Dodaj do ulubionych

Kukurydzowo!

09.09.20, 09:05
Sezon na kukurydzę w pełni! Macie fajne pomysły na kukurydzę? Została mi jedna kolba do szubkiego zjedzenia i nie mam pomysłu. Na pewno nie chcę ziaren dużonych w masełku, bo były wczoraj, z resztą jedna kukurydza to za mało. Zupę krem też dopiero co zjadlam, z resztą, jak wyżej.
Zawsze mogę zrobić tortille, albo jakiegoś jednogarnkowca z kukurydzą, ale mam chęć na co, w czym kukurydza będzie grała raczej pierwsze skrzypce.
Może kukurydza smazona z ziemniakami? Albo placuszki jakieś?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 09:19
      Oesu! Duszonych! Nie wiem czemu napisałam dużonych, chyba jakaś pomroczność jasna surprised
    • 1matka-polka Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 09:22
      No, kolo mnie pelno kukurydzy rosnie, jak okiem siegnąć... Ale ja tego raczej nie jem.
      • triismegistos Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 09:28
        Słusznie, taka z pola może okazać sie pastewna. Lepiej odżałować i kupić.
    • matacznik Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 09:28
      triismegistos napisała:

>Macie fajne pomysły na kukurydzę?
      >
      Zwykle jemy gotowaną, smarowaną masłem i obgryzaną z kolby.
      Może być też grillowana (lub pieczona w folii aluminiowej przy ognisku), podana tak samo: do obgryzania z kolby, z masłem.
    • feniks_z_popiolu Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 10:34
      ugotuj, obierz i wrzuć do sałatki
      • triismegistos Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 10:44
        Po co gotowac kukurydzę do sałatki? Surowa jest lepsza smile Oczywiście mloda i swieza. Jak jest nieco leciwsza można ją przesmazyć.
    • mikams75 Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 10:50
      najzwyczajniej - ugotowana i polana maslem, mocno posolona.
    • boogiecat Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 11:23
      moj facet wrocil ostatnio do garow w wielkim stylu; zapragnelam kukurydzy to zrobil dwie fajne rzeczy:

- kukurydzotto (przystawka) na mleku z parmezanem i mascarpone
      - cos à la ciasto/chlebek kukurydziany, ale bez maki, na bazie polenty i z ziarnami kukurydzy
      • triismegistos Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 11:41
        Kukurydzotto? Chodzi o dlugo duszoną kukurydzę? Może byc fajne. Ten chlebek też ciekawy. No i podsunęlaś mi pomysł na polentę z ziarnami kukurydzy smile Polentę mam.
        • boogiecat Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 11:54
          zaraz go zapytam, ale raczej dlugo nie dusil

polente zazwyczaj robi taka wspaniala ze spora iloscia tartego comté (najpierw gotowana na mleku, a potem zapiekana, o to cos z kukurydza tez zapytam dokladnie, wiem ze bylo na jogurtach)
          • boogiecat Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 14:05
            Facet nie chce dzisiaj wspolpracowac, albo mi zazdrosci ze mam wolne, odpowiedzial na odczepnego ze pogotowac 15 minut w mleku, a potem wymieszac z serami I przyprawami
            Jeslibys chciala to go przycisne na zywca jak wroci
            • triismegistos Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 16:09
              Myślę, że sobie poradzę i rozpracuję smile
              • triismegistos Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 16:15
                Zwlaszcza, że dzisiejsza już zjedzona w postaci placków smile
    • myelegans Re: Kukurydzowo! 09.09.20, 16:07
      zupa
      losos,
      kukurydza z 4 kolb
      male czerwone ziemniaki
      zielona cebulka (caly peczek skroic)
      smietana slodka pelna
      bulion z warzyw albo kurczaka

ziemniaczki przekroic na pol, podpiec na masle w garnku, sol, pieprz, troche czerwonego pieprzu, zalac wywarem, ugotowac, dodac kukurydze, zagotowac, dodac szklanke smietany, wylaczyc kuchenke, dodac pokrojonego na kawalki lososia i zielona cebulke (nie gotowac)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka