Dodaj do ulubionych

jajniki a tarczyca

16.07.20, 09:49
biore już długo Euthyrox 25. problemy miałam jakieś 20 lat temu. najpierw nadczynnosc TSH ok. 0.003, przeleczona w niedoczynnosc TSH 54. Potem się unormowało i na jakies kilkanaście lat spokój. ciąże. od jakiś 5 chyba lat niestety TSH ponad 3,5 i ciągła senność, stany złego samopoczucia, więc ten hormon 25. Długo było ok. Chyba na początku roku widziałam, że jest coś nie tak i sama zwiększyłam dawkę. Internista stwierdził, ze przy moim TSH 3,6 to mała dawka. Niestety źle się czułam, serce mi waliło. Zmniejszyłam na 1,5 tab. W maju i czerwcu badania, TSH ponad 4, lekko poza granicą. Endo stweirdził, żeby brać na zmianę 1,5 tab. i 2 tab., czyli 37,5 i 50.
I teraz czy to zbieg okoliczności.... czy moze wynikać z tej dawki
od tygodnia gdzieś czuje ból jajników. Jakbym miała gorączkę. Ale nie mam, jest mi zimno ciągle.
Ginekolog nic nie widzi. Wszystko wg niego ok. OB 7, CRP <1. Więc stanu zapalnego nie widzi.....
czy zmniejszyć tą dawkę? po jakim czasie zobaczę różnicę?
Obserwuj wątek
    • kamire12 Re: jajniki a tarczyca 16.07.20, 21:10
      Ktos coś?
      Bo kolejny lekarz i brak pomysłu
    • tryggia Re: jajniki a tarczyca 16.07.20, 21:35
      Wiesz jak to jest z poradniami internetowymi. Ale ok. Sprawdź więc hormony jajnikowe zależne od przysadki. Moja siostra miała podobne objawy i tomograf wykazał gruczolaka przysadki właśnie.
      • kamire12 Re: jajniki a tarczyca 17.07.20, 08:15
        no wiem.... ale lekarze pomysłu nie mają i to mnie wkurza, że kolejny i zlew......
        badań hormonalnych powiedzieli mi, że nie ma sensu robić, bo miesiączkuje więc nic nie pokażą
        co to są za hormony jajnikowe zależne od przysadki?
      • kamire12 Re: jajniki a tarczyca 17.07.20, 08:17
        miałam robione TK zatok i widać zatoke klinową. z tego co piszą, to tam też jest przysadka ewentualny gruczolak. nic tam nie mam, poza tym, że w zatoce klinowej mam zgrubienie, które mam już kilka lat
    • leni6 Re: jajniki a tarczyca 17.07.20, 08:22
      Poszukaj lekarza który nie opiera leczenia tylko na wyniki TSH, przy dobieraniu dawki wynik ft4 jest konieczny, a przy objawach niedoczynności ft3 też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka