Dodaj do ulubionych

Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz

02.03.21, 17:17
Z jakich projektow/programów skorzystaliscie/korzystacie w ramach NFZ? W mojej poradni jest tylko kardiologiczny, dotyczy pacjentów, którzy mają, np. 30/35/40/45 itd. Lat. Podzielcie się wiedzą. Jeśli nie ma w danym województwo, można jechać do sąsiedniego? Co się liczy, zameldowanie? Czy można gdzieś czasowo przebywać i skorzystać z takiego programu?
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 17:32
      Cytologia, kolonoskopia, mammografia. Te są chyba w całym kraju. Są widełki wiekowe.
    • lwica_24 Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 17:45
      Programów jest mnóstwo, oprócz programu kardiologicznego ( Sercu na ratunek program KORDIAN) program profilaktyczny HPV ( szczepienia dziewcząt i chłopców w wieku 12 lat); program wczesnego wykrywania RZS; program wczesnego wykrywania cukrzycy, wspomniany program profilaktyki raka piersi ( mammografie), szyjki macicy ( cytologia), kiedys był program profilaktyki chorób odtytoniowych i drugi wczesnego wykrywania gruźlicy.
      Mniej się wie o programach lekowych , ale to trochę inna bajka.
      • memphis90 Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 18:58
        Program szczepień HPV leży i kwiczy aktualnie...
        • daniela34 Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 19:00
          Właśnie,, Memphis, a jest jakiś program? Warszawa finansuje, to wiem. Ale chodzi mi o ogólnopolski
          • memphis90 Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 19:41
            Do zeszłego roku były gminne/miejskie programy. Były wytypowane przychodnie, wyznaczone roczniki zgłaszały się na szczepienia. Od zeszłego roku nikt nic nie wie, przynajmniej u nas...
            • daniela34 Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 19:45
              Tak mi się właśnie wydawało sad
    • iliri Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 18:54
      Co roku w calejPolsce można wykonać przesiewowe badania w kierunku jaskry w ramach Światowego tygodnia jaskry.W tym roku będą się odbywać między 7 a 13 marca. Mize ktoś skorzysta😀
      • karme-lowa Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 19:00
        iliri napisała:

> Co roku w calejPolsce można wykonać przesiewowe badania w kierunku jaskry w ra
        > mach Światowego tygodnia jaskry.W tym roku będą się odbywać między 7 a 13 marca
        > . Mize ktoś skorzysta😀
        Dobrze wiedzieć. Dziękuję.
    • ivaz Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 20:01
      Jest jeszcze masa programów profilaktycznych dofinansowanych z funduszy unijnych w ramach Działania 5.1 np. tutaj profilaktyka w kierunku nowotworów skóry, wco.pl/ppns/, są też programy w zakresie profilaktyki nowotworów głowy i szyi, RZS, profilaktyki chorób odkleszczowych, depresji poporodowej, Profilaktyki chorób naczyń mózgowych, Profilaktyki nowotworów płuc, POCHP, Profilaktyki nowotworów wątroby i wiele innych, zazwyczaj w każdym województwie prowadzone są badania profilaktyczne
      • ivaz Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 20:06
        Dodam jeszcze ze w przychodniach POZ, które włączone są do realizacji programów, powinny wisieć plakaty informujące, jakim badaniom profilaktycznym w danej przychodni można się poddać w ramach programów UE
    • 35wcieniu Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 20:13
      Z żadnego.
      Regularnie dzwoni do mnie automatyczna sekretarka z zaproszeniem na badanie żył w nogach, o innych nie wiem.
    • ela.dzi Re: Programy profilaktyczne /przesiewowe, nfz 02.03.21, 21:22
      Tylko szczepienia na pneumokoki dla dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka