Dodaj do ulubionych

Mózg kobiety a Alzheimer

20.09.21, 08:48
Menopauza, malejące hormony i ryzyko demencji: kobiety częściej zapadają na chorobę Alzheimera, ale mogą coś z tym zrobić
Utrata pamięci, depresja, migreny: mózg kobiety cierpi inaczej niż mózg mężczyzny. Badaczka mózgu Lisa Mosconi szuka przyczyn i tego, jak dobre odżywianie może utrzymać narząd myślenia w zdrowiu.

Więcej na stronie badaczki Lisy Masconi, wywiad (fragment):
Porównanie mózgów na różnych dietach: Dieta śródziemnomorska vs. Zachodnia. Po lewej stronie widzimy skan MRI 52-letniej kobiety, która przez większość życia była na diecie śródziemnomorskiej. Jej mózg zajmuje większość miejsca wewnątrz czaszki (np. biała wstęga, która otacza mózg). Komory, te małe szczeliny w kształcie motyla w środku mózgu, są małe i zwarte. Hipokamp (centrum pamięci w mózgu) jest dobrze zaokrąglony i pozostaje w ścisłym kontakcie z otaczającymi go tkankami. Dla porównania, skan po prawej stronie przedstawia mózg nieco młodszej, 50-letniej kobiety, która przez wiele lat stosowała dietę typu zachodniego (np. fast foody, przetworzone mięso, nabiał, rafinowane słodycze i napoje gazowane). Czerwone strzałki wskazują na atrofię mózgu, czyli kurczenie się, co oznacza utratę neuronów. W miarę jak mózg traci neurony, miejsce to zastępowane jest przez płyny, które na obrazie MRI widoczne są jako czarne. Jak wskazują strzałki, w mózgu, który był karmiony typową zachodnią dietą, jest więcej czarnych obszarów niż w mózgu, który stosował dietę śródziemnomorską. Są to wszystkie oznaki przyspieszonego starzenia się i zwiększonego ryzyka demencji.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka