Dodaj do ulubionych

Remont domu na odległość

05.10.20, 19:05
Mieszkam paręset km od domu, który chce wyremontować. Remont gruntowny typu wymiana wszelkiej instalacji, wymiana dachu, podłączenie wodno-kan. plus całkowity remont łazienki i kuchni.
Myślałam o firmie która mogłaby się tym zająć tak od a do z tylko nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Ewentualnie czy ktoś w podobnej sytuacji dał radę sam, bez zatrudniania firmy? Bardzo proszę o radę.
Wszelkie wskazówki miłe widziane
Obserwuj wątek
    • aerra Re: Remont domu na odległość 05.10.20, 19:32
      Jak sobie wyobrażasz robić to samej, mieszkając paręset km dalej?
      Zdalnie remontu się nie da przeprowadzić wink
    • koronka2012 Re: Remont domu na odległość 05.10.20, 19:33
      Moim zdaniem - szaleństwo. Jeśli już innego wyjścia nie ma, to odżałować i wynająć kierownika budowy, a w umowy wpisać kary umowne nie tylko za niedotrzymanie terminów, ale i zwrot kosztów za wszelkie błędy/fuszerki.

Znajomi tak budowali dom na działce, w rezultacie musieli przerabiać projekt, choć nie brali ekipy z netu, a "sprawdzoną". Ilość rzeczy, które spieprzyli dokumentnie była naprawdę porażająca. Inni znajomi koszt naprawy błędów ekipy wyliczyli na grubo ponad 50 tysięcy
    • gama2003 Re: Remont domu na odległość 05.10.20, 19:42
      Nie rób sobie tego.
      Chyba remont to zajęcie, gdzie pańskie oko konia tuczy, chocby ekipa była złota i wysadzana diamentami.
      Chyba, że masz na miejscu zaufaną i upierdliwą osobę. I ona będzie porządnie i pedantycznie trzymać tękę na pulsie. Inaczej marnie to widzę.
      • alfa36 Re: Remont domu na odległość 05.10.20, 19:44
        Podłącze się... Czy koszty remontu odlicza się teraz? Remont robiliśmy 10 lat temu i wtedy odliczało się coś... Od podatku bodajże.
    • mikams75 Re: Remont domu na odległość 05.10.20, 19:50
      slabo to widze.... ja mialam kogos na miejscu do dogladania a telefon do mnie sie urywal i tak i kilka podrozy musialam odbyc, chocby po to, zeby tak zupelnie w ciemno nie kupowac materialow. Jest cale mnostwo pierdol, o ktorych nie pomyslisz a wyjda "w praniu". Ewentualnie masz duza tolerancje i Ci nie beda przeszkadzac niedorobki, listewki, ktore wybral ktos inny bez gustu albo, ze twoje wybory na podstawie tylko zdjec z netu tez nie sa takie jakie mialy byc itp.
      Moze natrafisz na odpowiednie osoby - ja np. kuchnie i zabudowe korytarza zamawialam zdalnie, ale natrafilam na genialna kobiete i zdalnie kontakt z nia mialam swietny, materialy i ogolny rys zrobilam na miejscu ale wszelkie drobiazgi (a bylo ich bardzo bardzo duzo) ustalilam zdalnie.

A te pareset km to nadal w obrebie jednego kraju? Bo wowczas latwiej np. podjechac do lokalnego marketu budowlanego, obejrzec i zamowic na adres remontowy. Jak w innym kraju - to nie bardzo, bo masz inne towary na miejscu.

• palacinka2020 Re: Remont domu na odległość 05.10.20, 19:58
      Robilam mieszkanie na odleglosc, z firma architektoniczna robiaca "pod klucz". Zrobili projekt, potem liste rzeczy ktore trzeba kupic, i potem zlecili wykonania, nadzorowali, i co 3 dni przysylali zdjecia. Do mieszkania weszlam gdy juz bylo zrobione. Lazienka okazala sie bardzo ciemna (kwestia doswietlenia, nie kolorow), poza tym ok.
      • cygarietka Re: Remont domu na odległość 05.10.20, 21:49
        No właśnie o takim czymś pomyslalam. To większość firm architektonicznych zajmuje się takim nadzorowaniem czy tylko wybrane?
        I ile oni biorą za to dopilnowywanie?
        Podpisywalas z nimi umowę? Jak to wszystko wygląda tak krok po kroku?
        • palacinka2020 Re: Remont domu na odległość 06.10.20, 07:54
          Tylko wybrane. Podpisalam umowe najpierw na projekt, potem oddzielnie na wykonanie. W ramach projektu byly wizualizacje (3 wersje do wyboru), potem finalizacja projektu, dokladny opis techniczny i plany, oraz lista rzeczy (wyposazenia wnetrz) do kupienia wraz z linkami. Oczywiscie na kazdym etapie to akceptowalam i komentowalam, przez skype. Ten projekt to bylo kilka tys zl. A, jeszcze mi w tej cenie mieszkanie odebrali od developera z fachowcem, sprawdzili, pomierzyli, zglosili poprawki.

Potem oddzielnie przyslali wycene urzadzenia przez nich- to bylo 46m mieszkanie, robocizna+ wyposazenie+nadzor kosztowalo 80 tys pln. Zakkceptowalam i wyslali ekipe, co kilka dni dostawalam zdjecia. Trzy raz mnie prosili, bym cos jeszcze wybrala- typu finalny kolor scian (pomazali kilka wersji na scianie, zrobili zdjecia i poprosili o wybor). Szacowalam pozniej, ze bez nich zaplacilabym za to jakies 60-65 tys (zakladajac materialy+ zlecenie wszystkiego ekipie, opcji ze sama maluje sciany a maz skreca meble nie bralam pod uwage, bo nie bylo to wtedy mozliwe).

Polecam, stresu przy tym nie bylo zadnego. Remont poszedl bardzo szybko, jakies 5 tygodni. Mieszkanie jest ladne, wszystko do siebie pasuje, i nie wyglada jak z katalogu ikei. Uwazam ze warto zlecic jesli nie wykonanie calosci, to przynajmniej zrobienie planow, wizualizacji i projektow technicznych. Mozesz takie plany przekazac ekipie i potem ich rozliczyc z realizacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka