Dodaj do ulubionych

Toaleta turystyczna

02.05.21, 08:33
Zamierzam kupic toaletę turystyczną na działkę mam pytanie, w jaki sposób ją opróżniać żeby nie mieć odruchu wymiotnego? Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 09:10
      A dokąd zamierzasz ją opróżniać?
      • little_fish Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 09:26
        O to samo chciałam zapytać. Będziesz z nią do domu jeździć co kilka dni?
        • ajaksiowa Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 09:41
          Nie lepiej postawić sławojkę na działce?
          • januszekxxl Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 09:44
            ajaksiowa napisała:
            > Nie lepiej postawić sławojkę na działce?
            >

A to legalne jest?

• ajaksiowa Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 15:30
              Nielegalne WC na działce?
              • little_fish Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 15:35
                No, taka sławojka to fiołkami pachnie...
              • alicia033 Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 15:39
                ajaksiowa napisała:

> Nielegalne WC na działce?

Oczywiście:
                www.dostudni.pl/wc-na-dzialce-przepisy-2020,b85.html
                Zbiorniki na fekalia muszą być zamknięte, drewniana budka z dziurą w ziemi jak to dawniej się stawiało jest nielegalna.
                Można sobie toitoi'a czy inną turystyczną toaletę postawić. Utylizacja nie jest kłopotliwa ani przykra - są do nich środki, które rozkładają efekty pracy układu pokarmowego do prawie bezwonnej, płynnej postaci. Bez problemu można je np. wylać do domowej kanalizacji.
                • little_fish Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 15:52
                  Z tą bezwonnością można dyskutować 😉 natomiast ja rozumiem, że na tej działce kanalizacji nie ma, dlatego zapytałam czy autorka zamierza z tą kasetą jeździć co kilka dni do domu?
                  • alicia033 Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 16:02
                    little_fish napisała:

> Z tą bezwonnością można dyskutować 😉

nie ma o czym.
                    Te środki, z którymi miałam do czynienia, przy otwieraniu pojemnika miały w pierwszym momencie zapach amoniaku - po pierwszym razie człowiek załapywał, że nie należy pchać nosa w otwór. Najlepiej było odkręcić jeszcze na powietrzu i zakręcić znowu. Wtedy wylewając w domu zawartość wrażeń węchowych nie było.

> kanalizacji nie ma, dlatego zapytałam czy autorka zamierza z tą kasetą jeździć co kilka dni do domu?

może zamierzać. Jak to np. weekendowe pobyty to przy czterech osobach całość zawartości oscyluje w ok. 20 litrach.
                    • little_fish Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 16:15
                      Znam te środki. Używam od kilkunastu lat. I znam też takich, u których wywołują odruchy wymiotne. Więc to zapewne sprawa indywidualna.
                      Oczywiście, że można sobie kasetę brać do domu - dlatego pytałam czy tak zamierza robić. Przy krótkich pobytach to się jakoś sprawdzi.
        • taki-sobie-nick Re: Toaleta turystyczna 03.05.21, 00:35
          Ja rozumiem, że działki bez kanalizacji są tanie, ale to jednak przesada.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 15:40
        W wykopany w ziemi dół.
        • ajaksiowa Re: Toaleta turystyczna 02.05.21, 17:42
          nigdynigdynigdy84 napisała:

> W wykopany w ziemi dół.

można zainstalować plastikowe szambo z pokrywą i tam wylewać fekalia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka