Dodaj do ulubionych

No i wraca pełny lockdown w Niemczech

13.12.20, 14:39
W jakimś sensie niestety. Nikt już nie ma pomysłu na to co dalej - tylko zamknijmy wszystko i wszystkich w domu i zobaczymy..... czy to pomoże ? Nie wiem, ale za to wiadomo ilu osobom życie jeszcze bardziej skomplikuje.
ważne od środy.
Obserwuj wątek
    • lot_w_kosmos Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 14:43
      My - obywatele wszystkich tych państw nie protestujemy, więc cóż.....
    • berber_rock Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:01
      Jesli chodzi o DE, to zastanawia mnie, co tam wladze rozumieja pod CALODOBOWA godzina policyjna.

A jesli chodzi o sytuacje u mnie, to taka rzecz mnie spotkala dzisiaj:
      zamowilam trzy obiadowe porcje w pakistanskiej knajpie. Pojechalam odebrac.
      Pan mi mowi ze wisze 36, daje 40 i mowie zeby nie wydawal reszty.
      Gosc mial prawie lzy w oczch jak mi dziekowal.

Wrocilam do domu i siwtierdzilam, ze lockdowny to zbrodnia na ludzkosci.
      To jest naprawde niehumanitarne, ze rzad uczciwie pracujacych imigrantow doprowadza do sytuacji, kiedy 4 monety zaczynaja byc majatkiem.

Kocham pakistanskie zarcie ze wkazaniem na prawdziwe vindaloo i jalfrezi. Moglabym tam jesc codziennie!
      • dyzurny_troll_forum Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:05
        berber_rock napisał(a):

> Kocham pakistanskie zarcie ze wkazaniem na prawdziwe vindaloo i jalfrezi. Mogla
        > bym tam jesc codziennie!

Też lubię indyjskie. Widzę, ze bardziej w ostrość? Ja lubię też korme albo makhani....
      • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:05
        jalfrezi

Ja też - dot ego stopnia, że prawie się nauczyłam robić (prawie - bo dobre, ale nie tak dobre jak w ulubionej knajpce, zresztą indyjskiej)

Co do meritum, we Francji chyba jutro demonstracje ( a z innego powodu były 28 listopada)
      • lajtova Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:08
        "Gosc mial prawie lzy w oczch jak mi dziekowal."
        Przechodnie zatrzymali sie i zaczeli bić brawo, okolicznie derwisze wirowali a dzieci pląsały do muzyki z Dziadka do Orzechów.
        • mamamisi2005 Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:29
          No nie wiem... Ja krótko przed jesiennym zamknięciem mojego ulubionego teatru byłam na spektaklu. Mogło być max 50 proc widzów, było jeszcze mniej. Tak pustej tej widowni nigdy nie widziałam. Przed spektaklem przedstawiciel aktorów odczytał podziękowania dla publiczności za wierność w tych trudnych czasach itp. Dziwne wrażenie, bo poszłam tam przede wszystkim dla własnej przyjemności, a nie w ramach akcji humanitarnej.
          • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:36
            Jak od pary lat nie lubię Kazika (m.in. za jego "nie widzę różnicy między PiS i PO) to spodobała mi się jedna z jego ostatnich wypowiedzi - coś w sensie nie potrzebuję pomocy (dotacji itd) po prostu kupujcie płyty.

Warto pomyśleć ile dobra kulturalnego mamy za darmo i nie pofatygujemy się, żeby w jakikolwiek sposób zapłacić twórcy (czasami metoda nie jest oczywista, ale jest). Zapłacić a nie napiwki i datki dawać.
            • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:41
              Napiwki to normalne w restuarcjach.
              • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:41
                *w restauracjach
      • alicia033 Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:10
        berber_rock napisał(a):

> Wrocilam do domu i siwtierdzilam, ze lockdowny to zbrodnia na ludzkosci.

10/10
      • beaucouptrop Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:34
        Jak kochasz i mogłabyś jeść w nieskończoność to co stoi na przeszkodzie żeby zamawiała codziennie.
        Też zamawiam w Brukseli, ale jeszcze nikt kiedy placilam nie miał łez w oczach. Może za mało napiwku daję.
        • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:51
          big_grin
      • kkalipso Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 16:41
        Wrocilam do domu i siwtierdzilam, ze lockdowny to zbrodnia na ludzkosci.
        To jest naprawde niehumanitarne, ze rzad uczciwie pracujacych imigrantow doprowadza do sytuacji, kiedy 4 monety zaczynaja byc majatkiem.

Skąd wiesz, że On nie mam więcej pieniędzy od Ciebie? To, że ktoś dziękuje za napiwek o niczym nie świadczy. I druga sprawa - wszystkich doprowadza nie tylko imigrantów.
        • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:20
          Przeciez restauracje ledwo zipia.
      • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:19
        Ja mieszkam w Niemczech i kupowalam wczoraj w mojej kafejce kawe, kakao (dla dzieci) i pare slodkich buleczek. Dostalam reszte 1,70€ i wrzucilam to do takiego kubeczka na napiwki, ktory postawili przy kasie. Sprzedawca (ktory jest jednoczesnie wspolwlascicielem) dziekowal mi jakbym mu zycie ocalila. Tez bylo mi glupio. Akurat ta kafejka i tak dobrze funkcjonuje. Na tej samej uliczce juz zamknieto 3 lokale (restauracja azjatycka, kawiarnio-piekarnia i sklep z odzieza dla dzieci).
        • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:24
          Dostalam reszte 1,70€ i wrzucilam to do takiego kubeczka na napiwki, ktory postawili przy kasie. Sprzedawca (ktory jest jednoczesnie wspolwlascicielem) dziekowal mi jakbym mu zycie ocalila. Tez bylo mi glupio

big_grin

• chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:25
            A serio - problem jest niewatpliwie, ale po co go od razu ośmieszać?
            • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:32
              Gdzie widzisz osmieszanie? Ja pisze o moim zazenowaniu.
              • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:37
                Wiem. Marnujesz wielki talent komediowy smile
                  Jestes cynicznym czlowiekiem. Mam nadzieje, ze i ty dostaniesz swoja tragiczna role w covid-teatrze.
                  • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:42
                    Już mam smile
                    • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:43
                      p.s. ale dziękuję za życzenia wink
                      • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:45
                        Prosze.😈
                        • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:47
                          big_grin
      • madami Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:27
        berber_rock napisał(a):

> Wrocilam do domu i siwtierdzilam, ze lockdowny to zbrodnia na ludzkosci.
        > To jest naprawde niehumanitarne,

smutna, prawda
        najsmutniejsza jest obojętność reszty społeczeństwa, tych sytych, tych co mają (jeszcze) dochody, tych, którzy załamują ręce bo umarło np. 22 tys osób z covidem za to mających totalnie w dudzie tych co umrą na skutek lockdownu bez covida ( dziesiątki, setki tysięcy, kto wie?) , ludzkie bankructwa, ludzkie nieszczęścia, nieszczęścia całych rodzina, ludzi, którzy ubożeją, ludzi, którzy żyją ( jeszcze) w bólu.
        • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:33
          100/100
        • konsta-is-me Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:54
          madami napisała:

> berber_rock napisał(a):
          >
          > > Wrocilam do domu i siwtierdzilam, ze lockdowny to zbrodnia na ludzkosci.
          > > To jest naprawde niehumanitarne,
          >
          > smutna, prawda
          > najsmutniejsza jest obojętność reszty społeczeństwa, tych sytych, tych co mają
          > (jeszcze) dochody, tych, którzy załamują ręce bo umarło np. 22 tys osób z covid
          > em za to mających totalnie w dudzie tych co umrą na skutek lockdownu bez covida
          > ( dziesiątki, setki tysięcy, kto wie?) , ludzkie bankructwa, ludzkie nieszczęś
          > cia, nieszczęścia całych rodzina, ludzi, którzy ubożeją, ludzi, którzy żyją (
          > jeszcze) w bólu.

Nie nudz, tylko rozdaj swoje oszczędności do raczek dzieci żebrzących o jedzenie na ulicy, po stracie rodziców zmarłych na covid ...
          Okaz serce i ucisz ich ból, trochę inaczej niż przez napawanie się na forum 😄
      • fantomowy_bol_mozgu Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:48
        Ja byłam ostatnio w Krakowie na rynku i weszłam do jakiegoś sklepu ze słodyczami kupić Młodemu wielkiego lizaka pod choinkę. Właściciel (tak mniemam, bo za kasą stała jakaś młoda dziewczyna a latał z telefonem po sklepie) dorzucił mi z radości torebkę jakichś różnych cukierków. Do lizaka za 10 zł. Aż mi gardło ścisnęło, nie powiem...
        W ogóle całe Stare Miasto jest smutne jak nigdy. Do Plant jakoś życie się toczy, ale w ich obrębie już zamarło. Nie tylko knajpy, ale też sklepy i usługi. Trzymają się chyba tylko sieciówki.
        • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 21:56
          Kurczę, a ja kupuję normalnie - nikt mi nie płacze z wdzięczności za napiwek ani nie obsypuje podarkami z wdzięczności za zakupy ...
          • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:01
            Pewnie dlatego, że nie masz skłonności do konfabulacji i dopatrywania się w profesjonalnym zachowaniu sperzedawców motywów z doopy.
            • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:16
              Przykre bo problem istnieje a sprowadzanie go do durnych bajek niczego nie ułatwia i nie zmienia na lepsze.
          • beaucouptrop Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 08:52
            A u mnie w większości sklepów, gdzie kupuję to nawet kolejki są i trzeba czekać...ale w mojej dzielnicy mieszkańcy są solidarni i kupują dużo lokalnie.
          • conena Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 13:24
            chococaffe napisała:

> Kurczę, a ja kupuję normalnie - nikt mi nie płacze z wdzięczności za napiwek an
            > i nie obsypuje podarkami z wdzięczności za zakupy ...

ja kupuję bardziej niż normalnie, więcej, bo wspieram w odpowiedzi na lokalne apele, np. ogrodników po sąsiedzku wsparłam, kupiłam wielgaśne chryzantemy, czego nie robię nigdy, a pani była po prostu miła i uśmiechnięta, żadnych łez, żadnych wzruszeń.

dajce jakieś namiary na sklep, gdzie całuja po rękach jak się zrobi zakupy, pojadę poczuć się jak Putin.
      • wtop.ek Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 18:50
        Może wrócić do Pakistanu.
      • myelegans Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:50
        Mniej niz 10% napiwku, standardowo daje 20%
    • lajtova Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:12
      Szkoda, że polskich miękiszonów nie stać na podjęcie takiej trudnej ale właściwej decyzji.
      • berber_rock Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:15
        lajtova napisał(a):

> Szkoda, że polskich miękiszonów nie stać na podjęcie takiej trudnej ale właściw
        > ej decyzji.

Tak, też uważam że sprowadzenie Pakistanczykow do PL znacznie poprawiłoby kulturę kulinarna konserwowych miekiszonow.
        • hanusinamama Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:35
          O marzę o tym...
      • milka_milka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:23
        Ale Tobie nikt nie zabrania siedzieć w piwnicy do końca życia.
        • berber_rock Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:40
          To do mnie?
          Chyba mnie z kims pomyliłaś 🎃😅😜
          • milka_milka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 16:06
            Nie, do Lajtovej. Źle się podpięłam.
            • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:21
              😁
    • kropkacom Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:13
      No trzeba to ogarnąć, że tak już będzie dopóki nie zaczepi się odpowiednia ilość osób.
      • kropkacom Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:15
        Z czego ja tez jestem sytuacją zmęczona. Nawet nie chce sobie wyobrażać co za problem mają ludzie, którzy tracą teraz lub stracili pracę z powodu tego zamykania.
      • berber_rock Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:15
        No jak będzie taka prewencja to w życiu się nie zaczepi.
        • kropkacom Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:19
          Znaczy?
      • droch Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:52
        Ale za rogiem już jest COVID-21. Z piwnicy wyjdziemy, jak rząd łaskawie pozwoli.
    • taniarada Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:20
      Co tam wraca .Sklepy nie spożywcze i zakaz spotykania na Święta Bożonarodzeniowe .I większość na Bawarii wielkie mi hallo .
      • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:22
        Szkoly zamykaja do 10.01.
        • berber_rock Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 18:23
          No czyli de facto na tydzien, bo za tydzien i tak juz wolne - dobrze rozumiem?
          • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 18:42
            To zależy od landu. W NRW przedszkola są otwarte, a szkoły pracują z pewnymi ograniczeniami do 18 grudnia. Do 11 stycznia nie ma potem nauki, przy czym dni 21 i 22 grudnia oraz 7 i 8 stycznia mogą być wykorzystane do klasówek i egzaminów.
            • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 19:42
              Jakie klasowki???? Nie rozumiesz, ze do 10.01 nie ma szkoly? Niby ma byc nauka online, ale to fikcja.
              • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:03
                Może w twojej Saksonii. W Nadrenii Północnej-Westfalii jest tak jak napisałam.

Die neuen Regeln im Überblick
                NRW-Schulministerin Yvonne Gebauer hatte am Freitag neue Corona-Regeln für die nächsten Wochen in NRW angekündigt. "Die Schulen bleiben geöffnet, die Schulpflicht besteht weiterhin und der Unterricht findet bis zum 18. Dezember 2020 statt", stellte Gebauer klar. Die wichtigsten Punkte:
                Die Schulpflicht gilt weiter, aber die Präsenzpflicht für Schülerinnen und Schüler wird aufgehoben.
                Die Schulen werden nicht geschlossen, betonte die Ministerin. Der Unterricht endet am 18. Dezember. Er soll nach den bisherigen Plänen wieder am 11. Januar beginnen. Die zusätzlichen unterrichtsfreien Tage am 7. und 8. Januar zählen offiziell nicht zu den Ferien. Lehrer müssen also arbeiten.
                Für die Klassen 1 bis 7 erfolgt der Unterricht laut Ministerium in Präsenz. Dabei wird die Entscheidung über die Teilnahme der Schülerinnen und Schüler am Präsenzunterricht in den Schulen den Eltern freigestellt. Schüler können aber nicht zwischen Präsenz- und Distanzunterricht hin- und herwechseln. Schülerinnen und Schüler müssen also entweder zu Hause oder in der Schule lernen.
                Ab Klasse 8 erfolgt der Unterricht grundsätzlich in Distanz, wobei Distanzunterricht nicht gleichbedeutend mit Digitalunterricht ist. "Schüler mit besonderen Unterstützungsbedarf" sollen auch in den Jahrgangsstufen 8 und darüber ein Angebot für den Unterricht in Präsenz in den Förderschulen bekommen.
                In der kommenden Woche sowie an den zu unterrichtsfreien Tagen erklärten 21. und 22. Dezember sowie am 7. und 8. Januar können Klassenarbeiten und Prüfungen weiter stattfinden, wenn sie nicht verschoben werden können. Abschlussrelevante Prüfungen sollen in jedem Fall stattfinden.
                Ab einer Inzidenzzahl von 200 in den Kreisen und kreisfreien Städten kann vor Ort der Schulbeginn entzerrt werden zwischen 7 und 9 Uhr morgens. Zudem soll dann auch eine Maskenpflicht an Grundschulen eingeführt werden.
                Auch Wechselmodelle an Berufskollegs und Oberstufen (außer Berufsschüler vor dem Abschluss oder Abiturienten) sind in solchen Kommunen mit besonders vielen Infektionsfällen möglich. Wechselmodell bedeutet, dass die Hälfte der Schüler in der Schule unterrichtet wird, während die anderen zu Hause lernen.
                • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:09
                  Widac, ze nie masz dzieci. Nie rozumiesz "die Präsenzpflicht der Schüler wird aufgehoben" - co to realnie znaczy? Realnie. Klasenarbeiten und Prüfungen können stattfinden, wenn sie nicht verschoben werden können " - widzisz to "wenn"? Ja jestem praktykiem, mam dzieci. Wiem jak to w rzeczywistosci wyglada. Ten rzeczywisty swiat rozni sie od swiata z gazetek.
                  • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:17
                    Czego w "Die Schulen werden nicht geschlossen" nie rozumiesz?
                    • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:21
                      Niczego nie rozumiesz. Zrob sobie dziecko i poslij w czasie covida do szkoly, to (moze?) wtedy zrozumiesz. Naczytalas sie gazetek i sie madrzysz jak kura o lataniu.
                      • edelstein Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 21:12
                        Doinformuj sie,ty masz dziecko podobno,a wiesz mniej mit bezdzietna snake,a rzucasz sie jak wesz na grzebieniu.Zenua
                    • agniesia331 Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:53
                      Snake, dlaczego z taką pogardą wypowiadasz się o samotnych matkach? Owiem szczerze, babka bez dzieci siedzącą na forum emama to dopiero ewenement. Po co tu siedzisz jako osoba bezdzietna? Chcesz komuś dowalić. Nie masz dzieci, nie wiesz o nie będziesz wiedzieć, jak to jest kochać kogoś najbardziej na świecie,.
                      • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 23:02
                        agniesia331 napisała:

> Snake, dlaczego z taką pogardą wypowiadasz się o samotnych matkach? Owiem szcze
                        > rze, babka bez dzieci siedzącą na forum emama to dopiero ewenement. Po co tu si
                        > edzisz jako osoba bezdzietna? Chcesz komuś dowalić. Nie masz dzieci, nie wiesz
                        > o nie będziesz wiedzieć, jak to jest kochać kogoś najbardziej na świecie,.

Nie wypowiadam się o samotnych matkach jako takich a o konkretnym wrednym babsku konfabulującym w przeróżnych wątkach przeróżne bajki na mój temat. Nie wtrącaj się więc lepiej.
                        • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 10:45
                          Wypowiadalas sie i to wielokrotnie, ty klamczuchu.
                  • edelstein Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 21:07
                    Realnie znaczy,ze moga isc do szkoly,albo uczyc sie online.W przypadku prac klasowych maja sie pojawic w szkole.Szkoly sa czynne.
              • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:11
                Mój pisze ostatnia we wtorek. Szkoła zamknięta od środy.
                • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:16
                  Ty mieszaksz w innym landzie. U mnie ograniczenia są mniejsze.
                  • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:22
                    Snake, nic nie wiesz jak to rzeczywiscie funcjonujesz, bo nie masz dzieci. Wiec daruj sobie te wycieczki.
                    • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:22
                      * funcjonuje
                  • jolinka102 Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:30
                    Nie moga byc mniejsze. Dzisiejsze postanowienie o zamknieciu szkol dotyczy calego kraju.
                    • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:46
                      Oczywiscie.
                    • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 23:04
                      Nie czytałam postanowień dotyczących całego kraju, a tylko tych mojego landu. Wyżej są one opisane w punktach.
                      • jolinka102 Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 23:37
                        Postanowienia z piatku sa juz nieaktualne. Od srody wchodza w zycie postanowienia z niedzielnego przedpoludnia.
                        • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 23:39
                          Przemadrzala Snake nie jest na biezaco. 😂
                        • padum Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 23:46
                          Czy będzie możliwość podróżowania?
                          • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 00:47
                            Tylko w sytuacjach niezbędnych.
                            • padum Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 07:03
                              A do Polski na święta?
                              • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 07:28
                                To nie jest sytuacja niezbędna. Chyba że ktoś jest umierający.
                                • padum Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 12:15
                                  Ale to jakoś kontrolują?
                                  • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 12:25
                                    Wlasciwie nie. Tzn. na razie nie. Znam ludzi, ktorzy jezdzili do krajow UE (Wlochy, Polska) , wracali i od razu do pracy. Na granicy (podobno ) nie sprawdzaja. Jak dojedziesz do domu w Niemczech tez Gesundheitsamt nie melduje ci sie "Byla pani w X, wiec musi byc pani na kwarantannie". W moim miescie widze auta na zagranicznych rejestracjach (wloskie, polskie, raz nawet czeskie i rumunskie, austriackie) i nie widze zainteresowania policji itp. tymi ludzmi.
                                    • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 12:28
                                      Ale to teraz. Lockdown jest od środy.
                                    • ichi51e Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 13:07
                                      Mysle ze wystarczy pojechac pociagiem. Przeciez w pociagu nic nie sprawdzaja poza biletem
                                      • asia.sthm Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 13:16
                                        > Przeciez w pociagu nic nie sprawdzaja poza biletem

Oj, mozna sie przeliczyc.
                                        W Hiszpanii podczas kompletnego lochdownu Madrytu mozna bylo wjechac i wyjsc z dworca ale juz przy powrocie przy wejsciu na dworzec trzeba bylo udowodnic ze mialo sie powazny interes do zalatwienia w Madrycie. W tym wypadku wizyta w Ambasadzie SE w celu odnowienia przeterminowanego paszportu rezydenta Hiszpanii na slonecznym wybrzezu.
                                        • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:31
                                          Wystarczy, że Bundespolizei wejdzie i wszystkich wylegitymuje.
                                          • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:52
                                            Ok, wylegitymuje i co? Ma prawo przekazac do Gesundheitsamt? A jesli nawet przekaze, to Gesundheitsamty sa zawalone robota. Zglosza sie pewnie po 2m-cach po powrocie ciebie do domu. Wtedy mozesz ladnie sie usmiechnac i powiedziec, ze owszem odbylas kwarantanne po powrocie. W ogole nie wychodzilas. Przeciez oni nie maja pojazdu, ktorym pojada w przeszlosc by sprawdzic czy mowisz prawde?
                                            P.S. Znana mi osoba na kwarantannie (miala kontakt z pozytywna osoba na terenie Niemiec) ani razu nie dostala telefonu z Gesundheitsamtu. Nic. Co wiecej, chciala tam zadzwonic i kilka dni nie zdolala (utknela w kolejce).
                                            • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 20:08
                                              To sobie ryzykuj.
                                          • ichi51e Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 20:59
                                            No ale to jest takie bez sensu. Bo co jak powiesz ze jedziesz tranzytem do Paryza? Pewnie jakies kartki sa do wypelnienia ktorych nikt nie sprawdza...
                                            Oczywiscie ze dla uczciwego rozsadnego czlowieka nie powinno byc argumentem ze nalezy jechac i hulaj dusza piekla nie ma. Dojrzalosc obywatelska itp. A
                                            • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 21:17
                                              Podobno wlasnie nic nie trzeba wypelniac.
                                            • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 04:26
                                              Jeśli tranzytem do Paryża, to chyba bilety na TGW powinno się mieć?
                                              • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 10:46
                                                Podroz autem? Bilety zgubione i co mi pani zrobi?
                                                • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 10:47
                                                  Albo bilety w smartphonie a bateria padla. I co mi pani zrobi?
                                                  • ichi51e Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 12:42
                                                    Zamierzasz kupic, znajomy ma zabrac dalej samochodem itp to wszystko nie przestepstwo
                                                  • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 15:26
                                                    Ale jest złamaniem prawa i pociąga za sobą grzywnę.
                                                  • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 15:25
                                                    Taa, na komisariacie też będziesz taka harda?
                                                  • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 21:01
                                                    Nawet nie wiesz ilu policjantow w Niemczech czuje sie zazenowanych tym, ze musza scigac ludzi za pragnienie wolnosci.
                                      • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:30
                                        😂😂😂
                        • edelstein Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 21:09
                          U nas szkola jest jutro normalnie otwarta.NRW
                    • but.first.coffee Szkoly NRW 15.12.20, 11:50
                      jolinka102 napisała:

> Nie moga byc mniejsze. Dzisiejsze postanowienie o zamknieciu szkol dotyczy cale
                      > go kraju.

Niestety, mylisz się. Szkoły w NRW są otwarte do końca tygodnia, minister edukacji postawiła się wszystkim i wszędzie.Zniesiono obowiązek chodzenia do szkoły w klasach 1-7, pozostawiając decyzję rodzicom. W efekcie w sąsiedniej podstawówce w klasach najmłodszych frekwencja prawie 100%.
                      • alpepe Re: Szkoly NRW 15.12.20, 12:45
                        Ok, może ona się niedokładnie wyraziła. W Berlinie od jutra i potem po feriach jest tylko SaLZ, czy jakoś tak, czyli szkolnie nadzorowane uczenie się w domu. Niby szkoła jest, a prawie jakby jej nie było.
                      • snakelilith Re: Szkoly NRW 15.12.20, 13:13
                        but.first.coffee napisała:

> Niestety, mylisz się. Szkoły w NRW są otwarte do końca tygodnia, minister eduka
                        > cji postawiła się wszystkim i wszędzie.Zniesiono obowiązek chodzenia do szkoły
                        > w klasach 1-7, pozostawiając decyzję rodzicom. W efekcie w sąsiedniej podstawów
                        > ce w klasach najmłodszych frekwencja prawie 100%.

Zaraz ci przekupa szalona napisze, że to niemożliwe, bo ona ze swojego okna tego nie widzi. big_grin
                        • szalona-matematyczka Re: Szkoly NRW 15.12.20, 21:01
                          Z mojego okna to ja widze ogrod.
                • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 07:29
                  Moja oczywiście.
              • berber_rock Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:20
                Oj tam
                U nas do ferii prztyklejaja tydzien szkoly on-line, a to dlatego ze Belgia wymaga kwarantanny po powrocie.
                Wiesc lokalna niesie, ze dopoki Belgia bedzie obowiazkowo wymagac kwarantanny od wszystkich wjezdzajacych (a nie np. testu), to bedziemy miec taki on-line przyklejony do kazdych ferii.
                A Belgia nie akceptuje testow na wjezdzie, bo uwaza ze testy w innych krajach sa trefne a tylko tutaj sa rzetelne (mimo ze produkowane przez te sama firme smile)
    • berber_rock Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 15:32
      Czyli nie zamierzasz nigdzie emigrować, lajtova?

Uff... To dobrze. Lubię jak ludzie konsekwentnie stosują się do prawd, które głoszą smile
    • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:21
      Lajtova, ty nie w piwnicy? Zaraza szaleje.
    • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:21
      Spokojnie, polityk z AfD, które gardłował na demonstracji przeciwko obostrzeniom, strzelił zdaje się wczoraj nogami z powodu covida w kalendarz, więc niewykluczone, że innych, którym lockdown komplikuje tak straaaaszliwie życie, też jeszcze dopadnie.
      • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 17:23
        Mowisz o sobie snake? Bo to ty sie zalilas, ze stracilas prace?
        • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 18:37
          Kto stracił pracę? Ty? Znowu konfabulujesz dopisując doświadczenie z własnego życia? Bo pan z AfD to poszedł od razu na całość i umarł za wolność. big_grin
          • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 19:43
            Przeciez pisalas w watku nt. co zabral ci covid. Jestes bezrobotna.
            • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 19:50
              Nie jestem bezrobotna, wredny trollu. Pracuję bowiem na własny rachunek i dlatego mogą pozwolić sobie na prywatny lockdown dowolnej długości. To zaleta przy samodzielności i dobrym zabezpieczeniu finansowym.
              • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:02
                😁😁😁Na wlasny rachunek to obecnie najgorsza forma zatrudnienia. Jak ci stopnieja oszczednosci, to dopiero zrozumiesz. Juz sa prognozy, ze sam covid moze i jeszcze 3 lata zajac. Sam covid, a nie recesja po nim. Watpie, ze masz tyle pieniedzy by przetrzymac tyle lat, utrzymac obecny styl zycia, a jednoczesnie nie pozbywac sie zabezpieczenia na starosc. Jeden z moich znajomych (tez DG) juz zaczyna zyc z Altersversorgung. Ma 53 lata. Traci pieniadze, ktore mial na starosc.On tego nie odbuduje w tym wieku, bo emerytura za kilkanascie lat. Czeka go biedna starosc.
                • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:06
                  Nie martw się o mnie wredna babo. Wyszłam bogato za mąż, zabezpieczona jestem nawet gdybym przestała pracować od jutra. Zresztą od kilku lat pracuję już tylko w ograniczonym wymiarze czasu, dla mojej przyjemności.
                  • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:10
                    Covid i recesja dotyczy tez bogatych mezow. Jestes oderwana od rzeczywistosci.
                    • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 20:25
                      Wydaje mi się, że ja lepiej potrafię ocenić stan naszego majątku i nasze osobiste zagrożenie recesją. Ale rozumiem, że trzęsiesz gaciami jako samotka matka w wynajętym mieszkaniu, w niepewnej branży i bez oszczędności. Półsieroca renta twoich dzieci na wielkie skoki faktycznie nie starczy.
                      • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 22:27
                        Pension jest zawsze lepsza i pewniejsza niz te wasze wymuszone dzialalnosci gospodarcze. Nikt nie chcial cie zatrudnic w normalnych czasach, to wymyslilas sobie DG. Zadna tajemnica, ze te odpadki ktorych nikt nie chce na umowe o prace albo jako Beamte czy Richter, to ida na DG. Pewnie na tym DG sprzatasz albo opiekujesz sie Ss-manami.
                        • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 23:09
                          Nie mam żadnej DG, bo mam wolny zawód tłuku. I może dla ciebie pozycja urzędniczki to szczyt marzeń i szansa na marną pensyjkę w przyszłości, ja mam dobrze płatne alternatywy. Ale nie martw się, możesz zawsze dorabiać sobie na starość myciem tyłków SS-manów. Tak często to wymieniesz, że masz najwidoczniej w tym doświadczenie.
                          • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 23:40
                            Taaaaak, perspektyyyywyyy. Buahahaha😁
                            • ichi51e Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 08:14
                              Kto ma kisiel? Dziewczyny ile wy lat macie? Dzisiaj jest 14 ograniczenia wchodza od 16 do 10 z czego 24-7 to I TAK bylyby ferie swiateczne. Ile to jest szkolnych dni? Lightowo was potraktowali.
                        • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 00:45
                          Już nie przesadzaj. Są też wolne zawody, choćby tłumacz.
                          • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 12:27
                            I tlumacz nie ma spadku zlecen w covidzie? Cuda, cuda, pani. Znani mi tlumacze padli finansowo. Zreszta oni nigdy duzo nie zarabiali (taka branza), ale covid ich dobil.
                            • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:30
                              Mają ciężej, ale mogli też odłożyć przecież. Dobry tłumacz fachowy i do 100 tys w roku mógł wyciągnąć.
                              • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:54
                                Nie znam tlumacza, ktory tyle zarabja. Wiele BIUR tlumaczy tyle nie wyciaga..Chyba, ze to zarobek w.zlotowkach?
                                • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:54
                                  *zarabia
                                • ichi51e Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 17:21
                                  A ilu tlumaczy znasz? Przeciez to serio zalezy co tlumaczysz - ksiazki i teksty to lipa dokumenty i poswiadczone sa lepiej platne. A tlumacz na zywo to tez inna kasa (i nie mowie tu o “kto pojdzie ze mna do dentysty, zaplace” tylko o normalnej pracy) a juz kabinowy to w ogole.
                                  • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 17:25
                                    Ja mam przyjaciolke tlumaczke - sady, policja, prokuratura, dokumenty wszelakie. Byly lata, ze wyciagala tyle, co moj eks elektrotenik-automatyk.
                                    • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 21:22
                                      Mamy covid, nie rozumiesz, ze tlumacze maja teraz ograniczone mozliwosci zarobkowe? A twoj ex to len, bo przecietny elektronik-automatyk po studiach zarabia wiecej niz jakas tam tlumaczka. I powinien miec extra umowe o prace. O umowie o prace to tlumaczka moze snic. Tlumacze j.polskiego, aczkolwiek potrzebni , to jednak nie zarobia duzo. Duza konkurencja, walki cenowe, przecietne zapotrzebowanie. Teraz to moze dobry tlumacz arabskiego czy farsi moze zarobic, ale nie j.polskiego.
                                      • little_fish Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 21:25
                                        Strasznie się nakręciłaś. Ani nikt nie napisał, że snake jest tłumaczem (to był tylko przykład zawodu), a już tym bardziej nikt nie mówił o tłumaczu j. polskiego.
                                        • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 21:28
                                          Ona to jest niczym. Ja dyskutuje o zawodzie tlumacza. Snake sie nie podniecam, bo wiem, ze klamie. Tutaj stylizuje sie na milionerke freelancerke, a kilka dni temu pisala, ze nie stac ja na kupno szlafroka i ma nadzieje, ze chlop jej to zasponsoruje.
                                          • milka_milka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 21:40
                                            Snake jest specjalistką w swojej dziedzinie, i to doskonałą, co niejednokrotnie na forum udowodniła.
                                            Sposób niektórych wypowiedzi to co innego, ale profesjonalizmu na wysokim poziome Snake nie można odmówić.
                                            Także w tym temacie możesz zakończyć swoje podszczypywania.
                                          • chatgris01 Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 22:06
                                            szalona-matematyczka napisała:

> a kilka dn
                                            > i temu pisala, ze nie stac ja na kupno szlafroka i ma nadzieje, ze chlop jej to
                                            > zasponsoruje.

Kłamiesz. Nie pisała, że jej nie stać, tylko że na razie wybrany model wykupiony i ma nadzieję, że jeszcze będzie w sprzedaży później.
                                          • chococaffe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 09:33
                                            wiesz z "wiarygodnego źródła"? wink
                                      • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 04:24
                                        O Matko Boska, mój eks ma zarobki ponad 100 tys w roku, umowę o pracę z jednym z najlepszych producentów samolotów, a moja przyjaciółka aktualnie mieszka niemalże na policji, ma tyle zleceń. Nie mierz wszystkich jakąś swoją miarą. Mój eks jest wygodnicki, ale w sprawach domowych, zawodowo to jeden z najlepszych inżynierów swojej specjalizacji w Bawarii. Kobieto, opamiętaj się!
                                        • snakelilith Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 13:17
                                          annajustyna napisała:

> Nie mierz wszystkich jakąś swoją miarą. Mój ek
                                          > s jest wygodnicki, ale w sprawach domowych, zawodowo to jeden z najlepszych inż
                                          > ynierów swojej specjalizacji w Bawarii. Kobieto, opamiętaj się!

big_grin big_grin big_grin Wygląda na to, że szalona ma dostęp do wszystkich banków i umów o pracę w De i wie lepiej, kto ile ma na koncie, o ile za mało zarabia i na co mu to wystarczy, a raczej nie wystarczy. big_grin
                                          • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 14:13
                                            Znam realia, a nie jak ty opieram swoja wiedze na gazetach.
                                          • edelstein Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 16:18
                                            Frustracja wylewa sie matematyczce uszami.Co za brednie ona opowiada.
                                • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 04:24
                                  W Euro oczywiście...
                                  • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 10:51
                                    Tlumaczka polskiego majaca zarobki ponad 100.000 euro rocznie to moze tylko przy organach UE, ale nie na policji. Nie wierze, ze ona zarabia wiecej niz ex. Uwazam natomiast , ze twoj ex sprzedal sie zbyt tanio, bo zarobki 100.000 brutto/rok przy jego wyksztalceniu to malo.To Airbus?
                                    • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 10:57
                                      Dla porownania: znam w Niemczech zwyklych gryzipiurkow Bundesbeamte (fakt, kierownicze stanowisko ale nie sekretarz stanu czy minister), ktorzy zarabiaja 250.000-300.000 Euro rocznie+ dodatki/13-tki/nagrody/extra ubezpieczenie zdrowotne. Dostaja stanowisko na Lebenszeit- nie mozna ich zwolnic (tylko dyscyplinarnie). Oni studiowali jakies kierunki ekon./prawo a jeden z nich Musikwissenschaft (i dopiero po 30-tce zostal urzedasem). Wiec nie do porownania z wiedza twojego ex, ktory skonczyl trudne studia. Wiec twoj ex jest leniwcem.
                                      • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 11:00
                                        *pensje brutto
                                        • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 15:29
                                          Wiesz, skup się może na swojej własnej karierze zawodowej, a innym daj żyć po "ichszemu" .
                                    • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 15:27
                                      Pisałam, że były takie lata...
                                    • jolinka102 Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 16:13
                                      Jezeli to jeden z najlepszych producentow samolotow to moze byc to tylko Airbus 😁.
                                      Mam kolege w pracy, ktory dorabia sobie tlumaczeniami. Facet tlumaczy z trzech jezykow na niemiecki i traktuje ta dorywcza prace bardziej jako hobby i misje. Lata facet po policjach, sadach i Jugendamtach i sie jeszcze na tym nie dorobil.
                                      Spoleczenstwo niemieckie jest naprawde bardzo multikulti i znajomosc jezykow obcych nie robi na nikim wrazenia.
                                      100.000€ dla zwyklego inzyniera to nie jest malo.
                                      Inzynier moze miec super zarobki, ale musi miec aspiracje do bycia w kadrze zarzadzajacej.
                                      • annajustyna Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 19:02
                                        Widać, że wiesz, o co kaman. Otóż mój eks do kadry zarządzającej się nie nadaje absolutnie. Ale fachowcem jest świetnym.
                                      • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 21:03
                                        Airbus malo placi inzynierom i innym fachowcom. Ex annyjustyny zarabia za malo jak na swoje kwalifikacje, wiec myslalam, ze Airbus.
                                        • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 21:04
                                          To bylo do jolinki.
                • edelstein Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 16:08
                  Ke? Ja pracuje dalej,i Moj Partner tez, oboje "na wlasnym rachunku"
    • berber_rock Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 18:30
      eeeee tam pelny i twardy.

Wlasnie przeczytalam. W SWieta maks 10 osob.
      Zazdraszczam.
      Ja moge zaprosic JEDNA SZTUKE

I szkoly startuja juz 10/01.
      • runny.babbit Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 18:50
        Poza tym to Niemcy, ogłosili że jest plan i można wierzyć że będą się go trzymać. Czy was też tak wykańcza to życie na wulkanie? Ta niepewność co jeszcze wymyślą ci idioci?
        • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 13.12.20, 19:52
          Nie wiadomo, czy 10.01 te szkoly rzeczywiscie wystartuja. Ja nie czuje ze to wszystko jest zaplanowane. Pytam sie np. nauczycielki dziecka co z lekcjami online (rzad i Merkel obiecuja), a ona, ze materialy do nauki beda w sekretariacie szkoly. Ksero, nawet jej sie nie chce przyslac mailowo (podobno nie ma w domu skanera). Platforma online do nauki czy kontaktu z uczniem? Ha, ha. Pani w czasie ostatniego lockdownu raz zaszczycila nas telefonem by zapytac sie o zdrowie. A teraz czekaja nas do odbioru w sekretariacie materialy. Jest covid, wiec szkola poda nam w jakich godzinach mozemy wejsc po odbior. Wszyscy chetni. Czyli jednego dnia do sekretariatu wejdzie 240+ rodzicow by odebrac materialy i zrobi sie covidowo i tloczno. Tak bylo w poprzednim lockdownie. W sumie przezylismy, nic sie nie stalo.😬 Niemcy tez maja swoj balaganik.
          • alpepe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:42
            A u mnie w berlińskim Gymnasium są w sekretariacie słuchawki starego i nowego typu oraz laptopy dla uczniów, którzy nie mają takiego sprzętu. Akurat moja córka jest w klasie medialnej, więc ma laptop, a i zestaw słuchawkowy to nie problem. Wszystkie podręczniki i ćwiczenia są dostępne online. Jak się pojawiły infekcje, to w czwartek przed 22 dostałam maila od wychowawczyni córki, by zgłosić, jeśli dzieci nie chodziły do szkoły z powodu bóli brzucha, które mogą oznaczać infekcję koronawirusem, a następnego dnia rano dwie klasy z zachorowaniami oraz pojedyncze osoby, w tym moja córka, zostały przetestowane w budynku szkoły. W poniedziałek rano było wiadomo, że dwie klasy na kwarantannie, tak samo pozytywnie przetestowane osoby, a od wtorku wróciła normalna nauka. Nauczycielki, które są na kwarantannie, prowadzą normalnie nauczanie zdalne, w tym celu moja córka dziś wróciła wcześniej ze szkoły.
            • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 14:56
              Super. To zalezy pewnie od szkoly. Chociaz problem jest powazny, bo wielu moich znajomych zali sie na tumiwisizm nauczycieli w covidzie. Co to za szkola? Klasa medialna - co to jest?
              • alpepe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 15:05
                Klasa medialna to taki gimmick Gymnasium mojej córki, najlepsi uczniowie z rodzicami, których stać, by kupić laptop za 700 euro, czy 800, nie pamiętam. Starsza też chodziła do medialnej. Generalnie to więcej reklamy, niż uczenia się z laptopem ale teraz jak znalazł. Podręczniki i ćwiczenia są online, teraz nauka też przez teams. Moja córka jest biegła w office, power point też zna, chyba też robili coś w excelu. W każdym razie oprócz skoroszytów z notatkami z lekcji zawsze musi mieć w szkole laptop. Szkoła ma cztery klasy równoległe, dwie medialne, jedna z łaciną, druga z francuskim, laptopy mogą uczniowie z innych klas wypożyczyć za darmo, jak napisałam, zestawy słuchawkowe z mikrofonem również. Gymnasium mojej córki ma profil nauk przyrodniczych i ścisłych, więc może dlatego dyrektor się tak stara i nauczyciele również.
            • lucerka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 19:05
              A w którym to gimnazjum w Berlinie tak jest?
              • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 21:25
                Ale troche nie rozumiem. Klasa medialna, bo rodzicow stac na laptop? Przeciez duzy % Niemcow stac. Ja mam w domu tez drogie laptopy, dzieci z klasy tez. Ale problem jest w nauczycielach ze nic nie organizuja online.
                • alpepe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 22:03
                  Słuchaj, ja mam laptop za 500 euro, ale moja córka miała droższy, bo wszyscy uczniowie mieli mieć takie same. I nie każdego w Berlinie stać. Po prostu top of the crop jest wybierane do tych klas.
                  • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 13:04
                    Ale to top of the crop to wg jakich parametrow? Kto kupi dziecku najdrozszy laptop?😮
                    • alpepe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 13:07
                      Nie, świadectwa, zainteresowania etc.
                      • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 13:10
                        Uf, ulzylo mi.😉
              • alpepe Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 22:04
                No wiesz, już i tak za dużo piszę o sobie na forum. W dawnym Berlinie wschodnim, tyle napiszę.
          • edelstein Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 15.12.20, 16:21
            A u nas jest platforma do nauki online ItsLearning,uczniowe juz dawno nauczeni korzystania,i kazdy kto potrzebuje dostaje iPada ze szkoly.
      • hanusinamama Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 12:35
        Przede wszystkim w DE oprócz zamkniecia szkół rząd działa aby było lepiej, przygotowuje słuzbe zdrowia...a u nas tylko zamykają. I tak zazdroszczę żyjącym z DE
        • szalona-matematyczka Re: No i wraca pełny lockdown w Niemczech 14.12.20, 12:38
          W Polsce rzad tez dziala aby bylo lepiej...
          ...rzadowi i ich kumplom.😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka