18.05.24, 13:29
Bo emama wie wszystko smile
Kto wie co dają do jedzenia/picia w pendolino? Chodzi mi o to, co jest w cenie biletu.
Tylko jeśli ktoś jechał ostatnio, bo podobno się zmieniło.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pendolino 18.05.24, 13:44
      W cenie biletu??
      W życiu nie widziałam, żeby coś darmo dawali w pociągu.
      • panna.nasturcja Re: Pendolino 18.05.24, 14:12
        To poczytaj o Pendolino, pierwsza klasa.
      • ichi51e Re: Pendolino 18.05.24, 14:17
        W pierwszej klasie w cenie jest posiłek. Jakoś muszą cenę usprawiedliwić w obliczu tego że jedzie z prędkością ekspresu
      • leosia-wspaniala Re: Pendolino 18.05.24, 20:11
        Widzisz, jak mało widziałaś. Wodę dają w pendolino i w IC.
        • droch Re: Pendolino 19.05.24, 01:24
          Nie, nie w IC tylko EIC/ EC.
      • escott Re: Pendolino 19.05.24, 23:10
        Kiedyś w zwykłych ekspresach był napój i duży wafelek, w drugiej klasie. Potem poczęstunek redukowali, a teraz jest tylko w pendolino.
    • marta.graca Re: Pendolino 18.05.24, 14:07
      Jedna butelka wody, nie tylko w Pendolino, ale i w każdym intercity. Ponadto w pierwszej klasie każdy pasażer otrzyma poczęstunek: dwa napoje (ciepły i zimny – kawę lub herbatę oraz wodę mineralną, sok lub colę), a także posiłek z dedykowanego menu
      • panna.nasturcja Re: Pendolino 18.05.24, 14:15
        Marta, dzięki, to właśnie wyczytałam o tej pierwszej klasie, chodzi mi o to czy ktoś jechał i wie czym to się konkretnie objawia.
        • ichi51e Re: Pendolino 18.05.24, 14:20
          Wydaje się że jest to chyba jeden posiłek z menu wars więc musisz szukać menu warsa. Mi w aplikacji warsa pokazuje to samo menu w pendolino co w normalnym
          • feniks_z_popiolu Re: Pendolino 18.05.24, 14:30
            Pod warunkiem, że Wars akurat nie ma awarii. Co mi się rok temu zdarzyło w Pendolino. Ciepłego nic nie było i oczywiście do miejsca też nie można było nic zamówić.
            • thank_you Re: Pendolino 19.05.24, 01:49
              Lepsza awaria Warsu niż klimatyzacji. A jak wygląda otwieranie okien w Pendolino to wie każdy, kto miał taką przygodę.
              Przy 35 st… na zewnątrz… to była pułapka 🥹
          • panna.nasturcja Re: Pendolino 18.05.24, 14:33
            Ichi, dzięki!
        • marta.graca Re: Pendolino 18.05.24, 14:21
          Ja jechałam tylko drugą, ale wydaje mi się, że już ktoś mi o tej przekąsce w pierwszej klasie wspominał.
        • jkl13 Re: Pendolino 18.05.24, 20:41
          Mąż ostatnio jechał, 1 klasą. Oprócz napojów ciepłych i zimnych (po 1 sztuce każdego rodzaju) jest też danie z karty, chyba 3 do wyboru. Dla 1 klasy jest też dodatkowy wars i kelner oddelegowany tylko dla wagonu 1 klasy, więc można sobie zamówić dania dodatkowo płatne, przyniesione "do stolika".
          • jkl13 Re: Pendolino 18.05.24, 20:42
            I słodka przekąska, typu prince polo. Mąż poprosił o 2 wafelki i dwa dostał, więc obsługa podchodzi dość elastycznie do potrzeb pasażerów smile
          • brzoza100 Re: Pendolino 18.05.24, 23:21
            W drugiej klasie też tak można zamówić " do stolika: płatne dodatkowo 2 zł, córka zamawiałam zestaw śniadaniowy.
      • brzoza100 Re: Pendolino 18.05.24, 14:22
        W każdym intercity na pewno nie. Jechałam pendolino w jedną stronę to była woda gratis, klimatyzacja działała, było wifi, pani co jakiś czas zbierała śmieci. W drugą stronę jechałam już zwykłym TLK i nic nie dawali, klimatyzacji nie było, nawet gniazdek nie było a są w prawie każdym zwykłym osobowym.
      • droch Re: Pendolino 19.05.24, 01:25
        Jedna butelka wody, nie tylko w Pendolino, ale i w każdym intercity.

Nie.
      • zosia_1 Re: Pendolino 19.05.24, 06:57
        Z "dedykowanego menu" ?
    • imponderabilia20 Re: Pendolino 18.05.24, 14:08
      Jechałam w marcu 2 klasą z Warszawy to dawali tylko wodę. W pierwszej jest chyba jakiś posiłek + coś poza wodą. Ale na wejściu zagrała muzyka klasyczna. Gratis.
    • furiatka_wariatka Re: Pendolino 18.05.24, 14:17
      W pociągu typu eip dają w drugiej klasie wodę, a w pierwszej klasie nie wiem, może coś jeszcze dodatkowo do wody?
      • panna.nasturcja Re: Pendolino 18.05.24, 14:34
        Wedle opisu dają ciepły posiłek, dlatego pytam.
    • chococaffe Re: Pendolino 18.05.24, 17:54
      w menu 1 klasy są zwykle brioszki - dwa rodzaje: z kurczakiem i wegetariańskie (nie wegańskie). IMHO jedne z najlepszych gotowców kanapkowych. Plus napoje (woda i kawa/herbata). To w cenie, a poza tym mogą ci przynieśc zamówione danie z Warsu
      • panna.nasturcja Re: Pendolino 18.05.24, 21:29
        Dzięki!
      • thank_you Re: Pendolino 19.05.24, 01:51
        Dokładnie! smile
    • violent_green Re: Pendolino 18.05.24, 20:16
      W zeszłym roku dawali herbatę/kawę i bułeczki z czymś wege lub niewege. Nie pamiętam dokładnie, co to było, ale na pewno się tym nie najesz. Przed pandemią dawali normalne danie obiadowe, ale to se ne vrati.
    • misiamama Re: Pendolino 19.05.24, 10:14
      na majówce w pendolio dawali (do wyboru) ciasto miodowe, brioszki z serem plesniowym i żurawiną, sałatkę z kurczakiem, coś jeszcze nie pamiętem co. Kawa ohydna jak zawsze, herbata, woda, sok do wyboru.
      • panna.nasturcja Re: Pendolino 19.05.24, 12:24
        Dziękuję za „świeżą” informację smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka