Dodaj do ulubionych

Brexit deal

26.12.20, 18:18
Jaki będzie miał wpływ na Wasze życie? Na Waszą pracę? Czy w ogóle będzie miał wpływ? Czy jest tu coś nowego, czego do tej pory nie przewidywałyście/co jeszcze nie było wprowadzone?

ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/attachment/867615/EU_Membership_benefits_two_columns.pdf
Obserwuj wątek
    • mirkabella Re: Brexit deal 26.12.20, 18:44
      Na moje na pewno będzie miał wpływ, bo mieszkam w UK. Oby jak najmniejszy, ale to się okaże. Na pewno roaming i wysyłanie przesyłek się skomplikuje, i podróże z psem za granicę - to z takich codziennych utrudnień.
      Jestem wkurwiona.
      • backup_lady Re: Brexit deal 26.12.20, 18:52
        Roaming chyba najbardziej. Ja sprawdzam opcje bramki voip, typu freeconet albo zadarma, aplikacja na telefon i można dzwonić. 5 zł za minutę płacić nie zamierzam. Wysyłanie i otrzymywanie przesyłek też pewnie na początku klęknie (już w okolicach 19.12. większość polskich pośredników z których korzystałam (epaka, sendit, apaczka) zawiesiła wysyłki do UK, albo zostawiła najdroższe opcje typu ponad 500 zł za paczkę. Spodziewam się też wzrostu cen. I ogólnego granicznego chaosu. Ale grunt, że mają to swoje "we can be great again, it is the country that won WWII without any help, we do not need them" (to prawie dosłowny cytat jednego z moich znajomych na fejsie).
        • asiairma Re: Brexit deal 26.12.20, 19:00
          a whatsapp?
          • backup_lady Re: Brexit deal 26.12.20, 20:55
            asiairma napisała:

> a whatsapp?

Ja pracuję zdalnie dla firm w PL, klienci dzwonią na główny firmowy numer i jak wybiorą konkretną opcję, to przekierowuje ich do mnie. Jak muszę oddzwonić to połączenie wychodzi z głównego numeru firmy, a nie z prywatnego. Whatsapp tego nie da. Plus moja mama dzwoni czy to z domowego czy komórkowego na mój prywatny komórkowy, whatsapp nie dla niej.
            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:12
              No wlasnie. Jako ze telefonie komorkowe sa firmami miedzynarodowymi one sie umawiaja same na roaming miedzynarodowy w krajach gdzie sie ludzie przemieszczaja a to dlatego ze konkurencja What'sAppow i Facebookow itd by ich zzarla.
        • buldog2 Re: Brexit deal 26.12.20, 19:02
          without any help???!
          • mirkabella Re: Brexit deal 26.12.20, 19:23
            Spora część Anglików tak myśli (choć to słowo jest sporym nadużyciem..)
            Oni w ogóle sa przekonani, ze nikogo nie potrzebują, i będą teraz samodzielni i niezależni.
            Jak pięciolatek, który mówi, ze jak dorośnie, to wyprowadzi sie od rodziców i będzie jadł samą czekoladę i nigdy juz nie będzie sprzątał. O potem sie okazuje, ze od czekolady chce sie rzygac, sprzątać tez trzeba, a jeszcze i rachunki płacić należy samemu i zakupy robić. Zderzenie z rzeczywistością będzie bolesne.
            • ritual2019 Re: Brexit deal 26.12.20, 19:36
              Maja deal wiec nic strasznego sie nie stanie. EU tez zalezalo na deal bo unia tez by stracila na no deal dlatego po tylu grozbach ze nic z tego obie strony poszly na ustepstwa a unia grzecznie sie dostosowala. Jak to bedzie wyjdzie w praniu.
              • dvdva Re: Brexit deal 26.12.20, 21:27
                Unia sie dostosowala???
                Chociażby te głupie ryby. UK wnioskowala o redukcję połowów EU na jej wodach o 80%. Unia zgodzila się na 25%, A proponowała 18%. Kto tu się dostosował?
                • ritual2019 Re: Brexit deal 26.12.20, 22:03
                  dvdva napisał(a):

> Unia sie dostosowala???
                  > Chociażby te głupie ryby. UK wnioskowala o redukcję połowów EU na jej wodach o
                  > 80%. Unia zgodzila się na 25%, A proponowała 18%. Kto tu się dostosował?

Kazdy po trochu. Ale unia czekala az do 24.12 zeby jednak tem deal zrobic. Unia bez deal stracilaby bardzo.
                  • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:06
                    Moim zdaniem to stukniete by robic deal five to twelve. banda idiotow po obu stronach kanalu
                    • dvdva Re: Brexit deal 27.12.20, 00:33
                      Moim zdaniem oglaszanie zwyciestwa i chelpienie sie jak to odzyskalo sie kontrole nad wszystkim to grube naduzycie. A pelikany lykaja.
                  • mysiaapysia Re: Brexit deal 26.12.20, 22:12
                    Tutaj artykuł: www.bbc.com/news/46401558
                    Mapka obszarów połowów z podziałem na kraje. W porównaniu do obszarów przynależnych do Niemiec, Danii i Holandii obszary brytyjskie są wyraźnie większe. Dogadali się na okres do czerwca 2026 r.
                    • ritual2019 Re: Brexit deal 26.12.20, 22:14
                      mysiaapysia napisała:

> Tutaj artykuł: www.bbc.com/news/46401558
                      > Mapka obszarów połowów z podziałem na kraje. W porównaniu do obszarów przynależ
                      > nych do Niemiec, Danii i Holandii obszary brytyjskie są wyraźnie większe. Dogad
                      > ali się na okres do czerwca 2026 r.

I dobrze ze sa wieksze.
        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 19:38
          Operatorzy mowia ze nie planuja nakladania oplat w roamingu
          • mirkabella Re: Brexit deal 26.12.20, 20:47
            Mnie nie bardzo interesują operatorzy angielscy, bardziej na przykład Orange. Mam polski numer i mama do mnie na niego dzwoni, plus ja go używam załatwiając sprawy w Polsce.
            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:08
              " Internety" mowia na stronie Orange ze Brexit nie ma wplywu na roaming
              • kasiamat00 Re: Brexit deal 26.12.20, 23:43
                "During this transition period".
                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 27.12.20, 00:08
                  Tam wyzej podalam czesc artykulu ktory znajdziesz 2 dni temu na bbc
        • myfaith Re: Brexit deal 27.12.20, 12:45
          „Without any help” ? A chociazby DW303 ( notabene za ktory kazali płacić Polsce - odliczając sobie x od zdeponowanego złota Panstwa polskiego w ich skarbcach) i konwojach z USA pływającymi do nich tez nie ?
          Hm.....
    • triss_merigold6 Re: Brexit deal 26.12.20, 18:56
      Bezpośrednio absolutnie żadnego.
      Pośrednio, może. Nie wiem, co tam się importuje z UK i na co mogą wprowadzić jakieś cła.
      • buldog2 Re: Brexit deal 26.12.20, 19:05
        Tam 3/4 PKB (więcej niż w Stanach) stanowią usługi. Reszta to co? - przemysł wojskowy - przypuszczam (nie chce mi się sprawdzać) - co jeszcze?
        • triss_merigold6 Re: Brexit deal 26.12.20, 19:08
          Tym bardziej guzik mnie obchodzi syf, jaki fundują sobie Anglicy.
        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 19:35
          $484 miliardow export

Dla porownania Polska $259 miliardow
          • buldog2 Re: Brexit deal 26.12.20, 20:01
            Jak na bodajże 6 gospodarkę świata, z ludnością (z migracjami) 2x większą, niż ma Polska, częścią b.
            kolonialnych kanałów zbytu, to bardzo słaby wynik.
            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:25
              Twoja wypowiedz jest nielogiczne bo zawiera sprzecznosc. Cos sie staje ktoras gospodarka na liscie wlasnie m.in ze wzgl na rozmiar eksportu. To jeden z wielu faktorow co rozumiesz przez rozmiar gospodarki. W UK mieszka 66 milionow ludzi. UK nie ma tak wielkiej emigracji jak Polska
              • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:27
                Polska 38 milionow + 21 Polakow za granica
                UK 66 milionow + 5.5 milionow Brytonow za granica
                • triss_merigold6 Re: Brexit deal 26.12.20, 20:32
                  21 kogo za granicą?! Bo chyba nie liczysz emigracji sprzed I wojny.
                  • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:41
                    No jak mowilam to o Polakach za granica
                    A w kwestii UK o Brytonach czyli podobna grupa.

Mowimy o osobach urodzonych w Polsce czy w UK. Czyli ja po 26 latach poza Polska zaliczam sie, ale moje dziecko mowiace po polsku juz nie

Polonia Amerykanska To 9.15 milionow
                    • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 26.12.20, 21:33
                      princesswhitewolf napisała:

> No jak mowilam to o Polakach za granica
                      > A w kwestii UK o Brytonach czyli podobna grupa.
                      >
                      > Mowimy o osobach urodzonych w Polsce czy w UK. Czyli ja po 26 latach poza Polsk
                      > a zaliczam sie, ale moje dziecko mowiace po polsku juz nie
                      >
                      > Polonia Amerykanska To 9.15 milionow

a gdzie pozostałe 12 mln z 21 mln, o których mówisz? trochę jest we Lwowie, Wilnie i Grodnie ale to za mało. poza tym ile z tej Polonii amerykańskiej mówi po polsku?
                      • triss_merigold6 Re: Brexit deal 26.12.20, 21:35
                        trochę jest we Lwowie, Wilnie i Grodnie

i mają 85 lat, albo urodzili się już w w/w miejscach i nigdy nie mieszkali w Polsce
                      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:57
                        Duzo jest w Niemczech w UK prawie milion, w Irlandii sporo, reszta rozsypana po swiecie.
                        W nastepnym roku bedzie w UK census i bedzie wiadomo dokladnie
                        • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 26.12.20, 22:00
                          a może i tak, bo przecież 2-3 mln wyjechały na wyspy a do niemiec i ameryki zawsze wyjeżdżali, znajdzie się spora grupa w Buenos.
                          nie sądziłem jednak ze jest to aż 21 mln osób.
                          • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:08
                            >nie sądziłem jednak ze jest to aż 21 mln osób
                            No tak wieszcza internety. Pewno nie licza zjawisk jak moje dziecko
                            • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 26.12.20, 22:11

> >nie sądziłem jednak ze jest to aż 21 mln osób
                              > No tak wieszcza internety. Pewno nie licza zjawisk jak moje dziecko

a twoje dziecko gada po polsku?

ubolewam ze dzieci przyjaciół z Poznania mieszkających w Dublinie nie gadają za bardzo po polsku.
                              • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:13
                                >a twoje dziecko gada po polsku?

Gada bo na 2 pietrze mej chalupy mieszka babcia i dziecko nie ma wyjscia. Z babcia od dziecka po polsku. Zr mna sam na sam po polsku, no jak ojciec wokol to po angielsku, a i chodzi do polskiej sobotniej szkoly
                                • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 26.12.20, 22:17
                                  A pisałaś tydzień temu ze tylko z babcia gada a do ciebie po angielsku ?
                                  • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:20
                                    No z babcia gada po polsku, a ze mna gdy nie ma wokol taty. Cos nie pasuje? Przeciez to naturalny porzadek rzeczy
                                    • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 26.12.20, 22:29
                                      No pisałaś coś innego, jeśli nie jestes konsekwentna i nie mówisz tylko po polsku do dziecka to raczej ono nie będzie się przestawiać Jak dorosły I mówić w zależności jaki jest kontekst czy akurat dorośli mówia po polsku czy po angielsku
                                      Dziecko kilkuletnie kojarzy osoby s nie sytuacje wiec trudno uwierzyć ze piszesz prawdę a kuźnie chce mi się szukać ze tydzień temu pisałaś coś przeciwnego
                                      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 27.12.20, 00:15
                                        >No pisałaś coś innego, jeśli nie jestes konsekwentna i nie mówisz tylko po polsku do dziecka to raczej ono nie będzie się przestawiać

Moze cos nie tak przeczytales. Jak sobie wyobrazasz rozmowe po polsku gdy ojciec jest wokol?
                                        Pisalam ze ze mna raz po angielsku a raz po polsku w zaleznosci od okolicznosci. Gdy ojciec wokol: okolicznosc angielska, gdy babcia wokol: okolicznosc polska, gdy lekcje z j. polskiego to po polsku, gdy lekcje codzienne to po angielsku. Gdy rozmawiamy co bylo w polskiej szkole to po polsku, gdy o angielskiej po angielsku.

Jak sobie to wyobrazasz inaczej?
                                        Ze o lekcjach ze szkoly angielskiej bede z nim po polsku a o lekcjach ze szkoly po angielsku? Co ty wymyslasz?

>tylko po polsku do dziecka to raczej ono nie będzie się przestawiać Jak dorosły

A niby nie przestawia sie? I jak sie dogaduje niby z babcia, czy w polskiej szkole?

>mówić w zależności jaki jest kontekst czy akurat dorośli mówia po polsku czy po angielsku

Dokladnie tak samo jak ja?
                                        • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 27.12.20, 09:14
                                          Nonwiesz ty dobie możesz mówić jak chcesz ale nauczenie dziecka języka to ciężka praca i ty oczywiście możesz mu nakazywać język rozmowy i mieszać języki ale dowiedzione jest ze wtedy dziecko zaczyna odpowiadać w języku miejscowym bo mu łatwiej i z czasem będzie ten polski ignorować.
                                          Babcia ma dobra metodę ale ona chyba nie zna języka angielskiego i ile to dziecko z nią czasu spędza ?
                                          Chyba ze twoim celem jest żeby tylko biernie znało język a nie w nim mogło pracować czy studiować
                                    • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 06:37
                                      Naturalny?
                                      Ja z moimi dziecmi gadam zawsze po polsku, niezaleznie od tego czy stoi kolo niego ich tata, nauczyciel czy Angela Merkel.
                                      • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 08:06
                                        astomi25 napisała:

> Naturalny?
                                        > Ja z moimi dziecmi gadam zawsze po polsku, niezaleznie od tego czy stoi kolo ni
                                        > ego ich tata, nauczyciel

I to jest nienaturalne. Ale coz...
                                        • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 08:07
                                          Nie jest.
                                          Dziecko zawsze wie w jakim.jezyku do nich mama mowi. I jest to oczywiste jak to, ze po sobocie nastepuje niedziela.
                                          • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 08:27
                                            astomi25 napisała:

> Nie jest.
                                            > Dziecko zawsze wie w jakim.jezyku do nich mama mowi. I jest to oczywiste jak to
                                            > , ze po sobocie nastepuje niedziela.
                                            >

😀😀😀 tak o ile nie jest uposledzone to wie w jakim jezyku mowi ich matka. A matka moze mowic w przez siebie wybranym. Mowienie zawsze i wszedzie do dziecka w jezyku innym niz jezyk kraju w ktorym sie zyje jest chore, to jakas schiza zreszta w twoim przypadku, pomijajc juz ze niekulturalne zwlaszcza gdy drugi rodzic tego jezyka nie zna albo otoczenie. Nie wyobrazam sobie isc np z dzieckiem do lekarza i on w jezyku lokalnym a matka z dzieckiem we wlasnym, to samo w szkole i wielu innych miejscach.
                                            • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 08:31
                                              To ze sobie nie wyobrazasz, znaczy tylko o malej pojemnosci mozgu wink
                                              Ja od prawie 20 lat tak wychowuje moje dzieci i to zaprocentowalo.
                                              Ty masz z tym problem? Najwazniejsze ze ani ojciec dzieci ani tesciowie, ani nauczyciele.nie mieli. Pediatra tez nie big_grin
                                              Od zawsze tak u na bylo i zostanie juz. Na spotkaniach jak urodziny czy wigilia zawsze byla.mieszana rodzina, to i jezyki dwa.
                                              Idealnie.
                                              • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 08:58
                                                astomi25 napisała:

> To ze sobie nie wyobrazasz, znaczy tylko o malej pojemnosci mozgu wink

Ty tak robisz co swiadczy o buraczanosci.

> Ja od prawie 20 lat tak wychowuje moje dzieci i to zaprocentowalo.

Ale to jest bez znaczenia, nie wszystkim na tym zalezy czego ty nie pojmujesz a to tez swiadczy o malej pojemnosci mozgu.

> Ty masz z tym problem?

Nie to ty masz problem z tym ze inni robia inaczej niz ty. A nieuzywanie jezyka lokalnego w sytuacjach jak u lekarza czy szkole jest poprostu brakiem taktu i szacunku w bezposrednim stosunku do tych osob.
                                                • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 09:14
                                                  Taaa. Tylko czemu nikt nie mial z tym problemow? big_grin
                                                  Na wstepie zawsze uprzedzam, ze rozmawiam z MOIMI dzieckiem w MOIM jezyku. I jest ok.
                                                  Zreszta u takiego pediatry ile ja rozmawiam z tym dzieckiem? O ile w ogole. Lekarz gada z dzieckiem, ja z lekarzem. Podobnie w szkole.
                                                  Ty mowisz o buraczanosci...rodzina mojego meza jest zachwycona ze dzieciaki tak plynnie przechadza z jednego jezyka na drugi. Nie maja ZADNEGO problemu ze wszystkie spotkania tocza sie.w obu jezykach.dla nich to normalne, od zawsze tak bylo. I czy uwierzysz czy nie, nigdy nie bylo z tego powodu niesnasek. Dzieki temu maz zrozumie po polsku wszystko i troche mowi. Z jakiej racji mam do dziecka mowic w nie moim jezyku, a co osoba ktora obok stoi to swieta krowa? Nie z nia rozmawiam,przetlumaczyc moe zawsze.
                                                  I nie mam problemu z tym co robisz. Juz w innym watku pisalam ze nie moje malpy ani cyrk.
                                                  Napisalam ze dla mnie to nienaturalne przechodzic na obcy dla mnie jezyk, zeby tatus zrozumial. Czy on przechodzil na polski gadajac z dzieckiem, kiedy ja dolaczalam do towarzysta? big_grin
                                                  Kazdy mowi swoim, kazdy jest zadowolony, dla dzieci to zupelnie normalne.
                                                  Tylko ty najma przezyc jakos nie mozesz

EOT.
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 09:23
                                                    astomi25 napisała:

> Taaa. Tylko czemu nikt nie mial z tym problemow? big_grin

Pewnie dlatego ze twoje otoczenie jest kulturalne i nikt ci powiedzial o tym.

> Zreszta u takiego pediatry ile ja rozmawiam z tym dzieckiem? O ile w ogole. Lek
                                                    > arz gada z dzieckiem, ja z lekarzem. Podobnie w szkole.

My rozmawiamy wspolnie, na tym polega rozmowa.

> Z jakiej racji mam do dziecka
                                                    > mowic w nie moim jezyku, a co osoba ktora obok stoi to swieta krowa?

A z jakiej racji w ogole masz mowic nie swojego jezyka? Trzeba bylo zostac w Polsce.
                                                    Z jakiej racji z mezem uzywasz jego jezyka? Z jego rodzina itd?
                                                  • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 09:44
                                                    Ty jestes normalna? Serio jestes przekonana, ze moja rodzina od 20 lat udaje, tak ? big_grin
                                                    No tego to jeszcze nie grali.
                                                    I dziwnym trafem pierwszy maz ,mimo iz okazal sie zyciowym dupkiem, to akurat podejscie do wychowania mial 100% jak ja.
                                                    Gdyby moj drugi maz mial inne i mial fochy, ze gadam do dzieci w swoim jezyku, to by nawet na chlopaka nie awansowal. A tak to doczekalismy sie wspolnego potomka, ktory rowniez jest dwujezyczny i co od samego poczatku wspiera jego tata. Moze ci dac jego numer, zadzwonisz i zapytasz? big_grin On swietnie mowi po angielsku, wiec sie dogadacie.

I jakiej racji ja mam nie mowic w swoim jezyku? Po raz kolejny zastanawiam sie, co z toba nie tak? To juz nie mozna wyjechac z Polski, nie deklarujac wczesniej wyparcia sie wszystkiego co polskie? wink
                                                    A nie mozna wyjechac i nadal uzywac ojczystego jezyka? Bo?

Obcego uzywam w pracy, w sklepie, w 50% w domu ( maz, tesciowie). I starczy.
                                                    Zawsze bardzo zalezalo mi na dwujezycznosci moich dzieci. OPOL ,czyli 50:50.
                                                    Tylko, jak u lekarza, w sklepie, na ulicy, przy dziadkach, zaczelabym mowic do dziecka w obcym jezyku, to by g.owno bylo a nie 50:50. Tylko jakies 20:80. A jak jeszcze bym przy mezu, we wlasnym domu mowila, to hoho. Moze 10 % by zostalo.
                                                    A mi bardzo zalezalo, zeby dzieci mowily w tym jezyku. Ktory i tak jest slabszy, z racji tego ze tylko ode mnie slyszaly.
                                                    A po niemiecku mowia normalnie jak Niemcy, w niczym im ten polski nie zaszkodzil.

Daruj sobie odpowiedz najma. Nie przekonasz mnie.
                                                    Tak tak, angielski to potega, polski mozna sobie w d.upe wsadzic. A twoje dzieci Anglicy pelna geba. Bo taki Anglik mowiacy tylko po angielsku jest bardziej prawdziwy wink
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 10:31
                                                    Spokojnie astomi, ja cie nie mam zamiaru przekonywac, to twoj wybor. Twoim problemen jest kazdy kto robi inaczej niz ty dlatego odpisalas princess, no nie moglas tego zniesc ze ona robi inaczej niz ty.
                                                  • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 11:38
                                                    Nie,ja sie przyczepilam do slowka " naturalne"
                                                    No dla mnie nie jest i juz.
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 12:06
                                                    astomi25 napisała:

> Nie,ja sie przyczepilam do slowka " naturalne"
                                                    > No dla mnie nie jest i juz.
                                                    >

A dla kogos jest i dlatego uzyl tego slowa.
                                                  • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 12:19
                                                    Kwestia sporna.
                                                    Bo jesli odwrocic sytuacje, to co, nazwie sie sytuacje, kiedy matka mowi do swojego dziecka w swoim ojczystym jezyku, jako nienaturalną?
                                                    No wez...

Ale dobra, nie walkujmy juz tego tematu. Bo akurat w tym nie dojdziemy nigdy do kompromisu.
                                                    wink
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 12:31
                                                    astomi25 napisała:

> Kwestia sporna.
                                                    > Bo jesli odwrocic sytuacje, to co, nazwie sie sytuacje, kiedy matka mowi do swo
                                                    > jego dziecka w swoim ojczystym jezyku, jako nienaturalną?
                                                    > No wez...

Dla ciebie to nanwidoczniej jest kwestia sporna dla kogos innego nie bedzie bo nikt nie twoerdzi ze to nienaturalne. To ty twierdzisz ze nainaturalne jest mowienie do dziecka w innym jezyku. Ludzie sa rozni a wiec rozne rzeczy sa dla nich naturalne. Dla mnie np naturalnymi sa rozmowy z moimi dziecmi w jezyku kraju w ktorym zyjemy i ktory dla nich jest jezykiem naturalnym, pierwszym. Dla mnie ten jezyk tez przewaza wiec jest to naturalne.
                                                  • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 13:08
                                                    Poszlo o to, ze w obecnosci ojca dziecka naturalne jest mowienie w jego jezyku. Wiec kwestia sporna - dla mnie naturalne jest mowienie w swoim. Znaczy - kazdy w swoim.
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 13:32
                                                    astomi25 napisała:

> Poszlo o to, ze w obecnosci ojca dziecka naturalne jest mowienie w jego jezyku.
                                                    > Wiec kwestia sporna - dla mnie naturalne jest mowienie w swoim. Znaczy - kazdy
                                                    > w swoim.
                                                    >

Kwestia sporna dla ciebie a dla innych nie. Dla innych naturalne jest mowienie w jezyku ktory wszyscy znaja, rozumieja. Ojciec jej dziecka nie zna polskiego i nie musi, zyja w jego kraju i tego jezyka uzywali gdy sie poznali oraz gdy ich zwiazek sie rozwijal. Przyszlo na swiat dziecko i dla nich naturalnym jest ze gdy sa razem uzywaja jednego dla nich zrozumialego jezyka. Dla mnie tez byloby nienaturalne uzywanie dwoch jezykow w tym samym czasie.
                                                  • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 13:47
                                                    Alez ja do meza tez mowie w jego jezyku. Ale do dziecka nie, w koncu od kogos musi sie uczyc. A ze maz przy okazji skorzysta to super.
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 13:57
                                                    astomi25 napisała:

> Alez ja do meza tez mowie w jego jezyku. Ale do dziecka nie, w koncu od kogos m
                                                    > usi sie uczyc.

Ale nie wszyscy ucza jezyka w sposob w jaki ty to robisz. Czego nie rozumiesz?
                                                  • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 27.12.20, 14:01
                                                    Ale takie są oficjalne zasady, których trzeba się trzymać
                                                  • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 16:56
                                                    He? Jestem Polka wiec do moich pol polskich dzieci mowie, to normalne.
                                                    Nie rozumiem w ogole zdziwienia.
                                                  • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 27.12.20, 13:52
                                                    Nie rozumiesz ze dziecku dwujęzycznymi po prostu jest łatwiej ?
                                                    Ciekawe co twoje dzieci z polskimi nazwiskami na dodatek będą tłumaczyć np na rozmowie kwalifikacyjnej pytani o polski ?
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 13:59
                                                    zlota.ptaszyna napisała:

> Nie rozumiesz ze dziecku dwujęzycznymi po prostu jest łatwiej ?
                                                    > Ciekawe co twoje dzieci z polskimi nazwiskami na dodatek będą tłumaczyć np na r
                                                    > ozmowie kwalifikacyjnej pytani o polski ?

A skad wniosek ze maja polskie nazwiska? I w jakim celu ktos mialby ich pytac na roznowach o prace o znajomosc jezykow? Moja corka aplikowala o dwie prace, kazda dostala, zadna nie miala nic wspolnego z obcymi jezykami a gdyby miala to pytanoby o specificity jezyk
                                                  • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 27.12.20, 14:02
                                                    Ale prace ze znajomością języków są fajniejsze ( oprócz tłumaczy i obsługi klienta )
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 16:34
                                                    zlota.ptaszyna napisała:

> Ale prace ze znajomością języków są fajniejsze ( oprócz tłumaczy i obsługi klie
                                                    > nta )
                                                    😀😀😀ah ci Polacy majacy Holland na punkcie jezykow iwierzacy w mity o tym ze dzieki twmu moga dostac lepsza prace.
                                                  • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 27.12.20, 17:01
                                                    Ale ja pisałam o Europie, w uk będziecie teraz zamknięta strefa na odludziu bojkotowana przez inne państwa wiec nasz racje po co języki
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 18:11
                                                    zlota.ptaszyna napisała:

> Ale ja pisałam o Europie, w uk będziecie teraz zamknięta strefa na odludziu boj
                                                    > kotowana przez inne państwa wiec nasz racje po co języki

😀😀😀 nie martw sie, uk bedzie zupelnie ok. Na twoim miejscu bym sie modlila zeby sie EU nie rozleciala, zreszta dwie predkosci juz sa.
                                                  • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 27.12.20, 18:50
                                                    A hak wy stoicie ze szczepionka ba covid ? W Europie już szczepią a jak u was ? Jesteście daleko do przodu ?
                                                  • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 13:53
                                                    Ale dlaczego???
                                                    Metoda OPOL jest swietna, jest opisana w wielu ksiazkach jako ta najbardziej efektywna. Co potwierdza moje wieloletnie doswiadczenie. I zaden z lingwistow w madrych ksiazach, nie napisal o niej ze jest nienaturalna
                                                    Wrecz przeciwnie. Najbardziej naturalnym jest mowienie do dziecka swoim jezykiem ojczystym.
                                                    Jesli ktos chce miec dwujezyczne dziecko, ( a ja chcialam!) musi byc konsekwentny, bo inaczej proporcje nie sa zachowane. Mieszajac jezyki, dziecko sie wprawdzie nauczy jezyka matki, ale raczej slabo- tylko zeby sie porozumiec. Zawsze silniejszy pozostanie jezyk otoczenia. Zawsze.
                                                  • ahoy2 Re: Brexit deal 27.12.20, 09:57
                                                    Strasznie jesteś czepliwy/a. Mam podobną sytuację jak astomi25. Mąż moje córki jest Niemcem i spokojnie jak jesteśmy razem albo kiedy trzeba akceptuje język polski, sporo się nauczył mówić po polsku. Jak facet bierze za żonę Polkę wypada by się trochę nauczył polskiego, nie jest to trudne dla średnio inteligentnych. Mieszamy języki, wnuk też miesza, na przykład Krakowiaczek one miał koników seven i wszyscy się cieszymy. Nie ma języków lepszych i gorszych, dlaczego się wstydzić polskiego?
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 10:27
                                                    😀😀😀 kolejna ktora uwaza ze wybieranie glownego jezyka to wstydzenie sie polskiego. Alez desperacja wychodzi zeby tylko rodzina i znajomi w Polsce nie skrytykowali ze sie na mowie polskiej nie koncentruje a wszak przodkowie tyle krwi wylali zeby to umozliwic.
                                                    Jak dla mnie to naturalnym byloby gdyby maz /partner nie - Polak nauczyl sie jezyka polskiego po zamieszkaniu w Polsce i oczekiwalabym tego oraz jezyk polski stalby sie glownym jezykiem. Natomiast w druga strone to zona/parnerka Polka powinna sie dostosowac z jezykiem oraz obyczajami.
                                                  • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 27.12.20, 11:25
                                                    one, seven to nie po niemiecku smile
                                                    Krakowiaczek eins miał koników sieben by było wink
                                                  • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 11:36
                                                    😀😀😀
                                                  • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 27.12.20, 16:15
                                                    smile
                                • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 26.12.20, 22:32

> >a twoje dziecko gada po polsku?
                                  >
                                  > Gada bo na 2 pietrze mej chalupy mieszka babcia i dziecko nie ma wyjscia. Z bab
                                  > cia od dziecka po polsku. Zr mna sam na sam po polsku, no jak ojciec wokol to p
                                  > o angielsku, a i chodzi do polskiej sobotniej szkoly

A to mężuś zaakceptował życie z teściową? Oj to dobry mąż smile
                                  • princesswhitewolf Re: Brexit deal 27.12.20, 00:17
                                    Po pierwszs nie mamy slubu, po drugie mamy dwa domy i w jednym "aparature", po drugie babcia ma zupelnie odrebne mieszkanie tam z kuchnia lazienka sypialnia i pokojem dziennym. Jest zejscie osobne z boku albo przez nasz dom, jak chce.
                                    • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 27.12.20, 09:20
                                      Princess ale nie możesz nacisnąć męża żeby się łaskawie do was sprowadził albo kupić dom z osobnym mieszkaniem dla niego jak już musi mieszkać osobno?
                                      Jakie to bezsensowne koszty utrzymywania dwóch domów kiedy jeden dom mógłby zarabiać
                                      No chyba ze aspirujące do bycia rodzina królewska z licznymi posiadłościami
                                    • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 27.12.20, 11:29
                                      princess, a to fajnie ze dwa
                    • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 22:38
                      Wg twojej metodologii to diaspora brytyjska ma 200 milionów ludzi

en.wikipedia.org/wiki/British_diaspora
                      wszystko ci się miesza wink big_grin

eot
                      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 27.12.20, 00:21
                        Chococaffe po raz kolejny piszesz od rzeczy i nie na temat. Gdzie ja pisalam o brytyjskiej diasporze w ogole i potomkach? O czym ty znowu klepiesz od rzeczy? Pisaliamy o brytyjskich i polskich emigrantach czyli ludziach urodzonych w Polsce czy Uk na emigracji. Nie zajmowalismy sie potomstwem, nie wchodzilismy w ogole w ten temat
              • panna.nasturcja Re: Brexit deal 26.12.20, 20:28
                On pisał o migrantach a nie o emigracji.
                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:32
                  Wypowiada sie o calosci gospodarki na podst immigracji tylko? hahahah
                  • panna.nasturcja Re: Brexit deal 27.12.20, 00:24
                    Czyli nadal nie rozumiesz.
    • ritual2019 Re: Brexit deal 26.12.20, 18:58
      Mieszkam w uk. Nie widze jakiegos wplywu teraz, zobaczyny w praniu
      • kaka-llina Re: Brexit deal 26.12.20, 19:42
        ritual2019 napisał(a):

> Mieszkam w uk. Nie widze jakiegos wplywu teraz, zobaczyny w praniu
        ty to w ogóle niczego nie widzisz, więc w sumie nie ma sensu, zebys sie wypowiadała...
      • astomi25 Re: Brexit deal 27.12.20, 06:39
        No patrz, a moja przyjaciolka i paru znajomych widzi. ( sheffield, okolice Londynu)
        Tylko chyba Ty w zlotym kokonie.
    • yuka12 Re: Brexit deal 26.12.20, 19:07
      Ja już widzę. Ceny rosną w oczach. Nie tylko żywności. A reszta okaże się później.
      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 19:21
        Nie powinny z powodu Brexitu bo handel sie nie ma zmienic w tej kwestii. To raczej zwiazane jest z poziomem inflacji itd
      • al_sahra Re: Brexit deal 26.12.20, 20:54
        yuka12 napisała:

> Ja już widzę. Ceny rosną w oczach. Nie tylko żywności.

Od dwóch dni?

Może niejasno się wyraziłam w pierwszym poście - chodziło mi o trade deal, który właśnie został podpisany i wchodzi w życie od 1 stycznia.
        • snakelilith Re: Brexit deal 26.12.20, 21:19
          al_sahra napisał(a):

> Może niejasno się wyraziłam w pierwszym poście - chodziło mi o trade deal, któr
          > y właśnie został podpisany i wchodzi w życie od 1 stycznia.

Konia z rzędem, kto orientuje się na czym ten brexit deal faktycznie polega. Dokument ma 1250 stron i większość Brytyjczyków nie ma pojęcia z czym to jest konkretnie związane. Europejczycy tym bardziej nie. Johnson bredzi jak zwykle o zwycieństwie, choć już subtelnie podkreśla jakim to ważnym partnerem dla UK jest Unia. Zupełnie nowe tony u niego. Deal zapobiegł jednak tylko najgorszemu, czyli sytuacji no deal. Do dostępu do rynku Europy jak ma Norwegia, albo Szwajcaria, Brytyjczykom jeszcze daleko. Z obu stron osiągnięto tzw. minimalny cel, żadna z stron nie jest tak naprawdę zadowolona i rzeczywistość może okazać się dla UK twarda.
        • yuka12 Re: Brexit deal 26.12.20, 21:46
          W ciągu ostatnich 2-3 tygodni. Może to jeszcze być Covid, BN i zamknięcie granicy przez Francję, w każdym bądź razie np. ceny niektórych past do zębów w mojej lokalnej drogerii (tańsza sieciówka) skoczyły do góry o 30-40%. W ciągu 3 tygodni grudnia. Może teraz po podpisaniu porozumienia spadną? (nie sądzę).
          • ritual2019 Re: Brexit deal 26.12.20, 22:06
            Wow, ja kupilam paste do zwbow ta co zwykle taniej bo akurat supermarket w ktorym robie zakupy ma promocje. Wzrostu cen nie zauwazylam, robie zakupy co tydzien. Ale moze w Walii inaczej.
    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 19:16
      Taki ze ociec mego dziecka bedzie musial o wize sie starac jak pojedziemy do Francji i wykupic ubezpieczenie. Poza tym miejsce gdzie pracuje nie ma zwiazkow z reszta Europy
      • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 19:20
        a po co mu wiza?
        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 19:23
          Nie wiza w sensie nalepki/ pieczeci w paszporcie tylko byl plan ze beda musieli sie zarejestrowac w necie przed wyjazdem cos na wzor ESTA do USA. Ma to na celu kontrole by nie przekroczyli 90 dni pobytu poza UK rocznie. Jak to bedzie zobaczymy
          • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 19:42
            No więc się zdziwiłam. A prywatne ubezpieczenie zawsze warto było mieć bo te europejskie nie pokrywało transportu medycznego.
            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 19:47
              Nie oplaca sie jak sie czesto jezdzi
              • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 19:54
                Co się nie opłaca? Ubezpieczenie?

To nie jest kwestia tego czy się często jeździ czy nie tylko tego czy w razie czego jesteś gotowa wyskoczyć z kilkudziesięciu tysięcy eurosów na transport w razie czego.
                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:20
                  Jak ktos jedzie na 1 dzien a pare razy w roku to sie nie oplaca. Statystycznie jak czesto uzywasz transportu medycznego....? Chyba ze narciarz, surfer itd.... No to co innego
                  • panna.nasturcja Re: Brexit deal 26.12.20, 20:25
                    Ubezpieczasz się zazwyczaj od rzeczy, które większości ludzi się nie przytrafią (pomijam ubezpieczenie na życie, smierć zdarzy się każdemu).
                    I nie chodzi o to czy na jeden dzien się jeździ czy na dziesięć tylko czy stać Cię na transport medyczny, gdyby się coś stało.
                  • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 20:28
                    IMHO sie opłaca - to nie są wielkie pieniądze, ba to sa małe pieniądze (za jeden dzień?- grosze) . Poza tym pamiętam, że ci którzy nie mieli ubezpieczenia bo statystycznie transport medyczny rzadko się zdarza, gorzko tego żałują. Ja swojemu agentowi zawsze mówię - "oby to były pieniądze wyrzucone w błoto"

Na tym polega ubezpieczenie (podróżne, za dom itd) - zdecydowana większość z niego nie korzysta, ale nigdy nie wiesz czy i kiedy będziesz w mniejszosci.
                    Poza tym w UK możesz wykupić np na rok na cały świat itd

Ale nie namawiam - nie jestem agentem ubezpieczeniowym big_grin Tylko uczulam na coś czego doświadczyła moja koleżanka
                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:22
                  Do mojej mamy przyjechalo pogotowie jak bylismy raz we Francji. Nie placila za przewoz karetka i wszystko zalatwila niebieska karta
                  • panna.nasturcja Re: Brexit deal 26.12.20, 20:26
                    Chyba nie wiesz co to jest transport medyczny.
                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:28
                      No to wyjasnij co masz na mysli pod tym terminem
                      • panna.nasturcja Re: Brexit deal 26.12.20, 20:30
                        Na przykład powrót transportem medycznym z Francji do Anglii z opieka medyczna.
                      • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 20:30
                        np transport do państwa zamieszkania ( w tym paradoksalnie zwłok). Pomijając już jakość usług, bliskim może byc łatwiej odwiedzać ciebie w szpitalu w tym samym mieście a nie zostawiać cię sama winnym kraju na kilka miesięcy albo rzucać pracę, żeby ci towarzyszyć i jeszcze płacić za zakwaterowanie
                        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:37
                          Europejska karta pokrywa leczenie w szpitalu. W Polsce nie ma czegos takiego jak comprehensive insurance n wyjazdy ktory placisz wraz z oplata za karte kredytowa.
                          • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 20:49
                            Cały cas nie rozumiesz - nie chodzi o leczenie w szpitalu ale transport medyczny "do domu" - w zależności od sytuacji opieka pielęgniarska w rejsie komercyjnym, opieka lekarza w rejsie komercyjnym, ambulans medyczny, w tym "latający" oiom. Do tego np podróż i hotel bliskiego do miejsca w którym przebywasz w szpitalu, zebyś nie była sama . itd, itp.

Nie chcesz , nie ubezpieczaj się - twoja sprawa.

p.s. w PL kupujesz normalne ubezpieczenie podróżne w firmach ubezpieczeniowych, w tym międzynarodowych. Zawsze kupuję i naprawdę to nie są wielkie pieniądze
                            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:59
                              Jak juz mowilam cztery razy American Express Platinum to obejmuje
                          • mirkabella Re: Brexit deal 26.12.20, 21:09
                            Ależ oczywiście że są takie ubezpieczenia do kart, skąd Ci się wzięło, że nie ma?
                            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:11
                              Pytam. W ostatnich 26 latach spedzilam w Polsce jakby zliczyc całość czasu to jakies 10 tygodni moze. Nie orientuje sie we wszystkim
                        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:38
                          Zwloki? W tym kraju malo cmentarzy..kremuje sie.

Z pewnoscia wyjazdy narciarskie surferskie itp eskapady warto ubezpieczyc.
                          • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 20:51
                            Zwłoki to naprawdę margineswink
                            A samochód może cię potrącić, odpukać, w środku Paryża a nie na stoku.
                            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:59
                              No to cie zabieraja do szpitala. Lezysz tam do momentu wyzdrowienia albo trumny
                              • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:00
                                Trzeba byc conajmniej dziwnym by nie korzystac z opieki medycznej we Francji a wybrac polska....
                                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:04
                                  Nie zrozum mnie zle. Lecac so Indii ubezpieczylabym sie po uszy i zaszczepila na co sie da.
                                  Do USA to samo z ubezpieczeniem
                                • mirkabella Re: Brexit deal 26.12.20, 21:12
                                  Ale dobre ubezpieczenie obejmuje nie tylko transport chorego do jego kraju, ale także np przelot i zakwaterowanie jego rodziny albo na przykład opieke nad psem w czasie pobytu w szpitalu. Dalej będziesz twierdzić, że karta europejska to to samo?
                                  • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:17
                                    >Dalej będziesz twierdzić, że karta europejska to to samo?

A gdzies ty to przeczytala dokladnie takie sformulowanie?

Ja mowie caly czas o przykładzie Paryza czyli 2 i pol godziny stad pociagiem.

Opieki nad psem czy noclegu nie warto pokrywać bo to nie sa gigantyczne koszta.
                                    • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:20
                                      2 i pół godziny pociągiem z OIOMEM? I opieką lekarską?
                                      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:23
                                        Ja mowie o tej odwiedzajacej rodzinie. Oni maja jezdzic tym OIOMem? Lol
                                    • mirkabella Re: Brexit deal 26.12.20, 21:21
                                      Jezu, Princess, nie chodzi tylko o koszta, tylko chociażby o to że ktoś to zorganizuje, jak ty będziesz leżeć na stole operacyjnym.
                                      Opieka nad psem i noclegi to są spore koszta, jeśli pobyt trwa na przykład kilka tygodni. Na sto procent większe niż ubezpieczenie.

Ale spoko, każdy robi jak uważa. Jeden lubi pomarańcze, a inny jak mu nogi śmierdzą...
                                      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:26
                                        No ja mam American Express Platinum Card ubezpieczajaca mnie na wszelakosci w UE, USA i paru jeszcze cywilizowanych krajach z USA. Plus EIHC. Nie widze powodu by sie jeszcze ubezpieczac jadac do Francji

Ociec mego dziecka jednak musi bo nie ma Amexu ale moze teraz sie przekona.
                                        • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 26.12.20, 22:15
                                          Serio taka osoba aspirująca do elit londyńskich i zarabiająca nie wiadomo ile ma ubezpieczenie jak studentka ?

Naprawdę was ten brexit mocno stuknie po kieszeni
                                          • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:46
                                            >Serio taka osoba aspirująca do elit londyńskich

Kie? No wez no powiedz jeszcze ze pijam kawe z Prince Charles

> zarabiająca nie wiadomo ile

Tyle co srednio zarabia przecietny manager w moim zawodzie. Normalnie

>ma ubezpieczenie jak studentka ?

Studenci nie maja American Express ( Amex) cc bo to kosztuje 640 funtow rocznie
                              • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:10
                                Oczywiscie . I jeżeli leżenie trwa 3 miesiące to leżysz sama i nikt cię nie odwiedza, dziecko nie widzi cię kilka miesięcy bo szkoła w państwie zamieszkania itd, itp.

Jest jeszcze opcja, że partner rzuca pracę , dziecko szkołę i siedzą przy tobie z żyjąc oszczędnosci. Co kto lubi.
                                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:13
                                  No ja a glowie nie mam Fiji tylko Paryz w odleglosci 2 godzin pociągiem
                                  • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:18
                                    Dżizas, ty naprawdę nie rozumiesz.

Różnica między Fiji i Paryżem to pewnie to, ze zamiast 100 000 euro płacisz 30 000
                                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:22
                                      Za te noclegi i opieke nad psem mowisz?
                                      Znajomych mam w Paryzu,dom szwagierki w Bordeaux....i 5 osob chetnych do zajecia sie psem w Londynie
                                      • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:26
                                        I żałujesz paru funtów bo masz znajomych w Paryżu?

I nie odpowiedziałaś jak wyobrażasz sobie swoje widzenia np z dzieckiem mieszkającym tylko 2, 5 godziny od Ciebie (umowne, bo wiadomo, że jeszcze transport miejski, korki itd)

p.s jesteś pewna , ze europejskie ubezpieczenie obejmuje kremację?wink
                                        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:33
                                          >I żałujesz paru funtów bo masz znajomych w Paryżu?

Tak bardzo zaluje ubezpieczac sie podwojnie. A ty zawsze bierzesz 2-3 ubezpieczenia? Z wszystkich korzystasz?
                                          • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:34
                                            Nie. Transport medyczny nie będzie ubezpieczony podwójnie ponieważ w tzw ubezpieczeniu europejskim go nie ma.
                                            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:44
                                              >medyczny nie będzie ubezpieczony podwójnie ponieważ w tzw ubezpieczeniu euro

Nie wiedzialam ze AMEX to samo co EIHC. Ciekawe
                                      • mirkabella Re: Brexit deal 27.12.20, 13:58
                                        Aha, i zaraz sie okaże, że tak w ogóle to nie masz psa, a matka siedzi z tyłu.
                                        Sorki, nie sądziłam że mówimy o wyjeździe w jedno konkretne miejsce, gdzie masz rodzinę. Ja jeżdżę w różne, więc myślałam że rozmowa jest bardziej ogólna...
                                • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:13
                                  p.s. oczywiście pewnie są małe dzieci, którym wisi czy np matka jest blisko czy chora tysiąc(e) kilometrów dalej i nie mogą jej zobaczyć (chociaż jej stan zdrowia na to pozwala) przez parę miesięcy, ale ja wolałam nie sprawdzaćwink
                                  • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:20
                                    Niesamowicie posunela sie ta rozmowa w hipotezach. 2.5 godz do Paryza, 1 godz do Londynu... Tak to wyglada tu
                              • bi_scotti Re: Brexit deal 26.12.20, 21:25

> No to cie zabieraja do szpitala. Lezysz tam do momentu wyzdrowienia albo trumny

Princess, Ty jak dziecko, sorry. Rozne przypadlosci zdrowotne sie moga wydarzyc i rozna dlugosc pobytu w szpitalu moze byc konieczna. Jesli to jest appendix, no to no problem - po 3 dniach wracasz do domu ale jesli to jest cokolwiek bardziej complicated wymagajace tygodni (!) lezenia w szpitalu, extra tests i jeszcze jakichs tam decisions, no to jednak znakomita wiekszosc ludzi preferuje takie atrakcje zaliczac w close promixity do swoich krewnych, przyjaciol, family doctor etc. Normalna sprawa. Wiec gdybys (NIE-DAJ-ANY-GOD!) zaczela miec jakies neurologiczne issues w czasie wakacyjnego wyjazdu do Barcelony i zaistniala koniecznosc polozenia Cie tam w szpitalu, good doctors baliby sie Ciebie puscic normalnymi srodkami transportu a process diagnozowania byl dlugi i skomplikowany, podejrzewam ze zarowny Ty jak i Twoj maz chcielibyscie przemiescic Cie do UK pronto i tam kontynuowac to, co by bylo konieczne. I to nie bylby trasport Waszym autem czy economy przelotem tylko regular med-vac. To kosztuje. Czy credit card to pokrywa - wielu ludziom sie wydaje, ze tak, wielu przekonuje sie w najmniej odpowiednim momencie, ze albo nie, albo tylko czesciowo, albo dopiero jako reimbursment, albo ze jest spore deductible etc. Joa probuje Ci wytlumaczyc, ze warto wysuplac pare groszy/centow/szylingow/rupii/rubli/zlotowek ... zeby miec te 100% pewnosc zanim (!!!) things would go wrong - again, oby nigdy! Cheers.
                                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:27
                                  Biscotti a ty jak niemota nie czytasz ze napisalam wyraznie ze mam ubezpieczenie ktore idzie z karta kredytowa. Nie widzisz ze I am winding them up? Too hard to read huh?
                                  • nickbezznaczenia Re: Brexit deal 26.12.20, 21:33
                                    Shame on you!
                                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:35
                                      Straszne, jak ja to przezyje. Jak zyc? Jak zyc?
                                      • nickbezznaczenia Re: Brexit deal 26.12.20, 21:37
                                        Not my business
                                  • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 26.12.20, 21:34

> Biscotti a ty jak niemota nie czytasz ze napisalam wyraznie ze mam ubezpieczeni
                                    > e ktore idzie z karta kredytowa. Nie widzisz ze I am winding them up? Too hard
                                    > to read huh?

dołóż jeszcze „Eh. Life. Cheers” big_grin
                                    ona i tak juz nie ogarnia.
                                  • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:35
                                    A twój mąż nie ma? Skoro dopiero teraz się martwisz, że będzie musiał płacić?wink
                                    • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:37
                                      sorry, princess, cały czas udawadniasz, że nie potrzebujesz, bo to nie narty, bo masz znajomych, bo blisko nie dlatego, że już masz ubezpieczenie które pokrywa transport medyczny (w dodatku sugerowałaś, że to transport karetki z miejsca zdarzenia do szpitala)
                                      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:40
                                        Bo lubie sie droczyc
                                        • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:51
                                          ?????
                                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:40
                                      >A twój mąż nie ma? Skoro dopiero teraz się martwisz, że będzie musiał płacić?

Nie, nie ma Amexu. Mial jakies rozwiazanie na samochod i osobe w UK i UE dla obateli UE ktore przestaje istniec z koncem trade deal. I dlatego bedzie musial sie ubezpieczac teraz ale on duzo rzadziej jezdzi niz ja.

Strasznie sie martwie. Przeciez glodem przymieramy i nas nie stac lol.
                                      • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:42
                                        Czyli MIAŁ PRYWATNE i teraz będzie musiał mieć INNE PRYWATNE? wink

I miał tam (tak jak ty w swoim) ubezpieczenie od transportu medycznego, o którym nie wiedziałaś co to jest jeszcze chwilę temu?

achabig_grin
                                        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:00
                                          Mial na wszystko w jednym. Ja mam np ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe, smierci i bezrobocia w jednym. Samochodowe mam osobno bo mialam spora ulge no claim i oferte z AA atrakcyjna. Podroze to Amex, a on mial wsio w jednym lacznie s ubezpieczeniem domu ktore ja mam osobno. Rozne sa opcje.
                                          • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 22:04
                                            A transport medyczny?big_grin

Przed chwilą nie wiedziałaś co to jestsmile

Teraz twierdzisz, że miał i to ..prywatne. Mimo, że na początku wątku martwiłaś się, że teraz będzie musiał kupować prywatne.

Kontynuuj wink
                                  • snakelilith Re: Brexit deal 26.12.20, 21:42

> Biscotti a ty jak niemota nie czytasz ze napisalam wyraznie ze mam ubezpieczeni
                                    > e ktore idzie z karta kredytowa. Nie widzisz ze I am winding them up? Too hard
                                    > to read huh?

Ty lepiej się doinformuj co obejmuje faktycznie twoje ubezpieczenie, bo transport medyczny często związany jest tylko z sytuacją, gdy opieka medyczna w danym kraju nie jest wystarczająca. Co dziś jest bardzo rzadkim wypadkiem. Więc zapłacą ci za transport z kraju trzeciego świata, ale nie ze Francji i całkiem możliwe, że z Turcji czy Maroka też nie. Ubezpieczenie z kartą kredytową nie obejmuje w wielu instytutach też zachorowań związanych z posiadanymi już schorzeniami i w zależności od stanu zdrowia i tego, ile kosztów zgenerujesz może być, że będziesz musiała się procesować o ich zwrot, bo nie uznają nagłego wypadku i konieczności leczenia. Oddzielne ubezpieczenie w przypadku wyjazdów zagranicę jest więc bardzo często polecane.
                                    • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:50
                                      To zależy. Z historii, które znam z pierwszej ręki przykłady prywatnego ubezpieczenia:

-nastolatek (UK) w PL na kilka dni. Wyrostek. Prywatne ubezpiecznie pokryło nowy lot do domu, przyjazd i hotel matki

-dorosła kobieta (też UK) ,w PL na kilka dni. Wylew. Na szczęscie z tych łagodniejszych, mogła zostać w PL na rehabilitację, mogła ją kontynuować w domu. Z różnych powodów nikt z rodziny nie mógł przyjechać. Jak tylko była zdolna zdrowotnie do lotu, ubezpieczenie pokryło koszt lekarza towarzyszącego i transport ze szpitala na lotnisko.

imho - warto
                                  • bi_scotti Re: Brexit deal 26.12.20, 21:42

> napisalam wyraznie ze mam ubezpieczenie ktore idzie z karta kredytowa.

A ja Ci napisalam rownie wyraznie, ze poleganie na insurance through credit card dla milionow ludzi na swiecie konczy sie duuuzym rozczarowaniem gdy przychodzi do konkretnych sytuacji. Such is life. Robisz, co uwazasz i serdecznie Ci zycze zebys NIGDY-PRZENIGDY nie musiala sie przekonac na ile Twoja credit card jest enough. A poza tym, tak zwyczajnie nie wierze w to, ze Ty akurat kogokolwiek (a szczegolnie smart Joa) jestes w stanie "wind up", nie gracie w tej samej lidze. Sorry. Life.
                                    • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 26.12.20, 21:47
                                      bedzie walka pań w kisielu? smile
                                      Montrealska dinozaurzyca kontra londyńska biała wilczyca? big_grin
                                      • nickbezznaczenia Re: Brexit deal 26.12.20, 21:49
                                        No to spieprzaj dziadu tongue_out
                                      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:49
                                        Nie bywalec. Ja ze snake nie rozmawiam bo uwazam ja za psychicznie chora. Tak naprawdę to nawet jej nie czytam jak zaczyna swoje pierdolety na temat cudzego zycia. Zawsze wychodze . Szkoda czasu.
                                        • nickbezznaczenia Re: Brexit deal 26.12.20, 21:53
                                          Pricess.. you made my night. big_grin

'Ja ze snake nie rozmawiam ...'
                                          • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:54
                                            Nie,w pewnym.momencie uznalam to za strate czasu. Czasem jej to powtorze ale z z rzadka. Nie chce mi sie po prostu, nickbeznaczenia.
                                        • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 26.12.20, 21:57
                                          Princess, montrealska dinozaurzyca to akurat nasza „Kanadyjka”, posługująca się dziwna mieszanka polskiego i angielskiego, zaś forumowa Niemka to byłaby „wężownica z zagłębia ruhry” smile)))

A to, ze nie rozmawiasz z nia to rozumiem jak najbardziej. Więcej ma jadu w sobie niż wszystkie węże Australii i Teksasu.
                                          • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:03
                                            Bywalec, nie no biscotti nie mozna powiedzisc by byla jakas wredna czy cos. Ma czasem po prostu inna opinie.
                                            • bywalec.hoteli Re: Brexit deal 26.12.20, 22:10
                                              masz racje, Biscotti nieco przemądrzała jak to francuzi - ale to dobra osoba. Tylko coraz trudniej się czyta ten jej ponglisz.
                                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:53
                                      Biscotti if one pays 55 quids per month for something , one does exactly gather what you pay forsmile)) No copy
                                      • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 21:54
                                        I dlatego nie wiesz co to jest transport medyczny..
                                        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:02
                                          Bo czekalam na dyskusje o waznosci sprowadzania zwlok... Slabo sie jednak rozwinela niestetyuncertain mialam nadzieje na oburzenie na opcje katalizy. Lol
                                          • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 22:06
                                            Mówisz masz.

Czy ubezpieczenie europejskie pokrywa kremację?
                                            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:10
                                              Zapewne nie pokrywa 300 euro za kremacje
                                              • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 22:12
                                                New report condemns cost of funeral services in France
                                                The high cost of cremation or burial in France has been criticised by national administrative court, La Cour des Comptes, with the average price of a cremation now €3,600, and €3,350 for a burial.

www.connexionfrance.com/French-news/New-report-from-Cour-des-Comptes-in-France-condemns-cost-of-funeral-services-such-as-burial-and-cremation
                                                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:17
                                                  Drozej niz w UK ale tym to bym sie malo martwila bo jesli pojdziesz w swoim kraju z aktem zgonu za granica a masz ubezpieczenie na okolicznosc śmierci to masz zwrot. A masz? Ranyboskie nie masz? Omg!
                                                  • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 22:21
                                                    a masz ubezpieczenie na okolicznosc śmierci to masz zwrot

Czyli jednak ubezpieczenie prywatne?wink

I nie 300 euro?

Przyszła asma , to teraz możecie się podroczyć wink big_grin
                                                  • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:30

>Czyli jednak ubezpieczenie prywatne?

A gdzies wyczytałas ze jestem przeciwko ubezpieczeniom prywatnym? Wyzej co wymienilam pewno z polowe moich ubezpieczen bo nie doliczylam psa kota samochodu i medyczne Axa i jeszcze aie pare znajdzie.

Nie masz ubezpieczenia na wypadek smierci? < Wytrzeszcz> Zegna sie> Spluwa przez lewe ramie> jak zyc ? Jak zyc?
                                                  • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 22:33
                                                    Tam gdzie przyznałaś, że nie wiesz co to transport medycznybig_grin

eot, princess
                                                • snakelilith Re: Brexit deal 26.12.20, 22:18
                                                  chococaffe napisała:

> with the average price of a cremation now €3,600, and €3,350 for a burial.[/i]

A daj tej kretynce spokój. big_grin U niej wszystko za darmo i popięte pod kartę kredytową. Cały świat płaci, tylko nie obywatele mocarstwa pod nazwą UK. big_grin

http://s19.rimg.info/465add77b59cebdc25f7ad6c03cc2f4a.gif
                                                  • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 22:26
                                                    Mnie jest wszystko jedno za co ona płaci, za co nie i co się jej wydaje

Ważne, żeby przypominać ludziom w UE, że to ubezpieczenie europejskie pokrywa tylko nieplanowane, nagłe leczenie i nic więcej. To bardzo, bardzo dużo i nie narzekam, ale jeżeli za parę groszy można sobie i bliskim dac odrobinę komfortu a odjąć zmartwień to też bardzo dużo.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Brexit deal 26.12.20, 19:25
      Zakupy w benettonie online pójdą w zapomnienie. Bo teraz już się nie opłaca kupić mniej niż za 3 stówy żeby nie płacić kolejnej stówy za przesylkę.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Brexit deal 26.12.20, 19:27
        I przesylki jak z chin czy usa będą szły tygodnie bo przez cło.
        • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 19:43
          jakie cło?
          • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 20:17
            No wlasnie jakie clo? Moze wiadomosci nie czytaja
            • tyggrysio Re: Brexit deal 26.12.20, 20:46
              Mi juz ostatnio urzad celny w Szwecji naliczyl clo za przesylke z UK - mowisz, ze to na wyrost? 🤔
              • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:02
                Mialam podobna sprawe ale okazalo sie ze to szlo przez Szwecje, szwedzka poczta z kraju poza Unia. Uroki zakupow na ebay
      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 19:39
        >19:25
        Zakupy w benettonie online pójdą w zapomnienie. Bo teraz już się nie opłaca kupić mniej niż za 3 stówy żeby nie płacić kolejnej stówy za przesylkę.

Gdyby nie godzina tej wypowiedzi to bym stwierdzila ze mozd to z przed paru dni.
        Mamy deal. W kwestii handlu i wysylek sie nic nie zmieni.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Brexit deal 27.12.20, 11:15
          Skoro tak mówicie, to sobie sprawdzę w styczniu jak przeceny się większe zrobią.
    • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 19:55
      Kilku kumpli syna planowało studia w UK. Teraz chcą do Danii, Holandii i Niemiec.
      • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 20:02
        Na pocieszenie - przynajmniej długów nie będą mieli
        • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 20:40
          Finanse nie są najistotniejsze. Wcześniej rodzice daliby radę bez problemu. Teraz jest zaporowo.
        • tinywee Re: Brexit deal 27.12.20, 02:06
          "Na pocieszenie - przynajmniej długów nie będą mieli"

no ale przecież wiesz, że ten dług był/jest warunkowy, tj. zależy od zarobków + anuluje się po 30 chyba latach.

Plus w Szkocji nie było długu, praktycznie (tzn. tuition było bezkosztowe, praktycznie). Teraz już afaik nie.

Chyba że będą rozwiązania uczelniane/umowy dwustronne?
      • yuka12 Re: Brexit deal 26.12.20, 20:20
        Ja wolałabym, żeby córa zamiast w UK studiowała np. w Niemczech. Zobaczymy.
        • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 20:38
          A co stoi na przeszkodzie, by studiowała w Niemczech?
          • mirkabella Re: Brexit deal 26.12.20, 21:14
            Pewnie to stoi na przeszkodzie, że jest obywatelką/rezydentką UK i za studia w Niemczech będzie musiała zapłacić...
            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 21:34
              Jest wysokie prawdopodobieństwo ze jest tez obywatelka Polski
              • mirkabella Re: Brexit deal 27.12.20, 14:08
                Ale opłata za studia nie zależy tylko od obywatelstwa, ale także od kraju pobytu. Czyli obywatel Polski, mieszkający poza UE, może być spokojnie obciążony kosztami.
                I w drugą stronę - studenci nawet spoza Unii, ale mieszkający na stałe w UK (nie przyjeżdżający specjalnie na studia), byli traktowani jak lokalsi.
            • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 22:25
              Grosze. W D. Studia są bezpłatne dla obywateli UE, spoza placą do 1.500 Euro za semestr.
              • snakelilith Re: Brexit deal 26.12.20, 22:29
                gaskama napisała:

> Grosze. W D. Studia są bezpłatne dla obywateli UE, spoza placą do 1.500 Euro za
                > semestr.
                >

Internety podają, że niektóre uczelnie mogą brać do 3700 euro, ale to ciągle nie jest bardzo dużo i nie trzeba studiować akurat tam, gdzie najdroższej. Poza tym, polskie obywatelstwo jest obywatelstwem UE.
      • dvdva Re: Brexit deal 26.12.20, 21:30
        Erasmusa też już nie będzie
        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:22
          Wolalabym by Erasmusa nie bylo ale uczelnie byly tansze...
          • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 26.12.20, 22:26
            Przecież ranga uczelni w uk spadnie wiec bardziej opłaca ci sue wysłać dziecko na studia do Europy
            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:36

>Przecież ranga uczelni w uk spadnie

Przeciez ranga nie zalezy od przynaleznosci do UE. Lol
              Oxford Cambridge Kings College
              a i europejskie typu Sorbona i are innych istnialy zanim ktokolwiek snil o UE i od zawsze bylo trudno sie dostac.

Studiujacy w UK na wszwlakich innych univ co ciekawe nie rekrutuja sie glownie z UK juz od paru lat ze wzgl na cennik (zlkwidowali ulgi dla UE are dobrych lat temu) a gl z Chin. To samo w USA. Chiny maja duzo stypendiow. Ich plan to wyedukowsc spolecznosc by stworzyc podobny poziom co na zach
              • nickbezznaczenia Re: Brexit deal 26.12.20, 22:40
                Co jeszcze, famous, proponujesz oprócz oxfam?
                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:08
                  Oxfam?

Miales na mysli Oxbridge i sie przejezyczyles chyba?

www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings
                  • nickbezznaczenia Re: Brexit deal 27.12.20, 06:20
                    Owszem.
                    Oxbridge.
              • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 22:41
                (zlkwidowali ulgi dla UE are dobrych lat temu)

???
                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:04
                  metro.co.uk/2018/02/19/tuition-fees-introduced-party-started-7325709/

Przewin na dol chococaffe tam masz o 2012 roku. Wlasnie od wtedy czyli 8 lat temu placi sie za kierunek £9250 za rok. Wczesniej placilismy troche wiecej niz 3000 tys. Ceny te dotycza obywately UE ( czyli UK i UE) a pozostali placili wiecej. Teraz ceny te beda tylko dla UK.
                  • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:05
                    No i byly czasy gdy nie placilo sie nic. Ale Labour mam nadzieje ze kiedys wygra
                  • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 23:07
                    rany boskie - to były podwyżki czesnego dla wszystkich a nie "zlikwidowanie ulg dla UE" ! big_grin
                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:13
                      >a nie "zlikwidowanie ulg dla UE"

Przeciez chodzilo o dotacje uniwersytetow, czyli ulgi w wyniku dotacji panstwa, w wyniku ktorych okrojenia czesne podwyzszone dla obywateli UE w tym i UK. Czesne bylo nizsze w wyniku ulg.
                      • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:15
                        O "podwyzszaniu czesnego" mowa to jest co roku wszedzie jak wraz z inflacja ida ceny w gore stopniowo. A tu chodzilo o nagle.ciecie dotacji, ulgi. Drastyczny skok
                      • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 23:18
                        big_grinbig_grinbig_grin

To nie były "ulgi dla UE" tylko sukcesywne zmiany czesnego wraz z podwyżkami dla wszystkich

• chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 23:20
                          "Ulgą" dla UE było 9000 coś tam zamiast dwa, trzy razy więcej dla tych spoza UE.

I nikt jej kilka lat temu nie likwidował .
                          • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 23:26
                            Jeszcze innymi słowami - "ulgą" było to, że studenci z UE studiowali w UK na takich samych warunkach jak studenci z UK (pomijając wyjątkowość Szkocji itd).

To wynikało z członkostwa w Unii. I to tracimy wszyscy - te równe warunki. I nie stało się to kilka lat temu, tylko jest skutkiem Brexitu i sensownej umowy.
                            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:31
                              Chococaffe popelniasz zasadniczy blad w rozumieniu co znaczy UE w mojej wypowiedzi. UE w kontekscie ktorym pisze to UE + UK bo UK bylo czescia UE.

Niestety mylisz sie bo to nie byla powyzka czesnego jaka jest dorocznie tylko obciecie dotacji panstwa dla obywateli UE ( czyli w tym i UK). Obywatele UE ( w tym i UK) mieli taniej bo byla ulga, dotacja panstwa.

Dla mnie to oczywiste bo to pamietam.
                              • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 23:41
                                Nie, princess.

Założeniem UE jest to, że student z UE może studiować w innym kraju unijnym na takich samych warunkach jak tubylec. Nie ma i nie było żadnych unijnych porozumień dotyczących wysokości opłat.

I w tej kwestii nic się nie zmieniło "kilka lat temu".

W każdym kraju co najwyżej mogła się zmieniać wysokość czesnego (i na pewno to się zdarzało, może nie tak spektakularnie jak w UK) , ale zasada była taka sama - w ramach Unii czesne płacisz tak jak tubylec. Wg twojej retoryki co chwila ktoś w Europie tracił "ulgi dla UE" bo była podwyżka czesnego na stosunkach międzynarodowych na UW czy prawa na Sorbonie.
                                • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 23:45
                                  P.S. Popularne wśród cudzoziemców kierunki w PL czyli np medycyna i weterynaria od lat systematycznie likwidują "ulgi dla UE" wink
                                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:51
                                  >Założeniem UE jest to, że student z UE może studiować w innym kraju unijnym na takich samych warunkach jak tubylec. Nie ma i nie było żadnych unijnych porozumień dotyczących wysokości opłat.

A gdzie wyczytalas ze cos mowilam na ten temat? Pisalam cos o ulgach plynacych z UE? Wyraznie pisalam o ulgach rzadu.

> retoryki co chwila ktoś w Europie tracił "ulgi dla UE" bo była podwyżka czesnego na stosunkach międzynarodowych na UW czy prawa na Sorbonie.

Glupoty gadasz od rzeczy zupelnie. Czy ty w ogole uwaznie czytasz? Gdzie ja pisalam cokolwiek o tym co sie dzialo w innych krajach UE? Ja pisalam o ulgach dla studentow UE ( czylu UE i UK) na terenie UK

Jakies fantazmaty o tym co w Uni bylo mi tu wypisujesz jakby to mialo jakikolwiek zwiazek.
                                  Rzad UK zmniejszyl dotacje czesnego studentow czyli ulgi. I przestan gadac na inny temat nie dorzecznie. Co maja inne kraje Unii do tego w ogole?
                                  • chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 23:55
                                    big_grin
                            • tinywee Re: Brexit deal 27.12.20, 02:08
                              "Jeszcze innymi słowami - "ulgą" było to, że studenci z UE studiowali w UK na takich samych warunkach jak studenci z UK (pomijając wyjątkowość Szkocji itd)."

I mogli starać się o pożyczkę jak home students. Teraz już nie.
                          • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:37
                            Ulga to

Y = calkowity faktyczny koszt studiow w UK

X = ULGA. aktualna dotacja panstwa obowiazujaca do 31 grudnia dla obywateli UE i UK ( niegdys UE= UE kraje w tym UK) od 2012 r

Y= X + 6250 +3000

Student placi 6250+3000

A kiedys przed 2012 6250 zawieralo sie w wartosci X tez i koszt wynosil circa 3000

• chococaffe Re: Brexit deal 26.12.20, 23:42
                              Czy ty w ogóle wiesz co to jest UE czy jak z transportem medycznym?
              • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 26.12.20, 22:48
                No tak,ale to już przeszłość , erasmus pada i będą inne utrudnienia wiec za chwile z Europy nikt nie będzie zainteresowany studiami u was
                Tak samo popularnymi kursami językowymi, skorzysta Malta i Irlandia

Może na tych Chińczykach jakoś zarobicie ale studiowanie tylko wśród Azjatów to znowu będzie odstraszać białych i wszystko zejdzie na psy

• princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:54
                  >ale studiowanie tylko wśród Azjatów to znowu będzie odstraszać białych

A kto ci powiedzial ze to tylko UK dotyczy. Chinolki studiuja wszedzie, w Europie tez, we Francji hoho i nie przesadzaj z tym ze bialych nie bedzie. Sa sa...

Co do kursow jezykowych to pojechalam na nie jak Polska nie byla w Unii

na Malcie teraz to masz dopiero " urozmaicenie kulturowe" to nie co kiedys ...bo tam teraz duzo uchodzcow wyladowalo.

Erasmus to nie jest sponsorowanie wieloletnich studiow. To sa roczne wymiany. Wymiany w ramach dogadywania sie uniwersytetow istnialy zanim powstal Erasmus.
                  • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 26.12.20, 23:36
                    Erasmus ma już chyba z 30 lat, szkoda ze się wypisujecie bo to był łakomy kąsek żeby podszkolić angielski a i dla Anglików tez szansa

A na Malce wylądowali niepiśmienni uchodźcy oni raczej nie aspirują do phd tylko do zasiłków wiec miejsc dla Europejczyków nie zabraknie

Szkoda w sumie, chciałam wrócić do Londynu pozwiedzać ale teraz to strach bo zrobi się całkiem nieobliczalny kraj nie mówiąc o kotłujących się islamistach
                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:39
                      Zlota ptaszyno ja sie nie wypisywalam. Hehe jestem Remainer pelna geba.

Cos ty, islamu tu duzo mniej niz we Francji czy Niemczech. Ludzie myla muzulmanow z hindusami z wygladu.

Podczas fali uchodzow UK nie przyjelo uchodzow wiecej niz Polska.
                      • snakelilith Re: Brexit deal 27.12.20, 00:03

> Cos ty, islamu tu duzo mniej niz we Francji czy Niemczech.

Zajebisto mniej. big_grin Muzułmanie w UK 5,1% "of the total population" (2018), w Niemczech 5,4 % (2019).
      • ritual2019 Re: Brexit deal 26.12.20, 22:13
        gaskama napisała:

> Kilku kumpli syna planowało studia w UK. Teraz chcą do Danii, Holandii i Niemie
        > c.
        >
        Nie chca a nie maja wyboru bo finance ich zmusza. Uni w uk sa renomowane i nawet ukonczenie uczelni nie z piwrwszej dziesiatki to gwarantuje a edukacja kosztuje. Zawsze np dzieci urodzone i wychowane w uk majace polski paszport moga studiowac w Polsce i zyc oczywiscie. Kwestia wyboru. Natomiast ci ktorzy chca z pl studiowac w uk musza placic, tez kwestia wyboru.
        • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 22:24
          To chyba oczywiste, że chodzi o finanse.
        • snakelilith Re: Brexit deal 26.12.20, 22:34
          Renomowane w UK są tylko nieliczne i większość nawet nie planuje tam studiować. A reszta uczelni nie jest w niczym lepsza od uczelni europejskich.
          • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 22:37
            Zgadza się. Uwzględniając koszty, to wiele kierunków można ztudiowac za darmo w D, Holandii czy Austrii na o wiele wyższym poziomie niż w UK.
            • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 22:59
              >za darmo w D, Holandii czy Austrii na o wiele wyższym poziomie niż w UK.

Tak, dla ludzi z EU Holandia czy Austria juz od 8 lat jest lepsza opcja finansowo bo od 8 lat placi sie tu srednio 9-10 tys Euro za semestr.

Czy poziom lepszy w Austrii Holandii?
              Chyba zalezy od kierunku no i warto sprawdzic ile noblistow na milion jest w kazdym z tych krajow...
              Takie opowiadanie ze gdzies jest lepiej to chyba moglby miec ktos kto studiowal w obu miejscach ten sam kierunek.

• gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 23:08
                Ta, bo dla przeciętnego studenta liczba noblistów jest ... kluczowa.
                • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:11
                  Mowimy o poziomie. Poziom to efekty

Mysle ze poziom zależy od danego uniwersystetu ale i konkretnego kierunku. Tu sa uniwersytety specjalizujace sie np w engineering, comms itd
                  • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 23:15
                    Na poziome BA ważniejsza jest opieka nad studentami, ocena studentów, wspolpraca z przemysłem. Noblistami to się możesz na poziomie Phd kierować.
                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:18
                      Noblistami nie zostaja tylko profesorowie i doktoranci.
                      Studia w US i UK wspominam bardzo dobrze wlasnie dlatego ze mielismy zajecia z ludzmi znajacymi sie na praktyce. Prace byly grupowe, wzajemnie tes sie ocenialismy, projekty przy wspolpracy wlasnie z firmami, internships.
                      W Polsce pierwszej polowie lat 90tych wspominam studia jako kucie i zajecia z psycholami. Ale to zapewne sie zmienilo wraz z wymiana pokolenia.
                      • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 23:30
                        Litości, o czym tym ty piszesz? Napisałam, ze przy wyborze studiów po maturze nie ma co się kierować liczba noblistow. U tak nie będzie się z nimi miało kontaktu.
                        • tinywee Re: Brexit deal 27.12.20, 02:11
                          "U tak nie będzie się z nimi miało kontaktu."

Dlaczego nie? (mówię o usa i BA students). Inna rzecz, czego taki noblista takich młodych nauczy i czy uczyć umie.
                • snakelilith Re: Brexit deal 26.12.20, 23:29
                  gaskama napisała:

> Ta, bo dla przeciętnego studenta liczba noblistów jest ... kluczowa.
                  >

Najwięcej noblistów posiada ciągle USA (377), więc nadęcie brytyjskiej arogantki jest trochę śmieszne. big_grin Poza tym na trzecim miejscu są Niemcy (UK 132, Niemcy 108) i biorąc pod uwagę nieporównywalnie niższe koszty studiowania w Niemczech nie bardzo wiem, który kraj wygrywa tę zabawę. big_grin
                  • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 23:35
                    Ale dla przeciętnego studenta noblisci są bez znaczenia. A jeśli chodzi o stosunek kosztów do jakości to zdecydowanie lepiej wybrać Niemcy, Danie czy Holandię niż USA czy UK. Tym bardziej, że przeciętna uczelnia w tych krajach reprezentuje wyższy poziom niż przeciętna w USA czy UK. Nie każdego stać na Oxford czy MIT.
                    • princesswhitewolf Re: Brexit deal 26.12.20, 23:42
                      Wiesz, prawda jest taka ze Oxford i Cambridge sami wylapuja najzdolniejszych i daja im stypendia i oni nic nie placa. To strategia tez uczelni w USA ale tam tez wystarczy byc dobrym w baseball i juz cie przyjma ze stypendium byle bys ich reprezentowal w rozhrywkach miedzyuczelnianych.
                      • gaskama Re: Brexit deal 26.12.20, 23:47
                        No ale to wiedza wszyscy chyba, no nie? Tylko nie każdy dostaje stypendium Oxfordu. I nie każdy gra w baseball.
                        • princesswhitewolf Re: Brexit deal 27.12.20, 00:26
                          >No ale to wiedza wszyscy chyba, no nie? Tylko nie każdy dostaje stypendium Oxfordu. I nie każdy gra w baseball.

No chyba nie. Stypendia nie sa tylko na Oxbridge ale na wielu uniwersytetach i tak np ja studiowalam w polnocnej Kalifornii w San Francisco wlasnie dlatego ze dostalam tam stypendium pokrywajace 50 procent kosztow czesnego. Stypendia w USA sa tez tworzone przez pare zmiennych czyli jakie masz wczesniejsze dyplomy ukonczenia czy BA czy MSc czy co, jak zdales egzamin SAT, GRE, LSAT, GMAT na ile punktów, twoje prace spoleczne no i czy reprezentujesz " mniejszosc spoleczna". Mniejszosc spoleczna to nie tylko czarni. ONi przyjmujac kieruja sie ratio boys girls i reprezentacje krajow.
                          • snakelilith Re: Brexit deal 27.12.20, 00:34
                            OJP. big_grin Jak osoba z podobno ukończonymi studiami może produkować taki komunikacyjny bełkot, zostanie dla mnie wielką zagadką. big_grin
                          • tinywee Re: Brexit deal 27.12.20, 02:15
                            "ja studiowalam w polnocnej Kalifornii w San Francisco wlasnie dlatego ze dostalam tam stypendium pokrywajace 50 procent kosztow czesnego."

Zapytam przy okazji o kredyt. To znaczy, jeśli lądujesz z kredytem po studiach w USA (licencjackich przynajmniej), to nie wiem, czy masz okres karencji, ale raczej wiem, że musisz kredyt spłacać niezależnie od swojej sytuacji finansowej. Czyli inaczej niż w UK. Tak?
                    • snakelilith Re: Brexit deal 26.12.20, 23:49
                      Preferencja uczelni w USA i UK u wielu internacjonalnych studentów wynika pewnie z popularności języka angielskiego, ale na pewno nie z poziomu przeciętnej brytyjskiej czy amerykańskiej uczelni. Swoją drogą, na niemieckim uniwersytecie poznałam swego czasu sporo ludzi z UK, bo studiowanie u siebie, było im za drogie.
                    • ritual2019 Re: Brexit deal 27.12.20, 01:18
                      gaskama napisała:

> Ale dla przeciętnego studenta noblisci są bez znaczenia. A jeśli chodzi o stosu
                      > nek kosztów do jakości to zdecydowanie lepiej wybrać Niemcy, Danie czy Holandię
                      > niż USA czy UK.

Oczywiscie, teraz gdy koszty sa wysokie i poprostu wiekszosci Polakow nie bedzie stac na studia w uk to warto wybrac np Danie 😀😀😀
                      Wczesniej chcieli uk...pomimo nizszego poziomu 😀😀😀
                      • gaskama Re: Brexit deal 27.12.20, 12:26
                        Ty wiesz, o czym ty piszesz?
      • gris_gris Re: Brexit deal 27.12.20, 14:20
        gaskama napisała:

> Kilku kumpli syna planowało studia w UK. Teraz chcą do Danii, Holandii i Niemie
        > c.
        >

Nawet mi nie mów. Moje pół angielskie dzieci tez bedą miały płacić jak studenci z UE bo nie mieszkamy w Wlk. Brytanii. Okres przejściowy dla dzieci obywateli Wlk. Brytanii mieszkających w UE skończy sie na rok przed skończeniem przed starszego szkoły średniej sad O tym, ze czesne dla nich wzrośnie trzy-cztery razy wiedzieliśmy o dawna, bo sie tym intetesowalismy i śledziliśmy sprawę, ale ten okres przejściowy, który nas ominie, to juz był ostatni cios... Jedynym wyjściem jest przeprowadzka do Anglii na minimum trzy lata przed jego studiami, no ale to nie jest takie hop siup z punktu widzenia naszej pracy, szkoły młodszego itd.
        • zlota.ptaszyna Re: Brexit deal 27.12.20, 14:27
          Ale co żeście się uczepili tak tego UK które zaraz zejdzie na psy ?
          Nie mogą studiować w Europie gdzie mieszkają ?
    • ultimate.strike Re: Brexit deal 26.12.20, 23:08
      Pewnie cło na kilty wprowadzą, czas, by szyciem tych strojów zajęły się też firmy z kontynentu.
    • sumire Re: Brexit deal 26.12.20, 23:40
      Roaming - ceny są horrendalne... I ciekawa jestem, jak będzie z wygodą podróżowania, chociaż granica UK zawsze była najbardziej upiorna z wszystkich przeze mnie przekraczanych, więc tu wielkiej różnicy pewnie nie będzie. Ciekawa jestem kursu funta w 2021.

Zawodowo osobiście nic nie tracę, ale mój pracodawca zwolnił 600 osób w Wielkiej Brytanii, przenosząc parę działów na kontynent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka