izabela1976 06.07.21, 14:18 Czy ktoś może mi wytłumaczyć gdzie jest różnica? Czas przejazdu podobny. Córka chce wycieczkę intercity, bo nigdy nie jechała. Ale może pendolino lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo001 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:22 Taka jak między Boeingiem a Lotem Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 18:28 Lot lata boeingami, także pudło. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 19:25 szara.myszka.555 napisał(a): > Lot lata boeingami, także pudło. Nie zrozumiałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 19:23 tanebo001 napisał: > Taka jak między Boeingiem a Lotem > Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:24 Pendolino to Pendolino; IC to różny standard wagonów - od zwykłych przedziałowych i bezprzedziałowych po Stadlery i Darty. Pendolino ma określenie EIP; ekspresy IC mają określenie EIC. Różnicy nie ogarniają nawet babki w kasach bo ze trzy miechy temu babka na dworcu we Wrocłąwiu powiedziała mi, że sprzedaje bilet na Pendolino a sprzedałą włąśnie na ekspres - jak to określił konduktor "prawie Pendolino". Cena też jest podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:24 Pendolino to po prostu model pociągu (tak w skrócie) w PKP to Express Intercity Premium, nie wiemy co Wam podstawią jako zwykłe intercity - może nowy i wygodny pociąg, a może nie. Pendolino są nowe, wygodne i czy "lepsze"? Co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:45 No chyba tylko jest znaczna różnica, jak IC przyjedzie z przedziałami. Te bezprzedziałowe IC jak dla mnie bomba, róznicy między pendolino w środku żadnej. Jechałam raz pendolino i jedyny ekstras to kawa gratis. No, przejazd też był szybszy (IC z Wawy do Kato niecałe cztery godziny, a EIP jechałam 2,5 godziny). Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 15:34 ponis1990 napisała: > Te bezpr > zedziałowe IC jak dla mnie bomba A dla mnie koszmar mało miejsca na nogi i poza wagonem ciszy - głośno. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 19:36 Jak moze byc malo miejsca na nogi, skoro umieszczasz je pod siedzeniem pasazera, a w przedzialowcu masz w tym miejscu kolana jakiejs obcej osoby? Bezprzedzialowce sa super. Tylko dla rodziny z dziecmi bralabym przedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:32 Jak znasz numer pociągu to jest duże prawdopodobieństwo, że zestawienie wagonów znajdziesz na www.vagonweb.cz/?lang=pl Pendolino w zasadzie nie jest wcale lepsze niż flirty czy darty, tyle fajnie, że w Pendolino w wagonie nr 8 jest strefa ciszy, co jest cudownym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:33 Mamy to jeszcze w fazie planów, więc zakup biletów przed nami Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 16:44 Pendolino w zasadzie nie jest wcale lepsze niż flirty czy darty,(...) Moim zdaniem, pendolino znacznie mniej trzeszczy niż krajowe wynalazki i ma wygodniejsze fotele. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:41 Obecnie praktycznie żadna roznica, intercity ma świetne wagony bezprzedziałowe, czysto, klima, wifi. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:44 Ma albo nie ma, zależy jak trafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 14:46 Chyba mam szczescie, bo cały czas jeżdzę takimi ;p Ale trasą też w kółko jedną i tą samą, i wiecznie ten sam pociąg jest podstawiany, pewnie to też ma znaczenie. Teraz jedziemy na Wrocław i też jest wagon bezprzedziałowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 16:27 Nie żeby to miałoby być powodem wyboru, ale była jeszcze różnica w poczęstunku. Ale teraz już chyba i tu i tu w 2 klasie tylko woda. Nie wiem, czy to z powodu pandemii, czy pod jej pretekstem Strefa ciszy jest super, ale chyba nie na wycieczkę z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 16:42 taaa, Jechałam takim IC z Poznania do Warszawy, który przenosił w czasie. Cofnęłam się do lat 90-tych (pociąg z PRLu, brak klimy, brak wody w toaletach itd). Fakt- czas przejazdu krótki, ale podróz koszmarna. Był upał i całą drogę przestałam na korytarzu, bo w przedziałach nie dało się wytrzymać. To bylo 2 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 18:08 Jechałam ostatnio IC. W jedną stronę bezprzedzialowy wygodny wagon, stolik, kontakt, podpórka po nogi, rozkładany fotel. W drodze powrotnej podstawiony stary, przesiakniety fajami jeszcze chyba PRLu, przedziałowiec. Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 19:29 imho, pendolino jest zawsze bezprzedzialowy i możesz sobie wybrać miejscówkę z mapy wagonu Zwykły Intercity to często przypadek - czasami są wagony z przedziałami czasami bez Ja uwielbiam pojedynczy fotel ze stolikiem w pendolino (jeżeli jadę sama) Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 20:15 Intercity to jest nazwa przewoźnika. Kategorie pociągów dalekobieznych są następujące: Express intercity Premium (EIP), czyli pendolino Express intercity (EIC) wagonowy pociąg najwyższej kategorii, ma wagony przedziałowe i bezprzedziałowe Inter City (IC) zazwyczaj na elektrycznych składach zespolonych typy Flirt lub Dart Twoje Linie Kolejowe (TLK) wagonowy szrot i najgorszy syf, nawet Warsu nie ma Zamiennikiem pendolino dla dziecka może być IC na składzie zespolonym. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Intercity a pendolino 06.07.21, 20:47 A w którym to ostatnio nie działały toalety? Odpowiedz Link Zgłoś