Dodaj do ulubionych

Chwale sie 2

27.02.21, 15:39
Wczoraj dostalam zdjecia mojego drugiego szczeniaka, ktorego nazwlalam Nanuk-w jezyku Innuitow niedzwiedz polarny. Wlasnie skonczyl trzy tygodnie. Jeszcze trzy i bedzie wyslany do mnie!
Jak duzy juz w tej chwili jest, wystarczy porownac do reki kobiety, ktora go trzyma.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Chwale sie 2 27.02.21, 15:56
      Jest piękny!
      Krzyżuje się uwzględniając kolor?
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Chwale sie 2 27.02.21, 15:57
      Naprawdę wygląda jak mały niedźwiadek. Co to za rasa?
      • majenkir Re: Chwale sie 2 27.02.21, 18:07
        Nordycka.
    • aqua48 Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:02
      Lekko niepytomny misiek smile Duży będzie?
    • kafana Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:03
      Jaki słodziak!!!
    • myelegans Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:08
      O zdecydowalas sie jednak. Sliczna szczeniak i stado rosnie....

Jakies zdjecia Tali poprosze.....
    • sasanka4321 Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:08
      Zazdroszcze Ci go!
    • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:19
      Rasa-wilk. w 70%. Pozostale to owczarek niemiecki.
      Zdecydowalam, bo bede miala parke z Tala. Swoja droga to naprawde wygoda, ze wilkopsy maja cieczke tylko raz w roku, kolo pazdziernika-listopada. I samce tylko wtedy przejawiaja zainteresowanie rozmnazaniem.
      Hodowczyni chce, zebym wziela go, kiedy ma 5 tygodni. Wytargowalam dodatkowy tydzien na zebranie funduszy-wysylka kosztowac bedzie kolo 500$.
      A jej sie nie dziwie. Osiem szczeniakow w miocie, jedza jak...wilki to i suma konkretna sie robi!
      Tala tez rosnie w oczach. Dziennie wpyla dwa surowe udka kurczaka brojlera i zagryza sucha karma!
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:27
        Z krzyzowaniem i dziedziczeniem koloru bedzie ciekawie. Jego dziadkowie ze strony matki sa biala i czarny. Matka jest srebrna. On i dwoje innych sa biali, piec szczeniakow czarnych.
        No ale czarne tez przechodza zmiane koloru jak Tala w tej chwili. Czarne ma tylko lapy i leb, reszta jest szarosrebrna.
        Poplakalam sie ze smiechu, jak Tala usilowala ukrasc kotu jedzenie. Ostatnio stawiam kotu na stole, bo psy jej kradna. Tala usilowala dosiegnac puszki z ziemi, ale nic nie dalo, wiec wlazla na krzeslo i probowala sie wykrecic, zeby wlezc na stol. I gdyby krzeslo nie bylo dosuniete, to by sie jej udalo! Niezle myslenie na 11 tygodniowego szczeniaka!
        Przedwczoraj bylam na telefonie z hodowca, siedzialam na lozku. Tala lezala niedaleko, potem poszla przyniesc sobie niedojedzony puddling ryzowy, polozyla sie znim tuz kolo mnie i zaczela wylizywac. Powiedzialam hodowcy, a ta sie ucieszyla, bo to znaczy ze Tala mi ufa kolo swojego jedzenia. A wilki i ich hybrydy maja zasade ograniczonego zaufania jesli chodzi o jedzenie, dlatego zaleca sie je od poczatku karmic z reki, zeby przelamac obrone pokarmu.
        • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:30
          To zdjecie z internetu naprawde dziala na wyobraznie. Odcisk lapy wilka vs ludzka stopa. A Nanuk jest 70% wilkiem...
      • glanaber Re: Chwale sie 2 27.02.21, 18:07
        Pierwotne rasy psów też mają cieczka raz w roku. A szczeniak cudo.
        Moja córka na te Twoje zdjęcia reaguje jednym wielkim piskiem zachwytu.
        Bloga pisz albo kanał na yt załóż 😊
    • gama2003 Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:27
      Piękny Puszek Okruszek.
      A czemu taki smarkaty będzie leciał ?
      Bo 6 tyg to maaaaało, w psach znaczy. W wilkach się nie znam, więc pytam 🍀
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:41
        Wilki/hybrydy dojrzewaja szybciej niz psy. To niejako wymuszone jest przez nature. Krotszy okres szczeniakowania, szybciej zaczyna zdobywac sam pokarm i nie potrzebuje opieki.
        A jak pisalam, hodowczyni zalezy na koszcie utrzymania, bo cwierc kurczaka dziennie w tym wieku pomnozone przez osiem szczeniakow, plus dziewiec doroslych hybryd to sporo!
        Po drugie im wczesniej zacznie sie socjalizacje z nowym wlascicielem tym lepiej. Tala na poczatku byla troche dzikuska, dawala sie glaskac, ale na przytulanie reagowala warczeniem. teraz, jako 11 tygodniowa sama juz przychodzi na glaskanie, daje sie przytulic, choc nie za dlugo i juz mniej gryzie.
        A ja wykorzystuje kazdy cieply dzien zeby popracvowac nad ogrodzeniem. W tej chwili wieszam gorna siatke, podwyzszajac ogrodzenie do 2,5 m.-te dranie potrafia sie wspinac i skacza naprawde wysoko, standardowe poltora metra to pestka.
        • memphis90 Re: Chwale sie 2 28.02.21, 09:03
          >hodowczyni zalezy na koszcie utrzymania, bo cwierc kurczaka dziennie pomnozone przez osiem >szczeniakow to sporo!
          Takie drogie kurczaki w tej hameryce? big_grin
          • hamerykanka Re: Chwale sie 2 28.02.21, 16:13
            Jesli pomnozysz przez ilosc glodnych pyskow to i z jednego jajka zrobi ci sie zgrzewka.A jednym jajkiem nie nakarmisz!

Hybrydy zostaja przestawione na jedzenie stale wlasnie teraz, od 3 tygodnia zycia. Zaczynaja dostawac mielone mieso i sucha karme. Tala w tej chwili je kolo kilograma surowego miesa dziennie.
            Wlasnie dalam jej na sprobowanie serek Philadelphia, cos w rodzaju twarozku. Wziela z entuzjazme i 'zakopala' w rogu pokoju pod sciagnietym z kuchni recznikiem do rak..Czyli bueh.
    • sofia_87 Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:34
      Piękność, mały Duch ☺
    • spirit_of_africa Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:37
      Śliczny ❤️
    • mashcaron Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:41
      Cudny 😍
      Powodzenia Hamerykanko smile mam nadzieję że hodowla rozwinie się z sukcesem i przyniesie ci dużo radości smile i zysków oczywiście!
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:42
        Dzieki sliczne!!!
    • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 16:48
      Hodowczyni z poludnia Teksasu skontaktowala sie ze mna, bo ma problem, dwoje ludzi wycofalo sie z kupna sczeniakow (tracac depozyt), bo musza wyreperowac domy po tym nawale zimy. I namawia mnie na wziecie suczki za pol ceny. W tej chwili 5 tygodni, 45% wilka.
      Na zdjeciach jest szczeniak nr 1, nr 2 i tatus
      • kamin Re: Chwale sie 2 27.02.21, 17:42
        Dla mnie byłby to sygnał ostrzegawczy, że hodowla hybryd to nie będzie dochodowy biznes tylko kosztowne hobby. Stać Cię?
        • myelegans Re: Chwale sie 2 27.02.21, 18:33
          Ale wilkopsy to przeciez wszystkie hybrydy.....
          • kamin Re: Chwale sie 2 27.02.21, 20:42

No hybrydy.
            Właśnie o to mi chodzi. Niszowa rasa, bardzo wymagająca i kosztowna w utrzymaniu. Hodowcy zrezygnowały dwie osoby i już się wyzbywa szczeniaków za pół ceny. Czyli kolejki oczekujących nie ma.
            • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 21:14
              Nie. Zaoferowala mi pol ceny bo sie znamy.I w przyszlosci planujemy wymieniac linie miedzy soba. Zostawila mi drugiego, ciemniejszego szczeniaka i zgodzila sie na placenie w ratach.
              Ma nawet 100% wilczyce
              • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 17:21
                W koncu znalazlam zdjecie jej wilczycy. Cudna jest!
                • loira Re: Chwale sie 2 01.03.21, 20:58
                  Piękna jest 😍
        • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 19:47
          Takie wypadki zdarzaja sie-komus zachoruje ktos z rodziny i przyjda rachunki za leczenie, komus zepsuje sie samochod albo przyjdzie zla pogoda i trzeba wyremontowac dom. Dlatego ma sie liste zapasowa oczekujacych na szczeniaka i do nich dzwoni. Nie zasdzczenia sie suki jesli nie ma sie przynajmniej 3/4 miotu powiedzmy 6 sztuk zamowionych i przyjetych depozytow.
          Ta pani nie ma nawet strony internetowej, wiec jak ludzie maja wiedziec ze ma hybrydy na sprzedaz?
      • igge Re: Chwale sie 2 28.02.21, 09:41
        Dżizus, zakochałam się. Jaki piękny!
      • igge Re: Chwale sie 2 28.02.21, 09:53
        Hamerykanko, czy te Twoje wilkopsy to to samo co wilczaki????
        Jak ta rasa nazywa się po polsku? W Polsce nie można ich kupić?
        One są zarejestrowaną rasą hodowaną od kiedy???
        • hamerykanka Re: Chwale sie 2 28.02.21, 16:03
          Igge, wilczak to zarejestrowana rasa Czechoslowacka, ktore maja wilka okolo 25% i sa krzyzowane od lat 70 miedzy soba bez wprowadzania domieszek.
          Hybrydy ktore kupilam mozna porownac raczej do poczatkow rasy, sa surowymi mieszancami, nieustabilizowanymi jeszcze wiec kazdy szczeniak moze byc inny procentowo, z charakteru i wygladu byc mniej lub bardziej wilkiem badz owczarkiem niemieckim.
          Gdybym krzyzowala je miedzy soba z celem jak ci hodowcy wilczaka, moglabym wyprowadzic nowa rase i przyznam ze jest to bardzo kuszacesmile
          Tylko kosztowo trudne, utrzymac kilkanascie-kilkadziesiat psow. Rosjanie zaczeli hodowac Volkosoby z jednej suki wilka i owczarkow niemieckich uzywanych w armii, podstawa potem bylo 40 psow mieszancow uzytych do hodowli.
          W Polsce ich nie kupisz, ale mozesz kupic szczeniaka wilkopsa w Stanach i wyslac. Hodowcy robia tak przez caly czas, kupuja europejskie szczeniaki i wysylaja do Stanow.
          Z tego co sie orientuje, posiadanie wilkow w Polsce jest zabronione, ale zdaje sie hybryd juz nie, musialabys doczytac.
    • majenkir Re: Chwale sie 2 27.02.21, 18:24
      Hamerykanko, a jak wygląda codzienne życie z takim stworem? Chodzi sie z nimi na spacery? Bawią się z innymi psami czy trzeba im organizować playdates z wilkami? Czy siedzą tylko na podwórku? Jedzenie pewnie też skomplikowane (raw?).
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 19:44
        Na spacery chodze z Chinook. Zachowuje sie jak inne psy, tylko jedna glowna roznica to ta, ze gdy psy na podworkach czy kennelach zachlystuja sie szczekaniem, ona jest cicha, nawet ja mnie ciagnie do nich. Ze smyczy nie moge spuscic, bo pojdzie zwiedzac.
        Tala na razie jest na podworku, bo nie ma jeszcze wszystkich szczepien.
        Chinook zabieram czasem do parku dla psow. Na poczatku sie jezyla, ale oprowadzilam ja na smyczy, miala okazje bezpiecznego obwachania innych psow i sama byla obwachana i stweirdzila, ze nie sa zagrozeniem, wiec teraz ja puszczam bez smyczy. Ostatnio bawila sie z polrocznym owczarkiem niemieckim. Jego pan rzucal pilke,. ona biegla z nim dla towarzystwa bo nie rozumie idei przynoszenia przedmiotow smile
        Co do diety karmie je tak jak karmilam moje dobermanki-kilka razy w tygodniu surowe cale jajko, mleko (z tym trzeba zbadac, czy nie dostaje biegunki), serki typu twarog, surowe mieso i staly dostep do dobrej suchej karmy.
        Najtansze sa surowe udka kurczakow brojlerow, za opakowanie 5 kg place jakies 6$.
        Sa w domu, traktowane sa jak psy. Maja swoje psie legowisko-stary materac pokryty kocami, maja wiadro z woda bo miska jest za mala na trojke. Maja w scianie psie drzwiczki i moga wycgodzic kiedy chca. Od czterech dni mala w koncu nie robi kup w domu, nauczyla sie wychodzic za potrzeba, tylko jeszcze podsikuje.To naprawde super jak na nie calkiem 3 miesiecznego szczeniaka!
        Z odwiedzajacymi ludzmi sie witaja, liza, skacza (nie da sie oduczyc, niestety, pracuje nad tym caly czas). Ostatnio byl u nas facet od wyceny wymiany centralnego ogrzewania i klimy. Przywitaly sie z nim, pokrecily i poszly sobie. Chinook probowala powachac mu krocze, ale jedna komenda i przestala, przyszla do mnie.

Wczesniej Chinook spala ze mna, Ralf kolo lozka, bo mu za goraco, ale ze szczeniak jest zbyt zywiolowy na spanie razem, szybko, bo w ciagu tygodnia, nauczyly sie ze spia na psim poslaniu w drugim pokoju. Nawet nie probuja juz wejsc do sypialni.
        Naprawde duza zaleta jest ich cichosc. Nie szczekaja, nie wyja jak znudzone psy.
        • malia Re: Chwale sie 2 27.02.21, 20:37
          Załóż jakiegoś bloga, czy stronę i pisz, wstawiaj zdjęcia, same ematki nabiją ci wejścia. Ś;iczny ten biały misiek
          • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 21:31
            Mam bloga o zyciu w Teksasie. Zwierzeta 'included' smile
            • alina460 Re: Chwale sie 2 27.02.21, 21:41
              Ale super szczeniaki! Gratulacje.
              Ten za pół ceny jest the best - dobra oferta smile smile smile
    • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie 2 27.02.21, 21:36
      bialy wilk, super
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 22:39
        Bialy wilk, czarny wilk i moze szary wilk. A na czele Chinook-brazowoszaroczarne niewiadomoco wilkwink
        I biedny Ralf z kupa szczeniakow na glowiesmile
        • majenkir Re: Chwale sie 2 27.02.21, 23:48
          Ja bym wzięła tą przecenioną też... 😅
          • hamerykanka Re: Chwale sie 2 27.02.21, 23:58
            O ile rzeczywiscie sie zgodzi zebym ja splacala w ratach, bo nie dam rady wyskoczyc z 1200$ + 600 prawo rozmnazania.
            Teraz skrobie ze splata Nanuka i wyciagnieciem skads 500 (?) na wysylke...
            Nie byloby tak zle, gdybym nie miala wszystkiego naraz, w jednym czasie! 2100 za Tale, 2600 z wysylka za Nanuka, teraz wziac i odlozyc 1800? uncertain
            • homohominilupus Re: Chwale sie 2 28.02.21, 10:34
              Cudny misiek
            • myelegans Re: Chwale sie 2 28.02.21, 18:56
              rachunki roczne za weta tez spore: wellness, szczepienia, profilaktyka, itd itp, no i do tego z hodowli jak masz szczeniaki, to wszystko sie mnozy....
              • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 15:46
                Oni nie szczepia szczeniakow, w hodowlach czesto nawet nie odrobaczaja, zeby nie placic wetowi. Wszystko jest potem na nowego wlasciciela. Kiedy dostalam Tale, pierwsza rzecz to byla zabranie do weta, sprawdzenie czy jest zdrowa, zaszczepienie i odrobaczenie. Dzis albo jutro znowu jedziemy powtorzyc szczepienie. Znalazlam duza a tania klinike. Za wszystko zaplacilam 60$. W mojej poprzedniej klinice nalegaliby na zrobienie badania krwi, kalu i co tylko, zeby nabic rachunek do 200+$. Rachunek ponizej 100$ byl rzadkoscia, dlatego sie wynioslam.

A propos, zestawilam zdjecia robione w dwutygodniowych odstepach, pierwszego lutego, 14 i 26. Widac jak baba rosnie!
                I dla porownania zdjecie z wczoraj, jak zmienia kolor. Fazowanie, czyli zmiana koloru, jest typowe dla wilkow. Kto wie, jaki bedzie miala kolor w przyszlosci. Mam nadzieje, ze wroci do czarnego!
    • afro.ninja Re: Chwale sie 2 28.02.21, 11:00
      Odbierasz sześciotygodniowego szczeniaka od matki? Bez komentarza.
      • majenkir Re: Chwale sie 2 28.02.21, 15:09
        Autorka wyzej to juz wyjaśniła...
    • umi Re: Chwale sie 2 28.02.21, 19:30
      Na sucha karme uwazaj. Jako uzupelnienie moim zdaniem ujdzie, ale lepiej troche uwazac, bo to dosc syfne jest ogolem. Drogo potem vet wychodzi. Najlepiej hurtem kupic mieso ze sprawdzonego zrodla (koniecznie sprawdzonego, zeby sie nie wylozyc) i zamrozic, skoro i tak tylko Chinook musi miec gotowane. Mozna tez suszyc, ale to wiecej zabawy jest.

Nowy maluch cudo <3 I widze konsekwencje w imionach, co jedno, to bardziej mi sie podoba smile

Nowy maluch cudo <3
      • umi Re: Chwale sie 2 28.02.21, 19:31
        * Dubel sie zrobil, ale podtrzymuje. Niech sie dobrze chowa.
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 17:19
        Wiem, dlatego trzymam sie jednej i sprawdzonej, gdzie pierwszym i drugim skladnikiem sa kurczaki, nie ma wypelniaczy. Jest droga ale warto, bo widac roznice, siersc blyszczy. Po groma ludzie kupuja kolorowe kulki, zeby bylo kolorowo w misce? A daja psu sztuczne barwniki i wypelniacze, zeby te kulki byly i sie trzymaly.
        Zaraz jade do Walmartu polowac na tanie kurczaki!
        Z checia kupilabym pol krowy i nawet rozpytuje wokol. Pociachac moge i sama, bo pomagalam ojcu cwiartowac nielegalnie kupione cielaki, za garazem, za PRLusmile
        • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 17:23
          Mieli trzy pieciokilowe opakowania tylnych cwiartek, od razu zgarnelam, i szesc tacek z zoladkami i sertcami. Na tydzien starczy!wink
          • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 17:25
            A jak mnie Babe kolejny raz wkurzy, uciekajac, kiedy ide do niej ze szczotka, to beda tez mialy 700 kg koniny!!
            • majenkir Re: Chwale sie 2 01.03.21, 17:34
              💀😭😭
              • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 17:53
                A chcesz adoptowac? Placisz za wysylke!!
    • etata Re: Chwale sie 2 28.02.21, 20:41
      👍
    • piesiedwa Re: Chwale sie 2 01.03.21, 15:49
      Piekny!!
    • thea19 Re: Chwale sie 2 01.03.21, 15:52
      szczeniak 6tygodniowy odłączony od matki? No weź, powinien być min 8tyg w nią i rodzeństwem.
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 17:25
        Gdyby to byl pies, calkowicie bym sie z Toba zgodzila.
        • thea19 Re: Chwale sie 2 01.03.21, 18:33
          poczytałam o wilkach - laktacja trwa 6tygodni, młode osiągają samodzielność w wieku 2 lat a szczeniaki norę opuszczają po ponad 2m. Weź mi wyjaśnij jak się to ma do odrywania szczeniaka od matki i rodzeństwa w wieku 6tyg? Co z nauką zachowań?
          • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 19:15
            krytyczny okres socjalizacji z czlowiekiem hybryd przypada na 4-6 tygodni. Jesli by zostawic je z matka, coz, bylyby dzikie i nieufne wzgledem ludzi. Od 3 tygodnia zycia przechodza z butelki na diete stala. Od 6-8 tygdni trwa socjalizacja z innymi psami, stad jesli hodowca wie, zenie masz innych psow, od ktortych szceniak moglby uczyc sie zachowan, zaleca wziecie go w wieku 8 tygodni. To powiedzialo mi dwoch hodowcow od jakis 20 lat w hodowli hybryd.
            Szczegolnie wazne jest w hodowli wysokiej zawartosci wilka hybryd oderwac od matki jak najwczesniej i przejsc na butelke i staly kontakt z czloiekiem. Taki imprinting.
            Czy nie robimy tego samego ze szczenietami psow, odrywajac je w wieku 8-10 tygodni od matki?
            • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 19:16
              Dlatego chce skoncentrowac sie na sredniej zawartosci, 30-50% wilka, zebym nie musiala tego robic.
            • thea19 Re: Chwale sie 2 01.03.21, 19:43
              przecież to nie są dzikie zwierzęta złapane i uwięzione - to są udomowione wilki, skoro i tak szczenią się w ludzkim domu, to siłą rzeczy będą zsocjalizowane z człowiekiem, nie ma potrzeby ich oddzielać przedwcześnie. Po co im butelki? Psów od cycka nie odrywamy, pies z matką jest aż zacznie być na tyle samodzielny, że będzie sam jadł. Odłączenie za wcześnie psa czy kota od matki to gwarancja zaburzeń w zachowaniu, które może uda się nieco naprawić ale nigdy nie będzie ok. Moim zdaniem to tylko przykrywka dla kosztów utrzymania, sama napisałaś, że psów się tam nie ogarnia weterynaryjnie, mięso drogie. Zwyczajne pseudohodowle a nie hodowle z pasji.
              • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 21:12
                Nie szczenia sie w domu. Sa w kennelach.
                Butelka karmi sie od trzeciego dnia zycia, zeby nawiazaly kontakt z czlowiekiem. Od 4 tygodnia wystawia na wiecej bodzcow, bo wilki sa z natury plochliwe i lekliwe.
                W kazdym razie poprosilam o poczekanie nastepne trzy tygodnie, bo chciala wyslac 5 tygodniowa. Mnie tez sie to nie podobalo.
                Kiedy mialam dobermany, zawsze byly 8-9 tygodniowe zanim sie je odbieralo.
                Jestem bardzo poczatkujaca. To co inni robia, nie znaczy ze ja tak bede robila, mysle ze wypracuje wlasny system skoro hybrydy sa w domu, spia ze mna. No i jak pisalam, nie bede sie pakowac w wysokoprocentowe mixy, bo nie mam na to doswiadczenia. I mam wczesna nastolatke w domu i nie chce ryzykowac.
                • 3-mamuska Re: Chwale sie 2 02.03.21, 23:58
                  hamerykanka napisała:

> Nie szczenia sie w domu. Sa w kennelach.
                  > Butelka karmi sie od trzeciego dnia zycia, zeby nawiazaly kontakt z czlowiekiem
                  > . Od 4 tygodnia wystawia na wiecej bodzcow, bo wilki sa z natury plochliwe i le
                  > kliwe.
                  > W kazdym razie poprosilam o poczekanie nastepne trzy tygodnie, bo chciala wysla
                  > c 5 tygodniowa. Mnie tez sie to nie podobalo.
                  > Kiedy mialam dobermany, zawsze byly 8-9 tygodniowe zanim sie je odbieralo.
                  > Jestem bardzo poczatkujaca. To co inni robia, nie znaczy ze ja tak bede robila,
                  > mysle ze wypracuje wlasny system skoro hybrydy sa w domu, spia ze mna. No i ja
                  > k pisalam, nie bede sie pakowac w wysokoprocentowe mixy, bo nie mam na to doswi
                  > adczenia. I mam wczesna nastolatke w domu i nie chce ryzykowac.
                  >

Boże co za bzdury.
                  Jak się chce szczeniaki socjalizować wystarczy trzymać matkę w odpowiednich warunkach ,a nie w klatkach.
                • umi Re: Chwale sie 2 03.03.21, 11:30
                  Moim zdaniem (na podstawie Twoich wpisow) do rozmnazania "nadaje sie" Chinook. Nie wazne ile ma wilka. Gdyby nie ilosc porzuconych psow, ktorych nikt nie chce, ja bym po niej bez wahania zaklepywala. Jesli masz kontakt z prawdziwymi psiarzami, moze sprobuj sie zorientwoac, by chcieli male po niej. I wtedy dobierz rownie madrego samca do pary. Moim zdaniem to cudo bedzie i spelnienie marzen dla wielu. Tylko takich malych szkoda dac byle komu, bo sp.prza i tylko gorzej bedzie. Z Twoich opisow ona sie zachowuje jak naturalne psie rasy, a jest wilkiem z wygladu. Nie znam sie na hybrydach w ogole, wiec mozliwe, ze trafie jak kula w plot, ale chyba ten sposob hodowli ktory opisalas test troche... eee... drastyczny (zeby nie napisac lekko hooyowy). Masz wiedze o psach, wiec mysle, ze jak nabierzesz doswiadczenia mozesz sporo poprawic. Wg mnie nie trzeba mlodych odrywac od matki, nawet u dzikich zwierzat 100% jesli ta matka funkcjoonuje jak czlonek rodziny. Wiem, ze mieszance wilka z psem hodowane w ogrodach zologicznych byly nieufne wobec ludzi i dziedziczyly raczej wilcze, nie psie cechy, wiec moze stad ta schiza z butelka. Nie wiem, czy zamiast kombinowac z innymi, ktore sie moga okazac mniej trafione, nie lepiej dac Chinook sie rozmnozyc. Albo chociaz sprawdz rodzicow tych szczeniakow, po rodzicach mozna troche przewidziec charakter. I trzymam kciuki, zeby sie je normalnie dalo odchowywac przy matce i ludziach, bez klatek (chociaz przyznaje, ze nie wiem, czy to dobry pomysl. Tak w ciemno, to z Chinook wyjdzie, a z Tala moze nie wyjsc, chociaz strzelam tongue_out).
                  • hamerykanka Re: Chwale sie 2 03.03.21, 15:43
                    Dzieki. Mam nadzieje zrobic Chinook test, po ktorym wyjdzie ile ma wilka. Z wygladu przypomina wilczaka czechoslowackiego, gdyby jej morda byla biala a nie czarna po owczarku. Jest podobnej do niego budowy i wielkosci.
                    Zobaczymy jak sie Tala bedzie zachowywac jak dorosnie do powiedzmy roku. Moze byc tak, ze zmieni sie bardzo na plus. Nie bardzo pamietam jaka byla Chinook, ale pamietam pogryzione rece cale w szramach, bo gryzla mocno. Wiem na pewno ze Chinook tez nie byla przytulasna jako szczeniak. Teraz, to jest chodzaca przylepa i milosc do kazdego, choc jest zdecydowanie 'moim psem', Corke kocha, ale nie tak jak mnie. Jest moim psem na PTSD i ataki paniki, wyczuwa, przychodzi i kladzie sie obok tak, zeby czesciowo lezec na mnie. Zloto nie pies.
    • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 19:18
      Dzis dostalam drugie zdjecie 'mojego' szceniaka od hodowczyni z poludniowego Teksasu. Trzyma jej maz, szczeniak ma 7 tygodni. Suczka.
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 19:19
        Znalazlam zdjecie rodzicow i dziadkow Nanuka, bialego misia. Nie mam zdjecia rodzicow ojca, ale poprosze.
      • sofia_87 Re: Chwale sie 2 01.03.21, 21:23
        Już się nie obawiasz, że samice będą walczyć ze sobą gdy dorosną?
        • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 23:05
          Czytam bloga posiadacza wilkopsow i to wcale nie jest pewne, ze beda walczyc, i nie jest to udowodnionym tez faktem, ze tylko jedna para bedzie sie rozmnazac. Tak wiec zobaczymy jak pojdzie wprowadzenie. Jesli zaczna sioe gryzc-rozdziele i zbuduje oddzielna zagrode. Jesli beda sie lubic jak Chinook z Tala i spac wspolnie, to nie.
          • hamerykanka Re: Chwale sie 2 01.03.21, 23:07
            www.wolfdogproject.com/packdynamics.htm
          • sofia_87 Re: Chwale sie 2 02.03.21, 08:46
            Oby wszystko było ok i stado zaakceptowalo kolejną dwójkę maluchów ☺
    • szybki-lisek Re: Chwale sie 2 02.03.21, 08:41
      Wspaniale wyglądają te psy, Hamerykanko😍 i świetne hobby, chociaż chyba kosztowne
      • hamerykanka Re: Chwale sie 2 02.03.21, 15:21
        Kosztowne jest, nie powiem. Ale mysle, ze uda misie rozwinac hodowle. Warunki mam.
        Tak sobie dzisiaj myslalam, jak bardzo jednak roznia sie od psow. Taki szczeniak bylbyszczesliwy i merdal ogonem, ze jest CZLOWIEK! i ze ten czlowiek go przytula.
        Tala ma gdzies przytulanie, a kiedy przytulanie sie przeciaga, zaczyna warczec.
        Dla psa czlowiek jest najwazniejszy, szczeniak zwykle za nim podaza, chce z nim byc, adoruje.
        Tala ma to gdzies.Zachowuje sie bardziej jak kot. Czlowiek to dostawca jedzenia, potem sie go ignoruje.
        Pies bedzie szczesliwy lezac kolo pana. Tali to obojetne. Spi tam, gdzie chce, czasem jest to moje lozko, bo tam bylo wygodniej.
        Nadmiar jedzenia 'zakopuje' po katach.
        Szybkie jest przechodzenie od zamerdania i lizniecia po twarzy do zmarszczenia nosa i dziabniecia w nos. Trzeba byc szybkim zeby czytac zmiany nastroju.
        Widac niepsie w tym wqieku podejscie do rozwiazywania problemow. Kiedy wczoraj corka jadla smazona rybe, Tala usilowala siegnac do talerza z roznych satron, z podlogi, potem wlazla na krzeslo, ktore bylo dosuniete do stolu i usilowala z krzesla dostac sie do stolu. Nie widze trzymiesiecznego szczeniaka psa, robiacego takie rzeczy.
        Wita kiedy przychodze do domu, nawet z prac okolodomowych, ale po przywitaniu idzie sobie, zamiast owijac sie kolo czlowieka jak robilby to psi odpowiednik.
        Nie zaprasza do wspolnej zabawy, aportowanie jest jej obce.
        Jest bardzo niezalezna, bardzo mi przypomina kota w zachowaniu. Sama sie soba zajmuje, nie zalezy jej na zabawia z czlowiekiem. W zasadzie nasz kot jest bardziej psi w zachowaniu niz ona.
        Ciekawe czy jej tak zostanie, czy zostanie przylepa jak Chinok, ktora jest moim cieniem.
        • hamerykanka Re: Chwale sie 2 02.03.21, 15:40
          Wczoraj smazylam ryby. Wszystkie psy przyszly do kuchni, wiec dostaly po kawalku surowego. Chinook i Ralf zjadly, Tala upuscila na podloge i zaczela sie w niej tarzac...
        • szybki-lisek Re: Chwale sie 2 02.03.21, 22:15
          I odpowiedziałaś na wszystkie moje niezadane pytania! To właśnie mnie ciekawiło, jakie one są w "użyciu " codziennie z człowiekiem. Czy śpią z wami w domu? Czy zawsze można czuć się bezpiecznie w towarzystwie dorosłego wilka, czy raczej trzeba być czujnym? Tak czy inaczej, wyglądają cudnie, majestatycznie. Życzę wam powodzenia i sukcesów w nowym przedsięwzięciu!
    • 3-mamuska Re: Chwale sie 2 02.03.21, 23:52
      Kto takiego malucha odłącza od matki?
      Jakiś pseudohodowca....🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
      • kot9 Re: Chwale sie 2 03.03.21, 10:20
        Hamerykanko , możesz podać nazwę firmy od której kupujesz karmę dala swoich psów.
        • hamerykanka Re: Chwale sie 2 03.03.21, 15:36
          Z przyjemnoscia!
          www.chewy.com/bil-jac-large-breed-puppy-chicken/dp/168840
    • hamerykanka Re: Chwale sie 2 05.03.21, 16:23
      Moj 'wilk' wlasnie skonczyl pierwszy miesiac. Je rozciapana karme dla psow w kozim mleku i mielone mieso na hamburgery.
      Jego oczy sa juz bardziej bystre i przytomne! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka