..
      • simply_z Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 10:23
        prawdasmile
    • hanusinamama Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:11
      Ja robie mielone z płatkami owsianymi. MOim zdaniem ( moich dzieci) są zmaczniejsze niż z bułą. Płatki owsiane zalewam wrzatkiem i czekam az napuchną, dodaje mieso ( wychdozi pół na pół miesa i płatków ale tych po namoczeniu). Do tego cebulka, przyprawy i jajo (albo i bez). Dodaje tez zmielony len
    • milka_milka Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 11:16
      Zaczynam dostawać drgawek, jak czytam o „zdrowszych” wersjach, w większości przypadków nie mających się nijak do oryginału.
    • ichi51e Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 14:06
      W jaki sposob to jest zdrowsze? Przeciesz groch i cebula wypijaja wiecej tluszczu...?
      • hanusinamama Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 14:13
        Nie chodzi o tłuszcz tylko o mieso zapewne. Poza tym nie wiem czmeu ci groch ma tłuszcz pic. Robie kotlety z bobu, grochu czy fasoli i nie pija tłuszczu.
    • bei Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 14:51
      A ja rozcieńczam mięso blendowaną marchwią z porem (por zamiast cebuli), przyprawiam ostrzej, i piekę w piekarniku. Nie trzeba pamierować, i bez tłuszczu są pieczone.
      Groch- spróbuję...albo z fasolą.
      • etata Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 15:31
        Dzięki za pomysłsmile
        Czym przyprawiasz?
    • mona-taran Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 15:02
      Wariacje kulinarne jako luźny temat? To nie na ematce 😂
      • hanusinamama Re: Luźny temat – sznycle 04.06.20, 00:39
        Jatka o kotlety mielone smile bo ktoś nazwał zrazem i grochu dodał...smile
    • jeanny1986 Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 15:07
      Ja dodaje od jakiegoś czasu pieczarki. Na pół kg mięsa mielonego, pół kg podsmażonych cienko posiekanych pieczarek. Plus sporo cebuli I bułka. Polecam spróbować z pieczarkami, do normalnych sznycli już nie planuje wracać.
      • etata Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 15:32
        "Ja dodaje od jakiegoś czasu pieczarki. Na pół kg mięsa mielonego, pół kg podsmażonych cienko posiekanych pieczarek. Plus sporo cebuli I bułka. Polecam spróbować z pieczarkami, do normalnych sznycli już nie planuje wracać. "

Dzięki, spróbujęsmile
        • jeanny1986 Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 15:40
          Btw miło przeczytać w tytule sznycle i odkryć ze to rzeczywiście takie sznycle jakich ja byłam nauczona big_grin. Ja się trzymam moich krakowskich regionalizmów mocno, jedyne co zmodyfikowałam to wychodzę "na zewnątrz" bo zmęczyło mnie wysłuchiwanie komentarzy po przeprowadzce do innego miasta. Ale nigdy na dwór.
          • etata Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 16:01
            "Ale nigdy na dwór. "

Komuniści zawzięcie chcieli przeforsować to "wyjście na dwór", aby przypodobać się masom chłopskimsmile Ot, absurdy walki klasowej.

Będąc wśród obcych, nigdy nie zapominaj, skąd jesteśsmile) Co zresztą czyniszsmile
          • jolunia01 Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 19:17
            jeanny1986 napisała:

> ... Ja się trzymam moich krakowskich regionalizmów moc
            > no, jedyne co zmodyfikowałam to wychodzę "na zewnątrz" bo zmęczyło mnie wysłuch
            > iwanie komentarzy po przeprowadzce do innego miasta. Ale nigdy na dwór.

Też się przeprowadziłam i nasłuchałam komentarzy na temat wychodzenia "na pole", ale trochę złośliwie informowałam, że "u nas w Galicji, normalnie to się wychodziło "na pole", a "na dwór" tp chłopi z kosami się wyprawiali".
            • jeanny1986 Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 23:12
              Też tego tekstu używam od czasu do czasu big_grin
              Nawet mój chlop z Warszawy nie mówi już "na dwór". Ogólnie uwielbiam regionalizmy I że krakusa można poznać po tym jak wymawia trzy i drzewo smile
              Albo że zastrugaczkę można nazywać w innych miastach ostrzynką albo strugawką, to dodaje kolorytu.
              • aqua48 Re: Luźny temat – sznycle 04.06.20, 10:07
                jeanny1986 napisała:

> Ogólnie uwielbiam regionaliz
                > my I że krakusa można poznać po tym jak wymawia trzy i drzewo smile

I drzwi, nie zapominajmy o drzwiach smile A także punkt, sukienka i panienka.

• piataziuta Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 19:53
            on jest z Poznania
      • bialeem Re: Luźny temat – sznycle 03.06.20, 23:31
        To jak z pieczarkami ci pasuje, to spróbuj kasza jaglana + pieczarki+ bułka i jajo. Z pieczarkowym sosem idealne. I mówię to jako mięsożerca.
        • etata Re: Luźny temat – sznycle 04.06.20, 00:03
          To też przetestuję, dziękismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka