Dodaj do ulubionych

dwa pytania: sól i maliny

14.01.21, 17:15
mam chec upiec krakersy i potrzebuje pylu solnego zeby uzyskac efekt taki jak przy kupnych, jak to taki pyl uzyskac? uzywam soli morskiej, jest w grudkach wiec i tak miele ale w trakcie mielenie robi sie, hmmm wilgotna breja tongue_out to poznej sie normuje, ale i tak calkiem sypka nie jest

kombinuje tak: zmielic na bardzo drobno w mlynku do kawy, wysuszyc w piekarniku i przesiac, nie wiem, moze cos wyjdzie

a maliny ematka myje przed mrozeniem? kupilam 5kg pieknych, suchych swiezych i mam dylemat, normalnie to myje (z wlasnego krzaczka by nie myla) ale z reguly tak ladne sie nie trafiaja a z drugiej strony no jakos mam opory przed nie myciem
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 17:26
      Malin nigdy nie myje, przed mrozeniem to juz calkiem. Ciapa Ci sie zrobi. Jak masz opory, to zwizualizuj sobie, jak na te wszystkie bakterie siedzace na malinach, gina przez mroz wink

A co do soli? Nie mam pomyslu.
      Moze zawin w folie i potlucz tluczkiem do miesa?
      • mysiulek08 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 17:45
        myje zawsze, tzn przeplukuje, odsaczam na reczniku, rozkladam na tacach i mroze a te pogniecione ida na dzem, tylko nigdy wczesniej tak ladne mi sie trafily, wiec sie waham...
        • mamtrzykotyidwa Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 18:01
          Nie płucz. Płukanie robi z malin ciapę.
      • mamtrzykotyidwa Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 17:59
        Bakterie może i giną wszystkie, ale wirusy? Taki koronawirus, to się dobrze po zamrożeniu konserwuje.
        Ale płukanie też go nie zlikwiduje, chyba, że płukanie wrzątkiem, tylko wtedy z malin zostanie kompot.
    • rainbow_dash Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 17:49
      Ale kto zimą kupuje maliny i to 5kg? 5 kg??? Ile to kosztowało, tysiaka?
      • mysiulek08 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 17:53
        hmm, wiesz, nie wszedzie na swiecie jest teraz zima wink
      • magdallenac Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 17:55
        Na swiecie sa 194 panstwa, nie liczac tych nieuznawanych. Zastanowmy sie...moze Mysiulek mieszka w jednym z panstw, gdzie obecnie jest sezon na maliny?
        • memphis90 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:20
          W sensie jest gdzieś, gdzie dojrzewają maliny, a nie ma ciapy, szarowki, pizdziawy i lockdownu na wszystko...? Jest li taki kraj???
          • mysiulek08 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:24
            no, kurde prawie jest smile dojrzewaja maliny, jagody, arbuzy jak kola mlynskie, slonce z lazurowym niebiem, bryza od oceanu, tylko niestety od dzisiaj prawie caly region w kwarantannie tongue_out
            • magdallenac Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:29
              U nas pizdzi, sypie, wieje, ale lock down skonczyl sie we wtorek!!! Jakby polaczyc Twoje panstwo i moje ( w zasadzie moj Stan)to stworzylybysmy panstwo idealne😀
              • mysiulek08 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:32
                smile
            • elinborg Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:44
              Cholera, czemu mnie tam nie ma.. Zazdroszczę, nie wytrzymam do wiosny.
    • berdebul Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:26
      Młynek do soli? Ikea ma ok z różną grubością mielenia. Można tez w moździerzu.
      • mysiulek08 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:34
        a skad ja Ci wezme mlynek z ikei tongue_out

probowalam, nie to nie jest, to ma byc pyl jak mąka

zmielilam najdrobniej jak sie dalo w mlynku i teraz susze w piekarniku, potem przesieje i zobacze co wyszlo
        • lumeria Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:37
          Masz moździerz?
          • mysiulek08 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:41
            mam, mowisz zeby rozcierac? moge sprobowac
            • lumeria Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:54
              Duże kryształy możesz rozgnieść miedzy dwoma łyżkami, mniejsze utłuc w moździerzu. smile
              • mysiulek08 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 21:05
                duzych krysztalow nie ma, bo zmielilam, przesieje a to co zostanie to utluke smile
    • chococaffe Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:42
      eeee... myślałam, że wątek będzie o tym jak łączyć maliny z solą w jakiś przysmak
      • ewa_2009 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:49
        ja też, a jak zaczęłam czytać o pyle do krakersów, to kombinowałam gdzie dodać te maliny
        • lumeria Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:57
          Maliny w czekoladzie z kryształkami soli smile
          • mysiulek08 Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 21:06
            o, nie, az tak ambitna to nie jestem tongue_out
        • przepio Re: dwa pytania: sól i maliny 14.01.21, 20:58
          ewa_2009 napisała:

> ja też, a jak zaczęłam czytać o pyle do krakersów, to kombinowałam gdzie dodać
          > te maliny

😃

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka