Dodaj do ulubionych

Kolorystyka elewacja/okna/dach

02.08.21, 22:48
Co wg Was wygląda najlepiej w przypadku domu na wsi, na terenie lekko zalesionym, w ogrodzie z przewagą drzewek iglastych, trawy i pnączy różnego rodzaju, na elewacji deska szalunkowa w kolorze sosna, a okna muszą być PCV. Wybieracie:
1. Dach antracyt+ okna antracyt (czy to pasuje do sosny?)
2. Okna kolor drewna (jakiego?) + dach dachówka brązowa
3. Okna jasna zieleń + dachówka ciemna zieleń
4. Inne zestawienia?
Mile widziane uwagi z życia wzięte, Wasze zachwyty, lub efekty ble.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 02.08.21, 23:05
      Antracyt jest okropny.

Dlaczego dachówka ma powtarzać kolor okien? Czemu nie okna jasnozielone, a dach brązowy?
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 20:18
        Dlaczego uważasz, że antracyt jest okropny?
        Mnie się podoba, ale uważam, że za 5 lat to będzie taki obciach jak pasteloza z lat 90.
    • solejrolia Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 02.08.21, 23:11
      1 lub 2. I oba rozwiązania są ładne, ale co konkretnie wybrać, to trzeba by było widzieć całość.

3 odpada. to moim zdaniem jakaś masakra. Chyba, że to chatka drewniana, w stylu sielskim, wiejskim. Do tego okiennice, i tego typu klimaty.
    • bialeem Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 02.08.21, 23:19
      Okna drewniane, zielona dachówka.
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 02.08.21, 23:43
        Ale drewniane w jakim kolorze? Pod kolor szalówki? Moim zdaniem będzie się bardzo odznaczał plastik tych okien na prawdziwym drewnie.
        • bialeem Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 02.08.21, 23:46
          Aaaa sory nie doczytałam, że szalunek sosnowy. To wal na zielono też okna.
          Czemu plastik okien?
    • hrabina_niczyja Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 02.08.21, 23:55
      Dach ciemna zieleń, okna mogą być białe lub ciemno brazowe plus okiennice w kolorze zieleni.
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 00:52
        Ciemnobrązowe są bardzo ładne, ale nie PCVki, te wyglądają okropnie.
        • hrabina_niczyja Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 19:23
          Ale wiesz, że są pcvki i pcvki. Ja widziałam już ciemnobrązowe pcvki i akurat były ładne.
          • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 20:17
            To prawda. Dlatego przed dokonaniem wyboru koniecznie muszę je zobaczyć na żywo, a nie jakieś wzorniki, bo różnice są ogromne.
    • thea19 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 02.08.21, 23:55
      do lasu pasuje ciemny dach w kolorze ciemny brąz lub grafit, okna do drewna drewniane, żaden plastik. Zanim się wybierze kolory, to trzeba sprawdzić czy zgadzają się z lokalnym mpzp lub wz
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 00:50
        Problem w tym, że nie mogą być drewniane, bo okrutnie podrożały
        • thea19 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 00:54
          wszystko podrożało
    • gryzelda71 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 08:54
      Na wsi, przy drodze, wśród sosen stoi prawie biały domek z antracytowym dachem i oknami, drzwi wejściowe też w takim kolorze. Wygląda dobrze, lepiej niż dom sąsiada z zielonym dachem.
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 10:42
        No tak, pobielone ściany wyglądają dobrze do antracytu, ale tu będzie sosna, która z czasem żółknie i jest coraz bardziej brązowawa.
        • maeve_binchy Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 18:42
          To tylko szary. Brazowy z zolcia sosny wyglada jak jak sracz... No, sorry, ale to okropne polaczenie. Musisz uspokoic sosne czyms chlodnym i neutralnym, wlasnie szaroscia.
    • picathartes Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 10:57
      Ja bym poszła w bardziej neutralny dach, za to białe okna + zielone drewniane okiennice.

https://www.thespruce.com/thmb/jMkNf8ZH7e2Evc116ETOShwN4xA=/1625x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc()/color-green-482195521-5a2af2e09802070037c4210e.jpg

Zielony dach - moim zdaniem - rzadko dobrze wygląda; najczęściej efekt jest przerysowany:

https://i1.wp.com/decorationlove.com/wp-content/uploads/2016/04/Farmhouse-Exterior-Design-with-Green-Metal-Roof-Colors.jpg
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:12
        Masz rację z tym zielonym dachem. Na tych obrazkach widać doskonale różnicę. Jeszcze ta blacha.
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:14
        Przy czym wg mnie białe okna odpadają, bo architektura domu opiera się właśnie na nich, tzn jest tych okien bardzo dużo, więc białe będą za bardzo oczojebne. Przy trzy skrzydłowych balkonach okiennice odpadają niestety.
        • bialeem Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:33
          W tym pierwszym klinkier robi robotę. Szalunek z antracytem będzie wyglądał bardziej stodołowato.
    • asiairma Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:20
      Zależy od stylu domu. Dla nowszego bym wybrała 1 lub 2. Dla remontowanego starszego 2 lub 3.
    • bo1 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:42
      Dach i okna - lekko przygaszony kobalt. Z tym że okna trzeba by zrobić dwukolorowe, od wewnątrz białe, bo kobalt w aranżacji pomieszczeń będzie trudny. A jak nie, to okna dokładnie w kolorze desek szalunkowych, ale też białe od wewnątrz. Ryzyko jest takie, że "sosnowa" okleina okien może się z upływem czasu przebarwiać inaczej niż deski szalunkowe. I trzeba sprawdzić, czy miejscowe władze mają wytyczne co do kolorystyki zabudowy. W wielu krajach są na to odpowiednie przepisy.
      • gryzelda71 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:47
        Koaltowy dach hmmmmmm
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:49
        Kobalt? Gryzie się z zielenią, lasem. Chyba nie...
      • jowita771 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:57
        A ja się zastanawiałam, po kiego grzyba ktoś produkuje te dachy w odcieniach niebieskiego, przecież to się tak fatalnie komponuje z otoczeniem, że chyba nikt tego nie kładzie.
    • edelstein Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:54
      Jak nie wiadomo jak dom wygląda to można tylko gdybać
      • edelstein Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:55
        Przypominają mi się od razu klienci, chciałbym zrobić podłogę jaki kolor by pasował?tylko ja nie widziałam gdzie ta podłoga ma być.Poza tym część ludzi to daltoniści, mówią,że mają białe meble,a mają kremowe np
    • myfaith Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 11:54
      Lepiej sprawdź mpzp jakie kolory wolno mieć ma dachu i elewacji 🙂
      Btw - elewacja z desek to chyba riski biznes zwłaszcza w pobliżu lasu - wilgoć, zielony osad no i dzięcioły - słowem dużo corocznej pracy i kosztów
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 12:02
        Mpzp jest ok- wszystko można mieć, z wyjątkiem chyba tylko niebieskiego dachu. Co do kształtu są wytyczne, co do koloru nie.
    • hadron-plus Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 12:11
      Nie wiem czy w twoim guscie ale wrzuć na wyszukiwarkę domy skandynawski styl. Drewno elewacji jest pomalowane na jakiś kolor np. czarny, dach czarny, białe okna, białe okiennice.
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 12:17
        Tak, myślałam nad tym. Skandynawskie domki mają elewację pomalowane na kolory. Podoba mi się połączenie bordowa elewacja, białe okna, ciemny dach. Wtedy też oszczędzam na oknach, bo białe najtańsze😉
        Ale surowe deski w kolorze naturalnym są takie piękne! Zwłaszcza satynowane przez czas. Nie wiem, co robić, tyle możliwości, a efekt końcowy to loteria.
        • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 12:18
          Satynowane miało być.
          • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 12:18
            Spatynowane, co za słownik durny?!
        • solejrolia Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 14:38
          W mojej okolicy jest dom jednorodzinny, na styl skandynawski, na elewacji deska pomalowana na bordowo, plus białe okna, i inne białe wykończenia, a dach grafitowy. Wygląda to ekstra.
          Ale ten dom rzeczywiście wpisuje się też w okolicę, i nie odstaje od innych okolicznych domków, ( wszystkie mają podobne pokrycia dachowe, i większość ma białą/ szarą elewację. A to jest tak neutralna kolorystyka, że to bordo akurat tam pasuje).
          • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 15:40
            Dumam nad tym bordo, bo będzie mi pasowało i do stylu/kolorów wewnątrz i wizja czerwonej winorośli jesienią na tym, Piękna. Jedyne, co mnie odstrasza, to duża ilość białej stolarki. To może być zbyt pstrokate.
    • joaaa83 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 12:36
      4. ponieważ żadne z powyższych nie wydaje mi się trafione. Chyba, że to dom w bardzo nowoczesnym stylu, futurystycznym, to wtedy 1. może być ciekawie

Pomyśl nad dachówką ciemnobrązową, a okna jasne - zieleń, beż.
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 15:42
        Ciemny brąz dach też biorę pod uwagę, wtedy kolor drewna w okna, tylko jaki ten brąz. Ciemnobrązowe okna są zbyt przytłaczające.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 15:16
      Czytamy mpzp i patrzymy co jest napisane dla kolorystyki tego terenu.
      Jesli sa dachy w kolorze ceglanym to reszte dopasowywujemy.
      Jak nie ma to rozgladamy się po sasiadach, żeby nie wybudować sobie makabryły w danym miejscu, bo jie ma nic piękniejszego jak sielski domek w miejscu gdzie inne są nowoczesne.
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 15:43
        Jest dowolność w kolorze dachu: dopuszcza się brązy, antracyt, czerwień, zieleń. Niebieskiego chyba tylko brakuje.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 18:34
      Ja mam tak. No, fotka z 2019, więc teraz już teren wokół domu wygląda inaczej smile (ogród kwitnie juuupi)
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 18:59
        Bardzo ładne połączenie! Biel muru z drewnem plus czarny dach klasa! Tylko okien nie widzę.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 19:19
          Okna to złoty dąb.
          • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 20:20
            Pcv? Muszę obejrzeć ten kolor. Szalówki kolor jak się nazywa? Jest fajny, taki miodowy, albo to po prostu światło.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 23:10
              Tak, pcv i trzyszybowe. Chciałam najpierw drewniane bo i dom drewniany (szkieletowy) ale jak pomyślałam o cyklicznej renowacji dużych pionowych ram (tylko te dwa okna ktore widac nad wejsciem do domu są małe, reszta to pionowe duże okna + 2x tarasowe to sobie odpuściłam.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 23:11
              A co do koloru deski - jest taka miodowo-wisniowa w rzeczywistosci. Moge sprawdzic w specyfikacji jak zajade na wieś.
              • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 23:31
                Tak, odcień drewna wpadający w wiśniowy bardzo mi pasuje do koncepcji całego domu! Będę wdzięczna, jeśli podasz nazwę tego odcienia. Do tego ciemnobordosy dach, okna dąb i będzie pięknie, tak czuję!
    • alba27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 20:22
      Ja uwielbiam okna w kolorze złoty dąb, kiedyś takie miałam i przy jasnoszarej elewacji wyglądały super.
    • strumien_swiadomosci Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 20:40
      Mam dom w podobnych okolicznościach przyrody. Mam ciemnozielony dach, białą elewację, białe okna i ciemnozielone obramowania okien (że styropianu, nie listewki). Nieźle wyglądałaby też wersja z okiennicami (jeśli oczywiście styl budynku na to pozwala).
      • ajr27 Re: Kolorystyka elewacja/okna/dach 03.08.21, 23:32
        Pięknie to musi wyglądać, zieleń jest bardzo stylowa i idealna do białej elewacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka