manala 28.07.20, 14:46 Mam pytanie do stosujących metforminę (pod różną postacią) dłuższy czas. Czy macie jakieś skutki uboczne? Nie chodzi mi o początek leczenia bo to akurat chyba standard. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani_tau Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 17:21 Nie mam i nigdy żadnych nie miałam. Przyjmuje od czterech lat. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 17:39 Ja mam biegunki. O ile przy metformaxie były co jakiś czas, to obecnie na porządku dziennym. Od miesiąca mam zmieniony lek na glucophage ze względu na niedostępność metformaxu. Lekarka zwiększyła mi też dawkę (tu nie wiem czemu w zasadzie - może też nie było właściwej dostępnej.) W każdym razie zaczynam się bać gdzieś wychodzić ; ) Wcześniej ja byłam na urlopie, teraz lekarz. Pomyślałam, ze zapytam czy ktoś miał podobne doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 17:45 Przy zwiększeniu dawki mogą wystąpić objawy jak na samym początku. Zwiększyłaś o 500 czy więcej? Podobnie przy zmianie leku, ja akurat nie toleruję Sioforu. Na urlopie trzymałaś dietę? Niektórych lek karze za odstępstwa Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 17:54 Zwiększyła mi z 500 do 850 (x2). No i trwa to już miesiąc więc nie jest to sam początek. Nie wiem jak to się ma do diety - nie zauważam związku. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 22:40 mam zwiększoną dawkę (przedtem 2x500, 1x850 na 2x850 i 1x1000) z formeticu przeszłam na siofor (formetic niedostępny). Biegunek nie mam ale hmmm...Jedzenie "przelatuje przeze mnie" Od 2 miesięcy. Po posiłku nie mogę sie zbytnio oddalać od strategicznego miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 06:49 No właśnie. Tak to mniej więcej wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 17:45 To bardziej skutek zwiększenia dawki niż innego producenta. U mnie skutek uboczny był jeden - chudnięcie. Nieduże acz cieszące chudnięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ficus_carica Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 17:44 Tak. Miałam bardzo niekomfortowe dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Po półtora roku męczarni z kombinowaniem dawek i producentów za zgodą diabetologa odstawiłam zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 17:46 Nie mam i nigdy nie miałam żadnych skutków ubocznych. Biorę od 12 lat, w dawce 3x1000. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenkamaria2 Re: Metformina - skutki uboczne 30.09.22, 15:30 Po 12 latach brania leku nie powinno być ślsdu po cukrzycy. Ot...jak nabijają kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenkamaria2 Re: Metformina - skutki uboczne 30.09.22, 15:35 Wzięłam dopiero drugą tabletkę Metformaxu 850 i...dobrze że wróciłam do domu, bo mało nie rozerwało sedesu. Przestraszyłam się. Tak się leczy cukrzycę w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Metformina - skutki uboczne 28.07.20, 19:04 Przyjmowałam kilka lat, nie miałam żadnych skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
fraudes Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 12:02 A czy odstawiłaś? Pytam, bo jeśli tak - to czy miałaś jakieś skutki odstawienia - np. skoczył cukier ponownie? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 13:50 Odstawiłam na "chwilę" i było lepiej. Ale cukier na czczo 105/106. Wcześniej był poniżej 100. I sama nie wiem co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 13:55 Nie mógł skoczyć "ponownie", bo przed braniem nie był podwyższony. Brałam z powodu tego jak w krzywej wyszła insulina, nie cukier. Po paru latach brania lekarz kazał odstawić, wyniki były prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 08:51 Przy metforminie kontroluj poziom wit B bo metformina bardzo niekorzystnie dziala na wchłanianie tej witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 18:33 B12 masz na mysli. Babcia u nas bierze zastrzyki z tego. Ale to nie sama metformina tylko fakt ze przy braniu metforminy ludzie maja czasami problemy z zoladkiem, a to znowu prowadzi do koniecznosci brania omeprazole czy controllog itp ochronnych na zoladek a te z kolei sa przyczyna zlej wchlanialnosci B12. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 18:56 Serio? Nie wiedziałam. Mój mąż bierze controloc od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 20:38 No ponoc tak ale wiesz to w badaniach musi wyjsc. Babci wychodziła niska B12. Jednemu bardzisj, drugiemu mniej sie wchlania Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 22:52 Warto sprobowac brac b12 pod postacią metylokobalaminy a nie cyjanokobalaminy jaka jest w aptecznych suplementach. Taka postac jest lepiej przyswajalna. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Metformina - skutki uboczne 30.07.20, 10:04 babcia dostaje to w zastrzykach co 3 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 17:23 Biorę metforminę od 1,5 roku, nadal mam biegunki i bóle żołądka. Zmiana Sioforu na Glucophage nie pomogła, pomogło włączenie do leczenia Trulicity i zmniejszenie dawki merforminy. Ja już po prostu nie dawałam rady, byłam odwodniona, jedzenie przelatywalo przez mnie dosłownie w kawałkach. Mój żołądek i jelita były w strasznym stanie, miałam skurcze, refluks, byłam strasznie osłabiona. Jestem w stanie brać max. 1000 mg metforminy w towarzystwie dulaglutydu. U mnie metformina zatrzymała tycie, spadek wagi i znaczna poprawa samopoczucia przyszly z włączeniem do leczenia Trulicity. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Metformina - skutki uboczne 29.07.20, 22:53 Masz IO? A odpowiednia dieta? Taka ulozona przez dietetyka specjalizujacego sie w IO....? Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Metformina - skutki uboczne 01.08.20, 08:46 A co to ma do pytania autorki? Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Metformina - skutki uboczne 30.09.22, 17:29 Bo najlepiej się pozbyć objawów ubocznych po metforminie odstawiając ją. A często da się odstawić, jak się schudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kota.helga Re: Metformina - skutki uboczne 30.09.22, 16:50 Brałam metforminę pod różnymi postaciami (Metformax, Siofor, Gluckophage...) i za każdym razem były dolegliwości żołądkowe. W końcu dietą wyregulowałam IO, wyniki mam już od kilku lat w normie, ale dieta została... Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Metformina - skutki uboczne 01.10.22, 14:18 Jestem na protokole odstawienia metforminy, kosztowało mnie to dwa lata ciężkiej pracy, dieta keto, IF 18/6, czasem 20/4, zmiana trybu życia na aktywny, schudnięcie 60 kg, ponad. Ale wkrótce będę zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_piet Re: Metformina - skutki uboczne 02.10.22, 12:30 2 lata kombinowania z dawkami i przyzwyczajania się do metforminy (metformina z powodu wysokiej insuliny). Nic z tego, bol zołądka mnie wykończył. Odstawiona, zaczęłam Saxendę, jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś