12.12.21, 22:54
Pisałam ostatnio jak mnie koordynatorka zwolniła z pracy ( sprzątanie w biurze ) Wczoraj do mnie zadzwoniła i zapytała czy jestem zainteresowana sprzątaniem przedszkola, bo ona może mnie polecić. Zgodziłam się, bo jestem bez pracy. Zadzwoniła do mnie szefowa z tego przedszkola i powiedziała, że Pani M... ( Ta koordynatorka ) dała mi bardzo dobre rekomendacje i zaprasza mnie od poniedziałku do pracy. Nic z tego nie rozumiem. Zwalnia mnie z powodu, że rzekomo niedokładnie sprzątam a później daje swojej znajomej do mnie namiar i mnie poleca?!
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Polecona 12.12.21, 22:58
      Może to wszystko powiązane firmy i z każdej będą cię zwalniać po 3 mies., żebyś nie nabyła praw.
      • lotka_5 Re: Polecona 13.12.21, 00:11
        Po 3 miesiącach zlecenia nie nabywa się żadnych praw...
        • mizantropka_20 Re: Polecona 13.12.21, 17:45
          Owszem, do zasiłku chorobowego - oczywiście pod warunkiem uiszczania dobrowolnej składki na ubezpieczenie chorobowe.
    • alpepe Re: Polecona 12.12.21, 22:58
      Może ją sumienie rypło.
    • anilorak174 Re: Polecona 12.12.21, 23:02
      Moze polityka firmy, wszystkich wywalają.
    • antyideal Re: Polecona 12.12.21, 23:08
      Może koordynatorka nie lubi tej dyr. z przedszkola.
      • net.mynia Re: Polecona 12.12.21, 23:42
        Też tak sobie pomyślałam, skoro mnie zwolniła a poleca komuś innemu. Jeszcze z taką dziwną sytuacją się nie spotkałam.
        • mizantropka_20 Re: Polecona 13.12.21, 17:48
          Zwolnienie było tłumaczone względami ekonomicznymi, czy powody były po stronie zleceniobiorcy?
    • mama-ola Re: Polecona 12.12.21, 23:12
      Przedszkole państwowe? To jest szansa, że dadzą Ci normalną umowę. Powodzenia smile
      • net.mynia Re: Polecona 12.12.21, 23:46
        Przedszkole prywatne. Praca też na umowę zlecenie niestety. Jest jakaś brygadzistka i do tego Ukrainka. Jutro ma mi wszystko pokazać. Kurde, może to olać? Sama już nie wiem. Najgorsze jest to, że bardzo potrzebuję pracy, nie mam oszczędności. Rok temu straciłam pracę przez pandemię i było ciężko. Nie mogę sobie teraz pozwolić na brak pracy.
        • aqua48 Re: Polecona 13.12.21, 09:13
          Jeśli potrzebujesz pracy to nie olewaj, bierz. Pewnie z jakiegoś powodu robią taką rotację. I zorientuj się w tym przedszkolu czy któraś z matek nie potrzebuje też sprzątania w domu. Miałabyś dodatkową kasę.
        • mizantropka_20 Re: Polecona 13.12.21, 17:56
          Wybacz, ale gdzie ty mieszkasz? W naszej placówce łatwiej jest pozyskać pracownika biurowego niż panią sprzątającą 🤔 🤔 🤔!
          • trampki_w_kwiatki Re: Polecona 13.12.21, 20:34
            U nas też. Rekrutacja na księgową trwała miesiąc, rekrutacja na porządkową trwała rok...
    • koronka2012 Re: Polecona 12.12.21, 23:44
      Dziewczyno nie lepiej by ci było sprzątać po mieszkaniach? I kasa większa i klientelę dobierasz sobie według własnego uznania.
      • net.mynia Re: Polecona 12.12.21, 23:57
        W domach prywatnych, nie. Tam to dopiero by mnie kontrolowano, czepiano. Bo każda pani domu ma swoje przyzwyczajenia, jakieś swoje wizje itp. Czułabym się ciągle pod ostrzałem.
        • solejrolia Re: Polecona 13.12.21, 00:54
          Że co?

😱

Ale po takim wpisie, ja bardzo przepraszam, to chyba nie dziwię się, że cię zwolniono.
          Sprzątać też trzeba umieć. I nikt nie czepia się, nie kontroluje jeśli praca robiona jest prawidłowo/dokładnie a jednocześnie sprawnie (=bez zbędnej zwłoki i naciągania godzin) . A zarobić można, zwłaszcza w okresie przedswiątecznym.....
          Nieważne.
          Z poleceniem w przedszkolu, to moim zdaniem to jest jakaś awaryjna sytuacja, i potrzebują na już kogokolwiek. Chcesz to bierz. Nie musisz brać tej pracy- nie bierz, ale z takim podejściem, nie wróżę kariery również w przedszkolu . Ta podejrzliwość, i szukanie dziury w całym...jak to o co chodzi - chodzi konkretnie o sprzątanie.
          • 3-mamuska Re: Polecona 13.12.21, 01:00
            Nie zrozumiałaś jej.

Tez wolałbym iść do szkoły/przedszkola zrobić swoje i nie mieć histeryczki nad głowa czy aby kafelki szczoteczka do zębów wyszorowałam.
            I nie ma to nic wspólnego z byciem dokładną.
            • solejrolia Re: Polecona 13.12.21, 01:12
              Nie chciałam być nieprzyjemna, i zbyt szorstka.
              Ale myślę, że doskonale zrozumiałam.
        • aqua48 Re: Polecona 13.12.21, 09:26
          net.mynia napisała:

> W domach prywatnych, nie. Tam to dopiero by mnie kontrolowano,

No to chyba zrozumiałe, że Cię kontrolują w pracy?
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Polecona 13.12.21, 19:08
          Pieprzenie w bambus.

Większość osób prywatnych zatrudniających personel sprzątający jest zbyt zajęta, żeby realizować jakieś wizje. Chce mieć po prostu posprzątane. Jeśli ma jakieś życzenia, typu nie ruszać biurka, to zazwyczaj umie je wyartykułować na początku i to tyle.

O tym, jak chcieliby mieć posprzątane, zaczynają rozmawiać, jak są niezadowoleni, ale fachowiec powinien umieć sprzątać tak, żeby przeciętna osoba ledwo mająca czas na machanie szmatą, uznała, że jest "łał".
          • 3-mamuska Re: Polecona 13.12.21, 20:32
            Oj myślisz się sporo osób /kobiet stać na to aby nie pracować i mieć sprzątaczkę i przy… ją się o bzdury.

Moja mama jak jeszcze mieszkała w Londynie miała koleżankę, która sprzątała prywatnie. Czasem jak coś opowiadała. O szczoteczce do zębów,
            powiedziała mi żona szefa mojego męża, znaliśmy się prywatnie i narzekała na swoją sprzątaczkę ze nie szoruje szczoteczka do zębów jakiś tam rzeczy w łazience. Facet miał ta sama babkę od lat jak się z tą ożenił to jechała po niej jak po łysej kobyle.
            Mam tez koleżankę która ma firmę sprzątającą ,ogólnie ogółem godzin sprzątania tygodniowo ma w firmie około 400 tygodniowo.
            O jakie bzdety się baby czepiają to jest jaka maskara. Leżą albo w końcówce ciąży albo z małymi dziećmi albo „ pracują” z domu i o byle gówno.
            Oczywiście nie wszystkie ale zdarzają się obsesyjne zwłaszcza takie które same tego nie robią a wymagania fiufiu.
            • net.mynia Re: Polecona 13.12.21, 21:47
              No, właśnie o to mi chodziło a nie o kontrolowanie mojej pracy a przypie.. o byle co. A znając mojego pecha, pewnie własnie tak bym trafiła.
    • 3-mamuska Re: Polecona 13.12.21, 00:01
      Całkiem możliwe ze zwolniła cię z i niego powodu. Może chciała miejsce dla kogoś znajomego może redukcja etatów, wiec znalazła pretekst.
      A teraz cię poleciła bo nie jesteś taka zła.
    • lotka_5 Re: Polecona 13.12.21, 00:13
      Przecież juz w tamtym wątku sporo osób ci pisało, że to prawdopodobnie głupia sztuczka pracodawcy. Lub przestraszyli się koniecznisci zawarcia umowy o pracę
      • net.mynia Re: Polecona 13.12.21, 00:18
        Może i sztuczka, ale zastanawiam się czy dalej w to brnąć i podjąć się tej pracy w przedszkolu. A co do umowy w tamtej pracy to nie musieli dać mi umowy, mogłam dalej zostać na zleceniu.
    • taje Re: Polecona 13.12.21, 00:18
      A nie zapytałaś się dlaczego Cię poleca skoro Cie właśnie zwolniła bo rzekomo niedokładnie sprzątasz?
      • net.mynia Re: Polecona 13.12.21, 00:22
        Jakoś nie zapytałam, zaskoczyła mnie tą propozycją. Jutro mam iść pierwszy dzień do pracy i ta nowa szefowa powiedziała, że mogę zacząć od zaraz. Ale mam pewne obawy...
        • solejrolia Re: Polecona 13.12.21, 01:05
          net.mynia napisała:

> Jutro mam iść pierwszy dzie
          > ń do pracy i ta nowa szefowa powiedziała, że mogę zacząć od zaraz.

Bo widać potrzebują pracownika na JUŻ TERAZ NATYCHMIAST, sytuacja awaryjna.
          Wystarczy że dotychczasowa pani sprzątająca np. złamała nogę i idzie na dłuższe chorobowe, albo dzieci jej chorują, albo z dnia na dzień idzie na macierzyński....powodów dlaczego nagle potrzeba nowego pracownika może być naprawdę 100.
          Jak się będziesz tak zastanawiała, czy iść, czy nie iść, bo masz obawy i wątpliwości, że tak z dnia na dzień,
          to znajdą inną panią, która przyjdzie i będzie po prostu bez rozkminiania wykonywać swoje obowiązki.
          A ty zostaniesz z niczym.
    • kropkaa Re: Polecona 13.12.21, 00:25
      Jeśli nie masz pracy i musisz wziąć to przedszkole, to bierz i w międzyczasie rozgladaj się za czymś sensownym. Czasu dużo nie masz, po 3 miesiącach znowu pewnie nie przedłużą Ci umowy. Także przemyśl, co możesz robić, może faktycznie rozglądaj się za mieszkaniami, opieką nad dziećmi (po kilka godzin, zobaczysz, czy się w tym odnajdujesz), może opieka nad osobami starszymi (zakupy, górowanie obiadu, towarzystwo). Po co masz co kwartał się denerwować i wciąż zaczynać od nowa.
      • kropkaa Re: Polecona 13.12.21, 00:26
        *gotowanie obiadu
        • ajaksiowa Re: Polecona 13.12.21, 08:24
          Teź mi się wydaje że miała kogoś komu komunikacyjnie tamten rewir bardziej odpowiadał
          • grey_delphinum Re: Polecona 13.12.21, 18:04
            Ja bym poszła. Przecież jeśli nie będzie Ci pasować, to po miesiącu powiesz adieu, a tyle chyba wytrzymasz

A może akurat Ci się spodoba, będzie fajna atmosfera, a robota niezbyt ciężka. Powodzenia!
    • la_bonne_cusine Re: Polecona 13.12.21, 18:17
      A może firmie sprzątającej skończyła się umowa z dotychczasowym zleceniodawcą i koordynatorka zorientowała się, że ma okienka w innych punktach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka